فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال چهل و هشتم شماره 3 (پاییز 1391)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و هشتم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/03
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سیدکاظم صباغ صفحه 291
    Ustilago maydis از شاخه بازیدیومیکوت ها و عامل بیماری مخرب سیاهک عمومی ذرت و سورگوم می باشد. این گونه در طول چرخه زندگی خود دارای مراحل مختلف هاپلوئید، دیکاریوتیک و دیپلوئید است. در اثر تلاقی بین دو سلول هاپلوئید سازگار روی سطح برگ مرحله دیکاریوتیک ایجاد می شود که قادر به بیماری زایی در گیاه می باشد. اگر چهU. maydis از طریق اندام های هوایی و ریشه قادر به نفوذ است ولی علایم بیماری تنها روی اندام های هوایی ظاهر می شود. با توجه به اینکه ترشحات ریشه نقش بسیار مهمی در تعاملات بین گیاه و سایر میکروارگانیسم ها دارد در این مطالعه نقش GR24 (یک ماده شیمیایی مشابه با استریگولاکتونها) در تحریک فعالیت های فیزیولوژیک و ریخت شناسی U. maydisبررسی شد. با استفاده از روش های مختلف اندازه گیری تنفس سلولی میزان تغییرات تنفس سلولی بعد از تحریک سویه های مختلف U. maydis با GR24 اندازه گیری شد. مشاهدات ما نشان داد که یک ساعت بعد از تحریک، میزان تنفس سلولی 11 درصد افزایش یافت اما بعد از سه و پنج ساعت تحریک، میزان تنفس سلولی به ترتیب به میزان هشت و پنج درصد کاهش یافت که این کاهش می تواند به علت آثار سم زدایی قارچ در برخورد با مولکول خارجی باشد. میزان بیان تعدادی از ژن های دخیل در بیوتروفی و تنفس سلولی با استفاده از روش Real-time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که بیان ژن های تنفس سلولی در سلول های تحریک شده با GR24 نسبت به شاهد افزایش یافت. با این حال GR24 تاثیری در تغییر شکل ظاهری و تبدیل حالت مخمری به فاز میسلیومی سویه هاپلوئیدU. maydis نداشت. این مولکول با افزایش تنفس سلولی می تواند در نفوذپذیری قارچ به ریشه و واکنش های دفاعی گیاه موثر باشد ولی نقشی در بیماری زایی قارچ ایفا نمی کند.
    کلیدواژگان: تغییرات فیزیولوژیکی، تنفس سلولی، ژن های بیوتروف، GR24، Ustilago maydis
  • پژمان خدایگان، ابراهیم صداقتی، اکبر حسینی پور، ساره بقایی راوری صفحه 303
    علایم بیماری شانکر باکتریایی درختان میوه هسته دار در مناطقی از استان کرمان به صورت پراکنده مشاهده شد. از نمونه های مشکوک، باکتری سودوموناس روی محیط آگار غذایی حاوی ساکاروز جدا گردید. تعدادی از جدایه ها در توتون فوق حساسیت ایجاد کردند، کاتالاز مثبت بوده، در محیط 5 درصد نمک طعام رشد کردند و توانائی تولید رنگدانه سبز فلورسنت، هیدرولیز ژلاتین، کازئین، آربوتین و توئین 80 را داشتند. واکنش اکسیداز، اوره آز و آرژنین دهیدرولاز منفی و هیدرولیز نشاسته، لستیناز، احیا نیترات، توانائی در لهانیدن ورقه های سیب زمینی و رشد در°C37 در آنها دیده نشد. این جدایه ها ازگالاکتوز، مانوز، مانیتول، سوربیتول و آرابینوز اسید تولید کرده، ولی هیچکدام از لاکتوز، مالتوز و دی- تارتارات استفاده نکردند. جدایه های اکسیداز منفی با تولید زهرابه از رشد قارچ Geotrichum candidum ممانعت نمودند و قطعه 720 جفت بازی از ژن syrB در آنها تکثیر شد. نقوش الکتروفورزی پروتئین های سلولی این جدایه ها شبیه به پاتووار مرجعPseudomonas syringae pv. syringae (IBSBF451) بود و بیماری زایی آنها با تزریق سوسپانسیونی حاوی 106 سلول در هر میلی لیتر به سرشاخه های هلو، به اثبات رسید. براساس نتایج آزمون های فنوتیپی و تعیین توالی ناحیه ITS، باکتری های مذکور Pseudomonas syringae pv. syringae تشخیص داده شدند. برای بررسی اثر ضدباکتریایی، اسانس تعدادی از گیاهان استخراج و در شرایط آزمایشگاهی بر جدایه ها آزموده و نتایج آن با اثر 13 ترکیب آنتی بیوتیکی مورد مقایسه قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که از میان آنتی بیوتیک ها، تتراسایکلین، اکسی تتراسایکلین و داکسی سایکلین از رشد کلیه جدایه ها ممانعت به عمل آوردند، اما در برابر آمپی سیلین، سفالکسین و اگزاسیلین، حساسیت مشاهده شد. آزمون مذکور نشان داد که برخی از اسانس ها دارای خاصیت ضد باکتریائی هستند و در میان آنها اسانس آنغوزه و رزماری، دارای بیشترین تاثیر بوده و با اثرات اکسی تتراسایکلین و داکسی سایکلین برابری می کنند.
    کلیدواژگان: سودوموناس سیرینگی، شانکر باکتریایی هسته داران، شناسایی، اسانس گیاهی، کرمان
  • مهدی پیرنیا، رسول زارع، حمیدرضا زمانی زاده، اکبر خداپرست، باهره جوادی صفحه 319
    به منظور شناسایی گونه های جنس Pseudocercospora نمونه برداری از مناطق مختلف استان های شمالی کشور در طول تابستان و پاییز سال 1389 انجام شد. علاوه بر این نمونه های موجود در مجموعه قارچ های وزارت جهاد کشاورزی واقع در موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور نیز مورد بازبینی قرار گرفتند. گونه های Pseudocercospora atromarginalis (روی Solanum nigrum)، P. cruenta (روی Vigna sinensis)، P. griseola (روی Phaseolus vulgaris)، P. heteromalla (روی Rubus sp.)، P. kaki (روی Diospyros lotus D. kaki)، P. punicae (روی Punica granatum)، P. salicina (روی Salix alba) و P. vitis (روی Vitis sylvestris) شناسایی شدند. از بین این گونه ها، P. heteromalla و P. salicina برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. هم چنین نام Phaeoisariopsis griseola به Pseudocercospora griseola تغییر یافت. نام سایر گونه ها در فهرست قارچ های ایران آمده است.
    کلیدواژگان: گونه جدید، گیاه میزبان، لکه برگی
  • محمود شهابی محمدآبادی، سیدمحسن تقوی، محمد جواهری صفحه 329
    در سال های 1387 و 1388 از باغ های مو، گلخانه های پرورش گل رز و هم چنین مزارع چغندرقند در استان های فارس و کهگیلویه و بویراحمد بازدید و از گیاهان دارای علایم گال طوقه و ریشه و خاک اطراف آنها نمونه برداری و به آزمایشگاه منتقل شد. جداسازی عامل بیماری روی محیط های NA، DIM agar، 1A و RS انجام گرفت. پس از خالص سازی جدایه ها، با انجام آزمون های استاندارد باکتری شناسی جدایه ها به عنوان A. vitis وbiovar 1 A. tumefaciens تشخیص داده شدند. آزمون بیماری زایی روی گیاهان کالانکوئه، گوجه فرنگی و آفتابگردان انجام شد و اکثرجدایه ها توانستند در این گیاهان تولید گال کنند. برای تشخیص بیماری زایی جدایه ها نیز از آغازگرهای اختصاصی A/C و VCF/VCR استفاده شد که به ترتیب تمام جدایه ها باندهای 224 و 730 جفت بازی را تکثیر کردند. در بررسی آزمون rep-PCR با استفاده از آغازگرهای BOX و ERIC تنوع زیادی در بین جدایه ها مشاهده گردید. جدایه های به دست آمده از مناطق مختلف استان های فارس و کهگیلویه و بویراحمد به دو گروه کلی قابل تقسیم بودند. گروه یک نیز به دو زیر گروه تقسیم شد، که یک زیر گروه شامل جدایه های A.vitis (جدا شده از درختان مو) و زیر گروه دیگر شامل جدایه های A. tumefaciens (جدا شده از رز و چغندرقند) بود. گروه دوم نیز تعداد کمی از جدایه های A. tumefaciens (جدا شده از رز و چغندرقند) را شامل شد. حداکثر شباهت در آزمون rep-PCR در داخل گونه A. vitis با حدود 88 درصد به دست آمد. گروه بندی براساس خصوصیات ژنوتیپی تا حدودی با گروه بندی براساس خصوصیات فنوتیپی مطابقت داشته و آزمون های فنوتیپی و rep-PCR به خوبی توانستند گونه های A.vitis و A. tumefaciens را از هم تفکیک نمایند.
    کلیدواژگان: گال طوقه و ریشه، Agrobacterium، rep، PCR
  • عاطفه ذاکری، محمد معصومی، سعید نصر الله نژاد، طاهره قهرمانی، کرامت الله ایزدپناه صفحه 343
    دو ویروس موزائیک کوتولگی ذرت (Maize dwarf mosaic virus، MDMV) و موزائیک جنوبی مرغ (Bermuda grass southern mosaic virus، BgSMV) به رغم تفاوت مشخص نود نوکلئوتیدی در ژن پروتئین پوششی، از لحاظ سرولوژیکی و مولکولی شباهت زیادی به هم دارند. در این تحقیق رابطه دگرپادی این دو ویروس مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی در قالب 5 تیمار در 5 تکرار (هر تکرار شامل یک گلدان با ده بوته) طراحی شد. تیمارها شامل مایه زنی مکانیکی هر یک از ویروس ها به گیاه پس از استقرار ویروس دیگر، مایه زنی توم و مایه زنی دو ویروس به طور جداگانه بودند. دو هفته بعد از مایه زنی، برای استخراج آر ان ای ویروس با استفاده از mRNA Capture Kit از تیمارها نمونه برداری شد. از آر ان ای ویروس به روش ترانویسی معکوس cDNA تهیه و با جفت آغازگرهای MD3F/MD1R و BgSMF90/ BgSMR90b در آزمون PCR تکثیر شد. نتایج آزمون PCR نشان داد که مایه زنی هر کدام از دو ویروس از تکثیر ویروس دیگر جلوگیری می کند. براساس این آزمون و اطلاعات بیولوژیکی و مولکولی قبلی می توان نتیجه گرفت که دو ویروس با هم رابطه دگرپادی دارند و بنابراین ممکن است به رغم تفاوت های بیولوژیکی و مولکولی، رابطه بسیار نزدیک با هم داشته باشند و یا سویه های یک ویروس محسوب شوند. در این بررسی رابطه دگرپادی ویروس موزائیک ایرانی قیاق (Iranian Johnson grass mosaic virus، IJMV) با دو ویروس BgSMV و MDMV به عنوان شاهد نیز مطالعه شد که بین آنها هیچ رابطه دگرپادی دیده نشد
    کلیدواژگان: ویروس موزائیک کوتولگی ذرت، ویروس موزائیک جنوبی مرغ، ویروس موزائیک ایرانی قیاق، دگرپادی
  • حامد پورعلی، محمد صالحی صفحه 353
    بیماری جاروک بادام که فیتوپلاسمای همراه با آن Candidatus Phytoplasma phoenicium نام دارد در حال حاضر یکی از مخرب ترین بیماری های بادام در ایران و لبنان است. تنوع ژنتیکی در فیتوپلاسمای همراه با جاروک بادام در نمونه های تهیه شده در دو نقطه از باغ های اطراف نیریز (جدایه های نیریز1ونیریز2)، یک نقطه از مشکان نیریز(جدایه مشکان)، دو نقطه در اطراف کرمان (جدایه های کرمان1وکرمان2) ویک نقطه در شهرستان سنندج (جدایه سنندج) بررسی گردید. نهال های بادام تلخ مایه زنی شده با جدایه های عامل جاروک بادام در شرایط کنترل شده واکنش های متفاوتی را نشان دادند. RFLP محصول PCR مستقیم با جفت آغازگرP1/P7 (تقریبا 1800 جفت باز از اپرون ار.ان.ای ریبوزومی) با آنزیم های، CfoI، HaeIII، HinfI، HpaII، RsaI، TaqI AluI نشان داد که جدایه مشکان از نظر نقوس حاصل از برش با انزیم CfoI و جدایه کرمان 2 از نظر نقوش حاصل از برش با آنزیم HinfIبا بقیه متفاوت اند و بر این اساس جدایه های مورد مطالعه در 3 گروه قرار می گیرند. جدایه مشکان در گروه یک، جدایه کرمان2 در گروه دو و جدایه های کرمان ا، سنندج، نی ریز 1 و نی ریز 2 در گروه سه قرار گرفتند. مقایسه میزان تشابه نوکلئوتیدی در ناحیه SRنیز تفاوت جدایه های عامل جاروک بادام را تایید کرد و نشان داد که جدایه مشکان با دیگر جدایه های مورد مطالعه تفاوت قابل ملاحظه ای دارد. بررسی تبارزایی براساس ترادف اپرون آر ان ای ریبوزومی، جدایه های عامل جاروک بادام را در گروه جاروک نخود کبوتر (16S rIX، Pigeon pea witches'' broom) قرار داد و نشان داد که این جدایه ها یکسان نیستند. تمامی بررسی های مولکولی تفاوت جدایه خفر با جدایه های مورد مطالعه در این تحقیق را تایید کرد. بررسی های RFLP، مقایسه میزان تشابه نوکلئوتیدی و تبارزایی نشان داد که تفاوت ژنتیکی جدایه های جاروک بادام مربوط به 600 جفت باز از اپرون ار ان ای ریبوزومی شامل انتهای́ 5 ژن 16S، ناحیهSR و ابتدای́ 3 ژن 23S است.
    کلیدواژگان: جاروک بادام، فیتوپلاسما، تنوع ژنتیکی
  • فاطمه سادات سیدین، مجید اولیاء، کامکار جایمند صفحه 367
    گیاهان دارویی همچون گیاه بارهنگ کبیر Plantago major به سبب دارا بودن ترکیبات دارویی گوناگون در صنایع داروسازی از اهمیت زیادی برخوردارند. در این پژوهش ضمن ارزیابی بیماری زایی نماتود ریشه گرهی Meloidogyne javanica بر گیاه بارهنگ کبیر، اثر سطوح مختلف مایه تلقیح اولیه این نماتود روی شاخص های رشد گیاه میزبان و تکثیر نماتود بررسی شد. در ادامه، محتوای موسیلاژی بذر، مقدار ترکیبات شیمیایی کوئرستین و اسید یورسولیک و هم چنین غلظت عناصر سدیم، پتاسیم، منیزیم و کلسیم بارهنگ کبیر در هنگام آلودگی به نماتود، 90 روز پس از تلقیح با نماتود ریشه گرهی بررسی شد. نتایج به دست آمده از آزمایش حاکی از حساسیت این گیاه به نماتود هدف است. در گیاهان آلوده به نماتود وزن هزار دانه، میزان موسیلاژ بذر و هم چنین مقدار اسید یورسولیک کاهش یافت درحالی که غلظت عناصر سدیم و کلسیم ریشه و ترکیب شیمیایی کوئرستین در اندام هوایی افزایش نشان داد. با افزایش سطح جمعیت نماتود، وزن تر اندام هوایی، طول اندام هوایی و ریشه کاهش یافت در صورتی که وزن تر ریشه افزایش نشان داد. رابطه فاکتور تولید مثلی نماتود با سطوح مختلف جمعیت تلقیح شده معکوس بود به عبارت دیگر بالاترین فاکتور تولید مثلی نماتود در گیاهان تلقیح شده با کمترین سطح از جمعیت نماتود (1000 لارو مرحله دوم (J2) / دو کیلوگرم خاک) دیده شد.
    کلیدواژگان: نماتود ریشه گرهی، بارهنگ، کوئرستین، اسید یورسولیک
  • شاهین نوری نژاد، مسعود شمس بخش، نعمت سخندان بشیر، مقصود پژوهنده صفحه 381
    ویروس برگ بادبزنی مو (Grapevine fanleaf virus (GFLV)) از مخرب ترین ویروس های مو در سراسر جهان می باشد. بهترین روش کنترل خسارت این ویروس جلوگیری از انتشار قلمه های آلوده و نیز استفاده از اندام تکثیری عاری از ویروس برای احداث تاکستان های جدید می باشد، بنابراین ردیابی دقیق این ویروس از اهمیت بالایی در کنترل آن برخوردار است. به منظور معرفی یک روش حساس در ارزیابی پایه های مادری، طی سال 1387 از گیاهان موی تاکستان های مناطق مختلف کشور نمونه برداری انجام و آلودگی آنها به GFLV با استفاده از DAS-ELISA بررسی شد. سپس آلودگی 14 نمونه الیزا مثبت با استفاده از آرتی- پی سی آر و با به کارگیری آغازگرهای موجود در منابع و طراحی شده در این پژوهش بررسی شد. نتایج نشان داد که اکثر آغازگرهای موجود در منابع قادر به ردیابی در تمامی نمونه های بررسی شده نبودند. درحالی که آغازگرهای طراحی شده در این پژوهش ویروس را در همه نمونه ها ردیابی کردند. کارایی آغازگرهای طراحی شده روی 35 نمونه الیزا مثبت جمع آوری شده از سایر استان ها در سال بعد (1388) بررسی و تایید شد. هم چنین در این پژوهش برای اولین بار روش پیوند سبز برای بررسی آلودگی به GFLV انجام و آلودگی ویروسی را تایید کرد. نتایج این پژوهش نشان داد که ترکیب پیوند سبز و آرتی- پی سی آر با آغازگرهای معرفی شده در این بررسی روشی دقیق برای ردیابی GFLV است.
    کلیدواژگان: کنترل، الیزا، طراحی آغازگر
  • فاطمه سهرابی، علی اکبری فدایی تهرانی، یونس رضایی دانش، عبدالحسین جمالی زواره صفحه 393
    در این بررسی برای ارزیابی اثرات متقابل دو قارچ میکوریز آربوسکولار و نماتود ریشه گرهی در گوجه فرنگی از دو قارچ Glomus mosseae و intraradices Glomus و یک گونه نماتود Meloidogyne javanica استفاده شد. پس از تکثیر قارچ های مذکور روی شبدر سفید و تکثیر و شناسایی نماتود، آزمایشی با 6 تیمار و 9 تکرار به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه انجام شد. برای مطالعه اثر قارچ ها روی بیماری زایی و خسارت نماتود از شاخص های رشدی گیاه (ارتفاع اندام های هوایی، طول ریشه، وزن تر و خشک اندام های هوایی و ریشه) و شاخص های رشد و نموی نماتود (تعداد گال و توده تخم روی هر گیاه، تعداد تخم در هر توده تخم، تعداد نوزاد سن دوم در خاک و فاکتور تولیدمثل Rf=Pf/Pi)، و برای ارزیابی اثر نماتود روی قارچ های میکوریز از پارامترهای رشد و نموی قارچ (تعداد اسپور و درصد کلنیزاسیون ریشه) استفاده شد. نتایج نشان داد که قارچ های میکوریز باعث افزایش رشد بخش های مختلف گیاه می شوند. نتایج به دست آمده از تجزیه آماری شاخص های رشد و نموی گیاه و نماتود در تیمارهای مختلف نشان داد که تاثیر قارچ ها روی کاهش خسارت نماتود بیش از اثر افزایشی روی رشد گیاه است. بین دو قارچ از این نظر تفاوت معنی داری دیده نشد. علی رغم کاهش شاخص های قارچی (تعداد اسپور در خاک و میزان کلنیزاسیون ریشه) در اثر حضور نماتود، تجزیه و تحلیل آماری شاخص های مذکور موید وجود تفاوت معنی دار بین آنها، در حضور و عدم حضور نماتود نبود.
    کلیدواژگان: نماتود ریشه گرهی، گوجه فرنگی، اثرات متقابل، همزیستی
  • آرمین آذرفر، کرامت الله ایزدپناه، علیرضا افشاری فر، محمود معصومی صفحه 403
    ویروس موزائیک زرد کدو (Zucchini yellow mosaic virus) از نمونه های کدوی دارای علایم موزائیک، تاولی شدن و بدشکلی برگ و میوه و کاهش رشد از مزارع منطقه کفترک شیراز به کمک آزمون الیزا، جداسازی و یک نمونه به عنوان جدایه فارس این ویروس ((ZYMV-F به منظور انجام مراحل بعدی تحقیق بررسی شد. ZYMV-F در شرایط گلخانه در کدو تکثیر و از بافت های آلوده برای خالص سازی فیزیکی ویروس استفاده شد. از آنتی سرم به دست آمده از آموده خالص ویروس، در آزمون های سرولوژیکی استفاده شد. با بهره گیری از روش به دام اندازی آر ان ای پیک و آغازگرهای اختصاصی طراحی شده، واکنش ترانویسی معکوس و زنجیره ای پلی مراز (RT-PCR) انجام شد و دی ان ای های تکثیر شده، همسانه سازی و تعیین ترادف شدند. با تجمیع ترادف های به دست آمده، ترادف کامل ژنوم ZYMV-F شامل 9591 نوکلئوتید (رس شمار JN183062 در بانک ژن) به دست آمد. آنالیزهای فیلوژنتیکی براساس ترادف نوکلئوتیدی و آمینو اسیدی ژنوم کامل و هر کدام از ژن ها به طور انفرادی نشان داد که ZYMV-F بیشترین شباهت را به جدایه های اسرائیل و اسلواکی ZYMV دارد. هم چنین بر اساس ترادف قسمتی از ژن پروتئین پوششی، مشخص شد که جدایه های ویروس در ایران در سطح نوکلئوتیدی و آمینواسیدی شباهت زیادی به هم دارند و جدایه فارس و کرج در یک گروه قرار می گیرند. این اولین گزارش از تعیین ترادف کامل ژنوم ZYMV در ایران و دومین گزارش از منطقه خاور میانه و نزدیک است.
    کلیدواژگان: فارس، ویروس موزائیک زرد کدو، خالص سازی ویروس، پوتی ویروس، آنالیز فیلوژنتیک، ژنوم کامل
  • امیررضا امیرمیجان، سیداکبر خداپرست، فریدون پاداشت دهکایی، محمد مهدی سوهانی صفحه 411
    قارچCeratorhiza hydrophila از غلاف های برگ برنج دارای علایم لکه های آبسوخته در شالیزارهای استان گیلان به دفعات جدا شده است. این پژوهش به منظور شناخت خصوصیات ریخت شناسی، اثبات بیماری زایی و بررسی جایگاه فیلوژنتیکی و ارتباط آن با سایر قارچ های نزدیک به آن انجام شد. نتایج نشان داد که این قارچ قادر به آلوده کردن بوته ها و ایجاد لکه های آبسوخته تا قهوه ای کم رنگ کوچک روی غلاف برگ بعد از یک هفته پس از مایه زنی بود. بررسی ریخت شناسی جدایه ها نشان داد پرگنه در سطح محیط کشت PDA در ابتدا سفید بوده و در نهایت به رنگ خرمایی تغییر یافت. در سطح تشتک حلقه بندی ها و سختینه های تقریبا گرد، منظم و بسیار کوچک ظرف چهار روز پس از کشت به تعداد فراوان تشکیل شدند. رنگ سختینه ها در ابتدا سفید بود که با گذشت زمان به رنگ نخودی تا قهوه ای تیره تغییر یافت. تجزیه و تجلیل فیلوژنتیک 530 جفت باز از ناحیه ITS (شامل5.8S) نشان داد این قارچ دارای قرابت ژنتیکی بسیار زیادی با گروه ریزوکتونیاها بوده و از گروه Sclerotium جدا می شود که این نتایج با ریخت شناسی پرگنه و سختینه قارچ مطابقت دارد. این اولین گزارش از بیماری زایی این قارچ روی برنج از ایران است.
    کلیدواژگان: برنج، بیماری زایی، تجزیه و تحلیل فیلوژنتیکی، گیلان، Ceratorhiza
  • فاطمه زینتی فخرآباد، سعید نصرالله نژاد، اسدالله احمدی خواه، میثم تقی نسب صفحه 417
    برای تعیین فراوانی ویروس وای سیب زمینی (Potato virus Y، PVY) در تابستان 1389 تعداد 182 نمونه دارای علایم از مزارع توتون استان گلستان جمع آوری و با آزمون DAS-ELISA با آنتی سرم چند همسانه ای مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 90 نمونه آلوده به PVY تشخیص داده شدند. آر ان ای سه جدایه ویروس با استفاده از کیت RNX-Plus استخراج و با یک جفت آغازگر اختصاصی PVY مربوط به ناحیه CP، در واکنش RT-PCR تکثیر شد. نمونه های آلوده به PVY پس از الکتروفورز در ژل آگاروز در محدوده bp1000 مورد انتظار، ایجاد باند نمودند. محصول PCR به طور مستقیم ترادف یابی شد و ترادف های به دست آمده به طول850 نوکلئوتید همراه با 30 ترادف انتخاب شده از GenBank مقایسه شدند. همردیف سازی چندگانه و آنالیز فیلوژنتیک با ClustalX و BLAST در نرم افزار BioEdit انجام و درخت فیلوژنتیکی به روش maximum parsimony ترسیم گردید. آنالیز فیلوژنتیک نشان داد که جدایه های علی آباد و فاضل آباد از ایران همراه با جدایه های اسپانیا، ایتالیا و بوشهر در یک گروه و جدایه مینودشت همراه با جدایه های هلند، بریتانیا و تایوان در گروه دیگر قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: توتون، ویروس وای سیب زمینی، DAS، ELISA، CP، UTR، آنالیز فیلوژنتیک
  • داود رئوفی، محمد صالحی صفحه 423
    به منظور تعیین ویژگی های فیتوپلاسمای همراه با بیماری جاروک یونجه در استان بوشهر در هر یک از مناطق بنداروز(1جدایه)، سرکره(2جدایه)، پشت پر(1جدایه)و تنگ ارم(1جدایه)یک بوته یونجه با علایم بارز بیماری جاروک انتخاب و به گلخانه انتقال داده شد تا به عنوان منبع عامل بیماری در مطالعات انتقال عامل بیماری و آزمون های مولکولی استفاده شود. در گلخانه عامل بیماری جاروک به وسیله سس از هر بوته یونجه به یک بوته سالم پروانش انتقال داده شدو در پروانش های مایه زنی شده علایم بیماری های فیتوپلاسمایی ظاهر شد. از نظر ایجاد علایم در پروانش، جدایه های فیتوپلاسمای جاروک یونجه در استان بوشهر قابل تفکیک نبودند. در آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز(PCR) با استفاده از جفت آغازگر P1/P7در همه جدایه ها قطعه مورد انتظار(1800 جفت باز از اپرون ار ان ای ریبوزومی) تکثیر شد.آزمون چند شکلی طول قطعات برشی (RFLP)باآنزیم های AluI،CfoI،HaeIII،HpaIIو RsaI، نشان داد که براساس 1800 جفت باز از اپرون ار ان ای ریبوزومی جدایه های فیتوپلاسمای جاروک یونجه در استان بوشهر با یکدیگر و با فیتوپلاسماهای عامل جاروک یونجه در فارس (جدایه های جویم 1 و مبارک آباد)و یزد (جدایه ابرکوه) که متعلق به گروه جاروک بادام زمینی(16SrII)هستند، تفاوتی ندارند و فقط از نظر جایگاه آنزیمCfoI با یک جدایه از فارس (جویم2)متفاوتند. جستجو با برنامه BLAST و آنالیز فیلوژنتیکی ترادف محصول PCR با جفت آغازگر P1/P7 نیز نشان داد که عامل جدایه بنداروز به عنوان نماینده جدایه های فیتوپلاسمای جاروک یونجه در استان بوشهر متعلق به گروه جاروک بادام زمینی است. بیماری جاروک یونجه برای اولین بار از نقاط مختلف استان بوشهر گزارش می شود.
    کلیدواژگان: یونجه، جاروک، واکنش زنجیره ای پلیمراز، چند شکلی طولی قطعات برشی، آنالیز تبارزایی، استان بوشهر
  • اعظم سیروس، عبدالحسین جمالی زواره، علی اکبر فدایی تهرانی صفحه 433
    استفاده از ترکیبات طبیعی گیاهان برای کنترل بیماری ها، به دلیل مزایایی که بر ترکیبات شیمیایی سنتزی دارند، مورد توجه و تحقیق قرار گرفته است. در این پژوهش تاثیر پنج عصاره گیاهی شامل عصاره برگ اسفناج، چغندر، ترب، شلغم و فلفل در پیشگیری و درمان بیماری سفیدک پودری خیار در آزمایشات گلخانه ای بررسی شده است. بدین منظور عصاره آبی، استونی یا متانولی هر گیاه با غلظت های 1% و 5%، یک روز قبل یا یک روز بعد از تلقیح بیمارگر روی بوته ها استفاده شد و سپس شدت بیماری براساس تعداد لکه ها روی برگ ده روز پس از تلقیح محاسبه گردید. هم چنین میزان تاثیر عصاره ها در کنترل بیماری، با اثر قارچکش پنکونازول و عصاره گیاه Reynoutria sachalinensis ((Rs، که کاربرد تجاری در کنترل بیماری دارند، مقایسه گردید. نتایج نشان داد که کلیه این عصاره ها وقتی با فاصله یک روز از تلقیح بیمارگر روی بوته به کار رفتند، شدت بیماری را کاهش دادند، گرچه میزان تاثیر آنها متفاوت بود. عصاره استونی 5% فلفل و چغندر و عصاره متانولی 5% اسفناج و شلغم، در مقایسه با عصاره Rs، تاثیر نسبی در جلوگیری از آلودگی داشتند. از طرف دیگر، عصاره متانولی 5% شلغم، بیشترین تاثیر را در درمان بیماری داشت و به اندازه قارچکش پنکونازول در درمان بیماری موثر بود. هم چنین آزمایش نشان داد که 24 ساعت قبل از تلقیح، بهترین زمان کاربرد عصاره های اسفناج و Rs، برای کنترل بیماری است و کاربرد عصاره های فلفل و شلغم، 24 ساعت پس از تلقیح در کنترل بیماری موثرتر است. لذا درجه تاثیر عصاره ها، تحت تاثیر زمان کاربرد، غلظت و نوع حلال قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: fusca، عصاره های گیاهی، قارچکش پنکونازول، Reynoutria sachalinensis
  • سید محمد علوی، حشمت الله رحیمیان صفحه 439
    مرکبات از محصولات باغی مهم و استراتژیک در کشاورزی ایران به شمار می آید. در بین استان های مرکبات خیز ایران، استان مازندران بیشترین سطح زیر کشت مرکبات (حدود 100 هزار هکتار) و تولید و تنوع ارقام را به خود اختصاص داده است. تنوع ارقام وارداتی از یکسو و تکثیر پیوندی نهال ها از سوی دیگر موجب بروز و انتشار بیماری های متعددی در این منطقه شده است به طوری که علایم بسیاری از بیماری های ویروسی و شبه ویروسی در باغ های مرکبات آن مشاهده گردید. با وجود این، عوامل احتمالی برخی بیماری های شبه ویروسی نظیر نقش حلقوی (citrus ring pattern) در مرکبات مازندران نامعین مانده و به کارگیری پیوندک های گواهی شده عاری از بیماری چندان مورد توجه عموم قرار نگرفته بوده است. اما در یک دهه اخیر با شروع انتقال ویروس تریستزا توسط شته در مازندران، تمایل باغداران این منطقه به استفاده از پایه های متحمل به تریستزا خصوصا پونسیروس (Poncirus trifoliata) و دورگه های آن نظیر سیترنج (P. trifoliata × Citrus sinensis) و سیتروملو (P. trifoliata × C. paradisi) و هم چنین استفاده از منابع پیوندک عاری از بیماری (بالاخص ویروس تریستزا) افزایش پیدا کرده است. در سوی دیگر، برخی باغداران و تولیدکنندگان نهال های مرکبات نسبت به اثر ویروئیدهایی که تاکنون در ارقام مرکبات بر روی پایه نارنج بی اثر یا بی ضرر مانده اما در پایه های پونسیروس و دورگ های آن سبب کاهش اندازه و میزان محصول می گردند نگران گردیده اند. بررسی های مقدماتی انجام شده در زمینه ردیابی ویروس پسوروز مرکبات در درختان دارای علایم نقش حلقوی و پسوروز در شرایط باغ و در گیاهان پیوند شده در گلخانه نتایج مثبتی در پی نداشته و محصول اختصاصی مربوط به ویروس پسوروز مرکبات با PCR قابل تکثیر نبوده است. با توجه به اهمیت موضوع، به منظور ردیابی ویروس و ویروئیدهای مولد یا همراه بیماری های پسوروز (scaly bark psorosis) و نقش حلقوی مرکبات، پیوندک هایی از شاخه های آلوده نارنگی انشو (C. unshiu، Satsuma mandarin) تهیه و روی نهال یکساله بالنگ اتراگ (C. medica، Etrog) رقم Arizona 861-S1 و گیاه دوساله پرتقال ناف دار واشنگتن (Washington navel) که بر روی پایه نارنج تکثیر شدند پیوند زده شد. گیاهان پیوند خورده در شرایط گلخانه با دمای 30-22 درجه سلسیوس نگهداری و به صورت ماهانه جهت مشاهده علایم بازبینی می شدند. علایم نقش میخی در برگ های همه گیاهان پیوندخورده با منبع پیوندک آلوده به پسوروز بعد از گذشت یک تا سه ماه مشاهده شد. رگبرگ روشنی و خمیدگی برگ در نهال های بالنگ اتراگ آلوده شده با پیوندک های نقش حلقوی مشاهده گردید. نهال های پرتقال مایه زنی شده با بیماری نقش حلقوی نیز نقوش خطی و حلقوی را پس از گذشت چهار سال از زمان پیوندزنی نشان دادند. بعد از حدود یکسال، نمونه های آر ان ا از بافت های آلوده شده نهال های پرتقال و بالنگ اتراگ با استفاده از ماده ترایزول (TRIzol، Invitrogen) استخراج و در واکنش زنجیره ای پلیمراز با نسخه برداری معکوس با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ویروئیدها و ویروس پسوروز مرکبات مورد ارزیابی واقع شد. نتایج حاصل از الکتروفورز محصول RT-PCR بر روی ژل آگاروز 5/1% در حضور نمونه شاهد ویروئیدهای مرکبات نمایانگر حضور ویروئیدهای خمیدگی برگ، کوتولگی (ویروئید 3، قبلی)، ترک خوردگی پوست (ویروئید 4، قبلی) و ویروئید 6 مرکبات (OS قبلی) و ویروئید کوتولگی رازک در نمونه های آلوده به بیماری های نقش حلقوی و پسوروز مرکبات بودند. هیچ نواری از ویروئید اگزوکورتیس مرکبات در نمونه های بررسی شده ردیابی نشد. این اولین گزارش از حضور همزمان ویروئیدهای مرکبات همراه با بیماری های پسوروز و نقش حلقوی مرکبات در ایران است.
  • سید حسین موسوی، بهرام شریف نبی، ولی الله بابایی زاد، سید محمد علوی، محمدعلی تاجیک قنبری، امیر مساح صفحه 441
    قارچ های میکوریز از مهم ترین میکروارگانیسم های خاک محسوب می شوند که با ایجاد تغییرات ژنتیکی، فیزیولوژیکی و اکولوژیکی در گیاهان میزبان خود، عملکرد آنها را در واحد سطح افزایش می دهند. قارچ اندومیکوریز Piriformospora indica Sav. Verma، Aj. Varma، Rexer، G. Kost & P. Franken 1998 متعلق به گروه قارچ های میکوریز در راسته Sebacinales، رده Hymenomycetes و شاخه بازیدیومیکوتا می باشد و روی ریشه تعدادی از گیاهان تک لپه ای تیره Poaceae و گیاهان دو لپه ای تیره Brassicaceae و Chenopodiaceae گزارش شده است. بررسی های متعدد نشان داده است که این قارچ موجب افزایش طول ریشه و اندام هوایی گیاه از طریق تحریک گیاه در تولید هورمون های رشدی، افزایش جذب برخی از عناصر غذایی مانند فسفر و تحمل بیشتر گیاه به تنش های خشکی و شوری می شود. این قارچ هم چنین موجب القاء مقاومت سیستمیک علیه عوامل بیمارگر ریشه، ساقه و برگ در برخی گیاهان شده که منجر به افزایش عملکرد می شود. در این بررسی جدایه قارچ P. indica (اهدایی پروفسور کوژل، رئیس موسسه بیماری شناسی و جانورشناسی کاربردی دانشگاه گیزن آلمان) در محیط کشت جامد اختصاصی (CM) Complex medium به مدت یک ماه در دمای Co 27 نگه داشته شد. بذور برنج رقم طارم محلی پس از ضدعفونی سطحی با محلول هیپو کلرید سدیم 1 درصد روی کاغذ صافی مرطوب در تشتک های پتری سترون به مدت 72 ساعت جوانه دار شدند. ریشه گیاهچه های 4 روزه در سوسپانسیون ml–1 6 10 کلامیدوسپور قارچ غوطه ور و به مدت 12 ساعت در دمای محیط با دور rpm 40 تکان داده شد. گیاهچه ها در ظروف حاوی محیط آبی یوشیدا جهت رشد تا زمان نشاء قرار گرفتند. گیاهچه های تیمار شده با قارچ اندوفیت و گیاهچه های تیمار نشده (شاهد) در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار در گلدان مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای ردیابی قارچ از رنگ آمیزی ریشه گیاهان تیمار شده براساس روش ویرهیلیگ و همکاران با اندک تغییر استفاده شد. ردیابی مولکولی قارچ با استفاده ازآغازگر اختصاصی (accession no. AJ249911) Tef انجام شد. نتایج نمایانگر حضور کلامیدوسپورهای گرد تا گلابی شکل در بافت کورتکس ریشه و نوالی معادل با بخشی از ژن Tef قارچ P. indica با آغازگر مورد استفاده در ریشه های تلقیحی بود. در گیاهان تیمار شده با P. indica، پنجه زنی گیاه تا 50 درصد افزایش یافت. هم چنین تعداد خوشه های بارور و طول ریشه در مقایسه با شاهد افزایش قابل ملاحظه ای را نشان داد. مطالعه امکان القای مقاومت در برابر عوامل بیماری زا توسط قارچ میکوریز در گیاه برنج در دست بررسی است. این اولین مطالعه از امکان همزیستی قارچ P. indica با رقم ایرانی برنج می باشد.
|
  • Page 291
    The Basidiomycetes fungi U. maydis is the causal agent of head smut of maize and sorghum. This fungus has haploid, diploid and dikaryotic forms in its life cycle. Fusion of compatible haploid cells on leaf is required to generate dikaryon form that is capable of plant infection. Although, U. maydis can penetrate through the roots and aerial parts but the disease symptoms only appear on the aerial parts. As regards root exudates play an important role in the plant-microb intractions, in this study, the effect of GR24 (as a analogue synthesis of strigolactones) on the physiological and morphological activities of U. maydis was investigated. Using different methods to measure cellular respiration, rates of respiratory changes after adding GR24 was measured. Our observation show that one hour after this induction, cell respiration increased 11 percent but in three and five hours cells induced respiration was found to be reduced by eight and five percent, respectively. This reduction can be due to detoxification effects of fungi in counter with exogenous molecule. Gene expression levels of some genes involved in biotrophy and cell respiratory were assayed using the Real-time PCR approach. The results show that gene expression involved in cellular respiratory was increased in induced cells by GR24 in compared to control cells. Nevertheless GR24 didnt effect on the morphological change and the yeast- mycelial form transition of haploid strain of U. maydis. This molecule could affect on root penetration and plant defense reactions by increase of cell respiration but has any role to play pathogenesis.
    Keywords: Morphological changes, Cellular respiration, Biotrophic genes, GR24, Ustilago maydis
  • Page 303
    Symptoms of stone fruits canker were observed in some part of Kerman province. Strains in which the gram reaction was negative were investigated based on physiological and biochemical characteristics. Some tested strains were positive for levan production, hydrolysis of tween 80, gelatin, casein, arbutin, catalase, fluorescent pigment production, tobacco HR and tolerant to 5% NaCl but negative for oxidase, urease, hydrolysis of starch, arginine dihydrolase, growth at 370 C, potato rot, indole production and reduction of nitrate to nitrite. These strains produced acid from glucose, fructose, cellobiose, sucrose, galactose, mannose, mannitol, xylose, sorbitol, inositol and arabinose but did not produce acid from lactose, maltose and D-tartarate. Thses strains prevented the growth of Geotrichum candidum by toxin production and PCR amplification with the syrB primers yielded the expected 720 bp fragment from all pathogenic strains. The electrophoretic profiles of the cell proteins of the strains were closely similar to reference strain, Pseudomonas syringae pv. syringae(IBSBF 451). The pathogenicity of representative strains was improved by injection of suspension of 106 cell/ml to branches tip and flowing symptoms observation and re-isolation of agent. The isolates were determinate as Pseudomonas syringae pv. syringae based on phonotypical futures and sequences of ITS. Antibacterial effect of plant extracted was studied under laboratory conditions on bacterial isolates. The results were compared with effects of 13 well known antibiotics. Results indicating that among used antibiotics, Tetracycline, Oxytetracycline and Doxycycline have significant effect on the growth of all strains but, all the strains showed resistance to Penicillin, and. This study revealed that all the extracts have antibacterial effect and among them extracts of Ferula assa-foetida and Rosmarinus officinalis have the best effect that is comparable to the effect of Tetracycline.
    Keywords: Pseudomonas syringae, Bacterial Canker of stone fruits, Identification, Plant essentials, Kerman
  • Page 319
    Eight collections of Pseudocercospora species from different localities in Northern provinces of Iran were obtained and examined during Summer-Autumn of 2010. Furthermore all of specimens belonging to the genus Pseudocercospora deposited in fungal collection of Ministry of Jihad-e-Agriculture in Iranian Research Institute of Plant Protection were re-examined. Eight species on nine host plants were identified including: Pseudocercospora atromarginalis (on Solanum nigrum), P. cruenta (on Vigna sinensis), P. griseola (on Phaseolus vulgaris), P. heteromalla (on Rubus sp.), P. kaki (on Diospyros lotus, D. kaki), P. punicae (on Punica granatum), P. salicina (on Salix alba), P. vitis (on Vitis sylvestris). Among these, P. heteromalla and P. salicina are new records for mycobiota of Iran. The name of Phaeoisariopsis griseola changed into Pseudocercospora griseola.Other species were already been reported from Iran.
    Keywords: Pseudocercospora, New species, Host plant, Leaf spot
  • Page 329
    From 2008 to 2009 grapevine, rose and sugar beet samples with gall symptoms on crowns and roots were collected from different areas of Fars and Kohgiluye and Boyerahmad provinces. The extracts from galls were cultured on NA, DIM Agar, 1A and RS media. After purification the isolates have been characterized using standard bacteriology tests, the Agrobacterium isolates were identified as A. vitis (from grapevine) and A. tumefaciens (from rose and sugar beet). Pathogenicity tests were done on bryophyllum, tomato and sunflower. Most isolates produced gall on at least one of these plants but some of the isolates did not. The isolates were able to amplify 224 and 730 bp DNA fragments with primers A/C´ and VCF/VCR in PCR test, respectively. The isolates showed high diversity in rep-PCR and the isolates of Fars and Kohgiluye and Boyerahmad were divided into two main groups. Group I was divided into two subgroups which included A. vitis isolates subgroup (isolates from grapevine) and A. tumefaciens isolates subgroup (isolated from other hosts). Group II included a small number of A. tumefaciens isolates. Maximum similarity (88%) was observed in A. vitis species. Clustering based on genotypic characteristics somewhat confirmed clustering based on phenotypic characteristics. The rep-PCR and phenotypic characteristics could differentiate A. vitis and A. tumefaciens species.
    Keywords: Crown, root gall, Agrobacterium, rep, PCR
  • Page 343
    Bermuda grass southern mosaic virus (BgSMV) and Maize dwarf mosaic virus (MDMV) despite a 90 nucleotide difference in coat protein (CP) gene are very similar in serological and molecular properties. In the present work, cross protection between BgSMV and MDMV was studied. The experiment consisted of five treatments in five replications (each replication consisting of one pot with 10 plants). The treatments consisted of mechanical inoculation of sorghum with each virus followed, after symptom appearance, by challenge inoculation with the other virus, simultaneous inoculation of both viruses, and single-virus inoculations. Two weeks after inoculations, plant samples were taken from treated plants and subjected to RT-PCR using mRNA Capture Kit (Roche) and specific primer pairs MD3F/MD1R and BgSMF90/ BgSMR90b. The results showed that prior infection of plants by either MDMV or BgSMV protects against super infection by the other virus. Based on these results and previous biological and molecular information, BgSMV and MDMV may be regarded as closely related viruses or the strains of the same virus despite their biological and molecular differences. Cross protection was also studied between each of these viruses and Iranian Johnson grass mosaic virus (IJMV) as control, and no cross protection was observed between IJMV and either MDMV or BgSMV.
    Keywords: MDMV, BgSMV, IJMV, Cross protection
  • Page 353
    Almond witche's broom (AWB) is an economically important disease associated with Candidatus Phytoplasma phoenicium, a phytoplasma belonging to the pigeon pea witche's broom group (16SrIX). Induction of different symptoms under natural conditions and after graft inoculation of bitter almond seedlings suggests genetic diversity of Keman 1, Kerman 2, Moshkan, Neyreez 1, Neyreez 2 and Sanandaj isolates of AWB in Iran. Restriction fragment length polymorphism, percent sequence homology and phylogenetic analysis were used for further assessment of genetic diversity among these isolates. RFLP analysis of P1/P7 PCR products (1.8 kbp) using AluI,haeIII, HhaI, HinfI, HpaII, Msel, TaqI and TasI revealed that Moshkan and Kerman 2 isolates are distinguishable from other isolates because of the different dijestion patterns produced by Cfo1 1 and Hinf1 enzymes, respectively. On this basis Moshkan isolate fell into group 1, Moshkan isolate into group 2 and Kerman1, Neyreez1, Neyreez2 and Sanandaj isolates into group 3. Percent homology of SR sequences differentiated AWB isolates. Moshkan isolate being distinctly different from the othes. Phylogenetic tree constructed with 16S rRNA gene and SR sequences also indicated genetic diversity of AWB isolates.Results of the present study shows that the 600 base pairs of rRNA gene operon following 1200 bp of the 5' start end of rRNA operon is the preffered fragment for studing genetic diversity of AWB phytoplasma. In the present stuy AWB disease is reported for the first time from Kerman and Sanandaj almond growing areas of Iran.
    Keywords: Almond witches᾽ broom, Phytoplasma, Genetic diversity
  • Page 367
    Medicinal plants such as plantain, Plantago major, due to having various medicinal compounds are of high importance in pharmaceutical industry. In the present research, while assessing the pathogenicity of root-knot nematode, Meloidogyne javanica on plantain medicinal plant, the effects of various nematode initial inoculums on plant growth parameters as well as nematode reproduction were investigated. Then seed mucilage content, thousand-seed weight, the amount of Quercitin and Ursolic acid compounds as well as Sodium, Potassium, Magnesium and Calcium elements of infected Plantago major 90 days after inoculation recorded. Plantain found to be sensitive to the nematode and in the infected plants, seed mucilage content, thousand-seed weight and the amount of Ursolic acid compound decreased but amount of root Sodium and Calcium elements and shoot Quercitin increased. While increasing the nematode initial inoculums, shoot fresh weight and root length and fresh weight decreased but root fresh weight increased. The highest reproduction factor was observed in plants inoculated with the lowest level of nematode population tested (1000J2/2kg soil).
    Keywords: Root Knot nematode, Plantain, Quercitin, Ursolic acid
  • Page 381
    Grapevine fanleaf virus (GFLV) is one of the most destructive grapevine viruses worldwide. The best strategy to control the virus is to cultivate virus free plant material in non-infested soils. Therefore, detection of the virus plays a key role in control of GFLV. To establish a reliable and sensitive technique for detection of GFLV in the stock grapevines or in preparation of virus free grapevines, samples from different vineyards of Iran were collected in 2009 and their infection by GFLV was assessed by DAS-ELISA. Fourteen ELISA positive samples were subjected to RT-PCR using GFLV published primers and the primers designed in this study. Most of the primers available in literature failed to detect GFLV in all 14 tested samples, whereas the primers designed in this study detected the virus in all mentioned samples. The efficacy of the designed primers in this study was confirmed by detection of the virus in further 35 ELISA positive samples collected from other provinces in 2010. Moreover, GFLV infectivity of grapevines for the first time was confirmed by green grafting. The results revealed that the combination of the green-grafting with RT-PCR method, using the introduced primers in this study, offers a reliable method for detection of GFLV isolates.
    Keywords: Control, ELISA, Primer designing
  • Page 393
    Interaction between arbuscular mycorrhizal fungi Glomus mosseae and Glomus intraradices and root knot nematode Meloidogyne javanica was studied in tomato under greenhouse condition. The experiment was conducted as factorial and completely randomized design with 6 treatment and 9 replications. Plant growth indices (shoot height, root length, shoot and root wet and dry weight) as well as nematode developmental parameters (gall numbers and egg mass on each plant, egg numbers in each egg mass, J2 numbers in soil and reproduction factor Rf=Pf/Pi) used for fungal effects on nematode and, fungal developmental parameters (spore numbers and root colonization percent) were used for nematode effects on mycorrhizal fungi. Results showed mycorrhizal fungi improve growth of different plant parts and decreasing nematode damages. No significant differences were observed between two mycorrhizal fungi. Despite decreasing in fungal indices (spore numbers in soil and root colonization rate) affected by nematode, there are not significant differences among indices with or without nematode inoculation.
    Keywords: Root knot nematode, Tomato, Interaction, Symbiosis
  • Page 403
    Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV (was isolated from squash samples with symptoms of stunting, leaf blistering and distortion of leaf and fruits, collected in cucurbit fields in Kaftarak area (Shiraz) and verified by ELISA test, designated Fars isolate (ZYMV-F). The virus was propagated in squash plants under greenhouse conditions and purified from infected tissues. The antiserum obtained from purified virus was used in serological tests. Complete sequence of the virus genome was determined using mRNA capture kit and PCR with specific primers followed by cloning and sequencing. Following the sequence walking technique a contig of 9591 bp (JN183062) representing the whole genome of the virus was generated. Phylogenetic analysis based on the nucleotide and amino acid sequence of the whole genome and individual genes showed that ZYMV-F is closest to Israel and Slovakia isolates. Analysis of partial sequence of CP gene showed that ZYMV isolates in Iran are very similar, with Fars and Karaj isolates clustering in the same clade.
    Keywords: Fars, Zucchini yellow mosaic virus, Potyviruses, Virus purification, Phylogenetic analysis
  • Page 411
    Ceratorhiza hydrophila is frequently isolated from rice sheath spot in paddy rice of Guilan province. In this study, morphology, pathogenicity and its phylogenetic affinities based on rDNA sequence data were studied. Results revealed that the fungus can infect rice plants and cause small yellow to pale brown spots on the leaf sheaths one week after the inoculation. On PDA colonies were white at the beginning and were eventually changed to brown, with visible growing rings. Sclerotia were usually round, regular, very small, measured 275-737.5 µm, and were formed on the surface of Petri dishes four days after the cultivation. They were initially white, and then changed to buff or blackish brown. Mycelial cells were 3.75-7.5 × 37.5-192.5 µm. To study phylogenetic position and molecular identification, the 530 bp of rDNA ITS region was sequenced. Results showed that C. hydrophila is closely related to Rhizoctonia species rather than other Sclerotium taxa. These results are consistent with the morphology of colony and sclerotia of this fungus. This is the first report of the pathogenecity of this fungus on rice from Iran.
    Keywords: C. hydrophila, ITS rDNA, Guilan, Pathogenecity, Phylogenetic analysis, Rice
  • Page 417
    To determine the prevalence of Potato virus Y (PVY) in tobacco fields of Golestan province, a total of 182 samples showing virus type symptoms PVY infection in collected samples was assessed using a polyclonal antiserum in DAS-ELISA test. Of all collected samples 90 were infected by PVY. Viral RNA was extracted using RNX-Plus kit. The extracted RNA was reverse transcribed using oligo dT primer to create the respective cDNA, wich was amplified by PCR using a PVY-specific primer pair designed on CP region. After verification on 1% agarose gel in electrophoresis, the expected band of ~1000 bp size was amplified. PCR products were directly sequenced and the sequences of about 850 nucleotides were aligned with 30 sequences of the GenBank. Multiple alignment and phylogenetic analyses were performed by ClustalX and BLAST programs in BioEdit software and phylogenetic dendrogram was produced using maximum parsimony method. The results showed that all PVY sequences can be placed into 4 groups. Aliabad and Fazelabad isolates were grouped with isolates from Italy, Spain and Boushehr, while Minoodasht isolate was grouped with isolates from the Netherlands, United Kingdom and Taiwan.
    Keywords: Tobacco, potato virus Y, DAS, ELISA, CP, Phylogenetic analysis
  • Page 423
    Alfalfa witches’ broom (AWB) is a serious disease of alfalfa in Bushehr province. For characterization of Bushehr AWB phytoplasma, alfalfa plants with typical symptoms of AWB were selected in different regions of Busher province including Bondarooz(1 isolate),Sarkoreh (2 isolates), Poshtpar(1 isolate) and Tange- Eram (1 isolate), transferred to greenhouse and used as the source of the disease agent for transmission and molecular studies. Agent of AWB was transmitted from each isolate to periwinkle via dodder inoculation. Agents of all isolates caused little leaf, internode shortening, yellowing, virescence, phyllody and witches’ broom symptoms in periwinkle plants. DNA fragments of approximately 1800 bp of ribosomal operon were amplified with primer pair P1/P7 by direct PCR from total DNA samples extracted from naturally alfalfa infected plants and periwinkle plants inoculated with agents of AWB isolates. P1/P7 primedPCR products (1800 bp) were analyzed by digestion with AluI, HpaII, Cfol, HaeIII and RsaI enzymes. RFLP patterns analyzed with these enzymes were similar to each other and those of AWB phytoplama from Fars (Mobarak Abad and Juyom 1) and yazd, 16SrII group Related phytoplasmas but distinguishable from a Fars isolate of AWB(Juyom2) by a CfoI site. Phylogenetic analyses of full length 16S rRNA gene sequence also clustered agent of Bondarooz AWB phytoplasma with phytoplasmas of 16SrII group. Based on the results of the present study, a phytoplasma relatede to peanut witches’ broom (16srII) is associated with AWB disease in Bushehr province. This is the first report of AWB in Bushehr province
    Keywords: Alfalfa, Witche's broom, PCR, RFLP, Phylogenetic analysis, Bushehr province
  • Page 433
    In this research, the effect of (spinach, capsicum, beet, turnip and radish) extracts the preventive and curative control of cucumber powdery mildew in greenhouse tests was investigated for. The acetonic, methanolic or water extracts of leaf tissues of each plant at concentrations one and 5% (w/v) was sprayed on the plants at either one day before, or 1 day after the plant inoculation with spore suspension of pathogen. Disease severity was evaluated based on the number of disease spots per leaf ten days after inoculation. The effectiveness of this extracts was also compared with Penconazole fungicide and Reynoutria sachalinensis (Rs) extract, two commercial compounds for the control of disease. Results showed that all tested extracts reduced the disease severity on the treated leaves, but in varying degrees. In comparison with Rs, the acetonic extracts of pepper and beet, and the methanolic extracts of spinach and turnip at the concentration of 5% showed relative effectiveness in prevention of disease. On the other hand, the methanolic extract of turnip at the concentration of 5% showed the highest curative effect and its curative efficacy was the same as penconazole. Also, the most effective time for application of extracts of spinach and Rs was 24 hours before pathogen inoculation, the application of extracts of pepper and turnip at 24 hours after pathogen inoculation, was more effective for the control of disease. Thus, application time and concentration and kind of solvent influence the efficacy of the extracts.
    Keywords: Podosphera fusca, Plant extracts, Penconazole fungicide, Reynoutria sachalinensis
  • Page 439
    Citrus is one of the most important fruit crops in Iran. Among the citriculture areas of Iran, Mazandaran province has the highest acreage (about 100,000 ha), production and number of varieties nationwide. Unauthorized importation of citrus species and cultivars and propagation by growers and nurserymen have led to perpetuation and spread of virus, viroid and other graft-transmissible pathogens of citrus in Mazandaran. Nonetheless, the putative agents of several of such graft-transmissible diseases including citrus ring pattern(CRP) have remained undetermined and the use of certified disease-free propagative stocks has not gained widespread attention. With the onset of the aphid transmission of Citrus tristeza virus (CTV) in the area, trend has shifted toward the use of CTV-tolerant rootstocks, mainly trifoliate orange (Poncirus trifoliata) and its hybrids, citranges (P. trifoliata × Citrus sinensis) and citrumelos (P. trifoliata × C. paradisi) with concurrent use of disease free (mostly CTV-free) budwoods and budlings. Some nurserymen and growers are becoming keen about the impact of several viroid species which have, herebefore, been regarded as harmless to orange and mandarins produced on sour orange(C. aurantium) rootstock but would adversely affect vigor and yield of trees on trifoliate orange and its hybrids. Preliminary attempts to detect viruses causing citrus psorosis and CRP diseases in symptomatic orchard trees and in plants graft-inoculated with the infected sources in the greenhouse, have remained unsuccessful and no amplicon specific for Citrus psorosis virus has been obtained in PCR trials thus far. In the present study, bark patches from twigs of Satsuma mandarin(C. unshiu) trees showing psorosis young leaf symptoms and those displaying CRP symptoms on mature leaves were budded onto one-year-old seedlings of Etrog citron(C. medica, Arizona 861) and sour orange and 2-year-old Washington navel sweet orange on sour orange rootstock. The budded plants were kept in the greenhouse at 22-30oC, and observed periodically for the appearance of symptoms. Leaf flecking appeared on all citrus plants inoculated with buds from the psorosis-infected trees within one to three months. Midvein browning and leaf epinasty developed on Etrog citron seedlings budded with bark strips from several of the CRP-infected trees. Sweet orange budlings started to show some ring and line patterns in three to four years after inoculation with two CRP sources. Sour orange seedlings remained symptomless up to the termination of the experiment(year 6). Ribonucleic acid(RNA) was extracted from both symptomatic sweet orange and Etrog citron plants with TRIzol reagent(Invitrogen, Paisley, UK) and subjected to Reverse transcription-polymerase chain reaction(RT-PCR) using primers specific for CPV and citrus viroids in single PCR. The PCR products were electrophoresed on 1.5% agarose gels and stained with ethidium bromide. Bands representing those of citrus viroids including citrus bent leaf, hop stunt, citrus dwarfing, citrus bark cracking and citrus viroid VI were present in the Etrog citron and sweet orange plants inoculated with several sources of CRP and CP-like symptomatic Satsuma mandarin trees. Citrus exocortis viroid was not detectable in any sample tested. This is the first report on the simultaneous presence of multiple citrus viroids in citrus trees showing symptoms of psorosis and ring pattern diseases in Iran.
  • Page 441
    The mycorrhizal fungi are the most important micro-organism among the soil micro flora which via genetical, physiological and ecological changes lead to more yield in symbiotic plants. The Piriformospora indica Sav. Verma, Aj. Varma, Rexer, G. Kost & P. Franken 1998, is one of well known endomycorrhizal fungus with different beneficial effects on diverse monocots (Poaceae) and dicots (Brassicaceae and Chenopodiaceae) plants. P. indica belongs to Sebacinales, Hymenomycete and Basidiomycota phylum. It has been reported that P. indica is capable to symbioses with different plants. Several studies showed that P. indica increases root and stem length in plants via induction of growth promotion hormones, more absorption of nutrients such as phosphorus and increase tolerance to salinity and drought stresses. As well P. indica causes induction of systemic acquired resistance against different diseases on roots and shoots. In this study P. indica (kind gift from Prof. Kogel, Head of Institute of Phytopathology and Applied Zoology, University of Giessen, Germany) culture was grown on complex medium (CM) at 27 oC for one month. Disinfected rice (Local Cv.Tarom) seeds with 1% active chlorine were germinated on water soaked filter paper in Petri plates. Four days old seedling immersed in 106 ml–1 of P. indica chlamydospores suspension for 12 hours and shacked with 40 rpm. Infected and mock seedlings transferred in plates containing aqueous uchida medium for planting in soil. To detect of P. indica roots samples were stained with ink following by Vierheilig et al. method with minor changes. Molecular detection of P. indica in plants carried out using Tef specific primer pairs (accession no. AJ249911). Result of this study showed that treated plants with P. indica, contain round to pear shaped chlamydospore formed in infected roots. The rate of tillering increased up to 50% in P. indica infected plants. As well as, the number of fertilized spikes and root length increased noticeably in P. indica treated rice plants. Studying of induced diseases resistance in p. indica treated rice plants is under progress. This is the first report of symbiosis in Iranian local rice cultivar and P. indica.