فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال ششم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1396)

نشریه گردشگری و توسعه
سال ششم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • خدیجه لطفی یامچی*، فرزام فرزان، محمدرسول خدادادی صفحات 1-18
    امروزه صنعت گردشگری به عنوان صنعت پاکیزه و یکی از مهم ترین ابعاد کارکردی فضاهای جغرافیایی، تحت تاثیر عوامل و انگیزه های مختلف و با اشکال مختلفی در جریان می باشد. هدف از این پژوهش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی عوامل محرک و بازدارنده گردشگران در ورزش های زمستانی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه گردشگران پیست اسکی سهند تبریز و پیام مرند تشکیل می دهد. نمونه آماری با استفاده از فرمول حجم جامعه نامشخص کوکران و واریانس جامعه در مطالعه مقدماتی، تعداد 258 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط متخصصین و پایایی آن در مطالعه مقدماتی با ضریب آلفای کرونباخ 93/0 مورد تائید قرار گرفت. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی گویه هایی از پرسشنامه به دلیل بار عاملی کمتر از مجموع سوالات حذف شدند. در مجموع سه مولفه عوامل محرک درونی، محرک بیرونی و بازدارنده شناسایی شد. همچنین یافته های تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار آموس مولفه های به دست آمده در تحلیل عاملی اکتشافی را تایید نمود. یافته های پژوهش نشان داد که پرسشنامه عوامل محرک و بازدارنده از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار است و می تواند متغیر مورد نظر را در جامعه آماری اندازه گیری کند. از مهمترین عوامل محرک درونی می توان به ایجاد آرامش و افزایش اعتماد به نفس، از محرک های بیرونی به اهمیت کارکنان به گردشگران دائمی و از عوامل بازدارنده وجود محدودیت های فرهنگی و مشکلات شخصی نام برد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، محرک ها، بازدارنده ها، گردشگری ورزشی
  • پروانه پرچکانی*، سید سعید هاشمی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، محمدحسین ایمانی خوشخو صفحات 19-47
    برندسازی پایدار؛ مفهومی با توجه به اصول چهارگانه پایداری است که هم زمان تصویر ذهنی مخاطب و منافع ذینفعان را درنظر داشته و ارائه تصویر مطلوب مقصد گردشگری در ذهن مخاطب را در گرو رعایت اصول اساسی پایداری می داند که نیازمند برنامه ریزی و مدیریت همپیوند مقصد گردشگری با رویکرد مشارکتی و مبتنی بر منابع مقصد و تشریک مساعی جامعه محلی است. این پژوهش درصدد شناسایی شاخص های برند پایدار به منظور بهره مندی از آن ها در فرآیند برندسازی پایدار گردشگری مقاصد ساحلی است. از نظر روش شناسی توصیفی بوده و بر شیوه اسنادی و نظر خبرگان استوار است. در این پژوهش، متغیرها و شاخص های برند ساز در مقاصد گردشگری ساحلی با رویکرد عوامل چهارگانه پایداری شناسایی شده و نحوه عملیاتی کردن آن ها از طریق استخراج معیارهای سنجش در مقصد ساحلی «چابهار» ارائه گردیده و با تهیه پرسشنامه و جمع آوری دیدگاه های خبرگان مورد تایید قرار گرفته است. به عبارتی به منظور برندسازی مقصد گردشگری ساحلی با توجه به ابعاد چهارگانه توسعه پایدار گردشگری (اکولوژی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و نهادی) ، هشت شاخص اصلی (مطلوبیت، منظر ساحلی، امنیت، مشارکت، سرمایه گذاری، اشتغال، قوانین و مقررات، تمرکز قدرت) و بیست شاخص فرعی استخراج، تدوین، طراحی، عملیاتی و تایید شده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدارگردشگری، برندپایدار، شاخص سازی، مقصد گردشگری ساحلی، چابهار
  • محمدحسن صیف*، احمد رستگار، طاهره کریمی فرد، مرضیه تاجوران صفحات 48-63
    یکی از مسائل روز جهان مسئله حفظ محیط زیست است. دوران معاصر دوران افزایش آگاهی های محیط زیستی و توجه بر نقش محیط زیست سالم در ارتقاء کیفیت و کمیت حیات انسان است. عوامل بسیاری در توفیق طرح ها و برنامه های مرتبط با محیط زیست سالم مورد نظر ایفای نقش می کنند. نیروی انسانی یکی از مهمترین آن ها می باشد و با توجه به تاثیر انسان بر محیط اطراف خود، به طور کلی یکی از مهمترین اقدامات برای رفع مشکلات محیط زیستی، ارتقاء فرهنگ عمومی در این زمینه است که این خود نیازمند آموزش درباره محیط زیست می باشد. بنابراین ما محتاج آنیم که آگاهی های محیط زیستی را به صورت جزیی از فرهنگ عمومی درآوریم. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر نگرش محیط زیستی گردشگران در سال 1395انجام یافت. بدین منظور برای جامعه آماری این تحقیق پیمایشی که شامل گردشگران داخلی و خارجی استان فارس بود، از ابزار پرسشنامه استفاده و در مجموع 260 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته ها حاکی از آن بود که متغیرهای ارزش نوع دوستانه و خودخواهانه به ترتیب به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق متغیرهای واسطه ای آگاهی محیط زیستی و هنجارهای شخصی بر رفتارهای حفاظتی محیط زیستی گردشگران داخلی و خارجی اثر معنی دار داشته اند.
    کلیدواژگان: ارزش نوع دوستانه، ارزش خودخواهانه، رفتارهای حافظ محیط زیست، هنجار شخصی، آگاهی محیط زیستی
  • حامد فلاح تفتی*، ازاده قره خانی صفحات 64-81
    امروزه اهمیت فناوری اطلاعات در صنعت گردشگری به دلایل متعدد قابل چشم پوشی نیست، ازاین رو در این پژوهش سعی شده است تاثیر این عامل بر رضایت گردشگران و عملکرد مالی شرکت های فعال درزمینه گردشگری مطالعه شود، به نحوی که افزایش درآمد و رضایت بالاتر گردشگران را در پی داشته باشد. به این منظور شرکت های خدماتی فعال در صنعت گردشگری استان یزد موردمطالعه قرارگرفته اند که شامل آژانس های گردشگری، هتل ها و مراکز اقامتی و تفریحی می باشند. جهت گردآوری اطلاعات، ابتدا عوامل کلیدی فناوری اطلاعات و مزیت رقابتی بامطالعه ادبیات پژوهش و مصاحبه با خبرگان استخراج گردید و جهت اجرای پیمایش، پرسشنامه ی متناسب طراحی گردید. با اخذ نظرات نمونه ی 73 نفری از مدیران و کارشناسان شرکت های منتخب، به منظور تجزیه وتحلیل داده ها ابتدا پایایی و روایی هر یک از سازه های مدل موردبررسی قرار گرفت، سپس با استفاده از روش تحلیل مسیر، مدل مفهومی تحقیق برازش گردید. نتایج حاصل از معنی داری ضرایب مسیر در مدل اصلاحی تحقیق حاکی از این است که کلیه ضرایب مسیر برآورد شده معنی دار می باشند. پس از پاسخ به فرضیات پژوهش مشخص گردید کارکرد فناوری اطلاعات در شرکت های صنعت گردشگری بیش از اینکه بر عملکرد مالی شرکت اثرگذار باشد، می تواند سطح رضایت گردشگران را تغییر دهد که در این میان مولفه های کنترل فرآیند مدیریت گردشگران و سازوکارهای مدیریت فناوری اطلاعات در شرکت ها بیشترین تاثیر را دارد
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، رضایت گردشگر، عملکرد مالی بازیگران، مدل مسیری
  • زهرا نادعلی پور*، ندا چیتی صفحات 82-105
    امروزه رقابت در گردشگری به یکی از مسائل مهم تبدیل شده است. از سوی دیگر، رقابت مقصد تا حد زیادی تحت تاثیر کیفیت تجربه گردشگر است. با این وجود مطالعات کمی رقابت پذیری را از منظر تقاضا بررسی نموده اند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر کیفیت تجربه بر ادراک گردشگر از رقابت پذیری مقصد است. در این راستا، از مدل ارائه شده توسط منگ (2006) اقتباس شده است. این مدل حاکی از آن است که کیفیت تجربه گردشگری در مراحل مختلف سفر بر ادراک رقابت پذیری گردشگران از مقصد تاثیر دارد. جامعه آماری پژوهش متشکل از گردشگران اروپایی است که از ایران بازدید نموده اند. به منظور تجزیه و تحلیل نتایج از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد میان کیفیت تجربه و رقابت پذیری ادراک شده رابطه معناداری وجود دارد و ادراک گردشگران از رقابت مقصد بطور مستقیم تحت تاثیر کیفیت تجربه گردشگری می باشد. علاوه بر این، به نظر می رسد سطح مشارکت گردشگران تنها با مرحله بعد از سفر ارتباط مثبت و معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: رقابت، رقابت پذیری مقصد، تجربه گردشگری، ادراک گردشگر، مشارکت گردشگر
  • محمد غفاری * صفحات 106-120
    کیفیت ادراک شده از مقصد گردشگری یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر رضایت گردشگر و تصمیم گیری برای انجام سفرهای بعدی است. باید توجه داشت که کیفیت ادراک شده مفهومی چند بعدی است و ابعاد کیفیت ادراک شده ممکن است در موقعیت های مختلف متفاوت باشد. لذا پژوهش حاضر در صدد شناسایی ابعاد کیفیت ادراک شده از مقاصد گردشگری است. پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای-کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل گردشگران خارجی در آبان ماه سال 1396 است. از این جامعه نمونه ای به حجم 300 نفر انتخاب شد. برای گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته ای حاوی 38 طراحی شد. به منظور بررسی داده های پژوهش و آزمون فرضیه های پژوهش از روش های آمار توصیفی (نظیر میانگین ها و فراوانی ها) و آمار استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون فریدمن) در نرم افزار SPSS استفاده گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که کیفیت ادراک شده از مقصد گردشگری از هفت بعد تشکیل شده است که این ابعاد به ترتیب اهمیت عبارتند از کیفیت ادراک شده از جاذبه های گردشگری، کیفیت ادراک شده از روابط انسانی، کیفیت ادراک شده از ارائه خدمات، کیفیت ادراک شده از استانداردهای بهداشتی مقصد، کیفیت ادراک شده از مدیریت مقصد گردشگری، کیفیت ادراک شده از جاذبه های دیداری گردشگری و کیفیت ادراک شده از تسهیلات فیزیکی است.
    کلیدواژگان: کیفیت، کیفیت ادراک شده، مقصد گردشگری، اصفهان
  • ملیحه تقدیر، سید مرتضی غیور باغبانی*، مرتضی رجوعی صفحات 121-138
    از آنجایی که هتلداری یکی از عناصر گردشگری محسوب می شود و سهم مهمی در اقتصاد کشور دارد توجه به این صنعت حائز اهمیت است. وجود محیط پویا و رقابتی در این صنعت موجب شده تا هتلداران بیش از پیش به دنبال تمایز و یافتن راه هایی جدید جهت جذب و حفظ مشتریان خود باشند. برندسازی و داشتن برندی قوی و از همه مهم تر وفاداری به برند از جمله روش های متمایزسازی در این صنعت به شمار می رود. این پژوهش از نوع هدف، کاربردی بوده و روش پژوهش، توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری مراجعه کنندگان داخلی به هتل های پنج ستاره درتابستان 1396 شهر مشهد بودند. حجم نمونه از جدول مورگان برابر 384 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات مربوط به متغیرهای تحقیق، پرسشنامه استاندارد بوده که به منظور سنجش روایی آن از روش-های روایی صوری، محتوایی و سازه و به منظور سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزار لیزرل انجام گردید. نتایج نشان داد که تاثیر هویت برند و تناسب برند با سبک زندگی بر هویت پذیری معنادار بوده است. هم چنین تاثیر هویت پذیری بر عشق به برند به طور مستقیم و بر وفاداری به صورت میانجی مورد تائید قرار گرفت. در حالی که نقش میانجی هویت پذیری و تاثیر مستقیم آن بر وفاداری به برند معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: هویت برند، تناسب برند با سبک زندگی، هویت پذیری برند توسط مشتری، عشق به برند، وفاداری به برند
  • حنانه محمدی کنگرانی، مهناز حسین زاده*، محمد سپاهی پارسا صفحات 139-159
    ههدف از انجام پژوهش حاضر بررسی شبکه های ارتباطی میان عناصر زنجیره تامین صنایع دستی جزیره قشم و تحلیل علل عدم توسعه این شبکه با توجه به جایگاه این عناصر در شبکه ارتباطی میان آن ها است. بدین منظور شش شبکه ارتباطی تولیدکنندگان صنایع دستی- تامین کنندگان مواد اولیه، تولیدکنندگان صنایع دستی- خریداران صنایع دستی، تولیدکنندگان صنایع دستی- خریداران غیربومی صنایع دستی، فروشندگان صنایع دستی- تولیدکنندگان صنایع دستی، فروشندگان صنایع دستی- خریداران صنایع دستی، و فروشندگان صنایع دستی- تولیدکنندگان مصنوعات کشور چین ترسیم و مورد تحلیل قرار گرفت. تحلیل ها با استفاده از روش تحلیل شبکه های اجتماعی در نرم افزار ویسون و از طریق چهار شاخص مرکزیت درجه درونی، مرکزیت بینابینی، مرکزیت بردار ویژه و جایگاه انجام گرفت. نتایج نشان داد که جایگاه مناسب دلالان و جایگاه نامناسب تولیدکنندگان در شبکه های بازاریابی از دلایل عدم توسعه صنایع دستی در جزیره قشم می باشد. در نتیجه حذف دلالان می تواند باعث بهبود بازاریابی صنایع دستی، کمک به تولیدکنندگان و سود رسانی خوبی برای افراد ذی نفع و جلب گردشگران منطقه شود که این در نهایت، افزایش درآمد را در پی خواهد داشت، اما رسیدن به این فرآیند مستلزم تامین و گسترش شرکت های تعاونی تهیه، تولید و توزیع صنایع دستی در مناطق روستایی است. از طرفی نتایج این پژوهش گامی در جهت توسعه کاربرد شاخص های موجود در رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی در مفاهیم مدیریت زنجیره تامین است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین صنایع دستی، گردشگری، رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی، جزیره ی قشم
  • علی شریعت نژاد*، نجم الدین موسوی، رضا سبهوند صفحات 160-179
    هدف اصلی پژوهش انجام برندسازی شهری باتاکید بر صنعت گردشگری برای شهر خرم آباد است. این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری اطلاعات از نوع پژوهش های توصیفی و پیمایشی می باشد. روش جمع آوری اطلاعات در پژوهش حاضر بر مبنای داده های کمی و کیفی بر پایه مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه خبره است. جامعه آماری پژوهش حاضر 30 نفر از خبرگان در شهر خرم آباد هستند که با-استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند. پژوهش حاضر بر اساس سه مرحله صورت می پذیرد. مرحله اول تعیین هویت بارز شهر خرم آباد جهت برندسازی با-استفاده از تکنیک Fuzzy AHP، مرحله دوم انجام برندسازی با استفاده از مدل پنج-فازی و تحلیل SWOT، مرحله سوم معرفی هویت، عنوان و نشان برند شهر خرم آباد. نتایج پژوهش مشتمل بر ارائه هویت بارز شهر خرم آباد در قالب هویتی تاریخی و طبیعی است که مبنای اصلی برندسازی در پژوهش قرار گرفته است. به علاوه نتایج حاکی از آن است که جمع امتیاز وزنی عوامل خارجی موثر بر برندسازی بیش از مقدار 5/2 است که نشان از غلبه فرصت ها بر تهدیدها دارد. به علاوه نتایج پژوهش حاکی از آن است که جمع امتیاز وزنی عوامل داخلی بیش از مقدار 5/2 است که نشان از غلبه قوت ها بر ضعف ها دارد. نقاط قوت موثری شناسایی شده است که می تواند پشتیبان و حامی برندسازی در شهر خرم آباد باشد. به علاوه استراتژی های تهاجمی، رقابتی، محافظه کارانه و تدافعی متناسب با برند شهر تدوین شده است. در نهایت نیز عنوان و نشان برند شهر تدوین و ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: برندسازی شهری، صنعت گردشگری، مدل پنج فازی، تکنیک Fuzzy AHP، تحلیل SWOT
  • شهرام خلیل نژاد *، امیر اصلانی افراشته، محمدحسین شجاعی صفحات 180-200
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی هویت سازمانی و عجین شدن با شغل در تاثیر مدیریت برند داخلی بر رفتارهای شهروندی سازمانی بوده است. در این راستا، از روش تحقیق پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق را کلیه کارکنان هتل های پنج ستاره استان تهران تشکیل داده که از میان آن ها 319 نفر بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است. گردآوری داده های تحقیق حاضر از طریق پرسشنامه انجام شده است. روایی و پایایی پرسشنامه مذکور به ترتیب با استفاده از روایی صوری و سازه و همچنین محاسبه آلفای کرونباخ بررسی و تایید گردیده است. به علاوه، برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، از بین تاثیر ابعاد مدیریت برند داخلی بر هویت سازمانی، اثر آموزش برند محور و رهبری تحول آفرین و ارتباطات داخلی برند تائید گردید. همچنین از بین تاثیر ابعاد مدیریت برند داخلی بر عجین شدن با شغل، اثر رهبری تحول آفرین تائید ولی ارتباطات داخلی برند و آموزش برند محور رد گردید. درنهایت، یافته ها نشان داد که هویت سازمانی و عجین شدن با شغل می تواند به عنوان یک متغیر پیش بین بر رفتارهای شهروندی سازمانی نسبت به همکاران، سازمان و مشتریان در صنعت هتلداری اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت برند داخلی، رفتار شهروندی سازمانی، عجین شدن با شغل، هویت سازمانی، صنعت هتلداری
|
  • Khadijeh Lotfi Yamchi *, Farzam Farzan, Mohammad Rasoul Khodadadi Pages 1-18
    Nowadays, the tourism industry as a clean industry and one of the most important aspects of functional geographical areas is influenced by different motives and different forms. The aim of this study was to exploratory and confirmatory factor analysis of push and deterring factors of winter sports tourism. The population consists of all tourists in Sahand Tabriz and Payam Marand piste. The sample using Cochran's formula uncertain population size and population variance in the pilot study, 258 people were selected. A researcher made questionnaire was used that the content and face validity by experts and the reliability in a pilot study with Cronbach's alpha coefficient was confirmed 0/93. By using exploratory factor analysis the items of the questionnaire because of the lower load factor of questions were eliminated. A total of three components internal push factors, external push factors and deterring factors were identified. The results of confirmatory factor analysis by using AMOS software was approved the components obtained in the exploratory factor analysis. The results showed that the questionnaire of push and deterring factors has acceptable validity and reliability and can be measure variable in the statistical population. One of the most important factors of inner facilitator is the creation of calm and increasing self-esteem, from external facilitators to the importance of staff to permanent tourists and deterring factors the existence of cultural constraints and personal problems.
    Keywords: factor analysis, Facilitators, Deterring Factors, sport tourism
  • Parvaneh Parchekani *, Seyed Saeed Hashemi, Abdolreza Roknedin Eftekhari, Mohammad Hosein Imani Khoshkhoo Pages 19-47
    Sustainable branding is a concept according to four principles of sustainability and it simultaneously considers audience's mental images and stakeholder's interests and provides a desired image of tourism destination in audience's mind in the case that basic sustainability principles, which require planning and management of tourism destination with a collaborative and destination-based approach, and partnership among local communities, are established.The present study was conducted with the aim to design the operational concept of indexing and utilize it in sustainable branding process in coastal tourism destinations. It was descriptive-analytical in terms of method and based on documentary and field methods and expert's views. The present study first identified branding variables and indices in coastal tourism destinations, and then explained how to operate each index through extracting measurement criteria in "Chabahar" coastal destination of Iran, and examined them by designing a questionnaire and collecting expert's views at different levels. Finally Considering the four dimensions of sustainable tourism development (Ecology, Socio-cultural, Economic and Institutional),, 8 main indices(Utility, Coastal landscape, Security, Intercommunity, Investment, Employment, Rules and regulations, Concentration of power) and 20 sub-indices were designed, operated and approved according to four key dimensions for coastal tourism destination branding.
    Keywords: Sustainable tourism development, Sustainable branding, indexing, coastal tourism destination, Chabahar
  • Mohammad Hasan Seif *, Ahmad Rastegar, Tahereh Karimi Fard, Marzieh Tajvaran Pages 48-63
    One of the problems of the world, is invironmental Protection. Awareness of environmental conditions has been the overall focus and knowledge and understanding of the environment.
    Today, environmental issues have profoundly social context - cultural environment that we should pay attention to. Therefore, their awareness of environmental issues - is considered to be an undeniably necessary. Therefore, the main objective of this study was to evaluate the social and cultural factors affecting environmental attitude of tourists in 2016. In this survay research, data was collected by questionnaire. Statistical population includes foreign and domestic tourists in Fars. According to Cochran's formula, a sample of 260 tourists are selected and have been studied. Results showed that the value of humanitarian and selfish have indirect or indirect positive effect on the environmentalist behaviors of foreign and domestic tourists, through the mediation of environmental awareness and personal norms variables.
    Keywords: The value of humanitarian, selfish, The environmentalist behaviors, Personal norm, Environmental awarness
  • Hamed Fallah Tafti *, Azadeh Gharehkhani Pages 64-81
    Today, the importance of information technology in the tourism industry is not known for many reasons. Therefore, this study attempts to study the effect of this factor on the satisfaction of tourists and the financial performance of companies active in the field of tourism, while increasing the income and higher satisfaction of tourists. To this end, tourism service companies active in the tourism industry of Yazd province have been investigated including tourism agencies, hotels and resorts and entertainment. In order to collect information, first, the key factors of information technology and competitive advantage were extracted from research literature and interviews with experts. For performing the survey, a questionnaire was designed appropriately. By obtaining the sample of 73 managers and experts of selected companies, in order to analyze the data, first, the reliability and validity of each model structure were examined, then, using the path analysis method, the conceptual model of the research was fitted. The results of the significant path coefficients in the corrective model of the research indicate that all of the estimated path coefficients are significant. After answering the research hypotheses, the function of information technology in tourism industry companies more than it can affect the financial performance of the company can change the level of satisfaction of tourists, among which components of controlling the process of tourists management and the mechanisms of information technology management in companies have the greatest impact.
    Keywords: Information Technology, Tourist Satisfaction, Players Financial Performance, Path Model
  • Zahra Nadalipour *, Neda Chiti Pages 82-105
    Today's competition in tourism has become one of the most important issues. On the other hand, the competition of the destination is largely influenced by the quality of the tourist experience. However, quantitative studies have been conducted to examine competitiveness in terms of demand. The purpose of this study is to investigate the effect of experience quality on tourist's perception of destination competitiveness. In this regard, the model proposed by Meng (2006) has been adapted. This model suggests that the quality of tourism experience in different stages of travel affects the perception of the competitiveness of tourists from the destination. The statistical population of the study consisted of European tourists visiting Iran. Pearson correlation coefficient was used to analyze the results. The results indicate that there is a meaningful relationship between the quality of experience and perceived competitiveness, and the perception of tourists from the competition of the destination is directly influenced by the quality of the tourism experience. In addition, it seems that the level of participation of tourists only has a positive and significant relationship with the post-travel stage.
    Keywords: Competitiveness, Destination Competitiveness, Quality of Tourism Experience, Tourists's Perception, Tourist Involvement
  • Mohammad Ghaffari * Pages 106-120
    Perceived quality of tourism destination is one of the most important effective factors on the tourist satisfaction and his/her revisit intention. In addition, perceived quality is a multi-dimensional concept that its dimensions may be different in each situation. This is why the present study aimed to identify the dimensions of perceived quality of tourism destination. The present study is a practical-development study and is a survey from research methodology perspective. The statistical population of this study consists of inbound tourists in November 2017. A total of 300 tourists were selected from this population randomly. In order to collect the research data, a self-administrated questionnaire (including 38 items) was used. The validity and reliability of questionnaire were investigated and confirmed. The research data were analyzed through both descriptive (such means and frequencies) and inferential (such as exploratory factor analysis) statistics in the SPSS. The findings revealed perceived quality of tourism destination brand consists of seven dimensions including perceived quality of tourism attractions, perceived quality of human relations, perceived quality of services, perceived quality of hygiene standards, perceived quality of tourism destination management, perceived quality of visual tourism destinations, and perceived quality physical facilities.
    Keywords: Quality, Perceived Quality, Tourism Destination, Isfahan
  • Malihe Taghdir, Seyed Morteza Ghayour Baghbani *, Morteza Rojui Pages 121-138
    Since hoteling is considered as one of the tourism elements that plays an important role in the economy of the country, then, paying attention to this industry is important. The existence of a dynamic and competitive environment in this industry has led hotel owners to seek to differentiate and find new ways to attract and retain their customers. The purpose of this research is applied and the research method is descriptive and survey. The statistical population of this study was domestic visitors to five star hotels in summer 2017 in Mashhad. The sample size according to the Morgan table is 384 people by stratified random sampling. The data gathering tool for research variables is standard questionnaire. In order to evaluate its validity, we used formal, content, and constructive validity, and its reliability was measured using Cronbach's alpha. Data analysis was performed through structural equation modeling method with Lisrel software. The results showed that the effect of Brand Identity and Brand Life style congruence on Brand Identity was significant. Also The impact of Brand Identification on Brand Love with direct path and its effect on loyalty with mediating role was confirmed. While the mediating role of Identification and its direct effect on brand loyalty was not significant.
    Keywords: Brand identity, Brand lifestyle congruence, Customer brand identification, Brand love, Brand loyalty
  • Hannaneh Mohammadi Kangarani, Mahnaz Hosseinzadeh *, Mohammad Sepahi Parsa Pages 139-159
    This paper aims at investigating the inter-relationship network of handicrafts supply chain participants in Qeshm Island, with respect to the power and status of them in the networks. To this end, six inter-relationship networks, including the inter-relationship network of producers-suppliers, producers-customers, producers-non domestic customers, sellers-producers, sellers-customers, and Chinese producers-sellers of handicrafts in Qeshm Island were depicted and explored.
    Analysis of the networks was done using Network Analysis Approach (SNA) in Visone software, by calculating four indices including indegree, betweeness, eigenvector centralities, and status. In total, the results showed the appropriate status of speculators and inappropriate status of producers in the networks, which could be a reason for the underdevelopment of handcrafts in Qeshm Island. Accordingly, eliminating speculators can improve the marketing of handicrafts, help producers, and benefit the stakeholders, which in turns, lead to the increased income; however, such a process requires the establishment and development of cooperatives as for the procurement, production and distribution of handicrafts in rural areas. Besides, the research results could be a step to develop, the way with which Social Network indices could be applied in Supply Chain Management Field.
    Keywords: Handicrafts supply chain, tourism, Network Analysis Approach (SNA), Qeshm Island
  • Ali Shariat *, Najmoddin Mousavi, Reza Sepahvand Pages 160-179
    The main objective of the research conducted in the urban branding for Khorramabad. The research objective was applied and the research type was analytical survey. The statistical population was made up of over of 30 experts who obtained using random sampling – stratification. In this article, the data collection method was based on quantitative and qualitative data based on pair questionnaire and Semi-structured interviews. The research conducted in three phase. First, determinate identification of Khorramabad, second branding with emphasis on five phase branding model, third, identification identity, topic and Logo for khorramabad. The results show included on identification identity, topic and Logo for khorramabad. In addition the results show that, there are opportunities identified for khorramabad in branding. Also, there are identifies key strengths that khorramabad city can use them for development. At last, aggressive, competitive, conservative and defensive strategies developed and topic and Logo for khorramabad introduced.
    Keywords: urban branding, tourism attractions, five phase branding model, Fuzzy AHP.
  • Shahram Khalil Nezhad *, Amir Aslani Afrashteh, Mohammad Hossein Shojai Pages 180-200
    The purpose of this study is to investigate the role of mediating organizational identity and job engagement in the impact of internal brand management on organizational citizenship behavior. In this regard, a survey method was used. The statistical population of this research was all employees of four and five Star Hotels in Tehran Province, 319 of them were selected according to Morgan table as a statistical sample by simple random sampling method. The data were collected through a questionnaire. Validity and reliability of the questionnaire were evaluated using face and construct validity as well as Cronbach's alpha. In addition, for analyzing the data and testing the research hypotheses, structural equation modeling using Amos software was used. Based on resulted from among impact of internal brand management dimensions on organizational identity, the effect of internal brand communication and brand-oriented education and transformational leadership confirmed. As well as from among impact of internal brand management dimensions on job engagement, the effect of transformational leadership confirmed but internal brand communication and brand-oriented education rejected. Finally the findings showed that organizational identity and job engagement had a positive and significant effect on organizational citizenship behaviors toward employees, customers and organizations in Hotel industry.
    Keywords: Internal Brand Management, Organizational Citizenship Behavior, Job Engagement, Organizational Identity, hotel industry