فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال پنجاهم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال پنجاهم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیده مریم حسینی صفحات 195-201
    طی بازدید های به عمل آمده از گلخانه و مزارع کشت شده گیاه دارویی آویشن دناییدر استان لرستان علائمی از قبیل بوته میری، مرگ گیاهچه،پژمردگی و پوسیدگیدرناحیهطوقه وریشه دیده شد. نمونه های دارای علائم بیماری جمع آوری و پس از شستشو و ضدعفونی، در محیط PDAکشت شدند. از نمونه های بیمار شش جدایه قارچی جداسازی شد که بر اساس اصول کخ، جدایهKa2 قادر به ایجاد پوسیدگی طوقه و ریشه گیاهچه های آویشن در شرایط آزمایشگاه و گلخانه و در نهایت مرگ گیاهچه شد. نتایج به دست آمده از ویژگی های ریخت شناسی بیمارگر رشد یافته روی محیط کشت نشان داد که جدایه بیمارگر با قارچ Rhizoctonia solani Kuehnمطابقت داشته و براساس جفت شدنبا جدایه هایمرجع آناستوموزی،به گروه آناستوموزی AG 2-2تعلق دارد. در نهایت با تعیین توالی ناحیه ITS جدایه مذکور و ترسیم درخت فیلوژنتیکی با توالی ITS جدایه های مشابه موجود در بانک ژن، مطابقت این بیمارگر به R. solani (AG 2-2) تایید شد. این بیمارگر برای اولین بار می باشد که از گیاه آویشن دنایی در ایران گزارش می شود.
    کلیدواژگان: Rhizoctonia solani AG 2، 2، آویشن دنایی، پوسیدگی ریشه
  • سیدعلی اکبر باقریان صفحات 203-219
    ویروئیدها به عنوان کوچک ترین عوامل بیمارگر گیاهی متشکل از آر ان ا حلقوی تک لا بوده و بدون داشتن ژنوم رمزگذار، قادرند در میزبان گیاهی خود تکثیر شوند. به رغم مطالعات زیاد، هنوز تصویر روشنی از سازوکار بیماری زایی ویروئیدها به دست نیامده است. در مطالعه حاضر، پروفیل متابولیکی گوجه فرنگی رقم راتگرز آلوده به واریانت ملایم ویروئید غده دوکی سیب زمینی (PSTVd) مشخص و با گیاه مایه زنی شده با بافر مقایسه شده است. بدین منظور سه برگچه انتهایی برگ سوم گیاهان گوجه فرنگی به صورت مکانیکی با سی دی ان ای ویروئید غده دوکی سیب زمینی مایه زنی شد و 19 روز بعد، نمونه برداری از برگ هشتم این گیاهان به انجام رسید. متابولیت ها استخراج و به کمک دستگاه GC/MS شناسایی و اندازه گیری شده و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که در سطح آماری P ≤0.2، تعداد 40 متابولیت نسبت به شاهد خود تغییرات معنی داری نشان دادند که نتیجه تغییرات در چهارده مسیر متابولیکی در سلول های گیاه بود. مسیرهای تغییر یافته در برگ های گوجه فرنگی آلوده به PSTVd شامل این موارد بودند: پنج مسیر مرتبط با ساخت موم و کوتین، چهار مسیر تولید ترکیبات دفاعی، سه مسیر ساخت هورمون، یک مسیر تولید انرژی و یک مسیر تخریب کلروفیل. با توجه به پیچیدگی پاسخ های گیاه به آلودگی به ویروئید، با استفاده از رویکرد متابولومیکس، برهمکنش ویروئید- میزبان بررسی و تغییرات در سطح مسیرهای بیوشیمیایی گیاه مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ویروئید غده دوکی سیب زمینی، کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی جرمی، تعیین پروفیل متابولیک، برهمکنش ویروئید، گیاه
  • کورش عزیزی صفحات 219-236
    به منظور شناسایی و تعیین پراکنش نماتودها در مزارع نخود، عدس، لوبیا و باقلا استان لرستان، طی سال های 1389 و 1390 تعداد 150 نمونه خاک و ریشه از مزارع شهرستان های مختلف استان جمع آوری شد. پس از استخراج، کشتن، تثبیت و انتقال نماتودها به گلیسرین، اسلایدهای میکروسکوپی دائمی تهیه شد. شناسایی گونه ها با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به دوربین دیجیتال و بر اساس ویژگی های ریخت شناختی و ریخت سنجی و با استفاده از کلیدهای معتبر انجام گرفت. در این بررسی 19 گونه نماتود از فوق بالاخانواده Tylenchomorpha (راسته Tylenchida) شناسایی گردید. در بین گونه های شناسایی شده، Aphelenchoides cyrtus، Ditylenchus medicaginis، D. parvus، Merlinius brevidens و Paratylenchus coronatusبه ترتیب 6/37، 8/30، 6/24، 5/20 و 1/19 درصد، بیشترین فراوانی را در مزارع مختلف حبوبات استان داشتند. بیشترین تعداد گونه به ترتیب از شهرستان های الشتر (19 گونه)، خرم آباد (15 گونه)، بروجرد (14 گونه)، دورود (13 گونه)، نورآباد (12 گونه)، کوهدشت (11 گونه)، ازنا و الیگودرز (10 گونه) و پلدختر (8 گونه) جداسازی شد. دو گونهAmplimerlinius paraglobigerusوHelicotylenchus scoticusبرای اولین بار از ایران گزارش و توصیف و شرح کاملی از گونه های Ditylenchus medicaginis و D. parvus ارائه شده است.
    کلیدواژگان: باقلا، شناسایی عدس، لوبیا، نخود، Amplimerlinius، Ditylenchus، Helicotylenchus، Tylenchomorpha، Tylenchina
  • محمد مهدی فقیهی صفحات 237-255
    بیماری هوانگ لونگ بینگ (HLB) یا میوه سبز مرکبات یکی از بیماری های خطرناک مرکبات در دنیا است که اخیرا از ایران نیز گزارش شده است. برای انجام مدیریت بهینه بیماری HLB، ردیابی به موقع و سریع بیماری در باغ های مرکبات امری اجتناب ناپذیر است. به منظور مقایسه کارآیی روش های پی سی آر معمولی، nested-PCR، real-time PCR و تکثیر هم دمای وابسته به حلقه (Loop-mediated Isothermal Amplification) در ردیابی Candidatus Liberibacter asiaticus، عامل بیماری HLB در ایران، از نمونه های برگ مربوط به یک درخت پرتقال آلوده و یک درخت سالم استخراج دی ان ای کل انجام شد. سپس در مقادیر مختلف دی ان ای کل (از 100 نانوگرم تا 1/0 فمتوگرم) از گیاه آلوده و سالم ردیابی عامل بیماری با آزمون پی سی آر معمولی (با چهار آغازگر مختلف)، nested-PCR (با سه مجموعه آغازگر مختلف)، real-time PCR (با یک جفت آغازگر) و LAMP (با دو مجموعه آغازگر مختلف) انجام و حساسیت، اختصاصیت و صحت برای هر روش بررسی شد. کلیه روش ها، به جز پی سی آر معمولی با آغازگر F1/R1 (90 درصد)، در مقادیر 100، 10 و 1 نانوگرم از دی ان ای کل با حساسیت 100 درصد عامل بیماری را ردیابی کردند. روش پی سی آر معمولی (با هر کدام از چهار آغازگر) با مقدار 100 پیکوگرم DNA، به طور میانگین عامل بیماری را در حدود 30 درصد ردیابی نمود ولی در مقادیر 1 پیکوگرم تا 1/0 فمتوگرم نتوانست عامل بیماری را ردیابی نماید. روش LAMP تا میزان 10 پیکوگرم از دی ان ای کل را با حساسیت 20 تا 30 درصد ردیابی نمود ولی در مقادیر پایین تر از این مقدار (1 پیکوگرم و کمتر از DNA)، با هرکدام از دو مجموعه آغازگر قادر به ردیابی عامل بیماری نبود. حساسیت روش LAMP شبیه یا در برخی مقادیر DNA اندکی بیشتر از پی سی آر معمولی بوده ولی سریع تر و ارزان تر از آن است. روش nested-PCR (با هر سه جفت آغازگر برای دور دوم)، عامل بیماری را با حساسیت 100 درصد تا مقدار 1 پیکوگرم دی ان ای کل ردیابی کرده و در کمترین مقدار دی ان ای کل یعنی 1/0 فمتوگرم نیز با حساسیت حدود 30 درصد عامل بیماری را ردیابی نمود. روش real-time PCR تا 10 فمتوگرم DNA، عامل بیماری را با حساسیت 100 درصد و در مقادیر 1 و 1/0 فمتوگرم DNA، عامل بیماری را با حساسیت 90 درصد ردیابی نمود و بیشترین حساسیت را نشان داد؛ با وجود این، از عیوب این روش وقوع بیشتر نتایج مثبت کاذب نسبت به سایر روش ها می باشد. براساس نتایج به دست آمده به دلیل حساسیت بالای روش های real-time PCR و nested-PCR در ردیابی عامل بیماری HLB، استفاده از این روش ها در ردیابی درختان آلوده به ویژه در مناطقی که بیماری بتازگی وارد شده یا خطر آلودگی وجود دارد در کنار سایر روش های ردیابی پیشنهاد می شود. در بسیاری از شرایط استفاده از روش nested-PCR با توجه به کمتر بودن نتایج مثبت کاذب و ارزان تر بودن نسبت به روش real-time PCR می تواند انتخاب مناسب تری برای ردیابی بیماریHLB باشد.
    کلیدواژگان: ردیابی بیمارگر، Candidatus Liberibacter asiaticus، میوه سبز مرکبات، LAMP
  • سید حسین موسوی صفحات 255-268
    بیماری بلاست برنج یکی از مهم ترین و مخرب ترین بیماری های برنج در ایران می باشد. قارچ اندوفیت Piriformospora indicaموجب تحریک مقاومت سیستمیک علیه عوامل بیماری زای گیاهی می شود. در این مطالعه میزان تغییر بیان برخی ژن های مهم دفاعی در گیاهان تیمارشده توسط قارچ میکوریز P. indicaو گیاهان بدون میکوریز در زمان های مختلف پس از آلودگی به بیماری بلاست برنج ناشی از Magnaporthe oryzae با استفاده از تکنیک Real-time qPCRمورد بررسی قرارگرفت. بررسی فنوتیپی برهم کنش گیاه برنج و قارچ عامل بیماری بلاست در حضور قارچ میکوریز نشان داد که گیاه حساسیت کمتری در برابر بیماری از خود بروز داده است. همچنین تجمع ترانوشت ژن های Pr1b، NPR1، LOXو WRKY85در گیاهان تیمار شده باقارچ میکوریز در مقایسه با گیاهان بدون میکوریز در اثر آلودگی به بیماری بلاست برنج افزایش قابل ملاحظه ای را نشان داد. نتایج حاکی از نقش فعال قارچ P. indica در حفاظت از گیاه برنج در مقابل بیماری بلاست در اثر افزایش بیان ژن های مذکور می باشد.
    کلیدواژگان: بلاست برنج، ژن های دفاعی، مقاومت سیستمیک، میکوریز، Real، time qPCR
  • فهیمه سلاجقه تذرجی صفحات 269-280
    تنش خشکی یکی از عوامل اصلی کاهش رشد در گیاهان است و می تواند باعث افزایش شیوع بیماری های پوسیدگی ریشه در گیاهان گردد. در این تحقیق اثر تنش خشکی بر بیماری پوسیدگی ریشه دانهال های پسته ناشی ازFusarium solani در شرایط گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در سه سطح رطوبتی(80 درصد ظرفیت مزرعه= D0، 50 درصد ظرفیت مزرعه= D1و 25 درصد ظرفیت مزرعه= D2) و سه سطح قارچ عامل بیماری (شاهد=F0 و دو جدایه فوزاریوم= F1 وF2) انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب یک طرح کاملا تصادفی با شش تکرار اجرا گردید. نتایج حاصل از اندازه گیری شاخص های رشد و درصد کلنیزاسیون ریشه دانهال های پسته توسط عامل بیماری نشان داد که اثرات اصلی ناشی از مایه زنی عامل بیماری و تنش خشکی بر کلیه پارامترهای اندازه گیری شده در سطح 1% معنی دار است. اثرات متقابل تنش خشکی با عامل بیماری بر کلیه صفات مورد بررسی به جز وزن خشک ریشه (معنی دار در سطح 5%) در سطح 1% معنی دار بودند. بر اساس نتایج به دست آمده تنش خشکی باعث تشدید آثار منفی ناشی از مایه زنی بیمارگر شد و با تشدید تنش خشکی تاثیر بیمارگر نیز افزایش یافت به طوری که جدایهF2 فوزاریوم و سطح رطوبتی 25 درصد، بیشترین تاثیر منفی را از این نظر داشتند. با افزایش تنش خشکی میزان کلنیزاسیون ریشه توسط جدایه های فوزاریوم و همچنین شدت بیماری زایی افزایش یافت. بنابراین این مطالعه نشان داد که تنش خشکی می تواند باعث افزایش آثار منفی F. solani روی دانهال های پسته شود.
    کلیدواژگان: پسته، پوسیدگی فوزاریومی ریشه، تنش رطوبتی، کلنیزاسیون ریشه
  • ابوالفضل نرمانی صفحات 281-289
    قارچ Togninia minima (مرحله غیر جنسی: Phaeoacremonium aleophilum)، رایج ترین گونه Phaeoacremonium مرتبط با بیماری پتری و اسکای مو در دنیا به شمار می رود. این قارچ دارای سیستم آمیزشی هتروتالیک دو قطبی می باشد. برای تولید مثل جنسی وجود دو جدایه متفاوت از نظر تیپ آمیزشی ضروری می باشد. در تحقیق حاضر امکان القای مرحله جنسی جدایه های ایرانی این قارچ در شرایط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور در تابستان 1391 از تاکستان های مناطق مختلف استان آذربایجان شرقی که دارای علایم بیماری اسکا بودند، نمونه برداری شد. جدایه های Phaeoacremonium aleophilum به دست آمده بر اساس صفات ریخت شناختیو آغازگرهای اختصاصی از قبل طراحی شده، مورد شناسایی قرار گرفتند. به منظور القای تولید مثل جنسی، تعداد چهار جدایه با منشا جغرافیایی متفاوت دو به دو روی محیط کشت آب- آگار دارای ساقه های اتوکلاو شده مو GWA)) تلاقی داده شدند. پریتسیوم ها پس از سه الی چهار هفته نگهداری در دمای C ° 22 و نور سفید فلورسنت ظاهر گردیدند. مشخصات ریخت شناختی ساختارهای جنسی با مشخصات گونه T. minima مطابقت کامل نشان داد. دو جدایه با تیپ آمیزشی مخالف به عنوان جدایه های آزمایشگر انتخاب و تیپ آمیزشی 34 جدایه Pm. aleophilum از طریق تلاقی با جدایه های آزمایشگر تعیین شد. نتایج این بررسی نشان داد که تیپ های آمیزشی بین جدایه های مورد مطالعه از توزیع غیر یکنواخت (2:1) برخوردار می باشد. تحقیق حاضر اولین مطالعه در راستای بررسی امکان وقوع تولید مثل جنسی Pm. aleophilum در ایران است.
    کلیدواژگان: جدایه آزمایشگر، زوال مو، هتروتالیسم، ژن β، tubulin
  • رحیمه غفارپور تیمورلویی صفحات 291-304
    نماتودهای بیمارگر حشرات بهعنوان عوامل کنترل زیستی حشرات شناخته شده اند ولی در سال های اخیر تاثیر آنها بر روی نماتودهای بیمارگر گیاهی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق تاثیر لاروهای آلوده کننده گونه Steinernema feltiae به دو صورت زنده و مرده در غلطت های 5، 10، 25، 50 و 100 لارو در هر میلی لیتر، به طور جداگانه و در ظرف های 24 چاهکی علیه نماتود ریشه گرهی Meloidogyne javanica در غلطت های 50 تخم، 50 لارو و مخلوط 50 تخم و لارو به ازای هر چاهک، مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کرت های خردشده در زمان انجام و یادداشت برداری داده ها بعد از 48، 72، 96 و 120 ساعت صورت گرفت. آزمایش در دو نوبت تکرار گردید.نتایج نشان داد کهزنده یا مرده بودن لارو این نماتود بیمارگر حشرات از نظر تاثیر روی مرگ ومیر لاروهای سن دوم و تفریخ تخم نماتود ریشه گرهی تفاوت معنی داری دارند. ولی در تاثیر روی مرگ ومیر لاروهای سن دوم و تفریخ تخم در حالت مخلوط 50 تخم و لارو نماتود ریشه گرهی، تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. لاروهای زنده و مرده به ترتیب باعث حدود 38 و 32 درصد مرگ ومیر لاروهای سن دوم نماتود ریشه گرهی شده و 33 و 37 درصد بازدارندگی از تفریخ تخم نشان دادند. در آزمایش مخلوط تخم و لارو سن دوم هم، لاروهای زنده و مرده نماتود بیمارگر حشرات به ترتیب موجب 31 و 33 درصد مرگ ومیر لاروهای سن دوم نماتود ریشه گرهی و 33 و 34 درصد ممانعت از تفریخ گردید. به طور کلی، میزان مرگ ومیر لاروهای سن دوم نماتود ریشه گرهی و تفریخ تخم متناسب با افزایش زمان در تیمارها به ترتیب افزایش و کاهش نشان داد.
    کلیدواژگان: کنترل زیستی، نماتود علیه نماتود
  • رقیه همتی صفحات 305-306
    طی زمستان 1391 روی میوه های گوجه فرنگی در بازارهای شهرستان زنجان، علائم پوسیدگی سیاه رنگ و زخم های چوب پنبه ای مشاهده شد. پس از کشت بافت های آلوده در محیط کشت سیب زمینی- دکستروز- آگار (PDA)، قارچی پیکنیدیوم دار جدا گردید و این جدایه به عنوان گونه ای از جنس Phoma شناسایی شد. شناسایی گونه بر اساس ویژگی های کلیدی جدایه قارچی در محیط کشت های جو- آگار (OA) و مالت- آگار(MEA) انجام گردید (Boerema et al.، 2004). مشخصات مورفولوژیکی و میکروسکوپی قارچ در سه محیط کشت در دمای ̊C 24 و تاریکی بدین شرح بود: در محیط کشت PDA پرگنه قارچ طی روزهای اول بی رنگ بوده به تدریج رنگ آن به خاکستری مایل به زیتونی تا سبز زیتونی مبدل شد. پیکنیدیوم ها به فراوانی داخل محیط کشت تشکیل شدند. تراوش های کرم رنگ پیکنیدیوسپورها بر سطح پرگنه قابل رویت بودند. سرعت رشد قارچ زیاد بوده و پس از گذشت یک هفته، قطر پرگنه به هشت سانتی متر رسید. در محیط کشت های OA و MEA هم سرعت رشد قارچ نسبتا زیاد بود و پس از گذشت یک هفته قطر پرگنه در آنها به هفت سانتی متر رسید. در محیط کشت OA تعداد زیادی یاخته متورم ریسه ای که در محل بند دارای فشردگی بودند، تشکیل شدند. استفاده از یک قطره محلول فوق اشباع سود سوزآور (NaOH، pH > 12) در حاشیه در حال رشد کشت چهار روزه قارچ در این محیط کشت، موجب بروز واکنش E+ و ظهور رنگ سبز مایل به آبی طی ده دقیقه گردیدکه پس از گذشت حدود یک ساعت، رنگ قرمز جایگزین آن شد. پیکنیدیوم ها کروی تا نیمه کروی یا نامنظم دارای سطحی صاف، انفرادی یا مجتمع تشکیل شدند و دارای یک یا دو دهانه (استیول) بودند. توده کنیدیومی کرم رنگ بوده، پیکنیدیوسپورها بیضوی، دوکی یا سوسیسی شکل، یک یا دو یاخته ای، به ندرت سه یاخته ای بودند. پیکنیدیوسپور های تک، دو و سه یاخته ای به ترتیب دارای طول و عرض 4-5/7× 2-5/2، 5/7-8/8×5/2-3 و5/12-5/13× 4- 5 میکرومتر بودند (شکل 1). ویژگی های ریخت شناسی جدایه مورد مطالعه منطبق بر خصوصیات ذکر شده برای Boeremia exigua(Desm.) Aveskamp، Gruyter & Verkley var. exigua (Syn. Phoma exigua var. exigua)بود (Boerema et al. 2004). بخشی از منطقه ژن ریبوزومی شامل ناحیه ITS1+5.8S+1TS2مربوط به جدایه مورد مطالعه، با استفاده از جفت آغازگرهای ITS1 و ITS4 تکثیر و توالی یابی شد و با توالی های موجود در NCBI مقایسه گردید. توالی ژن ریبوزومی Phoma exigua isolate EF-11 (شماره توالی ثبت شده در بانک ژنی: gb|GU395499.1|)، با تشابه 99 درصد، دارای بیشترین تشابه با توالی مورد مطالعه بود. آزمون بیماری زایی روی میوه سترون شده گوجه فرنگی، با ایجاد خراشی به عمق یک میلی متر و طول دو میلی متر روی میوه و قرار دادن دیسک میسلیومی جوان روی زخم انجام گرفت. دما و رطوبت شکل 1. پیکنیدیوم و توده اسپوری Boeremia exigua در محیط کشت PDA(Aو B)، یاخته های متورم ریسه ای در محیط کشت OA (C)، پیکنیدیوسپورهای به دست آمده از کشت قارچ در MEA، مقیاس: 5 میکرومتر (D).
    Fig. 1. Pycnidium and spore mass of Boeremia exigua on PDA (A and B); hyphal swollen cells on OA (C); pycnidiospores obtained from the culture on MEA، Scale bar = 5μm (D).
    نسبی آزمون، به ترتیب 25 درجه سلسیوس و 60 الی 70 درصد بود. پنج روز پس از مایه زنی علائم پوسیدگی، میسلیوم بی رنگ و پیکنیدیوم ها در بخش مایه زنی شده میوه ها ظاهر شدند.
    چندگونه از جنس (Boeremia (Phomaاز گوجه فرنگی در جهان گزارش شده اند که در این میان B. lycopersici وB. destructiva دارای اهمیت بیشتری هستند، B. lycopersici موجب پوسیدگی میوه و ساقه گوجه فرنگی می شود در حالی که B. destructiva عامل پوسیدگی میوه و یا سوختگی شاخ و برگ گوجه فرنگی است (Boerema et al. 2004). گونه B. exigua نیز به عنوان یکی از عوامل لکه برگی و پوسیدگی میوه گوجه فرنگی گزارش شده، اما در مقایسه با B. lycopersiciو B. destructiva، تعداد گزارش های شیوع این گونه روی میوه گوجه فرنگی، کمتر است (Snowdon، 1991). B. exigua، واریته های مختلفی دارد که برخی واریته ها بیمارگر های مهم و اختصاصی گیاهان هستند.
    B. exigua var. exigua به عنوان قارچی خاکزی، اغلب ساپروفیت و یا انگل ضعیف گیاهان با دامنه میزبانی وسیع شناخته می شود (Boerema et al. 2004). این اولین گزارش از وقوعاین قارچ روی گوجه فرنگی در ایران است. مرکز کشت میوه های آلوده در این تحقیق، شهرستان بوشهر در جنوب ایران بوده است.
  • فائزه سادات ابطحی صفحات 307-308
    طی دو سال زراعی 1391 و 1392 به منظور بررسی آلودگی درختان سیب به ویروس ساقه گودکی سیب (Apple stem pitting virus، ASPV) از نهالستان ها و باغ های واقع در استان های تهران، اصفهان، آذربایجان غربی، البرز، قزوین، همدان، مازندران، مرکزی، و لرستان نمونه برداری تصادفی انجام شد. مجموعه ای شامل 1053 نمونه جمع آوری شده با استفاده از آزمون سرولوژیکی الایزای مستقیم (DAS-ELISA) و کیت تجاری ASPV (بایوربا- سوئیس) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد 54 نمونه سیب (12/5%) به ASPV آلوده بودند. تمام نمونه های مثبت در واکنش الایزا متعلق به نمونه های برگی از درختان سیب گلاب (Gala apple)، دارای علائم بدشکلی و پیسک خفیف بودند (شکل 1). بیشترین شیوع ویروس ASPV در استان البرز (8/13%) مشاهده شد و بعد از آن استان های تهران (4/11%)، مرکزی (2/7%)، همدان (1/7%)،لرستان (7%)، قزوین (5/6%) و مازندران (8/4%) قرار داشتند در اصفهان و آذربایجان غربی نمونه مثبت مشاهده نشد. به منظور تایید شناسایی ویروس، آر ان ای کل از تعداد 54 نمونه برگی با استفاده از روش توصیف شده چانگ و همکاران (1993) استخراج شد و واکنش RT-PCR با استفاده از آغازگر های اختصاصی ویروس ASPV (رس شمار بانک ژن، D21828) جهت تکثیر بخشی از منطقه ژنی رمز کننده پروتئین پوششی ویروس انجام پذیرفت. آغازگر های پیش سو (ASPV sense)5 ́ATGTCTGGAACCTCATGCTGCAA 3 در موقعیت 8895-8869 و پس سو (ASPV antisense)5 ́TTGGGATCAACTTTACTAAAAAGCATAA 3 در موقعیت 9238-9211 (Menzel et al. 2002)، دی ان ای ویروسی به اندازه 370 جفت باز شامل بخشی از ژن رمز کننده پروتئین پوششی ویروس را در نمونه های آلوده تکثیر نمودند (شکل 2). براساس اطلاعات موجود، گزارش حاضر اولین گزارش از وقوع این ویروس در ایران است.
  • ابراهیم اسداغی صفحات 309-310
    پده (Populus euphratica Oliv.) به عنوان یکی از درختان بومی خاورمیانه، بخش مهمی از پوشش درختی مناطق بیابانی استان خوزستان را تشکیل می دهد. در پاییز سال 1391 علائم لکه برگی و سوختگی برگ در درختان پده حاشیه رودخانه کارون در بالادست شهر اهواز (شهرهای ویس و ملاثانی) دیده شد. لکه ها به رنگ قهوه ای تیره تا سیاه، گرد و یا بیضی شکل و بدون محدودیت به رگبرگ ها در هر دو روی برگ دیده شد(شکل 1). در برگ هایی که تعداد زیادی لکه تولید شده بود علائم سوختگی مشاهده و در ادامه باعث ریزش برگ ها می شد. بعد از ضدعفونی سطحی به وسیله هیپوکلریت سدیم 1%، قطعاتی از برگ های حاوی لکه ها بریده و روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار (PDA) کشت داده شد. بعد از 48 ساعت، مسیلیوم سفید رنگ قارچ اطراف قطعات گیاهی را فرا گرفت و با گذشت زمان، توده اسپورهای قهوه ای تیره روی مسیلیوم نمایان شد.از محیط های کشت سیب زمینی دکستروز آگار (PDA) و دیکلران - رزبنگال - عصاره مخمر- سوکروز- آگار (DRYES) به منظور مطالعه رنگ استاندارد پرگنه قارچ استفاده شد. همچنین سرعت رشد پرگنه قارچ در مدت سه روز و رنگ پرگنه بعد از هفت روز، هم در سطح رویی و هم در سطح پشتی تشتک پتری ارزیابی شد (Andersen and Thrane 1996). قارچ جدا شده از برگ های پده دارای پرگنه ای به رنگ قهوه ای تا زیتونی در روی محیط کشت و دیکتیوسپورهای قهوه ای کمرنگ تا زیتونی کمرنگ با ابعاد 35-18 و 18-10 میکرومتر با کنیدیوفورهای کوتاه، دیواره دار، قهوه ای تا سبز، منشعب یا غیر منشعب و به طول 5/5 (5/2 تا 5/7) میکرومتر بودند. کنیدیوم های قارچ انفرادی و یا در زنجیره های دو تا سه تایی مشاهده شده و به شکل تخم مرغی تا بیضی کشیده با دو تا چهار دیواره عرضی و یک تا دو دیواره طولی، بدون نوک (Beak) و با سطح صاف بودند. رشد قارچ در روی محیط PDA در دمای 25 درجه سلسیوس سریع بوده و در سه روز به 35 میلی متر رسید. بر اساس ویژگی های ریخت شناسی و خصوصیات پرگنه، قارچ جداسازی شده Alternaria alternata تشخیص داده شد (Lawrence et al 2013). آزمون بیماری زایی قارچ روی برگ های جوان پده انجام گرفت. سوسپانسون اسپورهای A. alternata با غلظت 105×1 اسپور در میلی لیتر در آب مقطر استریل تهیه شد. برگ های پده بلافاصله بعد از جدا شدن از درخت به همراه دمبرگ در درون تشتک های پتری 12 سانتی متری استریل قرار داده شده و برای حفظ حیات آنها، انتهای دمبرگ ها درون توده ای از پنبه استریل که توسط آب مقطر استریل اشباع شده بود قرار داده شد. قطرات سوسپانسیون اسپور A. alternata به میزان μl 15 در نقاط مختلف سطح برگ ها قرارداده شد. تشتک های پتری در دمای 2±25 درجه سلسیوس و دوره نوری 8/16 نگهداری شدند(شکل 2A). بعد از گذشت هفت روز از مایه زنی برگ ها، علائم لکه برگی، شبیه به علائم ایجاد شده در طبیعت در نقاط تلقیح شده برگ ها دیده شد (شکل 2B). قارچ A. alternata از برگ های مایه زنی شده دوباره جداسازی و خالص سازی شد. به منظور ارزیابی شکل 1. علائم بیماری لکه برگی پده ناشی از قارچ Alternaria alternata Fig. 1. Symptoms of the leaf spot disease caused by Alternaria alternata on poplar leaves شکل 2. آزمون بیماری زایی قارچ Alternaria alternata روی برگ پده. تلقیح برگ توسط سوسپانسیون اسپور A. alternata (A) و علائم بیماری هفت روز بعد از مایه زنی (B) Fig. 2. Pathogenicity test of Alternaria alternata on poplar leaf. Inoculation of the poplar leaf by the spore suspension of A. alternata (A). Leaf spot symptoms on the leaf، seven days after inoculation (B).
    توانایی تولید توکسین های قارچی، کشت مایع A. alternata در محیط کشت عصاره مخمر- دکستروز تهیه شده و عصاره کشت (Culture filtrate) آن توسط میکروفیلتر 22/0 μm تهیه شد. آزمون بیماری زایی عصاره کشت قارچ روی برگ های سالم پده به روش اشاره شده در بالا انجام پذیرفت. علائم لکه برگی بعد از گذشت پنج روز در برگ های مایه زنی شده دیده شده و تولید توکسین قارچی توسط جدایه A. alternataثابت شد. با توجه به خصوصیات ریخت شناسی و بیماری زایی سوسپانسیون اسپور و عصاره کشت قارچ، عامل بیماری لکه برگی در درختان پده حاشیه رودخانه کارون قارچ A. alternata معرفی می شود. بر اساس منابع موجود، این اولین گزارش از بیماری زایی A. alternata در درخت پده در ایران است.
|
  • S. M. Hosseini Pages 195-201
    Damping off, wilt, root and crown rot, and plant death of Thymus daenensis were observed in greenhouse and field in Lorestan province. Samples of diseased plants were collected and after surface- sterilization of infected tissues with sodium hypochlorite (1%), placed on PDA medium. Six fungal isolates were obtained from infected tissues. According to Koch ̓s rules, the Ka2 isolate caused crown and root rots and seedling damping-off in greenhouse. According to morphological characters and anastomosis groups, the pathogenic isolate belonged to Rhizoctonia solani AG2-2. In addition, sequence of the ITS region and its phylogenetic analysis confirmed morphological identification. This is the first report of R. solani from T. daenensis in Iran.
    Keywords: Rhizoctonia solani AG2, 2, Thymus daenensis, Root rot
  • S. A. A. Bagherian Pages 203-219
    Viroids, the smallest known pathogens, consist of small circular single-stranded RNA with non-coding genome but having autonomous replication in their plant hosts. Despite many studies, the mechanism of viroid pathogenesis has still remained unclear. Recently, studying the effects of viroid infection on host gene expression utilizing cDNA microarrays have yielded only a low-resolution snapshot of viroid-host interaction. In the present study, the metabolic profile of susceptible tomato cultivar ‘Rutgers’ infected by mild variant of PSTVd was compared with those of mock inoculated plants. Three terminal leaflets of the third true leaf of tomato were mechanically inoculated with PSTVd cDNAs and samples were taken from eighth leaf, 19 days post inoculation. Metabolites were extracted, identified and quantified with GC/MS and subjected to statistical analyses. Results showed that 40 unique metabolites showed significant difference over their controls at P≤0.2, which was brought about by changes in 14 metabolic pathways. The affected pathways in PSTVd infected leaves of tomato included five cutin and wax biosynthesis pathways, four pathways that produce defense related compounds, three hormone biosynthesis pathways, an energy generator pathway, and a chlorophyll degradation pathway. As host plant responses to viroid infection are complicated, employing metabolomics approach, viroid-host interaction was studied and changes in biochemical pathways of plant discussed.
    Keywords: Potato spindle tuber viroid, Gas chromatography, mass spectrometry, Metabolomic profiling, Plant, pathogen interaction
  • K. Azizi Pages 219-236
    One hundred-fifty root and soil samples were collected from chickpea, lentil, common bean and broad bean fields in several localities of Lorestan province, during years 2010-2011. After extraction, fixation and transferring to anhydrous glycerol, the nematodes were mounted on microscopic slides and identified at species level, based on morphometical and morphological characters, using a light microscope equipped with digital camera. In this study, 19 species of stomatostylet bearing nematodes, infraorder/order Tylenchomorpha/Tylenchida, were identified. Five species viz. Aphelenchoides cyrtus, Ditylenchus medicaginis, Merlinius brevidens, D. parvus andParatylenchus coronatus with 37.6, 30.8, 24.6, 20.5 and 19.1 percent frequency, respectively, were the most common nematode species in the legume fields of Lorestan province. Among nine cities of the province, most species were collected from Alashtar (19 species) Khorramabad (15 species), Borujerd (14 species), Dorood (13 species), Noorabad (12 species), Koohdasht (11 species), Azna and Aligoodarz (10 species) and Pol-e-Dokhtar (eight species), respectively. Amplimerlinius paraglobigerus and Helichotylenchus scoticus are new records for the nematofauna of Iran, and D. medicaginis and D. parvus are re-described herein.
    Keywords: Amplimerlinius, Broad bean, Chickpea, Common bean, Ditylenchus, Helichotylenchus, Identification, lentils, Tylenchida, Tylenchomorpha
  • M.M. Faghihi Pages 237-255
    Citrus huanglongbing (HLB), commonly known as citrus greening, is the most destructive disease of citrus worldwide. The disease has recently been reported from southern Iran. Rapid, sensitive and accurate diagnosis of HLB in citrus orchards is an important step to implement appropriate management of the disease. In order to compare the efficiency of conventional PCR, nested-PCR, real-time PCRand loop-mediated isothermal amplification (LAMP) for detection of Candidatus Liberibacter asiaticus (Las), the causal agent of citrus huanglongbing in Iran, total DNA was extracted separately from leaf midribs of infected and healthy orange trees. The Las detection sensitivity, specificity, and accuracy were tested at different amounts of DNA (100 nanogram to 0.1 femtogram) obtained from both infected and healthy plants with conventional PCR (using specific primers OI1/OI2c, A2/J5, F1/R1, RPF1/RPR1), nested-PCR (by different primers OI1/OI2c/CG3F/CG5R, F1/R1/F2/R2, RPF1/RPR1/RPF2/RPR2), real-time PCR (using specific primer pair FRP-RT/RRP-RT) and LAMP methods (using two different sets of primers). All methods showed a good performance in detecting Las with 100, 10 and 1 ng of total DNA per reaction. The conventional PCR assay detected Las with sensitivity of 30% in amount of 100 pg DNA and failed to detect Las in levels of 1 pg to 0.1 fg DNA. LAMP assay detected Las in 10 pg DNA with a maximum sensitivity of 30%, with total failure in lower amounts of DNA. LAMP sensitivity proved slightly better than conventional PCR especially in amounts of 100 pg and 10 pg DNA per reaction. LAMP was the most rapid and more affordable method for HLB detection.The nested PCR assay detected Las with sensitivity of 100% when 100 ng to 1 pg DNA were used. Furthermore, nested-PCR was sensitive enough to detect the causal agent of HLB disease up to 0.1 fg DNA. Real-time PCR detected Las with sensitivity of 100% in amounts ranging from 100 ng to 10 fg DNA. Moreover, real-time PCR detected Las with sensitivity of 90% in very low amounts of template DNA (1 fg and 0.1 fg) and was the most sensitive method for detection of the causal agent of HLB disease. However, real-time PCR produced false positive results more frequently than the other tests. In general, all methods detected Las with high specificity. Based on the obtained results real-time PCR and nested-PCR showed the highest sensitivity leading to fewer false negatives.In conclusion, application of real-time PCR and nested-PCR assays, especially in suspected newly infected areas are recommended for early detection of infected trees. In respect to fewer false positive results and lower cost of nested-PCR in comparison with real-time PCR, nested-PCR assay in many cases could be the method of choice for detection of HLB disease.
    Keywords: HLB detection, Candidatus Liberibacter asiaticus, Citrus greening, LAMP
  • S. H. Mousavi Pages 255-268
    Blast is a major disease of rice in Iran, causing severe damage in nursery and field. Piriformospora indica is a plant-root-colonizing fungus that can induce systemic resistance against different root and shoot pathogens. In this study expression rate of several defense genes in rice plant with or without P. indica treatment at different time points after inoculation with rice blast fungus (Magnaporthe oryzae) was evaluated using real-time qPCR. Rice seedlings were treated with mycorrhiza and spore suspension of the pathogen (M. oryzae) evaluation of the disease in plants treated and non-treated with M. oryzae and P.indica revealed that treated plants had less severe disease symptoms. Study on infection type, affected leaf area and number of lesions showed significant reduction of symptoms in treated plants compared to control. Also, expression amount of PR1b, LOX, NPR1 and WRKY85 genes increased in plants treated with mycorrhiza in comparison to control. Results of this study suggest the active role of mycorrhiza in protection of rice plant against blast disease due to enhanced expression of related defense genes.
    Keywords: Defense genes, Mycorrhiza, Real, time PCR, Systemic resistance, Rice blast
  • F. Salajegheh Tezerji Pages 269-280
    Water stress is a major limiting factor in plant growth and can increase the incidence and severity of root rot diseases. The effects of water stress on root rot disease of pistachio seedlings caused by Fusarium solani were studied in a greenhouse experiment. Treatments consisted of three levels of soil moisture (D0= 80% Field capacity (FC), D1= 50% Field capacity (FC) and D2=25% Field capacity (FC)) and three levels of fungal pathogen (F0= control and F1and F2 for two isolates of F. solani). The experimental arrangement was factorial with completely randomized design with six replications. According to the results, the main effects of fungal isolates and water stress treatments caused a significant reduction (at 1%) in shoot height and root length, shoot and root dry weight, shoot and root fresh weight, leaf numbers, root volume and leaf surface area over the control. Water stress and Fusarium interaction caused a significant reduction (at 1%) in all plant growth parameters except for root dry weight Based on the results, water stress increased the negative effects of the pathogen. In this regard, the interaction between F2 isolate and 25% field capacity had a greater impact on reducing growth parameters. Root colonization of pistachio seedlings by Fusarium isolates and disease severity increased by increasing water stress. Therefore, water stress can increase the negative effects caused by F. solani in pistachio seedlings.
    Keywords: pistachio, Fusarium root rot, Root colonization, Moisture stress
  • A. Narmani Pages 281-289
    Togninia minima(anamorph: Phaeoacremonium aleophilum) is the most common species of Phaeoacremonium associated with Petriand esca di­sease in grapevines. A bipolar heterothallic mating strategy has been proposed for this species, which requires two isolates with opposite mating types for sexual reproduction. In the present study, the possibility for the induction of sexual stage among the Iranian isolates of Pm. aleophilum was investigated under laboratory conditions. For this purpose, different vineyards in East Azarbaijan province were inspected during the summer 2012 and samples were collected from grapevines with typical esca disease symptoms. Isolation and purification of the causal agent was carried out using routine plant pathology techniques. Pm. aleophilum isolates were identified based on morphological characteristics of the microscopic structures and previously designed Pm. aleophilum-specific primer set. In order to induce sexual stage, four isolates with different geographical origins were mated in all possible combinations on grapevine cane-water agar (GWA) plates. Perithecial formation was observed on wood segments and agar after 3-4 weeks of mating. The morphological characteristics of the sexual structures were in full agreement with those of T. minima. Two isolates with opposite mating type identity were selected as tester strains and mating identity of 34 T. minima isolates were determined by pairing with tester strains. The results showed that both mating types were present among the isolates examined in this study; however, skewed distribution of mating type alleles (2:1) was found among the tested isolates.
    Keywords: β tubulin, Tester strain, Heterothallism, Grapevine decline
  • R. Ghafarpoor Teimoorlouii Pages 291-304
    Entomopathogenic nematodes are mainly used as biological agents against insect pests. Recently, their efficacy is being studied on plant parasitic nematodes as well. In this study, the efficacy of live and dead infective juveniles of entomopathogenic nematode Steinernema feltiae with concentrations of 5, 10, 25, 50 and 100 IJs/ml in 24 well plates containing 50 eggs, 50 larvae and a combination of 50 eggs and larvae of the root knot nematode (Meloidogyne javanica) per well was separately evaluated. The experimental design was split plot and results were recorded after 48, 72, 96 and 120 hours. The experiment was replicated twice. The results showed that both live and dead entomopathogenic nematodes have significant difference on root knot second stage juveniles (J2) mortality as well as egg hatching.But, live and dead S. feltiae did not show significant difference on root knot nematode egg hatching and mortality of J2 when a mixture of 50 eggs and larvae were used. Live and dead IJs caused 38 and 32% second stage mortality of the root-knot nematode and showed 33 and 37% egg hatching inhibition, respectively. Accordingly, in the experiment of mixture of eggs and second stage larvae, 31 and 33% larval mortality and 33 and 34% hatching inhibition were realized by live and dead larvae of the EPNs. Generally, the larval mortality and egg hatching inhibition were increased and decreased respectively as the incubation time increased.
    Keywords: Biological control, Nematode against nematode
  • R. Hemmati Pages 305-306
    During January 2013, black rot symptoms and corky lesions were observed on tomato fruits in Zanjan fruit markets. After culturing of infected tissues on PDA, a pycnidial fungus was isolated and the isolate was identified as a member of the genus Phoma. Species identification was performed based on key characters of fungal isolate on oatmeal agar (OA) and malt extract agar (MEA) (Boerema et al., 2004). Morphological and microscopic features of the fungus in 24 ˚C and darkness on PDA were as follows: the colony was first colorless but later turning to olivaceous grey to greenish olivaceous. Pycnidia formed abundantly in the medium and creamy exudates of pycnidiospores were observable on colony. Growth rate was fast and after a week, colony diameter reached to 8 cm. Colony on OA and MEA grew rapidly attaining a diameter of 7 cm within a week. Abundant hyphal swollen cells constricted at the septa formed on OA. Application of a drop of concentrated NaOH (pH > 12.5) near the growing margin of four day old colony resulted within about 10 minutes in E+ reaction and appearance of a blue-green spot or ring, which changed to red after about 1 hour. Pycnidia were globose to subglobose or irregular, glabrous, solitary or confluent, with 1(–2) ostiole(s). Conidial matrix creamy, pycnidiospores ellipsoidal, oblong, or allantoid, aseptate (4 – 7.5 × 2-2.5 µm) or 1-septate (7.5 – 9 × 2.5 – 3 µm), seldom 2-septate conidia (12.5 – 13.5 × 4 – 5) (Figure 1, see Farsi text). Morphological features of the studied isolate, was consistent with Boeremia exigua (Desm.) Aveskamp, Gruyter & Verkley var. exigua (Syn. Phoma exigua var. exigua) (Boerema et al.,2004). A part of ribosomal gene region of the studied isolate consisting of ITS1+5.8S+ ITS2 was amplified and sequenced using primer pair ITS1 and ITS4 and compared with sequences from NCBI. Ribosomal gene sequence of Phoma exigua isolate EF-11 (Gen Bank Accession Number: gb|GU395499.1|), had the most similarity with the studied sequence (sequence identity: 99 %). Pathogenicity test on surface- sterilized tomato fruit was carried out by making a wound of 1 mm depth and 2 mm length on fruit and putting a mycelial disk on the lesion. The temperature and relative humidity of the experiment were 25 ˚C and 60 to 70 percent, respectively. Five days after inoculation, rot symptoms, colorless mycelium and pycnidia appeared on inoculated part of fruits. Several species of Boeremiahave been reported from tomato in the world, among which B. lycopersici and B. destructiva are more important. B. lycopersici causestomato fruit and stem rot whereas B. destructiva is the causal agent of fruit rot and leaf and stem blight on tomato (Boerema et al., 2004). B. exigua is one of the causal agents of leaf spot and fruit rot on tomato, however there are fewer reports of its occurrence in comparison to B. lycopersici and B. destructiva (Snowdon 1991). B. exigua has several varieties. Some varieties are important host specific parasites. B. exigua var. exigua is known as a soil fungus mostly saprophyte or weak parasite of a wide range of plants (Boerema et al. 2004). This is the first report of the occurrence of this fungus on tomato in Iran. Cultivation site of the infected fruits in this study has been Boushehr province, southern Iran.
  • F. S. Abtahi Pages 307-308
    During 2012-2013, a survey for the presence of Apple stem pitting virus (ASPV) in apple (Malus domestica) was conducted in Tehran, Isfahan, West Azerbaijan, Alborz, Ghazvin, Hamedan, Mazandaran, Markazi, and Lorestan provinces. Leaf Samples were taken from 1053 randomly selected apple trees and tested by DAS-ELISA for the presence of ASPV using polyclonal antisera (Bioreba, Switzerland). ASPV was found in 54 apple samples (5.12%). All of the positive samples came from Gala apple trees with mottled and malformed leaves (Fig. 1, see Farsi section). The highest incidence of ASPV was in the province of Alborz (13.8%), followed by Tehran (11.4%), Markazi (7.2%), Hamedan (7.1%), Lorestan (7%), Ghazvin (6.5%), and Mazandaran (4.8%). None of the samples from West Azerbaijan and Isfahan showed positive reaction. To confirm virus identification, total RNA was extracted from 54 leaf samples (Chang et al., 1993) and subjected to RT-PCR using primers specific for a part of the ASPV (GenBank accession No. D21828) coat protein gene. ASPV sense (5’-ATGTCTGGAACCTCATGCTGCAA-3’, position 8869-8895 nt) and ASPV antisense (5’-TTGGGATCAACTTTACTAAAAAGCATAA-3’, position 9211-9238 nt) (Menzel et al., 2002). A 370 bp DNA fragment was amplified from extracts of infected trees but not from those of healthy trees. To the best of our knowledge, this is the first report of ASPV in apple trees in Iran.
  • E. Osdaghi Pages 309-310
    Euphrates poplar (Populus euphratica Oliv.) as a native tree of the Middle East is a part of vegetation in the Khuzestan province of Iran. During fall 2012, leaf spot and leaf blight symptoms were observed on Euphrates Poplar trees causing significant damages in Karun’s riversides (upstream Ahvaz, Veys and Mollasani)) in this province. Symptoms consisted of necrotic dark brown, circular to oval spots, unrestricted to veins on both surfaces of the leaves (Fig. 1). Severe infections lead to leaf blight and finally defoliation of the trees. Isolations were made on potato dextrose agar (PDA) medium from surface sterilized (with 1% sodium hypochlorite) leaves. White mycelium was grow and turned to brown after 48 h. For determine the growth parameters and mycelium color, the fungus was grown on PDA and Dichloran-Rosbengal-Yeast extract- Sucrose (DRYES) Agar media. The growth speed and the color of mycelium were recorded after 3 and 7 days respectively (Andersen and Thrane, 1996). The fungus has brown to dark olive mycelium on PDA and DRYES. Spores were born on short, septate, branched or unbranched conidiophores 5.5 µm (2.5-7.5 µm) in length, and green to brown in color. Spores were produced singly or in chains of 2-3 conidia. On PDA the fungus grew rapidly, colonies reaching about 35 mm in diameter in 3 days when incubated at 25°C. The conidia were obclavate to long ovoid, smooth, mostly straight or slightly curved, and pale olive or pale brown, without beaks, with 2-4 transverse septa and 1-2 longitudinal or oblique septa. The conidia were slightly or sharply constricted at the transverse septa and measured 18-35×10-18 µm. According to the morphological characteristics in the literature (Lawrence et al 2013), the isolates were identified as Alternaria alternata (Nees: Fr.). Pathogenicity test was conducted by the inoculation of detached leaves from P. euphratica plants. Leaves were placed in 12 cm diameter sterile Petri dishes and the petioles of the leaves were covered with cotton masses drenched in sterile distilled water. They were then inoculated with 15 µL of a spore suspension (1×105 spores/mL) of A. alternata (Fig. 2A). Control leaves were only inoculated with sterile distilled water. The leaves were incubated at 25±2°C. Typical target spot symptoms, including necrotic, circular to oval, dark brown spots were developed on the inoculated leaves 7 days after inoculation (Fig. 2B). A. alternata was consistently re-isolated from the tissue around these spots. In order to assess Poplar-isolated A. alternata strains for their ability to toxin production, the fungus was grown at 25°C in 500 ml flasks containing 100 mL potato dextrose broth (PDB). The culture filtrate was then collected by successive passage through glass wool, Whatman No.1 filter paper and finally through a microfilter (0.22 μm). To measure the toxicity of the culture filtrate, fully expanded detached P. euphratica leaves were used in the Petri dishes (as described above). Similar to inoculation with spore suspension, the culture filtrate of A. alternata was generated leaf spot on the leaves five days after inoculation. The results revealed that the isolate of A. alternata pathogenic on P. euphratica could secrete pathotoxins. According to the morphological and physiological characteristics, and pathogenicity test on P. euphratica, the causal agent of Euphrates poplars is A. alternata. To our knowledge, this is the first report of A. alternata causing leaf spot on Euphrates poplars in Iran.