فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - کلامی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سلیمان حبیبی، رضا اکبری صفحه 7
    هر چند علامه طباطبایی درباره مسئولیت اخلاقی بحثی مستقل ندارند اما می توان مباحث مربوط به این مسئله را در آثار ایشان بازخوانی کرد. در مقام بازخوانی آثار علامه معلوم می شود که ایشان مسئولیت اخلاقی را پاسخ گویی به استدلال های مرتبط با امر اخلاقی می دانند. با توجه به اصول هستی شناختی و انسان شناختی همچون اصالت وجود، علیت، سیر اشتدادی و ابعاد مختلف زندگی انسان، او نسبت به خداوند، دیگر انسان ها و جهان دارای مسئولیت اخلاقی است. در مسئولیت اخلاقی، عامل فعل به عنوان عامل دارای علم، قدرت و اختیار و عمل به عنوان متعلق عامل موضوعیت دارند. توجه به نکته اخیر معلوم می کند که از نظر علامه مسئولیت اخلاقی دارای مولفه ها و شرایط متعدد است. چالش فراروی مسئولیت اخلاقی که هم از منظری کلامی و هم از منظری فلسفی قابل طرح است مسئله جبر می باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اخلاقی، شرایط مسئولیت اخلاقی، انواع مسئولیت اخلاقی، علامه طباطبایی
  • حبیب الله دانش شهرکی، حبیب الله رزمی، ایمان باغبانی صفحه 31
    موضوع متناهی یا نامتناهی بودن عالم طبیعت از دیرباز علاقه همگان (اعم از دانشمندان، فیلسوفان، و حتی عموم مردم) را برانگیخته و گرچه، به خصوص در فلسفه، به تفصیل به آن پرداخته شده، اما همان گونه که در این مقاله خواهیم دید پرداختن به این موضوع با توجه به نگاه های عمیق تر ریاضی و هندسی که اکنون می شناسیم و بر اساس شناخت فیزیکی (نجومی و کی هان شناسی) وسیع تری که به شکل جدید در دسترس قرار دارد، لازم به نظر می رسد. در این مقاله، پس از طرح مقدماتی از عناوین و اصطلاحات لازم و مختصری از علم کی هان شناسی جدید، ادله مشهور اکثر فلاسفه را که قائل به تناهی عالم طبیعت بوده اند، مطرح می کنیم و به بررسی و نقد این دلایل می پردازیم.این نگرانی که به هر حال عالم طبیعت یک مخلوق ممکن الوجود است و نمی تواند نامتناهی باشد با استدلال ریاضی قابل رفع است، که اگر این عدم تناهی در یک یا چند بعد باشد مشکلی نیست؛ چرا که همواره می توان چنین عالمی را در عالم با ابعاد بیشتر محصور کرد. در خصوص مدل استاندارد کی هان شناسی و مواردی مانند انبساط عالم و «نقطه» انفجار بزرگ، که در ظاهر دال بر متناهی بودن عالم است، نیز توضیحاتی طرح شده که موضوع به این سادگی نیست و در شرایط فعلی شاهد و دلیل متقنی بر متناهی بودن کی هان نداریم و بهتر است منتظر کشفیات و اطلاعات رصدی جدیدتر باشیم. البته، با توجه به یک حالت شناخته شده در ریاضیات که می توان مجموعه بی کران ولی متناهی داشت، این حالت نیز برای جهان طبیعی قابل تصور است که کی هان مرز و کرانی نداشته باشد و در عین حال متناهی باشد.
    کلیدواژگان: عالم طبیعت، متناهی، نامتناهی، کیهان شناسی، انبساط عالم
  • اقدس یزدی، مریم حسینی صفحه 59
    اثبات وجود مبدا هستی از اصیل ترین دغدغه های فلسفی تفکر بشری بوده است و یکی از مهم ترین مباحث فلسفی به شمار می رود. از نظر امام علی (ع) سرلوحه دین شناخت خداوند است؛ زیرا سایر مبانی اعتقادی انسان بر بنای شناخت توحیدی او استوار می گردد و اگر انسان در این مسئله شناخت درستی داشته باشد، می تواند در سایر مراحل کمالی گام های درست و محکمی در مسیر سعادت غایی بردارد. امام علی (ع) که خود عالی ترین مرتبه شناخت را نسبت به خدای متعال داشته اند، در این مسئله کلمات گران بهائی را برای ما به یادگار گذاشته است. در این نوشتار سعی بر این است تا براهین اثبات وجود خداوند را از منظر امام علی (ع) مورد بررسی قرار دهیم. ایشان در عباراتی ما را به توجه و تدبر در مخلوقات و چگونگی ساختار وجودی آن ها رهنمون می شوند تا بتوانیم از نظم و هماهنگی و تغییر و حدوث آن ها پی به وجود خالقی عالم، دانا و حکیم ببریم که خود از حرکت و حدوث مبرا باشد. هم چنین امام در براهین دیگری مثل برهان علیت و صدیقین و... وجود خداوند واجب الوجود، بسیط، مطلق و بی نیازی را معرفی می کنند که همه موجودات به او وابسته و نیازمند هستند.
    کلیدواژگان: عقل، برهان، خداشناسی، امام علی (ع)
  • محمدحسن موحدی ساوجی صفحه 91
    نسبیت معرفت دینی را می توان از مهم ترین مبانی پلورالیسم دینی به شمار آورد. این نظریه متاثر از روش هرمنوتیک غرب است که تلاش می کند این روش را در فهم و تفسیر متون دینی به کار برده، فهم صحیح متن دینی را دست نایافتنی بنمایاند. نسبیت گرایان معرفت دینی برای اثبات مدعای خود به دلایلی چون: تفکیک میان واقعیت و درک ما از واقعیت، ذوبطون و صامت بودن متون دینی و نیز همگانی بودن فهم دینی استناد کرده اند.
    این نوشتار به نقد درون دینی این نظریه پرداخته، با استمداد از آیات قرآن کریم و کلمات معصومین (علیهم السلام)، دلایل این پندار را به چالش کشیده، بر این عقیده است که از نگاه دینی حقیقت قابل دستیابی است و ذوبطون بودن متون دینی هیچ گاه به معنای کثرت فهم های متعارض و ناهمگون نیست؛ نیز متون دینی صامت و خالی از معانی نبوده، نور، تبیان و هدایتگر بشر می باشند.
    کلیدواژگان: نسبیت، تکثر، معرفت دینی، حقیقت مطلق، متون دینی
  • رهام شرف صفحه 121
    شکاکیت اخلاقی یکی از مباحث بسیار مهم و تاثیر گذار در حوزه ی فلسفه ی اخلاق می باشد که همواره مورد توجه فیلسوفان اخلاق بوده است. این امر از آن جهت است که رسیدن به معرفت قطعی در حوزه اخلاق یکی از بنیادی ترین دلنگرانی های فیلسوفان اخلاق بوده است. بر همین اساس نوشتار پیش رو بر آن است که ضمن ارائه تعریفی دقیق از مقوله ی شکاکیت اخلاقی، دلایل مدافعان و مخالفان آن را نیز مطرح کند. از آن جا که شکاکیت اخلاقی مبحثی است مربوط به حوزه ی معرفت شناسی اخلاق، شکاکان اخلاقی برای رد معرفت اخلاقی دو مولفه ی مهم آن، یعنی توجیه و صدق را مورد حمله قرار می دهند در این پژوهش دلایل آنان برای رد این دو مولفه را بیان خواهیم کرد. پس از ذکر ادله ی شکاکان اخلاقی، پاسخ های مدافعان معرفت اخلاقی به این اشکال ها را مطرح می کنیم.
    کلیدواژگان: شکاکیت اخلاقی، معرفت اخلاقی، توجیه، صدق، ناشناخت گرایی، درون گرایی
  • امین رحیمی صفحه 139
    شفاعت از ریشه شفع به معنی پایمردی و خواهشگری است که یکی از مباحث مهم در اندیشه اسلامی می باشد که از قدیم الایام صاحب نظران درخصوص آن به فراوانی سخن گفته اند.
    اگر چه آیات شفاعت به خوبی نشان می دهد این مساله موضوعی است همراه با قید و شرط؛ ولی تمامی مذاهب اسلامی اصل آن را پذیرفته اند اما در کیفیت آن اختلاف دیده می شود. در این نوشتار ضمن آوردن تعاریف و نظرات دانشمندان اسلامی و ذکر آیات و احادیث مرتبط، به طرح اشکالات مربوطه از طریق توصیف و تحلیل و جواب آنها پرداخته و علاوه بر بیان اثرات تربیتی شفاعت، بازتاب آن در اشعار تعدادی از شعرای معروف فارسی زبان نیز نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: شفاعت، قرآن، اسلام، پیامبر (ص)، گناه، شعر فارسی
  • فردین جمشیدی مهر، عباس جوارشکیان صفحه 159
    ملاصدرا با براهین عقلی و برپایه ی مبانی فلسفی خود، توانست به گونه ای خاص، معاد جسمانی که مورد تصریح شرایع مقدسه قرار گرفته است، را مبرهن سازد. او معتقد شد که بدن عنصری با ارتقاء وجودی – زوال نقایص – و تبدیل به بدن مثالی، در نشئه ی دیگری مورد تعلق نفس قرار می گیرد. در عقیده ی صدرالمتالهین با توجه به گره خوردن هویت شخصی، به بقای صورت و نیز حفظ بقای شخصی در مسئله ی اشتداد، عینیت بین بدن عنصری و بدن مثالی محفوظ است. این نظریه، با تمام اتقانی که داشت، مورد اعتراض برخی از صاحب نظران قرار گرفت. از جمله ی این معترضین آقاعلی حکیم معروف به مدرس زنوزی بود. وی تعطیل بدن عنصری، را نپذیرفت و معتقد شد بدن عنصری بعد از عروض مرگ در اثر حرکت جوهری و با ارتقای وجودی، به افقی از وجود نائل می شود که می تواند دوباره مورد تعلق نفس واقع شود. در این مقاله به شیوه ی تحقیق کتابخانه ای نظریه ی حکیم زنوزی تقریر و مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: معاد جسمانی، بدن عنصری، بدن مثالی، عینیت، ملاصدرا، آقاعلی حکیم زنوزی
|
  • Soleiman Habibi, Reza Akbari Page 7
    Although Allamah Tabatabaii does not have a separate discussion on moral responsibility، the related issues can be extracted from his works، showing that he regards moral responsibility as accountability to arguments related to moral affairs. Given such ontological and anthropological principles as causality، intensifying journey and fundamentality of existence as well as different aspects of man''s life، he has moral responsibility towards God، other men and the world. The agent as having knowledge، power and will، and the act as the associate of agent are relevant in moral responsibility، which indicates that Allamah considers several components and conditions for moral responsibility. The issue of determination is the challenge facing moral responsibility، which can be discussed theologically and philosophically..
    Keywords: moral responsibility, conditions of moral responsibility, types of moral of responsibility, Allamah Tabatabaii
  • Habibullah Danesh Shahraki, Habibullah Razmi, Iman Baqhbani Page 31
    Finitude or infinitude of natural world has long attracted everyone (including scientists, philosophers and even general public) and, as we shall see in the present paper, it seems necessary to discuss the issue with regard to deeper mathematical and geometric outlooks that we know today and on the basis of broader physical (astrological and cosmological) knowledge which in newly available, although it has been discussed in detail, particularly in philosophy. Having provided an introduction to necessary terms and topics and a brief review of new cosmology, this paper puts forward most philosopher's famous proofs, who believe in finitude of natural world, and analyzes and criticizes them. The concern that natural world is anyway a possible being and cannot be infinitude can be alleviated by mathematical reasoning, that is, there is no problem if this infinitude is in one or more dimensions because we can always limit this world within a world with more dimensions. Some explanations are proposed on the standard model of cosmology and such issues as expansion of universe and "point" of big bang which apparently indicate finitude of the universe. The explanations means that the issue is not such a simple one and we now have no strong reason and evidence for finitude of the cosmos and should wait for new observational discoveries and information. No doubt, there can be an unbounded but limited set on the basis of a known condition in mathematics. This condition can be considered for natural world which can be unbounded but limited.
    Keywords: natural world, limited, unlimited, cosmology, expansion of universe
  • Aqhdas Yazdi, Maryam Husseini Page 59
    The affirmation of an origin for existence is one of the most authentic philosophical concerns of human thought and one of the most important philosophical issues. In Imam Ali's view, the basis of religion is knowledge of God because man's other doctrinal foundations are based on his monotheistic knowledge. If man obtains a correct knowledge in this regard, he can step correctly and firmly in other perfecting stages towards final felicity. Imam Ali who has had the highest knowledge of God has left us with invaluable sayings in this regard. The present paper seeks to study the proofs for proving God's existence in Imam Ali's view. In his sayings, Imam Ali guides us to study and contemplate on creatures and their existential structure in order to be able to realize the existence of an All-Knowing and All-Wise creator who is free from motion and createdness, through observing the creature's order, harmony, change and createdness. Furthermore, Imam Ali introduces the existence of the Necessary Being, Simple, Absolute and All-Rich God on Who all creatures depend and are in need of Him, by offering other proofs such as causal proof and the proof of the righteous, etc.
    Keywords: intellect, proof, theology, Imam Ali (peace be upon him)
  • Mohammad Hassan Movahhedi Saveji Page 91
    Relativity of religious knowledge can be regarded as one of the most important foundations of religious pluralism. This theory is influenced by hermeneutic method of West which tries to use it to understand and interpret religious texts and show that correct understanding of religious texts is unattainable. Those who believe in the relativity of religious knowledge have referred to such reasons as differentiation between reality and our perception of reality, multi-layeredness and silence of religious texts and universality of religious understanding. The present paper criticizes this theory intra-religiously and challenges its reasons, with the help of Quranic verses and infallible Imam's sayings. It holds that reality is obtainable from a religious point of view and multi-layeredness of religious texts never means plurality of contradictory and heterogeneous understanding and that religious texts are not silent and devoid from meanings; rather, they are light, explanatory and guide man.
    Keywords: relativity, plurality, religious knowledge, absolute reality, religious texts
  • Raham Sharaf Page 121
    Moral skepticism is one of the most important and influential issues in the philosophy of ethics, which has always been taken into consideration by philosophers of ethics. Providing a precise definition of moral skepticism, the present paper seeks to offer its proponents and opponent's arguments. Since moral skepticism is related to epistemology of ethics, moral skeptics challenge two important components of moral knowledge- justification and application- to reject it. In this paper, their reasons for rejecting these two components are stated. Then the answers provided by proponents of moral knowledge to these challenges are discussed.
    Keywords: moral skepticism, moral knowledge, justification, application, non, cognitivism, internalism
  • Amin Rahimi Page 139
    Shafaat (Intercession) - the root of which is Shafaa meaning assistance and requesting- is a significant issue in Islamic thought, which has long been discussed extensively by scholars. Although Quranic verses on intercession clearly show that it is a conditioned issue, all Islamic denominations have accepted its core concept while differing in terms of its manner. Providing the definitions of intercession, Muslim thinker's view about it and related Quranic verses and traditions, the present paper discusses the related criticisms of intercession through description and analysis and answers them. In addition, it explains its educational effects and exposes its reflection in the poems of some prominent Persian poets.
    Keywords: Intercession, Quran, Islam, Prophet, sin, Persian Poetry
  • Fardin Jamshidimehr, Abbas Javareshkian Page 159
    Using rational proofs and based on his own philosophical foundations, Mullah Sadra could prove bodily resurrection which is asserted by divine sacred religions in a particular way. He believed that material body attaches to soul in another mode of being through existential progression- fading deficiencies away- and changing into imaginal body. For Mulla Sadra (the Leader of Theosophers), identification of material body with imaginal body is preserved regarding the attachment of personal ipseity to the survival of form and the preservation of personal survival in gradual increase in intensity. Although this theory was sound and valid, some scholars, including Aqha Ali Hakim, known as Modarres Zenoozi, objected it. Zenoozi rejected ineffectiveness of material body and believed that material body attains a mode of being after the occurrence of death through existential motion and progression, which can reattach to soul. Using a library method, the present paper reviews and criticizes Zenooni's theory.
    Keywords: bodily resurrection, material body, imaginal body, identification, Mulla Sadra, Aqha Ali Hakim Zenoozi