فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال چهل و نهم شماره 2 (تابستان 1392)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و نهم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • رضا قادری، اکبر کارگربیده صفحه 137
    در بررسی نماتد های جمع آوری شده از مزارع و باغات مناطق مختلف ایران، هفت گونه از جنس Paratylenchus شامل P. arculatus، P. colinus، P. conicephalus، P. neoprojectus، P. similis، P. straeleni و P. veruculatus شناسایی شدند. در بین گونه های شناسایی شده، سه گونه P. colinus، P. neoprojectus و P. veruculatus برای فون نماتدهای ایران جدید می باشند، که توصیف کامل آنها همراه با شرح گونه P. straeleni ارائه گردیده است. گونه P. colinus از فراریشه درختان سیب در شهرستان دیواندره، استان کردستان، گونه P. neoprojectus از فراریشه درختان غیرمثمر در تبریز و نیز نهال های زردآلو در سنندج و گونه P. veruculatus از مزارع نیشکر استان خوزستان جمع آوری و تشخیص داده شدند. کلید شناسایی گونه های این جنس در ایران نیز داده شده است.
    کلیدواژگان: نماتدهای انگل گیاهی، کلید، Paratylenchus، Gracilacus، Paratylenchinae
  • علیرضا نیازمند، مهرداد عباسی، فرزاد افشاری، سعید رضایی، شهاب حاج منصور صفحه 157
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی جدایه های ایرانی قارچ Puccinia triticina، یازده جدایه متعلق به مناطق جغرافیایی مختلف تعیین فنوتیپی و پاتوتیپی گردیدند و ناحیه IGS1 rDNA توالی یابی شد. در رابطه با کلیه جدایه ها یک محصول PCR با اندازه 870 جفت بازی به دست آمد. هم ردیف سازی توالی های IGS1 مربوط به جدایه های مورد بررسی نمایانگر 2/1-0 درصد تفاوت بین آنها بود که بیانگر توالی های بسیار مشابه در این ناحیه است. با ترسیم درخت فیلوژنتیک بدون ریشه، به روش پیوست همسایه ها، جدایه های مورد بررسی در شش گروه متمایز قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ارتباط مستقیمی بین پاتوتیپ های شناسایی شده و گروه بندی حاصل از توالی یابی ناحیه IGS1 وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فنوتیپ، توالی یابی، هم ردیف سازی، ماتریس نقطه ای، درخت فیلوژنتیک، پیوست همسایه ها
  • ساره هاشمی، ولی الله باباییزاد، محمد علی تاجیک قنبری، حشمت الله رحیمیان صفحه 171
    بیماری لکه قهوه ای برنج که عامل آن قارچ Bipolaris oryzae می باشد، در اغلب مناطق کشت این محصول پراکنش داشته و خسارت آن گاهی اهمیت اقتصادی دارد. گیاهان همواره در مبارزه با آفات و بیمارگرها هستند و در طول زمان برای بقا در برابر این مهاجمین مکانیسم های مختلفی کسب کردند. نظیر سایر گیاهان برنج نیز با استفاده از سدهای ساختمانی و سیستم دفاعی بر اساس پروتئین ها و سایر مواد ضد میکروبی در مقابل بیمارگرها مقاومت می کند. در این میان پروتئین های مرتبط با بیماری زایی (Pathogenesis- Related proteins) نقش برجسته ای دار ند. در این بررسی الگوی بیان چند ژن این گروه در دو ژنوتیپ مقاوم (خزر)و حساس (طارم) پس از آلودگی به عامل بیماری با استفاده از تکنیک Quantitative Real Time PCR مطالعه شد. نتایج نشان داد که بیان ژن های Thionin، Defensin، oxide synthase Allen و Proxidaseدر هر دو ژنوتیپ پس از مایه زنی نسبت به شاهد افزایش قابل ملاحظه ای داشت و در تمامی ساعات مورد بررسی نرخ بیان این ژن ها در رقم مقاوم خزر نسبت به رقم حساس افزایش معنی داری داشت. این یافته ها بیانگر نقش فعال این ژن ها در مقاومت برنج به قارچ B. oryzea می باشد. این پژوهش می تواند مقدمه ای جهت استفاده از این ژن ها برای افزایش بیان (Over expression) و ایجاد ارقام مقاوم برنج به عامل بیماری لکه قهوه ای باشد.
    کلیدواژگان: برنج، بیماری لکه قهوه ای، PR پروتئین ها، QPCR
  • ساهره ولادی، محمد جواد سلیمانی پری، غلام خداکرمیان، طیبه قیاسوند صفحه 181
    قارچ عامل پژمردگی فوزاریومی (Fusarium oxysporum f.sp. ciceri) و قارچ عامل پوسیدگی ریشه (Fusarium solani) از عوامل کاهنده عملکرد نخود هستند. از آنجا که مبارزه شیمیایی علیه این قارچ ها چندان موثر نیست، کاربرد موادی با قابلیت تحریک مکانیسم های دفاعی گیاهان که خطرات زیست محیطی نداشته باشند مطلوب به نظر می رسد. بر همین اساس امکان القای مقاومت میزبانی در نخود علیه این بیماری ها با محلول های 0، 200 و 400 پی پی ام سالیسیلیک اسید (SA) و کیتوزان به صورت اسپری برگی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور گیاهان تیمار شده در شرایط دمائی 24 درجه سانتیگراد و نور 16 ساعته در اتاقک رشد به مدت 40 روز نگه داری شدند. نتایج نشان داد که غلظت 200 پی پی ام کیتوزان باعث کاهش نسبی پوسیدگی ریشه و غلظت 400 پی پی ام آن باعث کنترل پژمردگی گردیدند. غلظت 400 پی پی ام SA در کاهش جزئی علائم پژمردگی موثر بود، اما غلظت های مختلف SAتاثیری در کاهش شدت پوسیدگی ریشه ایجاد نکردند. نتایج آزمایش ها انجام شده در شرایط آزمایشگاه حاکی از تاثیر مستقیم سالیسیلیک اسید به میزان 24.47 درصد و 39 درصد به ترتیب روی رشد Fusarium oxysporum f. sp. ciceri و Fusarium solani و کیتوزان به میزان 56.38 درصد و 50.79 درصد به ترتیب روی رشد Fusarium oxysporum f. sp. ciceri و Fusarium solani) در محیط کشت PDA بود. میزان SAآزاد داخل بافت گیاهان تیمار شده با SA با استفاده از روش HPLC اندازه گیری شد. در این تیمار، SAآزاد داخل بافت تا 168 ساعت پس از مایه زنی کاهش یافته و در نتیجه علائم پژمردگی به تدریج ظاهر گردید. فعالیت آنزیم های کیتیناز و β-1و4گلوکاناز و مقدار ترکیبات فنولی کل موجود در برگ های نخود تیمار شده با SA و کیتوزان در چهار زمان مختلف پس از مایه زنی بررسی شد. طبق نتایج افزایش میزان این شاخص ها در تیمار 200 پی پی ام SA دیده شد، اما SA نتوانست نقش مهمی در افزایش مقاومت نخود در برابر قارچ عامل پوسیدگی سیاه ریشه ایفا کند، هرچند موجب کاهش علائم پژمردگی فوزاریومی به میزان 26.5 درصد در مقایسه با شاهد آلوده گردید. غلظت های مختلف کیتوزان باعث القای جزئی این شاخص ها شده اما اثر کنترلی موثری بر بیماری پوسیدگی ریشه نداشتند. بیشترین میزان این شاخص ها در تیمار 400 پی پی ام کیتوزان و در 168 ساعت پس از مایه زنی قارچ عامل پژمردگی فوزاریومی دیده شد. نتایج نشان می دهد کاربرد کیتوزان می تواند نقش مهمی در افزایش مقاومت گیاه نخود در برابر این بیماری ایفا کند.
    کلیدواژگان: کیتیناز، β، 1و4، گلوکاناز، مقدار ترکیبات فنولی کل، HPLC، نخود
  • کبری عرفانینیا، حمیدعبداللهی صفحه 201
    بیماری آتشک مهم ترین بیماری درختان میوه دانه دار است. نقش زنجیره انتقال الکترون میتوکندری در اثر متقابل عامل بیماری – میزبان بررسی و مورد تایید قرار گرفته است. این تحقیق به منظور بررسی و تایید نقش زنجیره انتقال الکترون کلروپلاست در این اثر متقابل و تعیین محل احتمالی تاثیر پروتئین های موثره باکتری در این زنجیره انجام شد. عملکرد بازدارنده های زنجیره شامل متیل ویولوژن، گلوتارآلدهید و دیورون، با محل تاثیر بین پذیرنده الکترونی فرودوکسین و NADP، پلاستوسیانین و پلاستوکوئینون QA و QB روی توسعه علائم بررسی شد. پایه های سیب MM-111 (متحمل) و MM-106 (حساس) و ارقام گلابی هاروسوئیت (Harrow Sweet)(متحمل) و اسپادونا (Spadona)(حساس) در محیط درون شیشه پرآوری شدند. تمایز محدوده زمانی ایجاد نکروز حاصل از بازدارنده ها و نکروز باکتری عامل، طی آزمایشات مقدماتی با غلظت های مختلف بازدارنده و بدون حضور باکتری انجام و غلظت های مناسب بر اساس فراهم کردن حداقل 168 ساعت بدون نکروز حاصل از بازدارنده انتخاب شد. متعاقب آن تاثیر بازدارنده ها در بروز علائم بیماری، در یک دوره 288 ساعته پس از آلوده سازی روی میزبان ها بررسی شد. داده ها نشان دادند که بازدارنده های زنجیره انتقال الکترون کلروپلاست سبب تاخیر در بروز علائم بیماری در ارقام مذکور شدند. این نتایج ضمن تاکید نتایج قبلی حاصل از بازدارندگی این زنجیره با اوراسیل، بیانگر شواهد محکم تری مبنی بر نقش زنجیره انتقال الکترون کلروپلاست در این اثر متقابل است. هم چنین با توجه به محل های اثر متفاوت بازدارنده ها، محل احتمالی تاثیر پروتئین(های) موثره باکتری، جایی نزدیک به محل احیای NADP بیان شد.
    کلیدواژگان: آتشک، کلروپلاست، متیل ویولوژن، گلوتارآلدهید، دیورون
  • فرید ثابت، مجید اولیاء، بهرام شریف نبی، علی اکبر فدایی تهرانی صفحه 215
    در این تحقیق اثر همستیزی چهار جدایه از قارچ Paecilomyces lilacinus و یک جدایه از قارچIsaria farinosa روی مهار نماتود ریشه گرهی Meloidogyne javanica در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای روی گوجه فرنگی ارزیابی گردید. ابتدا با استفاده از ویژگی های ریخت شناسی و استفاده از آغازگر اختصاصی، نماتود ریشه گرهی و جدایه های قارچی مورد شناسایی قرار گرفتند. سپس در شرایط آزمایشگاهی توانایی جدایه های قارچی در انگلی نمودن تخم های نماتود ریشه گرهی و نیز اثر عصاره کشت جدایه های قارچی روی مرگ و میر نوزادان سن دوم (J2) و نیز جلوگیری از تفریخ تخم ها مورد آزمون قرار گرفت. نتایج مطالعات آزمایشگاهی نشان داد، درصد انگلی کردن تخم های نماتود به وسیله جدایه های قارچی و اثر عصاره کشت جدایه های مختلف قارچ روی مرگ و میر نوزاد سن دوم و جلوگیری از تفریخ تخم های نماتود متفاوت بوده و جدایه P3 قارچ P. lilacinus نسبت به سایر جدایه ها در مهار زیستی نماتود موثرتر است. در شرایط گلخانه ای اثر جدایه های P. lilacinus و I. farinosa روی فاکتورهای رشدی گیاه گوجه فرنگی و جمعیت نماتود ریشه گرهی بررسی گردید. جهت این ارزیابی از مایه تلقیح قارچ های رشد یافته روی دانه گندم با نسبت وزنی نیم درصد و مخلوط با خاک سترون گلدان استفاده شد. به هرگلدان از تیمارها یک گیاهچه چهار برگی گوجه فرنگی رقم حساس فلات منتقل و بعد از 10 روز، 4000 تخم و نوزاد سن دوم به آنها اضافه شد و به مدت 60 روز در شرایط گلخانه نگهداری شدند. جدایه های P3، P1، P4 و P2 قارچ P. lilacinus و قارچ I. farinosa به ترتیب 65%، 44%، 42%، 29% و 23% جمعیت نماتود را کاهش دادند، که نشان از توانایی بعضی از این جدایه های قارچی در مهار زیستی نماتود ریشه گرهی دارد.
    کلیدواژگان: آغازگر اختصاصی، عصاره کشت قارچ، نماتودهای انگل گیاهی، قارچ های همستیز
  • طیبه کشاورز، مسعود شمس بخش، کرامت ایزدپناه صفحه 229
    ویروس کوتولگی زرد کدوئیان(CYSDV) عضو جنس Crinivirus از تیره Closteroviridae، یکی از ویروس های خسارت زا در تیره کدوئیان می باشد. بکارگیری واریته های مقاوم بهترین راه مدیریت خسارت ناشی از این ویروس است. در تحقیق حاضر واکنش 25 توده بومی خربزه و طالبی(Cucumis melo) جمع آوری شده از مناطق مختلف ایران تحت شرایط مایه زنی کنترل شده به جدایه بوشهر CYSDV ارزیابی شدند. مایه زنی بوته ها در مرحله سه برگی توسط سفید بالک Bemisia tabaci حامل ویروس انجام و واکنش نمونه های فوق بر اساس میانگین شدت شاخص بیماری 8 هفته پس از مایه زنی، زمان ظهور علایم (درصد آلودگی 20 روز پس از مایه زنی) و میانگین جذب در آزمون الیزا 8 هفته پس از مایه زنی مورد ارزیابی قرار گرفت. تنها دو نمونه چروک زرد و تیل زرد تاخیر در ظهور علایم، شاخص شدت بیماری پایین و میزان جذب پایین در آزمون الیزا نشان دادند و بر این اساس مقاوم به ویروس و متحمل به بیماری قلمداد شدند. نمونه های زرد خارجی، زرد مشبک درشت و زرد طلایی به دلیل غلظت پایین ویروس در آزمون الیزا و نمونه های سیرجان، خاکستری خط دار و کاشفی به دلیل تاخیر در ظهور علایم در گروه نمونه های مقاوم به ویروس قرار گرفتند در حالی که نمونه های یزدی، زرد طلایی، سیرجان، زرد معطر و سفید که شاخص شدت بیماری پایین داشتند و علایم خفیف تری نسبت به سایر ژنوتیپ ها نشان دادند در گروه متحمل به بیماری قرار گرفتند. سایر نمونه های بررسی شده حساسیت بالایی به ویروس نشان دادند.
    کلیدواژگان: مقاومت، شدت بیماری، الیزا
  • المیرا هادی علیجانوند، علی اکبر فدایی تهرانی صفحه 241
    به منظور بررسی و شناسایی فون نماتود های خانواده Jairajpuri، 1965 Qudsianemtidae در استان چهارمحال و بختیاری، طی سال های 1388 تا1390 تعداد 150 نمونه خاک از مزارع، باغ ها و مراتع استان جمع آوری گردید. نماتود ها با استفاده از سری الک و سانتریفوژ از نمونه های خاک، استخراج و پس از تثبیت با فرمالین 4 % داغ به گلیسیرین خالص منتقل شدند. پس از تهیه اسلایدهای میکروسکوپی دائمی، خصوصیات ریخت شناسی و ریخت سنجی نماتودها با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به لوله ترسیم بررسی و اندازه گیری های لازم انجام گرفت. در این بررسی، هفت گونه Eudorylaimus sabulophilus،E. bombilectus، Crassolabium cylindricum، Discolaimus agricolus، D. bicorticus، Ecumenicus monohystera و Eudorylaimus subdigitalis از خانواده Qudsianematidae شناسایی شدند که چهار گونه نخست برای فون نماتودهای ایران جدید بوده و برای اولین بار گزارش و شرح داده می شوند.
    کلیدواژگان: فون، نماتود، Eudorylaimus، Ecumenicus، Discolaimus، Crassolabium
  • منصوره میرابوالفتحی صفحه 257
    طی سال های گذشته (1387-1391) گزارش های متعددی از زوال و مرگ تعداد زیادی از درختان جنگلی و خسارت بالای آن در غرب کشور واصل شد. بیماری به سرعت در جنگل های رشته کوه زاگرس انتشار یافته بود. نشانه های بیماری به صورت زوال و مرگ درختان، قهوه ای شدن و خزان بی هنگام منظره عمومی بخشی از جنگل که در آن بیماری شایع است، تراوش صمغ سفید در محل شروع آلودگی روی شاخه ها و خروج حجم زیادی صمغ تیره از تنه درختان مسن قابل توجه بود، قهوه ای شدن نسوج چوب و دسته های آوند چوبی در سرتاسر ارتفاع تنه به سمت بالا و پایین درخت که نشان دهنده آلودگی نسوج بود، دیده شد، در پاییز و زمستان بعد اکثر درختان مبتلا از بین رفته و نشانه های ذغالی به صورت شانکرهای بزرگ با ابعاد 100* 50 سانتی متر حامل لایه سیاه براق یا مات استرومای قارچ در سطح چوب که وجه تسمیه این بیماری است روی درختان مشهود بود. شکاف خوردن پوست تنه و جدا شدن آن نیز در این فصل قابل رویت بود. در این مرحله پریتسیوم ها، آسک ها و آسکوسپورها قابل رویت بود. بررسی ویژگی مرفولوژیک نمونه های قارچ و توالی ناحیه ITS، DNA ریبوزومی آنها با Biscogniauxia mediterranea تطبیق داشت. نتایج آزمون بیماری زایی جدایه های مورد آزمایش روی نهال های شش ماهه بلوط ایرانی پس از دو ماه نیز در گلخانه به اثبات رسید. در این تحقیق زوال و مرگ درختان بلوط ایرانی در جنگل های بلوط ایلام، لرستان، فارس و کهکیلویه و بویراحمد بررسی و عامل بیماری ذغالی بلوط در بیشتر مناطق B. mediterranea تشخیص شد، هم چنین بیماری ذغالی، زوال و مرگ درختان آزاد و بلند مازو با عامل B. mediterranea با خسارت بالا در جنگل های دلند گرگان نیز گزارش می شود. بیماری ذغالی از گونه های مختلف بلوط و دیگر گونه های جنگلی در دنیا گزارش شده است و صدها هکتار درخت بلوط را دچار زوال و مرگ می سازد. این اولین گزارش از همه گیری بیماری ذغالی درختان جنگلی در سراسر کشور است.
    کلیدواژگان: بیماری ذغالی، بلوط ایرانی، درخت آزاد، بلند مازو، جنگل های زاگرس، جنگل های البرز
  • مهرداد عباسی، فائزه علی آبادی، مصطفی درویش نیا صفحه 265
    سه گونه از جنس Tuberculina شامل T. maxima، T. sbrozzii و T. persicina از ایران گزارش می شوند. اطلاعاتی در مورد پراکنش و آرایه های زنگ میزبان این قارچ های هیپرپارازیت ارایه شده و ویژگی های مورفولوژیک هر گونه به صورت مصور شرح داده می شود. کلید شناسایی برای تفکیک گونه های فوق ارایه می گردد.
  • سیامک حنیفه، یوبرت قوستا، سعید عباسی، آلن فیلیپس صفحه 271
    در تابستان سال 1388 بیماری خشکیدگی شاخه و شانکر تنه درختان سیب (Malus domestica Borkh.) رقم گلدن در باغات استان آذربایجان غربی دیده شد. بیماری در اثر تنش های محیطی مثل خشک سالی و سرمازدگی گسترش یافته، پوست و سیستم آوندی درخت در محل آلودگی کاملا تیره می شود و محل شانکر در تنه اصلی و شاخه ها پوسته پوسته می گردد. جهت جداسازی، بافت های آلوده و مشکوک به بیماری به مدت 3 دقیقه در اتانول 70 درصد ضد عفونی سطحی گردیده و 3 مرتبه با آب مقطر سترون شسته شدند. قطعات پس از خشک شدن بین کاغذ صافی سترون، روی محیط کشت PDA منتقل و در دمای 25 درجه سلسیوس و تاریکی قرار داده شدند. از قارچ های رشد کرده در حاشیه بافت های گیاهی، قطعاتی برداشته شده و به محیط کشت آب آگار 2 درصد منتقل و عمل خالص سازی به روش کشت نوک ریسه انجام گرفت. برای القای تشکیل اندام های باردهی غیر جنسی، از روش سوزن کاج قرار گرفته روی محیط کشت آب آگار 2 درصد استفاده گردید. تشتک های مایه زنی شده به مدت 4 هفته در دمای 25 درجه سلسیوس و در زیر نور نزدیک ماورا بنفش (near-UV) و با دوره نوری 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی جهت تولید پیکنیدیوم ها نگهداری شدند (Pavlic et al. 2008). برای شناسایی قارچ های رشد یافته، معیارهای مختلف ماکروسکوپی از قبیل رنگ و خصوصیات ظاهری رشدی پرگنه و مشخصات میکروسکوپی از قبیل رنگ، شکل و ابعاد کنیدیوم، سلول های کنیدی زا و پیکنیدیوم مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تایید شناسایی مورفولوژیک، بخش ITS در یکی از جدایه های منتخب، با استفاده از آغازگر های ITS1 و NL-4 تکثیر و ترادف یابی گردید. بر اساس مطالعات مورفولوژیک و ترادف یابی بخش ITS، گونه Diplodia malorum شناسایی شد. مشخصات توصیفی گونه به شرح زیر است: بافت پرگنه در ابتدا سفید رنگ، ولی بعد از گذشت دو هفته به رنگ زیتونی نخودی تا زیتونی متمایل به سبز تغییر یافته و در نهایت بعد از سه هفته کاملا سیاه می شود. کنیدیوماتاها به صورت پیکنیدیومی، به قطر تقریبی 600 × 500 میکرومتر، به طور منفرد یا در دسته های چندتایی به شکل گرد تا تقریبا مخروطی، به رنگ قهوه ای تیره تا سیاه و فرورفته در بافت و در هنگام بلوغ کمی شکوفا می باشند. سلول های کنیدی زا بی رنگ، صاف، استوانه ای شکل، در قسمت پایه متورم و به ابعاد 16- 7 × 5- 5/2 میکرومتر هستند. کنیدی زایی در یک سطح با قطور شدگی حاشیه ای (Priclinal) و یا به صورت percurrent و دارای 2 یا 3 حلقه می باشد. کنیدی ها با دیواره ضخیم، با سطح بیرونی صاف و سطح درونی زگیل دار، تقریبا بیضی کشیده تا استوانه ای، در هر دو انتها گرد، ابتدا بی رنگ و یک سلولی بوده و به مدت طولانی در داخل پیکنیدیوم بی رنگ باقی می مانند ولی بعد از خروج از پیکنیدیوم، به رنگ قهوه ای تیره تغییر می یابند و دارای یک دیواره عرضی (ندرتا 2 دیواره عرضی) و به ابعاد 16-11 × 34-5/19 میکرومتر می باشند (شکل 1). جستجوی بلاست توالی به دست آمده با توالی های موجود در بانک ژن شباهت 100 درصدی آن را با جدایه های گونه Diplodia malorum تایید نمود (Phillips et al. 2012). آزمون اثبات بیماری زایی، با تلقیح جدایه ها روی نهال های دو ساله و هم چنین میوه سیب رقم گلدن در قالب طرح کاملا تصادفی به همراه تیمار شاهد انجام گرفت. بعد از گذشت 8 هفته، تمام نهال های تلقیح شده توسط جدایه های قارچی علائم شانکر، سیاه و خشک شدن پوست در اطراف محل تلقیح شده را نشان دادند، در صورتی که در تیمار شاهد، هیچ گونه سیاه شدگی و یا خشک شدن پوست مشاهده نگردید و بافت کالوز در اطراف زخم ناشی از برداشتن حلقه تشکیل و رشد عادی نهال ها ادامه یافت. در مورد میوه ها، مطالعات بیماری زایی نشان داد که بعد از گذشت 6 روز، در اطراف محل تلقیح، علایم پوسیدگی قهوه ای تیره با حاشیه کاملا مشخص و متمایز از بافت سالم ایجاد شد و در برش عمودی از محل تلقیح، پیشرفت پوسیدگی به داخل میوه به طور مشخصی مشاهده گردید، در صورتی که در تیمار شاهد هیچ گونه علائم پوسیدگی یا تغییر رنگ ایجاد نگردید (شکل 2). از بافت های تازه آلوده شده و دارای نشانه های سیاه شدگی پوست در نهال ها و میوه ها، بعد از عمل ضد عفونی سطحی، عمل جداسازی و شناسایی قارچ مجددا انجام گرفت و به این ترتیب اصول کخ اثبات شد. نتایج تجزیه واریانس آزمون اثبات بیماری زایی نشان داد که تمام جدایه های مورد مطالعه، روی نهال ها و میوه های سیب بیماری زا بوده و نسبت به تیمار شاهد تفاوت معنی داری نشان دادند. بر اساس بررسی منابع، این اولین گزارش از وجود و تعیین بیماری زایی گونه Diplodia malorum مرتبط با شانکر درختان سیب در ایران می باشد.
  • سید حسین میربابایی کرانی، اکبر کارگربیده صفحه 275
    نماتود ساقه و پیاز، Ditylenchus dipsaci (Kühn، 1875) Filipjev، 1936، یکی از خسارت زاترین نماتودهای انگل گیاهی است که انتشار جهانی دارد. این نماتود دارای دامنه وسیعی است و به بیش از 300 گونه گیاهی از جمله یونجه، شبدر قرمز، چغندرقند، ذرت، پیاز، سیر، توت فرنگی و بسیاری دیگر از گیاهان زراعی و باغی، بخصوص گیاهان زینتی پیازدار از قبیل نرگس، سنبل و لاله حمله می کند. در ایران این گونه از گیاهان یونجه، سیر، پیاز و لوبیا گزارش شده است. طی بازدیدهای انجام شده از مزارع توت فرنگی مناطقی از شهر های بهنمیر و بابل از استان مازندران نشانه های بیماری شامل کوتولگی، چروکیدگی و بد شکلی برگ ها، کاهش طول دمبرگ ها و سطح پهنک برگ، کاهش اندازه میوه و عدم تشکیل میوه در آلودگی شدید مشاهده گردید (شکل 1). نماتودها از خاک و اندام های هوایی توت فرنگی استخراج، تثبیت و به گلیسرین خالص انتقال داده شدند، سپس با استفاده از میکروسکپ نوری مطالعه گردیدند. بر اساس ویژگی های ریخت شناختی و ریخت سنجی جمعیت استخراج شده از بافت گیاه توت فرنگی مورد مطالعه D. dipsaci تشخیص داده شد. مشخصات ریخت سنجی ماده ها و نرهای بررسی شده به ترتیب بشرح ذیل است: Females (n = 10): L = 1169 ± 121.8 (1011-1411) μm، a = 44.1 ± 2.9 (40.7-51.0)، b = 6.3 ± 0.8 (5.0-7.2)، c = 14.9 ± 1.6 (13.2-18.6)، c'' = 5.1 ± 0.4 (4.6-5.7)، stylet = 11.1 ± 0.7 (10.2-11.8) μm، V = 78.9 ± 2 (74.5-81.3). Males (n = 5): L = 1183 ± 175 (947-1430) μm، a = 50.2 ± 4 (46.2.-50.8)، b = 6.4 ± 0.8 (5.8-7.6)، c = 14.8 ± 1.2 (13.5-16.2)، c'' = 4.8 ± 0.5 (4.2-5.5)، stylet = 11.4 ± 0.2 (11.1-11.6) μm، spicules = 26 ± 1 (24.8-27) μm، gubernaculum = 7.7 ± 0.3 (7.3-8.0). بررسی اولیه نشان داد که به ترتیب حدود 90 و 40% از 20 و 10 مزرعه نمونه برداری شده در شهرهای بهنمیر و بابل دارای نشانه های بیماری بودند. وقوع بیماری در مزارع مختلف نیز با توجه به قدمت کشت بین 20-70% برآورد گردید. میانگین تعداد نماتود در پنح بوته از هر مزرعه 147 عدد در گرم بافت بود. می باشد.
  • مهدی امیری مظهر، آزاده ژیان جهانگیر، ضیاءالدین بنی هاشمی، کرامت الله ایزد پناه صفحه 277
    گلرنگ (.Carthamus tinctorius L) از تیره Asteraceae گیاهی یک ساله و دانه های آن دارای 5 تا 40 درصد روغن است. زیستگاه ابتدایی این گیاه جنوب آسیاست و از قدیم در کشورهای چین، هند، ایران و مصر کشت می شده است. در ایران سطح زیر کشت گلرنگ افزایش یافته و در سال 1387 به 10000هکتار رسیده است. از عوامل بیماری زای قارچی گلرنگ Pythium ultimum، Phytophthora drechsleri، Puccinia carthami و Fusarium oxysporum f. sp. carthami. را می توان نام برد. در تابستان 90 گیاهان گلرنگ دارای علایم پژمردگی و زردی از مزارع گلرنگ باجگاه از استان فارس جمع آوری شد. قطعاتی از ریشه گیاهان دارای علایم با هیپوکلریت سدیم 5/. درصد ضدعفونی، روی محیط کشت PDA اسیدی کشت، سپس در دمای 25 درجه سلسیوس نگه داری شد. پس از چهار روز کشت هایی با روش تک اسپور در محیط PDA تهیه گردید. جدایه ها پرگنه هایی به رنگ نخودی تا زرد مایل به صورتی داشتند. برای تولید ماکروکنیدیوم از محیط کشت برگ میخک و آب آگار 2 درصد (CLA) استفاده گردید. ماکروکنیدیوم ها خمیده، اغلب پنج بندی و کلامیدوسپورها کروی با سطح زگیل دار بودند. میکروکنیدیوم دیده نشد. روی محیط کشت PDA اسیدی در دمای اتاق 25 در جه سلسیوس پرگنه قارچ دارای میسلیوم هوایی نخودی رنگ و در زیر تشتک پتری برنگ صورتی بود. به منظور شناسایی گونه قارچ از کلیدهای نلسون و همکاران (Nelson et al. 1983)، برگس و همکاران(Burgess et al. 1994) و لزلی و سامرل (2006 Leslie and Summerell) استفاده و Fusarium compactum شناسایی شد. این قارچ برای اولین بار از ایران به وسیله زارع و ارشاد (1376) از روی غلات گزارش شده است. به منظور بررسی رابطه این قارچ با علایم ذکر شده اصول کخ اجرا شد. برای تهیه مایه F. compactum از روش وست لوند و همکاران (Westerlund et al. 1974) روی دانه های ارزن استفاده شد. سپس به منظور مایه زنی از گلرنگ های 60 روزه و گیاهچه های 14 روزه استفاده شد و دانه های ارزن کلنیزه شده با قارچ در مجاورت طوقه و ریشه گیاهان قرار داده شد. پس از حدود چهار هفته علایم زردی برگ ها و نکروز طوقه و ریشه مشاهده گردید جداسازی مجدد از گیاهان مایه زنی شده صورت گرفت. به این ترتیب بیماری زایی این قارچ اثبات شد. این اولین گزارش از بیماری زایی F. compactum روی گلرنگ است.
  • مائده تقیپور، حشمتالله رحیمیان صفحه 279
    بیماری نوار قهوه ای برنج (brown stripe of rice) از خزانه های برنج (Oryza sativa L.) استان مازندران گزارش و عامل آن(Aaa) Acidovorax avenae subsp. avenae شناسایی شده است (Rahimian. 1986، Iran Agric. Res. 5: 63-71). بررسی حاضر به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی جدایه های به دست آمده از خزانه های برنج استان مازندران انجام گرفت. پس از کشت نمونه های دارای علائم نوار قهوه ای و بر اساس آزمون های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی، جدایه ها به عنوان Aaa شناسایی و برای بررسی ژنوتیپی به کار برده شدند. نتایج آزمون های اکسیداز، کاتالاز، هیدرولیز نشاسته، هیدرولیز کازئین و هیدرولیز توئین 80 مثبت بودند. جدایه ها از سوربیتول و مانیتول به عنوان منبع کربنی استفاده کرده ولی قادر به استفاده از سوکروز و سالیسین نبودند(Rahimian. 1986، Iran Agric. Res. 5: 63-71). DNA ژنومی جدایه ها استخراج و انگشت نگاری DNA با rep-PCR و با استفاده ازآغازگرهای BOX و REP طبق روش های توصیه شده و با اندکی تغییر انجام گردید (Versalovic et al. 1991، Nucleic Acids Res. 19: 6823-6831). گروه بندی جدایه ها با مقایسه نقوش قطعات DNA در ژل و نمره دهی بر پایه وجود یا عدم وجود قطعات همسان و با استفاده از ضریب تشابه جاکارد صورت گرفت. دندروگرام با روش مقایسه جفت ها از طریق میانگین های بی وزن (UPGMA) و با استفاده از نرم افزار NTSYS 2.02 ترسیم گردید. مقایسه نقوش قطعات DNA تکثیر شده درrep-PCR، نشان داد که در سطح تشابه 20، 50 و 80 درصد جدایه ها با آغازگر BOX به ترتیب به 7، 16 و 23 گروه و با آغازگر REP به ترتیب به 5، 13 و 19 گروه دسته بندی شدند. خوشه بندی به دست آمده با نقوش حاصل از REP-PCR مطابقت بالایی با خوشه بندی انجام گرفته با BOX-PCRداشت. پیش از این گزارشی در زمینه وجود سطح بالایی از تنوع ژنتیکی در جمعیت های این عامل باکتریایی در دست نبوده است.
|
  • Page 137
    After studying of the plant parasitic nematodes، collected from different plants and regions of Iran، seven species belong to Paratylenchus، including P. arculatus، P. colinus، P. conicephalus، P. neoprojectus، P. similis، P. straeleni and P. veruculatus were identified. Among them، P. colinus، P. neoprojectus and P. veruculatus are new records for Iranian nematode fauna that full description of them and also that of P. straeleni were given. These species were collected and identified from different hosts and localities as follows: P. colinus from the rhizosphere of apple trees in Divandareh، Kurdistan province، P. neoprojectus from both shade-trees in Tabriz and apricot seedlings in Sanandej، and P. veruculatus from sugarcane fields of Khuzestan province. Furthermore، a dichotomous key for identification of Iranian species of this genus was presented.
    Keywords: Plant parasitic nematodes, key, Paratylenchus, Gracilacus, Paratylenchinae
  • Page 157
    To identify pathotypes، phenotypes and genetic diversity of Iranian wheat leaf (brown) rust (Puccinia triticina) isolates، eleven samples were collected from different geographical regions. Pathotype and phenotype of each isolate was identified and the intergenic spacer of rDNA (IGS1) wassequenced. One PCR product (870 bp) was recovered from all isolates. Multiple sequence alignments showed 0. 0 to1. 2 % difference indicating that IGS1 sequences were highly conserved among all analyzed isolates. The unrooted phylogenetic tree of sequences was drawn based on neighbor joining (NJ) procedures. Based on NJ tree، all sequences were grouped into six different clades. The results showed no direct relationship between P. triticina pathotypes and rDNA IGS1 sequence differences.
    Keywords: Rust phenotypes, Sequence alignments, Dot matrix, Phylogenetic tree, Neighbor joining
  • Page 171
    The rice brown spot disease caused by Bipolaris oryzae is distributed in most of rice cultivated regions and some time causes economic recession. Plants are under attack by diverse pests and pathogens. They have evolved different mechanisms to survive against invaders. Similar to the other plants، rice employs structural and chemical barriers to defense against pathogens. The pathogenesis- related proteins have crucial role in chemical defense. In this survey، the expression pattern of several resistance genes (Thionin، Defensing، Allen oxide synthase، Proxidase) were considered in two rice cultivars under treatment of B. oryzae fungus، using Quantitative Real Time PCR. The Tarom and Khazar cultivars have been selected as susceptible and resistance cultivars، respectively. Results showed considerable increase in expression rate of all genes in both genotypes after inoculation than that of control plant in every hours. Data analysis using T-student test program also showed that there are significant differences between Tarom and Khazar cultivars with the expression of mentioned genes. The findings proves that Thionin، Defensin، Allen oxide synthase and Proxidase genes play a prominent role in rice resistance to B. oryzae. This result can be an introduction to use of mentioned genes for overexpression and generate resistant rice to destructive brown spot disease in breeding program.
    Keywords: Rice, Brown spot disease, PR, protein, QPCR
  • Page 181
    There are many reports that Fusarium species causing wilt (F. oxysporum f. sp. ciceri) and root rot (F. solani) are among the main causes of yield loss in chickpea production. Since chemical treatment against these fungi are not so effective، it seems that application of non-toxic chemicals to induce defense mechanism in plant host is desirable. Induction of host resistance in chickpea against these diseases using salicylic acid (SA) and chitosan were investigated. Foliage spray of solutions in 0، 200 and 400 ppm concentration were applied. Plants were grown in growth chamber; at 24 ºC and 16:8 (L: D) photoperiod for forty days. Application of 400 ppm of SA had a significant effect on reduction of wilt symptoms، but other applied concentrations of SA had no significant effects on root rot symptoms. Application of 400 ppm concentration of chitosan had a significant effect on wilt symptoms reduction، whereas application of 200 ppm of chitosan had partial effect on reduction of root rot symptoms. An in vitro experiment carried out، application of different SA & chitosan concentrations had a direct effect on mycelium growth of both fungal species on PDA. The level of free SA variations in plant tissues treated by 400 ppm concentration of SA was detected by using HPLC method in different post inoculation intervals. The results indicated that the free SA levels decreased after 168 h post inoculation، and wilt disease symptoms appeared gradually afterwards. Chitinase and β-1،4 glucanase enzymes activity and total phenol content in chickpea leaf tissues were evaluated as induced resistance indicators (among others) at 0، 48، 96، and 168 h after inoculation. Increased levels of enzymes activities were observed in 200 ppm of SA however، no significant effects on root rot disease control were obtained in this treatment. The results would suggest that the application of this elicitor (SA) could have partial effects on chickpea wilt symptoms reduction. Maximum levels of indicators activities were observed in 400 ppm of chitosan however، no significant effects on root rot disease control were obtained in this treatment. The results would support the idea that application of this elicitor (chitosan) can play an important role in inducing systemic resistance in chickpea plants against Fusarial wilt disease.
    Keywords: Chitinase, β 1, 4, glucanase, Total phenolic compounds, HPLC, Chickpea
  • Page 201
    Fire blight is important disease of pome fruit trees. The role of mitochondrial electron transport chain in interaction of host-pathogen has been verified. The purpose of this research was to study the role of chloroplast electron transport chain in this interaction and to determine the eventual site of pathogen effecter protein (s) influence. For this، effects of several chloroplasts electron transport chain inhibitors including Methylviologen، Glutaraldehyde and Diuron، with various sites of inhibition was evaluated on symptoms progress. All tests were performed and compared on in vitro shootlets of apples، MM-111 (tolerant) and MM-106 (susceptible) and pears، Harrow Sweet (tolerant) and Spadona (susceptible). For distinctness of necrosis causes by inhibitory effects inhibitors from those from pathogen، in a series of primary experiments، the effects of inhibitors concentrations were evaluated on shootlets in absence of pathogen and provided at least 168 h without necrosis of inhibitors. Subsequently، effects of inhibitors were evaluated on necrosis of pathogen after shootlets inoculation. The results showed that chloroplasts electron transport chain inhibitors retarded symptom progress in all tested cultivars. The results confirm previous results observed by uracil inhibition of chloroplasts and represent more evidence for role of this chain in host/E. amylovora interaction. In addition، according to impeding site of inhibitors، NADP reduction complex is the most probable site of effecter proteins interaction in host chloroplasts.
    Keywords: Fire Blight, Chloroplast, Methyl viologen, Glutaraldehyde, Diuron
  • Page 215
    Antagonistic effects of four isolates of Paecilomyces lilacinus and an isolate of Isaria farinosa on root-knot nematode Meloidogyne javanica were examined under in vitro and greenhouse conditions. Root-knot nematode as well as fungal isolates were identified using morphological and species specific primers. Infection ability of different fungal isolates on the eggs of M. javanica and effects of fungal culture filtrates on egg hatching and mortality of M. javanica juveniles (J2) were tested in vitro. Results indicated that nematode eggs parasitization percent by various fungal isolates and J2 mortality as well as egg hatching inhibition of the culture filtrate of these fungi have variable effects on target nematode. P. lilacinus (isolate P3) showed more efficiency than the other isolates. In greenhouse experiment، effects of P. lilacinus and I. farinosa on tomato plant growth factors and nematode population were tested. Fungal isolates were propagated on sterilized wheat seed and mixed (0. 5% w/w) with autoclaved soil. Four leaf seedlings of tomatos were transplanted into each pot and inoculated by4000 eggs and juveniles (J2) after ten days. Pots were kept in greenhouse for two months. Results showed that P. lilacinus isolate P3، P1، P4،and P2 and I. farinosa had 65%، 44%، 42%، 29% and 23% nematode conrol، respectively، indicating a good potential of some isolates in reducing nematode population.
    Keywords: Fungus culture filtrate, Plant parasitic nematode, Antagonistic fungi, Paecilomyces, Isaria
  • Page 229
    Cucurbit yellow stunting disorder virus (CYSDV)، a member of the genus Crinivirus (family Closteroviridae)، causes considerable losses in cucurbits. Using of the resistant cultivars is a potential option for control of the disease induced by CYSDV. In this research twenty five accessions of Cucumis melo، including local melons، collected from different regions in Iran، were evaluated under controlled conditions for their reaction to Iranian CYSDV isolate، (Bushehr). Inoculations were made at first true leaf-stage with Bemisia tabaci. Assays included mean of disease severity index 6 weeks after inoculation، time of symptoms development (infection percentages 20 days after inoculation) and virus concentration in plant (mean ELISA value 8 weeks after inoculation). Only two accessions Chorook zard and Til zard showed delay in symptom development، low disease severity index and low concentration of the virus. They were considered resistant to the virus and tolerant to the disease. The accessions Zard khareji، Zard moshabbak dorosht، Zard talaee and Sefid because of low concentration of the virus in ELISA and Sirjan and Kashefi because of delay in symptoms development were resistant to virus. Yazdi، Zard talaee، Sirjan، Zard moattar and Sefid had low disease severity index and rated tolerant. Other accessions were highly sensitive to the virus.
    Keywords: Resistance, Disease severity, ELISA
  • Page 241
    In order to identify the nematode fauna of the family Qudsianematidae Jairajpuri، 1969، more than 150 soil samples were collected from different locations of Chaharmahal va Bakhtiari province during 2009 - 2011. The nematodes were extracted from soil samples by centrifugal flotation method، killed by adding hot 4% formaldehyde solution (De Grisse 1969) and transferred into pure glycerin. Permanent slides were made and morphological characters were studied using light microscopy. Drawings and morphometrics were done using a drawing tube attached to the microscope. In this study، seven species belonging to the family Qudsianematidae، namely Eudorylaimus sabulophilus، E. bombilectus، Crassolabium cylindricum، Discolaimus agricolus، D. bicorticus، Ecumenicus monohystera and Eudorylaimus subdigitalis were identified from which the first four species are new reports for Iran’s nematode fauna.
    Keywords: Crassolabium, Discolaimus, Ecumenicus, Eudorylaimus, Fauna, Nematode
  • Page 257
    During the last four years (2009- 2012) several reports of forest tree decline were received، complaining about serious damage and death of many trees. The disease has been spread throughout forests of Zagross mountains which extend from north west to south west of Iran covering approximately 4،000،000 ha. Also the disease has been spread throughout forests of Alborz mountains in the north of Iran. The infected tree species included Q. brantii، Q. castaneifolia and Zelkova carpinifolia. Q. brantii Lindl. (Persian oak) has dominated in all parts of Zagros mountains from north to south، especially on the southern side of mountain in Ilam، Lorestan، Kohgilouyeh va Boyer-Ahmad، Fars and Kermanshah provinces. Zelkova carpinifolia (Pall.) Dippel، and Quercus castaneifolia C. A. Mey are native to the Caucasus and Alborz mountains in northern parts of Iran. The decline began with browning of the leaves، viscous liquid exudatation on the branches and trunks resulting in a brown-black discoloration of bark and woody tissues. In the winter of the next year fungal growth induces a typical charcoal-black surface on diseased branches and trunks. The perithecia of B. mediterranea were observed in a black carbonaceous layer on the stem surface erupting from the declined trees and the ascospores were visible under light microscope. Perithecia were obovoid، containing، amyloid asci، with dark brown ellipsoid ascospores، with straight germ slits along the spore-length. On the basis of these morphological characteristics، the fungus was identified as Biscogniauxia mediterranea. Pathogenicity tests were conducted using an isolate of B. mediterranea on six-month-old Q. brantii seedlings using a mycelial plug of B. mediterranea colonized potato-dextrose agar and the symptoms were observed after two months and the same fungus was re-isolated. Based on previous studies infections occur in healthy living trees as endophyte and then become invasive under water stress conditions in most reports. B. mediterranea has been reported to be aggressive on drought stressed hosts. During the last ten years climate changes has occurred in Zagros forests and resulting drought stress extending desert areas followed by occurrence of the fine dust phenomenon has reduced the photosynthesis of the forest trees and making them more vulnerable to the disease. In spite of tolerance of Persian oak species to the range of temperatures from -31°C until +45، the incidence of charcoal disease has been increased dramatically on Q. brantii forests. On the basis of our current knowledge، Q. brantii represents a new host of B. mediterranea and this is the first report of Persian oak charcoal disease outbreaks throughout Zagros mountain forests of Lorestan، Ilam، Fars، Kohgiloye va Boyer – Ahmad and on Zelkova carpinfolia in Daland forests of Gorgan area.
    Keywords: Charcoal disease, Biscogniauxia mediterranea, Quercus brantii, Zelkova carpinifolia, Zagros, Alborz mountains forests
  • Page 265
    Three species of Tuberculina viz. T. persicina، T. sbrozzii and T. maxima are newly reported from Iran. Information about distribution and host range of species is provided. Each species is re-described and illustrated by photomicrographs. A key for reported taxa is also provided.
  • Page 271
    In summer of 2009، a disease with symptoms such as stem and trunk cankers were seen in apple Golden Delicious cultivars trees in west Azerbaijan orchards. The disease was in progress due to environmental stresses such as drought and frostbite. Bark and vascular system of the tree was darkened at the site of infection and cankers were scaling on main trunk and branches. To isolation of the fungi، infected tissues were surface sterilized for 3 min in 70% ethanol and were washed 3 times with sterile distilled water. Pieces were taken from sterilized tissues and were transferred to PDA، and then were kept at 25 °C، in the dark. The growing fungi were purified by hyphal tip method. To induce the formation of asexual fruiting bodies، the method of using pine needles were used. Inoculated Petri plates were kept for 4 weeks at 25 °C under near-ultraviolet light (near-UV) with 12:12h photoperiod to produce the pycnidia (Pavlic et al. 2008). Different macroscopic and microscopic characters such as color and growth characteristics of colony، color، shape and dimensions of conidium، conidiogenous cell and pycnidium were studied. Also، the ITS region of one selected isolate was amplified and sequenced. Based on morphological and ITS sequence analysis، Diplodia malorum was identified. Descriptive characters of the species are as: Colony at first white، after two weeks turned to olive buff to olive greenish and finally after three weeks became dark. Conidiomata pycnidial، 600 × 500 mm in diameter، solitry or aggregated، spherical to oblong، dark brown to black، immersed، partially erumpent when mature. Conidiogenous cells hyaline، smooth، cylindrical، swollen at the base، 7 - 16 × 2. 5 - 5 µm، proliferating at the same level to produce periclinal thickening، or proliferating percurrently، giving rise to 2-3 annelations. Conidia aseptate، thick-walled، smooth outer surface and verruculose inner surface، oblong to cylindrical with broadly rounded ends، hyaline، becoming dark brown and 1-septate after release from the pycnidium (rarely two septum)، 17. 5-34 × 11-16 µm. The results of Blast search showed high similarity (100 percent) of the studied isolate with the isolates belong to Diplodia malorum deposited in Gene bank (Phillips et al. 2012). The pathogenicity tests were carried out on potted 2 years old seedlings and fruits of apple Golden cultivar based on completely randomized design. After eight weeks post inoculation، symptoms of bark darkening and canker were seen in inoculated areas. In fruits، six days after inoculation the brown rot symptoms were seen in the inoculated area which was progressed into the fruit flesh. In the controls، no symptoms were developed. Reisolation and identification of the inoculated fungi were done from the newly infected tissues and fulfilled Koch''s postulates. To our knowledge، this is the first report of isolation and pathogenicity confirmation of Diplodia malorum from apples in Iran.
  • Page 275
    The stem and bulb nematode، Ditylenchus dipsaci (Kühn، 1875) Filipjev، 1936 is one the most destructive plant-parasitic nematode which is widely distributed in temperate regions of the world. It is a serious pest on a wide range of crops including lucerne، red clover، sugar beet، maize، onion، garlic، strawberry and many other agricultural and horticultural plants، especially flower bulbs such as narcissus، hyacinth and tulip. Ditylenchus dipsaci has been reported from alfalfa، garlic and onion from Iran. Occurrence of D. dipsaci on strawberry، which was first reported in 1913 from Britain، has not already been observed in Iran. During a survey of the strawberry fields in Bahnamir and Babol cities of Mazandaran province، symptoms of disease including dwarf، leaf shrinkage and deformities، reduced petiole length and surface of lamina، reduced fruit size and reduced fruit setting in severe infections were observed. The nematodes in the soil and aerial parts of the infected strawberry plants were extracted by tray method، fixed and transferred to the anhydrous glycerin. After preparing permanent slides، the nematode was studied by light microscopy. On the basis of morphological and the following morphometric characters، the population extracted from infected strawberry، identified as Ditylenchus dipsaci: Females (n = 10): L = 1169 ± 122 (1011-1411) µm، a = 44. 1 ± 2. 9 (40. 7-51. 0)، b = 6. 3 ± 0. 8 (5. 0-7. 2)، c = 14. 9 ± 1. 6 (13. 2-18. 6)، c'' = 5. 1 ± 0. 4 (4. 6-5. 7)، stylet = 11. 1 ± 0. 7 (10. 2-11. 8) µm، V = 78. 9 ± 2 (74. 5-81. 3). Males (n = 5): L = 1183 ± 175 (947-1430) µm، a = 50. 2 ± 4 (46. 2. -50. 8)، b = 6. 4 ± 0. 8 (5. 8-7. 6)، c = 14. 8 ± 1. 2 (13. 5-16. 2)، c'' = 4. 8 ± 0. 5 (4. 2-5. 5)، stylet = 11. 4 ± 0. 2 (11. 1-11. 6) µm، spicules = 26 ± 1 (24. 8-27) µm، gubernaculum = 7. 7 ± 0. 3 (7. 3-8. 0) µm. Initial investigation indicated that approximately 90% and 40% of 20 and 10 strawberry fields in Bahnamir and Babol cities، respectively، showed the symptoms of disease. The occurrence of disease in different fields was estimated between 20-70%، with respect to the age of cultivation. The average number of nematodes in infected shoots obtained from five plant samples per each field was 147 nematodes per gram of plant tissue.
  • Page 277
    Safflower (Carthamus tinctorius L.) of the family Asteraceae is an annual broadleaf oilseed crop with 35-40 % oil. It was originated from southern Asia and is known to have been cultivated in China، India، Iran and Egypt. In Iran the safflower cultivation area has increased over 10000 ha in 2008. Some pathogenic fungi such as Pythium ultimum، Phytophthora drechsleri، Puccinia carthami، and Fusarium oxysporum f. sp. carthami affect safflower crop in the country. During summer of 2011 safflower plants showing yellowing and wilting were collected from fields in Bajgah، Shiraz (Fars province). Segments of root and crown were surface sterilized using 0. 5% sodium hypochlorite، plated on acidified PDA and incubated at 25 ˚C. The growing colonies were purified using single spore method. The colonies appeared yellow pink on PDA. Carnation leaf agar was used for macroconidium formation. Macroconidia were curved with five septa; Chlamydospores were round and verrucose; no microconidia were produced. The colonies on acidified PDA at room temperature produced light yellow aerial mycelium and appeared dark pink when looked upon at the back of Petri plates.. Based on morphological features and available sources such as Nelson et al. (1983)، Burgess et al. (1994) and Leslie and Summerell (2006)، the fungus was identified as Fusarium compactum. This fungus has been previously reported from Iran on wheat by Zare and Ershad (1997). To study the pathogenicity of the fungus to safflower، an inoculum was prepared according to Westerlund et al. (1974). The fungus was grown on millet seeds. The colonized seeds were placed around crown and roots of 14-day old and 60- day old safflower plants and grown under greenhouse conditions. After four weeks، the inoculated plants developed leaf yellowing and root and crown necrosis. The fungus was reisolated from infected plants and identified to fulfill the Koch''s postulates.
  • Page 279
    Brown stripe of rice disease was first reported from rice nursery in Mazandaran province. The agent was identified as Acidovorax avenae subsp. avenae (Aaa) (Rahimian. 1986، Iran Agric. Res. 5:63-71). Assessment of the possible genetic diversity of Aaa isolates in eastern Mazandaran was attempted in the present study. On the basis of biochemical and physiological characteristics، the isolates were identified، phenotypically، as Aaa. All isolates were oxidase and catalase positive and hydrolysed starch، casein and Tween 80. They did not assimilate sucrose or salicin but were capable of using sorbitol and monnitol as carbon sources (Rahimian. 1986، Iran Agricultural Res. 5:63-71). Genomic DNA of isolates was extracted and subjected to rep-PCR using REP and BOX primers، under the previously described conditions with only minor modifications (Versalovic et al. 1991، Nucleic Acids Res. 19:6823-6831). Dendrograms were constructed using data sets obtained from amplified fragments، using the Jaccard coefficient، the UPGMA algorithm and NTSYS-PC program. Comparison of the genomic fingerprints demonstrated that، at 20%، 50%، 80% similarity levels isolates formed 7، 16، 23 clusters with BOX primer، respectively and 5، 13، 19 clusters with REP primer at the stated levels of similarity، respectively. The clusters produced in REP-PCR were highly congruent with those of BOX-PCR. There has been no report on the presence of such any high level of genetic diversity in this bacterial subspecies elsewhere