فهرست مطالب

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله کامل پژوهشی
  • حسین ایرانی، محمد جوان نیکخواه، آقا ولی ابراهیم اف، اصغر حیدری صفحات 1-10
    پوسیدگی طوقه آفتاب گردان با عامل Sclerotinia sclerotiorumیکی از بیماری های مهم در شمال غرب کشور است که با جوانه زنی میسلیوژنیک سختینه ها سبب آلودگی میزبان می شود. در مقابل، در شمال کشور آلودگی ساقه کلزا به طریقه جوانه زنی کارپوژنیک از طریق آسکوسپورهای هوازی صورت می گیرد. این پژوهش به منظور مقایسه بیماریزایی جدایه هاییاز جمعیت های قارچ در مزارع آفتاب گردان و کلزا در مناطق فوق انجام شد. تنوع در بیماریزایی جدایه ها با استفاده از روش مایه زنی با قرص میسلیومی و اندازه گیری محل زخم انجام شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری (P<0.001) بین گروه های سازگار رویشی در جمعیت های این قارچ در شمال و شمال غرب کشور در بیماریزایی جدایه های مورد مطالعه وجود دارد. جدایه های متعلق به MCG هایی که از مکان های مختلف جداسازی شده بودند مانند MCG56،از نظر بیماریزایی در سطح یک درصد تفاوت معنی داری داشتند. ولی در بیشتر موارد جدایه هایی که از یک محل جداسازی شده بودند، مانندMCGs 17، 28، 42، 51and 64 از نظر بیماریزایی تفاوت معنی داری نداشتند.
    کلیدواژگان: پوسیدگی اسکلروتنیایی، MCG، کلزا، آفتاب گردان
  • مائده تقی پور، حشمت الله رحیمیان، ولی الله بابایی زاد صفحات 11-26
    بیماری نوار قهوه ای برنج (brown stripe of rice) یکی از بیماری های شایع در خزانه های برنج (Oryza sativa) می باشد. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی عامل نوار قهوه ای برنج، نمونه برداری، در فصول زراعی 1391-1390 از خزانه های مازندران انجام شد. عامل بیماری بر اساس آزمون های بیوشیمیائی، فیزیولوژیکی و بیماری زائی Acidovorax avenae subsp. avenae (Acidovorax oryzae) تشخیص داده شد. تعداد 90 جدایه مورد بررسی های فنوتیپی (مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیائی) و الکتروفورز پروتئین های سلولی (SDS-PAGE) قرار گرفتند. از نظر خصوصیات فنوتیپی تنوعی در میان جدایه ها مشاهده نشد. نتایج به دست آمده از آنالیز خوشه ایپروتئینی سلولها، جدایه ها را در سطح تشابه 45 درصد به 2 گروه و در سطح تشابه 68 درصد به 5 گروه تفکیک کرد. جهت ارزیابی تنوع ژنتیکی،DNA ژنومی جدایه ها استخراج و در واکنش زنجیره ای پلیمراز (rep-PCR) با استفاده از آغازگرهای ERIC و BOX مورد بررسی قرار گرفت. دندروگرام با روش مقایسه جفت ها از طریق میانگین های بی وزن (UPGMA) و با استفاده از نرم افزار NTSYS ترسیم گردید. آنالیز خوشه اینتایج به دست آمده با آغازگر ERIC نشان داد که جدایه ها در سطح تشابه20، 35 و 65 درصد به ترتیب در 2، 5 و 10 گروه و با آغازگر BOX در سطح تشابه 20، 50 و 80 به ترتیب به 7، 16 و 23 گروه دسته بندی شدند. نتایج بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بالائی در جمعیت Ao عامل نوار قهوه ای برنج بود
    کلیدواژگان: Acidovorax oryzae، تنوع ژنتیکی، rep، PCR، نوار قهوه ای برنج
  • فریدون پاداشت دهکایی، ابراهیم دودابی نژاد، حسن پورفرهنگ صفحات 27-32
    رفتار تهاجمی و حساسیت به قارچکش در سه جمعیت بیمارگر سوختگی غلاف برنج، Rhizoctonia solani AG-1 IA، نسبت به تغییرات دما، با تعیین میزان بیماری روی برگ های بریده برنج و اندازه گیری رشد رویشی در محیط غذایی PDA به ترتیب حاوی چهار و پنج غلظت مختلف از قارچکش های آزوکسی استروبین و پروپیکونازول در شرایط آزمایشگاه مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز داده ها نشان داد که هیچ گونه علایمی از بروز بیماری به ترتیب در 40، 60 و 20 درصد از ژنوتیپ های جمعیت های رشت، تنکابن و آمل در دمای 34 درجه مشاهده نگردید، درحالیکه همه ژنوتیپ ها در دمای مذکور قادر به رشد در محیط غذایی PDA بوده اند. نتایج بررسی کارآیی قارچکش ها در دمای بالا نشان داد که به طورکلی EC50 پروپیکونازول در دمای 34 درجه سانتی گراد 41 /6 بار بیشتر از EC50 آن در زمانی که در 26 درجه سانتی گراد مورد اندازه گیری قرار گرفت بود، درحالیکه نسبت EC50 آزوکسی استروبین در دمای 34 درجه به EC50 آن در دمای 26 درجه سانتی گراد 46/ 0 برای همه ژنوتیپ ها بوده است. بنابراین اگر گرم شدن زمین ادامه یابد، انتظار می رود که علاوه بر کاهش کارآیی پروپیکونازول تنوع ژنتیکی این بیمارگر نیز ممکن است کاهش یابد.
    کلیدواژگان: آزوکسی استروبین، بیماری سوختگی غلاف برنج، پروپیکونازول، تغییرات دما، Rhizoctonia solani AG، 1 IA
  • نرگس علمی، محمد عبدالهی صفحات 43-54
    اثر بازدارندگی تفاله شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra) و بستر استفاده شده (کمپوست) قارچ خوراکی صدفی (Pleurotus ostreatus) بر نماتد ریشه گرهی Meloidogyne javanica بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با دو فاکتور ترکیبات تیماری اصلاح کننده خاک در 10 سطح و مایه زنی در دو سطح و در چهار تکرار با طرح پایه کاملا تصادفی طراحی گردید. شاخص های رشدی گیاه دو ماه پس از مایه زنی نشان داد که استفاده از 60 گرم کمپوست سترون نشده به طور معنی داری بهترین نتیجه را داشته، ولی استفاده از تفاله شیرین بیان نه تنها رشد گیاه را بهبود نبخشید بلکه در مقایسه با تیمار مایه زنی نشده و بدون اصلاح کننده، موجب کاهش شاخص های رشدی گیاه گردید. در شاخص های مربوط به نماتد، مصرف 60 گرم از هر یک از سه اصلاح کننده، فاکتورهای تکثیری نماتد را به طور معنی داری کاهش دادند که البته اثر کمپوست قارچ به مراتب بیشتر از تفاله شیرین بیان بود. از تفاوت قابل توجه اثر نماتدکشی تفاله شیرین بیان و تفاله شیرین بیانی که یک دوره قارچ بر روی آن پرورش داده شده بود، می توان به توانایی قارچ در فرآوری تفاله شیرین بیان و ایجاد ماده ای با اثر نماتدکشی بهتر با اثر سوء کمتر بر گیاه پی برد
    کلیدواژگان: ضایعات، قارچ صدفی، تفاله شیرین بیان، کمپوست، اصلاح کننده خاک
  • فاطمه موحدی پاریزی، سیدمحسن تقوی صفحات 55-68
    طی سال های 1390 و 1391، 11 جدایه از گلخانه های خیار در استان کرمان و 14 جدایه از گلخانه های خیار در استان فارس به عنوان عامل بیماری لکه زاویه ای خیار شناسایی ومورد بررسی قرار گرفتند. کلیه جدایه ها از لحاظ خصوصیات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی، تغذیه ای و تکثیر قطعه ی 560 bp توسط آغازگرD21 و D22 مورد بررسی قرار گرفتند.همچنین به منظور بررسی تنوع جدایه ها آزمونrep-PCR با استفاده از آغازگرهای BOX و ERIC صورت گرفت. جدایه های به دست آمده بر اساس آزمون های گروه LOPAT و GATTa مورد بررسی قرار گرفتند. آنالیز عددی خصوصیات فنوتیپی، با استفاده از نرم افزار NTsys-PC نشان داده شد که جدایه های Psl جدا شده از استان های فارس و کرمان از لحاظ ویژگی های فنوتیپی و بیوشیمیایی به هم شبیه بوده و با جدایه Pseudomonas syringae pv. syringae 8/83% و با P. fluorescens، 50% شباهت داشتند. در آزمون بیماریزایی، پس از 7 تا 14 روز علائم سبززردی، آبسوختگی و لکه زاویه ای دیده شد. جدایه های مورد نظر پس از مایه زنی به دیگر اعضای خانواده ی کدوئیان نظیر کدو، خربزه، هندوانه و طالبی نیز علائم را نشان دادند، با این وجود علائم لکه زاویه ای در خیار بسیار واضح تر نسبت به بقیه بود. این باکتری بر روی گیاهان دیگری نظیر گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل نیز مایه زنی شد، اما هیچ گونه علائم مشخصی دیده نشد. جدایه های مربوطه در این پژوهش از لحاظ فنوتیپی همگن بوده ولی براساس آنالیز عددی داده های حاصل از تنوع ژنتیکی آزمون rep-PCR با استفاده از آغازگر BOXو Ericبه چهار گروه تقسیم شدند که این گروه بندی با منشا جغرافیایی جدایه همبستگی نداشت.
    کلیدواژگان: بیماری لکه زاویه ای، خصوصیات فنوتیپی، تنوع ژنتیکی، خیار
  • فروه سادات مصطفوی نیشابوری، محمود معصومی، سعید نصر الله نژاد، نرجس رهپیماسروستانی، کرامت الله ایزدپناه صفحات 69-84
    ترادف کاملنوکلئوتیدی جدایه ایرانی ویروس موزائیک کوتولگی ذرت (Maize dwarf mosaic virus MDMV-Ir) تعیین گردید. ژنوم ویروس بجز دنباله Poly A انتهایی ʹ3، 9499 نوکلئوتید بود که شامل 139 نوکلئوتید ناحیه خوانده نشدنی 5 و 234 نوکلئوتید ناحیه خوانده نشدنی 3 و یک چارچوب باز خواندنی که یک پلی پروتئین با 3042 اسید آمینه را کد می کند را شامل می شد. MDMV-Ir با سایر جدایه های ویروس4/ 86 تا 9/ 91 در صد شباهت نوکلئوتیدی و 9/93 تا 3/ 97 در صد شباهت آمینواسیدی دارد. شباهت نوکلئوتیدی MDMV-Ir با ترادف کامل سایر پوتی ویروس های غلات موجود در GenBank 54 تا 5/ 70 در صد محاسبه گردید. ترادف آمینو اسیدی پروتئین های ویروس با پروتئین های سایر ویروس های غلات 8/ 29 تا 60 در صد مشابهت نشان داد. مقایسه ترادف نوکلئوتیدی و آنالیز فیلوژنتیکی ترادف کامل و پلی پروتئین های حاصله نشان داد که MDMV بیشترین شباهت را با جدایه بلغاری ویروس و در بین پوتی ویروس های غلات بیشترین شباهت را ویروس موزائیک سورگوم دارد. همچنین این آنالیز نشان داد که جمعیت های MDMV یک گروه مونوفیلتیک هستند که از ناحیه مدیترانه منشاء گرفته اند.
    کلیدواژگان: ویروس موزائیک کوتولگی ذرت، ناحیه مدیترانه، منشاء ویروس، ایران
  • حبیبه جباری، غلامرضا نیکنام *، سید ابوالقاسم محمدی، زهرا تنهامعافی صفحات 83-96

    اثر دما، مرحله رشدی گیاه میزبان و زه آب گیاهان میزبان (کلم قمری و کلم برگ) و غیرمیزبان (کاهو) در مراحل رشدی مختلف و در شرایط دمایی مختلف شامل 5، 10، 15، 20 و 25 درجه سانتی گراد بر تفریخ تخم نماتد سیستی کلم (Heterodera cruciferae) مورد بررسی قرارگرفت. زه آب گیاه غیرمیزبان و گیاهان میزبان با دوره رشدی سه و شش ماهه در چهار مرحله رشدی (دو، چهار، شش و هشت برگی) جمع آوری شدند. غلظت های مختلف زه آب و رقت های یک چهارم و یک شانزدهم آن تهیه و همراه با دو شاهد منفی (زه آب گلدان های تیمارنشده و آب) و یک شاهد مثبت (محلول 3/ 0 مولار کلریدروی) مورد استفاده قرار گرفتند. تعداد 25 سیست نماتد در داخل این محلول ها در ظروف پلاستیکی 24 چاهکی قرار گرفته و با فواصل یک هفته، تعداد لاروهای تفریخ شده تا سه هفته یادداشت برداری گردید. نتایج نشان داد که رقت یک چهارم زه آب گیاه کلم برگ با دوره رشدی شش ماهه در مرحله رشدی شش برگی در دمای °C20، موجب افزایش میزان تفریخ تخم گردید.

    کلیدواژگان: زه آب گیاه، تفریخ تخم، دما، کاهو، کلم قمری، کلم گل، نماتد سیستی کلم
  • مجید خنشا، حبیب الله حمزه زرقانی صفحات 97-103
    گوجه فرنگی یکی از محصولات پرمصرف خوراکی می باشد. یکی از بیماری های مهم گوجه فرنگی در ایران و به خصوص در مناطق جنوبی کشور لکه موجی است که عامل آن قارچ Alternaria solaniمی باشد. به منظور ارزیابی اثر شدت و وقوع آلودگی، اندازه میوه و رقم بر قیمت محصول گوجه فرنگی، این پژوهش در شهرستان میناب انجام گرفت. این بررسی در چهار کلاس شدت (عدم آلودگی، خفیف، متوسط، شدید) و وقوع صفر تا صد درصد آلودگی در سه کلاس اندازه ی (کوچک، متوسط و بزرگ) بر روی سه رقم (Sunseed، Redx، Raha)انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش درصد وقوع آلودگی، قیمت فروش را به طور معنی داری کاهش داد و افزایش اندازه ی میوه ی گوجه فرنگی قیمت فروش را افزایش داد ولی اثر اندازه ی میوه های آلوده بر قیمت فروش در مقادیر وقوع بالای 50 درصد به طور پیوسته کاهش یافت. همچنین قیمت فروش رقم Raha نسبت به دو رقمSunseed و Redx کمتر بود.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، سوختگی زود هنگام، Alternaria solani، ارزش محصول
  • گزارش کوتاه
  • حکیمه حبیبی، پژمان خدایگان* صفحات 103-106
    در پاییز سال 1391از درختان هلو، زردآلو و آلبالو در استان البرز، دارای علائم لکه برگی، شانکر و سرخشکیدگی، تعدادی باکتری جداسازی گردید. این علائم مشابه با علائمی بودند که توسط باکتری های (Pseudomonas syringaepv. syringae(Pss و Xanthomonasarboricolapv. pruniایجاد می گردند. این باکتری های بیمارگر قبلا در مناطقی از شمال ایران گزارش شده اند (Aldaghi، et al.، 2010; Mahmoudiet al.، 2012).باکتری های جداسازی شده از نمونه های بیمار، کلنی های گرد، برجسته، لعابی و اندکی رنگ زرد روی محیط آگار غذایی حاوی نیم درصد سوکروز (NAS) تولید نمودند. در آزمون بیماری زایی، ده برگ جداسازی شده از نهال جوان زردآلو، هلو و گیلاس بصورت مجزا، شستشو وضدعفونی سطحی شده و بر روی بستره ای حاوی یک درصد آگار قرار گرفت. هر برگ با سوسپانسیونی از باکتری با رقت 108سلول در میلی لیتر مه پاشی گردید. در آزمونی دیگر برای مشاهده و مقایسه علائمی مشخص، از سه جدایه مرجعX. a. pv. pruni ICMP17186،Pss ATCC19310، Erwinia amylovora ICMP1540 نیز به عنوان شاهد مثبت استفاده گردید.جدایه های بیمارگر با استفاده از تعداد محدودی آزمون بیوشیمیایی مورد شناسایی مقدماتی قرار گرفتند(Palleroni، & Bradbury.، 1993.;Schaadet al.، 2001.).توان جدایه ها در ایجاد هسته های یخ با استفاده از روش بررسی قطره ای مورد سنجش قرار گرفت. طبق ویژگی های فنوتیپی، هیچکدام از جدایه ها به گونه های Pss یاX. a. pv. pruni تعلق نداشتند. براساس ویژگی های تعیین شده، همه جدایه ها گرم منفی و هوازی اجباری بوده و توانایی القا واکنش فوق حساسیت در توتون را داشتند. هیچکدام توانایی هیدرولیز کازئین، نشاسته، تایروزین، تولید اندول و لوان را نداشتند. واکنش های اوره آز، تولید مواد احیا کننده از ساکاروز، اکسیداز، لستیناز، آرژنین دهیدرولاز، احیا نیترات و تحمل نمک طعام 5 درصد نیز در آنها منفی ارزیابی گردید. هیچکدام از جدایه ها توانایی تولید اسید از ترهالوز، لاکتوز و مالتوز را نداشتند. جدایه ها در آزمون های تولید گاز سولفید هیدروژن از سیستئین و پپپتون، تولید پروتئاز و رشد در دمای 37درجه سلسیوس مثبت ارزیابی شدند. القا واکنش فوق حساسیت سریع در برگ های توتون و شمعدانی به عنوان توان احتمالی این جدایه ها در بیمارگری تلقی گردید. علائم پدید آمده پس از آزمون بیماری زایی کاملا، مشابه با علائم مشاهده شده در طبیعت بود و از بافت مایه زنی شده جمعیت بالایی از باکتری جداسازی گردید. باکتری های جداسازی شده مجددا به روش های ذکر شده شناسایی گردیدند. بخشی از ناحیه 16s rDNA با استفاده از آغازگرهای عمومی 63f و 1384r در نمایندگانی از جدایه ها، تکثیر وتوالی یابی گردید(Marchesiet al.، 1998).هزار و صد نوکلوتید از ناحیهrRNA توالی یابی شده با سایر توالی های موجود در بانک ژن همردیف و مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که جدایه های منتخب شماره 106 (رس شمار KF752591) و 81 (رس شمار KF7440537) دارای 99 درصد تشابه در بخش توالی یابی شده از ناحیه 16s rDNA با توالی جنس Stenotrophomonas هستند. همه جدایه ها توانایی تولید هسته یخ را داشتند. بیشتر باکتری های مولد هسته یخ اپی فیت بوده و روی سطح اغلب گیاهان زندگی می کنند.باکتری های مولد هسته یخ می توانند سبب افزایش سرعت ایجاد یخ در دمای کمتر از 2- درجه سلسیوس شده و موجب سرمازدگی و ایجاد خسارت در گیاهان حساس گردند. دو گونه از این جنس شامل S. maltipholia وS. Rizophilaبه عنوان عوامل همراه با بیماری بلاست مرکبات از استان گلستان در شمال ایران گزارش شده و از نظر توان ایجاد هسته یخ مثبت ارزیابی گردیده بودند(Alimiet al.، 2012)در پژوهش مذکور توان ایجاد بیماری و یا امکان دخالت این عوامل در افزایش احتمالی شدت بیماری مورد سنجش قرار نگرفته بود. براساس اطلاعات ما این نخستین گزارش از وجود این جنس و دخالتآندر ایجاد علائم لکه برگی و شانکر باکتریایی در هسته داران استان البرز می باشد.
  • سحر نوری، اکبر دیزجی، حشمت الله رحیمیان صفحات 107-110
    بیماری توته ای شدن رگبرگها درپشت برگ و گال چوبی تنه مرکبات با عاملویروس رگبرگ توته ای مرکبات(Citrus vein enation virus، CVEV)از مناطق تحت کشت مرکبات پنج قاره جهان گزارشگردیده است (Wallace & Drake 1961). علائم مشابهی در درختان نارنج (Citrus aurantium)و لیموترش (Citrus aurantifolia)استانهای گلستان، مازندران وفارس(شکل 1) مشاهده گردید.به منظور بررسی آلودگی بهاین ویروس،در بهار سال 1393یک درختعلائم دار نارنج در شهرستان ساریانتخاب،آران ا کل از پوست سرشاخه های جوان استخراج و در آزمون RT-PCRبه منظورتکثیر نیمه 3 ژنوم ویروس با استفاده از جفت آغازگرهای اختصاصی (Viveset al. 2013) استفاده شد.پس از همسانه سازی قطعات تکثیر شدهو تعیین ترادف نوکلئوتیدی دوطرفه، قطعات همپوشان به هم متصل و یک قطعه 2800 نوکلئوتیدی حاصل شد. همردیف سازی چندگانهترادف نوکلئوتیدی این قطعه با ترادف در دسترس جدایه های ویروس رگبرگ توته ای مرکبات در بانک ژن با برنامه های DNASTAR و Clustal X، نشان داد جدایه ایرانی بیش از 97درصد یکسانی نوکلئوتیدی با جدایه های VE-1، RR-IVIA و PV52-IVIAویروس رگبرگ توته ای مرکبات دارد.چارچوب ژنی پروتئینپوششی جدایه ایرانی نیز به ترتیب با6/ 97 و 5/ 95 درصد یکسانی ترادف نوکلئوتیدی و ترجمه اسید آمینه ای، بیشترین شباهت با جدایه VE-1 نشان داد.بر اساس نتایج، این جدایه به عنوان جدایه ایرانی ویروس رگبرگ توته ای مرکبات بوده که تعیین ترادف کامل ژنوم آن در حال انجام است. این اولین گزارش ازوقوعاین بیماری ازمرکبات ایران می باشد.
    کلیدواژگان: رگبرگ توته ای، گال چوبی، مرکبات
  • مریم میرطالبی، ضیاالدین بنی هاشمی، فاطمه صباحی صفحات 111-113
    در تابستان 1393، درختان انار با علائم پوسیدگی طوقه در مناطق فیروزآباد و سیاخ دارنگون استان فارس مشاهده شدند که این علائم شبیه علائم پوسیدگی طوقه فیتوفتورایی بود. قطعاتی از مناطق بافت مرده پس از ضدعفونی سطحی روی محیط کشت سیب زمینی-آگار اسیدی و CMA-PARP کشت داده شدند. همچنین برای اطمینان از وجود یا عدم وجود فیتوفتورا در خاک اطراف طوقه ی انارهای آلوده نیز، از روش طعمه گذاری استفاده شد که پس از گذشت 48 ساعت دیسک ها روی محیط کشت انتخابی CMA-PARP کشت داده و تشتک های پتری در دمای 25 درجه ی سانتی گراد نگهداری شدند. پس از گذشت پنج تا هفت روز پرگنه های قارچ به رنگ سفید تا زرد مایل به کرمی با تعداد زیادی پیکنیدیوم گرد تیره رنگ روی محیط کشت سیب زمینی-آگار اسیدی مشاهده شدند ولی هیچ قارچی روی محیط کشت CMA-PARP رشد نکرد. کنیدیوم ها روشن، یک سلولی بیضوی تا کشیده با اندازه ی. 2/ 4-03/ 2 ×7/ 16-9/9 (متوسط 05/3×8/13) میکرومتر بودند. با توجه به خصوصیات مرفولوژیکی ذکر شده و منابع موجود، قارچ عامل بیماری Pilidiella granati Saccardo (Synonym Coniella granati (Saccardo) Petrak and Sydow) تشخیص داده شد. آزمون بیماری زایی با استفاده از شاخه های بریده ی انار انجام شد. قطعات میسلیومی از پرگنه های 10 روزه ی قارچ در زیر پوست شاخه ها قرار داده شدند و با استفاده از پارافیلم روی آن پوشانده و به مدت 10 روز در دمای 25 درجه ی سانتی گراد نگهداری گردیدند. به عنوان شاهد، قطعاتی از محیط کشت سیب زمینی-آگار بدون قارچ در زیر پوست شاخه ها، گذاشته شد. پس از گذشت 10 روز علائم بافت مردگی در شاخه های مایه زنی شده مشاهده شد ولی هیچ علائمی در شاخه های شاهد مشاهده نگردید. برای اثبات آزمون کخ، جدایه های قارچ مجددا از شاخه های مایه زنی شده جداسازی شدند. P. granatiقبلا به عنوان عامل پوسیدگی های پس از برداشت و پوسیدگی میوه و بافت مردگی شاخه از دنیا و ایران گزارش شده است ولی اخیرا به عنوان قارچ مرتبط با پوسیدگی های طوقه در یونان و ترکیه و همچنین ایران (استان لرستان بدون اثبات بیماری زایی) گزارش گردیده است. این اولین گزارش از وجود این قارچ در انار با علائم پوسیدگی طوقه در استان فارس می باشد. برای مدیریت این بیماری باید فاکتورهایی که باعث پیش آمودگی انار به این قارچ می شود بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
|
  • Hoseein Irani, Mohammad Javan Nikkhah, Agha Vali Ebrahim Af, Asghar Heidari Pages 1-10
    Sclerotinia sclerotiorum in which the infection is occurred by myceliogenic activity of sclerotia. In contrast, in the northern regions of the country, Sclerotinia stem rot is the most destructive disease on canola and the fungus germinates carpogenically to produce airborne ascospores. This study was conducted to compare aggressiveness of isolates of S. sclerotiorum populations in the above-mentioned areas in sunflower and canola fields. Variation in aggressiveness of isolates was assessed using mycelial plug inoculation technique and the measurement of lesion development was used to compare aggressiveness among isolates. Highly significant differences in aggressiveness were found among MCGs (P<0.001) from the north and northwest of Iran. The isolates belonging to MCGs such as MCG 56 which collected from different areas, showed significant differences of aggressiveness (P<0.001). But the isolates belonging to MCG17, MCG28, MCG42, MCG51 and MCG 64 which obtained from the same location in canola and sunflower fields, did not show significant differences of aggressiveness.
    Keywords: Sclerotinia rot, MCG, Canola, Sunflower
  • Maedeh Taghipour, Heshmatalah Taghipour, Vali Alah Babaee Zade Pages 11-26
    Brown stripe of rice is among the prevalent disease of rice seedling in Mazandaran and Guilan provinces. For assessment of genotypical diversity in populations of the causative bacterium samples were collected from rice seedbeds in the suburb of Sari، Mazandaran province in 2012. A total of 90 isolates were recovered and the phenotypic and genotypic characteristics of the causal bacterium were compared and identified as Acidovorax avenae subsp. avenae (Acidovorax oryzae). The isolates were fairly homogeneous in their physiological and biochemical features. They were differentiated into two and five groups، at similarity levels of 45% and 68%، respectively، in the whole cell protein electrophoretic profiles. Genomic DNA of isolates was obtained and subjected to rep-PCR (with BOX and ERIC primers) fingerprinting. Dendrograms were constructed، using the jacard coefficient، the UPGMA algorithm and NTSYS-PC program. Comparison of the genomic fingerprints demonstrated that، at 20%، 35% and 65% similarity levels isolates formed 2، 5 and 10 clusters with ERIC primer and at 20%، 50% and 80% similarity levels isolates formed 7، 16 and 23 clusters with BOX primer، respectively. The result indicates a high level of genetic diversity in Ao populations.
  • Feraydon Pakdasht, Ebrahim Dodabi Nejad, Hasan Pour Farhang Pages 27-32
    Aggressiveness behavior and fungicide sensitivity of three populations of rice sheath blight pathogen, Rhizoctonia solani AG-1 IA, were assessed to temperature changing by disease rating on detached rice leaves and radial growth measurement on PDA plates amended with Azoxystrobin and Propiconazole at the 4 and 5 concentration levels (a.i.) respectively. Data analyses showed that no disease incidence was observed on 40, 60 and 20% of genotypes from Rasht, Tonekabon and Amol populations, respectively at 34 °C, whereas, all genotypes were able to grow on PDA medium at this temperature. Results from fungicides effectiveness at high temperature showed that generally, the EC50 of propiconazole at 34 °C was 6.41 times greater when the its EC50 was assessed at 26 °C, whereas, the ratio of azoxystrobin EC50 at 34 °C to its EC50 at 26 °C was 0.46 for all genotypes. Therefore, if global warming continues as expected, it is estimated that effectiveness of propiconazole to disease control and genetic diversity within this species may be reduced in rice fields of northern Iran.
    Keywords: Azoxystrobin, Propiconazole, Rice sheath blight disease, Rhizoctonia solani AG, 1 IA, Temperature change
  • Narges Elmi, Mohammad Abdolahi Pages 43-54
    Effects of licorice residue and spent mushroom compost of Pleurotus ostreatus cultivation on root-knot nematode, Meloidogyne javanica was investigated. The factorial experiment was performed using two factors, amendment type in ten levels and inoculation with nematode in two levels, in a randomized complete block design with four replications. Plantgrowth and nematode reproductive factors were measured eight weeks after treatment. According to the results, the pots were treated with 60 gr of unsterilized spent mushroom compost of P. ostreatus cultivation had best effect on the growth parameters of tomato plants. The licorice residue had negative effects on tomato growth. In case of nematode factors, application of 60 gr of every one of each amendment considerably reduced the nematode reproduction. In comparison, spent mushroom compost was more effective than that of licorice residue. With comparing the nematicidal effect of licorice residue and sterilized spent mushroom compost, it can be concluded that the fungus P. ostreatus cultivation can process the components of the plant material to some compounds with less harm to plant and more nematicidal effects.
    Keywords: waste material, Soil amendment, oyster mushroom, root pulp, Glycyrrhiza, compost
  • Fatemeh Movahedi Parizi, Mohsen Taghavi Pages 55-68
    During 2011-2012, 11 isolates from greenhouses of cucumber in Kerman and 14 isolates from greenhouses of cucumber in Fars provinces were isolated and identifiedas thecausal agent of angular leaf spot disease of cucumber.The isolates were investigated based on physiological, biochemical and nutritional characteristics, amplification of 560 bp with D21-D22 primers and rep-PCR with BOX and ERIC primers. On the basis of LOPAT and GATTa and other standard bacteriological tests, the isolates were identified as Pseudomonas syringae pv. Lachrymans(Psl). Numerical analysis of phenotypic characteristics of Psl isolates using Ntsys-pc software revealed that Psl isolates were homogenous. Isolates of Psl in Fars and Kerman provinces were similar inphenotypic and biochemical characteristics. They showed 83.3% similarity to Pss and 50% to P. fluorescens. Pathogenicity test oncucumber, caused angular leaf spot symptoms (water- soaked, necrotic lesions each with a large chlorotic halo)on cucumber leaves after 7 to 14 days of inoculation. The strains causedclorotic, angular leaf spot and symptoms on leavesafter inoculation on zucchini, melon, watermelon andcantaloupe too,However,the symptoms are veryclear on cucumbers other than cucurbit plantsbut did not cause symptoms on plants such as tomato, eggplant, peper. The strains were homogenesis phenotypically but on the rep-PCR with Box and Eric primers, Were divided intofour groups and there were no correlation with the geographic origin of the strains.
    Keywords: Angular leaf spot disease, Phenotyoe characteristics, Genetic divesity, Cucumber
  • Foro Sadat Mostafavi Neishabori, Mahmod Maesomi, Saeed Nasr Nejad, Narjes Rahpima, Kramat Lah Ezadpanah Pages 69-84
    Complete nucleotide sequence of an Iranian isolate of Maize dwarf mosaic virus (MDMV-Ir) was determined. The viral genome comprises 9499 nucleotides, excluding a 3′-terminal poly A tail. It consists of a 139 nucleotide long 5′noncoding region, a 234 nucleotide long 3′noncoding region and an open reading frame (ORF) which encodes a single polyprotein of 3042 amino acid residues. MDMV-Ir shares 86.4% to 91.9% nucleotide identity and 93.9% to 97.3% amino acid sequence similarity with other isolates of the virus. The nucleotide sequence identity of MDMV-Ir with full sequences of other cereal potyviruses available in GenBank ranged from 54 to 70.5%. The putative amino acid sequences of MDMV-Ir proteins showed 29.8% to 60% similarity to corresponding proteins of other cereal viruses in the GenBank. Sequence comparisons and phylogenetic analyses of the complete genome and derived polyproteins revealed that MDMV-Ir has the highest similarity to the Bulgarian isolate of MDMV, and among other cereal potyviruses it has the closest relationship to Sorghum mosaic virus. These analyses also indicated that MDMV populations are a monophyletic group originated in the Mediterranean basin.
    Keywords: Potyviridae, Maize dwarf mosaic virus, Mediterranean Basin, Virus origin, Iran
  • Habibeh Jabari, Gholam Reza Niknam, Seiyed Mahmod Mohamadi, Zahra Tanha Moafi Pages 83-96

    Stimulation of egg hatching of cabbage cyst nematode (Heterodera cruciferae) were investigated by soil drainages of host (kohlrabi and white cabbage) and non-host (lettuce) plants in different life stages, under different temperature conditions including 5, 10, 15, 20 and 25°C. Soil drainages of non-host plant and three and six-months-old seedlings of host plants were collected at 2, 4, 6 and 8 leaves developmental stages. Different concentrations of soil drainagesincluding undiluted soil drainages, soil drainagesdiluted 1:4 or 1:16 with water were used. Pot’s draining water and tap water were used as two negative controls and 0.3 M ZnCl2 solution as a positive control. Twenty-five cysts were stored in a 24-well plastic plate containing the soil drainagessolutions. The rate of eggs hatching was noted with a week intervals up to three weeks. The results showed that dilution of six-months-old white cabbage soil drainages1:4 at six leaves stage enhanced stimulation of hatching at 20°C compared with other treatments.

    Keywords: Cabbage cyst nematode, egg hatching, kohlrabi, lettuce, soil drainage, temperature, white cabbage
  • Majid Khasha, Habib Lah Hamzeh Zarghani Pages 97-103
    Tomato (Lycopersicum esculentum) is considered one of the most popular vegetables and its products are widely used in the world. Many pests and pathogens impose economic losses to the crop through causing significant reductions in tomato yield. Among these, early blight of tomato caused by Alternaria solani has been reported to be the most prevalent and destructive disease of tomato throughout the tomato growing areas. The disease causes annual losses exceeding millions of dollars worldwide. Early blight of tomato is one of the major factors limiting tomato production in Iran. This survey was conducted to evaluate the effect of incidence of tomato fruit early blight, the fruit size and cultivar on the market value of tomato measured as sale price of the product in local tomato fields of Minab County. In this survey, four classes (no, mild, medium and severe) of disease severity in three size classes (small, medium and large) of three tomato cultivars (Sunseed, Redx and Raha) were used. Disease incidence in tomato samples varied from 0% to 100% early blight. The results showed that increased fruit early blight disease incidence significantly reduced selling price of tomato and rise in fruit size resulted in increase in selling price but the effect of size on sale price in sample with blight incidence higher than 50% was steadily decreased. Also the Raha cultivar sale price was lower than Sunseed and Redx cultivars.
    Keywords: Tomato, Early Blight, Alternaria solani, crop value
  • Hakimeh Habibi, Pajman Khodayegan Pages 103-106
    In September of 2012 some bacterial strains were isolated from peach (Prunuspersica),apricot (Prunusarmeniaca)and sour cheery (Prunuscerasus)trees with leaf spot, canker and dieback symptoms on twig and stem in Alborz province. The symptoms were similar to those caused by Pseudomonas syringaepv. syringae (Pss) and Xanthomonasarboricolapv. pruniwhich have been previously reported in north of Iran (Aldaghi, et al., 2010.;Mahmoudiet al., 2012). The smooth, pale yellow and round, mucoid colonies were recovered from symptomatic tissues on sucrose nutrient agar (NAS). For pathogenicity tests, ten detached young leaves of peach,apricot and cherry (Prunus sp.)were separately placed on 1% agar plate and sprayed with strains isolated from infected tissues in Iran and three type strains of X. a. pv. pruni(ICMP17186), Pss(ATCC19310) and Erwiniaamylovora(ICMP1540) at 1×108 CFU/ml. Bacteria were identified on the basis of the biochemical and molecular characteristic (Palleroni, & Bradbury., 1993; Schaadet al., 2001).Ice nucleation activity measured by the droplet freezing method.Based on biochemical tests, none of isolated bacteria were identified as Pss or X. a.pv. pruni. All strains induced a hypersensitive response in tobacco. Representative strains were gram-negative, oxidative negativeand also negative for formation of levan and casein, hydrolysis of starch and tyrosine, the reaction of isolates forindole production, reducing substance from sucrose, production of urease, oxidase, lecithinase, arginine dehydrolase, reduction of nitrate, growth on 5% on NaCl and acid production from, maltose, lactose and trehalose were negative. The isolates were positive for, production of H2S from cysteine and peptone, protease, hydrolysis of gelatin and growth at 37°C. Induction of fast hypersensitive reaction on tobacco and geranium may be considered as the potential of the isolates in causing disease in one or more plant species. The leaves inoculated with isolates developed leaf spots similar to those observed in the field. The same bacteria were reisolated from symptomatic leaves and identification was confirmed. The 16S rDNAwas amplified by PCR using primer pairs 63f and 1384r (Marchesiet al., 1998). PCR products were sequenced and sequences were aligned and compared with those deposited in GenBank. 1100 nucleotides of sequences of the strain number 106 (accession No.KF752591) and 81 (accession No.KF7440537) showed 99% identity with those of Stenotrophomonas isolates. All of isolates were positive for ice nucleation. Mostof ice nucleation active bacteria are epiphytic and exist almostin all plants. The ability of bacteria to form ice nucleus is very important. Ice nucleation active bacteria can catalyze ice formation at temperatures as high as -2°C and have significant role in freezing injuries ofcold sensitive plants. The association of two species of this genus, including S. maltipholia and S. rhizophila with citrus blast havepreviously been reported from northern Iran, and their icenucleation activity of demonstrated (Alimiet al., 2012).In that study the possibility of pathogenicity of collected strains has not been evaluated.This is the first report on, association of Stenotrophomonas sp.with canker and leaf spot disease of stone fruits tress in alborz province of Iran.
  • Sahar Nori, Akbar Dizaji, Heshmat Alah Rahimian Pages 107-110
    Citrus vein enationon the leaf underside and trunkwoody gall diseasecaused by Citrus vein enation virus(CVEV)has been reported from citrus growing areas of the five continents of the world(Wallace and Drake, 1961). Symptoms closely similar to these have been observed on sour orange (Citrus aurantium) and key lime(Citrus aurantifolia)trees of Golestan, Mazandaran and Fars provinces in Iran. To determine the presence of CVEV in Iran, asour orange tree showing typical disease symptomswas chosen in Sari,total RNA was extracted from fresh bark of sampleand used in RT-PCR to amplify 3' genomic region of the virus by using specific primer pairs(Viveset al. 2013). Following cloning and bidirectional sequencing of amplified fragments, the overlapping reads were assembled into a 2800 bpcontig.Multiple nucleotide sequence alignment of obtained contigwith sequences of CVEV isolates deposited in the GenBank (VE-1, PV52-IVIA and RR-IVIA isolates) was performed by DNASTAR and Clustal X programs. The results showed this isolate of the virus has more than 97% identity with GenBank isolates at nucleotide level. The coat protein region showed the highest homology with VE-1 as 97.6 and 95.5% identity in nucleotide and deduced amino acid sequence, respectively. Based on the results,this isolate was designated as CVEV-Irwhich full genome sequencing is in progress. This is the first report of the Citrus vein enation virus occurrence in Iran.
    Keywords: vein enation, woody gall, Citrus
  • Maryam Mirtalebi, Zia Bani Hashemi, Fatemeh Sabahi Pages 111-113
    In summer 2014, plants of pomegranate (Punica granatum L.) with crown rot symptoms was observed in the Firozabad and Siakh-Darengon area in Fars Province. The symptoms were very similar to Phytophthora crown rot. Surface-disinfested tissues from the lower margins of the necrotic area were plated on acidified potato dextrose agar (PDA) and Phytophthora selective antibiotic medium (CMA-PARP). To insure the presence or absence of Phytophthora, the soil around the crown of pomegranates was also baited with citrus leaf discs for 48h at room temperature and plated on CMA-PARP. Plates were incubated at 25ºC for 5-7 days, and consistent colonies with white or yellowish cream-colored mycelia and abundant black, globose pycnidia were observed on PDA and no fungi were recovered on CMA-PARP. Conidia were hyaline, one-celled, ellipsoid to elongate, 9.9 to 16.7×2.03 to 4.2 µm (average 13.8×3.05 µm). On the basis of morphology, the causal organism was identified as Pilidiella granati Saccardo (Synonym Coniella granati (Saccardo) Petrak and Sydow). Pathogenicity tests were conducted using detached twigs of pomegranate. 7-mm plugs bearing mycelia from the edge of 10-day-old colonies on PDA were placed under the bark of twig. Noncolonized PDA plugs were used as controls. The wound was covered with parafilm and all inoculated twigs were incubated at 25ºC for 10 days, at which time necrosis was observed. No lesions were observed on the controls. Reisolation of the fungus from the inoculated twigs was attempted to satisfy Koch's postulates. This pathogen has been previously reported as a cause of post harvest decay, fruit rot and dieback of pomegranate in the world and Iran. It has been recently reported to be associated with crown rot in Greece and Turkey, as well as in Iran (Lorestan Province without any pathogenicity test). This is the first report of P. granati from pomegranate plants with symptoms of crown rots in Fars Province. Factors involved for predisposing pomegranate to the fungus need further studies for disease management.