فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 75، پاییز 1394)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 75، پاییز 1394)

  • 98 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/11/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیه رحیمی احمدآبادی *، آریا حجازی، حمید عطاران، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف، حسین کارشکی، لاله کوهستانی صفحات 157-166
    مقدمه

    امروزه به واسطه میزان ناباروری زوج ها و بی سرپرستی کودکان، فرزند خواندگی در کانون توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف مقایسه سلامت روان و شیوه های فرزند پروری در زوجین نابارور متقاضی فرزند خواندگی با زوجین بدون فرزند انجام گرفنه و به آزمون فرضیه های زیر پرداخته است:در شیوه های فرزندپروری (قاطع، مستبد، سهل گیر) زوجین نابارور متقاضی فرزندخواندگی با زوجین بدون فرزند تفاوت معنی داری وجود دارد.
    در شاخص های سلامت روانی (نشانه های جسمانی، اضطراب و بی خوابی، کژکاری اجتماعی، افسردگی) زوجین نابارور متقاضی فرزندخواندگی با زوجین بدون فرزند تفاوت معنی داری وجود دارد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع طرح های توصیفی است. جامعه پژوهش شامل تمام زوجین متقاضی فرزند خواندگی بوده که در سال 1392 به اداره پزشکی قانونی خراسان رضوی مراجعه نموده اند. 51 زوج به شیوه نمونه در دسترس انتخاب و پرسش نامه سلامت روان و شیوه های فرزند پروری را تکمیل نمودند. بر روی گروه کنترل نیز این پرسش نامه ها اجراشد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه نوزدهم و با روش آماری t مستقل و تحلیل کواریانس (مانکوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بین دو گروه مورد مطالعه و کنترل، از نظر سلامت روان و شیوه های فرزند پروری تفاوت معنی داری وجود دارد (P<0/05). به طوری که نشانه های جسمانی، اضطراب و بی خوابی، کژکاری اجتماعی و افسردگی در زوجین متقاضی فرزند بیشتر از زوجین بدون فرزند بود و هم چنین زوجین متقاضی فرزند شیوه فرزندپروری مستبد و قاطع کمتری داشتند و در شیوه فرزند پروری سهل گیر تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که در سلامت روان و شیوه های فرزند پروری زوجین متقاضی فرزند با زوجین بدون فرزند تفاوت معنی داری وجود دارد. در توجیه این نتایج می توان گفت که استرس ناشی از ناباروری و عدم آموزش کافی در زمینه فرزند پروری می تواند منجر به مسایل مرتبط با سلامت روان گردد، لذا پیشنهاد می شود با ارایه مداخلات روان شناختی مناسب و آموزش مهارت های فرزند پروری برای گروه مورد مطالعه توسط مسیولین ذیربط برنامه ریزی گردد.

    کلیدواژگان: شیوه های فرزند پروری، سلامت روان، زوجین نابارور متقاضی فرزند خواندگی، زوجین بدون فرزند
  • فرزانه مهدیان فر، سیدعلی کیمیایی، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی صفحه 167
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانمند سازی روانی اجتماعی مبتنی برتئوری انتخاب بر کاهش افسردگی و پرخاشگری زنان دارای همسران زندانی بوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مداخله ای شبه آزمایشی است که با طرح پیش آزمون – پس آزمون همراه با گروه کنترل صورت گرفته است. جامعه آماری شامل زنان دارای همسران زندانی مبتلا به افسردگی بود که به پایگاه سلامت اجتماعی آستان مهر مشهد مراجعه کرده بودند. تعداد 20 نفر از آنان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسش نامه های افسردگی بک و پرخاشگری باس و پری استفاده شد. پس از آن توانمندسازی مبتنی بر نظریه انتخاب در 8 جلسه یک ساعت و نیم، هفته ای یک جلسه برای گروه آزمایش به اجرا درآمد و برای گروه کنترل هیچ مداخله ای اجرا نشد. پس از پایان این مدت برای مقایسه اثر این مداخله از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد و نتایج آن مقایسه گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که آموزش های ارائه شده بر کاهش میزان افسردگی اثربخشی معناداری داشته اند (05/0>P، 1/16= (17و2)F). هم چنین نتایج آزمون تی مستقل برای پرخاشگری کلی در دو گروه معنادار بود (05/0>P، 87/2- =(18)T). به علاوه نتایج نشان دادند که درمان تاثیر معناداری در کاهش پرخاشگری فیزیکی افراد داشته است (05/0>P، 532/2- =(18)T).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان دادکه توانمندسازی روانی – اجتماعی مبتنی برتئوری انتخاب توانسته است میزان افسردگی، پرخاشگری کلی و پرخاشگری فیزیکی گروه آزمایش را در مقایسه با گروه کنترل کاهش دهد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، تئوری انتخاب، افسردگی، پرخاشگری
  • میترا صفا، غفارعلی محمودی، کتایون نجفی زاده، فاطمه قاسم بروجردی، حمیدرضا خدامی ویشته صفحه 179
    مقدمه
    اختلالات روان پزشکی در بیماران کاندید پیوند می تواند با وخیم شدن کیفیت زندگی بیماران همراه شده و تاثیراتی بر تبعیت بیمار از درمان و نیز پیامدهای پس از جراحی پیوند گذارد. از این رو مهم است که بیماران کاندید پیوند سابقه جدی بیماری های خلقی یا فکری و رفتاری نداشته باشند و یا در صورت بیماری تحت درمان قرارگرفته باشند. از آن جا که تاکنون مطالعه ای در مورد اختلالات روان پزشکی بیماران کاندید پیوند بیمارستان دکتر مسیح دانشوری انجام نشده است، مطالعه حاضر به منظور ارزیابی جنبه های روان شناختی بیماران کاندید پیوند ریه و قلب مراجعه کننده به این بیمارستان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی- توصیفی- تحلیلی در سال 1391 بر روی 48 بیمار در لیست انتظار پیوند قلب یا ریه انجام شد. بیمار پس از مراجعه و انجام مصاحبه بالینی و تشخیص قطعی در این طرح وارد شده، سپس وضعیت روان شناختی بیمار توسط روان پزشک بر اساس معیارهای تشخیصیDSM –IV TR بررسی شده و پس از کسب رضایت جهت همکاری و اطمینان به وی جهت محرمانه بودن اطلاعات، پرسش نامه ها در محیط آرام و بدون استرس توسط پرسش گران از بیماران سوال و تکمیل گردید. پرسش نامه ها شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و Scl-90 بودند. پس از جمع آوری پاسخ نامه ها، اطلاعات بیماران به برنامه کامپیوتری 16- spss وارد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    18 بیمار (38%) زن و 30 بیمار (62%) مرد بودند. میانگین سن بیماران 13 ± 41 سال بود. 34 نفر (70%) متاهل بودند. از این تعداد 19 نفر (40%) در تهران زندگی می کردند. 21 نفر (49%) سیگار و 8 نفر (19%) مواد اعتیاد آور مصرف می کردند. در این طرح بیشترین نمره اختلالات روان شناختی مربوط به خود بیمارانگاری (85/0) و افسردگی (78/0) و کمترین نمره مربوط به افکار بدبینانه و انتساب (46/0) بود. ارتباط افسردگی با خود بیمارانگاری، وسواس، اضطراب و ترس مرضی معنادار بود. (P. V=0/004)، (P.V=0/000)، (P.V= 0/000) (P.V= 0/076).
    ارتباط اضطراب با خود بیمارانگاری، وسواس، افسردگی و افکار بدبینانه و انتساب معنادار بود(P. V= 0/000)، (P. V= 0/000)، (P. V=0/000) (P. V=0/000).
    ارتباط خود بیمارنگاری با ترس مرضی معنادار بود (P. V=0/007) و ارتباط وسواس با افکار بدبینانه و انتساب نیز معنادار بود (P. V= 0/000).
    افرادی که افسردگی در آن ها شاخص بود، بیشترین مصرف مواد را داشتند و آن هایی که نمرات بالایی در حساسیت بین فردی، اضطراب و پرخاشگری داشتند کمتر از سایرین به اختلال مصرف مواد مبتلا بودند.
    افسردگی و خود بیمارانگاری بیشترین، و پرخاشگری کمترین اختلالاتی بود که در بیماران مصرف کننده سیگار دیده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر همراه سایر مطالعات نشان داد که بیماران در انتظار پیوند ریه یا قلب از اختلالات روان شناختی شامل افسردگی، اضطراب، شکایت جسمانی، وسواس جبری، حساسیت در روابط بین فردی، پرخاشگری، ترس مرضی، افکار بدبینانه و انتساب رنج می برند. ضروری است که با مشاوره توسط روان پزشکان، بررسی و تشخیص اختلالات روانی حاد و مزمن بیماران پیوند شده و نیز در انتظار پیوند جزء برنامه های درمان روتین این دسته از بیماران در نظر گرفته شود، خصوصا با توجه به نتایج حاصله در بیمارانی که درگیر اختلال مصرف مواد (سیگار و سایر مواد) نیز هستند، مشکلات روان شناختی منجر به نتایج ضعیف درمان، افزایش طول بستری و افزایش میزان استرس و کاهش کیفیت زندگی بیماران پیوندی می گردد.
    کلیدواژگان: اختلالات روان شناختی، بیماران کاندید پیوند قلب و ریه
  • علی حسین نجفی ابراند آبادی، فتاح جعفری زاده *، اسماعیل هادی تبار صفحه 189
    هدف

    قتل عمدی یکی از قدیمی ترین و خشن ترین جرائم علیه تمامیت جسمانی است که موجب بروز نا امنی در جامعه می شود. اکثر نظام های حقوقی نسبت به جرم انگاری این رفتار در قوانین کیفری خود اقدام نموده اند. پیشگیری و کنترل این جرم یکی از اهداف و وظایف حکومت ها است که معمولا در تدوین سیاست جنایی مورد توجه قرار می گیرد. از آن جایی که این جرم، یک نوع جنایت انسان در برابر انسان است، عوامل مختلفی مانند عوامل فردی، اجتماعی، محیطی، جمعیت شناختی می تواند بر آن تاثیر داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع قتل در استان فارس و علل و انگیزه های احتمالی از اول فروردین سال 1381 تا آخر اسفند سال 1390 با نگرش بر اطلاعات دموگرافیکی مقتولین می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی توصیفی اطلاعات دموگرافیکی مربوط به تمام کسانی که طی فروردین سال 1381 تا آخر اسفند سال 1390 در استان فارس به قتل رسیده و جهت صدور جواز دفن به مراکز پزشکی قانونی در استان فارس ارجاع شده بودند، به کمک پرسش نامه های مخصوصی گردآوری و برخی از اطلاعات نیز از اولیاءدم اخذ گردید و اطلاعات لازم از آن ها استخراج شد؛ سپس داده ها به وسیله نرم افزارSPSS 19 ویرایش شد و با بهره گیری از آزمون های آماری نظیر t و2&chi مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. میزان خطای آزمون ها برابر با (5% =&alpha) در نظرگرفته شد.

    یافته ها

    تعداد کل مقتولان2190 نفر بود که از این تعداد،1832 نفر (84%) مرد و 358 نفر (16%) زن بودند. میانگین و انحراف معیار سن قربانیان به ترتیب برابر با 58/15±66/32 سال بود که بیشترین وکمترین شیوع قتل مربوط به گروه های سنی 29-20 ساله و 69-60 ساله بود. اکثر مقتولان 1050 نفر (9/47%) متاهل بودند. شایع ترین علت و انگیزه احتمالی قتل در مواردی که توسط اولیاء دم ابراز گردیده بود،473 نفر (34%) درگیری و نزاع ناشی از حالات غیر طبیعی پس از مصرف الکل یا مواد مخدر بود. 1303 نفر (2/59%) در صحنه جرم به قتل رسیده بودند و302 نفر (8/13%) حین انتقال به مراکز درمانی و 475 نفر (22%) نیز در مراکز درمانی فوت شده بودند. تفاوت معنی داری بین میانگین سنی مردان و زنان قربانی از لحاظ آماری یافت نشد (120/P =).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد اکثر مقتولین مذکر بوده و در سنین جوانی و میان سالی به قتل رسیده اند، بنابراین لازم است درتدوین سیاست جنایی استان توجه ویژه ای به این اقشار معطوف گردد و با توجه به این که علت قتل در بسیاری از موارد، درگیری و نزاع پس از مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی بوده است، توصیه می شود که مسئولین امر نسبت به آگاهی بخشی به شهروندان در خصوص پیامدهای ناگوار مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر اقدام نموده و با نظارت وکنترل های دقیق زمینه های تولید، توزیع و مصرف آن را به حداقل ممکن برسانند.

    کلیدواژگان: قتل، انگیزه، جرم، فارس، پیشگیری
  • مسعود پورحسین، سیدمحسن میر محمدی، احد علیزاده صفحه 199
    زمینه و هدف
    خودکشی درحال حاضر یکی از ده علت اول مرگ در جهان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی دموگرافیک و روش های خودکشی موفق در اجساد معاینه شده، در تالار تشریح پزشکی قانونی ساری طی سال های 89-88 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی– مقطعی، وگذشته نگر است.متغیر های پژوهش شامل گروه های سنی وجنسی،محل خودکشی، وضعیت اشتغال وتحصیلات،سابقه بیماری،نحوه خودکشی، انگیزه و غیره با استفاده از ابزار پرسشنامه از میان فرمهای ارجاع اجساد به پزشکی قانونی، پرونده های بیمارستانی وفرم اظهارات اولیای متوفی جمع آوری و با استفاده از ابزار SPSS ویرایش 18مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    از مجموع 1537 جسد معاینه شده در طی سال های 88-89 تعداد 146مورد با تابلوی خودکشی معاینه گردید. که از نظر جنسیت 6/59% آن ها را زنان و 9/63% آن ها متاهل و 1/85% دارای تحصیلات زیر دیپلم و تا دیپلم می باشند. از نظر وضعیت اشتغال، 1/53% آنان زنان خانه دار و محل وقوع 5/92% از موارد خودکشی در منزل رخ داده است. تعداد 3/14% آنان سابقه بیماری روانی را ذکر می کنند. این بررسی هم چنین نشان می دهد 3/12% آن ها با استفاده از روش حلق آویز، 2/58% درصد به وسیله خودسوزی، 7/2% مسمومیت دارویی، 5.5% مسمومیت با سموم علف کش و ارگانو فسفره و9/19% با استفاده از قرص برنج اقدام به خودکشی نمودند. این بررسی هم چنین نشان داد زنان در 2/78% موارد با استفاده از روش خود سوزی، خودکشی نموده در صورتی که مردان در 8/43% موارد از طریق خوردن سموم و دارو، خودکشی نموده اند. از نظر علت و انگیزه اقدام به خودکشی بیشترین آن به تعداد 70 نفر (9/47%) نامعلوم و پس از آن 42 نفر (7/28%) اختلافات خانوادگی،20 نفر (7/13%) بیماری روانی،10نفر (2/8%) اعتیاد و تعداد 4 نفر (8/2%) بیکاری را به عنوان علت خودکشی ذکر کردند. آزمون آماری از نظر جنسیت و انگیزه خود کشی معنی دار است (018/0 =p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد خودکشی تحت تاثیر فاکتورهای متعددی مانند؛ سن، جنس، میزان تحصیلات و حتی عوامل جغرافیایی و اجتماعی قراردارد. هم چنین خودسوزی در بین زنان جوان و متاهل شیوع قابل ملاحظه ای دارد. لذا انجام مطالعات اجتماعی در مناطق با شیوع بیشتر در زمینه علل خودکشی و روش های مورد استفاده (خصوصا خودسوزی) و هم چنین ایجاد سیستم ثبت کشوری رفتارهای خودکشی برای تدوین برنامه ملی پیشگیری از آن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خودکشی، خودسوزی، مازندران
  • رضا حسینی دوست، مریم اخگری، هانیه کتابی صفحه 207
    زمینه و هدف
    آلودگی های میکروبی مواد غیر قانونی و مورد سوء مصرف شایع است. بیماری های عفونی مانند اندوکاردیت، استئو آرتریت و باکتریمی در معتادان تزریقی دیده می شود. باسیلوس ها دسته وسیعی از باکتری ها را شامل می شوند. از این خانواده دو گونه با نام های باسیلوس آنتراسیس (عامل بیماری سیاه زخم) و باسیلوس سرئوس (عامل ایجاد عفونت های غذایی) از نظر پزشکی حائز اهمیت می باشند. بنابراین بررسی مواد غیر قانونی از نظر وجود آلودگی های باکتریایی ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام این تحقیق بررسی آلودگی مواد مورد سوء مصرف به باسیلوس ها بود.
    روش بررسی
    بیست و چهار نمونه مواد مورد سوء مصرف شامل هروئین، تریاک، آمفتامین و مت آمفتامین که مورد بررسی های کامل سم شناسی قرار گرفته بودند، به صورت تصادفی جهت انجام مطالعه انتخاب شدند. تمامی نمونه ها با استفاده از روش های استاندارد باکتریولوژیک مورد آزمایش قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از کشت اولیه و آزمون های تاییدی نشان دادند که تمامی نمونه ها دارای آلودگی باکتریایی از خانواده باسیلاسه (آنتراسیس، سرئوس و سوبتیلیس) بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به ترکیبات مختلف مواد مورد سوء مصرف و نیز فرایندهای گوناگون تهیه و توزیع این مواد در شرایط غیر استریل و غیر بهداشتی، ایجاد انواع آلودگی را در آن ها توجیه می کند. بنابراین انجام آزمون های غربالی به صورت متناوب و گزارش علمی آن ها ضمن آگاهی به جامعه پزشکی برای آموزش قربانیان اعتیاد و خانواده های آن ها مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: هروئین، آمفتامین، مت آمفتامین، تریاک، باسیلوس، آلودگی میکروبی
  • نازیلا تقوی، سید محمد اسدی نژاد، رضا عمانی سامانی، عبادالله رستمی صفحه 215
    حفظ باروری به معنای منجمد کردن جنین، گامت یا بافت های باروری برای افرادی است که در معرض زوال باروری اند. حفظ باروری می تواند به درمانزاد و اجتماعی تقسیم شود. حفظ باروری درمانزاد به افرادی که تحت شیمی درمانی یا رادیوتراپی اند که می تواند بافت های باروری آن ها را تخریب نماید، اشاره می کند. حفظ باروری اجتماعی عمدتا به زنان در سن بالایی که باروریشان می تواند به جهت یائسگی تخریب شود، اشاره دارد. هدف ما بررسی مسائل اخلاقی و حقوقی حفظ باروری بود.
    این مطالعه، به روش اسنادی کتابخانه ای بوده است. اطلاعات لازم از طریق کتب اخلاقی و حقوقی و مقالات داخلی و خارجی موجود، اعلامیه ها در زمینه ی موضوع و بانک های اطلاعاتی جمع آوری شده است. به علاوه، تحلیل های حقوقی نیز در جنبه ی حقوقی موضوع، صورت پذیرفته است.
    از جایی که حفظ باروری از جمله مسائل تازه می باشد، مجوز حفظ آن منوط به عدم وجود منع اخلاقی و حقوقی است. باید بیان کرد، با مطالعاتی که در زمینه ی حقوق و اخلاق صورت گرفته است، منعی در خصوص این عمل وجود ندارد.
    چند استدلال اخلاقی علیه حفظ باروری وجود دارد؛ مانند، وجود خطرات بالقوه برای فرزندان، حدود بیولوژیکی، وارد نکردن آسیب پیش از هر کاری. البته به همه ی آن ها پاسخ داده شده است. همین طور، چند استدلال حقوقی که دال بر جواز این عمل می باشد، همانند حق باروری، اصل اباحه، و جلوگیری از مشکلات کروموزومی وجود دارد. نهایتا، به نظر می رسد حفظ باروری با مشکل حقوقی و اخلاقی رو به رو نیست.
    کلیدواژگان: حفظ باروری، انجماد جنین، اخلاقی، حقوقی، سرطان
  • آیسا رسولی، ناصر فتورایی، محمد شفیق، حمیدرضا دانش پرور صفحه 227
    زمینه و هدف
    خواص مکانیکی میزنای تحت بیماری های مختلف تغییر پیدا می کند. بنابراین داشتن خواص میزنای سالم جهت تشخیص ناهنجاری های بافتی ضروری است. تغییرات تنش دیواره میزنای می تواند منجر به برخی ناهنجاری ها از جمله ریفلاکس باشد. تحلیل عددی جریان در میزنای می تواند نقش به سزایی در شناخت این عارضه داشته باشد.
    روش بررسی
    برای این منظور داشتن یک مدل بنیادی که پاسخ مکانیکی دیواره میزنای را تحت بارگذاری مکانیکی نشان دهد ضروری می باشد. بنابراین در این مطالعه بیست و شش نمونه میزنای انسانی تهیه شد و آزمون های کشش مسطح تک و دومحوری بر نمونه ها با اعمال نیرو در دو جهت طولی و پیرامونی انجام شد.
    یافته ها
    نمودار تنش-کشش به دست آمده از آزمون های تک محوری با تابع ریاضی مدل شده و مدول الاستیک نمونه ها به دست آمد. نمودارهای تنش-کشش دومحوری با مدل هایپرالاستیک ناهمسانگرد چیو-ویتو برازش شدند و ضرایب این مدل به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نمونه ها درجه ای از ناهمسانگردی را از خود نشان دادند. میزان سفتی راستای طولی نمونه ها نسبت به راستای پیرامونی در هر دو آزمون بیشتر بود.
    کلیدواژگان: رفتار ناهمسانگردی، بافت غیر ایزوتروپ، ریفلاکس، مدل چیو، ویتو، جریان دودی شکل
  • هادی رستمی، عبدالرزاق برزگر بفرویی، علی اصغر قربانی * صفحه 235

    یکی از موضوعات چالش برانگیز و پرابهام برای بسیاری از گروه ها از جمله کادر پزشکی در موارد قتل های غیرعمد ناشی از تقصیر، تعیین مجازات حبس مقرر در ماده 616 قانون تعزیرات می باشد. مهم ترین پیامد کیفری قتل ناشی از تقصیر، که ماهیتا شبه عمدی نامیده می شود، مجازات حبس مندرج در ماده یاد شده است. در ماده مذکور برای قتل غیرعمدی که به واسطه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا اقدام به امری که مرتکب در آن مهارت نداشته و یا به سبب عدم رعایت نظامات واقع شده باشد، حبس از یک تا سه سال و نیز پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم پیش بینی شده است. در قانون مجازات اسلامی1370 با توجه به ماده 22، در صورت وجود جهات تخفیف، قضات مختار به تخفیف یا تبدیل مجازات بودند و در غالب موارد حبس به جزای نقدی تبدیل می شد؛ اما با توجه به اصلاحات و تغییرات بنیادین در قانون مجازات اسلامی 1392 و تدوین مقررات تخفیف بر اساس نظام درجه بندی، در حال حاضر در مواجهه با مجازات حبس موضوع ماده 616 قانون تعزیرات، سهولت گذشته برای تخفیف مجازات وجود ندارد و حبس به راحتی قابل تبدیل به جزای نقدی نیست. با این حال، به رغم تحولات صورت پذیرفته و موانع پیش رو، راه هایی برای برون رفت از چالش های مربوط به کیفر حبس مندرج در ماده اخیر وجود دارد. در این مقاله با استفاده از ماده های قانونی موجود از جمله مواد فصل های چهارم و ششم از بخش دوم کتاب اول قانون مجازات اسلامی (کلیات)، راه کارهای قانونی برای تعدیل، تبدیل، تقلیل و تعلیق مجازات سالب آزادی موضوع ماده 616 مورد بررسی و مداقه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قتل غیرعمد، قتل شبه عمد، تقصیر، تخفیف، تعلیق، مجازات های جایگزین
|
  • Somayeh Rahimi Ahmadabadi *, Aria Hejazi Dr, Hamid Attaran Dr, Hamidreza Aghamohammadian Sharbaf Dr, Hosein Karashki Dr, Laleh Kohestani Dr Pages 157-166
    Background

    Today, due to increased infertility in couples and a lack of guardianship of orphan children, much attention has been drawn on adoption. This study aimed to compare mental health and parenting practices in infertile couples seeking adoption by childless couples and test the following hypotheses:The parental style (aggressive, authoritarian, permissive) adoption by infertile couples seeking couples without children there is a significant difference.The indicators of mental health (physical symptoms, anxiety and insomnia, social dysfunction, depression) adoption by infertile couples seeking couples without children there is a significant difference.

    Methods

    The study design is descriptive. The study population included all couples applying for adoption in 2013, which have been referred to Legal Medicine Center of Khorasan-e-razavi. 51 couples to the research criteria were selected by convenience sampling method and completed a questionnaire on mental health and parenting practices. The questionnaire was administered to the control group. Data by SPSS version19 nineteenth and using independent t-test and covariance (Mankova) were analyzed.

    Findings

    Between the study and control group in terms of mental health and parenting practices, there are significant differences (p<0.05). So that somatic symptoms, anxiety and insomnia, social dysfunction and depression in couples seeking couples without children were more children and authoritarian parenting style and child applicant couples were less conclusive and permissive parenting style involves a significant difference between the two groups.

    Conclusion

    Results showed that there are significant differences in mental health and parenting practices with children, couples seeking couples without children. To justify this conclusion, we can say that the stress of infertility and lack of adequate training in parenting can lead to mental health issues, psychological interventions to be appropriate, therefore, parenting skills training for groups can be scheduled by the relevant authorities.

    Keywords: Parenting Practices, Mental Health, Infertile Couples Applying for Adoption, Couples without Children
  • Farzane Mahdiyanfar, Dr Seyed Ali Kimiaei, Dr Bahram Ali Ghanbari Hashem Abadi Page 167
    Background
    the purpose of the present study is to examine the effectiveness of psycho-social empowerment based on choice theory on reducing depression and aggression of women with husbands in prison.
    Methods
    The present research is a quasi- experimental with pre-test and post-test method with control group. The statistical population consists of women with their husbands in prison who suffer from depression and conferred to the base of social health of Astanmehr Mashhad. 20 patients had been selected by available sampling and replaced in two groups of experimental and Control. For collecting the required data، the Beck Depression and Buss and Perry Aggression questionnaires have been used. At the beginning of the treatment they answered to the questionnaires and after 8 sessions of individual participation، psycho-social empowerment based on the choice theory (the approach of the reality of the treatment) the scales had been completed again for experimental group.
    Findings
    The results showed that the based on choice theory Psycho- Social empowerment could reduce the level of depression (F (2&17) =16/1, P&lsaquo. /. 5)، general aggression and physical aggression of experimental group in comparison with control group (T (18) = -2/87, P&lsaquo0/05). Furthermore, the results demonstrate that treatment had a significant effect in reducing physical aggression of individuals (T (18) = -2/532, P&lsaquo0/05).
    Conclusions
    Based on choice theory psycho- social empowerment could reduce their depression and aggression by encouraging people to choose more effective and take more responsibility.
    Keywords: Empowerment, Choice Theory, Depression, Aggression
  • Dr Mitra Safa, Dr Ghafar Ali Mahmoudi, Dr Katayoon Najafizadeh, Fatemeh Ghassem Boroujerdi, Dr Hamid Reza Khoddami Vishteh Page 179
    Background
    Psychiatric disorders in transplant candidate patients may decrease quality of life of patients and affect the treatment adherence of patients and also post-transplant surgery outcomes. Thus, it is important that transplant candidate patients do not have considerable mood or mental and behavioral disease or they have been under treatment for it, if they had one. Since, there is no study about psychiatric disorders in transplant candidate patients in Masih Daneshvari hospital, current study was done for evaluation of the psychological factors of heart and lung transplant candidate patients in Masih Daneshvari Hospital.
    Methods
    This cross-sectional-analytical study was conducted in 2012 on 48 patients who were in lung or heart transplant waiting list. Each patient entered to the project after clinical interview and definite diagnosis. Then the mental status of each patient evaluated by psychiatrist according to DSM –IV TR criteria and after informed consent of him or her for cooperation and assurance about confidentiality of information, questionnaires were completed from patients in calm and without stress environment by interviewers. Questionnaires included two parts of demographic information and SCL-90. After collecting questionnaires, data was entered to SPSS-16 computer program and analysis was done.
    Findings
    18 patients (38%) were female and 30 (62%) were male. The mean age of patients was 41 ± 13 years. 34 (70%) were married and 19 (40%) were living in Tehran. 21 (49%) were smoker and 8 (19%) used narcotics. In this project the highest scores of psychological disorders were related to hypochondriasis (0.85) and depression (0.78) and lowest score was related to paranoid and reference (0.46). The relation of depression with hypochondriasis, obsession, anxiety and phobia were significant (P. V=0/004), (P.V=0/000), (P. V= 0/000), (P. V= 0/076).The relation of anxiety with hypochondriasis, obsession, depression and paranoid and reference was significant (P. V= 0/000), (P. V= 0/000), (P. V=0/000), (P. V=0/000). The relation of hypochondriasis with phobia was significant (P. V= 0/007) and the relation of obsession with paranoid and reference was significant (P. V= 0/000). Those who were prominently depressed had highest consumption of narcotics and those who had high scores in interpersonal relationship sensitivity, anxiety and aggression suffered from substance abuse problems less than others. Among smokers, depression and hypochondriasis were most observable disorders and aggression was least observable disorder.
    Conclusion
    Findings of this study in accordance with results of other studies showed that transplant candidate patients suffer from psychological disorders including depression, anxiety, somatization, obsession- compulsion, interpersonal relationship sensitivity, aggression, phobia, paranoia and reference. It is necessary that evaluation and diagnosis of acute and chronic mental disorders of transplanted patients and also transplant candidate patients considered to be the routine treatment schedules of these patients by consultation with psychiatrist. It is important especially regarding to findings from patients who also had substance abuse (tobacco and other substances) problems. Psychological problems result in poor outcomes of the treatment, increased length of hospitalization, increased stress and reduced quality of life.
    Keywords: Psychological Disorders, Lung, Heart Transplant Candidate Patients
  • Dr Ali Najafihossein Abrandabadi, Fatah Jafarizadeh, Dr Esmaeeil Haditabar Page 189
    Background

    One of the most ancient and harshest crimes against human being that cause insecurity in society is murder. Most legal systems of the criminal code have been criminalized this behavior. Prevention and control of this murder is one of the goals and duties of governments that are usually considered on criminal policy. Since murder, is a human crime against human being, so many factors such as: demographic, social, environmental, and cognitive can have an impact on it. The purpose of this study is determine the murder frequency and motives and related factors in the Fars province during April 2002 until the end of March 2012, based on the demographic data of victims.

    Methods

    In this cross-sectional study demographic information of victims who have been killed during April 2002 until the end of March 2012 in Fars province, was collected. Then by interview with family of victims the related questionnaires have been filled. Finally, the data were statistically analyzed through Spss19 software by t & &chi 2 tests. Error hypothesis test (&alpha = 5%) were considered.

    Findings

    The number of victims was 2190 cases. 1832 cases (84%) males and 358 (16%) were females. The results show that the average age of victims and standard deviation were 32.66±15.58 years & the greatest & least frequencies of victims were in 20-29 years old and 60-69 years old respectively. The most people1050 (47.9%) were married and most causes for killing (That was expressed by parents) 473 (34%) cases was abnormalities of the alcohol and drugs. 1303 people (59/2%) had died at the scene and 302 (13/8%) during transport to medical centers and 475 patients (22%) had died in therapy centers. There was no significant relationship between means age in men &women (p-value=.120).

    Conclusion

    The study showed that most of the victims were male, young and middle-aged murdered. So the task of the criminal policy of special attention should be paid to these individuals. As regards, the causes of many deaths were dispute after consumption of alcohol and drugs. So authorities should monitor and more control over the production, distribution and consumption of these substances among young people.

    Keywords: Homicide, Motivation, Crime, Fars, prevention
  • Dr Masoud Pourhossein, Seyyed Mohsen Mir Mohammdi, Ahad Alizadeh Page 199
    Background
    Suicide is one of the top ten causes of death in the world. The aim of this study is evaluation of demography and successful methods of suicidal death referred to Sari Legal Medicine Center during 2009 and 2010.
    Methods
    This study is cross - sectional and retrospective. Demographic data including age group, sex, place of suicide, employment, education, marital status, and so on are extracted from legal medicine files and analyses by SPSS version 18.
    Findings
    Among 1537 corpses referred to Sari legal medicine center during 2009 and 2010, the manner of death in 146 cases was suicide. Among suicidal death 59/6% were female, 63.9% were married, 85/1% were under diploma, 53.1% were housewives and place of suicide in 92.5% was at home. 14.3% had a history of psychiatric disorders. This study showed that the routes of successful suicide were by hanging in 12.3%, self burning in 58.2%, drug poisoning in 2.7%. Herbicide and oregano phosphate pesticide poisoning in 5.5% and aluminum phosphate poisoning in 19.9%. The most common route of successful suicide was self burning in female sex (78/2%) and drug and pesticide poisoning in male sex (43/2%). Motive of suicide in 47.9% (70 cases) was unknown, in 28.7% (42 cases) family conflict, 13.7 %(20 cases) psychiatric disorders, 8.2% (10 cases) addiction and in 2.8% (4 case) was unemployment. On the basis statistical evaluation P value of sex and motive was 0/018
    Conclusion
    this study showed suicide deaths, influence by some parameters such as sex, age, education, social and geographical causes. Also self burning in young married females is prevalent. Study about cause and routes of suicide, especially, in young female and universal records of data about suicide behaviors for determination of preventive measures appears to be necessary.
    Keywords: Suicide, Burning, Mazandaran
  • Dr Reza Hosseini Doust, Dr Maryam Akhgari, Hanie Ketabi Page 207
    Background
    Bacterial infections are a common risk associated with illicit drug using. Infectious diseases such as endocarditis, osteoarthritis and bacteraemia are common among injecting drug abusers. Bacillus species are among the most important bacterial species. Two Bacillus species, Bacillus anthraces (causes anthrax) and bacillus cereus (causes food borne illness) are categorized to be important in medicine. Therefore it is necessary to survey illicit drugs for the presence of bacteria. The objective of the present study was to identify bacillus species in illicit drugs.
    Methods
    Twenty four samples of illicit drugs, including heroin, opium, amphetamine and methamphetamine were collected randomly from Forensic Toxicology Laboratory, Tehran, Iran. Standard culture, biochemical and bacteriological methods were used for isolation, characterization and determination of bacillus species.
    Findings
    All of the samples showed positive results for cultural and confirmatory bacteriological tests. All of the samples were contaminated with bacillus species.
    Conclusion
    Considering illicit drugs are produced and distributed in unsterile and unhygienic conditions, therefore, more experimental analysis also informing the medical society and would be beneficial for educating victims of abuse and their family.
    Keywords: Heroin, Amphetamine, Methamphetamine, Opium, Bacillus, Microbial Contamination
  • Nazila Taghavi, Seyed Mohammad Asadi Nejad, Reza Omani Samani, Ebadolah Rostami Page 215
    Fertility preservation (FP) is to cryopreserve embryo gametes or reproductive tissue for people on the risk of fertility deterioration. It can be divided into medical and social. Medical FP refers mostly to the chemotherapy or radiotherapy which can destroy reproductive tissue. Social FP refers mostly to the women in advanced age whose fertility can be compromised leading to menopause. Our aim was to discuss the ethical and legal issues of FP.This study has been done by using documentary- library. Information was collected from legal and ethical books and papers, Persian and English papers, declarations about the subject, data bases. In addition legal analyses have also been done in legal aspect issue.As FP is a new issue, its permission depends on non-existence of ethical and legal prohibition. We should say that there is no prohibition on this matter according to ethics and law.There are some ethical arguments against FP, such as potential threat for child, biological boundaries, and preventing harm prior to every action. Of course all of them have been answered. There are some legal arguments such as, principle of permissibility, reproductive right and prevention from chromosomal problems for permission of this act. Finally it seems that FP lacks ethical or legal problem.
    Keywords: Fertility Preservation, Cryopreservation Embryo, Ethical, Legal, Cancer.
  • Aisa Rassoli, Dr. Naser Fatouraee *, Dr. Mohammad Shafigh, Dr. Hamidreza Daneshparvar Page 227
    Background
    The mechanical properties of the ureter altered by different diseases. So having the properties of the healthy ureter to detect tissue abnormalities is necessary.Wall tension alterations of the ureter can occur, leading to some abnormalities such as reflex mechanisms. Numerical analysis of urine flow in the ureter can help advance our understanding of the reflux phenomenon.
    Methods
    To that end, a constitutive model that can predict the mechanical response of ureteral tissue under complex mechanical loading is required.Therefore, in this study the twenty-six human ureter samples were taken and uniaxial and biaxial tension tests were performed by loading in longitudinal and circumferential directions.
    Findings
    Then the stress-strain curves achieved from the uniaxial tests were modeled with a mathematical function and the Young modulus was obtained. The biaxial stress-stretch curve was plotted and fitted to a hyperelastic four-parameter Choi-Vito type model.
    Conclusion
    The specimens showed some degree of anisotropy. The specimens were stiffer in the longitudinal than in the circumferential direction.
    Keywords: Anisotropic Behavior, Non, Isotropic Tissue, Reflux, Choi, Vito Model, Peristaltic flow Biaxial stretch
  • Dr. Hadi Rostami, Dr. Abdorrazagh Barzegar Bafrouee, Dr. Ali Asghar Ghorbani Page 235

    One of the most challenging troubles for many of working groups, especially medicine personnel is sentence that asserts in article 616. The most important criminal outcome of the murder due to fault that essentially is called the quasi-intentional murder is imprisonment mentioned in above Article.According this article, if the fault of a person causes the death of another person, one of the punishments is prison that has listed at the top of the article. Involuntary manslaughter due to fault of guilty has from one to three years imprisonment. In other words legislature has considered from one to three years imprisonment for killing due to fault of guilty. In the Islamic Penal Code adopted in 1991, According to article 22, If there are ways to mitigate, Judges were empowered/allowed to relieve penalties or convert to another punishments and in a great number of cases prison sentences were converted into fines. But according to fundamental reforms in the latest Islamic Penal Code (2013), especially regulations of convert and discount that were based on grading system, It seems sentence of Article 616, can not easily be converted into fines. Despite the changes were done and facing obstacles, there are still some strategies for overcoming the recent challenges. In this paper, we have studied legal ways of conversion, reduction or suspension of sentence under Article 616.

    Keywords: Involuntary Manslaughter, quasi, intentional murder, Fault, Failure, Reduced sentence, Suspense, Alternative Sentences