فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - کلامی - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسین حشمت پور * صفحات 6-23
    درباره بساطت و ترکب جسم ، در فلسفه -که عهده دار شناخت واقعیات است - دو قول مطرح شده یکی قول به بساطت که جسم را تنها صورت جسمیه می داند و ترکب آن از ماده و صورت و نیز ترکب از اجزاء صغار را منکر می شود. و دیگر قول به ترکب که صاحبان این قول به دو دسته تقسیم می شوند: یکی آنان که جسم را از ماده و صورت (یعنی صورت جسمیه) مرکب می دانند. و دیگر کسانی که به ترکب آن از اجزاء صغار معتقدند. گروه اخیر برای هر کدام از اجزاء سازنده عناصر و نیز برای هر کدام از اجزاء سازنده افلاک شکلی را تعیین کرده اند که این مقاله دو شکل از آن ها را بحث کرده است. توضیح این که عناصر بسیط چهارتا هستند و افلاک در نظر آنان شکل مشترک دارد، پس شکل هایی که برای اجزاء عناصر و افلاک وجود دارند مجموعا پنج شکل اند. در این مقاله به تبیین دو شکل (شکل اجزاء نار و شکل اجزاء ارض) عنایت شده است. در بیان هر یک از این دو شکل - که در تحریر اقلیدس شکل شانزدهم و هفدهم مقاله سیزدهم واقع شده اند - به نحوه ساخت شکل توجه شده و پس از ذکر مفروضات مسئله ، طریقه ساخت بیان شده و آنگاه بر صحت طریقه ساخت ، دلیل اقامه شده است.
    کلیدواژگان: جسم، ذیمقراطیس، شکل، آتش، زمین
  • حمیدرضا آیت اللهی *، سعید اکبری زردخانه صفحات 24-45
    به رغم پیشرفت های بسیار ، در حوزه تهیه و تنظیم مرامنامه های اخلاقی کار زیادی در ایران انجام نشده است. در نتیجه، تعارض های اخلاقی در فعالیت های اجتماعی و علمی به آسیبی جدی در جامعه بدل شده اند. از آن جاکه در سال های اخیر بسیاری از متخصصان دغدغه ارائه دستورالعمل های اخلاقی - مبتنی بر فرهنگ ایرانی اسلامی - داشته اند ، تدوین شیوه نامه و روش تنظیم این مرامنامه ها بایسته و ضروری است. مقاله حاضر با هدف تدوین روش تهیه این مرامنامه ها انجام شد. نتایج بررسی ها نشان داد تهیه مرامنامه ها از شش مرحله تشکیل یافته است: 1) یافتن مواردی که نیاز به تصمیم اخلاقی دارند ؛ 2) مشخص ساختن دست اندرکاران نیازمند به کدهای اخلاقی ؛ 3) بازشناختن چالش های اخلاقی در آن علم ؛ 4)تعیین اصول اخلاقی ؛ 5) تعیین رویکرد مبنایی در اخلاق و 6) تدوین مرامنامه اخلاقی در آن علم. البته ، لازم به ذکر است ملاحظاتی برای پیش از تهیه مرامنامه و برای استفاده از آن هم مطرح شده است.
    کلیدواژگان: مرامنامه اخلاقی، روش شناسی، اخلاق، علوم
  • امیر دیوانی * صفحات 46-67
    انسان به طبیعت آگاهی و خواست خود زندگی را می طلبد ، به زندگی می اندیشد ، از آن محافظت می کند و از هر چه بر ضد آن باشد می گریزد. مرگ ، به ویژه آن گاه که پایان مطلق زندگی تلقی شود ، بیش تر از هر چیز دیگری هراسناک می شود. هرچند اموری در زندگی برای انسان ناخوشایند باشد، ناخرسندی به اصل زندگی سرایت نمی کند و او به زندگی بدون آن امور می اندیشد. اصل اعتقاد به زندگی ، بقا و جاودانه بودن آن به طور اطمینان آوری به پیغام پیامبران خداوند تکیه زده است. در میان دانشوران ، فیلسوفان نیز برای اصل زندگی پس از مرگ دلایلی آورده اند. در میان دلایل متقن بر زندگی پس از مرگ ، دلیلی که افزون بر اتقان ، امکان ورود سریع و عمیق به عقل عام بشری را د، بهتر و برتر از دلیل های دیگر است. در این مقاله می کوشیم تا چنین دلیلی بر زندگی پس از مرگ نشان داده شود ، دلیلی که به چیزی جز تامل و تدبر وابسته نیست و در دسترس همگان است.
    کلیدواژگان: مرگ، زندگی پس از مرگ، طبیعت عقل، اندیشه ناب عقل، آگاهی - خواست
  • زهرا رستاخیز قصرالدشتی *، امیر عباس علیزمانی صفحات 68-89
    پی یر آدو (1922-2010م) فیلسوف فرانسوی معاصر ، با ارائه مدل فلسفه به مثابه روش زندگی که حاصل سال ها پژوهش او در زمینه فلسفه باستان است ، پویایی و حیات حقیقی فلسفه را در زندگی روزمره فیلسوف نشان می دهد. در این مقاله با استفاده از این مدل فلسفی(فلسفه به مثابه روش زندگی) به بررسی رابطه علم (نظر) و عمل در حکمت اشراق خواهیم پرداخت. یکی از عناصر مهم در این مدل، گفتار فلسفی است. ارزش گفتار (فلسفه نظری) در مکاتب فلسفی ، از نظر آدو در خدمتی است که به بهبود کیفیت زندگی و عملکرد و رفتار انسان می کند. سهروردی نیز به اهمیت حکمت نظری(بحثی) به عنوان مقدمه و راهنما در برگزیدن شیوه زندگی اشراقی تاکید می کند. به همین دلیل در این مقاله ابتدا به بررسی جایگاه گفتار (نظریه های فلسفی) در مکاتب فلسفی دوران باستان - با استفاده از مدل فلسفه به مثابه روش زندگی - می پردازیم تا تصویری واضح از ارتباط میان گفتار (نظر) و عمل در مکاتب فلسفی ارائه دهیم و در نهایت ، بتوانیم دیدگاه آدو را نسبت به ارتباط میان گفتار (نظر) و عمل نشان دهیم. در پایان به بررسی اهمیت گفتار (نظر- حکمت بحثی) در حکمت اشراق سهروردی و کاربرد آن - به عنوان مقدمه ای ضروری برای ورود و انتخاب زندگی اشراقی و هدایت سالک اشراقی در مسیر زندگی و درک حکمت عملی و کسب آن - خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: پی یر آدو، فلسفه به مثابه روش زندگی، فلسفه باستان، حکمت اشراق، گفتار فلسفی، نظر، عمل
  • محمدرضا بیات *، زینب امیری صفحات 90-105
    این مقاله به بررسی دیدگاه جان هیک - فیلسوف دین تحلیلی معاصر- درباره دلایل وجود تصورات مختلف از خداوند و عدم امکان دست یابی به مفهوم خداوند می پردازد. ابتدا ضمن اشاره به تفکیک مفهوم و تصور خداوند و ویژگی های اساسی تصورات گوناگون از خداوند - با تکیه بر مبانی او یعنی تفکیک نومن از فنومن کانت ، «دیدن به عنوان» ویتگنشتاین متاخر و وصف ناپذیری خداوند - نشان خواهیم داد که با تفکیک کانت تنها می توان تفکیک مفهوم خداوند از تصور او را توجیه کرد و نمی توان از دست یابی به مفهوم خداوند دفاع کرد ؛ زیرا طبق آن ، راهی به نومن خداوند نیست. با تکیه بر دیدگاه ویتگنشتاین متاخر نیز هیچ تجربه ناب و خالصی نیست که بتوان از مفهوم خداوند سخن گفت ، بلکه همواره تصوراتی از او داریم. وصف ناپذیری خداوند نیز مشکل تجربه ما را از او دوچندان کرده و باعث تصورات گوناگون از خداوند می شود. در پایان نیز به نتایج دیدگاه او مانند توفیق او در تفکیک مفهوم و تصور خداوند و توجیه وجود تصورات مختلف از خداوند ، گشودن راه نقد و بررسی آموزه های مسیحی ، دفاع از کثرت گرایی دینی و نزدیک شدن او به تصور پنن تئیستی از خداوند اشاره خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: جان هیک، مفهوم خداوند، تصور از خداوند، تئیسم، پن تئیسم، پنن تئیسم
  • حسین خندق آبادی *، سید حسن اسلامی اردکانی صفحات 106-129
    در میان عالمان اسلامی تاکید ابوحامد محمد غزالی بر خودکاوی و خودشناسی در شناخت عوامل و موانع تحقق فعل اخلاقی، برجستگی ویژه ای دارد. نظر غزالی درباره این که چرا معرفت اخلاقی انسان لزوما به عمل اخلاقی متناسب با آن نمی انجامد به رای ارسطو نزدیک است که علاوه بر وجود معرفت ، غلبه بر ضعف اراده را نیز در این جا لازم می دانست. غزالی مراحل شش گانه ای برای شکل گیری عمل اخلاقی معرفی می کند که برای طی کردن آن لازم است تا افزون بر فراهم آوردن عوامل تحقق فعل اخلاقی ، موانع پیش پا نیز برداشته شوند. از سخنان غزالی در احیاء علوم الدین به پنج مانع می توان دست یافت. با تحلیل سخن غزالی درباره هر کدام از این موانع - به ویژه شیطان - و نظریه او درباره خواطر نیک و بد در درون انسان ، می توان احتمال بسیار داد که او منشا تمام آنها را درونی می داند ، نه وجود عاملی مستقل و خارج از انسان که به نحوی به درون او راه پیدا می کند. پذیرش چنین رایی تاثیرات مهمی در تلقی ، شناخت و معرفی عوامل و موانع اخلاقی و نیز در تربیت اخلاقی انسان دارد و می تواند به صورت رایی فراگیر ، حتی تا بیرون از مرزهای یک دین و مذهب خاص ، مطرح شود.
    کلیدواژگان: غزالی، معرفت اخلاقی، عمل اخلاقی، شیطان، خواطر
  • یدالله دادجو * صفحات 109-207
    بررسی معرفت و یقین انبیا به حقانیت وحی، یکی از مسائل مهم وحی و معارف بلند الهی است. در این خصوص تحلیل های گوناگونی ارائه شده است. برخی معرفت و یقین پیامبران را در تلقی وحی از طریق علم حضوری که خطا در آن راه ندارد، دانسته و کسانی نیز منشا آن را آگاهی از لوح محفوظ که پیامبر با روح قدسی خود به فرشته متصل می شود و معارف الهی را از او دریافت می کند، می دانند. برخی اندیشمندان، علم پیامبران به حقانیت وحی را از طریق معجزه الهی معرفی کرده اند. دیدگاهی با استناد به تجرد ناب عقلی پیامبر و عدم دسترسی شیطان درون و بیرون بر مقام تجرد عقلی و مشاهده حقیقت وحی از سوی پیامبر به حقانیت و عدم شک و تردید او به وحی اعتقاد دارند ، ولی آن چه به عنوان راه حل نهایی مسئله قابل طرح است این است که وحی یک پدیده اعطایی و غیر اکتسابی است و از همین رو، از راه های متعارف عقلی و شهودی به دست نمی آید. از سوی دیگر، هدف اعطا کننده وحی و بعثت پیامبران ، به مقتضای حکمت الهی هدایت و راهنمایی بشریت به سوی رستگاری ، سعادت و کمال جاودانی است و برای نیل به این هدف، ضروری است گیرندگان وحی از عصمت و مصونیت در دریافت آن برخوردار باشند تا بتوانند پس از تلقی ، پیام الهی را به درستی ابلاغ کرده و بدون هیچ گونه خطا و اشتباه به وظیفه خطیر رسالت خویش اقدام نمایند. در غیر این صورت، نقض غرض لازم آمده و انزال وحی و ارسال رسولان بیهوده و لغو خواهد بود.
    کلیدواژگان: معرفت، پیامبران، حقانیت، یقین، وحی، سرشت، طبیعت وحی
  • سید احمدرضا شاهرخی * صفحات 130-147
    نفس ناطقه انسانی یا «روح» همواره مورد توجه و مطالعه بسیاری از دانشمندان قرار گرفته است. نحوه پیدایش نفس ناطقه از مسائل اصلی در باب نفس ناطقه انسانی است. مقاله پیش رو به این مسئله پرداخته که آیا آیه شریفه «میثاق» می تواند تاییدی بر قدم نفوس ناطقه انسانی باشد؟زیرا طبق آیه شریفه «میثاق» خداوند از فرزندان آدم - پیش از این که به دنیای مادی بیایند - بریگانگی خویش پیمان و اقرار گرفته است و فرزندان آدم بر این توحید اقرار کرده اند. سپس به صلب حضرت آدم(ع) بازگشته اند. درباره معنای آیه «میثاق» سه قول گفته شده است که عبارتند از: اثبات عالم ذر ، پیمان فطری از انسان در همین دنیا و وجود جمعی نفوس نزد خداوند که در مرتبه ای قبل از عالم دنیاست. در مقام داوری وپاسخ به پرسش پیش گفته، می گوییم: قول اول که با قدم نفوس سازگار است با ضرورت عقل و ظهور آیه مخالفت دارد و به تناسخ باطل منجر می شود. قول دوم نیز با سیاق آیه «میثاق» سازگاری ندارد و مستلزم این است که آیه را بر معنای مجازی حمل کنیم. به این ترتیب، آیه «میثاق» - در نظر علامه طباطبایی(ره) - نمی تواند تاییدی بر قدم نفوس ناطقه باشد ، بلکه مقصود این است که نفوس در مرتبه ای پیش از عالم دنیا در نزد خدا و به وجود جمعی حضور داشته اند و پروردگار را در ربوبیت مشاهده کرده اند و این مشاهده از طریق نفس خودشان بوده است و حمل آیه شریفه برقول علامه طباطبایی(ره)هم تاحدی بعید به نظرمی رسد.
    کلیدواژگان: نفس ناطقه انسان، حادث، قدیم، عالم ذر، علامه طباطبایی(ره)
  • مریم لاریجانی * صفحات 148-169
    محققان اسلامی از منظرهای مختلف به مقوله اخلاق نگریسته اند و مطالب مختلف و گاه پراکنده ای در این زمینه مطرح کرده اند. ورود و خروج محققان به این مبحث ، یکسان نیست. به ویژه این که نگرش آنان از این جهت که به صرف عقل اعتماد کرده اند یا نقل یا هر دو ، متفاوت است. بسیاری اوقات چندان به دنبال تنظیم یک نظام اخلاقی یا ساختار معین نبوده اند و یا دست کم نگاه استقلالی به آن نداشته اند و از این رو ، چندان تصریحی به «نظام اخلاقی» ندارند. البته ، بی تردید اگر« نظام اخلاقی» تعریف شود و منظور از«ساختار» آن تبیین شود و با این نگاه به مجموعه آن چه در« اخلاق» آورده اند، نگریسته شود ، چه بسا بتوان نظام اخلاقی خاص و ساختار معین از آن استخراج کرد که کار چندان ساده ای نیز نیست. پاره ای از نویسندگان ومحققان معاصر به مسئله «نظام اخلاقی» و «ساختار» آن توجه مستقل نموده اند و مسئله «نظام اخلاقی» و شرایط و پیش فرض های آن را برجسته کرده اند که کار بسیار پسندیده ای است، اما آن چه در این مقاله ارائه می شود ؛ نگاه جدیدی به ساختار اخلاق اسلامی است که سابق بر این در کتب اخلاق اسلامی پیشینه ای برای آن یافت نشده است.
    کلیدواژگان: ساختاراخلاق اسلامی، غایت اخلاقی، فعل اخلاقی، فاعل اخلاقی، حیطه اخلاقیات، لقاء الله
  • علیرضا اسعدی * صفحات 170-189
    از آموزه های دینی در حوزه معادشناسی نامه عمل است که بر اساس آیات و روایات در بردارنده همه اعمال نیت ها و باو رهای انسان است و در قیامت بسته به نوع آنها از سمت راست یا چپ به او داده می شود. با توجه به اینکه این نامه نمی تواند از سنخ کتاب و دفتر دنیوی باشد، دانشمندان مسلمان با این پرسش روبرو شده اند که حقیقت نامه عمل چیست. یکی از پاسخ های مهم به این پرسش، تبیین فلسفی حکیم الهی صدرالمتالهین شیرازی است که حقیقت نامه عمل را روح و قلب انسان می داند. این مقاله، ضمن اشاره به نظریات متعدد در باب نامه عمل، به گزارشی تبیین فلسفی ملاصدرا و بیان مبانی و نیز ثمرات تبیین او می پردازد و سپس نشان می دهد که این تبیین از اتقان کافی برخوردار نیست زیرا نه تنها از حیث سازگاری درونی با نظام فلسفه صدرائی از ابهاماتی برخوردار است، از جهت همخوانی با آموزه های دینی نیز با تاملاتی روبروست.
    کلیدواژگان: نامه عمل، معاد، ملاصدرا، تجسم اعمال، حکمت متعالیه
  • حسن عباسی حسین آبادی * صفحات 208-227
    برای سخن گفتن از اوصاف الهی از دیرباز طریقه هایی مطرح بوده است و به دو دسته کلی سلبی و ایجابی تقسیم می شود که این دو خود دارای زیرمجموعه ها و تقسیمات فرعی اند ؛ ازجمله تقسیم سلبی به طریقه سلب و سکوت ، طریقه سلبی تفضیلی و طریقه سلبی- ایجابی است. آن چه در این نوشتار مدنظر ماست بررسی درباره طریقه سلبی- ایجابی و نسبت آن با بیان پذیری خداوند است ؛ زیرا این طریقه دارای تفاسیر و معانی مختلف نزد اندیشمندان است و برخی از این معانی با بیان ناپذیری خداوند تضاد دارد. حال معنای طریقه سلبی- ایجابی نزد ابن سینا و علامه حلی چگونه است؟ رابطه طریقه سلبی-ایجابی با بیان ناپذیری خداوند نزد این دو اندیشمند چگونه است؟ ابن سینا در باب ذات و صفات الهی صفات واجب تعالی را به سلب ها و اضافه بازمی گرداند و با بیان ناپذیری صفات و ذات الهی موافق نیست. علامه حلی به نوعی بازگشت از ایجابی به سلبی قائل و صفات ایجابی را از راه سلب اضداد آن ها می شناسد و بیان پذیری در صفات را نیز به توقیفیت صفات محدود می کند. در این نوشتار ضمن بررسی معانی مختلف طریقه سلبی- ایجابی نزد اندیشمندانی چون ابن سینا و علامه حلی ، موضع کلی ابن سینا را که بازگشت همه صفات الهی به سلب و اضافه است، بیان می داریم.
    کلیدواژگان: وجوب وجود، صفات سلبی، صفات ایجابی، وحدت، صفات الهی
|
  • Muhammad Hussein Heshmatpoor * Pages 6-23
    Two views have been proposed about the simplexity and complexity of body in philosophy which is responsible for knowing realities. One is simplexity-based which holds that body is simply froma corporalis (corporeal form) and denies that it is composed of matter and form as well as small components. The other is complexity-based whose proponents are divided into two groups. One group regards body composed of matter and form (i.e. corporeal form) and the other holds that body is composed of small components. The latter has specified a shape for each constituting components of elements and celestial spheres, two of which are discussed in the present paper. It should be noted that there are four simple elements and celestial spheres have a shared shape in the view of the latter. Thus there are totally five shapes for the components of elements and celestial spheres. The paper takes into consideration two shapes (the shapes of components of fire and components of the earth). It takes into consideration and explains how these two shapes, which correspond to sixteenth and seventeenth shapes in Elucid's writing, are formed and presents arguments for its accuracy, having mentioned the hypotheses.
    Keywords: body, Democritus, shape, fire, earth
  • Hamid Reza Ayatullahi *, Saeed Akbari Zardkhaneh Pages 24-45
    Despite great progresses in Iran, there are very few works on formulating moral code of conducts. As a result, moral conflicts in social and scientific activities have turned into a serious pathology in the society. Since many specialists have concerned about providing moral codes based on Islamic-Iranian culture in recent years, it is necessary to formulate the manual of style and formulation of these codes of conduct. The present paper was conducted with the aim of formulating the compilation style of these codes of conduct. The findings show that formulation of codes of conduct has six stages as follow: (1) finding the cases which need moral decision; (2) specifying those in charge who need moral codes; (3) recognizing moral challenges in that science; (4) determining moral principles; (5) specifying a fundamental approach in ethics; and (6) formulating moral code of conduct in that science. Of course, it should be noted that some considerations have been proposed regarding the stages before formulating the code of conduct and using it.
    Keywords: moral code of conduct, methodology, ethics, sciences
  • Amir Divani * Pages 46-67
    Man seeks life by his will and due to the nature of his consciousness, thinks about it, protects it, and escapes anything against it. Death, especially when it is regarded as the absolute end of life, becomes more horrible than anything else. Although uncomfortable events occur in man's life, the resulting dissatisfaction is not extended to the life itself, and he thinks about the life without such events. The principle of believing in life, its endurance, and eternity is assuredly based on the message of God's prophets. Among scholars, philosophers have also offered arguments for the principle of the life after death. Among the strong arguments for the life after death, the best and superior one is the one that, in addition to being strong, can be accepted quickly and deeply by human general intellect. The present paper seeks to provide such an argument for the life after death, which is based on nothing but contemplation and deliberation, and is available to all.
    Keywords: death, life after death, nature of intellect, pure thought of intellect, awareness-will
  • Zahra Rastakhiz Qhasroldashti *, Amir Abbas Alizamani Pages 68-89
    Pierre Hadot (1922-2010), a contemporary French philosopher, illustrated the dynamics and real life of philosophy in a philosopher's everyday life by offering the model of philosophy as a way of life, which was the result of his many years research on ancient philosophy. Using this philosophical model (philosophy as a way of life), the present paper reviews the relationship between science (opinion) and practice in Illuminationist theosophy. Philosophical discourse is one of the important components of this model. For Hadot, the value of discourse (theoretical philosophy) in philosophical schools lies in the service it provides to improve the quality of life and man's function and behaviour. Sohrevardi also puts emphasis on the importance of theoretical (discursive) philosophy as the prelude and guide in choosing illuminationist way of life. Thus the paper first reviews the status of discourse (philosophical theories) in ancient philosophical schools to provide a clear picture of the relationship between discourse (opinion) and practice in philosophical schools in order to show Hodot's view about this relationship, using the model of philosophy as a way of life. Finally, it studies the importance of discourse (opinion-discursive theosophy) in Sohrevardi's Illuminationist theosophy and its utility as a necessary prelude to inter into and choose an illuminationist life, lead illuminationist wayfarer in the way of life, and understand and acquire practical reason.
    Keywords: Pierre Hadot_philosophy as a way of life_ancient philosophy_Illuminationist theosophy_philosophical discourse_opinion_practice
  • Mohammad Reza Bayat *, Zeinab Amiri Pages 90-105
    John Hick, a contemporary philosopher of analytical philosophy of religion, discusses about the reasons for the existence of different conceptions of God and impossibility of accessing the concept of God, which is reviewed in the present paper. First, the paper mentions the differentiation between the concept of God and conception of God, and basic features of different conceptions of God, based on Hick's principles, i.e. differentiation between Kant's noumen and phenumen, New Wittgenstein's "seeing as", and ineffability of God. Then it proves that Kant's differentiation can only help us to justify the differentiation between the concept of God and conception of God, not to defend accessibility of the concept of God, because there is no way to grasp the noumen of God, according to such differentiation. Furthermore, there is no pure experience to help us to talk about the concept of God; rather, we always have some conceptions of God, based on New Wittgenstein's view. God's ineffability also multiplies the problem of our experience of Him and causes different conceptions of God. Finally, the paper refers to the results of Hick's view such as his success in differentiating between the concept of God and conception of God, justifying the existence of different conceptions of God, opening a way to criticize and study Christian teachings, defending religious plurality, and his approximation to the panentheistic conception of God.
    Keywords: John Hick, concept, conception, Theism, pantheism, panentheism
  • Hossein Khandaghabadi *, Sayyid Hassan Islami Ardakani Pages 106-129
    Among Muslim scholars, Abu Hamed Muhammad Ghazali puts great emphasis on self-knowledge and self-analysis to know the factors and obstacles of realization of moral act. His view about why man's moral knowledge does not necessarily lead to relevant moral act approximates to Aristotle's view which considers overcoming the weak will as well as the existence of knowledge necessary in this regard. Ghazali provides six stages for the formation of moral act which should be followed through not only providing the factors of realization of moral act but also removing its obstacles. Five obstacles can be extracted from Ghazali's sayings in Ihyae Ulum-edDeen, (The Revival of the Religious Sciences). The analysis of Ghazali's words about each of these obstacles- especially Satan- and his view about and good and bad stray thoughts in man shows that he most likely regards the origin of all of these obstacles internal, not an independent and external factor which inters into man in some way. If such a view is accepted, it will have important influences on considering, knowing and defining moral factors and obstacles, as well as on man's moral training; it can also be proposed as a comprehensive view, even beyond the boundaries of a particular religion and denomination.
    Keywords: Ghazali, moral knowledge, moral act, Satan, stray thoughts
  • Yadullah Dadjoo * Pages 109-207
    One of the important issues related to revelation and sublime divine sciences is the study of prophet's knowledge and certainty about the rightfulness of revelation. Different analyses have been proposed in this regard. Some believe that prophet's knowledge and certainty in being inspired by revelation are obtained through immediate knowledge which is infallible. Others hold that such knowledge and certainty are originated from Preserved Divine Tablet, based on which prophet connects to the angel through his heavenly spirit and receives divine sciences. Still others hold that prophet's knowledge of rightfulness of revelation is obtained through divine miracle. Another group believes in the existence of such knowledge and certainty by referring to prophet's pure intellectual incorporeality, inner and external Satan's inaccessibility to the state of intellectual incorporeality, and observing the reality of revelation by prophet. However, the final answer can be proposed as such that revelation is a God-given non- acquired phenomenon, so it cannot be obtained through conventional intellectual and intuitive ways. On the other hand, God's aim of revelation and sending prophets is leading humanity toward eternal felicity, salvation, and perfection, which is necessitated by divine wisdom. To this end, the recipients of revelations need to be infallible in receiving it in order to be able to deliver divine message correctly and perform their very important missionary duty infallibly after being inspired, otherwise, the purpose be will put aside, and revelation and sending prophets will be null and meaningless.
    Keywords: prophets, rightfulness, certainty, revelation, nature of revelation
  • Sayyid Ahmad Reza Shahrokh * Pages 130-147
    Many scholars and scientists have always taken into consideration and studied human intellective soul or (soul). One basic issue about human intellective soul is how it is created. The present paper addresses the question whether the noble Quranic verse of "covenant" can approve the pre-eternity of human intellective soul? Because according to the verse, God has taken confession and covenant from Adam's children to His oneness before they have descended to this world and they have confessed. Then they have returned to prophet Adam's loin. There are three views about the meaning and interpretation of the verse of "covenant": as a proof for world of pre-existence, taking innate covenant from man in this world, and the collective existence of souls before God, which occurred in a stage before this world. To evaluate, judge and answer the aforementioned question, the author believes that the first view which corresponds with the pre-eternity of souls, contradicts with intellectual necessity and outward significance, and results in null and void reincarnation. The second view also contradicts with the context of the verse and necessities us to attribute a metaphorical meaning to the verse. Thus, Allamah Tabatabaii most likely considers the verse not as a proof for pre-eternity of intellective souls; rather, it means that souls were collectively present before God before this world, had a vision of or experienced God in His divinity, their own soul had such a vision or experience, and that attributing the noble verse to Allamah Tabatabaii's view is somehow unlikely.
    Keywords: man's intellective soul, contingent, eternal, the world of pre, eternity, Allamah Tabatabaii
  • Maryam Larijani * Pages 148-169
    Muslim scholars have viewed the category of ethics from different perspectives and provided different and sometimes sporadic comments in this regard. They are different in how they have discussed and concluded the issue, and have different views due to their sole dependence on intellect or tradition or both of them. They have rarely tried to formulate a definite moral system or structure, or at least, they have not taken it into consideration independently, so they have not specified a "moral system" seriously. No doubt, if the collection of what they have written about "ethics" is viewed with the aim of defining a "moral system" and explaining the meaning and purpose of its "structure", a particular "moral system and its structure" can be extracted, which is not so easy. Some contemporary writers and scholars have taken into consideration the issue of "moral system and its structure" independently, and highlighted its conditions and presuppositions, which is very admirable. However, the present paper provides a new and unprecedented view about the structure of Islamic ethics.
    Keywords: the structure of Islamic ethics, moral end, moral act, moral agent, the domain of moralities, Divine encounter
  • Ali Reza Asadi * Pages 170-189
    one of the religious teachings is that of book of actions that according to the verses and sayings contain all acts, intentions and personal beliefs of anyone. and at the day of Judgment it is given to human from his left or right side depending on his actions, and because this book is not a mundane book Muslim scholars have been confronted with the question: What is the truth of book of actions. One of the important responses to these questions is Mulla Sadra's philosophical explanation. He believes that this book is human spirit. This article, explains his philosophical explanation and describes his principles and his results. and then shows that this explanation is not sufficient because not only is incompatible with the teachings of his philosophy, but it is incompatible with some religious teachings.
    Keywords: record of deeds, resurrection, Mulla Sadra, embodiment of actions, transcendent philosophy
  • Hasan Abasi Hosain Abadi * Pages 208-227
    Several methods have long been proposed to talk about divine attributes, which are divided into two general negative and affirmative ones, each with its own subsets subdivisions. For example, negative method is divided into negation- silence method, negative-imperative method, and negative- affirmative method. The present paper seeks to review negative-affirmative method and its relationship with God's expressibility, because scholars have proposed different interpretations and meanings for the method, some of which contradict with God's inexpressibility. The question is what is Allamah Helli and Avicenna's view about the meaning of negative-affirmative method and its relationship with God's inexpressibility? In terms of divine essence and attributes, Avicenna restores God's necessary attributes to negations and relation and does not accept inexpressibility of divine attributes and essence. Allamah Helli believes in a certain restoration from affirmative to negative, recognizes affirmative attributes through negating their opposites, and restricts expressibility in attributes to their conditionality. Reviewing different meanings of negative-affirmative method from the view of such scholars as Avicenna and Allamah Helli, the paper explains the former's general view which holds that all divine attributes restore to negation and relation.
    Keywords: Necessity of being, negative attributes, affirmative attributes, unity, divine attributes