فهرست مطالب

تحقیقات مالی - پیاپی 42 (تابستان 1395)

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 42 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هاشم آقازاده، فاطمه عباسی بنی * صفحات 201-218
    بررسی وضعیت بازار بیمه کشور پس از خصوصی سازی از دیدگاه ساختار رقابتی، رفاه بیمه گذاران و ریسک بیمه گران، هدف اصلی این پژوهش است. در این مسیر ضمن محاسبه و تحلیل شاخص هرفیندال هیرشمن (HHI) به عنوان نماینده ساختار رقابتی بازار، شاخص رفاه از دست رفته مصرف کننده (DWL) به عنوان نماینده حقوق بیمه گذاران و شاخص ریسک بیمه گری (R) به عنوان نماینده ریسک صنعت بیمه، رابطه آنها با شاخص خصوصی سازی (تعداد شرکت های بیمه گر) بررسی شده است. از داده های مالی صنعت بیمه بین سال های 1382 تا 1392 استفاده شده و در نهایت به کمک رگرسیون خطی، رابطه بین شاخص ها سنجیده شده است. محاسبات نشان می دهد پس از آغاز خصوصی سازی در صنعت بیمه، از میزان انحصار بازار بیمه کاسته شده؛ شاخص رفاه از دست رفته در طول ده سال مورد مطالعه کاهش یافته، یا به بیان دیگر رفاه مصرف کننده افزایش یافته و بر ریسک بیمه گری در این دوره به شدت افزوده شده است. محاسبات رگرسیون نیز نشان می دهد رابطه قوی و معناداری بین خصوصی سازی (افزایش تعداد شرکت های بیمه گر)، رقابت، ریسک بازار و رفاه مصرف کننده وجود دارد.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، رفاه از دست رفته مصرف کننده DWL، ریسک بیمه گری، شاخص هرفیندال، هیرشمن HHI، صنعت بیمه ایران
  • علی ابراهیم نژاد*، سامان حقیقی صفحات 219-234
    معامله سهام می تواند از طریق دو سازوکار حراج و معاملات پیوسته انجام شود. در بسیاری از بازارها از جمله بورس تهران، ابتدای بازار از سازوکار حراج و طی روز از معاملات پیوسته استفاده می شود. به علاوه، در برخی بازارها به منظور بهبود نقدشوندگی برای سهام کوچک و غیرنقدشونده، به جای استفاده از سازوکار معاملات پیوسته، از حراج های مکرر طی روز استفاده می شود. در این پژوهش، به کمک داده های بورس تهران و معرفی معیاری برای اندازه گیری خطای قیمتی، به مقایسه خطای قیمتی در ابتدای بازار که مبتنی بر سازوکار حراج است و انتهای بازار که مبتنی بر سازوکار معاملات پیوسته است، پرداخته می شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد خطای قیمتی در ابتدای بازار بیشتر از انتهای بازار است. در ادامه، عوامل موثر بر بیشتربودن خطای قیمتی در ابتدای بازار بررسی شده و نشان داده می شود سازوکار حراج بر خطای قیمتی تاثیر منفی ندارد و این خطا از زیاد بودن حجم معاملات در ابتدای بازار و کم کشش بودن منحنی تقاضای سهام نشئت می گیرد.
    کلیدواژگان: حراج، خطای قیمتی، ریزساختار بازار، سازوکار معاملاتی، معاملات پیوسته
  • فریدون احمدی، اسفندیار محمدی* صفحات 235-250
    در متون اقتصادی و مدیریتی عوامل متعددی به عنوان عوامل موثر بر عملکرد شرکت ها در دستیابی به سود معرفی شده است. از جمله این عوامل می توان به متغیرهای حاکم در محیط درونی و بیرونی آنها اشاره کرد و از مهم ترین متغیرهای مربوط به محیط درونی شرکت ها ساختار، فرهنگ، منابع انسانی و مالی آنهاست. مقاله حاضر بر این فرض استوار است که عملکرد بد شرکت ها به دلیل ضعف مدیریتی و حکمرانی نامناسب شرکتی آنهاست. برای بررسی این موضوع 90 شرکت از شرکت های صنایع نه گانه که سهام آنها در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده است، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. تحقیق حاضر بر حسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی است. از ابزار پرسشنامه و بررسی اسناد و مدارک برای گردآوری داده ها و از تحلیل مسیر برای تحلیل یافته ها استفاده شده است. بر اساس نتایج، محیط درونی شرکت ها، حکمرانی خوب شرکتی و ارزش افزوده اقتصادی آنها همبستگی قوی ای با یکدیگر دارند و محیط درونی شرکت ها از طریق تقویت حکمرانی خوب شرکتی، ارزش افزوده اقتصادی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی، بورس اوراق بهادار تهران، حکمرانی خوب شرکتی، محیط داخلی
  • سعید اسلامی بیدگلی، میثم کریم خانی* صفحات 251-274
    پیدایش هر برساخته نظری با شرایط اقتصادی اجتماعی مشخصی پیوند دارد. مفاهیم نظری در خلا ایجاد نمی‏شوند و بازتاب تعینات زندگی اجتماعی هستند. سواد مالی به‏عنوان مفهومی نظری از این قاعده مستثنا نیست. در مقاله حاضر، برای واشکافی و فهم ابعاد مختلف سواد مالی، تلاش می‏شود زمینه های سیاسی و اقتصادی منجر به پیدایش این مفهوم، تبیین شده و ارتباط آن با سایر مقوله های نظری مانند نئولیبرالیسم، اقتصاد بازار، بازار کارا و غیره توضیح داده شود. از آنجا که سواد مالی مولود عصر مالی‏سازی‏ است، به ناگزیر مالی‏سازی و دلایل بروز آن نیز تبیین می شود. هدف آن است که سواد مالی از طریق تبیین جایگاه و تاثیر آن در کلیت سیستم اقتصادی و اجتماعی حال حاضر توضیح داده شود. به همین دلیل، ارتباط سواد مالی با مالی‏سازی را واکاوی می کنیم و برای توضیح پدیده مالی‏سازی به دلایل بروز و ظهور اندیشه نئولیبرالیسم متوسل می‏شویم. پس از تبیین شرایط اقتصادی و اجتماعی موجده سواد مالی و تاثیر و جایگاه آن، تعاریف مختلف ارائه‏شده برای این واژه، روش‏های سنجش آن و نیز مهم ترین یافته های پژوهش‏های اخیر مرور می‏شوند
    کلیدواژگان: سواد مالی، مالی سازی، نئولیبرالیسم
  • مارال دادبین*، احمد پویانفر صفحات 275-286
    در این مقاله با استفاده از داده های مربوط به سود تقسیمی، سود خالص و جریان نقد آزاد شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران طی سال های 1381 تا 1390، نشان داده شده است که رویکرد سرمایه گذاران در بازار سرمایه ایران برای تعیین ارزش سهام شرکت ها، از معیار سود تقسیمی به معیارهای سود خالص و جریان نقد آزاد حرکت کرده است. یافته فوق به معنای افزایش درجه بلوغ بازار سرمایه و همچنین کارایی آن است. همچنین در راستای فرضیه دخالت سفته بازان بر قیمت سهام شرکت های کوچک، با تفکیک شرکت ها به دو دسته بزرگ و کوچک، مشخص شد که این دسته از سرمایه گذاران به دلیل توان دستکاری قیمت سهام شرکت های کوچک، ارزش سهام شرکت های کوچک را با توجه به سود هر سهم تحت تاثیر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: جریان نقد، ارزش شرکت، اندازه شرکت، سفته بازان
  • مریم دولو، علیرضا رضاییان* صفحات 287-306
    اغلب پژوهش‏های حوزه ساختار سرمایه پیرامون دو نظریه غالب توازن و سلسله‏مراتب صورت پذیرفته است. شواهد تجربی نشان می‏دهد نظریه های یادشده، که هر یک به‏طور جداگانه ارزیابی شده‏اند، می‏تواند به‏عنوان مکمل یکدیگر نیز در نظر گرفته شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی چارچوب تعدیل ساختار سرمای های است که در آن مولفه های نظریه های توازن و سلسله‏مراتب توامان در نظر گرفته می شوند و نیازهای تامین مالی خارجی تاثیر تعیین‏کننده‏‏ای در به کارگیری تصمیمات ساختار سرمایه ایفا می‏کنند. بدین منظور نمونه‏ای متشکل از 155 شرکت پذیرفته‏شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال‏های 1384 تا 1393 انتخاب شد. برای آزمون چارچوب تعدیل ساختار سرمایه مبتنی بر نظریه های توازن و سلسله مراتب، از تحلیل داده های تابلویی و روش تاثیرات آمیخته (MEM) استفاده شد. یافته ها نشان می‏دهند بیشتر تعدیلات ساختار سرمایه زمانی رخ می‏دهند که سطح اهرم مالی بالاتر (پایین‏تر) از اهرم مالی هدف است و شرکت‏ها با مازاد (کسری) منابع مالی مواجه اند. افزون بر این، اگر سطح اهرم مالی بالاتر از اهرم هدف باشد، شرکت‏های دارای مازاد منابع مالی، مقدار بیشتری از مازاد خود را صرف تسویه بدهی می کنند.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، عدم تعادل جریان نقدی، نظریه توازن، نظریه سلسله مراتب
  • فریدون رهنمای رودپشتی، میثم احمدوند *، محمد جواد ساده وند صفحات 307-330
    این مقاله قصد دارد آثار بازده دارایی ها، ارزش افزوده اقتصادی، شکاف و نیروی حرکت آن ‏را بر بازده سهام شرکت‏های پذیرفته‏شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‏های 1388 تا 1392 بررسی کند. شکاف و نیروی حرکت ارزش افزوده اقتصادی، معیارهای نسبتا جدید ارزیابی عملکرد شرکت هستند که هر دو بر پایه مفهوم ارزش افزوده اقتصادی تدوین و معرفی شده‏اند. در مقابل، ارزش افزوده اقتصادی و بازده دارایی ها به‏عنوان روش‏های سنتی و متداول ارزیابی عملکرد شرکت تلقی می شوند. یافته های پژوهش‏های پیشین نشان دهنده برتری دو معیار شکاف و نیروی حرکت ارزش افزوده اقتصادی بر روش‏های سنتی ارزیابی عملکرد شرکت است. در این پژوهش، برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می‏دهد تاثیر سه متغیر بازده دارایی ها، شکاف و نیروی حرکت ارزش افزوده اقتصادی بر بازده سهام شایان توجه و از نظر آماری معنا‏دار است. متغیرهای بازده دارایی ها و شکاف ارزش افزوده اقتصادی رابطه مثبت و معنا‏داری با بازده سهام دارند، اما مشاهده می‏شود که رابطه نیروی حرکت ارزش افزوده اقتصادی و بازده سهام، منفی و معنا‏دار است.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی، ارزیابی عملکرد، بازده سهام، بورس اوراق بهادار تهران، نیروی حرکت ارزش افزوده اقتصادی
  • علی صالح آبادی، یحیی حساس یگانه، حمید ضرغام بروجنی، جواد عبادی* صفحات 331-346
    ثبات در رفتار عملکردی صندوق های سرمایه گذاری مشترک، همواره از موضوعات چالش انگیز در ادبیات مالی بوده است، اما این موضوع به طورکامل و مفصل بررسی نشده است. در این پژوهش، وجود ثبات و پایداری در رفتار صندوق های سرمایه گذاری مشترک بررسی شده است تا درنهایت مشخص شود عملکرد مثبت/ منفی صندوق ها در یک دوره، در دوره بعد تکرارشدنی است یا خیر. قضیه گشت تصادفی در اطلاعات، موضوع ثبات و پایداری عملکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک را بررسی می کند و کارایی بازار را می آزماید. در تحقیق حاضر ثبات عملکرد صندوق سرمایه گذاری مشترک با استفاده از مدل های سنجش استقلال در عملکرد و جدول های مربوط به پیشامدهای متقابل، از ابتدای سال 1387 تا انتهای سال 1393 بررسی شده است که شامل 62 صندوق سرمایه گذاری مشترک است. در نتایج این تحقیق شواهدی به دست نیامد که بر ثبات در رفتار صندوق ها دلالت داشته باشد
    کلیدواژگان: بررسی عملکرد، ثبات عملکرد، صندوق سرمایه گذاری مشترک، کارایی بازار
  • سعید فلاح پور، اصغر ارم* صفحات 347-368
    پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها یکی از موضوعات مهمی است که به موفقیت و تداوم حیات شرکت ها کمک زیادی می کند. از جمله روش های هوشمندی که اخیرا در حل مسائل پیش بینی و دسته بندی نتایج مطلوبی را به همراه داشته، روش الگوریتم کلونی مورچگان است. پژوهش حاضر به مطالعه پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها با استفاده از الگوریتم کلونی مورچگان می پردازد. جامعه آماری شامل شرکت های بورس اوراق بهادار تهران و نمونه استفاده شده شامل 174 شرکت درمانده و سالم بوده است. متغیرهای پیش بین بر اساس نسبت هایی انتخاب شدند که در نتایج تحقیقات قبلی به عنوان متغیرهای اصلی پیش بینی در مدل پیش بینی آنها ارائه شدند. مدل مقایسه ای استفاده شده در این پژوهش، مدل تحلیل ممیز چندگانه است. نتایج به دست آمده از تحقیق بیانگر آن است که روش الگوریتم کلونی مورچگان در پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها، به طور معناداری نسبت به روش تحلیل ممیز چندگانه عملکرد بهتری دارد
    کلیدواژگان: الگوریتم کلونی مورچگان، پیش بینی درماندگی مالی، تحلیل تمایز چندگانه
  • عمران محمدی*، سید عرفان محمدی، شاهین رامتین نیا صفحات 369-390
    بهینه سازی سبد سهام یکی از مهم ترین موضوعات تصمیم گیری برای شرکت های فعال در بازار سرمایه است. هنگامی که وضعیت و محدودیت های دنیای واقعی نظیر محدودیت سرمایه گذاری در هریک از سهام ها و نیز محدودیت تعداد سهام های موجود در سبد سهام در نظر گرفته می شوند، مسئله بهینه سازی سبد سهام به راحتی حل نمی شود، از این رو استفاده از شیوه های فراابتکاری مد نظر قرار می گیرد. هدف اصلی از پژوهش حاضر، حل مسئله بهینه سازی سبد سهام با استفاده از نوعی الگوریتم فراابتکاری کاملا جدید و نوظهور به نام الگوریتم جست وجوی ارگانیسم های هم زیست با در نظر گرفتن محدودیت های دنیای واقعی در تشکیل سبد سهام است. این الگوریتم با الهام از روابط هم زیستی موجود در اکوسیستم های گوناگونی که در طبیعت وجود دارد، در سال 2014 معرفی شده است. در نهایت روش و مدل مورد استفاده در این پژوهش با داده های واقعی حل شد و نتایج آن تجزیه و تحلیل شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد، الگوریتم جست وجوی ارگانیسم های هم زیست در بهینه سازی سبد سهام، عملکرد موفقی داشته و توانسته است به نحو مطلوبی با محدودیت های واقعی بازار تعامل کند
    کلیدواژگان: الگوریتم جستجوی ارگانیسم های هم زیست، بهینه سازی سبد سهام، روش های فراابتکاری، محدودیت کاردینالیتی
|
  • Hashem Aghazadeh, Fatemeh Abbasi Beni * Pages 201-218
    In this study, the index of market competition, consumer welfare lost, underwriting risk and the relationship between them and the process of privatization in the insurance industry, is studied. The results show that with the privatization in the insurance industry, the insurance market has lost the monopoly, lost welfare during the last ten years, but dropped sharply increased underwriting risk.
    In view of the increasing competition in the market, has increased the need for effective monitoring. Regression calculations show that a strong and significant relationship is between privatization (increasing the number of insurance companies), competition, market risks and consumer welfare.
    Keywords: Deadweight loss DWL, Herfindahl-Hirschman Index HHI, risk underwriting, privatization, the insurance industry of Iran
  • Ali Ebrahimnejad *, Saman Haghighi Pages 219-234
    We study the effect of trading mechanisms of call auctions and continuous trading on pricing errors using data from Tehran Stock Exchange. Consistent with findings from New York Stock Exchange (Amihud and Mendelson, 1987, Stoll and Whaley, 1990), we find that pricing errors are larger at market open (which uses call auction) than market close (which is continuous trading). We investigate competing explanations for our empirical finding, and find evidence consistent with Brock and Kleidon (1992) argument that larger pricing errors at market open stem from information accumulation and lack of trading overnight, combined with inelastic demand curve for stocks.
    Keywords: Call auction, Continuous trading, Market Microstructure, Pricing error, Trading mechanisms
  • Freyedon Ahmadi, Esfandyar Mohammadi * Pages 235-250
    Abstract: Several factors have been identified in the literature of economic and management as factors affecting corporates’ performance in particular ability to access profit. among these factors that affect corporate’s performance are variables in both the corporate’s internal and external environment. The most important variables of Internal environment of corporates consists of structure, culture, human and financial resources. This paper is based on this premise that the bad performance of the corporates is due to weak management and bad corporate governance. For this study 90 companies of nine industries based of ISIC cod listed on Tehran stock exchange were selected as sample. Current study is applied study and based on data collecting is descriptive study. For collecting data is used of questionnaire and survey document. Finally for data analyzing was used of path analysis. Result of the path analysis, reveals that internal environment of organization, GCG, and EVA have significant positive and strength correlation and internal environment of companies increases EVA by reinforcement of GCG.
    Keywords: economic value added (EVA), stock exchange, good corporate governance (GCG), Internal Environment
  • Saeed Eslami Bidgoli, Meisam Karimkhani * Pages 251-274
    There is a connection between emergence of every concept or theoretical construct and socio-economic conditions. Theoretical concepts never emerge from isolation they are products of material social life. There is no exception for financial literacy as a theoretical concept. So, In this paper, for explaining and dissecting financial literacy from different perspectives it is tried to illuminate the political and economical context of its emergence and also to determine its relation with other theoretical categories such as Neoliberalism, commodification, marketisation, market economy and efficient market. It is intended to describe financial literacy by specifying its place and role in the architecture of our current socio-economic system. In doing so, the link between financial literacy and financialization is examined and for outlining financialization inevitably we resort to reasons behind the origin of Neoliberalism. Then, the proposed definitions of, the methods and strategies used for measurement of financial literacy and also most important findings of researches on it are reviewed.
    Keywords: Financial Literacy, Financialization, Neoliberalism
  • Maral Dadbin *, Ahmad Pouyanfar Pages 275-286
    In this paper, by using different cash flow benchmarks (dividends, net income and free cash flow) for the period of 1381 to 1390 for listed companies in Tehran Stock Exchange, we showed that investors are changing their attitudes from dividends cash flow measure to net income and free cash flow methods in recent years which can be interpreted as increase in the Iranian capital market maturity and efficiency. On the other hand, in line with the hypothesis of interference of speculators on small company’s stock prices, by dividing companies in two groups of small and large, we find that because of their ability to manipulate small company’s stock prices, theyuse net income as a suitable cash flow measure.
    Keywords: Cash Flow, market value, Market size, speculators
  • Maryam Davallou, Alireza Rezaeian * Pages 287-306
    Most of capital structure researches have been conducted on the two dominant theories: trade-off and pecking order. Based on the trade-off theory, every firm has a target capital structure, while pecking order theory assumes that there is no target capital structure and firms follow a specific financing hierarchy. Many empirical evidence shows that such theories, which have been largely evaluated in isolation from one another, should be viewed as complements. This research aims to study a capital structure adjustment framework in which basic intuition of both pecking order and trade-off theories have been considered and also effect of external financing needs examined in capital structure decisions. Our sample consists of 155 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period from 1384 to 1393. Using panel data analysis and mixed effect method, we find that most adjustments occur when firms have above-target (below-target) debt with financial surplus (deficit). Moreover, firms with above-target debt use more amount of their financial surplus to pay off debt compared to ones with below-target debt.
    Keywords: Capital Structure, Cash Flow Imbalance, Pecking order Theory, Trade-off Theory
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhti, Maysam Ahmadvand *, Mohammad Javad Sadehvand Pages 307-330
    Using data acquired from companies listed on Tehran stock exchange, during a five-year time period from 1388 to 1392, this study documents the impacts of economic value added (EVA), EVA spread, EVA momentum, and return on assets (ROA) on stock return as a measure of investors’ wealth creation. EVA spread and EVA momentum are new methods of firms’ performance measurement constructed on the basis of EVA. EVA and ROA are the traditional methods of performance measurement widely used currently. EVA spread and EVA momentum are argued to have better ability in explaining the variance of stock return compared to the two traditional methods. To test hypotheses, this study applies Multiple Linear Regression Model. The results indicate that EVA spread, EVA momentum, and ROA have significant effects on stock return, while the relationship between EVA and stock return is not significant. The regression coefficients of EVA spread and ROA are positive, but, it is found that the relationship between EVA momentum and stock return is negative.
    Keywords: Economic Value Added (EVA), EVA Momentum, performance evaluation, Stock return, Tehran Stock Exchange
  • Ali Saleh Abadi, Yahya Hassas Yeganeh, Hamid Zargham Boroujeni, Javad Ebadi * Pages 331-346
    Mutual fund persistence is well documented in the finance literature, but not well explained. The purpose of this paper is to examine the performance persistence of a large sample ofmutual funds over time. Specifically do mutual fund managers show positive (negative) performanceyear after year?
    Accordingly in light of random walk, strong form of efficiency can be tested through the study of the persistence in mutual funds performance. In this paper, the performance consistency for 62 mutual funds, from April 2008 to March 2014, is examined. Our findings indicate the strong form of efficiency from evidence Tehran Stock Exchange.
    Keywords: mutual fund, performance appraisal, persistence of performance, market efficiency
  • Saeid Fallahpour, Asghar Eram * Pages 347-368
    Financial distress prediction of companies is one of the important issues that can contribute to the success and survival of companies; because providing warning and timely signals can make companies aware of financial distress and bankruptcy and, therefore, by a correct management, they can prevent waste of resources and the damage caused by bankruptcy.
    Ant Colony Algorithm (ACA) is an intelligent method that was recently used to solve problems including classifications and predictions which had desired results. This study aims to investigate the financial distress prediction of companies using ant colony algorithm. The statistical population includes companies listed in Tehran Stock Exchange and the sample consists of 174 healthy and distressed companies. Predictor variables were selected from previous studies according to the ratios that were proposed as key variables in prediction model.
    The results of the study indicate that the ACA approach in predicting financial distress of companies had significantly better performance than multiple discriminant analysis (MDA).
    Keywords: Financial Distress Prediction, multiple discriminant analysis, ant colony algorithm
  • Emran Mohammadi *, Seyed Erfan Mohammadi, Shahin Ramtinnia Pages 369-390
    The portfolio optimization has become one of the most important issues for the companies operating in the capital market. When the real-world conditions and restrictions, including cardinality constraint are considered in portfolio optimization, the problem is not easily solvable. Therefore using the meta-heuristic methods will be considered. Regarding this fact, the main purpose of this paper is to solve portfolio optimization problem by using an entirely new and emerging meta-heuristic algorithm that called symbiotic organisms search, while considering the limitations of the real world in the formation of portfolio. This algorithm is inspired by the symbiotic relationship in diverse ecosystems that exist in nature, and introduced in 2014. Finally, the model used in this study has been solved with real data and the results have been analyzed. The results of this paper demonstrate that the symbiotic organism search has been successful in portfolio optimization and has been able to properly interact with the actual limitations of the market.
    Keywords: Cardinality Constraint, meta-heuristic methods, Portfolio optimization, Symbiotic Organisms Search