فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 56، بهار و تابستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/27
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احمد احمدی، ضیاءگل رضایی صفحات 5-28
    در این پژوهش به دو مسئله محوری پرداخته شده است: (1) ارائه تصویری از چالش عمیق بین طبیعت و مابعدالطبیعه در آثار بنیان گذاران فلسفه و حکمت یونان، یعنی افلاطون و ارسطو؛ (2) ترمیم و بازسازی این نقیصه با استمداد از آموزه های حکمت متعالیه و ارائه تبیین رضایت بخش و معقول از ارتباط وثیق بین طبیعت و مابعدالطبیعه در اندیشه های ملاصدرا. در این نوشتار، زمینه ها و بستر هایی که با توجه به مبانی حکمت صدرایی می تواند ارتباط بین طبیعت و مابعدالطبیعه را تبیین و تحلیل کند به صورت «پنج اصل» طراحی شده است.
    کلیدواژگان: طبیعت، مابعدالطبیعه، حکمت متعالیه، ملاصدرا، اصالت وجود، وحدت وجود، حرکت جوهری
  • کاظم بازافکن، امیرعباس علیزمانی صفحات 29-62
    برخی سرچشمه شرور را اختیار انسان دانسته اند. یعنی آنچه از نظر انسان شر تلقی شده و به خدا نسبت داده می شود چیزی جز اعمال و افعال ناشی از اختیار انسان نیست. صعود و سقوط آدمی در گرو اختیار اوست و همین امر است که منشا بسیاری از شرور اخلاقی و طبیعی قلمداد می شود. اصولا تلقی شرورانه داشتن از حوادث، از یک سو، به جهل و ناآگاهی انسان در خصوص مصالح مکتوم آن باز می گردد و از سوی دیگر، به دلیل سوء استفاده ای است که انسان مختار از اختیار خویش می کند. رویکرد اصلی مولانا آن است که اساسا چیزی به نام شر از سوی خدای خیر محض صادر نمی شود و بخشی از آنچه بدین نام خوانده می شود ناشی از سوء اراده خود انسان است. به عقیده وی، وجود شرور با اعتقاد به اوصافی همچون خیر محض بودن خداوند منافات دارد؛ زیرا چنین خدایی نمی تواند منشا شرور باشد.
    کلیدواژگان: خیر، شر اخلاقی، شر طبیعی، مولانا، اختیار، خیر محض
  • سیدعلی اصغر میرباقری فرد، محمدعلی ابوالحسنی صفحات 63-74
    نقد، تحلیل و شناخت کامل هر یک از مراحل سیر و سلوک از مهم ترین و ضروری ترین کارهایی است که باید در پژوهش های عرفانی بدان توجه کرد. از این طریق می توان با مبانی نظری و عملی عرفان بیشتر آشنا شد و دقایق متون عرفانی را بهتر دریافت. مراقبه یکی از مهم ترین احوال و مراحل طریقت است که نقشی تاثیرگذار در سیر و سلوک عرفانی دارد. در تعریف و تبیین مراحل، درجات، نشانه ها و نتایج آن در متون عرفانی مباحث مبسوطی آورده شده است. تنوع و تعدد مطالب درباره این موضوع چندان است که تبیین دقایق این مرحله از سیر و سلوک بدون ارائه طرحی دقیق و روشمند ممکن نیست. این مقاله بر آن است تا در قالب طرحی منسجم به نقد و تحلیل این حال عرفانی بپردازد.
    کلیدواژگان: مراقبه، عرفان و تصوف، سیر و سلوک، طریقت، سالک
  • عین الله خادمی صفحات 75-98
    سهروردی در رسائل و مکتوبات مختلف خویش، تعاریف مختلفی برای لذت ارائه کرده است. این تعاریف از جهت کمیت و کیفیت قیودی که در آن به کار رفته با یکدیگر متفاوت هستند. وی معتقد است میان لذت و نور ارتباط وثیقی وجود دارد. سهروردی در برخی آثارش، لذت را به حسی (جسمانی) و روحانی، و در برخی مکتوبات دیگرش، آن را به بدنی و قدسی تقسیم می کند و در برخی مواضع دیگر از لذت سرمدی سخن می گوید. او از جهت دیگر لذت را به حسی و عقلی و لذت حسی را به ظاهری و باطنی تقسیم می کند و معتقد است لذات باطنی بر لذات ظاهری و در نهایت لذات عقلی بر لذات حسی برتری دارند و این وجوه برتری را با دو شیوه مشایی و اشراقی تبیین کرده است. همچنین معتقد است لذت امری متواطی نیست، بلکه مشکک است. در این مقاله، ماهیت لذت و انواع آن را از دیدگاه سهروردی می کاویم.
    کلیدواژگان: لذت، حسی، قدسی، سرمدی، عقلی، ظاهری، باطنی، سهروردی
  • زهرا خزاعی، نسرین رامادان صفحات 99-118
    این مقاله دیدگاه افلاطون را درباره رشد اخلاقی تحلیل و بررسی می کند. اگرچه نخستین تحقیق علمی درباره رشد اخلاقی و پیوند آن با رشد عقلانی را روان شناسان دوران معاصر انجام دادند، اما به گواهی تاریخ، مفهوم رشد اخلاقی و ارتباط آن با رشد عقلانی را نخستین بار افلاطون طرح کرد. در حالی که روان شناسان با نگاهی توصیفی به بیان چگونگی پیشرفت ذهنی و قضاوت های اخلاقی انسان و ارتباط آنها با یکدیگر پرداخته اند، افلاطون به مثابه فیلسوفی فضیلت گرا با نگاهی هنجاری به تبیین نظریه خویش درباره رشد اخلاقی و معرفتی پرداخته، رشد اخلاقی را حاصل رشد همه جانبه ابعاد وجودی انسان تلقی می کند. وی با توجه به محوریت فضایل در نظریه اش، می کوشد با استفاده از روش های مبتنی بر تلقین، عادت، تقلید از الگوها و نقل حکایات پندآموز در مراحل نازل تربیتی، منش فردی را ارتقا دهد و در مراحل عالی تر به رشد قدرت تفکر و بصیرت از طریق آموزش ریاضیات و دیالکتیک بپردازد، به گونه ای که فرد قادر به تشخیص درست و نادرست و عمل به آن باشد. این مقاله درصدد است ماهیت رشد اخلاقی را از نظر افلاطون بر اساس نظریه اخلاقی و معرفتی اش بررسی کند و سپس به تبیین مهم ترین اصول، مبانی فلسفی، عوامل و روش های مهم تربیتی وی بپردازد.
    کلیدواژگان: افلاطون، رشد اخلاقی، رشد عقلانی، تربیت اخلاقی، منش
  • فرح رامین صفحات 119-146
    محمدباقر صدر، با طرح مبانی حساب احتمالات، کوشید روایت جدیدی از برهان نظم به دست دهد که برای اثبات واجب کارآمد باشد. مفهوم احتمال، پیچیدگی های خاصی دارد و از همان ابتدای طرح آن، دوگانگی معنایی در این واژه مشاهده شد (احتمال آماری و احتمال معرفت شناختی) و این ثنویت موجب تفسیرهای گوناگون از آن گردید. صدر، بر اساس مبانی اصولی خود و با مدد جستن از مفاهیمی چون علم اجمالی و یقین موضوعی، احتمال را درجه باور معقول دانست که مبتنی بر قراین و شواهد خارجی است. وی با تفکیک بین احتمالات مشروط و احتمال های مستقل، فرضیه خداباوری را به روش علمی استقرایی تنسیق کرد. کاربرد حساب احتمالات در برهان نظم مورد انتقاد اندیشمندان، به ویژه برخی متفکران معاصر اسلامی، واقع شد. برخی از اساس با تجربی بودن این استدلال مخالفت کردند و برخی با تمسک به اصل عدم تفاوت و یکسان بودن اطراف اعضای یک مجموعه احتمالی، استفاده از حساب احتمالات را نه تنها در باب اثبات وجود خداوند، در دایره عقل نظری نیز، جایز شمرده، یقین زایی آن را نپذیرفتند. در این مقاله، پس از مروری بر مفهوم «احتمال» و تفاسیر مختلف آن، معیاری برای گزینش تعریف مناسب به دست می دهیم. سپس به تقریر برهان صدر می پردازیم و می کوشیم پاسخ های مناسبی بر نقد و ابرام های وارد بر این نحوه استدلال بیابیم.
    کلیدواژگان: احتمال، تفسیر منطقی احتمال، احتمال مشروط، یقین موضوعی، علم اجمالی
  • زهره سادات ناجی، رضا اکبریان صفحات 147-166
    روشن کردن این مطلب که مسئله نفس و حدوث یا قدم آن چگونه ذهن افلاطون و ملاصدرا را به خود مشغول داشته، هدف اصلی این نوشته است. چه دلایلی افلاطون را قائل به قدم نفس کرد؟ چرا فلاسفه اسلامی، خصوصا ملاصدرا، علی رغم نپذیرفتن این دلایل با چنین محذوراتی مواجه نشدند؟ برای دست یابی به چنین هدفی، علاوه بر بررسی آثار این دو اندیشمند، موقعیت اجتماعی و دغدغه های فکری هر یک از دو متفکر که منجر به بروز و ظهور تفکرات خاص آنها شده، بررسی می شود. به نظر می رسد رفع مشکلات مربوط به مسئله نفس افلاطون میسر نمی شود مگر با نگاه وجودی فلاسفه اسلامی و به نحو خاص ابداعات ملاصدرا در این فلسفه.
    کلیدواژگان: قدم نفس، نفس، حدوث نفس، ملاصدرا، افلاطون
  • علی احمد ناصح صفحات 167-188
    مبانی و دیدگاه های ابن تیمیه در تفسیر، به عنوان بزرگ ترین شخصیت و پیشوای فرقه سلفیه، جهت شناسایی و نیز برای نشان دادن اثرپذیری تفسیر وی از آرا و اصول فکری اش اهمیتی ویژه دارد. در مقاله حاضر مهم ترین اصول و مبانی پذیرفته شده نزد وی و نیز اثرپذیری آرای تفسیری وی از این اصول نمایانده شده است و این نتیجه به دست آمده که تکیه و جمود بر اصولی چون ظاهرگرایی، منع تاویل به معنای مصطلح آن، پرهیز از عقل گرایی، اتکای افراطی به فهم مخاطبان عصر نزول، انکار مجاز و استعاره و تکیه بیش از حد بر معانی عرفی پیامد هایی غلط و انحرافی دارد که به صورت تفسیرهای نابجا از آیات قرآن در قالب باور به تجسیم و رویت حضرت حق و اثبات جهت و نیز دست و پا و صورت و دیگر ابزار های ادراکی برای او و اعتقاد به زیادت صفات بر ذات و... خود را نشان داده است.
    کلیدواژگان: ابن تیمیه، سلفیه، ظاهرگرایی، منع تاویل، تجسیم
  • رویا موسوی گرمارودی صفحات 189-204
    این مقاله در پی یافتن آثار اسمای الاهی به عنوان کلیدهای سلوک عرفانی است. از آنجا که طی طریق الی الله تا رسیدن به قرب الاهی منازلی را می طلبد و از سوی دیگر، هر اسمی از اسمای الاهی ویژگی های خاص خود را دارد که در مقام ظهور و در کسوت اعیان ظاهر می شوند، می توان در قوس صعودی خلقت تاثیرات اسمائی را از فواعل معده شمرد که با قوابل سالک و استعدادهای باطنی او مرتبط هستند و از تاثیرات آنها تجلیات گوناگون بر دل سالک را می توان برشمرد. بنابراین، به شرح انواع احصای اسما و صفات الاهی پرداخته می شود که در سطحی نظری و با توجه به دستورهای علمای فن و همراه با بیان مفاهیم تعلق و تحقق و تخلق است. بدین منظور هفت مرتبه سلوکی مشترک از میان مقامات مد نظر عرفای بنام قرون سوم تا نهم هجری قمری انتخاب شده، با تکیه بر آیات برگزیده خواجه عبدالله انصاری در خصوص آن منزل ها، در کتاب منازل السائرین، پی جویی اسمای ضمنی یا تلویحی هر یک نیز صورت گرفته تا با تبیین معکوس مراتب سلوک، به اسما و تاثیر سلوکی آنها بتوان دست یافت.
    کلیدواژگان: تعلق، تحقق، تخلق، سلوک، اسمای الاهی، صفات خدا
  • زینب سادات میرشمسی صفحات 205-224
    حالات عاطفی یکی از مهم ترین رفتارهای انسان هستند که به دلیل ویژگی خاصشان، در همه رفتارها و تصمیم گیری های او تاثیر می گذارند. مارتا کریون نوسبام یکی از فلاسفه معاصر غرب است که بررسی فلسفی عاطفه را در دستور کار خود قرار داده است. وی می کوشد در دنیای معاصر غرب، که اخلاق پایه های اصلی خود را از دست داده، عاطفه را که مولفه ای انسانی است به عنوان زیربنایی برای اخلاق معرفی کند. بدین منظور نظریه شناختی- ارزشی عواطف را پایه ریزی کرده، عواطف را به عنوان مولفه ای انسانی بررسی می کند. این مقاله عهده دار بررسی نحوه شناختی بودن عواطف است. مشخصات یا ویژگی های شناختی بودن عواطف چیست؟ آیا مراد از شناختی بودن آگاهانه بودن یا معقول بودن است؟ عواطف نه آگاهانه هستند و نه معقول؛ عواطف حاصل فعالیت اموری ناخودآگاه در اندیشه بشر هستند. هنجارهای اجتماعی، شرایط فیزیکی، باورهای متافیزیکی، زبان و عادات روزمره در کنار عواطف و ادراکات تاریخی شخص و دریافت های حسی او، ارزش هایی را برای فرد شکل می دهند که به صدور احکام ارزشیابانه می انجامد.
    کلیدواژگان: نوسبام، عاطفه، آگاهی، معقولیت، شناخت، ارزش
  • سید مرتضی حسینی صفحات 225-248
    فارابی فلسفه افلاطون را در قالب زبان و روش ارسطو توضیح داده و از منطق صوری در تفسیرهای خویش سود جسته است. اما گادامر معتقد است فلسفه دیالکتیکی افلاطون را فقط با دیالکتیک خودش و نه با روشی دیگر می توان فهمید. فارابی فیلسوفی مشائی است اما به تفاوت شیوه بیان دیالکتیکی افلاطون و روش صوری ارسطو در آثارش اشاره می کند. او در تدوین فلسفه نوینش به تفکر توفیقی تمدن اسلامی که لازمه آن وحدت اصل تفکر فلسفی است توجه کرده است. تقسیم بندی نوین فارابی از علوم، و منشا یکسان دیانت و فلسفه در تفکر او به همین نکته باز می گردد. در نهایت فارابی چنین نتیجه می گیرد که می توان میان افلاطون و ارسطو وفاق (جمع) ایجاد کرد. اما برخلاف فارابی، گادامر بر اساس پرسش و پاسخ هرمنوتیکی می خواهد با امتزاج افق خویش با متن، به پرسش های پنهانی که افلاطون در پی پاسخ به آنهاست برسد. از نظر او، متن بیگانه ای است که حالت پرسش و پاسخ دادن به آن، نحوه وجودی آناست. این رجوع به متن مستلزم دوری هرمنوتیکی است، اما او دور هرمنوتیکی را صوری ندانسته، آن را بری از اشکال های وارد بر روش های نظری می داند. گادامر اختلافات ارسطو با افلاطون را برآمده از روش صوری ارسطو و تنها در شیوه بیان او می داند و معتقد است می توان میان افلاطون و ارسطو وفاق ایجاد کرد. در این نوشتار نشان می دهیم فارابی (بر اساس روش صوری) و گادامر (بر اساس هرمنوتیک فلسفی) به نتیجه ای واحد، یعنی وفاق افلاطون و ارسطو، رسیده اند. مسلما یکسان دانستن آرای افلاطون و ارسطو با تفسیرهای فلسفی، رقیبی برای رهیافت های صرفا تاریخی- تجربی است که در آن فلسفه فارابی را التقاطی از آرای افلاطون و ارسطو دانسته اند.
    کلیدواژگان: فارابی، گادامر، افلاطون، فلسفه یونان، مدینه فاضله، هرمنوتیک فلسفی، روش
  • فروغ سادات رحیم پور صفحات 249-276
    ارائه اصول اعتقادات دینی به شکل مکتوب یا بیان آن به صورت شفاهی، سنتی دیرپا در میان مسلمانان است. این اعتقادنامه ها در حفظ و انتقال اصول زیربنایی و مشترک هر مکتب تلاش می کنند، اما در عین حال، برخی آرا و باورهای شخصی نویسنده یا گوینده را نیز در خود دارند که نباید آنها را با اصول مشترک فیه، اشتباه کرد. مسائل و مباحثی که هر نویسنده در رساله خود می آورد علاوه بر نشان دادن اساس مذهب او، نشانگر طرز تفکر، بینش و منش و شخصیت وی نیز هست. در این مقاله رساله اعتقادی شیخ بهایی و مجلسی تبیین و تحلیل و مقایسه می شود. مجلسی در رساله خود بیشتر در مقام توصیه و تجویز است و لحن دستوری او، رساله اعتقادی اش را به رساله های عملیه فقها شبیه کرده است. اما شیخ بهایی به طور مطلق، در مقام توصیف و تبیین رای خود است و برخلاف مجلسی، به نقد یا تکفیر مخالفان نمی پردازد. شیخ بهایی، دو سوم حجم رساله خود را به مسائل عملی اسلام اختصاص داده اما مجلسی بیشترین هم خود را صرف شرح اصول عقاید کرده و در بخش اعمال، به شرح مقدمات عمل و توصیه های اخلاقی بسنده کرده است.
    کلیدواژگان: شیخ بهایی، مجلسی، رساله اعتقادیه، اصول عقاید، تکفیر
  • میرسعید موسوی کریمی صفحات 277-302
    نگارنده در مقاله ای که پیش از این انتشار یافته، با استناد به تحلیل جرمی شیفر نشان داده است که رویکرد کانت به مسئله وجود دست کم دو نتیجه مشکل آفرین، موسوم به «مشکل تناقض» و «مشکل بیهوده گویی»، به بار می آورد. بر مبنای مشکل نخست، عبارات کانت نتیجه می دهد که محمول «وجود»، هم واقعی باشد، هم غیرواقعی. بر مبنای مشکل دوم، لازمه دیدگاه کانت این است که یا موضوع گزاره ها هیچ گاه مصداق دقیقی در خارج ندارد، یا هیچ حملی حقیقی نیست. مقاله با توضیح این دو مشکل، شروع شده، سپس آرای ادگار مورشر و جی. ویلیام فورجی، تحت عنوان «رویکرد فرگه ای» توضیح داده می شود. این دو، بر مبنای اینکه «وجود»، ویژگی اشیا نیست، و «وجود»، به عنوان محمول درجه دوم، فقط بر مفاهیم حمل می شود، تلاش کرده اند مشکلات پیش گفته را حل کنند. با بررسی و نقد آرای این دو فیلسوف، نشان داده می شود که راه حل آنها، که می شود گفت از بهترین ها در نوع خود است، رضایت بخش و کارآمد نیست.
    کلیدواژگان: کانت، فرگه، وجود، محمول واقعی، مشکل تناقض، مشکل بیهوده گویی، گزاره تحلیلی، گزاره ترکیبی، محمول درجه دوم
  • سید حسن بطحایی گلپایگانی صفحات 301-319
    مسئله معاد، به ویژه معاد جسمانی، از دیرباز مورد توجه فلاسفه و متکلمان مسلمان بوده است؛ و از آن رو که حیات اخروی انسان از امور غیبی است برای تبیین عقلانی آن با دشواری روبه رو بوده اند، به گونه ای که برخی از متکلمان مرگ را نابودی و معاد را مصداق اعاده عین معدوم پنداشته، از آن رو که به حیات اخروی باور داشته اند آن را جایز شمرده اند. برخی دیگر نیز مرگ را تفرق اجزای مادی بدن دانسته، با تمسک به آیاتی که ظهور در فنای عالم دارد پذیرش معاد جسمانی را در گرو امکان اعاده مثل معدوم پنداشته اند. در این پژوهش، پس از یادآوری دیدگاه متکلمان درباره اعاده معدوم و رابطه آن با حیات اخروی انسان بیان خواهیم کرد که از منظر وحی مرگ نابودی نیست، بلکه انتقال از نشئه ای به نشئه دیگر است، و منظور از هلاکت و فنای انسان ها و پدیده ها در دنیا، تفرق اجزا و ناپایداری آنها در حیات دنیوی و بازگشت نهایی آنها به سوی خداست، از این رو پذیرش حشر جسمانی با جواز یا امتناع اعاده معدوم ارتباطی ندارد.
    کلیدواژگان: اعاده، معاد جسمانی، توفی، هلاک، مرگ، حیات اخروی
|
  • Ahmad Ahmadi, Ziagol Rezaii Pages 5-28
    The present paper deals with two main points: 1- depicting the big challenge between physics (nature) and metaphysics in Plato and Aristotle's works, who are the founders of philosophy and theosophy in Greece; 2- reconstructing and remedying this defect by using the teachings of transcendent theosophy and providing a satisfactory and reasonable explanation of the strong relationship between physics and metaphysics in Mulla Sadra's thoughts. The grounds and contexts which can contribute to explain and analyze the relationship between physics and metaphysics by taking into consideration the principles of Sadrian theosophy are organized into "five principles" in this paper.
    Keywords: nature (physics), metaphysics, transcendent theosophy, Mulla Sadra, fundamentality of existence, oneness of existence, substantial motion
  • Kazim Bazafkan, Amir Abbas Alizamani Pages 29-62
    Some believe that man's choice is the origin of evils; that is, what man conceives as evil and attributes it to God is nothing but acts and deeds resulted from man's choice. Man's transcendence and decadence is contingent upon his choice, which is regarded as the origin of most moral and natural evils. Essentially, the idea that events are evil traces back to man's ignorance and unawareness of hidden expedience of these events on the one hand and is due to choosing man's misuse of his choice, on the other hand. Mawlana's main approach is that absolute good God essentially never emanates something called evil, and that a part of what is called evil is due to man's misuse of his will. He believes that the existence of evils is contrary to the belief in attributes of God such as absolute goodness, because such a God cannot be the origin of evils.
    Keywords: good, moral evil, natural evil, Mawlana, choice, absolute goodness
  • Seyyed Ali Asghar Mirbagherifard, Mohammad Ali Abulhassani Pages 63-74
    One of the most important and necessary activities which should be taken into consideration in research on mysticism is the criticism, analysis and complete recognition of each stage of mystical journey. This can help us to get more acquainted with theoretical and practical principles of mysticism and better understand the minutes of mystical texts. Attentive control of oneself is one of the most important states and stages of mystical journey, which has an influential role in mystical journey. Mystical texts have broad topics on the definition and explanation of stages, degrees, signs and results of attentive control of oneself. These topics are so diverse and numerous that it is impossible to elaborate on the minutes of this stage without providing an exact and systematic design. The present paper seeks to criticize and analyze this mystical state as a coherent design.
    Keywords: attentive control of oneself, mysticism, Sufism, mystical journey, path of Sufism, wayfarer
  • 'Einollah Khademi Pages 75-98
    In his different books and treatises, Sohrewardi proposes different definitions for pleasure. These definitions differ with each other in terms of the quality and quantity of the qualifications used in them. He believes that there is strong relationship between pleasure and light. In some of his works, Sohrewardi divides pleasure into sensory (physical) and spiritual pleasures, and in some others into bodily and heavenly pleasures. He refers to eternal pleasure in other occasions. On the other hand, he divides pleasure into sensory and intellectual and the latter into external and internal, and believes that internal pleasures are superior to external ones, and intellectual pleasures are superior to sensory ones. He explains these aspects of superiority by using peripatetic and illuminative methods. He also believes that pleasure is not univocal but equivocal. The present paper investigates the nature and types of pleasure in Sohrewardi's view.
    Keywords: pleasure, sensory, heavenly, eternal, intellectual, external, internal, Sohrewardi
  • Zahra Khazai, Nasrin Ramadan Pages 99-118
    The present paper reviews and analyzes Plato's view on moral development. Although contemporary psychologists conducted the first scientific research on moral development and its relationship with intellectual development, historical evidence shows that it was Plato who first discussed the concept of moral development and its relationship with intellectual development. As a virtue-oriented philosopher, Plata explains his theory about moral and epistemic development through a normative perspective and regards moral development as the result of multilateral development of man's existential dimensions, while psychologists descriptively discuss about the way of mind development, man's moral judgments and their interrelationships. Considering virtues as the thrust of his theory, Plato tries to promote personal character by using the methods which are based on suggestion, habit, imitating models and narrating exemplary narrations in low stages of education, and deal with the development of the power of thinking and vision through teaching mathematics and dialectic in higher stages, so that an individual will be capable to differentiate correct from incorrect and actualize the correct. The present paper seeks to study the nature of moral development in Plato's view based on his moral and epistemic theory, and elaborate on the most important philosophical foundations, principles, factors and methods of his educational method.
    Keywords: Plato, moral development, intellectual development, moral education, character
  • Farah Ramin Pages 119-146
    By laying down the principles of probabilities arithmetic, Mohammad Baqir Sadr tried to offer a new reading of argument from design to be efficient for proving the Necessary. The concept of probability has particular complexities and dual meaning from its very initial proposition (statistical probability and epistemological probability). This duality caused different interpretation of probabilities arithmetic. Based on his own basic principles and by using such concepts as non-detailed knowledge and subjective certainty, Sadr regarded the probability the degree of rational belief which is based on external evidence. Having differentiated between conditional and independent probabilities, he scientifically-inductively arranged the hypothesis of believing in God. Thinkers, especially some contemporary Muslim thinkers, criticized the application of probabilities arithmetic in the argument from design. Some thinkers essentially disagreed with the empirical nature of this argumentation and others permitted the application of probabilities arithmetic not only in proving the existence of God but also in the scope of conceptual intellect by referring to the principle of non-difference and sameness of members of a probable set, but reject it as making certainty. Having reviewed the concept of "probability" and its different interpretations, the present paper seeks to provide a criterion for selecting a proper definition. Then it exposes Sadr's argument and tries to find appropriate answers for criticisms and doubts cast on this kind of argumentation.
    Keywords: probability, logical interpretation of probability, conditional probability, subjective certainty, non, detailed knowledge
  • Zohreh Sadat Naji, Reza Akbarian Pages 147-166
    The present paper mainly seeks to elaborate on how the problem of soul and its temporality or eternity occupied Mulla Sadra and Plato's minds. What reasons made Plato to believe in eternity of soul? Why Muslim philosophers, especially Mulla Sadra, did not face such constraints in spite of the fact that they did not accept these reasons? To this end, the present paper reviews not only these two thinker's works but also their social status and intellectual concerns, which resulted in developing their specific thoughts. It seems that the problems related to the issue of soul cannot be solved except with Muslim philosopher's existential view and particularly with Mulla Sadra's innovations in philosophy.
    Keywords: eternity of soul, soul, temporality of soul, Mulla Sadra, Plato
  • Ali Ahmad Naseh Pages 167-188
    It is of particular importance to study the principles and views used by Ibn Taymiyyah, the greatest figure and leader of Salafiyyah sect, in interpreting the Quran in order to recognize and show the effect of his intellectual views and principles on his interpretation. The present paper brings into view the most important principles and foundations accepted by Ibn Taymiyyah and the effect of these principles on his interpretation of the Quran. It concludes that relying on and adherence to such principles as literalism, prohibition of esoteric commentary in its common meaning, avoiding rationalism, excessive reliance on audience's understanding at the time of revelation of Quran, rejection of metaphor and figure of speech and extreme reliance on conventional meanings have wrong and deviated consequences which reveals themselves as inappropriate interpretations of Quranic verses in the form of belief in corporality of God and visioning the Presence of Truth, proving direction, hand, foot and face and other perceptive tools for God, and belief in the augmentation of attributes over essence, etc.
    Keywords: Ibn Taymiyyah, Salafism, literalism, prohibition of esoteric commentary, belief in corporality of God
  • Roya Moosavi Garmaroodi Pages 189-204
    The present paper seeks to find the effects of divine names as the keys for mystic journey. Since traversing the path towards God in order to attain nearness to God requires some stages and each divine name has its own particular features which appear as manifestation and concretely existing things, the effects of divine names in ascending arc of creation can be regarded as the agents of preparatory disposition, which are related to wayfarer's capacities and inner aptitudes, and different manifestations to the wayfarer's heart can be regarded as some of their effects. Therefore, this paper discusses the ways of counting divine names and attributes at a theoretical level and by taking into consideration the prescriptions of the experts of this field along with explaining the concepts of attachment, realization and assumption of traits. To this end, seven common stages of mystic journey are selected among those intended by famous mystics of third through ninth century ('AH') and the implied or implicit names in each of these seven stages are searched for by relying on the Quranic verses which Khawjah Abdullah Ansari had selected for these stages in his book, Manazil Al-Saerin (the stages of wayfarers) in order to find the divine names and their effects on mystic journey by inverted explanation of the stages of mystic journey.
    Keywords: attachment, realization, assumption of traits, mystic journey, divine names, God's attributes
  • Zeynab Al Sadat Mirshamsi Pages 205-224
    Emotional modes are among man's most important behaviors and influence all his behaviors and decision makings due to their particular features. Martha Craven Nussbaum is a contemporary western philosopher who has put on her agenda the philosophical study of emotion. He tries to define emotion, which is a human component, as a basis for ethics in contemporary western where ethics has lost his main bases. To this end, she formulates the value- cognitive theory of emotions and studies emotions as human component. The present paper seeks to investigate the question how emotions are cognitive. What are the parameters and features of emotions as considered cognitive? Does the fact that emotions are cognitive mean that they are conscious and reasonable? Emotions are neither conscious nor reasonable; rather, they are the outcome of unconscious affairs in man's mind. Social norms, physical conditions, metaphysical beliefs, language and everyday habits along with individual's emotions, historical perceptions and sensory comprehensions form some values for him/her, which result in issuing value-seeking orders.
    Keywords: Nussbaum, emotion, consciousness, reasonability, cognition, value
  • Seyyed Murteza Husseini Pages 225-248
    Farabi elaborates on Plato's philosophy through Aristotle language and method, and uses formal logic in his interpretations, but Gadamer believes that Plato's dialectic philosophy can be understood by nothing but his own dialectic. Farabi is a peripatetic philosopher but, in his works, refers to the difference between Plato's dialectic method and Aristotle formal method. In formulating his new philosophy, Farabi takes into consideration the reconciling thought of Islamic civilization which requires the unity of the basis of philosophical thought. His new division of sciences and the same origin of religiosity and philosophy in his thought refer to this point. Finally, Farabi concludes that Plato and Aristotle's philosophies and methods can be reconciled (gathered together). Contrary to Farabi, however, Gadamer tries to answer the hidden questions which Plato seeks to answer by combining his horizon of thought with text based on hermeneutic question and answer. In his view, text in a stranger that giving question and answer mode to it is its lively status, real dialogue and existential manner. This reference to text necessitates a hermeneutic cycle, but Gadamer believes that hermeneutic cycle is not formal and is free from problems attributed to theoretical methods. Gadamer believes that differences between Aristotle and Plato are the results of former's formal method and way of explanation. Therefore, Gadamer also concludes that Plato and Aristotle's philosophies and methods can be reconciled (gathered together). The present paper shows that Farabi (based on formal method) and Gadamer (based on philosophical hermeneutics) draw the same conclusion, that is, the reconciliation between Plato and Aristotle. No doubt, equalizing Plato and Aristotle views with philosophical interpretations is a rival for merely historical-empirical approaches in which Farabi's philosophy is regarded a combination of Plato and Aristotle views.
    Keywords: Farabi, Gadamer, Plato, philosophy of Greece, utopia, philosophical hermeneutics, method
  • Furough Al Sadat Rahimpoor Pages 249-276
    Oral or written presentation of religious principles of faith is an old tradition among Muslims. The aim of these letters of beliefs is to preserve and transfer the basic and common principles of every sect. However, they include some of the writer or narrator's personal views and beliefs which should not be confused with those common principles. The issues and discussions presented by a writer in his/her treatise show not only the basis of his religion but also his way of thinking, insight, nature and character. The present paper elaborate on, analyzes and compares Sheikh Bahai' and Majlesi's letters of beliefs. In his treatise, Majlesi is more concerned with recommendation and prescription, and his imperative language likens his treatise to jurist's practical treatises. In contrast, Sheikh Bahai' absolutely describes and explains his views and does not criticize or anathematizes the opponents. He allocates two third of his treatise to the explanation of practical issues of Islam, but Majlesi allocates most of his treatise to the explanation of the principles of faith and considers the explanation of preliminaries of acts and moral recommendations sufficient in terms of acts.
    Keywords: Sheikh Bahai', Majlesi, treatise on the principles of faith
  • Mirsaeed Moosavi Karimi Pages 277-302
    In his previously published article, the author of the present paper proves that Kant's approach to the question of existence has at least two problematic results called "the problem of contradiction" and "the problem of nonsense", by referring to Jeromy Shafer's analysis. Based on the first problem, Kant's statements result in the fact that the predicate of "existence" is both real and unreal. Based on the second problem, Kant's view necessitates that either the subject of propositions has never exact external instance or no predication is real. This paper begins with explanation on these two problems. Then it elaborates on Edgar Moirsher and J. William Forgie's views called "Fregean approach". Based on the fact that "existence" is not a feature of things and as a second predicate it only predicates to concepts, these two philosophers try to solve aforementioned problems. The analysis and criticism of their views prove that their solutions which are said to be the best of their kind are not satisfactory and efficient.
    Keywords: Kant, Ferge, existence, real predicate, the problem of contradiction, the problem of nonsense, analytical proposition, combined propositions, second degree predicate
  • Seyyed Hassan Bathaii Golpaigani Pages 301-319
    Muslim philosophers and theologians have long taken into consideration the question of resurrection, especially bodily resurrection, and have faced some problems in providing rational explanations for it, because man's afterlife is an unseen matter. As a result, some theologians conceived death as nonexistence and resurrection as the instance of bringing back an annihilated thing exactly, and considered it possible because they believed in afterlife. Others conceived death as dispersion of material parts of body and, referring to Quranic verses which show the annihilation of universe, believed that accepting bodily resurrection is contingent upon the possibility of bringing back the similar of an annihilated thing. Reminding theologian's view about the idea of bringing back of an annihilated thing and its relationship with man's afterlife, the present paper explains that death is not nonexistence, according to revelation; rather, it is a kind of transition from one mode of being to another mode of being, and that the annihilation and destruction of men and phenomena in the world means dispersion and instability of their bodily parts in worldly life and their final return to God. Therefore, accepting bodily resurrection is not related to accepting or rejecting the bringing back of an annihilated thing.
    Keywords: bringing back, bodily resurrection, death, destruction