فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - کلامی - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، بهار 1393)

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد عبادی*، داود صائمی، احمد بهشتی صفحات 5-22
    آیات متشابه در طول تاریخ علوم اسلامی از جمله مباحث چالش برانگیز بوده است. صدرالمتالهین شیرازی در اصول هستی شناسی خود قائل به نظریه توحید خاصی در مقابل دیدگاه توحید عامی است. وی معتقد است بدون آنکه نیازی به تاویل آیات متشابه یا قول به تجسم در باب ذات باری تعالی باشد می توان بر مبنای اصول فلسفی عرفانی دیدگاه توحید خاصی ظواهر الفاظ آیات را حفظ کرد و همه آیات متشابه را بر ظاهر معنای آنها حمل کرد. اما بر مبنای نظریه توحید عامی نمی توان آیات متشابه را بر ظاهر الفاظ حمل کرد، بلکه یا باید آنها را تاویل کرد، یا قول به تجسم در باب واجب الوجود را پذیرفت. با توجه به چندتباری بودن مسئله متشابهات قرآن، ملاصدرا در این مسئله رهیافت میان رشته ای اخذ کرده است.
    کلیدواژگان: توحید خاصی، توحید عامی، آیات متشابه، عرش، ملاصدرا
  • محمد نجاتی*، محمد سعید مهر صفحات 23-35
    مقاله حاضر، با واکاوی مبانی وجودی و معرفتی فلسفه ملاصدرا، رویکرد خاص وی را به نظریه حرکت جوهری بررسی می کند. ملاصدرا بر اساس نگرش تلفیقی خود، مولفه ها و لوازم نظریه خویش را بازنگری می کند. بر این اساس، دوگانه های ماده و صورت و اتصافشان به جوهریت، در ذیل کارکردهای نفس تبیین می شود. وی، با وضع تفکیک بین اشتداد وجودی و اشتداد جوهری، موضوع اشتداد را امری ورای جوهریت و عرضیت و اسناخ حقیقت وجود می داند. ملاصدرا، با وضع تشکیک به مثابه ملاک نهایی، فرآیند اشتداد را در عقول مجرد و جمیع ماسوی الله تسری می دهد. بر این اساس، در تفکر صدرایی، خلع نفس از عوارض مادی و جسمانی در حین موت، مانع از استدامه حرکت استکمالی و تناسخ دنیوی نفس نخواهد بود.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، اشتداد، ماده و صورت، تشکیک، تناسخ
  • محیا رفیعی* صفحات 37-58
    تجربه دینی، رویداد مواجهه شخص تجربه گر با حقیقت غایی یا عالم ماورای طبیعی است. جی. ال. مکی، تجارب دینی را نه تجاربی الاهی، که توهمات، خیال پردازی ها و کارکردهای ضمیر ناخودآگاه اشخاص تجربه گر می داند. از این رو، تجارب مذکور را به مثابه دلیلی بر وجود خدا، نامعتبر می داند. در مقابل، ریچارد سوئین برن بر اساس «اصل آسان باوری»، که «اشیا در واقع همان گونه اند که به نظر می رسند مگر اینکه خلاف آن اثبات شود»، و نیز «اصل گواهی»، که «در صورت عدم فریب خوردگی یا توهم شاهدان، باید قول آنان را درباره تجربه مورد نظر پذیرفت»، با رد انتقادهای مکی، تجارب دینی را یک استدلال استقرایی معتبر بر اثبات وجود خدا می داند.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، جی، ال، مکی، ریچارد سوئین برن، پدیده روانی، پایه عقلانیت، اصل آسان باوری، اصل تصدیق
  • فرج الله براتی*، امیر دیوانی صفحات 59-84
    بحث از چیستی معجزه و مسائل مربوط به آن، از دیرباز محل توجه دانشمندان بوده است و نظر به خارج عادت بودن آن و با توجه به اینکه امور طبیعت هدفمند و غایت محور است و معجزه صبغه ای خارج از شکل معمول موجودات طبیعت دارد موجد دیدگاه های متفاوتی در تعریف اعجاز شده و موضوع مطالعه اندیشمندان به خصوص متکلمان واقع شده و نظر آنها را به حقیقت معجزه و کیفیت تحقق آن جلب کرده است. لذا می توان گفت معجزه مهم ترین و اصیل ترین امر خارق العاده ای است که روایات تاریخی متقن وقوع آن را به اثبات رسانده است. در قرون اخیر، به دنبال تشکیک هیوم در بحث اعجاز، دانشمندان غربی و اسلامی برای دفاع از اعتقادات دینی خود به بررسی اعجاز و مداقه در آن پرداخته اند که از میان این دانشمندان، سویین برن کوشیده است با ابتنا بر آرای گذشتگان سنت غربی، مانند توماس آکوئیناس، تعریف خاصی از معجزه ارائه داده، معقولیت باور به معجزه را در نظام فکری مسیحیت مطرح کند. از میان دانشمندان اسلامی نیز محمدحسین طباطبایی با تعریف دقیق معجزه سازگاری آن را با قانون علیت شرح و بسط داده است.
    کلیدواژگان: معجزه، طباطبایی، سویین برن، نقض قانون طبیعت، امور خارق العاده
  • روح الله چاوشی* صفحات 85-98
    یکی از مهم ترین ارکان کثرت گرایی معرفتی، کثرت گرایی در باورهاست. از همین رو، وقتی سخن از کثرت گرایی معرفتی به میان می آید از پرداختن به مسئله کثرت گرایی در باورها ناگزیریم. شاید بتوان ادعا کرد، یکی از مهم ترین وجوه معقولیت کثرت گرایی در باورها، وجود قابلیت تنوع در خود باورهاست. به نظر می رسد، تردید و عدم یقین در خصوص برخی باورها، احتمالا با امکان تنوع در باورها ارتباط دارد. باورهایی که قطعی نیستند و درباره آنها یقین نداریم، می توانند باورهای غیریقینی دیگری را در کنار خود تحمل کنند. اما این مسئله باید به نحوی تبیین شود که روی در جانب بی سر و سامانی و نسبی گرایی افراطی نداشته باشد. می توان با تحلیل پدیده باور و چگونگی بروز تنوع در آن، امکانی برای ارزیابی باورها یافت؛ البته نوعی از ارزیابی که ما را به مطلق گرایی و انکار تنوع سوق ندهد. با تحلیل پدیده باور درخواهیم یافت که باورکننده، موضوع باور و اظهار باور، سه رکن اصلی این پدیده هستند. با این وصف، می توان برای تبیین تنوع پذیری در باورها از مبانی نظری مرتبط با هر یک از این سه رکن بهره برد.
  • محمد نصیری صفحات 99-124
    سخن از امکان راه یابی به باطن قرآن، از مباحث بنیادی حوزه علوم قرآن، تفسیر و به ویژه عرفان است. روایاتی از معصومین (ع) در تاویل و تفسیر باطنی پاره ای از آیات وجود دارد اما آیاتی که بیان تاویلی و تفسیر باطنی درباره آنها از سوی معصوم (ع) رسیده است، اندک است. اینک پرسش این است که با توجه به روایات محدود، آن هم تنها درباره پاره ای آیات، آیا می توان در مواردی که نقل معتبر در کشف مدلول باطنی آیات قرآن وجود ندارد به تفسیر باطنی و تاویل آن پرداخت؟ پژوهش پیش رو کوشیده است، اثبات این امکان (امکان رهیافت عرفانی به قرآن) و چگونگی زبان گسترش پذیر قرآن را تبیین کند. برای رسیدن به این هدف ضمن اشاره به اهمیت این مسئله، به ویژه در روزگار کنونی، و نقشی که عرفان اصیل اسلامی می تواند در مواجهه با جنبش های نوپدید دینی و معنوی ایفا کند، مبانی عقلی و نقلی (قرآن و روایات) این مسئله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، فقه اسلامی، قرآن، تاویل قرآن، باطن قرآن
  • یوسف وثوقی علوی* صفحات 125-133
    روشن است که برای بسیاری از مسائل مستحدثه، دلیل خاصی در قرآن و روایات وجود ندارد و لازم است فقیه به ادله ای همانند سیره عقلاییه رجوع کند تا با تکیه بر آن، حکم چنین مسائلی معلوم شود. سیره عقلاییه، در صورتی حجت است که در زمان معصومان (ع) شکل گرفته باشد تا بتوان ویژگی کاشف بودن از رای و نظر شارع مقدس را احراز کرد. اما آن دسته از سیره های عقلاییه که در حال حاضر وجود دارد و به عنوان سیره های مستحدثه شناخته می شود، با مشکل اثبات حجیت روبه رو خواهند بود. نوشتار حاضر، در پی راهی است تا به امضای شارع یا عدم ردع او در خصوص این نوع سیره ها پی ببرد. در این زمینه به شش دلیل در چارچوب آیات شریفه قرآن، سنت و تحلیل عقلی استناد شده است.
    کلیدواژگان: سیره عقلاییه، سیره مستحدثه، امضای شارع، ردع
|
  • Ahmad Ebadi*, Davood Saemi, Ahmad Beheshti Pages 5-22
    Ambiguous Quranic verses have been one of the challenging issues during the history of Islamic sciences. In the principles of his ontology، Mulla Sadra Shirazi (the Leader of Theosophers) believes in particular monotheism versus general monotheism. He holds that، on the basis of philosophical-mystical principles of particular monotheism view، outward meanings of Quranic verses can be maintained and all ambiguous verses can predicated to their outwards meanings، without the necessity of expounding the esoteric meanings of verses or of belief in corporealization about the essence of God. On the contrary، ambiguous verses cannot be predicated on their outward meanings on the basis of general monotheism; rather، their esoteric meanings should be expounded and the belief in corporealization about the Necessary Being should accepted. Given the fact that ambiguous Quranic verses are multi-factorial، Mulla Sadra adopts an inter-disciplinary approach to this issue
    Keywords: particular monotheism, general monotheism, ambiguous Quranic verses, Throne, Mulla Sadra
  • Mohammad Nejati*, Mohammad Saeedimehr Pages 23-35
    The present paper investigates Mulla Sadra’s specific approach to the theory of substantial motion by reanalyzing the existential and epistemic foundations of his philosophy. Based on his synthetic attitude، Mulla Sadra revises the components and requirements of his theory. Accordingly، dichotomy of matter-form and qualifying them to substantiality are explained under the rubric of soul’s functions. By differentiating existential increase in intensity from substantial increase in intensity، he believes that gradual increase in intensity is beyond substantiality، accidentalness and congruence of reality. By proposing gradation as the final criterion، he applies the process of gradual increase in intensity to immaterial intellects and everything other that God. In Sadrian thought، therefore، removing material and physical accidents from soul at the time of death does not prevent the continuation of its perfecting motion and worldly reincarnation.
  • Mahya Rafiee Bandari* Pages 37-58
    Religious experience is an event in which observer confronts with ultimate reality or metaphysical world. J. L. Mackie believes that religious experiences are delusions، fantasies and functions of the observer’s unconscious mind، thus as proofs for God’s existence، are invalid. On the contrary، based on “the principle of credulity” which holds that “things are in fact as they appear unless approved otherwise” and “the principle of testimony” which holds that “we should accept observers’ sayings about intended experience if they are not deluded or deceived”، Richard Swinburne negates Mackie’s criticisms and believes that religious experiences are inductive valid proofs to prove God’s experience.
  • Farajollah Barati*, Amir Divani Pages 59-84
    Religious scholars have long discussed about the nature of miracle and its relevant issues. Since miracle is an unusual event but natural events are meaningful and end-oriented، it has caused different views about its definition، became a subject of study for thinkers، especially theologians، and attracted their attention to the reality of miracle and how it happens. Therefore، it can be said that miracle is the most important and authentic supernatural thing whose occurrence is approved by valid historical narratives. In recent decades and following Hume’s skeptical view about miracle، however، Muslim and western thinkers have studied and deliberated on miracle to defend their religious beliefs. Among western thinkers، Swinburne has tried to provide a specific definition of miracle and discussed the rationality of believing in miracle in the intellectual system of Christianity by relying on the views of predecessors of western tradition such as Thomas Aquinas; and among Muslim thinkers، Allamah Tabatabaii has provided a precise definition of miracle and discussed its compatibility with causality.
    Keywords: miracle, Islam, West, Allamah Tabatabaii, Swinburne
  • Ruhollah Chavosh* Pages 85-98
    One of the most important pillars of epistemic pluralism is pluralism in beliefs. Therefore، we are obliged to discuss about pluralism in beliefs when we talk about epistemic pluralism. It can be claimed that one of the most important aspects of rationality of pluralism in beliefs is the capability of variation in beliefs themselves. It seems that doubt and uncertainty about some beliefs are possibly related to the probability of variation in beliefs. The beliefs that are not certain and we are not sure about them can tolerate other uncertain beliefs. However، the issue should be explained in such a way that it does not lead to anarchy and excessive relativism. We can evaluate beliefs by analyzing them and how variation occurs in them. No doubt، this evaluation should not lead us to absolutism and denial of variation. By analyzing belief، we understand that three main components of belief are believer، subject of belief and statement of belief. Accordingly، we can use theoretical foundations related to each of these components to explain variability in beliefs.
    Keywords: epistemic pluralism, belief, variation in beliefs, variability of beliefs, theoretical foundations
  • Mohammad Nasiri Pages 99-124
    One of the fundamental issues in the field of Quranic sciences، interpretation and، especially، in mysticism is the possibility of grasping the esoteric meaning of the Quran. There are some hadiths narrated from Infallible Imams (peace be upon them) about the esoteric commentary and expounding the inner meaning of some Quranic verses، but these verses are very few. So the question is whether we can grasp the esoteric interpretation and meaning of those Quranic verses with no valid narrated hadiths to discover their inner signification، with regard to the fact that there are limited hadiths on esoteric meaning and only about very few verses. The present paper seeks to prove the possibility (of mystical approach to the Quran) and elaborate on how the language of the Quran is expansible. To this end، intellectual and transmitted foundations (the Quran and hadiths) are provided while referring to the significance of the issue، particularly in present time، and to the role that authentic Islamic mysticism can play in confronting with newly-founded religious and spiritual movements.
    Keywords: Islamic mysticism, Islamic fiqh (jurisprudence), The Quran, expounding esoteric meaning of the Quran, the inner meaning of the Quran
  • Seyyed Yusuf Vasooqi Alavi* Pages 125-133
    It is clear that there is no specific reason for many newly-happened occurrences in the Quran and hadiths and a jurisprudent is obliged to return to such arguments as rational way of conduct، based on which the legal injunctions of such occurrences will be decided. Rational way of conduct will be a proof if it has been formed during infallible Imams’ presence، so that its conclusion from Holy Lawgiver’s view can be proved. However، those existing rational ways of conduct which are known as newly-happened ways of conduct will face with the problem of proving their authority. The present paper seeks to understand Lawgiver’s approval or disapproval of these ways of conduct. In this regard، it cites six proofs in the noble verses of the Quran، Sunna (way of conduct) and rational analysis.