فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1393)

مجله پزشکی قانونی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد زهره وندی، پیمان اسدی، وحید منصف کسمایی*، حسنا تاجیک، آرش عاشوری، حنان ابراهیمی صفحات 169-170
    مقدمه
    تصادفات جاده ای یک معضل عمده ی نظام سلامت است. با توجه به اهمیت تصادفات ناشی از موتورسیکلت و از آنجایی که تاکنون کار مشابهی در استان گیلان صورت نگرفته، برآن شدیم تا به بررسی اپیدمیولوژی تصادفات موتور سیکلت در رشت بپردازیم.
    روش
    این مطالعه توصیفی مقطعی از ابتدا تا انتهای سال1391 بر روی کلیه ی بیماران مورد تصادف با موتور سیکلت بستری شده در اورژانس 1و2 بیمارستان پورسینای رشت صورت گرفت. متغییرهایی شامل سن، جنس، مکانیسم تصادف، فصل بروز تصادف، روز های بستری، مکان آناتومیک تروما، وجود شکستگی یا در رفتگی، نیاز به جراحی و مرگ و میر بررسی شد. داده ها وارد برنامه SPSS Ver 16 شد.
    نتایج
    در مجموع 3013 مورد تصادف با موتور سیکلت، 91/7 درصد از مصدومان مرد بودند. میانگین سنی افراد 14/38± 29/74 سال بود و 35/2 درصد مراجعین در رده سنی 30 – 21 سال قرار داشتند. 59/4 درصد مراجعین با علت مواجهه «تصادف موتور با ماشین» مراجعه نموده بودند. اکثریت افراد (34/1 %) در فصل تابستان دچار سانحه شده بودند. بیشترین ناحیه آسیب دیده به ترتیب در ناحیه سر و گردن بودند(23/2٪)، ناحیه صورت (22٪)، اندام تحتانی (21/9%) و سپس اندام فوقانی (18/9٪) بود و تنها 2/5% از مراجعین فوت نمودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که میزان تصادفات با موتورسیکلیت در مردان جوان در فصل تابستان شایعتر می باشد. با اجرا و تحکیم قوانین ایمنی و تعیین محدودیت سنی برای موتورسواران شاید بتواند از تصادفات در جامعه بکاهد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، حوادث رانندگی، موتورسیکلت
  • احمدرضا حیدری، محمد جواد خشنود* صفحات 171-178
    زمینه و هدف
    سنجش الکل و بررسی سوء مصرف آن امروزه حجم وسیعی از ارجاعات به آزمایشگاه سم شناسی را شامل می شود. تشخیص اتانول در نمونه های خون و تفسیر آن یکی از مسائل ضروری در موارد پزشکی قانونی است و اهمیت زیادی در پیشبرد اهداف دادگاهی دارد. عوامل متعدد بیوشیمیایی و بیولوژیک بر تغییر غلظت اتانول در نمونه های زیستی موثرند. قرار گیری نمونه ها در شرایط نامساعد (خارج از یخچال و سپری شدن زمان طولانی تا انجام آزمایش، مقدار ماده نگهدارنده و دمای نامساعد) بر روی غلظت اتانول تاثیر گذار است. این مطالعه به منظور بررسی اثر دما، زمان، و سدیم فلوراید (بعنوان ماده نگهدارنده) بصورت همزمان بر سنجش اتانول انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 36 سر موش رت نر نژاد ویستار در سه گروه دوازده تایی قرار داده شد سه ساعت قبل از نمونه گیری به میزان 3 سی سی اتانول (با رقت یک سوم با آب مقطر) گاواژ گردید به منظور بررسی اثر سدیم فلوراید (غلظت های 1%، 0.5%، 1.5% وزنی– حجمی)، دما (منهای 8، 4 و 25 درجه سانتی گراد) و زمان (صفر، 10و20 روز بعد از نمونه گیری) از هر گروه نمونه خون اخذ گردید و با استفاده از دستگاه گازکروماتوگرافی اتانول مورد سنجش قرار گرفت به منظور ارزیابی نتایج، از آزمون one-way ANOVA و پس آزمون LSDو SNK جهت مقایسه گروه ها استفاده شد از روش general liner model و Repeated measureجهت تشخیص تفاوت غلظت در میان زمانهای مختلف استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که در دماهای منهای 8 و 25 درجه سانتیگراد با ماده محافظ 1% وزنی– حجمی پس از سپری شدن زمان 10و20 روز، کاهش غلظت اتانول دیده می شود ولی افزایش یا کاهش غلظت اتانول در دمای 4 درجه سانتیگراد به همراه سدیم فلوراید 1% پس از 20 روز معنی دار نبود. کاهش غلظت اتانول در نمونه های دارای محافظ کمتر، بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    جهت نگهداری نمونه های خون به منظور بررسی اتانول بهتر است نمونه ها در دمای 4 درجه سانتیگراد قرار گیرد و سدیم فلوراید به میزان 1% وزنی- حجمی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سنجش اتانول، گاز کروماتوگرافی، سدیم فلوراید، دما و مدت زمان نگهداری
  • ابوالفضل باقری، اسماعیل فرزانه*، مسعود هدایتی پور صفحات 179-186
    سابقه و هدف
    مسئله شکایات پزشکی یکی ازمسائل و مشکلات گریبان گیرحرفه ی دندانپزشکی است که بسیاری ازاین شکایات منجر به تعقیب جزایی و یا حقوقی دندان پزشکان می گردد. هدف از مطالعه حاضر بررسی فراوانی و علل شکایت از ارایه دهندگان خدمات دندانپزشکی در شهرستان اردبیل بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، فرمهای اطلاعاتی شامل12سوال برای تعداد 51 پرونده مربوطه به شاکیان از ارائه دهند گان خدمات دندانپزشکی طی سالهای1380تا 1390، تکمیل شد. داده های بدست آمده توسط نرم افزارSPSS نسخه 17 با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی و آزمونهای کای دو و آزمون t مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    از میان51 پرونده مربوط به شااکیان35 نفر (68/6%) مرد و 16 نفر (31/4%) زن بودند. میانگین سنی شاکیان 35/5 سال بود. بیشترین فراوانی شکایات در رابطه باحوزه درمانی با 18مورد(35/3%) مربوط به اندو بوده است. بیشترین فراوانی قصورات مربوط به عدم تبحربا 17مورد (33/3%) و بیشترین مکان درمان صورت گرفته مربوط به مطب های شخصی با 72/5% بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که یکی ازمهمترین علل نارضایتی بیماران و شکایت از ارائه دهندگان خدمات دندانپزشکی مشکل ارتباطی ورفتار ناشایست دندانپزشک با بیماران میباشد. و دراکثرموارد مشاجره لفظی وعدم حصول تفاهم بین آنها مشهود بود. همچنین افزایش هزینه های درمان باعث افزایش انتظارات بیماران از درمان و درنتیجه افزایش میزان شکایات شده بود.
    کلیدواژگان: بیمار، ارائه دهندگان خدمات دندان پزشکی، پزشکی قانونی، شکایت
  • حامد شکاری*، علی افتخاری صفحات 187-192
    زمینه و هدف
    مصرف مواد روان گردان محرک در جوامع بشری به تدریج جایگزین مواد مخدر سنتی شده است که متاسفانه اثرات ناگوار جسمی و روانی شدیدتری ایجاد نموده و امکان ترک این نوع اعتیاد نیز بسیار کمتر از مخدر سنتی می باشد. اکثر افراد معتاد برای هزینه مواد روان گردان محرک دست به جرائمی خطرناک می زنند زیرا توهمات ناشی از مصرف این مواد نیز منجر به وقوع جنایات می گردد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی بررسی اپیدمیولوژیک مجرمان مصرف کننده مواد روان گردان در زندان مرکزی ارومیه صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که با مراجعه پژوهشگر به زندان مرکزی ارومیه بر روی 59 زندانی که به علت ارتکاب جرایم متعدد زندانی شده بودند از طریق پرسشنامه صورت گرفت. پرسشنامه شامل دو قسمت اطلاعات دموگرافیک و سوالات مبتنی بر نوع مواد مصرفی و روش مصرف و سوابق فرد بود.
    نتایج
    58 نفر از نمونه ها مرد و یک نفر زن بودند. تحصیلات اکثر آنان زیر دیپلم بود. بیشتر آن ها بیکار بودند و یا شغل ثابتی نداشتد. اکثر مجرمان (69/2%) به شیشه معتاد بودند. این ماده روان گردان محرک بیشترین علت جرم را تشکیل می داد. میانگین مدت مصرف مواد روان گردان 5/99 + 7/49 سال بود. 15 مجرم مورد بررسی به حبس ابد و اعدام محکوم شده بودند که بیانگر سنگینی و شدت جرم ارتکابی آنان بود. یافته های مطالعه نشان داد که ارتباط معنی داری بین مصرف مواد روان گردان محرک و نوع جرم و سابقه قبلی حبس وجود ندارد (P>0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر قطعی مصرف مواد روان گردان محرک به وقوع جرایم سنگینی که اکثرا به حبس ابد و اعدام ختم می شود توجه به دلایل و عوامل زمینه ای و ایجادکننده روی آوری افراد به مصرف این مواد باید مورد بررسی قرار گیرد و اقدامات عملی برای پیشگیری از این معضل شوم اجتماعی صورت گیرد. انجام پژوه شهای مداخل های در زمینه کاهش مصرف این مواد قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: روان گردان، وقوع جرم، زندان، ارومیه
  • روح الله زابلی*، مریم سید جوادی، جعفر سالاری، عالیه عین علی افجه صفحات 193-200
    زمینه و هدف
    شکایات بیماران از سیستم درمانی می تواند با شناسایی نقاط ضعف فرصت های بهتری را برای پاسخگوی به نیازهای بیماران فراهم آورد. این تحقیق باهدف بررسی میزان و علل شکایات بیماران از بیمارستان ها و مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 92 انجام گرفت.
    روش بررسی
    این تحقیق از مطالعات توصیفی تحلیلی است که بصورت گذشته نگر از تاریخ 1/1/92 تا 11/12/92 بر روی آمار شکایات مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به انجام رسید. روش جمع آوری داده ها مستندات اداره بازرسی و نظارت معاونت درمان دانشگاه بوده است. جامعه آماری پژوهش را بیمارستان ها، درمانگاه ها، مرکزجراحی محدود، مطب، دفاترکار تشکیل شدند. م ت ها از ، و درد ت رن رد ز ار و اده از م اار آری excel رد و ار .
    یافته ها
    نتایج نشان داد از تعداد 12349 مراکز تحت پوشش، تعداد 2619 بازدید در سال 92 صورت گرفته است. بالاترین میزان فراوانی شکایات بیماران در سه ماهه دوم سال 92 با میزان212 مورد و کمترین میزان در سه ماهه سوم به میزان 117 مورد مشاهده شد. یافته ها در بررسی تعداد و علل شکایت در حوزه درمان از مراکز درمانی تحت پوشش در سال 92 نشان داد که بیشترین میزان شکایات بیماران(61%) ازدریافت وجوه خارج از تعرفه بوده است. سایر علل شکایات بیماران به ترتیب فراوانی عبارتند از تاخیر در ارائه خدمات درمانی(14%)، مراکز درمانی غیرمجاز و یا فاقد مجوز(13%)، نارضایتی از پرسنل درمانی(6/6%) و شکایت از عوارض ناشی از درمان(2/8%).
    نتیجه گیری
    ی ر ت ای زن ارز و وری است. عوامل مرتبط با رفتار ارایه دهندگان خدمات در مراکز درمانی مهمترین دلیل شکایت بیماران است. بیمارستان ها علاوه بر درمان بیماران، باید با رعایت اصل احترام به بیمار و رعایت ضوابط فنی و حرفه ای عوامل فردی ایجاد شکایت در بیماران را کنترل نمایند.
    کلیدواژگان: شکایت بیماران، عوامل فردی، بیمارستان
  • محبوبه احمدی، منا رهنوردی*، مهرزاد کیانی، اسما پورحسین قلی صفحات 201-210
    مقدمه
    خشونت خانگی یکی از مهمترین عواملی است که تهدید جدی برای سلامتی و حقوق زنان و دختران در جهان محسوب می شود. اما شیوع و عوامل خطر قابل اصلاح آن در کشورهایی با در آمد پایین و متوسط کمتر شناخته شده است. از عوامل بسیار موثر بر خشونت خانگی مردان، اموری مانند نوع شغل، بیکاری، وضعیت اقتصادی خانواده و شغل زن است بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه ویژگی های دموگرافیک میان زنان خشونت دیده و زنان خشونت ندیده صورت گرفت تا با شناخت زنان در معرض خطر گامی در جهت کاهش خشونت بردارد.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه، توصیفی- مقایسه ای است. جمعیت مطالعه شامل 110 زن (55 نفر در هر گروه) واجد شرایط مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی و دادگاه های خانواده شهرستان رشت که به روش دردسترس (آسان) انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه خشونت خانگی می باشد که با روش اعتبار محتوا و پایایی آنها از طریق ضریب پایایی درون رده ای(Intraclass Correlation Coefficient) سنجیده شد. و از روش های آماری، آمار توصیفی، آزمون t –test، آزمون من ویتنی و آزمون کای دو جهت مقایسه ویژگی های دو گروه استفاده شد.
    یافته ها
    در نتایج مطالعه از نظر متغیرهای سن، سن همسر، مدت زمان ازدواج، نسبت فامیلی با همسر، میزان تحصیلات زن، شغل زنان، میزان درآمد ماهیانه، تعداد بارداری و زایمان، تعداد سقط، تعداد فرزندان زنده، وضعیت ازدواج، تعداد افراد خانوار، رتبه ازدواج زن و همسر تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت. اما بین شغل همسر(p<0/04) و وضعیت مسکن(p<0/03) و تحصیلات همسر(p<0/02) در افراد دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با وجود شیوع بالای انواع خشونت بسیاری از کارکنان مراکز بهداشتی درمانی مهارت لازم جهت شناسایی و مواجهه با زنان قربانی خشونت را ندارند. لذا لزوم آموزش دانشجویان رشته های وابسته علوم پزشکی و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی، با شیوه غربالگری خشونت علیه زنان، تشخیص علائم جسمی و روانی قربانیان خشونت، مشاوره، درمان و ارجاع آنها در صورت لزوم، بیش از پیش مشخص می شود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، زنان، شیوع، خشونت علیه زنان
  • حدیثه سالارکریمی*، سید نبی موسوی شهابی، آریا حجازی صفحات 211-220
    زمینه و هدف
    در حقوق مسوولیت مدنی، برخلاف حقوق جزا که به دشواری می توان پذیرفت کسی به دلیل ارتکاب جرم از طرف دیگری مجازات شود، موارد گوناگونی به چشم می خورد که شخص، مسوول جبران خساراتی می گردد که خود او در ایجاد آن دخالتی نداشته است. مسوولیت برای اقدامات زیان بار دیگران از جمله مواردی است که قانونگذار، مسوولیت ورود ضرر انتسابی غیرمستقیم را پذیرفته است. در مقاله حاضر تلاش می شود به سوالاتی همانند این که آیا پزشک سرپرست، مسوولیت ناشی از خسارات وارده توسط همکاران، دانشجویان و کارآموزان خود را بر عهده خواهد داشت؟ آیا بیماری که زمینه اضرار به خویش را فراهم کرده می تواند از متصدیان مربوطه مطالبه خسارت نماید؟ و بسیاری از ابهامات دیگر پاسخ داده شود تا زمینه تغییرات لازم در جهت بهبود نواقص، ایجاد نظام خاص جبران خسارت و تصویب قانونی ویژه پیرامون مسوولیت مدنی کادر درمانی و مسوولیت ناشی از اعمال پزشکی فراهم گردد.
    روش بررسی
    روش گردآوری اطلاعات استفاده از پرونده های قصور پزشکی مطروحه در سازمان پزشکی قانونی استان کرمان در بازه زمانی یک سال (خرداد ماه 91-1390) و کتابخانه ها و وسایل الکترونیکی و با استفاده از مدل فیش برداری بوده است. در این مطالعه تعداد 85 پرونده به صورت اتفاقی مورد بررسی قرار گرفت و داده های مورد نظر در خصوص میزان محکومیت پزشکان سرپرست در نتیجه رفتار سایرین اعم از همکاران و دانشجویان و همچنین میزان تقصیر بیماران در ورود خسارت به خود در فرم های ثبت اطلاعات طراحی شده وارد گردید و از نرم افزار SPSS جهت تجزیه و تحلیل و رسم نمودار استفاده شد.
    یافته ها
    10% از پزشکان سرپرست در صورت محکومیت سایر پرسنل محکوم شده اند، در حالی که 57/5% با وجود محکومیت سایرین، رای برائت برایشان صادر شده است و در 32/5% از پرونده ها نیز این مساله موضوعیت نداشته است. همچنین در مواردی خطاهای شخص بیمار، بستگان و یا همراهان وی به عنوان یکی از اسباب ورود ضرر محسوب می شود؛ خواه این شرکت در خطا در ایجاد ضرر، همزمان با تقصیر گروه درمان باشد یا بعد از آن عامل متمم شود. اعم از این که این دخالت مادی باشد یا روانی و یا اقتصادی.
    نتیجه گیری
    با توجه به بررسی آراء دادگاه ها و مراجع قضایی و پزشکی به نظر می رسد: قانونگذار در برخی موارد برای اشخاص معین، فرض مسوولیت کرده و این اماره قانونی، استثنایی بر قواعد عمومی مسوولیت به شمار می رود زیرا طبق این قواعد، شخص زیان دیده باید تقصیر عامل زیان و وجود رابطه سببیت بین خطای مذکور و زیان حاصل را برای دادگاه ثابت کند در حالی که در موارد فرض قانونی مسوولیت، بار اثبات وقوع تقصیر و رابطه سببیت بین تقصیر و زیان پیش آمده از عهده شخص زیان دیده برداشته شده است. در این موارد در حقیقت اماره قانونی بر وجود قبلی تقصیر و رابطه سببیت میان آن و ضرر پیش آمده وجود دارد.
    کلیدواژگان: مسوولیت پزشکی، تقصیر زیان دیده، مسوولیت دانشجویان، مسوولیت ناشی از فعل غیر، جبران خسارت
  • آقای پیمان محبوبی اردکان، آقای حسین شفیعی مزرعه نو، آقای محمد زارع زاده، خانم فتانه شاطرزاده، خانم پریسا مهدی زاده گندوانی، خانم زهرا معتقد، آقای محمد مسکرپور امیری*، خانم ناهید شهابی، آقای محسن پاکدامن صفحات 221-229
    زمینه
    بر اساس منشور حقوق بیمار، والدین کودکان بیمار حق دارند در اسرع وقت، درمان ومراقبت مطلوب وموثر را بااحترام کامل وبدون توجه به عوامل نژادی،فرهنگی ومذهبی از گروه درمان انتظار داشته باشند.
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین میزان رضایت والدین از بکارگیری حقوق کودک بیمار توسط تیم درمانی در مراکز آموزشی درمانی کودکان دانشگاه علوم پزشکی تهرانبود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و از نظر زمان مقطعی بود که در آن 251نفر از والدین کودکان بستری در بیمارستانهای آموزشی- درمانی کودکان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران که حداقل سه روز از بستری شدنشان در بیمارستان گذشته بود شرکت نمودند. روش نمونه گیری بصورت طبقه ای وابزارگردآوری اطلاعات توسط پرسشنامه استانداردی بود که بر اساس موارد مندرج درمنشور حقوق بیمار طرح ریزی شده بود.جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات از آمار توصیفی وآزمون کای اسکوئر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 75 درصد از والدین کودکان از بکارگیری منشور حقوق بیمار برای کودک بیمارتوسط تیم بهداشتی تاحدودی رضایت داشتند. رضایت مندی والدین از وضعیت بکارگیری منشور حقوق بیمار برای کودکان بیمار با نوع بخش بستری و گروه شغلی والدین در ارتباظ بود (P<0.05). بیشترین میزان نارضایتی به ترتیب مربوط به بخش های کلیه (54 درصد) و اورژانس (51 درصد) بود. همچنین بیشترین زمینه های نارضایتی بیماران مربوط به عدم معرفی پرستار به کودک، عدم معرفی مراکز حمایت کننده مالی- اجتماعی و صحبت نکردن با بیمار در مورد پیش آگهی بیماری بود.
    نتیجه گیری
    اکثریت والدین در خصوص اجرای مفاد حقوق بیمار برای کودکانشان تا حدود زیادی رضایت داشتند ولی هنوز تفاوت های قابل ملاحظه و معناداری از این نظر بین بخش های مختلف بیمارستان ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، کودک، رضایت مندی
|
  • Dr Behzad Zohrevandi, Dr Payman Asadi, Dr Vahid Monsef Kasmaee*, Dr Hosna Tajik, Dr Arash Ashouri, Dr Hannan Ebrahimi Pages 169-170
    Introduction
    The road accidents is a major problem of health system. According to importance of motor cycle accidents and lack of similar studies in this province, we aimed to survey the epidemiology of the motor cycle accidents in Rasht.
    Methods
    this descriptive cross sectional study was done among all patients with motorcycle accident admitted to emergency department of Poursina hospital of Rasht between 2011 and 2012. Variables such as age, gender, mechanism of accident, season, day of hospitalization, anatomic part of truma, presence of fracture or dislocation, need of surgery and mortality rate were assessed. Data were analyzed with SPSS software version 16.
    Results
    a total of 3013 cases with motorcycle accident were assessed which 91.7 percent of them was men. The mean age of cases was 29.74± 14.38 years and 35.2 of cases aged 21-30 years old. The 59.4 percentage of referred accidents patients were those caused by the "motorcycle-car accident". The most (34.1%) of patients who had suffered from accidents caused by motorcycle was in summer. The most parts of injuries were head and neck (23.2%), facial injuries (22%), lower extremity injuries (21.9%) and upper extremity (18.9%) respectively. Mortality rate was 2.5%.
    Conclusion
    this study showed that motorcycle accidents were more common in young male in summer. The implementation and strengthening of safety rules and set the age limit for motorcycle riders might be able to reduce accidents in the community.
    Keywords: Accident, Traffic, Epidemiology, Motorcycle
  • Mr Ahmadreza Heidari, Dr Mohammad Javad Khoshnood Pages 171-178
    Background
    Assessment of alcohol abuse is included a large volume of references to the toxicology laboratory. Detection and interpretation of ethanol in blood samples are essential issues in forensic cases, they are important goals for courts. There are numerous biochemical and biological processes which may have significant influence on ethanol concentrations, conditions of the samples (out of the fridge and passed the test of time, temperature and amount of preservative) are effective factors on ethanol concentration. This study was designed to investigate the effects of temperature, time, and sodium fluoride (as a preservative) simultaneously over.
    Method
    In this experimental study, 36 male Wistar rats were divided into three groups of twelve. Three hours before sampling, rates were fed orally with 3 ml of ethanol (diluted with distilled water to one-third). To investigate the effect of sodium fluoride (concentration of 1%, 0.5%, 1.5% w - v), temperature (- 8, 4 and 25° C) and time (zero, 10 and 20 days after sampling). Blood samples were taken from each group. And ethanol were measured with gas chromatography. In order to evaluate the results, the one-way ANOVA test followed by LSD and SNK tests were used to compare groups. And Repeated measure of general liner model was used to detect differences in concentration among different periods.
    Findings
    The results showed that at temperatures of -8 and 25° C with protective substances 1 % by weight - volume after the elapse of time, 10 and 20 days, reducing the ethanol concentration is seen. Increase or decrease of ethanol concentration at 4° C with sodium fluoride, 1% after 20 days was not significant. Decrease of ethanol concentration in samples with less protective was more.
    Conclusion
    To evaluate the concentration of ethanol, it is better to store samples of blood and samples at 4° C and sodium fluoride 1%w - v.
    Keywords: Ethanol, Headspace, Gas Chromatography, Sodium fluoride, Temperature
  • Abolfazl Bagheri, Dr Esmail Farzaneh *, Dr Masoud Hedayatipour Pages 179-186
    Background
    The medical complaints are one of problems which will cause the criminal or legal prosecution of dentists. One of concerns of dentists is side-effects of treatment and subsequently, the patient complaint is not an impossible issue. The aim of this study was to investigate the frequency and reasons of patients complaints against dental practitioners in Ardebil during 2001-2011.
    Method
    In this is descriptive- intersectional study, forms including 12 questions for 51 patients related to dental complaints were completed. Collected data was analyzed by SPSS.17 by statistical tests such as Chi-square and t-test.
    Findings
    51 cases included 35 male (68.6%) and 16 female (31.4%). The mean age of complaints was 35.5 years old, and average age of dental practitioners was 44.1. Most complaints were about endodontic procedures with 18 cases (35.3%) and dental surgery with 15 cases (29.4%) next. The highest rate of compliance related to unskilled dentists with 17 cases (33.3%). The highest rate of complaints was about private dental offices with 72.5%.
    Conclusion
    Results showed that one of the most important reasons of patient’s dissatisfaction and from dental practitioners is communicative problem and unfair behavior of dentists to patients. In many cases, their conflicts are verbal and their disagreement. Also, increase of medical costs would increase the expectations of patients from treatment and therefore, the increase of complaints.
    Keywords: Patient, Dental Practitioner, Complaint, Legal Medicine
  • Hamed Shekari*, Dr Ali Eftekhari Pages 187-192
    Background
    Psychotropic drugs has gradually replaced the traditional drugs in the society unfortunately; lead to more severe mental and physical adverse effects and treatment of this type of addiction is more difficult than that of traditional drugs. Most addicted do dangerous crimes for drugs. However, drug-induced hallucinations may also lead to occurrence of crimes. This study has performed to identify the association between psychotropic drug use and crime in Urmia central prison.
    Method
    This survey was a cross-sectional study that performed by resourcing researcher to the Urmia central prison and by means of a questionnaire. 59 prisoners who were imprisoned due to different crimes were enrolled the study. The questionnaire included two parts: demographic information and questions base on type of drugs, consumption method and personal history.
    Findings
    Our results demonstrated 58% of offenders were male and one of them was female. Most of their level of education were under high school diploma. Also, most of them were jobless or had no fixed job. Most offenders (69.2%) were addicted to methamphetamine that was most causes of crime. The mean duration of use of psychoactive substances was 7.49±5.99 years. Interesting point was 15 offenders were sentenced to life imprisonment or execation, which represented the intensity and violent of their crime. There was no significant relationship between drugs and type of crime and prior prison (P>0.05).
    Conclusion
    According to decisive influence of drug to occurrence of violent crimes, which often lead to execute or life imprisonment, underlying causes that tend people to use these drugs should be examined and necessary proceedings should be done to prevent this social problem. Conducting research on reducing the consumption of these drugs is recommended.
    Keywords: Psychotropic Drug Usage, Crime, Central Prison. Urmia
  • Rouhohllah Zaboli*, Maryam Seyedjavadi, Jafar Salari, Allie Aliaffje Pages 193-200
    Background
    Patient's complaints of the medical system could identify weaknesses and provide better opportunities to meet the patients needs. This study aimed to analysis the extent and causes of patient’s complaints on hospitals and medical centers affiliated of Beheshti University of medical sciences in 2013.
    Method
    This study was a retrospective descriptive study and performed from 01.04.2013 to 11.03.2014 on patient complaints in hospitals and medical centers affiliated of Shahid Beheshti university of medical sciences. The study population were consist of all hospitals, clinics, surgical centers, and offices. Data collection was done by a checklist of hospital data. All complaints recorded whether written, verbal or on a phone. Hospital complaints were reviewed and data analysis was done by Excel software.
    Findings
    The results showed that 2619 centers of 22981 have been visited on the past years. The highest incidence of patient complaints were detected in the second quarter amounted to 212 cases and the lowest rate in the third quarter. The highest level of patient complaints (61%) was receiving funds outside the tariff. Other causes of patient complaints in order of frequency are: delays in the delivery of health care services (14%), medical centers illegally or without authorization (13%), dissatisfaction with medical staff (6.6%) complained of side effects of treatment (2.8%).
    Conclusion
    Investigation of patient complaints is essential to an organization. Associated Factor with the healthcare providers treatment was the main cause of the patient compliance. In addition, hospital treatment must comply with the principle of respect for patient and professional and technical rules to control patient compliance rates.
    Keywords: Patient Compliance Individual Factors, Hospital
  • Mahbube Ahmadi, Mona Rahnavardi *, Dr Mehrzad Kiyani, Dr Asma Poor Hoseyn Gholi Pages 201-210
    Background
    Domestic violences are one of the most important contributors to the global burden of disease among women and girls، but little is known about prevalence and modifiable risk factors in low and middle income countries. Evidence suggests that domestic violence against women can also affect women''s mental health and can lead to suicidal behavior. The purpose of this study is to determine the relationship between domestic violence and suicidal thoughts.
    Method
    This study is a retrospective study. The study population consisted of 110 qualified women referred to health centers and family courts of the city of Rasht. Sampling method was available or easy. We use 2 questionnaires for this study: Domestic violence and Beck Scale for suicidal Ideation. Questionnaire validity and reliability were measured through content validity and Intraclass Correlation Coefficient.
    Findings
    The highest scores were related to psychological violence، with an average 44. 13 and then physical violence by an average 33/88 and at the end sexual violence، with an average 30/09. Results showed a significant positive correlation between physical violence (r=0. 5) and psychological violence (r=0. 3) with suicidal ideation (P<0. 001). But no significant relationship between sexual violence and suicidal ideation was observed (P=0. 2) and (r=0. 2).
    Conclusion
    The results showed that physical and psychological violence are associated with suicidal ideation. Given the high prevalence of domestic violence among women in this study and the recognition of violence as a major risk factor for women’s ill-health must be fully integrated into mental health policy. Resources must be allocated to preventing violence against women and mitigating its consequences in order the mental health needs of women to be effectively addressed.
    Keywords: domestic violence, women, prevalence, violence against women
  • Hadiseh Salarkarimi*, Dr Seeyed Nabi Mousavi Shahabi, Dr Arya Hejazi Pages 211-220
    Background
    In tort's law, unlike the criminal law, it is hard to accept a person to be punished for someone else's crime. There are a multitude number of cases that a person is liable to compensate the damages which s/he has not involved in them. Responsibility, because of others deleterious actions is a sort of cases accepted by the legislator in regard of indirect responsibility for the alleged loss. In this paper it will be tried to answer a flood of questions such as: - Is the head of physicians responsible for damages caused by colleagues, students or his trainees? - Can a patient (who has involved in the hurts which damaged himself/herself) ask others to compensate the damages? and answer in profusion of other ambiguities to create necessary changes to ameliorate the flaws, and create a special system for recovery and specific legislations about the medical staff' tort or the obligations which arise from medical actions.
    Method
    The method for gathering data was: medical malpractice cases referred to Kerman forensic medicine organization for a Period of 1 year (June 2011-2012) and libraries and electronics by taking notes. In this study 85 cases reviewed randomly and the obtained information about the range of the sentenced physicians (who were sentenced because of other's actions such as colleagues or students) and also the range of the patient's faults (who were caused damages to themselves); filled in the registration forms and SPSS software was used to analyze and graph the data.
    Findings
    10% of head of the physicians were sentenced because of the conviction of other colleagues, while 57.5% were acquitted and 32.5% of the cases were not subjected to. In some cases the patient's faults is also one of the losses reasons whether this interference is coincident with the medical staff' faults or as a complement factor. There is no difference that the interference is physical, mental or economical.
    Conclusions
    On the mature reflection on review of judicial verdicts seems that the legislator assumed legal liabilities to specific individuals and the issue is an exception to the general rules of liability; so, according to these obligations the damaged person must prove the others mistakes and the relationship between the mistakes and the created loss. While the legal presumption is removed to prove fault and cause relationship between the actions and the losses. In fact there is a legal and an incontrovertible reason about previous faults and cause relationship between the false action and the created loss.
    Keywords: Medical Liability, Victim\'s Fault, Trainees\ Liabilities, Liability Arises From Others Actions, Compensation
  • Payman Mahboobi Ardakan, Hossein Shafie Mazrae No, Mohammad Zarezadeh, Fataneh Shaterzadeh, Parisa Mehdizadeh, Zahra Motaghed, Mohammad Meskarpour Amiri*, Nahid Shahabi, Mohsen Pakdaman Pages 221-229
    Background
    Based on the Patient bill of rights, Patient children’s parents have right to receive an appropriate and effective treatment and care with respect and regardless of race, religious and cultural groups, as soon as possible. In this area, parents view point to education and health services could be a positive step in improving health services in relation to the child, and society.
    Aims
    The aim of this study was to determine the parent’s satisfaction with respect of children's rights by medical teams in pediatric educational and treatment Centers of Tehran University of Medical Sciences.
    Method
    This study was a descriptive - analytical and in terms of time, a cross-sectional study in which 251 parents of children admitted to the pediatric educational and treatment hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences participated that at least three days of the hospital admission of them passed. Sampling was in stratified method and data collection tool was a standard questionnaire designed based on patient's rights bill. For data analysis, descriptive statistics and Chi-square test was used. The research data were analyzed using SPSS version 13 software and analysis of descriptive statistics besides, the chi-square test.
    Findings
    Results showed 75% of the parents to somewhat satisfied from health care team respect of patient bill of rights for their children. Satisfaction rate from respect to patient's rights about children's depends on hospital departments and parent’s job groups (P<0.05). Most complaints were related to nephrology (54%) and emergency (51%) departments. Also, most areas of dissatisfaction were related to not-introducing nurse to child, not-introducing financial and social aid centers and no-talking about the prognosis.
    Conclusion
    Most of parents have satisfaction about application of provision of patient rights for their children but there are still substantial and meaningful differences between different parts of a hospital.
    Keywords: Patient Rights, children, Satisfaction