فهرست مطالب

تحقیقات مالی - پیاپی 49 (بهار 1397)

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 49 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد علی رستگار*، محسن دستپاک صفحات 1-16
    هدف
    شکاف بین زمان دریافت سیگنال خرید/ فروش و آغاز روند تغییر قیمت در بازارهای نوظهور، بستر مناسبی برای پیاده سازی سیستم های معاملات الگوریتمی ایجاد می کند. ارائه یک سیستم معاملاتی با تکرار زیاد، مزایا (استفاده از نوسان های درون روزی) و معایبی (هزینه زیاد معاملاتی) دارد که با طراحی درست آن و اصلاح مقررات معامله، می توان مزایای آن را افزایش داد و معایبش را کنترل کرد.
    روش
    در این پژوهش، به ارائه رویکرد استفاده از خودمعامله گرها برای پیش بینی روند آتی سهم و بهره گیری از روش یادگیری تقویتی به منظور مدیریت پویای سبد سهام پرداخته شده و دو مدل بر همین پایه ارائه شده است. مدل نخست با بهره بردن از پیشنهاد خودمعامله گرها، به معامله با مقدار ثابت اقدام می کند. مدل دوم که به نوعی بسط داده شده مدل نخست است، به کمک روش یادگیری تقویتی، به مدیریت پویای سبد سهام می پردازد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد عملکرد هر دو مدل در بازارهای نزولی و نرمال، بهتر از استراتژی خرید و نگهداری است. همچنین بر اساس نتایج، در تمام بازارها مدل دوم در مقایسه با مدل نخست، عملکرد بهتری دارد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی در بازار صعودی بهترین استراتژی، خرید و نگهداری دارایی است، در نتیجه نمی توان از الگوریتم های پیشنهادی عملکردی بهتر از این استراتژی انتظار داشت. از سویی دیگر می توان گفت روش شبکه عصبی برای پیش بینی روند آتی سهم با رویکرد ارائه شده در این پژوهش، عملکرد بسیار مناسبی در بازارهای نزولی و نرمال داشته است. همچنین پیاده سازی روش یادگیری تقویتی به منظور مدیریت پویای سبد سهام توانسته عملکرد مدل را بسیار بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: معاملات الگوریتمی، معاملات با فراوانی زیاد، مدیریت پویای سبد سهام، داده های درون روزی، یادگیری تقویتی
  • سعید فلاح پور، شاپور محمدی، محمد صابونچی * صفحات 17-32
    هدف
    هدف این مطالعه، بررسی توان مدل CAPM شرطی مبتنی بر بتای متغیر نسبت به زمان در مقایسه با مدل CAPM استاندارد، به منظور یافتن مدل مناسب برای تبیین بازده مورد انتظار سهام است.
    روش
    با استفاده از داده های ماهانه و به کمک روشCAPM استاندارد و روش های ناهمسانی واریانس شرطی چند متغیره، بتای شرکت های داخل نمونه برآورد شد. بر اساس این دو روش و به منظور بررسی عملکرد خارج از نمونه، بازده مورد انتظار سال بعد برای هر دو مدل محاسبه گردید و با حذف 12 ماه از بالا و اضافه کردن 12 ماه بعد، فرایند قبل برای سال های بعدی تا انتهای دوره زمانی تحقیق تکرار شد، سپس دقت هر یک از مدل های یاد شده با استفاده از معیار میانگین قدر مطلق خطا و میانگین مجذور خطا بررسی و مقایسه گردید.
    یافته ها
    فرضیه های تحقیق با استفاده از آزمون مقایسه زوجی و دایبولد ماریانو، بررسی شدند و نتایج آزمون فرضیه ها بر اساس معیارهای میانگین قدر مطلق خطا و میانگین مجذور خطا ارائه شد. نتایج نشان داد که بر اساس هر دو معیار میانگین قدر مطلق خطا و میانگین مجذور خطا، مدل های CAPM شرطی چه بر مبنای مدل BEKK قطری و چه مبنای مدل BEKK مرتبه کامل، نسبت به مدل CAPM استاندارد عملکرد بهتری دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های بیان شده و قدرت پیش بینی بهتر قیمت گذاری دارایی سرمایه ای شرطی بر مبنای مدل BEKK مرتبه کامل و BEKK قطری از لحاظ معیارهای میانگین قدر مطلق خطا و میانگین مجذور خطا نسبت به مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای استاندارد، جایگزینی این مدل ها به جای مدل استاندارد دقت بالاتری ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای شرطی، ناهمسانی واریانس چندمتغیره، BEKK مرتبه کامل، سرمایه گذاری، BEKK قطری
  • علی ابراهیم نژاد، سید مهدی برکچیان، مجید غنی پور * صفحات 33-52
    هدف
    هدف از اجرای این پژوهش، ارزیابی میزان ارزش افزوده حاصل از فعالیت های گزارش نشده صندوق های سرمایه گذاری مشترک است.
    روش
    در این پژوهش با استفاده از شاخص شکاف بازده، تاثیر فعالیت های غیرقابل مشاهده صندوق های سرمایه گذاری مشترک در فاصله زمانی گزارش های فصلی آن ها بررسی می شود.
    یافته ها
    فعالیت های گزارش نشده صندوق ها صرفا به اندازه پوشش هزینه ها و کارمزدهای صندوق، ارزش افزوده ایجاد می کنند.
    نتیجه گیری
    در صندوق های سرمایه گذاری مشترک، نظارت گسترده و الزامات سخت گیرانه ای برای افشای اطلاعات وجود دارد، به همین دلیل یکی از شفاف ترین نهادهای مالی موجود در بازارهای مالی به شمار می روند. با وجود این میزان افشای اطلاعات، فعالیت هایی که به صورت فصلی در این صندوق ها طی فاصله زمانی میان افشای ترکیب سبد دارایی ها منتشر می شوند، برای سرمایه گذاران قابل مشاهده نیست. در این پژوهش، برای نخستین بار با استفاده از داده های ترکیب سبد دارایی های صندوق ها و شاخصی به نام شکاف بازده، میزان ارزش افزوده فعالیت های گزارش نشده صندوق ها اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد فعالیت های گزارش نشده صندوق ها صرفا به اندازه پوشش هزینه ها و کارمزدهای صندوق، ارزش افزوده ایجاد می کنند و بازده فراتری از آن برای سرمایه گذاران صندوق به ارمغان نمی آورند. به علاوه، این پژوهش نشان می دهد میزان ارزش افزوده مدیران این نوع صندوق ها در زمان هایی که بازار صعودی است افزایش می یابد که با یافته های پژوهش های پیشین در بازارهای توسعه یافته همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات، ترکیب دارایی ها، شکاف بازده، صندوق های سرمایه گذاری مشترک، مدیریت سبد
  • محمدرضا مهرگان*، محمدرضا صادقی مقدم، میر سید محمد محسن امامت صفحات 53-74
    هدف

    هدف از اجرای پژوهش حاضر، ارائه یک رویکرد ترکیبی شامل روش های خوشه بندی و تجمیع مطلوبیت های تمایزگر (UTADIS) در تشکیل سبد سرمایه گذاری است.

    روش

    در این پژوهش، ابتدا با استفاده از روش K-means، خوشه بندی انجام گرفت و با توجه به معیارهای تفکیک، بهترین تعداد خوشه ها تعیین شد. نتایجی که از خوشه بندی به دست آمد، برای اطلاعات ورودی روش UTADIS استفاده شد و طبقه بندی شرکت ها شکل گرفت. پس از حل مدل اولیه، به منظور بهبود نتایج، تحلیل پس بهینگی انجام شد، سپس آزمون های صحت طبقه بندی و خطای طبقه بندی به اجرا درآمد.

    یافته ها

    در این پژوهش با مرور پژوهش های پیشین و نظرسنجی از خبرگان، هشت شاخص بازده، بتا، حاشیه سود خالص، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری، ROA، ROE، P/E و EPS استفاده شد. سبد سرمایه گذاری، متشکل از شرکت های ارتباطات سیار، پتروشیمی خارک، پتروشیمی شازند، پتروشیمی فن آوران، خدمات انفورماتیک، فراورده های نسوز ایران، فولاد خوزستان و معادن روی ایران است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، چارچوب ترکیبی استفاده شده نتایج مناسبی ارائه می کند و شاخص بازده، نقش شایان توجهی در سبد سرمایه گذاری داشته است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند شاخصه، تجمیع مطلوبیت های تمایزگر، خوشه بندی، سبد سهام، سرمایه گذاری
  • ناصر جمشیدی*، حسن قالیباف اصل صفحات 75-90
    هدف
    تا کنون، منبع اصلی الهام بخش دانشمندان مالی رفتاری، روان شناسی شناختی بوده و مفاهیم مرتبط با روان شناسی شخصیت کمتر در کانون توجه قرار گرفته است. از آنجا که شخصیت انسان نقش مهمی در تعیین رفتار و عملکردش دارد، در این پژوهش نشان خواهیم داد که چگونه می توان این اصل را در زمینه مطالعه رفتار و عملکرد سرمایه گذاران برای یک زیرمجموعه مشخص از پنج ویژگی شخصیتی (مرکز کنترل، تمایل به حداکثر سازی، خود ارزیابی، هیجان خواهی و رفتارهای نوع A و B) به کار برد.
    روش
    مولفه های رفتاری و عملکردی 380 نفر از سرمایه گذاران حقیقی فعال در بازار سرمایه به روش پیمایشی و با استفاده از پرسش‏نامه بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد فراوانی معامله افراد با مرکز کنترل بیرونی، رفتار نوع A و تمایل به حداکثرسازی زیاد، بیشتر است (بیشتر خرید و فروش می کنند). همچنین افراد با مرکز کنترل بیرونی و خودارزیابی و هیجان خواهی زیاد، تنوع پرتفوی کمتری دارند. در نهایت اینکه فراوانی معاملات بیشتر با عملکرد بهتر مرتبط است، در حالی که تنوع پرتفوی تاثیری بر عملکرد افراد ندارد.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی متفاوت، اجزای متمایز رفتار معاملاتی و به دنبال آن عملکرد معاملاتی را متاثر می کند.
    کلیدواژگان: شخصیت، رفتار سرمایه گذاران، عملکرد سرمایه گذاری، تنوع پرتفوی، فراوانی معاملات
  • افسانه دلشاد*، سیدجلال صادقی شریف صفحات 91-106
    هدف
    در کوته بینی مدیران، سودآوری بلند مدت شرکت از طریق کاهش فعالیت های تحقیق و توسعه، بازاریابی و فعالیت هایی که در سال های ابتدایی صرفا دارای هزینه بوده و در بلندمدت آثار آن مشخص می شود، فدای سودآوری کوتاه مدت و افزایش قیمت های جاری سهام خواهد شد. هدف این پژوهش بررسی واکنش بازار سرمایه به کوته بینی مدیران و تاثیر وجود سهامداران نهادی بر آن در شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران است.
    روش
    170 شرکت با استفاده از روش نمونه گیری حذفی سیستماتیک طی سال های 1386 تا 1395، از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران انتخاب شدند. در این پژوهش معیار سنجش واکنش بازار سرمایه بر اساس معیار بازده غیرعادی است.
    یافته ها
    در آزمون فرضیه اول، مقدار آماره F مدل برابر با 942/2، سطح معناداری مدل معادل 000/0 و ضریب تعیین آن 146/0 به دست آمد. از سویی، مقدار آماره t و سطح معناداری کوته بینی مدیران به ترتیب 165/0 و 869/0 بود. در آزمون فرضیه دوم، مقدار آماره F و سطح معناداری آن در شرکت های با سهامداران نهادی 652/2 و 000/0 و در شرکت های بدون سهامداران نهادی 181/3 و 000/0 به دست آمد. ضریب تعیین مدل در گروه نخست 085/0 و در گروه دوم برابر با 098/0 بود و در نهایت، مقدار آماره t و سطح معناداری کوته بینی مدیران در گروه نخست به ترتیب برابر با 331/1 و 183/0 و در گروه دوم 776/0 و 436/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد وجود یا عدم وجود سهامداران نهادی میان سهامداران، بر رابطه بین بازده غیرعادی و کوته بینی مدیران تاثیر معناداری ندارد و نمی تواند بر واکنش بازار سرمایه به کوته بینی مدیران نیز تاثیرگذار باشد. همچنین بازار سرمایه به کوته بینی مدیران واکنش معناداری نشان نداده و مطابق انتظار، کوته بینی بر بازدهی غیرعادی تاثیری معنادار و منفی ندارد.
    کلیدواژگان: کوته بینی مدیران، بازدهی غیرعادی، سهامداران نهادی، واکنش بازار سرمایه، عملکرد مالی آتی
  • علی فقه مجیدی *، بهناز نانوای سایق، احمد محمدی صفحات 107-129
    هدف
    در پژوهش حاضر، فرضیه همگرایی شاخص قیمت بازارهای سهام در کشورهای منتخب، طی ژانویه 2007 تا فوریه 2017 آزمون شده است.
    روش
    روش مورد استفاده روش تحلیل خوشه ایاست.
    یافته ها
    نتایج پژوهش به طور کلی همگرایی بازارهای سهام مورد بررسی را تایید نمی کند. با وجود این، دو خوشه همگرا و یک خوشه واگرا بین بازارهای سهام وجود دارد. در عین حال نتایج نشان می دهد عملکرد بازار سهام ایران نه تنها به صورت جزیره ای و مستقل نیست، بلکه در بلندمدت به سمت همگرایی با سایر بازارهای جهانی پیش می رود.
    نتیجه گیری
    این همگرایی به احتمال قوی به دو دلیل وزن بزرگ صنایع نفتی، پتروشیمی و معدنی در بورس ایران رخ داده است که از نوسان های جهانی قیمت کالاها تاثیر زیادی می پذیرند، زیرا مهم ترین شرکای تجاری ایران نیز در خوشه همگرای ایران قرار گرفته اند. از این رو لازم است سیاست گذاران حوزه مالی با ایجاد تنوع بیشتر در بازار سهام، از شدت تاثیرگذاری تلاطم های بین المللی بر بازار داخلی کاسته و آن را مدیریت کنند.
    کلیدواژگان: بازارهای سهام، تحلیل خوشه ای، شاخص قیمت، همگرایی، ایران
|
  • Mohammad Ali Rastegar *, Mohsen Dastpak Pages 1-16
    Objective
    Presence of the considerable gap between the time of receiving the buy/sell signals and the beginning of the price change trend provides an appropriate situation for implementation of algorithmic trading systems. Tehran stock exchange is one of these markets. A high-frequency trading system has some advantages (exploiting intraday stock market volatility) and disadvantages (high amounts of transaction cost due to the high transaction volume), thus we can augment the advantages and control the disadvantages by designing the system elaborately and modifying the trading regulations.
    Methods
    In this research, the “Local Traders” approach has been utilized to predict the future trend of stock and Reinforcement Learning has been used for dynamic portfolio management. According to the “Local Traders” approach, there is a local trader (an agent) for each stock that is expert at it. It predicts the future trend of its own stock based on stock’s intraday data and their technical indicators by determining how beneficial it is to buy, sell or hold. In this research, 2 models will be proposed based on Local Traders. Based on the first one, trades with fixed lot size were sought by exploiting the local traders’ recommendations. In the second model which is an extension of first model, one can dynamically manages the portfolio using reinforcement learning and local traders’ recommendations.
    Results
    Results showed that, the proposed models outperformed the Buy and Hold strategy in Normal and Descending markets. Furthermore, in all kinds of markets, the second model outperformed the first one.
    Conclusion
    Generally, the Buy and Hold strategy works the best in an Ascending market, hence the proposed algorithms are not expected to outperform this strategy. However, the performance of the proposed approach along with Neural Network method to anticipate the future trend of stocks was considerable in Normal and Descending markets. In addition, the implementation of Reinforcement Learning model to dynamically manage the portfolio has improved the results.
    Keywords: Algorithmic trading, Dynamic portfolio management, High-frequency trading, Intra-day data, Reinforcement learning
  • Saeed Fallahpour, Shapour Mohammadi, Mohammad Sabunchi * Pages 17-32
    Objective
    The aim of the present study is to analyze and test the power of Conditional Capital Asset Pricing Model (CAPM) with Time Variant Beta against Standard Capital Asset Pricing Model to find the better model to explain expected return of stocks.
    Methods
    Using monthly data, beta value was estimated using standard CAPM and Multivariate GARCH methods for companies included in the statistical sample. Based on these two methods, the expected returns of the next year to test out-of-sample performancewere calculated by eliminating 12 months from the top and adding 12 months from the bottom. The same process was repeated for the following years. Then, the accuracy of each of these models was examined using criteria MAE and MSE.
    Results
    Using paired t-test and Diebold-Mariano test, we tested the research hypothesesand the results were presented based on MAE and MSE indices. The results showed that according to both criteria in MAE and MSE, the conditional CAPM models, whether based on full rank BEKK or diagonal BEKK, can have better performance than the standard CAPM model.
    Conclusion
    Regarding the findings and better predictive power of conditional CAPM based on full rank BEKK and/or diagonal BEKK, in terms of MAE and MSE criteria, replacing the standard model with these models can result in higher accuracy.
    Keywords: Conditional capital asset pricing model, Multivariate GARCH, Full rank BEKK, Investment, Diagonal BEKK
  • Ali Ebrahimnejad, Seyed Mahdi Barakchian, Majid Ghanipour * Pages 33-52
    Objective
    This study aims at measuring the effect of added valued of unobserved actions of mutual funds.
    Methods
    Using Return Gap criteria– the difference between the return of hypothetical and actual return – the researchers examined the effect of indiscernible activities in mutual funds throughout seasonal reports.
    Results
    The results showed that unreported activities in mutual funds create just enough value to offset their costs.
    Conclusion
    We studied the unobserved actions of Iranian mutual funds among quarterly disclosure of holdings. We measured the effect of these unobserved actions using return gap – the difference between the return of a hypothetical constant portfolio matching the fund’s beginning of quarter and the fund’s actual return. The results indicated that these actions create just enough value to offset the costs associated with them; hence, the net effect on returns to fund investors is zero. We further documented that the funds are able to create more value through these activities in bull markets.
    Keywords: Holding-based performance, evaluation, Mutual funds holdings, Quarterly disclosure, Return Gap, portfolio management
  • Mohammad Reza Mehrgan*, Mohammad Reza Sadeghi Moghadam, Mir Seyed Mohammad Mohsen Emamat Pages 53-74
    Objective

    The aim of this study is to propose a synthetic approach including Clustering and UTADIS models to form a profitable investment portfolio.

    Methods

    In this research, securities are clustered using K-means method and the ideal number of clusters is determined through certain validation indexes. The results obtained from the Clustering method were used as the input data for the UTADIS model and the securities were classified by UTADIS. After solving the primary model, in order to achieve better resulst, a post-optimality analysis was performed and the classification validity test and the classification error tests were carried out.

    Results

    After reviewing previous studies in this field and carrying out a survey of professionals from the financial industry, eight key attributes including capital return, beta coefficient, net profit margin, BV/MV, ROA, ROE, P/E and EPS were identified. The investment portfolio consists of Iran tele companies, Khark Petrochemical, Shazand Petrochemical, Fanavaran Petrochemical, Information services, Iran refract, Khouzestan steel, and Iran zinc mines.

    Conclusion

    The results of study showed that the proposed framework has created a profitable portfolio and capital return is the most important attribute in stock portfolio selection.

    Keywords: Multi-attribute decision-making, UTADIS, Clustering, Stock portfolio, Investment
  • Naser Jamshidi *, Hasan Ghalibaf Asl Pages 75-90
    Objective
    To date, the main source of inspiration for behavioral finance scholars has been cognitive psychology. This study builds on this tradition by merging in insights from yet another psychological sub-discipline: personality psychology. We argue that a human being’s personality is a key determinant of his/her behavior and performance. We illustrate, for a subset of five personality traits (locus of control, maximizing tendency, self-monitoring, sensation seeking and type-A/B behavior), how this logic can be applied in the context of the study of traders’ behavior and performance.
    Methods
    we investigated the behavioral and functional components of 380 individual investors in the stock market using survey method and collecting the questionnaire.
    Results
    The results suggested that Investors with an external locus of control, type-A behavior and high maximizing tendency are busy working on trading more frequently. Investors with an external locus of control, high sensation seeking and high self-monitoring have a less diverse portfolio. Finally, the frequency of transactions is related to better performance, while portfolio diversification does not affect the performance of the individuals.
    Conclusion
    Different personality traits affect distinct components of trading behavior, and so trading performance.
    Keywords: Personality, Investor behavior, Investor performance, Portfolio diversification, Trading frequency
  • Afsaneh Delshad *, Seyed Jalal Sadeqi Sharif Pages 91-106
    Objective
    In manager myopia, long-term profitability of the firm through reducing the research and development activities, marketing and activities which are costly in the early years are determined, have been sacrificed in order to achieve the short-term profit and enhanced current-term stock price. The purpose of this study is to examine the reaction of Capital Market to managerial myopia and theimpacts of the existence of institutional investorson listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE).
    Methods
    Using systematic elimination method, 170 companies were selected from among the companies listed in TSE during 2007 to 2016. In this study, reaction of the capital market is measured based on abnormal return criteria.
    Results
    The results of the first hypothesis showed that the F-value is 2.942, its level of significance is set at 0.000 and the determination coefficient was measured 0.146; besides, T-value and level of significance for managerial myopia were reported 0.165 and 0.869 respectively. Based on the results of the second hypothesis, F-value, level of significance and the determination coefficient for the companies with organizational investors are reported 2.652, 0.000 and 0.085 respectively; and the F-value, level of significance and the determination coefficient for the companies with non-organizational investors are reported 3.181, 0.000 and 0.098. Finally, T-value and level of significance for managerial myopia were reported 1.331 and 0.183 for the first group and 0.776 and 0.436 for the second group, respectively.
    Conclusion
    The results indicated that the presence or absence of institutional investors among the stakeholders does not have any significant effect on the relationship between abnormal returns and manager’s myopia. In addition, there is no significant effect of capital market reaction on myopia managers. At last, as expected there is a negatively significant relationship between managers’ myopia and abnormal returns.
    Keywords: Managerial myopia, abnormal return, Institutional investors, Reaction of capital market, Future financial performance
  • Ali Fegheh Majidi *, Behnaz Nanavay Sabegh, Ahmad Mohammadi Pages 107-129
    Objective
    In this research, the hypothesis of convergence of the stock price indices in selected countries over the period from January 2007 to February 2017 has been investigated.
    Methods
    Cluster analysis method is used for estimation purposes in the present study.
    Results
    The results did not confirm the overall convergence of the stock markets under investigation. However, there are two convergent clusters and one non-convergent (divergent) cluster among those stock markets. The results also showed that Iran stock market doesn’t behave independently and there is a tendency towards convergence with other international stock markets.
    Conclusion
    This tendency towards convergence might have taken place through two channels: first; through the effect of international volatility of oil and other commodities on Iran stock market and second; through foreign trade as Iran and its main trading allies lie in the same cluster. We can also claim that financial policymakers should moderate and manage the effects of international financial volatilities on domestic market by implementing policies which can help make domestic market more diversified.
    Keywords: Cluster analysis, Convergence, Price index, Stock market, Iran