فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - کلامی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، زمستان 1394)

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جعفر مروارید صفحات 1-20
    نگاه تطبیقی به دوفیلسوف که در دو سنت متفاوت فلسفیده اند کاری است بس دشوار و نیازمند تامل ودقت فراوان، به خصوص اگر آن دو فیلسوف صدرا وهیدگر باشند که یکی غایت قصوای فلسفه اش متافیزیک است درحالی که پروای آن دیگری طرد متافیزیک. اما خوشبختانه این دو فیلسوف هر دو بر وجود تاکید می کنند و این تا حدودی کار مقایسه بین آن دو را آسان تر می کند و موجب می شود که ما امیدوارانه تراین دشواری را به جان بخریم. به رغم تفاوت های بنیادین در نگاه این دو نابغه فلسفی به مسئله ی وجود، می توان شباهت هایی را که ما آن ها را بالقوگی های هیدگری صدرا نام نهاده ایم، در تفکر ایندو فیلسوف جستجو کرد. در این مقاله، کوشیده شده که این شباهت ها، در ضمن شش تامل نشان داده شود:تامل اول نفی شناخت مفهومی در هردو فیلسوف. تامل دوم نفی ثنویت سوژه و ابژه. تامل سوم تحلیل وجودی از حقیقت ونفی مفهوم سنتی ومطابقی آن. تامل چهارم تحلیل اگزیستانسیال انسان. تامل پنجم مستوری کنه وجود و چگونگی گشودگی آن وبالاخره در تامل ششم نشان داده ایم که «هستی روبه مرگ» در هردو فیلسوف به عنوان وجهی از وجوه بنیادین انسان شمرده می شود.
    کلیدواژگان: هیدگر، ملاصدرا، شناخت، اصالت وجود، اگزیستانسیال، سوژه
  • غلامحسین جوادپور صفحات 21-40
    نقض های گتیه به تعریف «باور صادق موجه»، معرفت شناسان را بر آن داشت تا درصدد ارائه تعریفی جامع و مانع برآیند. در رویکرد نوین معرفت شناسی فضیلت محور، ادعا می شود که تنها اگر در فرآیند معرفت از فضایل عقلانی و معرفتی مدد گرفته شود، عامل معرفتی به حقیقت دست می یابد و معرفت یعنی: «باور برآمده از فعالیت فضایل عقلانی». این رویکرد نوپا و سرایت دادن نظریه فضیلت به ساحت معرفت شناسی، با چالش های فراوانی روبروست؛ برخی از این اشکالات مربوط به اصل به کارگیری فضایل است که از آن جمله می توان به ابهام در کم و کیف فضایل عقلانی، عدم ارائه راهکار برای حالت تعارض این فضایل، دلایل ناکافی در تفکیک فضایل عقلانی از فضایل اخلاقی و ابهام در کارکرد معرفتی قوه حکمت عملی اشاره نمود. از سوی دیگر، این ادعا که به کارگیری فضایل عقلانی متناسب با هر موقعیت معرفتی، چراغ هدایت به صدق است، هم به صورت ادعای اجمالی و هم به صورت ادعای انحصاری محل مناقشه است. گذشته از محاسن این نظریه، دلایل نقضی و حلی حاکی از آن است که بسنده انگاری در کارکرد فضایل عقلانی برای نیل به صدق باورها ناصواب است. این مقاله با گزارش مختصری از این رهیافت به تقریر زگزبسکی، این ادعا را که کارکرد فضایل عقلانی برای کسب معرفت، لازم و کافی باشند، به چالش می کشد.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی فضیلت محور، فضایل عقلانی، گتیه، بسنده انگاری، کسب معرفت، زگزبسکی
  • عبدالله تراوری، امیر دیوانی صفحات 41-60
    تفسیر تستری از منظر تاریخی به قرن سوم هجری باز می گردد که از نزدیک ترین تفاسیر قران به عصر نزول است. رنگ و لعاب عرفانی و نیز اشتمال آن بر جنبه های کلامی و ادبی از سوی دیگر بر اهمیت آن می افزاید. مهمترین جنبه این تفسیر، صبغه عرفانی آن است که همواره مورد توجه عارفان و عالمان پس از او بوده و بر آنان تاثیر گذاشته است. تستری ضمن تاکید بر صبغه عرفانی از حدیث و لغت نیز بهره برده است. او در کنار توجه و تمرکز بر باطن و تاویل عرفانی آیات به مدد قواعد ادبی و احادیث نبوی، تفسیر ظاهری را نیز مغفول نگذاشته است. تاویلات تستری بدون قاعده و معیار نمی باشد، استفاده های مکرر از نگاه انفسی در آیات آفاقی و نیز آیات ناظر به روابط بشری از نشان از قاعده مندی این روش دارد. ارائه تبیین رحمانی و اخروی از آیات عذاب و آیات مربوط به دنیا از دیگر قواعد عرفانی است که وی از آن بهره برده است. استفاده از رویکرد موعظه ای در ذیل برخی آیات پیرامون صبر و رضا و توکل و... نیزاز جمله رویکرد هایی است که بعد از وی نیز دنبال گردیده است. این مقاله با نشان دادن ضابطه مندی تاویل عرفانی ایشان، در صدد ارائه معیارهایی در این زمینه می باشد.
  • محمد فیروزکوهی، علی اکبر احمدی افرمجانی صفحات 61-80
    الاهیات افلاطونی به مثابه بخشی از نظام فکری او تابع مولفه ای است که کل پیکره اندیشه های او را تحت تاثیر قرار داده است. همانگونه که در حوزه هستی شناسی و متافیزیک، با توجه به میراث هراکلیتی و پارمنیدسی خود، دو ساحت عقلی و حسی را مطرح می کند، در حوزه الاهیات نیز از یک سوقلمرو متعالی را طراحی می کندکه در آن می توان ویژگی هایی نظیر ثبات را یافت و حتی گونه ای مشابهت با صفات نظام های الاهیاتی ادیان را.
    اما برای اعمال نفوذ و تبیین تغییرات به خدایانی نیاز دارد که درقلمروجهانمتغیرایفای نقش کنند؛از این رو الاهیاتی ناظر به ساحت این جهانی یا حلولی شکل می گیرد. بدین ترتیب ثنویت معهود و مالوف افلاطون در هستی شناسی و معرفت شناسی، در الاهیات نیز رخ می نماید. مدعای این مقاله این است که دمیورژ و خیر را می توان دو روی یک سکه دید و دمیورژ را صورت شخص تر و انضمامی تری برای خیر ابرتر و متعالی قلمداد کرد
    کلیدواژگان: الاهیات، تعالی، حلول، نگرش سلبی، ثنویت، دمیورژ
  • علی طباطبایی نجفی، قاسم پورحسن درزی صفحات 81-100
    نظریه حال نخستین بار به صورت رسمی توسط متکلم معتزلی، ابو هاشم جبایی مطرح شده است. این بحث که ناظر به مسئله صفات باری تعالی بوده، در مواجهه با محذور شرک ارائه گردیده. اما بسیاری از متکلمان و فیلسوفان، این نظریه را مردود شمرده اند. ظاهر کلام فیلسوفان نشان گر آن است که آنها بین نظریه حال و نظریه ثابت نوعی ترادف دیده اند و لذا نقد نظریه حال در سیاق استغراب از نظریه ثابت و تهاجم به مولفینش دیده می شود. تکیه اصلی ناقدان این دو نظریه بر معقول نبودن واسطه میان وجود و عدم است و آنان با این رویکرد هستی شناسانه، نظرات کلامی را با تمرکز بر مسئله علم الهی به معدومات به چالش کشیدند.
    واقعیت این است که نظریه حال فارغ از کیفیت علم الهی، ناظر به نحوه اتصاف خداوند به مطلق صفات بوده است و شبیه آن پیش از مطرح شدن در حوزه معتزلی، در اندیشه شیعی توسط هشام بن حکم مطرح گشته است. اینکه رابطه ذات و صفات از وجهه نظر متکلمین مورد نظر چه سنخیتی با سخن فلاسفه در این زمینه داشته است مجال را برای پیگیری رابطه پنهانی نظرات آنان با ایده های عرفانی که صفوف عرفا را از فلاسفه جدا کرده باز می کند.
    اهمیت مبحث صفات خدا از یک طرف و ویژگی تشیع در ارائه مباحث ظریف اعتقادی و وجود سابقه ای از این دست نظریه در آن از سوی دیگر، بازخوانی تاریخی این نظریه و بازشماری کارکردهای آن را لازم می-گرداند.
    کلیدواژگان: احوال، ثابتات، شبه احوال، تشبیه، تعطیل، رابطه ذات و صفات
  • حبیب حاتمی کن کبود، مهدی فرمانیان صفحات 101-120
    با عنایت به این که اخوان المسلمین به عنوان جنبشی تاثیرگذار و پرطرفدار، در بیش از هفتاد کشور فعالیت فکری، فرهنگی و سیاسی داشته و دارد، شناخت مبانی فکری و از جمله مبانی انسان شناختی ایشان از اهمیت بالایی برخوردار است. انسان در تفکر اخوان المسلمین آفریده خداوند، موجودی دو بعدی مرکب از جسم و روح، دارای توانمندی های عظیم و برخوردار از کرامت ذاتی است. بدین خاطر، متفکران اخوانی به برخورداری انسان ها از حقوقی همچون تساوی و برابری، آزادی و احترام متقابل باور دارند. به تبع این باور، پیشگامی در تقریب مذاهب و اجتناب از تکفیر سایر فرق اسلامی از دستاوردهای اخوان المسلمین می باشد که پایه گذار این جریان، حسن البنا، از موسسین «دارالتقریب بین المذاهب» بودند.
    نوشتار حاضر با بررسی منابع کتابخانه ای و گردآوری داده های مرتبط با موضوع و تحلیل آنها به روش توصیفی- تحلیلی به مبانی انسان شناختی این جنبش و نقش آن در دستاورد مسئله «تقریب» پرداخته است.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، مبانی انسان شناسی، کرامت ذاتی، حقوق انسان، تقریب
  • فتانه تواناپنا، نادیا مفتونی صفحات 120-140
    تخییل و اقناع از دیدگاه فارابی در دو بعد تصوری و تصدیقی از اهمیت فراوانی برخوردارند، این امر در کنار تصریح وی به برتری حدتام و یقین نیازمند تبیین است. از نگاه وی اکثریت مردم به مرحله ادراک نطقی و عقلی نمی رسند. مقصود فارابی از تخییل این است که حقیقت واحد و ثابتی به میزان توان ادراکی افراد ممثل شود و اقناع از دیدگاه وی، نوعی ظن غالب است که احتمال عناد و خلاف در آن می رود. با استفاده از این دو امر، حقایق تصوری و تصدیقی معقول را می توان به تناسب طاقت و درک نفوس بشری تنزل داد و در این شرایط است که می توان از ضرورت معرفت تخییلی و اقناعی سخن گفت. این منافع در صورتی است که تخییل تابع تصور حقیقی و اقناع تابع یقین باشد. بنابراین می توان اقناع و تخییل را از دیدگاه فارابی کوششی برای نزدیک تر شدن به حقیقت و در نتیجه به عنوان منابع معرفتی قابل اعتنا دانست.
    کلیدواژگان: تخییل، اقناع، تصور، تصدیق
  • محمدرضا ارشادی نیا صفحات 140-160
    بیان کیفیت «معاد جسمانی» یکی از مسائل معرکهآرا و پرچالش در بین مسایل کلامی و فلسفی است. گروهی کیفیت آن را در معاد جسمانی عنصری منحصر دانسته و برخی آن را به تقلید وانهاده و در نهایت حکمت متعالیه به بیان کیفیت آن با اصول تمهیدی خود به تبیین پرداخته است. حکیم آقاعلی مدرس به عنوان حکیم متعالی، سعی دارد بدون هیچ تغییری در مبانی صدرایی تصویری ابتکاری از کیفیت معاد جسمانی ارایه دهد که حاصل منطقی دیگری در برابر استنتاج صدرا از همان مبانی باشد، او نه معاد عنصری بدن و برگشت روح به بدن دنیوی را بر میتابد، و نه بدن را تابع خلاقیت نفس در آخرت معرفی میکند، بلکه بدن دنیوی را پس از مرگ، تحت تاثیر نفس و به سوی تکامل و اتحاد با نفس در آخرت رهسپار میداند. توفیق نظریه وی مرهون رفع ابهامات و ایراداتی است که به طور منطقی متوجه نظریه اش می باشد. این تاملات را در دو محور رابطه نفس و بدن و غایت مندی حرکت تکاملی نفس و بدن، میتوان بازگو کرد. اگرچه وی در بیان رابطه نفس و بدن در دنیا بر ترکیب اتحادی آن دو و سایر مبانی صدرایی تاکید دارد، اما نتایج ناهمسانی را در رستاخیز بر این رابطه استوار میداند و در سویه غایت مندی نفس و بدن نیز توجیه وی معطوف به این است که بدن با شاخصه دنیوی به نفس به عنوان غایت خویش در رستاخیز می پیوندد.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین شیرازی، آقاعلی مدرس طهرانی، معاد جسمانی، معرفت نفس، رابطه نفس و بدن
|
  • Pages 1-20
    A comparative look at two philosophers، who dealt with philosophy in two different traditions، is a difficult task and therefore requires contemplation and accuracy especially if they were Mulla Sadra and Heidegger whom metaphysic regarded as a peak in one’s philosophy while the other considers avoiding that sphere. Fortunately، both of these two philosophers put emphasis on existence which makes it somewhat easier to compare them and also gives us the motivation to work in this field. In spite of the fact that there are fundamental differences with respect to their views on issue of existence، we could find some resemblances in their school of thought، that we call them Heidegger potentials of Mulla Sadra. This paper is an attempt to show these similarities within six meditations: first meditation is about denial of conceptual knowledge، the second is denial of the duality of subject and object، third meditation is about existential analysis of the truth and denial of its traditional and correspondence theory conception، the forth one is about the existential analysis of human being، the fifth meditation is about concealment of Being and how to explore it and finally in the last meditation we have showed that the “being-towards-death” in both of the aforementioned philosophers’ thoughts is considered to be one of the fundamental aspects of humans.
    Keywords: Heidegger, Mulla Sadra, knowledge, the originality of Existence, existential, subject
  • Pages 21-40
    Gettier’s objections to the definition of “true justified belief” compelled the epistemologists to think about an inclusive and exclusive definition. It is clamed in the new virtue epistemology that the epistemic agent achieves the truth just if the intellectual and epistemic virtues are resorted to in the process of cognition thus knowledge is defined as “a belief raised from intellectual virtues”. This new approach and the transmission of the theory of virtue to the realm of epistemology faced with many challenges, some of which concern with using the virtues including ambiguity of the quantity and quality of the intellectual virtues, not presenting a solution for contrast between these virtues, inadequate reasons in separating intellectual virtues from moral virtues and ambiguity in the epistemic function of the faculty of practical wisdom. On the other hand, the assertion according to which the usage of the intellectual virtues corresponding to each and every epistemic circumstance guides to truthfulness is disputable both as a curt claim and as a inclusive claim. Neglecting the positive points of this theory, according to the constructive and destructive reasons, it is incorrect to adequate on the usage of intellectual virtues to acquire the truthfulness of the beliefs. With a brief report of this approach to Zagzebski’s account, this article challenges the claim according to which the function of intellectual virtues would be necessary and sufficient for Acquiring Knowledge.
    Keywords: virtue epistemology, intellectual virtues, Gettier, adiquicy, acquiring knowledge, Zagzebski
  • Pages 61-80
    Plato's theology as part of his intellectual system, Influenced by factors that formed and has been affected the entire of this epistemic world.As the field of ontology and epistemology- take effect from (or receptivity to) dual heritage of Parmenides and Heraclitus-He attach to rational and emotional spheres. In theology is also committed to this dualistic attitude.Plato, on the one hand to keep the element of unchangeable and stability that is the familiar features of main theological streams, turned to realm of the transcendent and pure material features. On the other hand, to thinking about affairs and presence of divine agents in the material world, he has to formation a kind of immanent realm.Consequently speaks about two kinds of theology such as transcendental and immanence in Plato's system of thinking is reasonable
    Keywords: Negative theology, Transcendence, immanence, Plato, Demiurge
  • Pages 81-100
    The theory of modes has been officially propounded for the first time by the Motazelite theologian Abou Hashim Jobayei However, many philosophers and theologians have rejected this theory. The apparent aspect of philosopher's speech indicates that they perceive some kind of synonymy between the theory of modes and the theory of subsistent. Therefore, criticizing the theory of modes can be evaluated along the line of bewilderment by the theory of subsistent and attacking its originators. The reality is that the theory of modes, apart from the modality of divine omniscience, is considering the modality of God's qualification in general, apart from any special attribute; and similar to this, and prior to being set forth in the realm of Motazelism, had already been propounded within the Shiite thought by Hisham bin Hakam. Finding whether the relation between Essence and attributes from the point of view of the considered theologians has had any kind of similitude with the speech of philosophers in this respect, helps to pursue any covert connection between their views and the Gnostic ideas that actually separate the Gnostics from philosophers. The importance of the subject of attributes of God on one hand, and the speciality of the Shiite school in offering subtle and delicate themes related to belief as well as the existence of precedent examples of the like in it on the other, necessitates a re-evaluation of the history of this theory as well as a recount of its functions.
    Keywords: modes, subsistent, attributes, pseudo, modes, simile, agnosticism, relation of essence, attributes
  • Pages 101-120
    As the Muslim Brotherhood has intellectual, cultural, and political activities in more than 70 countries as an effective and popular movement; studying their intellectual basis, especially anthropological basis has a high importance. In the view of Muslim Brotherhood, Human is the creature of God, a two dimensional being composed of body and soul, in possession of a great ability, and has innate human dignity. So, Muslim Brotherhood thinkers believe that all the mankind have rights such as equality, freedom, and mutual respect. Consequently, pioneering in Islamic proximity and avoiding excommunication (Takfir) is one of the achievements of Muslim Brotherhood. The founder of this movement is Hasna al-Banna, one of the founders of “Dar al-Taqrib Bayn al-Madhahib al-Islamiyya”. The present article, studying the library sources and gathering the data related to the subject, and analyzing them with the descriptive-analytical method, address the anthropological basis of the Muslim Brotherhood movement and its role in Islamic proximity.
    Keywords: Muslim Brotherhood, Anthropological Basis, Innate Dignity, Human Rights, Islamic Proximity
  • Pages 120-140
    Imaginative creation and persuasion in Farabi’s thought in concept and judgment are very important.This issue beside his affirmation of argument of superiority and truth concept depend to explanation. Most of people in his views not arrive to intellectual cognition. Farabi’s purpose of imaginative creation is appearing unit and constant facts that is potency cognition of human and persuasion in his view’s is a generic of dominant opinion that be probably in it animus and malice. By use of the imaginative and concept nature’s reasonable to be able to degrade in propriety cognition of human. So by considering thise qualification we able to speak of necessary of imaginative knowledge. This functions are being if persuasion be adherence of certification and imaginative creation be adherence of conception’s natures. According to persuasion and imaginative creation are efforts for approximate in nature so are valid as source of knowledge.
    Keywords: imagination, persuasion, conception, affirmation
  • Mohammad Reza Ershadinia Pages 140-160
    One of controversial issues among theological and philosophical problems is the explanation of the quality of «bodily resurrection». Some scholars believe that its quality is restricted to elemental bodily resurrection and others have left it to imitation. However، transcendent philosophy، with its dispositional principles، seeks to explain the quality of bodily resurrection. Aqa Ali Modarres tries to provide an innovative explanation for the quality of bodily resurrection without any change in Sadrian principles، which would be another logical conclusion against Sadra''s one from the same principles. He rejects elemental resurrection of the body and the return of soul to this worldly body، and does not define the body as subject to soul''s creativity in hereafter. Rather، he believes that this worldly body traverses toward perfection and unity with soul under its influence after death. The success of his theory owes to removing ambiguities and objections which are logically directed to the theory. These contemplations can be restated on the basis of two points: the relationship between body and soul، and purposefulness of evolutionary movement of soul and body. Although Aqa Ali puts emphasis on the composition by way of unification of soul and body and other Sadrian principles in elaborating on their relationship in this world، he bases conclusions different from Sadra''s ones in resurrection on this relationship. In terms of the dichotomy of purposefulness of body and purposefulness of soul، his explanation focuses on the fact that body with its worldly characteristic unites with soul، as its final end in resurrection. Using this explanation، he tries to show the distinction between his theory and that of Sadra and formalists who believe in elemental resurrection. An explanation whose the both sides are thought provoking. [1]. Assistant professor of department of philosophy and theology، Hakim Sabzevari University
    Keywords: Mulla Sadra, Aqa Ali Tehrani, bodily resurrection, self, knowledge, the relationship between soul, body