فهرست مطالب

Dermatology - Volume:4 Issue: 4, 2001

Iranian Journal Of Dermatology
Volume:4 Issue: 4, 2001

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1380/05/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • راهنمای نگارش مقالات برای فصلنامه بیماری های پوست
    صفحه 1
  • یادداشت سردبیر
    صفحه 2
  • مقالات پژوهشی
  • فریبا ایرجی، رسول توکلی صفحه 3
    مقدمه
    بررسی تبعات و پیامدهایی که یک بیماری بر دوش فرد بیمار خانواده او و جامعه ایجاد می کند امری ضروری است. اما متاسفانه جای خالی این گونه مطالعات علی الرغم تاثیرات فراوانی که بر نحوه تصمیم گیری و برنامه ریزی جهت مبارزه و ریشه کنی یک بیماری دارند، به خصوص در مورد لیشمانیوز جلدی (Cutaneous Leishmaniasis) ملموس است.
    هدف
    با توجه به شیوع بالای CL در استان اصفهان به ویژه در مناطق محروم آن، این مطالعه جهت محاسبه سرانه درمان این بیماری در استان اصفهان در سال 1378 صورت گرفت.
    روش اجرا: براساس آمار موجود درمرکز کنترل بیماری های واگیر در مرکز بهداشت استان اصفهان یک نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انجام گردید و از ساکنین 2 منطقه شهری و 2 منطقه روستایی، 196 بیمار که در سال 1378 مبتلا به CL شده و درمان آنها به اتمام رسیده بود انتخاب گردیدند. هزینه های مستقیم درمان شامل هزینه های دارو، ایاب و ذهاب، ویزیت پزشک، پانسمان، تزریقات و هزینه های متفرقه مثل خرید توی و حشره کش از طریق محاسبه حضوری کسب و در پرسشنامه اطلاعات ثبت گردید.
    یافته ها
    میانگین هزینه درمان سرانه CL در مناطق روستایی 208307 ریال و در مناطق شهری 454527 ریال بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به آنکه سالانه حدود 10 تا 30 هزار مورد جدید در استان اصفهان مبتلا به CL می شوند، تقریبا بین سه تا شش میلیارد ریال بار مالی سالانه این بیماری است که عمده آن بردوش مردم و به ویژه افراد محروم جامعه است. لذا لازم است مسئولین بهداشت در خصوص کنترل این بیماری با توجه به هزینه های بالای آن توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، وضعیت اقتصادی اجتماعی، هزینه
  • نادیا درویش زاده صفحه 8
    مقدمه
    در ماتومیوزیت یک بیماری التهابی اتوایمیون عضلات مخطط به همراه یافته های مشخصه پوستی است. اتیولوژی این بیماری دقیقا شناخته نشده است.
    هدف
    به منظور جمع بندی یافته های دموگرافیک و علایم آزمایشگاهی بیماران مبتلا به درماتومیوزیت و اهواز این مطالعه صورت گرفت.
    روش اجرا: این مطالعه یک مطالعه توصیفی و گذشته نگر است که با بررسی پرونده بیماران مبتلا به درماتومیوزیت بستری در بخش پوست بیمارستان سینا در اهواز از آذر 1369 لغایت اسفند 1378 انجام شده است.
    یافته ها
    تعداد کل بیماران بستری 10 نفربود که نیمی از آنان سن زیر 16 سال و نیمی بالای 20 سال داشتند. 9 بیمار مونث و یک بیمار مذکر بودند. راش هلیوتروپ در 9 بیمار اولین علامت پوستی بود و 6 بیمار پاپولهای گوترون را بر روی اندامها داشتند. هر 10 بیمار ضعف عضلات پروگزیمال را در موقع بستری شدن داشتند و یک بیمار علاوه بر آن ضعف عضلات نازوفارنکس را نشان داد. شایع ترین تست آزمایشگاهی غیر طبیعی افزایش ترانس آمیناز (SGOT) و کراتین فسفو کیناز بود. الکترومیو گرافی در 9 بیمار تغییرات دیاگنوستیک بیماری را نشان می داد. در یک بیمار پنومونی، آبسه پری آنال و حاملگی از یافته های همراه بود و در یک بیمار اختلال در بهبود محل بیوپسی مشاهده شد. هیچ کدام از بیماران بدخیمی همراه نداشتند.
    نتیجه گیری
    درماتومیوزیت در اهواز در زنان شایعتراز مردان بوده و شایعترین علامت پوستی در بیماران راش هلیوتروپ می باشد.
    کلیدواژگان: درماتومیوزیت، راش هلیوتروپ، ادم پری اوربیتال، میوپاتی
  • محمد رادمنش صفحه 15
    مقدمه
    زخم بللوس که در نوشتجات لاتین بدان درماتیت پدروس گفته می شود، یک بیماری حاد اریتماتو وزیکولو بولوس است که به دنبال تماس با ترشحات گونه های بند پایان از جنس پدروس و از رده coleopteran ایجاد می شود. این بیماری به وفور در میان ساکنین مناطق جنوب - غربی کشور و در طی فصلهای بهار و اوایل تابستان دیده می شود.
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین گونه ایجاد کننده ضایعات پوستی در خوزستان و بررسی بالینی و آسیب شناسی ضایعات زخم بللوس در مراحل مختلف بیماری طراحی شد.
    روش اجرا: در طی سه ماه از دهم فروردین تا دهم تیرماه 1378، 72 بیمار با اریتم، وزیکول، تاول، پاسچول، نکروز و یا مجموعه ای از چند و یا همه این علامات به درمانگاه پوست دانشگاه علوم پزشکی اهواز مراجعه و از لحاظ بالینی شک ابتلا به زخم بللوس (درماتیت پدروس) را داشتند. بیماران از لحاظ یافته های بالینی بررسی و از 19 بیمار نیز نمونه بررسی آسیب شناسی انجام شد. تمام بند پایانی که بیماران و یا خانواده آنها به عنوا عامل بیماری معرفی می کردند برای تعیین گونه مسوول روی پوستمان له می شدند.
    یافته ها
    زخم بللوس به دنبال تماس با ترشحات یک گونه از رده coleopteran و با نام پیشنهادی Paederus Ramtinus ایجاد می شد. 3-2 روز پس از تماس با بند پا واکنشی بی درد و بدون خارش و به صورت اریتم و وزیکول نمایان شد، که به تدریج به تشکیل نکروز و تاول منجر می شد. یافته های آسیب شناسی نیز متفاوت بوده و گستره ای از اسپونژیوز تا تخریب کامل اپیدمر وبالای درم را شامل می شد.
    نتیجه گیری
    زخم بللوس به دنبال تماس با ترشحات گونه Paederus Ramtinus و در صورت له شدن و یا کشیده شدن روی پوست ایجاد می شود. این درماتوز علیرغم ظاهر حاد وهراس انگیز خوش خیم است و به جز تیرگی پس از التهاب پیامد دیگری ندارد.
    کلیدواژگان: زخم بللوس، درماتیت پدروس، پدروس رامتینوس
  • محمد علی ماپار، حسین کاوسی، محمد علی دباغ صفحه 23
    مقدمه
    سالک بیماری پوستی شایعی در کشورهای خاورمیانه از جمله ایران است خوزستان یکی از مناطق بومی سالک می باشد، اهمیت سالک از نظر ایجاد جوشگاه بدنما در ناحیه صورت و آسیب شدید به زیبایی بیمار است. تاکنون داروی موضعی قابل قبولی برای این بیماری یافت نشده است.
    هدف
    هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر پماد حاوی اپیوم (تریاک) بر ضایعات سالک انسانی است.
    روش اجرا: این مطالعه به صورت دو سو کور در شهرستان اهواز در سال های 79-1378 انجام گرفت. 96 بیمار در مطالعه قرار گرفتند که براساس روز مراجعه به آنها دارو یا دارونما داده شد. شرایط بیماران برای ورود به مطالعه سن بالای دو سال، ضایعات کمتر از 6 عدد، دوره بیماری کمتر از 3 ماه، عدم سابقه مصرف داروی ضد سالک، وجود جسم لیشمن در آزمایش مستقیم بود. زنان مبتلای حامله یا شیرده در این مطالعه منظور نشدند. مدت درمان دو هفته بوده و بیماران برای هشت هفته پیگیری شدند.
    یافته ها
    از 58 بیمار که درمان و پیگیری شدند 34 بیمار دارو دریافت نمودند که 5 بیمار 14.7% بهبودی کامل نشان دادند و 24 بیمار دارونما دریافت نمودند که 1 بیمار 4.2% بهبودی کامل نشان داد. آزمون chi-square اختلاف معنی داری در پاسخ به درمان مابین دو گروه نشان نداد. (P=0.12)
    نتیجه گیری
    مطالعات بیشتری با غلظت های بالاتر از اپیوم موضعی یا ترکیب توام اپیوم با مواد دیگر جهت بررسی امکان تاثیر این ماده در درمان سالک باید صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سالک، تریاک، درمان
  • فریبا ایرجی، اسدالله کیانی، شهرزاد شهیدی، رامش وهابی صفحه 29
    مقدمه
    زگیل در بیماران پیوند کلیه شایع است و شیوع آن از 24% تا 100% گزارش شده است. در این بیماران فرآیند تبدیل زگیل به کارسینوم، تسریع می شود. هر چند در بیماران بدون نقص ایمنی آسیب شناسی زگیلهای معمولی قابل پیش بینی است، ولی در بیماران پیوند کلیه این امر صادق نیست.
    هدف
    هدف از این مطالعه، بررسی آسیب شناسی ضایعات زگیلی در بیماران پیوند کلیه بود.
    روش اجرا: 55 بیمار پیوند کلیه ارجاعی به درمانگاه های پوست وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از نظر ضایعات زگیلی معاینه شدند. از ضایعاتی که در معاینه زگیل به نظر می رسیدند، بیوسی به عمل آمد و آسیب شناسی ضایعات بررسی شد.
    یافته ها
    از 55 بیمار پیوند کلیه بررسی شده، 17 نفر 30.9% مبتلا به ضایعات زگیلی بودند. از مجموع 50 عدد ضایعه زگیلی که در این بیماران بیوپسی شد، 47 عدد 94% زگیل معمومی و 3 عدد 6% زگیل همراه با دیسپلازی گزارش شد. هیچ موردی از بدخیمی در آسیب شناسی این ضایعات مشاهده نشد. تمام این بیماران تحت درمان با سیکلوسپورین، پردنیزولون و ایموران بوده اند. متوسط زمان پیوند در بیماران 49ماه بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه اکثر ضایعات با نمای زگیلی در بیماران پیوند کلیه، در آسیب شناسی شواهدی از دیسپلازی و یا بدخیمی نداشتند و یافته های آنها مطابق با نمای بالینی آنها، یعنی زگیل ساده بود. شاید این امر به خاطر گذشت مدت زمان کمتری از پیوند کلیه در بیماران ما بوده است.
    کلیدواژگان: بیمار پیوند کلیه، زگیل، هیستوپاتولوژی
  • مقالات گزارش موردی
  • حسین مرتضوی، امیرهوشنگ احسانی، زهرا صفایی نراقی، مسعود عسگری صفحه 34
    بیماری که معرفی می شود آقایی 29 ساله با پاپول های زرد متمایل به قرمز پوسته دار در پوست نواحی سر، پشت گوش ها، کشاله ران، زیر بغل، قفسه سینه و شکم می باشد. ضایعات پوستی بیمار خصوصا در نواحی تنه نمای مشابه پویی کیلودر ما داشت. بیمار دیابت بی مزه وضایعات تخریبی در عکس جمجمه نیز داشت. تشخیص هیستیوسیتوز سلول لانگرهانس با بیوپسی رنگ آمیزی شده با هماتوکسیلن و ائوزین مطرح شد. در روش ایمونوهیستوشیمی مارکر S100 مثبت بود. همچنین تشخیص بیمار با دیدن گرانول های بیربک Birbeck با میکروسکوپ الکترونی تایید شد. با توجه به گرفتاری های سیستمیک، طبق تقسیم بندی جدید بیمار معرفی شده موردی از فرم گسترده هیستیوسیتوز است اما در تقسیم بندی قدیم بیمار موردی از بیماری Hand-shuller- Christian می باشد. ضایعات پوستی بیمار به تالیدومید خوراکی به میزان 100 میلی گرم روزانه به مدت 2 ماه پاسخ داد و بعد از 6 ماه پی گیری ضایعات پوستی بیمار عود نکرد.
    کلیدواژگان: هیستیوسیتوزیس سلول لانگرهانس، تالیدومید، گرانول بیربک
  • سیما رسایی، حسین کاووسی صفحه 41
    لوپوس ولگاریس یک فرم پیشرونده از سل پوستی است که در فرد با ایمنی بالا و متوسط ایجاد می شود ودر اکثر گزارشات شایعترین فرم سل جلدی است. در این گزارش مردی 40 ساله با شکایت پلاک های حلقوی متعدد با قطر تقریبی 50-30 میلی مترو با رنگ اریتماتوز و حاشیه کاملا برجسته و فعال و پوسچولهایی پراکنده روی ضایعات در نقاط مختلف بدن معرفی می شود.
    تابلوی بالینی بیمار به Tinea incognito شباهت داشت. ابتدا به علت شباهت مذکور تحت درمان با گریزوفولوین به مدت یک ماه و سپس تربینافین و آنتی بیوتیک (به علت وجود پوسچولهای متعدد و تشخیص فولیکولیت مزمن عمقی) هر یک به مدت 2 هفته قرار گرفت که بهبودی مشاهده نگردید.
    با توجه به شرح حال فامیلی مثبت سل ریوی، تست توبرکولین مثبت و وجود سلولهای ژانت متعدد و سلولهای التهابی در اطراف ضمائم پوست در بررسی آسیب شناسی پوست، سل پوستی مطرح گردید و تحت درمان با داروهای ضد سل قرار گرفت که علایمی از بهبودی پس از 2 هفته وبهبودی کامل پس از 6 ماه ملاحظه گردید.
    کلیدواژگان: سل پوستی، لوپوس ولگاریس، Tinea incognito
  • گزارش یک مورد مبتلا به سندرم پروتئوس همراه با آنمی شدید
    محمد مهدی کوشیار، علیرضا علی حسینی صفحه 47
    سندرم پروتئوس اختلال نادر و مادرزادی شامل هامارتومهای داخلی و زیر جلدی، انواع خالهای جلدی و عروقی ناهنجاری های اسکلتی، عصبی، اختلالات چشمی و نماهای اختصاصی شامل همی هیپرتروفی، ژیگانتیسم موضعی، ماکروداکتیلی و افزایش ضخامت مغزی شکل کف دست و پا است.
    آقایی 23 ساله مبتلا به این سندرم با آنمی شدید به دنبال رکتوراژی مزمن مورد بررسی قرار گرفت. علت رکتوراژی هموروئید مشخص گردید. این بیمار همچنین به علت بیماری مادرزادی قلبی ASD) Atrial septal Defect) تحت عمل جراحی قرار گرفته بود. بیمار علاوه بر ماکروداکتیلی پا دچار سین داکتیلی در انگشتان مبتلا نیز بود.
    کلیدواژگان: سندرم پروتئوس، آنمی، هموروئید
  • خلاصه مقالات مجلات
    فریده مجتهد، بهاره ملک افضلی صفحه 55
  • اخبار انجمن متخصصین پوست ایران
    صفحه 59
  • فراخوان جامعه جراحان ایران
    صفحه 61