فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال پنجاهم شماره 1 (بهار 1393)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال پنجاهم شماره 1 (بهار 1393)

  • 156 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منصوره میرابوالفتحی، روح الله کرمی اسبو، لاله حسینیان صفحه 1
    اکراتوکسین A (OTA) زهرابه قارچی است که عمدتا توسط گونه هایAspergillus و Penicillium در غلات، کشمش و قهوه تولید می شود. مهم ترین عامل محدودکننده صادرات کشمش و قهوه در دنیا آلودگی این محصولات به اکراتوکسینA است. سمیت ناشی از اکراتوکسین Aدر کلیه ها بروز می کند و سبب نارسایی و نهایتا سرطان کلیه ها و کبد می شود. در این تحقیق از محصول کشمش استان خراسان (کاشمر، خلیل آباد، قوچان)، استان قزوین (تاکستان)، و استان آذربایجان شرقی (بناب، مراغه و ملکان) نمونه برداری شد. جهت جداسازی قارچ های گروه Aspergillus Sec. Nigri نمونه های کشمش مستقیما در محیط های کشت مصنوعی مناسب کشت شد، هم چنین سوسپانسیونی از آلودگی های سطحی آنها تهیه، در محیط مناسب کشت و قارچ های گروه فوق ردیابی، تشخیص و میزان آلودگی نمونه ها ثبت گردید. اکراتوکسینA در نمونه های کشمش جمع آوری شده با استفاده از روش HPLC+IACردیابی و میزان آن اندازه گیری شد. جهت ارزیابی توانایی توکسین زایی جدایه های گروه Aspergillus Sec. Nigri حاصل از کشمش، چهارده جدایه انتخاب و میزان اکراتوکسین تولید شده توسط آنها در محیط PDB اندازه گیری گردید. جدایه هایی از گونه A. carbonariusکه بر اساس ویژگی های مورفولوژیک تشخیص شده بودند، انتخاب، دی ان ای آنها استخراج و نواحی 18S، ITS1، 5.8S، ITS2، 28S از دی ان ای ریبوزومی و ژن بتا توبولین آنها در واکنش PCR تکثیر، تعیین توالی، و با توالی این نواحی در سایر جدایه های گزارش شده از این گونه در NCBI مقایسه شد. همگی نمونه ها (44 نمونه) به قارچ های گروه A. Sec. Nigri آلوده بودند، لیکن میزان آلودگی بین 8- 100 درصد متغیر بود. بیشترین آلودگی قارچی (100%) مربوط به کشمش های آسیب دیده و کشمش هایی بود که مصارف مستقیم خوراکی نداشتند. آلودگی به اکراتوکسین A در پنج نمونه کشمش (11% نمونه ها) با گستره آلودگی ppb 4/0 تا ppb 100 ردیابی شد. از بین 52 جدایه متعلق به گروه A. Nigri تعداد 10 جدایه (20%) متعلق به گونه A. carbonariusبود که 71% جدایه های مورد بررسی توانایی تولید اکراتوکسین A در مقادیر 3/2 تا ppb8/108 در محیط مصنوعی را داشتند. توالی نوکلئوتیدی دی ان ایریبوزومی و ژن بتا توبولین نماینده هایی از جدایه های A. carbonarius کشمش که مولد مقادیر بالای اکراتوکسین A بودند، همگی یکسان و با جدایه های این قارچ در بانک ژن 100% تشابه داشت که با شماره های دسترسی KF434631، KF434632، KF434633 برای دی ان ایریبوزومی وKF434634، KF434635 برای ژن بتا توبولین در بانک ژنNCBI ثبت شد.
    کلیدواژگان: کشمش، ایران، اکراتوکسین Aspergillus section Nigri A
  • تنوع ژنتیکی درون گونه ای Phytophthora cryptogea و P.drechsleri
    رضا مستوفی زاده قلمفرسا، ضیاءالدین بنی هاشمی، دیوید ادوارد شوالن کوک صفحه 17
    گونه های Phytophthora drechsleri و P. cryptogea بیمارگرهای گیاهی اامیستی با قرابت فیلوژنتیکی نزدیک هستند. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی در میان این گونه ها، جدایه هایی از P. drechsleri و P. cryptogea مربوط به میزبان های متفاوت و از مناطق مختلف جهان به همراه جدایه هایی از آرایه خویشاوند آنها، P. erythroseptica، از طریق روش میکروستلایت های فزون سازی شده تصادفی (RAMS) مطالعه شدند. این بررسی به کمک سه آغازگر متغیر قلاب دار، VHV(GT)7G، DDB(CCA)5و DHB(CGA)5انجام گرفت. در بین جدایه های مورد بررسی دو الگوی نواربندی متفاوت دیده شد که شامل 26 نشانگر RAMS در بین جدایه های P. cryptogea و P. erythroseptica و 18 نشانگر RAMS در بین جدایه های P. drechsleri بود. واکاوی UPGMA روی نشانگرهای RAMS نشان داد که P. cryptogea دارای تغییرات مولکولی قابل توجهی بوده که بیانگر تنوع درون گونه ای آن است. در جمعیت مورد بررسی P. cryptogea مربوط به مناطق مختلف دنیا حداقل سه گروه ژنتیکی مجزا وجود دارد که میانگین تشابه در بین این جمعیت ها 54-60 درصد برآورد گردید. نشانگرهای چندشکلی RAMS در جدایه های P. erythroseptica تقریبا همانند نشانگرهای مشاهده شده در P. cryptogea بودند و این جدایه ها در میان دندروگرام P. cryptogea به صورت رگه ای واگرا ظاهر شدند. به نظر می رسد که جدایه های P. erythroseptica به دو گروه P. cryptogea به مراتب شبیه ترند تا گروه سوم به دو گروه مذکور. در این بررسی هیچ شواهدی مبنی بر وجود رگه هایی با ساختار زیست جغرافیایی دیده نشد. این امر ممکن است به خاطر دامنه میزبانی وسیع گونه و نقل و انتقال جهانی رگه های آن باشد که به همراه گیاهان زراعی و باغی جا به جا شده اند. براساس داده های به دست آمده P. drechsleri گونه ای همگن تر است، اما رگه هایی در آن مشاهده می شود که منعکس کننده توزیع جغرافیایی آن است. واکاوی RAMSهیچ نوع جهت گیری بر اساس اختصاصیت میزبانی را در بین رگه های مختلف این دو گونه مشخص نکرد.
    کلیدواژگان: Oomycota، Phytophthora Cryptogea، Phytophthora Cryptogea، Phytophthora Cryptogea، میکروستلایت های فزون سازی شده تصادفی
  • سمیرا پیغامی آشنایی، کیوان بهبودی، مسعود احمدزاده صفحه 19
    کلونیزاسیون ریشه گیاهان به وسیله قارچ های میکوریز، منجر به تغییرات کمی و کیفی در جمعیت میکروبی مستقر در منطقه ریزوسفر می گردد. مکانیزم های کنترل کننده ارتباطات موجود بین قارچ های میکوریز و باکتری ها در ریشه گیاهان میزبان می تواند از نوع سینرژیستی، رقابتی و یا آنتاگونیستی باشند.در این بررسی، مطالعات بیولوژیکی و مولکولی بیان کننده یک ارتباط رقابتی و آنتاگونیستی بین قارچ میکوریز G. intraradices و دو باکتری P. fluorescens و B. subtilis بود. به دنبال تلقیح عوامل میکروبی مفید، سیستم ایمنی گیاه در حالت آماده باش قرار گرفته و با حمله بیمارگر، مسیرهای مقاومتی در گیاه برنج به صورت سیستمیک و به طور موثرتری فعال گردید. شدت بیماری در تیمارهای حاوی B. subtilis و P. fluorescens+B. subtilis کمتر از 5/1 بود و منجر به القای یک مقاومت قابل توجه بر علیه M. oryzae گردید. به طور کلی، دو مسیر مقاومتی ISR ناشی از ریزوباکترها و MIR ناشی از قارچ های میکوریز، به موازات یکدیگر و وابسته به JA بوده و بر علیه عوامل بیماریزای نکروتروف فعال می گردند. با توجه به این نکته که این اولین مطالعه روی تعاملات بین قارچ های میکوریز و باکتری های آنتاگونیست در گیاه برنج می باشد، به نظر می رسد که برنج به عنوان یک گیاه تک لپه، میزبانی مناسب برای بررسی مکانیزم ها و ارتباطات موجود در این زمینه است.
    کلیدواژگان: P، fluorescens، B، subtilis، G، intraradices، القای سیستمیک، Magnaporthe oryzae
  • سلمی علوی، حسین معصومی صفحه 37
    ویروس موزائیک گوجه فرنگی(ToMV)یکی از ویروس های مهم گیاه گوجه فرنگی بوده و دارای دامنه میزبانی وسیعی در میان گیاهان زراعی و غیر زراعی است. به منظور تعیین پراکنش، دامنه میزبانی و تنوع ژنتیکی جدایه های این ویروس در مناطقی از ایران طی سال های 1385 تا 1387 بررسی هایی انجام شد. نمونه های گیاهی بر اساس علائم از مزارع گوجه فرنگی، فلفل و علف های هرز آنها واقع در استان های همدان، یزد، کرمان و هرمزگان جمع آوری گردیدند. به منظور تایید آلودگی نمونه ها از آزمون های الایزای غیر مستقیم استفاده شد. در مجموع از 434 نمونه، تعداد 27 نمونه از گیاهان شامل گوجه فرنگی، فلفل، لوبیا و علف های هرز سلمه تره و تاجریزی به این ویروس آلوده بودند. به منظور مطالعات مولکولی و تعیین دامنه میزبانی، تعداد ده جدایه بر اساس موقعیت جغرافیائی و میزبان انتخاب و ژن پروتئین پوششی آنها تکثیر و همسانه سازی شد و درخت فیلوژنتیکی ترسیم گردید. بر مبنای این درخت جدایه های ToMVبه سه گروه I، II و III تقسیم گردیدند که جدایه های ایرانی این ویروس در گروه I، از گیاهان فلفل، تاجریزی و سلمه تره جدا شدند و بقیه جدایه ها در گروه III قرار گرفتند. کمترین میزان تشابه در بین جدایه های ایرانی، مربوط به جدایه Jir.Che.4(از منطقه جیرفت استان کرمان و از گیاه سلمه تره) در گروه I و چهار جدایه دیگر(از گیاه گوجه فرنگی) از گروه III به میزان 4/84% از مناطق کرمان و همدان می باشد. در این بررسی هم چنین لوبیا به عنوان میزبان طبیعی این ویروس در ایران برای اولین بار معرفی می گردد و نتایج حاصل از دامنه میزبانی بر روی گیاهان آزمون بیانگر آن است که تفاوت هائی در بین جدایه های ایرانیToMV از نظر واکنش برروی ارقام مختلف توتون وجود دارد. محاسبه تنوع ژنتیکی(π) جمعیت های جغرافیائی دنیا نشان از آن دارد که بیشترین میزان تنوع ژنتیکی مربوط به جمعیت جدایه های ایرانی و برزیلی بوده و این میزان در بین جدایه های ایرانی نزدیک به دو برابر جدایه های گزارش شده از سایر نقاط دنیاست.
    کلیدواژگان: ویروس موزائیک گوجه فرنگی، دامنه میزبانی، درخت فیلوژنتیکی، تنوع ژنتیکی
  • رضا بهزادی امین، اکبر کارگر بیده، سیدمحسن تقوی صفحه 53
    در این بررسی اثر تعدادی از باکتری های فراریشه بر فعالیت نماتود ریشه گرهیMeloidogyne incognita در شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد مطالعه قرار گرفت. ابتدا تعداد 52 جدایه از فراریشه گیاهان خیار، بادمجان و گوجه فرنگی جداسازی و تاثیر آنها بر تفریخ تخم و مرگ ومیر لارو سن دو نماتود ریشه گرهی در شرایط آزمایشگاه بررسی گردید. سپس نه جدایه از موثرترین جدایه ها، انتخاب و با انجام آزمون های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی شناسایی گردید. استفاده از کشت صاف شده این جدایه ها شامل پنج جدایه از Pseudomonas fluorescensو جدایه هایی از P. putida، Bacillus subtilis، B. brevis و Serratia sp.همراه با جدایه CHA0P. fluorescensباعث کاهش تفریخ تخم به میزان 35-48% و افزایش مرگ و میر لارو سن دو به میزان 2/32-8/48 درصد گردید. سپس اثر این جدایه ها بر روی M. incognita در گوجه فرنگی رقم ارلی اوربانا در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. استفاده از رقتCFU ml-1 108 از سوسپانسیون باکتری ها در مخلوط خاک مزرعه و ماسه (نسبت 3:1) و خاک مزرعه سترون و غیرسترون، حاوی چهار تخم و لارو سن دو (در گرم خاک) به طور معنی داری سبب کاهش گال زایی و فاکتور تولید مثل نماتود و افزایش رشد رویشی گیاه در مقایسه با شاهد شد. نتایج نشان داد استفاده از خاک غیر سترون سبب کاهش بیشتر شاخص های نماتود در مقایسه با خاک سترون گردید. باکتری هایP. putida، (PF19) P. fluorescensوB. subtilisموثرترین جدایه ها در کاهش جمعیت نماتود بودند.
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیکی، Serratia sp، B، brevis، Bacillus subtilis، Pseudomonas fluorescens
  • سمیه ظفری، وحید نیکنام، حسن ابراهیم زاده معبود صفحه 69
    اثر آلودگی فیتوپلاسمای همراه جاروک لیمو ترش بر محتوایپلی فنول ها، فلاونوئیدها و دو ترکیب مهم درگیر در مسیر سنتز آنها (کربوهیدرات ها و آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز) در برگ های لیمو ترش مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری از گیاهان سالم و آلوده در12 و16 هفته بعد از مایه زنیانجام شد. به رغم گزارش های متعدد مبنی بر افزایش ترکیبات فنولی تحت شرایط تنش، نتایج به دست آمده از مطالعه کمی و کیفی این ترکیبات به کمک اسپکتروفتومتر و کروماتوگرافی گاز- مایع کاهش معنی دار کربوهیدرات های محلول، فنیل آلانین آمونیالیاز، ترکیبات فنولی کل و فلاونوئیدها را در گیاه آلوده در مقایسه با گیاه سالم نشان داد. محتوای ترکیبات فنلی در هر دو نمونه برداری کاهش یافت.
    کلیدواژگان: ترکیبات فنولی، فیتوپلاسما، لیموترش
  • مجید پاک نیت صفحه 79
    نماتود مرکبات (Tylenchulus semipenetrans) در شمال و جنوب ایران دارای اهمیت زیادی است. در یک آزمایش با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی تاثیر روش آفتابدهی خاک سایه انداز درختان آلوده بر کنترل این نماتود در منطقه داراب استان فارس طی سال های 1389-1391 مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمار های این آزمایش شامل آفتابدهی در اوایل فصل رشد به مدت 45 و 60 روز هم زمان با شروع فعالیت نماتود، به هنگام اوج دمای محیط به مدت 60 روز و شاهد بدون آفتابدهی بودند. در زمان آفتابدهی، میانگین حداکثر دمای ماهیانه عمق 15 سانتی متری خاک در زیر ورقه های پلاستیکی به C°7/39-8/41 رسید. نتایج نشان داد که در همه تیمارها جمعیت نماتود مرکبات بلافاصله پس از آفتابدهی، سه ماه و یک سال بعد از اتمام دوره آفتابدهی شدیدا کم شد و درصد بقای نماتود به صفر و یا نزدیک صفر کاهش یافت (P ≤0.05). با این وجود، حساسیت نماتودهای انگل سطحی خانواده های مختلف و هم چنین راسته Rhabditida نسبت به آفتابدهی کمتر بود. کاهش شدید جمعیت نماتود مرکبات به طور معنی داری موجب افزایش شاخص های رویشی و زایشی درختان تیمار شده در سال بعد شد به طوری که متوسط میزان محصول هر درخت در تیمارهای مختلف به ترتیب بین 6/71-9/77 و2/ 70-8/77 درصد نسبت به قبل از آفتابدهی و شاهد افزایش یافت.
    کلیدواژگان: استان فارس، آفتابدهی خاک، بقای نماتود، نماتود انگل گیاهی، کنترل بیماری، مرکبات
  • مقاله کوتاه
  • محسن نیازیان، رضا امیری، اباذر رجبی، محمدرضا اوراضی زاده صفحه 95
    تعداد 9 رگه و 36 هیبرید حاصل از آنها به منظور ارزیابی مقاومت نسبت به بیماری لکه برگی سرکوسپورایی در قالب طرح لاتیس سه گانه با 3 تکرار در مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول در سال زراعی88-1387مورد بررسی قرار گرفتند. مزرعه آزمایشی طی سه مرحله به فاصله تقریبی 30 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. یادداشت برداری مطابق مقیاس9-1 (KWS) انجام شد. تعیین شدت بیماری یک بار برای کرت و یک بار نیز به تصادف برای ده بوته در هر کرت تعیین شد و میانگین آن به عنوان درجه آلودگی برای کرت منظور شد. نتایج هر یادداشت برداری به طور مستقل تجزیه آماری شد.نتایج نشان داد لاین RR607 دارای بالاترین سطح مقاومت بود. هیبریدهای حاصل از این لاین شامل هیبریدهای RR607×7112-36 و RR607×452 نیز از بقیه هیبریدها مقاومتر بودند. بر اساس عملکرد در حضور عامل بیماری هیبریدهای 7173×474، 436×436-104، 436-104×SBFIROZ، 436-104×7173 و 436-104×452جزو هیبریدهای با عملکرد بالا و متحمل به بیماری لکه برگی سرکوسپورایی معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: ارزیابی مزرعه ای، چغندر قند، عملکرد قند، مقاومت به لکه برگی سرکوسپورایی
  • ساسان رحمان پور، بابک عبدالهی مندولکانی، مرتضی قدیم زاده، مینا راستگو صفحه 99
    خانواده کدوئیان به ویژه گونهCucumis melo L. از مهم ترین منابع غذایی بشر بوده که گسترش جهانی دارند. اعضای گونهC. melo حساسیت بالایی به بیماری های ویروسی دارند. ویروس موزائیک زرد کدو (ZYMV) از عوامل اصلی محدودکننده تولید این محصولات در جهان است. در این پژوهش واکنش 12 رقم هیبرید و 32 توده بومی ملون نسبت به ZYMVبه روش آزمون DAS-ELISAمورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت معنی داری در سطح 01/0 بین ژنوتیپ های مختلف ملون برای آلودگی به ZYMV وجود دارد. نتایج به دست آمده بر مقاومت نسبی بیشتر ارقام هیبرید در مقایسه با توده های بومی در برابر ZYMV دلالت می کند. ژنوتیپ Charantaio T بالاترین حساسیت و بیشترین غلظت ویروسی را نشان داد. در مقابل ژنوتیپ PI414723 کمترین غلظت ویروسی را نشان داد. رقم PI414723 می تواند به عنوان یک منبع مقاومت به ZYMV در کارهای انتقال ژن و کنترل شیوع ویروس به کار رود.
    کلیدواژگان: ملون (Cucumis melo L) و ZYMV، آزمون DAS، ELISA، ارزیابی واکنش ارقام
  • گزارش کوتاه علمی
  • مهرویه کتابچی، یوبرت قوستا، سیامک حنیفه صفحه 103
    طی بازدید ها از میوه فروشی های شهرستان ارومیه در طول تابستان و پاییز سال 1392، نشانه های پوسیدگی به طور معمول روی میوه های موز دیده شد. ابتدا سطح پوست میوه ها قهوه ای رنگ شده و به تدریج قهوه ای شدن به داخل گوشت میوه گسترش می یابد و بعد از مدتی، کل بافت میوه دچار پوسیدگی می شود. در سطح بافت های قهوه ای شده میوه، ریسه های سفید رنگ قارچ به فراوانی رشد نموده و بعد از گذشت یک هفته، روی آنها، نقاط سیاه رنگ که آسروول های قارچ هستند، به فراوانی تشکیل می شوند (شکل A). عمل جداسازی قارچ به دو روش (کشت بافت آلوده و برداشت کنیدیوم های قارچ) انجام گرفت. بر اساس مطالعات ریخت شناختی جدایه های خالص شده، گونه Pestalotiopsis theae با مشخصات زیر تشخیص داده شد.
    پرگنه قارچ در محیط کشت PDA، در دمای 25 درجه سلسیوس و شرایط نوری/ تاریکی 12/12 ساعته به رنگ سفید است. پرگنه قارچ سریع الرشد بوده و در مدت 5 روز سطح تشتک پتری به قطر 80 میلی متر را کاملا پر می کند (شکل B). بعد از روز پنجم، به تدریج جوش های سیاه رنگی در سطح پرگنه ظاهر می شوند که اندام های باردهی غیر جنسی (آسروول های) قارچ می باشند. آسروول ها سیاه رنگ بوده، ابتدا به طور پراکنده و سپس به طور متراکم در بخش هایی از پرگنه قارچ تشکیل می شوند که حاوی تجمعی از توده های کنیدیومی لزج در سطح خود هستند (شکل B). کنیدیوم ها دوکی شکل، راست یا نسبتا خمیده، با چهار بند عرضی، همراه با فرورفتگی در محل آنها، به ابعاد شکل 1. A) نشانه های پوسیدگی میوه موز توسط قارچ Pestalotiopsis theae؛ B) پرگنه قارچ به همراه آسروول های سیاه رنگ و C) کنیدیوم ها Fig. 1. A) Fruit rot symptoms on banana caused by Pestalotiopsis theae B) Fungal colony with black acervuli and C) Conidia -7 5/5 × 25-20 میکرومتر، که یاخته قاعده ای و انتهایی کنیدیوم بی رنگ و یاخته های میانی قهوه ای تا قهوه ای تیره هستند. اندازه یاخته های میانی 15-11 میکرومتر است. یاخته قاعده ای کنیدیوم دارای یک زائده مرکزی بی رنگ و به طول 8-3 میکرومتر و یاخته انتهایی دارای 4-2 زائده بی رنگ و به طول 40-15 میکرومتر است. انتهای زوائد به طور مشخصی متورم هستند (شکل C) (چانگ و همکاران 1997؛ سواناراچ و همکاران 2013).
    آزمون اثبات بیماری زایی قارچ، با مایه زنی جدایه ها روی میوه های سالم موز در شرایط آزمایشگاهی به همراه تیمار شاهد انجام گرفت. برای این منظور، مایه زنی قارچ هم از طریق سوسپانسیون کنیدیومی (با غلظت 106 کنیدیوم در هر میلی لیتر) و با ایجاد زخم در بخش پوست میوه و هم توسط کشت فعال میسیلیوم و با ایجاد زخم یا بدون ایجاد زخم در سطح بافت میوه انجام گرفت. اگر چه این گونه قبلا از روی چای در ایران گزارش شده است (Ershad، 2009)، اما بر اساس اطلاعات موجود، این اولین گزارش از وجودPestalotiopsis theae مرتبط با پوسیدگی میوه موز است.
  • رقیه همتی، مهدی محرابی صفحه 105
    در فروردین ماه سال 1392طی بازدیدی ازمزارع باقلا(Vicia faba L.)در شهرستان طارم، استان زنجان، گیاهانی با علائم شدید پژمردگی مشاهده گردیدند. با بررسی اولیه ریشه و طوقه بسیاری از این گیاهان، توده های نارنجی رنگ لعابی در لابلای ریسه های سفید رنگ بر سطح ریشه مشاهده شد. با بررسی میکروسکوپی، مشخص گردید که این توده های نارنجی رنگ، اسپورودوکیوم های متعلق به جنس Fusariumبودند.کشت تک اسپور از این توده ها انجام گرفت و قارچ مذکور بر اساس ویژگی های رشدی بر محیط کشت های PDA و CLA و نیز مشخصات میکروسکوپی ماکرو کنیدیوم ها و میکروکنیدیوم ها بر اساس کلید های معتبر شناسایی گونه های فوزاریوم (Leslie and Summerell 2006; Gerlach and Nirenberg، 1982) به عنوان(Fries) SaccardoFusarium avenaceum تشخیص داده شد. مشخصات این گونه به این شرح بود: سرعت رشد در محیط کشت PDA بالا بوده و پرگنه متراکم سفید رنگی تشکیل داد که رنگ آن از پشت تشتک پتری،، نارنجی مایل به قرمز بود. اسپورودوکیوم های نارنجی رنگ اغلب در مرکز پرگنه به فراوانی تشکیل شدند. اسپورودوکیوم های نارنجی رنگ هم چنین به فراوانی در محیط کشت CLA تشکیل گردیدند. ماکرو کنیدیوم ها باریک و کشیده، راست تا کمی خمیده با دیواره های عرضی باریک بوده و دارای سه الی پنج دیواره عرضی بودند. سلول انتهایی آنها باریک و نوک تیز و کمی خمیده و سلول پایه، دارای فرورفتگی پشتی و تا حدودی پا شکل بود. ماکروکنیدیوم های تشکیل شده در اسپورودوکیوم های تشکیل شده روی CLA طویل تر و باریک تر از ماکروکنیدیوم های تشکیل شده در مزرعه بودند و طول و عرض 42-5/67 (55) × 5/2 – 5 (3/3) میکرو نداشتند.. میکروکنیدیوم ها و مزوکنیدیوم ها دوکی شکل دارای یک، دو یا سه دیواره عرضی بوده و اغلب به صورت انفرادی روی منوفیالیدها و پلی فیالیدها تشکیل شدند. در ادامه این تحقیق، آزمون بیماری زایی این گونه روی رقم برکت باقلا در گلدان هایی حاوی خاک مزرعه، ماسه و کود حیوانی به نسبت 1/1/1 تحت شرایط گلخانه (دمای متوسط 24 دزجه سانتی گراد و نور طبیعی خورشید)، با استفاده از روش مایه تلقیح گندم بر اساس روش برگس و همکاران (Burgess et al. 1994) انجام شد و علائم شدید بیماری روی ریشه و اندام های هوایی پس از گذشت 12 روز ظاهر گردید (شکل 1). F. avenaceumیکی از گونه های خسارت زا روی باقلا در جهان است. این اولین گزارش از جداسازی و تعیین بیماریزایی این گونه روی باقلا در ایران می باشد.
  • ابوذر قربانی، کرامت الله ایزدپناه، علیرضا افشاری فر، محمود معصومی، سعید دارابی، فهیمه منظری صفحه 107
    Polymyxa betae اولین بار در سال 1964 به عنوان پارازیت ریشه چغندرقند توسط کسکین (Keskin) تشخیص، نامگذاری وتشریح شد. لکن اهمیت این شبه قارچ بیشتر به خاطر نقش آن در پایداری و انتقال ویروس رگبرگ زرد نکروتیک چغندرقند (، BNYVV(Beet necrotic yellow vein virus عامل بیماری ریشه ریشی (ریزومانیا) است. تاکنون آلودگی P. betaeدر گیاهانی نظیر Atriplex patula (اسفناج صحرایی)، Amaranthus retroflexus (تاج خروس وحشی)، Chenopodium album (سلمه تره)، Portulaca oleracea (خرفه)، P. grandiflora، Papaver argenome،Silene albae، S.vulgaris، S.noctifloraSpinacia oleracea (اسفناج) و Stellaria graminea (گندمک)،ردیابی شده است. در ایران مطالعه کافی روی دامنه میزبانی P. betaeصورت نگرفته استواین تحقیق با هدف بررسی دامنه میزبانی این شبه قارچ و نقش علف های هرز مزارع چغندرقند در پایداری آن در راستای کنترل بهتر بیماری ریزومانیا صورت گرفت. نمونه برداری از ریشه گیاهان علف هرز در سال زراعی 1391 از مزارع چغندر قند استان های فارس و لرستان شامل: Amaranthus blitoides (تاج خروس خوابیده)، A. retroflexus، Asperugo procumbens (گاوزبان وحشی)، C. album، Cirsium arvense (کنگر وحشی)، Conringia orientalis (علف گوش خرگوش)، Convolvulus arvensis (پیچک صحرایی)، Heliotropium europaeum (آفتاب پرست)، Hibiscus trionum (کنف وحشی)، Malva sylvestris (پنیرک)، Melilotus officinalis (یونجه باغی)، Sonchus oleraceus (شیر تیغی)، Setaria viridis (چسبک)، Raphanus raphanistrum (ترب وحشی)، P. oleracea، Spergula arvensis (اسپرگول بیابانی)، Tragopogon graminifolius (شنگ وحشی) و Xanthium strumarium (توق) صورت گرفت.بدین منظور استخراج DNA از ریشه ی علف های هرز به روش گوانیدین مکنزی و همکاران(MacKenzie et al. 1997) انجام پذیرفت و در آزمون PCR با آغازگرهای اختصاصی P. betae مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق با استفاده از این روش نقش گیاهان A. retrosflexus (تاج خروس وحشی)، C. album (سلمه تره)، P. oleracea (خرفه)، R. raphanistrum (ترب وحشی) و S. arvensis (اسپرگول بیابانی) به عنوان میزبان های P. betae اثبات گردید. دو گونه ترب وحشی و اسپرگول بیابانی به عنوان میزبان های جدید P. betae در دنیا معرفی می گردند. این علف های هرز می توانند در فصولی که محصولات دیگر در تناوب با چغندرقند کشت می شوند به پایداری P. betae و BNYVV کمک کنند.
|
  • Page 1
    Ochratoxin A (OTA) is a mycotoxin which contaminates different plant products, including cereals, coffee, and dried grape. Aspergillus and penicillium species were identified as the main producer of OTA. Ochratoxin A is a potent nephrotoxin. The presence of OTA in raisin is an important barrier to raisin export. The maximum tolerable level of OTA in raisin is 10 µg /kg. During 2010- 2012 a research was carried out on the monitoring of ochratoxin A and ochratoxin A - producing fungi in raisin of Khorasan, Azarbaijan, and Qazvin provinces. The samples were collected from different processing stages of raisin, storages and factories. To study fungal contamination two methods of plating surface disinfected raisin and washing of raisin surface (suspension) on artificial media were used. Aspergillus section Nigri species were isolated and the growth of Aspergillus section Nigri species which were assumed to produce ochratoxin A were recorded after incubation period. To confirm morphological identification of A. carbonarius isolates, DNA of three A. carbonarius isolates were extracted and their ITS regions of ribomal DNA and β- tubulin genes were amplified by PCR and sequenced. Ochratoxin A contaminations of the raisin samples were estimated using HPLC- IAC method. To study ochratoxin A producing ability of Aspergillus section Nigri species isolated from raisin, 14 isolates selected as representative were cultured on PDB medium and OTA produced by each isolate was evaluated using HPLC- IAC method. All raisin samples were contaminated by Aspergillus section Nigri species. The mean of the assumed ochratoxin A producing -fungi contamination of raisin samples was 56. 31 (8-100%) but varied depending on the processing method, raisin variety and location. The highest contamination was found in injured not directly edible raisin. Twenty percent of the isolates belonged to A. carbonarus species and the rest to A. nigra. Ochratoxin A was found in five samples out of 44 (11%) raisin samples at the contamination levels of 0. 4 to 100 ng/g. 71% of tested A. carbonarius isolates produced ochratoxin between 0. 78- 108. 8 ppb. DNA sequencing data were generated for a part of 18S-ITS1-5. 8S-ITS2 and 28S region of the rDNA, and β- tubulin gene region. These sequences were compared to other sequences of A. carbonarus in GenBank and showed 100 % and 99% similarity, respectively. These data confirmed the morphological examinations. Sequences were submitted to GenBank under the accession numbers KF434631, KF434632, and KF434633 for ITS, and KF434634، KF434635 for β- tubulin gene. Since the highest contamination was found in injured raisins, they can be easily removed to reduce contamination by fungi and ochratoxin.
    Keywords: Raisin, Iran, Ochratoxin, Aspergillus carbonarius
  • NTRASPECIFIC GENETIC DIVERSITY OF Phytophthora cryptogea AND P. drechsleri
    Page 17
    Phytophthora drechsleri and P. cryptogeaare phylogenetically closely related oomyceteous plant pathogens. In order to evaluate genetic variation among these species, isolates of P. drechsleri and P. cryptogeafrom various hosts and localities. Also some isolates of another close taxon, P. erythroseptica,were characterized by the random amplified microsatellites (RAMS) technique using three degenerated anchored primer: VHV(GT)7G, DDB(CCA)­5 and DHB(CGA)5. Two different banding patterns were observed among isolates consisting of 26 RAMS markers among P. cryptogea and P. erythroseptica isolates and 18 among P. drechsleri isolates. UPGMA-analysis of RAMS markers showed that P. cryptogea has considerable molecular variability and illustrates intraspecific variations. There are at least three distinct genetic groups within P. cryptogea populations worldwide with average similarity of 54-60% between groups. P. erythroseptica isolates produced almost the same RAMS polymorphic markers as P. cryptogea and interspersed as a divergent lineage of P. cryptogea in the P. cryptogea UPGMA dendrogram. It seems that P. erythroseptica isolates are much similar to two of the P. cryptogea groups than the third group to the others. There was no evidence for biogeographically structured lineages which could be as a consequence of wide host range and transglobal transposition of lineages associated with worldwide movement of agricultural and horticultural plants. Data showed that P. drechsleriis a more homogenous species but there are some lineages that seem to reflect the geographic distribution. The RAMS analysis did not reveal any trends for host specificity between different lineages of these two species.
    Keywords: Phytophthora cryptogea, Phytophthora drechsleri, Phytophthora erythroseptica, Oomycota, Random amplified microsatellites
  • Page 19
    Mycorrhiza colonization can induce qualitative and quantitative changes in the microbial community. The mechanisms which control interactions between bacteria and AM fungi in plant roots can be synergistic, competitive or antagonistic. In this study, biological and molecular studies indicated a competitive and antagonistic interactions between G. intraradices, Pseudomonas and Bacillus. In inoculated plants by beneficial microbial agents, plant immunity system sat in priming position and resistance pathways activated systemically and more effective in rice plants by pathogen infection. Treatments including, B. subtilis and B. subtilis+P. fluorescens, exhibited disease severity (DS) score less than 1.5, were considered resistant to infection by M. oryzae. Like MIR, rhizobacteria mediated ISR is mainly effective against necrotrophic pathogens and is based on priming of JA-regulated responses. This is the first study to evaluate the interaction between AMF and bacteria in rice plant, therefore rice as a monocotyledonous plant, could be a suitable host for studying the mechanisms and interactions between AM fungi and other microbial agents.
    Keywords: G. intraradices, B. subtilis, P. fluorescens, Systemic induction, Magnaporthe oryzae
  • Page 37
    Tomato mosaic virus (ToMV) with wide host range is one the most important viruses in tomato plants. A survey was conducted to analyse incidence, host range and genetic diversity of the virus during 2006 until 2008. Symptomatic samples were collected from tomato, pepper, Kidney bean and weeds in Yazd, Kerman, Hamedan and Hormozgane provinces and checked by double antibody sandwich ELISA (DAS-ELISA). Of 434 leaf samples from tomato, pepper, Kidney bean and weed species, 27 samples were ELISA positive. Among the weed species tested Common lLambsquarters (Chenopodium amaranticolour) and Black night shade (Solanum nigrum) were found to be infected with ToMV. Based on the geographical location and host range, 10 ToMV isolates were selected for molecular and biological characterization. The full-length coat protein (CP) gene from 10 isolates was PCR amplified, cloned and sequenced. Phylogenetic analysis showed that these isolates fell into three groups I, II and III. Two weeds- and one pepper isolates were clustered in group I and the rest of isolates in group III. The lowest percent nucleotide sequence identity (84.4%) was between Iranian isolate Jir.Che.4 in group I and other four isolates collected from Kerman and Hamadan provinces in group III. Inoculation of 10 Iranian ToMV isolates on test plants induced different symptoms on tobacco. This is the first report of Kidney bean as the natural host of the virus in Iran. Study of genetic diversity (π) showed a remarkable variation in the ToMV isolates in the Iran and Brazil. This value was about twice for Iranian ToMV isolates in compared to the reported isolates in the world.
    Keywords: Tomato mosaic virus, Host range, Phylogenetic tree, Genetic diversity
  • Page 53
    The effect of several rhizobacteria isolates on activity of root-knot nematode, Meloidogyne incognita, was studied under laboratory and greenhouse conditions. Initially, 52 rhizobacteria isolates from the rhizosphere of cucumber, eggplant and tomato plants and their inhibitory effects on egg hatching and mortality of the second stage juveniles (J2s) were investigated in vitro. Then, nine most effective isolates were selected and identified by biochemical and morphological tests. Using filtered culture of five isolates of Pseudomonas fluorescens and one isolate of P. putida, Bacillus subtilis, B. brevis, and Serratia sp., caused 35-48% reduction in egg hatching and 32.2-48.8% increase in the mortality of J2s. The inhibitory effects of the isolates on nematode activity and growth indices of tomato cv. Early Urbana were evaluated under greenhouse conditions. Treatment of the sterilized and non-sterilized field soil and mixture of sand and field soil (3:1 ratio) with suspension of 108CFU ml-1 bacteria and four eggs and J2s of nematode (per g soil) significantly reduced nematode reproduction factor and increased the growth indices of tomato plants. The results showed that nematode indices were reduced more in non-sterilized soil, compared to sterilized soil. The isolates of P. putida, P. fluorescens PF19 and Bacillus subtilis were the most effective isolates in reduction of nematode population.
    Keywords: Biological control, Pseudomonas fluorescens, Bacillus subtilis, B. brevis, Serratia sp
  • Page 69
    The effect of lime witches’broomphytoplasmainfectinon the content ofpolyphenols, flavonoidsand two other important compounds dealing with the biosynthesis ofphenolics (i.e. carbohydrates and phenylalaninammonialyase) in lime leaves was investigated. Sampling from healthy and infected plants weretaken. at12 and 16 weeks after inoculation.Despite many reports indicating the increase of phenoliccompounds under stress conditions, the results obtained from the qualitative and quantitative study of these compounds usingspectrophotometryand gas-liquid chromatography showed a significant decrease ofsoluble carbohydrates, phenylalaninammonialyae, total phenolicandflavonoidcompoundsin infected compared to that in healthy plants. The content ofphenoliccompounds decreased in both sampling times.
    Keywords: Phenolic compounds, Phytoplasma, Lime
  • Page 79
    Citrus nematode (Tylenchulus semipenetrans) is a serious pest of citrus trees in north and south of Iran. During 2010-2012, the effect of soil solarization on canopy soil of individual infected sweet orange trees evaluated in a randomized complete block experiment, in Darab region, Fars province. Trees were treated at the beginning of the nematode activity in spring for two periods, 45 and 60 days and at the onset of maximum temperature in June 21 for a period of 60 days. Non-solarized plots were used as control. Recorded data showed that the maximum mean of monthly temperature reached 39. 7- 41. 8 °C, under plastic covering, at soil depth of 15cm. The results indicated that the percentage of the nematode survival reached to zero or near zero in all treatments. There were no increases in the citrus nematode populations three months and one year after solarization (P≤0. 05). The population densities of some plant ectoparasitic nematodes belong to other families and also rhabditids were less affected by the treatments. Due to severe reduction of citrus nematode population density, the vegetative, as well as the reproductive factors of the treated trees were enhanced in the consequent year (P≤0. 05). After soil solarization, the mean yields in different treatments were increased 71. 6-77. 9 and 70. 2-77. 8% in comparison to the initial measurement and control٫ respectively.
    Keywords: Citrus nematode, Nematode control, Survival, Canopy, Fars province, Soil solarization
  • Page 95
    Nine monogerm lines and their 36 F1 hybrids were evaluated for their resistance to Cercospora leaf spot in a triple lattice design at Safiabad Agricultural Research Center, Dezful, Iran during 2008-2009 growing season. The plants of the experimental field were scored three times at approximately 30-day intervals. Scoring was accomplished by using 1-9 scale (KWS). The disease severity was determined by two methods, plot score and score of ten plants per plot, which in the second method, the average of ten plants score was considered as a plot score. Results obtained from each scoring method were independently analyzed. Results showed that RR607 genotype had the highest level of resistance to CLS. Hybrids derived from RR607 genotype: RR607×7112-36 and RR607×452 were more resistant to CLS than other hybrids. Based on yield traits in the presence of the disease 7173×474, 436×436-104, 436-104×SBFIROZ, 436-104×7173 and 436-104×452 hybrids were scored best in performance and resistance to CLS.
    Keywords: Field assessment, Resistance to Cercospora, Sugar beet, Sugar yield
  • Page 99
    Species of the Cucurbitaceae family especially melons (Cucumis melo L.) are important sources of human food in the world. Members of C. melo are highly sensitive to viral diseases. Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV) is one of the most serious agents in production of these crops in Iran. In the present study, reaction of 12 hybrids and 32 Iranian landraces of melons to ZYMV is examined using DAS-ELISA method. Results of ANOVA showed significant difference at 1% level among studied melon genotypes for ZYMV contents of plants. Results confirm higher level of resistance in hybrids in contrast to landraces and demonstrate genetic control of this trait. Charantaio T showed the highest sensitivity and ELISA value. In contrast, PI414723 was the least sensitive. PI414723 can be used as resistance source to ZYMV in breeding programs.
    Keywords: Melon (Cucumis melo L.), ZYMV, DAS, ELISA, Virus reaction assessment
  • Page 103
    During the surveys of greengroceries in Urmia during the summer and autumn of 2013, banana fruits with rot symptoms were frequently observed. At first, fruit skin color was changed to brown, then the browning was progressed into fruit flesh and after a short period, all the fruit became brown and rotted. At the surfaces of the rotted fruits, the fungal white mycelium was grown normally and then, small black spots representing fungal acervuli were formed (Fig. A in Farsi section). Fungal isolation was done in two
    Methods
    Culture the infected fruit tissues and picking up the conidia directly from acervuli. On the basis of morphological characteristics of the purified fungi, Pestalotiopsis theae with the following characters was identified: Fungal colony on PDA medium at 25ºC and photoperiod of 12 h is white. Colony is fast growing and fills the 80 mm Petri plates after 5 days. After this time, small black pustules (acervuli) are formed at the surface of the colony, at first scattered then aggregated, which contain aggregations of black slimy conidial masses (Fig. B in Farsi section). Conidia are fusiform, staright or slightly curved, 5 celled, with constriction at the septa, 20-25 ×5.5-7 µm, basal and apical cells are hyaline while three median cells are brown to dark brown. At the basal cells of the conidia, there is a hyaline central appendage, 3-8 µm long, but, at apical cells, there are 2-4 appendages, 15-40 µm long. The tips of the appendages are clearly swollen (Fig. C in Farsi section) (Chang et al. 1997; Suwannarach et al. 2013). Pathogenicity tests of the isolates were done on healthy banana fruits in laboratory. For this, fungal inoculation was done both with placing a suspension of 1×106 conidia/ml on the surface of a wounded fruit skin and with mycelial plugs from the edges of the actively growing fungal colonies on the surface of fruits with or without wounding. In controls, water or agar plugs without fungus mycelium was used. Although Pestalotiopsis theae was previously reported from Camellia sinensis (L.) Kuntze in Iran (Ershad 2009), but to our knowledge, this is the first report of Pestalotiopsis theae associated with banana fruit rot.
  • Page 105
    During April 2013, Samples of broad bean (Vicia faba L.) plants showing root rot and wilt symptoms were collected from different farms located in Tarom region of Zanjan province. Laboratory observation indicated sporodochium of the genus Fusarium on infected roots. Single spore isolation of the fungus was carried out from sporodochia on infected host tissues. Based on morphological characteristics including; growth features on PDA and CLA media, size and shape of macroconidia and microconidia and other microscopic characteristics, the fungus was identified as Fusarium avenaceum (Fries) Saccardo (Leslie and Summerell, 2006;GerlachandNirenberg, 1982). Growth rate was relatively rapid on PDA. Surface of the colony on PDA was white in color and reddish orange from the bottom of Petri dishes. Abundant pale orange sporodochia formed on PDA and CLA. Macroconidia were long and slender, straight to slightly curved with 3 to 5 septa, apical cell long and tapering, basal cell with dorsal curvature and foot shaped, 42 – 55 (50.3) × 2.5-5 (3.3) µm. Macroconidiaformed in vitro on CLA were longer and narrower than those produced in natural habitat. Microconidia and mesoconidia were fusiform, 1-3 septate, produced singly on monophialides and polyphialides and variable in size. The pathogenicity test of the fungus was carried out on cultivar Barakat in pots containing 1/1/1 (v/v/v) ratio of field soil, sand and compost under greenhouse conditions using wheat inoculum according to Burgess et al. (1994). After 12 days, the inoculated plants showed root rot and wilt symptoms similar to those occurred in the field. F. avenaceum is one of the species causing damage to broad bean in the world. This is the first report of isolation and pathogenicity confirmation of F. avenaceum from broad bean in Iran.
  • Page 107
    Polymyxa betae was first described as the parasite of sugarbeet root by Keskin in 1964. However, it is its role in the survival and transmission of Beet necrotic yellow vein virus which makes P. betae economically important. Weed hosts may play a more important role than sugar beet and spinach in the spread and persistence of P. betae. The reported weed hosts of P. betae include Amaranthus retrosflexus, Atriplex patula, Chenopodium album, Portulaca oleracea, P. grandiflora, Papaver argemone, Silene alba, S. vulgaris, S. noctiflora and Stellaria graminea. In the present work, we examined weeds of sugar beet fields in Lorestan and Fars provinces for the presence of P. betae. Sampling of roots was carried out in 2012. The weeds sampled included Amaranthus blitoides, A. retrosflexus, Asperugo procumbens, Chenopodium album, Cirsium arvense, Conringia orientalis, Convolvulus arvensis, Heliotropium europaeum, Hibiscus trionum, Malva sylvestris, Melilotus officinalis, Portulaca oleracea, Raphanus raphanistrum, Setaria viridis, Sonchus oleraceus, Spergula arvensis, Tragopogon graminifolius and Xanthium strumarium. DNA was extracted from the roots by Guanidin method (MacKenzie et al., 1997) and subjected to amplification by conventional PCR using P.betae specific primers. P. betae was detected in A. retroflexus, C. album, P. oleracea, R. raphanistrum and S. arvensis. R. raphanistrum and S. arvensis as the hosts of P. betae are new world records. These weeds may contribute to the survival of P. betae and BNYVV while rotating sugar beet with other crops.