فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال چهل و هفتم شماره 2 (تابستان 1390)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و هفتم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • راضیه پورسعید، محمد جوان نیکخواه، خلیل بردی فتوحی فر، وحید خسروی، کیوان غضنفری صفحه 107
  • زهرا علی بخشی، محمد جوان نیکخواه، سیدمحمود اخوت، خلیل بردی فتوحی فر، الهام زمانی، کیوان غضنفری صفحه 121
    آلودگی پسته به آفلاتوکسین که یکی از گونه های قارچی مولد آن Aspergillus flavus می باشد، از جمله مواردی است که مشکلات زیادی را در تولید، مصرف و صادرات پسته به وجود می آورد. به منظور بررسی توانایی تولید آفلاتوکسین توسط جدایه های A. flavus جدا شده از میوه پسته، تعداد 46 جدایه از قارچ با استفاده از آزمون الایزا مورد آزمایش قرار گرفتند. از بین این جدایه ها، 44/80% تولیدکننده آفلاتوکسین و 56/19% غیرتولیدکننده آفلاتوکسین بودند. به منظور مطالعه تاثیر آناستوموز ریسه ای در میزان آفلاتوکسین تولید شده توسط جدایه ها، تلاقی بین جهش یافتگان nit دو جدایه تولیدکننده آفلاتوکسین (R5) با بیشترین میزان تولید آفلاتوکسین و غیرتولیدکننده آفلاتوکسین (Mb2) انجام گرفت. از بین 30 جدایه هتروکاریون حاصل، تنها 10% آنها قادر به تولید آفلاتوکسین نبودند و میانگین تولید آفلاتوکسین در تمام نتاج هتروکاریون کمتر از والد تولیدکننده بود. نتایج نشان داد که آناستوموز ریسه ای می تواند در کاهش تولید آفلاتوکسین در نتاج هتروکاریون مؤثر باشد. با توجه به این ویژگی، احتمالا بتوان از سویه های غیرزهرابه زای قارچ در طبیعت بر علیه انواع زهرابه زا استفاده نمود. هم چنین الگوی باندی حاصل از جدایه های والد و هتروکاریون ها با استفاده از نشانگر مولکولی rep-PCR نشان دادند که الگوی باندی دو جدایه والد (R5 و Mb2) به غیر از باند 566 جفت بازی مشابه بودند و الگوی باندی جدایه های هتروکاریون نیز مشابه والد زهرابه زا بود.
    کلیدواژگان: هتروکاریون، جهش یافته nit، انگشت نگاری DNA، الایزا، استرین، سازگاری رویشی
  • جهانگیر حیدرنژاد، ساره شهدایی، کرامت الله ایزدپناه صفحه 135
    ویروس نوارک ایرانی گندم (Iranian wheat stripe virus، IWSV) یکی از اعضای غیر قطعی جنس تنوئی ویروس است. در این تحقیق چند ویژگی IWSV مورد مطالعه قرار گرفته است. به منظور روشن ساختن قطبیت قطعه اول ژنوم (RNA 1) و مقایسه انتهای 3 آن با سایر تنوئی ویروس ها، در حدود 650 نوکلئوتید از انتهای 3 این قطعه تکثیر، همسانه سازی و سپس تعیین ترادف شد. مطالعه ترادف به دست آمده نشان داد که قطعه فوق مشابه با اکثر تنوئی ویروس ها، دارای قطبیت منفی بوده و از نظر ترادف نوکلئوتیدی و آمینو اسیدی ژن آر ان ا پلیمراز، بیشترین شباهت را با تنوئی ویروس های عامل برگ سفید برنج در قاره امریکا دارد. تا قبل از این مطالعه، گندم تنها میزبان طبیعی و شناخته شده IWSV بود. در این بررسی، برنج به عنوان یکی از میزبانان اقتصادی ویروس از منطق برنجکاری شمال شیراز شناسایی شد. به منظور مقایسه جدایه های گندم و برنج، ژن های پروتئین پوششی (CP) و پروتئین عمده غیر ساختمانی (NS4) جدایه برنج با استفاده از آغازگرهای اختصاصی تکثیر و بعد از همسانه سازی، با قسمت های مشابه در جدایه گندم مقایسه شدند. نتایج نشان داد که ژن های فوق در دو جدایه، از نظر ترادف نوکلئوتیدی و ترادف آمینو اسیدی به ترتیب 6/99 و 100-0/99 درصد به هم شباهت دارند. مطالعات سرولوژیکی برای روشن ساختن ارتباط IWSV با پنج تنوئی ویروس دیگر با استفاده از آزمون های نشت دو طرفه در آگار، دیبا و/یا الایزای غیر مستقیم با کمک آنتی سرم های تولید شده بر علیه CP یا NS4 نشان داد که IWSV از میان سایر تنوئی ویروس های مورد مطالعه، تنها با ویروس برگ سفید برنج (Rice hoja blanca virus، RHBV) ارتباط سرولوژیکی دارد. این نتیجه همراه با نتایج حاصل از مقایسه های مربوط به ترادف نوکلئوتیدی و آمینو اسیدی، یک بار دیگر شباهت IWSV را با تنوئی ویروس های عامل برگ سفید در قاره امریکا تایید می کند. مایه زنی گندم با تزریق عصاره گیاه آلوده به بذرهائی که 30 دقیقه در آب Co25 خیس خورده بودند، موفقیت آمیز بود و ویروس با راندمان 2/5 در صد به گیاهچه های حاصل از این بذرها منتقل شد.
    کلیدواژگان: ویروس نوارک ایرانی گندم، تنوئی ویروس، آزمون نشت دو طرفه در آگار، دیبا، آزمون الایزا، تزریق جنین، انتقال ویروس
  • ابراهیم پورجم، فرزاد علی رمجی، اکبر کارگر بیده، آزاده قره خانی، علی اسکندری صفحه 147
    در بررسی نماتدهای خانواده Belonolaimidae موجود در کلکسیون آزمایشگاه نماتد شناسی دانشگاه تربیت مدرس هفت گونه از جنس های Merlinius، Tylenchorhynchus و Quinisulcius شامل گونه های M. bavaricus، M. brevidens، M. plerorbus، Tylenchorhynchus divittatus، T. goffarti، T. latus و Quinisulcius capitatus شناسایی شد. از میان گونه های شناخته شده، سه گونه M. bavaricus، M. plerorbus و Tylenchorhynchus divittatus برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. گونه M. bavaricus با داشتن سر با ساختار کوتیکولی ضعیف و شیارهای ظریف در ناحیه سر و سطح بدن، استایلت ظریف با گره هایی با قطر کم، اسپرماتکای دو قسمتی و صاف بودن انتهای دم از سایر گونه های جنس مربوطه متمایز می شود. گونه M. plerorbus با دارا بودن سر مخروطی، استایلت به طول 15 تا 16 میکرومتر، دم مخروطی به طول 39 تا 50 میکرومتر، با 24 تا 32 حلقه در سطح شکمی آن، صاف بودن انتهای دم و اسپرماتکای چند قسمتی از سایر گونه های جنس مربوطه متمایز می شود. گونه T. divittatus با داشتن سه شیار در سطوح جانبی، سر کاملا متمایز از بدن با شش تا هفت شیار عرضی، استایلت 17 تا 20 میکرومتری، وجود روده گسترش یافته بعد از مخرج و قرار گرفتن فاسمید در نیمه عقبی دم از سایر گونه های مشابه متمایز می شود.
    کلیدواژگان: شناسایی، نماتد، Merlinius، Tylenchorhynchus، Quinisulcius
  • رضا قادری، اکبر کار گربیده صفحه 165
    گونه های Pratylenchus neglectus و P. thornei نماتودهای رایج مولد زخم ریشه در مزارع گندم آبی و ذرت منطقه مرودشت (فارس) هستند. غیرفعال شدن این نماتودها در شرایط وقوع تنش خشکی و فعالیت مجدد در شرایط مساعد، یک راه کار بسیار مهم برای بقای آنها محسوب می شود. در این تحقیق، تاثیر تنش خشکی بر بقاء نماتودهای مولد زخم ریشه در شرایط آزمایشگاه، گلخانه، میکروپلات و مزرعه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه در آزمایشگاه نشان داد زمانی که خاک خشک دارای نماتدهای غیرفعال، مرطوب شود و به مدت 72 ساعت در دمای °C25 باقی بماند، بیشترین درصد نماتودها فعال می شوند. در گلخانه بعد از چهار ماه، 3/86% نماتودهای گونه P. neglectus در لایه چهار سانتی متری خاک هواخشک زنده ماندند. در شرایط میکروپلات طی مدت هشت ماه، جمعیت دو گونه درون خاک بدون دریافت بارندگی تغییرات زیادی نداشته ولی در حالت دریافت بارندگی به شدت کاهش نشان داد. در شرایط مزرعه، تمام مراحل زندگی نماتد توانستند به حالت غیرفعال درآیند. این حالت از نظر حفظ جمعیت و بقای نماتودهای مولد زخم ریشه طی فرآیندهای تابستان گذرانی و زمستان گذرانی در منطقه مرودشت دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: بقا، انگل گیاهی، تنش خشکی، anhydrobiosis، Pratylenchidae
  • رضا ندایی نیا، عبدالرحمان فصیحیانی صفحه 179
    بیماری باکتریایی نکروز آوندی و پوسیدگی ریشه چغندر قند (Beta vulgraris) ناشی از betavasculorum Pectobacterium ٬ یکی از عوامل مهم پوسیدگی ریشه چغندر قند در استان فارس محسوب می شود. این بیماری در سال های اخیرگسترش نسبتا وسیعی در این استان داشته است. به منظور تعیین دامنه میزبانی عمدتا در تعدادی از گیاهان زراعی خانواده کدوئیان وسولاناسه از دو جدایه نمونه استفاده شد. جدایه های مورد بررسی با ایجاد زخم در قسمت دمبرگ، ساقه، ریشه و یا میوه گیاهان مایه زنی شدند. گیاهان شاهد نیز با آب مقطر سترون مایه زنی و در شرایط مشابه نگهداری و روزانه جهت بررسی علائم بازبینی شدند. بعد از2 تا 10 روز بسته به نوع گیاهان علائم بیماری به صورت پوسیدگی و سیاه شدن در ناحیه مایه زنی شده و یا از محل مایه زنی به اطراف و ایجاد علائم سیستمیک در برگ و پوسیدگی در میوه، ریشه، ساقه و غده گیاهان خیار، لوبیا، لوبیاچشم بلبلی، طالبی، گوجه فرنگی، کدو، ذرت، سیب زمینی بادمجان، تربچه، هویج، شلغم، سیر، پیاز، چغندر لبویی و خرمای نارس ایجاد شد. شدت علائم روی ذرت کمتر از سایر گیاهان بود، ولی مایه زنی باعث آبگزیدگی و پوسیدگی طوقه در گیاهچه های جوان ذرت و نهایتا منجر به مرگ آنها پس از یک هفته شد. میزان پوسیدگی روی سیر و پیاز هم بسیار محدود بود. در تمام موارد جدایه باکتری مجددا از گیاهان بیمار جدا شد. گیاهان طالبی، لوبیا، بادمجان، ذرت و خیار به عنوان میزبانان جدید گلخانه ای و بالقوه این باکتری معرفی می گردند. بیماری در مناطق زرقان، مرودشت، فسا، کوار و حومه شیراز شایع است ولی در اقلید بیماری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: چغندرقند، پوسیدگی نرم، Beta vulgaris، betavasculorum Pectobacterium
  • فاطمه صادقی، حشمت الله رحیمیان، ولی الله بابایی زاد صفحه 187
    بیماری بلاست یکی از بیماری های مهم مرکبات در شمال ایران محسوب می شود (SHAMSBAKHSH and RAHIMIAN 1997). خسارت عامل بیماری اغلب در فصول سرد سال در مرکبات دیده می شود ولی در ماه های گرم سال روی سایر گیاهان از جمله علف های هرز بقای اپی فیتی دارد. طی سال های 1388 و 1389 از علف های هرز باغات مرکبات شهرستان های بابلسر و ساری شامل آکالیفا (Acalypha sp.)، چمن یکساله (Poa annua)، علف قناری(Phalaris canariensis)، قیاق (Sorghum halepense)، مرغ (Cynodon dactylon)، چسبک (Setaria viridis)، دانه تسبیحی (Aegilops ovata)، چچم (Lolium sp.) و تاج خروس (Amaranthus retroflexus) نمونه برداری شد. یک باکتری میله ای شکل گرم منفی، هوازی و دارای چند تاژک قطبی از تمامی این گونه ها جدا گردید. کلنی های باکتری روی محیط آگار غذایی حاوی سوکروز تقریبا مدور برجسته و سفید تا کرم رنگ بود. جدایه ها قادر به تولید رنگ فلورسنت روی محیط King-B بودند ولی در تولید لوان و لهانیدن برش های سیب زمینی متغیر بودند. جدایه ها اکسیداز و آرجی نین دی هیدرولاز منفی، ولی کاتالاز و اوره آز مثبت بودند. همه جدایه ها ژلاتین، کازئین، آرژنین و توئین 80 را هیدرولیز کرده ولی نشاسته و اسکولین را هیدرولیز نکرده و تیروزیناز منفی بودند. بالاترین غلظت قابل تحمل کلرید سدیم در جدایه ها 5 درصد بود. جدایه ها قادر به استفاده از D-فروکتوز، D-گلوکز، D-زایلوز، مانیتول، رافینوز، گلیسرول، L- آلانین، L- لوسین،L-آسپاژین، L-تریپتوفان، فومارات، پیروات، L- تارتارات،D - تارتارات، سیترات و مالات بوده ولی توانایی استفاده از آرابینوز، دولسیتول، اتانول، پروپانول، L- تایروزین، L- متیونین، و اگزالات را به عنوان منبع کربن نداشتند. هم چنین در استفاده از سوکروز، اسکولین و پکتات متغیر بودند. واکنش فوق حساسیت بعد از تزریق سوسپانسیون باکتری به برگ های شمعدانی بعد از 24 ساعت و بیماری زایی روی برگ های مرکبات بعد از 5 تا 7 روز به اثبات رسید. بر اساس نقوش الکتروفورزی پروتئین های سلولی جدایه ها به چهار گروه تقسیم شدند: گروه اول شامل جدایه های چمن یک ساله، چچم، فالاریس، قیاق و چسبک که بینابین جدایه های استاندارد Pseudomonas viridflava (Pv) و(Pss) P. syringae pv. syringae بودند، گروه دوم شامل جدایه آکالیفا بود که شباهتی با هیچ یک از جدایه های استاندارد Pv و Pss نداشت، در گروه سوم جدایه به دست آمده از تاج خروس به جدایه Pss و جدایه های به دست آمده از دانه تسبیحی و مرغ در گروه چهارم قرار گرفته و Pv تشخیص داده شدند. در آزمون PCR نمایندگان جدایه ها با دو آغازگر rpoD و gyrB به ترتیب دو قطعه 850 و 1200 bp را تکثیر نمودند. توالی های نوکلئوتیدی به دست آمده، پس از همردیف سازی چندگانه (Multiple sequence alignment) با برنامه Clustal W با سایر توالی های مربوط به این ناحیه در گونه های مختلف Pseudomonas موجود در بانک ژن (NCBI) مقایسه شدند. با توجه به خصوصیات فنوتیپی و ژنوتیپی، جدایه ها متعلق به جنس Pseudomonas و جدایه های دانه تسبیحی و مرغ به گونه Pv. و جدایه تاج خروس به گونهPss. تعلق دارند. ویژگی های به دست آمده از چمن یکساله، چچم، فالاریس، قیاق و چسبک بینابین. Pv و Pss. بود. این اولین گزارش از بقای اپی فیتی P v روی علف های هرز در ایران است.
  • ندا روحانی، سید محمد علوی، حشمت الله رحیمیان صفحه 189
    بیماری پوست صمغی (Gummy bark) مرکبات در درختان پرتقال (Citrus sinensis) در برخی نواحی مرکبات خیز دنیا وجود دارد. علائم بیماری که به صورت کوتولگی، کوچک شدن میوه ها، آبله شدن (Stem pitting) چوب و بروز لکه های صمغی کوچک در پوست می باشد که در نواحی محدودی از مرکبات کاری های مازندران دیده شده است. عامل اصلی بیماری پوست صمغی به طور قطعی شناخته نشده است ولی بررسی های به عمل آمده حضور گونه هائی از ویروئیدهای مرکبات را در این بیماری محرز نموده است. مشاهدات انجام شده در سال 1384 در قطعات مرکبات کاری باغ های مهدشت بالا و پائین در شهرستان ساری در چند درخت پرتقال خونی (C. sinensis، Moro Blood) مسن روی پایه نارنج علائم ضعف، کوتولگی خفیف و کوچک تر بودن میوه ها مشهود بود. با جدا کردن پوست تنه در محل پیوند، آبله شدن شدید چوب همراه با تجمع صمغ در ته فرورفتگی ها و نیز وجود لکه های صمغی در پوست آن محل و تا چندین سانتی متر بالاتر در تنه پرتقال قابل مشاهده بود. سرشاخه درختان دارای پوست صمغی جمع آوری و نوارهایی از پوست شاخه ها روی نهال های سالم پرتقال روی پایه سالم سیترنج ((Troyer citrange، Poncirus trifoliata×C. sinensis و نارنج یک ساله در شرایط گلخانه پیوند شدند. پس از گذشت یک سال از زمان پیوند استخراج RNA از دو نمونه آلوده شده پرتقال بیماری به همراه یک نمونه شاهد حاوی ویروئیدهای مرکبات (علوی و همکاران، 2005) با استفاده از ترایزول (TRIZOL) (ساخت شرکت Invitrogen) انجام گرفت. نتایج حاصل از واکنش زنجیره ای پلیمراز با نسخه برداری معکوس (RT-PCR) با حضور نمونه شاهد با استفاده از آغازگرهای ویروئیدهای مرکبات و ویروس تریستزا نشانگر حضور ویروئید کوتولگی رازک، خمیدگی برگ مرکبات، ویروئیدهای گروه III و IV و اگزوکورتیس مرکبات در نهال های آلوده شده بود. این اولین گزارش از آلوده بودن درختان پرتقال دارای علائم پوست صمغی به پنج ویروئید مختلف است. نقش این ویروئیدها در ایجاد پوست صمغی پرتقال به بررسی های وسیع تری نیاز دارد.
  • رقیه ابراهیمی، حشمت الله رحیمیان، ولی الله بابایی زاد، ناهید معروف زاده صفحه 191
    توسکا یکی از مهم ترین گونه های درختی جنگل های شمال کشور بوده و از نظر اقتصادی به عنوان چهارمین درخت تجاری محسوب می شود. یک بیماری لکه برگی ناشی از گونه ای زانتوموناس در توسکا ییلاقی (Alnus subcordata subsp. Subcordata) در چند منطقه جنگلی استان مازندران گزارش شده است (Rahimian et al. 1383. 16th Iran. Plant Protec. Cong.،439). براساس یک بررسی ژنومی که در سال های اخیر انجام شده بود باکتری عامل بیماری بالاترین شباهت را به Xanthomonas arboricola داشت (Rahimian et al. 1387. 18th Iran. Plant Protec. Cong.، 428). بررسی محدودی در زمینه همسانی جدایه ها و پراکندگی بیماری (Rahimian et al. 1383. 16th Iran. Plant Protec. Cong.، 439) انجام گردید ولی اطلاع دقیقی از تنوع ژنتیکی جدایه های مناطق مختلف در دست نیست. بررسی حاضر به منظور ارزیابی همسانی یا تنوع ژنتیکی جدایه های به دست آمده از مناطق مختلف استان های مازندران و گلستان انجام گرفت. از نظر ویژگی های فنوتیپی جدایه بسیار شبیه هم بوده و فقط در مصرف -Lسرین، لوسین، دکسترین، کوئینات، تایروزین به عنوان منبع کربن اختلاف نشان دادند. تنوع ژنتیکی جمعیت باکتری عامل لکه زاویه ای توسکا با استفاده از BOX-PCR و REP-PCR انجام شد. DNA ژنومی جدایه ها به روش لیز قلیایی استخراج و PCR در شرایط توصیه شده ورسالوویچ و همکاران (Versalovich et al. 1991. Nucleic Acids Res، 24: 6823 -6831) ولی با کاهش زمان واسرشت (Denaturing) انجام شد. محصول PCR در ژل آگارز 2 درصد الکتروفورز و ژل با اتیدیوم بروماید رنگ آمیزی گردید. از ضریب تشابه جاکارد برای تعیین تشابه جدایه ها و از روش UPGAMA و نرم افزار NTSYS برای آنالیز خوشه ایاستفاده شد. آنالیز خوشه اینتایج به دست آمده با آغازگر BOXAIR نشان داد که در سطح 80 درصد جدایه ها به 24 گروه تقسیم شدند. این در حالی است که جدایه های توسکا با جدایه استاندارد Xanthomonas arboricola pv. coryli نیز همین میزان شباهت را نشان دادند. در سطح 63 درصد، جدایه های توسکا به 15 گروه تقسیم شده ولی با همین میزان شباهت با Xanthomonas arboricola pv. pruni هم خوشه بودند. در سطح 40 درصد هم ضمن تقسیم شدن جدایه ها به 7 گروه، همسانی مشابهی را با جدایه مرجع Xanthomonas arboricola pv. juglandis نشان دادند. با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت که جدایه های عامل لکه زاویه ای توسکا تنوع زیادی داشته و در عین حال BOX-PCR توانایی متمایز ساختن پاتووارهای متعلق به گونه Xanthomonas arboricola را ندارد. نتایج به دست آمده با آغازگر REP1R،REP2I نشان داد که در سطح 78 درصد جدایه ها به 14 گروه تقسیم شدند. در حالی که این جدایه ها با پاتوارهای X. arboricola pv. juglandis و X. arboricola pv. coryli نیز همین میزان شباهت را نشان دادند. در سطح تشابه 57 درصد، جدایه ها به 7 گروه تقسیم شده و در همین میزان شباهت با X. arboricola pv. pruni هم خوشه بودند. داده ها نشان می دهند جدایه های توسکا دارای تنوع زیادی بوده و REP-PCR کارایی بهتری برای گروه بندی جدایه های عامل لکه زاویه ای توسکا دارد.
|
  • Page 121
    Contamination of pistachio fruits by aflatoxin-producing isolates of Aspergillus flavus has caused critical problems in pistachio production, consumption and exportation in Iran. In order to study aflatoxin production rate in A. flavus isolates collected from pistachio fruits, 46 isolates of the fungus were tested using ELISA method. 80.44 percent of isolates produced aflatoxin and 19.56 percent of isolates were non-aflatoxigenic. Moreover, to study the effect of hyphal anastomosis on the reduction of aflatoxin production by heterokaryon isolates, toxigenic and non-toxigenic mutants R5 and Mb2 were crossed, respectively. Among the 30 heterokaryon isolates, only ten percent of isolates were not able to produce aflatoxin. Results showed that hyphal anastomosis can affect reduction of aflatoxin production in heterokaryon isolates. Also, the results of DNA fingerprinting patterns, resulting from rep-PCR, showed that all parental isolates (R5 and Mb2) had similar patterns except for one fragment with the size of 566 bps. Also, fingerprinting patterns for heterokaryons isolates (R5Mb21 to R5Mb215) were similar to those of toxigenic parents (R5).
  • Page 135
    Iranian wheat stripe virus (IWSV) is a tentative member of the genus Tenuivirus. In this study, several properties of the virus were studied. To determine the polarity of the IWSV RNA 1 segment and compare it to corresponding segment of other tenuiviruses, about 650 bp fragments of the 3´ end of this segment was amplified, cloned and sequenced. Sequence comparison showed that similar to other tenuiviruses, the IWSV RNA 1 is of negative polarity and more similar to tenuiviruses causing white leaf in American continent. Previously, only wheat had been reported as the natural host of IWSV. In this study, we identified rice as an economical natural host of the virus in rice growing areas in north of Shiraz. The coat protein (CP) and non-structural protein (NS4) genes of IWSV rice isolate were amplified, sequenced and compared with the corresponding genes of the wheat isolate. The nucleotide and amino acid sequence identities of the CP and NS4 genes between two isolates were 99.6 and 99-100%, respectively. The serological relationships between IWSV and five tenuiviruses were determined by agar gel diffusion (AGD), dot-immunobonding assay (DIBA) and/or indirect enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) using antisera against CP or NS4 proteins. These results showed that among five tenuiviruses, IWSV is related only to Rice hoja blanca virus (RHBV). Serological and molecular studies again confirmed similarities between IWSV and tenuiviruses causing white leaf in American continent. IWSV was successfully transmitted by embryo injection of wheat seeds presoaked in water for 30 mins at 25°C with an efficiency of 5.2%.
  • Page 147
    In the study of nematode collection of Nematology Laboratory of Tarbiat Modares University, seven species of the family Dolicodoridae belonging to the genera Merlinius, Tylenchorhynchus and Quinisulcius were identified viz, M. bavaricus, M. brevidens, M. plerorbus, T. divittatus, T. goffarti, T. latus and Q. capitatus. Among these species, M. bavaricus, M. plerorbus and T. divitatus are new records for nematodes fauna of Iran. M. bavaricus is distinguished from other species by cephalic skeleton not refractive and fine striae on head and body, thin stylet with rounded knobs, bilobed spermatheca and tail length unstriated terminus. The female characters of Merlinius plerorbus include constricted head, stylet 15-16 µm long, 39-50 µm long tail with 24-32 annules, a smoothly rounded terminus and lobed spermatheca. T. divittatus is distinguished from related species by having lateral fields marked by only three incisures, a well set-off lip region bearing six to seven annuls, stylet 17-20 µm long, presence of a post-anal extension of the intestine and phasmids located behind middle of tail.
  • Page 165
    Pratylenchus neglectus and P. thornei are the common root-lesion nematodes in irrigated wheat and corn fields in Marvdasht region, Iran. Quiescence of these nematodes in response to water stress (anhydrobiosis) and their return to active stage in wet condition is their important strategy to survive in dried soil. Anhydrobiotic states and infectivity of these two root lesion-nematodes were studied under laboratory, greenhouse, microplats and field conditions. The laboratory results indicated that the highest percentage of quiescent P. thornei became active after the infested dried soil was wetted and kept at 25 °C for 72 hrs. In the greenhouse, 86.3% of P. neglectus were alive in 4 cm air-dried soil layer after 4 months. In microplats, without rainfall the populations of two species remained constant for eight months; however, in plots that received natural rainfalls, the populations of both species were dramatically decreased. Under field conditions, all stages of nematodes survived in anhydrobiotic state. In general, anhydrobiosis is important in relation to population maintenance and survival of root lesion nematodes during winter and summer in Marvdasht region.
  • Page 179
    Bacterial vascular necrosis and root rot of sugarbeet caused by Pectobacterium betavasculorum is one of the important causal agents of sugarbeet root rot in Fars province. The disease has become widespread in recent years in the region. In order to determine host range of this pathogen in cucurbitaceae and solanaceae, two representative virulent isolates were used. Isolates were inoculated into stem, petiole, root or fruit of plants. Plants were kept at 28+ 2oC in a growth room or a glasshouse. Control plants were treated with sterile distilled water and kept in similar conditions and checked daily for symptoms development. Disease symptoms in the form of black streaking lesions and rot around inoculation site developed during 2-10 days in leaf, stem, root, fruit and tuber of cucumber, beans, melon, tomato, squesh, maize, potato, eggplant, carrot, turnip, garlic, onion, garden beet and date palm fruit. Disease symptoms were less severe on maize than other plants, however, inoculation induced water soaking and rot in the crown area and finally killed maize young seedling after a week. Restricted rot developed on garlic and onion. The P. betavasculorum was re-isolated from inoculated plants. Based on the research, melon, cucumber, squash, maize, bean, and eggplant are introduced as potential new hosts of P.betavasculorum. The results of distribution studies in various regions in Fars province showed that the disease was widespread in Marvdasht, Kavar, Fasa, Zarghan,and Shiraz vicinity but it was not found in Eghlid.
  • Page 187
    Citrus blast is one of the important diseases of citrus in north of Iran. The disease causes considerable damage during and immediately after the cold seasons. The causal agents have epiphytic survival on diverse weeds during spring and summer. During 2009-2010, samples were collected from several candidate weed plants including: Poa annua, Phalaris canariensis, Sorghum halepense, Cynodon dactylon, Setaria viridis, Acalypha sp., Aegilops ovate, Lolium sp. and Amaranthus retroflexus. A rod- shaped, gram negative, aerobic, fluorescent bacterium was isolated from all samples. The bacterium possessed several polar flagella. Strains were negative in oxidase and arginine dihydrolase but positive in catalase and urease tests and tolerated 5% NaCl. They were variable in production of levan from sucrose and rotting potato tuber slices. All strains hydrolyzed gelatin,casein and Tween 80. Nitrate was not reduced to nitrite, and production of reducing substances from sucrose was variable. All strains produced a hypersensitive reaction in geranium (Pelargonium X hortorum Baily). Glucose, fructose, xylose, mannitol, raffinose, glycerol, alanin, leucin, asparagine, tryptophane, fumarate, pyruvate, D- and L- tartrate,citrate and malate were utilized as carbon sources by all strains; none could utilize arabinose, dulcitol, ethanol, propanol, tyrosine, methionine, and oxalate. They were variable in utilization of sucrose, esculin and pectate. Pathogenicity of most of strains on citrus was confirmed 5-7 days after inoculation.Based on The protein profile strains were devided into four groups. The first group consisting of isolates from Poa annua, Phalaris canariensis, Sorghum halepense, Setaria viridis and Lolium sp. were between Pseudomonas viridiflava (Pv.) and P. syringae pv. syringae (Pss.). The second group consisted of Acalypha sp. which was different from Pv. and Pss. In the third group, the isolate from Amaranthus retroflexus was similar to Pss. The isolates of the fourth group including those from Aegilops ovate and Cynodon dactylon resembled Pv. Polymerase chain reaction (PCR) assays with gyr B and rpo D primers, the specific fragments of 850 bp and 1200 bp long respectively, were amplified from most strains. Multiple sequence alignment was performed using ClustalW software, with sequences of this region of all Pseudomonas species in GenBank (NCBI). The phenotypic tests and PCR assays results showed that the strains belonged to Pseudomonas. The strains isolated from Aegilops ovate and Cynodon dactylon belonged to Pv. and the strains from Amaranthus retroflexus belonged to Pss. Isolates collected from Poa annua, Phalaris canariensis, Sorghum halepense, Setaria viridis and Lolium sp. had some characteristics half way between Pseudomonas viridiflava (Pv.) and P. syringae pv. syringae (Pss.)
  • Page 189
    Gummy bark disease of sweet orange (Citrus sinensis) trees has been reported from a few citrus growing regions of the world. The disease symptoms consist of mild to severe stem pitting and brown gummy flecks in the bark of sweet orange trees on sour orange (C. aurantium) rootstock, being conspicuous several centimeter above the bud union on the trunk. The pits were usually impregnated with brown gummy deposits. In surveys conducted in 2005, several sweet orange trees, cv. Moro Blood, with symptoms of gummy bark were encountered in Mahdasht groves in Sari. One year old sweet orange budlings on Troyer citrange (Poncirus trifoliate × C. sinensis) rootstock and sour orange seedlings were graft-inoculated with buds from two symptomatic sweet orange trees. The budded plants were cut back to force growth of new flushes one month after budding. Gum impregnation of the bark of sweet orange on Troyer citrange rootstock was observed three to five years after graft-inoculation. RNA was extracted from graft-inoculated symptomatic sweet orange and symptomless sour orange plants and healthy seedlings of both species, as controls and a sweet orange budling previously proved to harbour several citrus viroids (Alavi et al., Iranian J. plant path. 41: 65-66) using TRIZOL (Invitrogen, Carlsbade. CA). RT-PCR was conducted using specific primers for citrus viroids and for the major coat protein gene of citrus tristeza virus. Electrophoresis of PCR products revealed presence of hop stunt viroid, citrus bent leaf viroid, citrus viroids III and IV and citrus exocortis viroid in the samples. This is the first report on the infection of the gummy bark diseased oranges with five different citrus viroids. The role of these viroids, if any, in gummy bark disease of sweet orange needs to be determined.
  • Page 191
    Alder (Alnus subcordata subsp. Subcordata) is one of the most important tree species in northern forests of Iran and is economically considered as the fourth commercial tree. A leaf spot disease of alder caused by Xanthomonas sp. has been reported from several forest regions of Mazandaran province (Rahimian et al. 1383. 16th Iran. Plant Protec. Cong., 439). According to a recent genomic study, the bacterial agent of this disease has the highest similarity to Xanthomonas arboricola (Rahimian et al. 1387. 18th Iran. Plant Protec. Cong., 428). Though limited studies have been performed about the homology of isolates and the distribution of the disease (Rahimian et al. 1383. 16th Iran, Plant Protec. Cong., 439), detailed information is not available about the genetic diversity of isolates from different regions. This study was conducted to evaluate the genetic similarity or diversity among the isolates obtained from different regions of Mazandaran and Golestan provinces. Phenotypic characteristics of isolates were very similar and they were different only in utilization of carbon sources including L- Serin, Leucine Dextrin, Quinate, Tyrosine. The population genetic diversity analysis of the bacterial pathogen of alder angular leaf spot was performed using BOX-PCR and REP-PCR. Genomic DNA was extracted from isolates using alkaline lysis, and PCR was performed as recommended by Versalovich et al., but by reducing the deneturing time (Versalovich et al. 1991. Nucleic Acids Res, 24: 6823 -6831). PCR products were electrophoresed in 2 percent agarose gel and the gel was stained with ethidium bromide. Similarity, matrix of the isolates was obtained using Jaccard's coefficient and cluster analysis by employing the UPGAMA method and NTSYS software. Cluster analysis by BOXAIR primer showed that the isolates were divided into 24 groups at 80 percent level. However, the isolates of alder showed the same similarity with standard isolate Xanthomonas arboricola pv. coryli. At 63 percent level, alder isolates were divided into 15 groups, but with the same amount of similarity they were clustered with Xanthomonas arboricola pv. pruni. At 40 percent level, alder isolates were divided into seven groups and showed similar homology with reference isolate of Xanthomonas arboricola pv. juglandis. According to these findings, it can be concluded that isolates inciting alder angular leaf spot have high variability, while BOX-PCR was unable to differentiate X. arboricola pathovars. Results obtained with REP1R and REP2I primers showed that at 78 percent level, isolates were divided into 14 groups. In contrast, the isolates showed the same level of similarity with X. arboricola pv. juglandis and X. arboricola pv. coryli pathovars. At 57 percent similarity level, the isolates were divided into seven groups and were clustered with X. arboricola pv. pruni with the same amount of similarity. The data show that alder isolates have high variation and REP-PCR has a better efficiency for grouping causal agent of angular leaf spot of alder isolates.