فهرست مطالب

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 79، پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه کامیاب*، پوراندخت افشاری، بیژن کیخایی، میترا تدین، تورج وهابی شکرلو، محمدحسین حقیقی زاده صفحه 165
    زمینه و هدف
    قصور پزشکی یعنی درمانی که بر طبق استانداردهای پذیرفته شده پزشکی نباشد و منجر به فوت یا نقص عضو در بیمار گردد که با بررسی علل ایجاد آن ها می توان از بروزشان جلوگیری یا میزان آن را به شدت کاهش داد. مطالعه قبلی ما نشان داد که بیشترین میزان قصور مربوط به متخصصین زنان و زایمان، بی مبالاتی و بیشترین میزان قصورات در رابطه با زمان قصور در شیفت شب بود. از آن جایی که علل دیگر نیز می توانند در ایجاد این قصورات نقش داشته باشند، لذا این مطالعه به بررسی دیگر عوامل اثر گذار در این روند پرداخته است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی و از نوع گذشته نگر بوده و در طی سال 1392 به انجام رسیده است. جمعیت مورد مطالعه شامل تمامی پرونده های شکایات ارجاعی به سازمان نظام پزشکی و پزشکی قانونی اهواز بود که توسط بیماران از متخصصان زنان، پرسنل مامایی و زنان شاغل در بیمارستان ها، کلینیک ها و مراکز بهداشتی بین سال های 85 تا 91 انجام گرفته بود. اطلاعات با استفاده از چک لیست جمع آوری شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیشترین قصورات مربوط به اتخاذ تصمیم های درمانی، در بیمارستان های وابسته به دانشگاه، با مرگ نوزادان، به علت خطاهای انسانی، موارد غیر اورژانسی و در بخش زنان و زایمان به وقوع پیوسته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که بیشترین نوع قصور مربوط به اتخاذ تصمیم های درمانی و ناشی از خطاهای انسانی و با مرگ نوزادان است، بنابراین توجه ویژه به امور پرسنل و دوری از خستگی در این افراد بایستی مد نظر قرار داده شود. هم چنین به علت این که بیشترین خطاها در بیمارستان های وابسته به دانشگاه و در بخش زنان و زایمان به وقوع پیوسته، بنابراین توجه ویژه به مراکز درمانی دولتی و علل ایجاد این نوع خطاها بایستی به طور جدی دنبال شود.
    کلیدواژگان: مامایی، زنان و زایمان، قصور
  • بهزاد جودکی، کیوان غنی*، محمد امرایی صفحه 173
    اقدامات درمانی که به وسیله کادر درمانی صورت می گیرد، در واقع نوعی تصرف در نفس دیگری است که جواز مشروعیت این نحو از مداخله متوقف بر شرایطی است که قانون گذار در مواد مختلف قانونی از جمله 158، 495 ق.م.ا آن ها را بیان نموده است. باتوجه به سابقه فقهی و قانونی این مواد، رضایت بیمار منحصرا در مشروعیت «فعل پزشک» یعنی «معالجه» موثر بوده و به صدمات اتفاقی حاصل از درمان مربوط نمی گردد و در همین راستا برای سلب مسولیت از پزشک برائت گرفته می شود. در بین فقهای امامیه درخصوص اخذ رضایت بیمار جزء در موارد ضروری، همگی معتقد به اخذ رضایت از بیمار یا ولی وی برای معالجه هستند، اما در باب اخذ برائت موضوع اختلافی بوده و مشهور فقها قائل به اخذ برائت از بیمار برای سلب مسئولیت پزشک در قبال ایراد صدمات وارده به بیمار در نتیجه طبابت می باشند. این درحالی است که قانون مجازات اسلامی 1392 نه تنها متذکر اقسام مختلف رضایت (صریح، ضمنی، آگاهانه) و ضمانت اجرای عدم اخذ هرکدام از آن ها نشده، بلکه با تغییر مبانی، اخذ برائت از بیمار را امری بیهوده و منوط به عدم تقصیر پزشک دانسته است. در این مقاله ضمن بررسی اقسام مختلف رضایت، برائت و ضمانت اجرای عدم اخذ آن ها، بار اثبات دعوی، زمان اخذ رضایت و برائت و... از منظر فقهی و حقوقی بحث می گردد.
    کلیدواژگان: پزشک، بیمار، رضایت، برائت، ضمان
  • خالد اصلانی، مریم احمدی*، منصور سودانی صفحه 183
    هدف
    خشونت خانگی عامل خطر طیف وسیعی از مشکلات بهداشتی، سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و خانوادگی است. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر کاهش خشونت علیه زنان مراجعه کننده به دادگاه ها، شورای حل اختلاف و مرکز مشاوره شهر اهواز می باشد.
    روش
    جامعه آماری کلیه زوجین مراجعه کننده به دادگاه ها، شورای حل اختلاف ومرکز مشاوره شهر اهواز در سال 94-93 می باشد که با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. طرح پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل می باشد. حجم نمونه 20 آزمودنی مرد متاهلی بودند که بنابر گزارش زوجه در ارتباط با همسر اعمال خشونت می کردند که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش در پنج جلسه ی 120 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) تحت مداخله مصاحبه انگیزشی قرار گرفتند اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. سپس به هر دو گروه زنانی که همسرشان تحت مداخله قرار گرفتند یک بار پیش از مداخله، و یک بار یک هفته پس از مداخله پرسش نامه ی خشونت نسبت به زنان حاج یحیی داده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی از جمله تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که مصاحبه انگیزشی باعث کاهش خشونت جسمی (6/33F= و 02/0P = )، و خشونت روانی (40F= و 0/00P= ) نسبت به زنان شد. اما در خشونت در خشونت جنسی (3/02F= و 0/10P = )، و خشونت اقتصادی (0/83F= و 0/54P = ) نسبت به زنان تاثیر معناداری ایجاد نکرد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه مصاحبه انگیزشی موجب کاهش خشونت جسمی و روانی نسبت به زنان می شود. انجام مداخلات روان شناختی دیگر که انواع دیگر خشونت را در زنان کاهش می دهد، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، خشونت خانگی، زنان
  • محمد مجیدی، سیما قائمی، مهرنوش جوائزی، محمد دلیرراد* صفحه 193
    زمینه و هدف
    مطالعه شاخص های مرگ ومیر انسانی تاثیر به سزایی در برنامه ریزی نظام سلامت دارد. بنابراین، بررسی دقیق علل مرگ در هر دو سطح ملی و منطقه ای ضروری است. هدف این پژوهش بررسی موارد فوت انسانی در استان آذربایجان غربی به منظور شناخت وضعیت موجود و کاستی های نظام ثبت مرگ استان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، داده های تمام فوت شدگان استان در سال 1390 از معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و اداره کل پزشکی قانونی استان دریافت و علل فوت بر اساس طبقه بندی بین المللی بیماری ها کدگذاری شد. اطلاعات جمعیتی و آمار رویدادهای حیاتی به ترتیب از سامانه های اینترنتی مرکز آمار ایران و سازمان ثبت احوال کشور به دست آمد. بررسی داده ها با نرم افزار اکسل مایکروسافت انجام و نتایج گزارش شدند.
    یافته ها
    در سال 1390، 1/4% از جمعیت و 77/3% از فوت شدگان ایران مربوط به استان آذربایجان غربی بودند. در مجموع، 12440 رویداد مرگ (1/78 درصد از موارد فوت استان) در سامانه ثبت بهداشتی مرگ قید شده بود. بیماری های قلبی عروقی شایع ترین علل مرگ بودند. از 1913 مرگ بررسی شده توسط پزشکی قانونی، 138 مورد طبیعی، 1230 مرگ غیرطبیعی و 7 مورد کالبدگشایی سفید بود و در 538 مورد علت مرگ هنوز تحت بررسی قرار داشت.
    نتیجه گیری
    شاخص های مرگ و میر استان آذربایجان غربی کمابیش مشابه سایر نقاط کشور است. عدم ثبت یا ثبت غیردقیق رویدادهای فوت، از جمله کاستی های اصلی نظام ثبت مرگ استان بودند. حل این مسائل نیاز به راه اندازی سامانه یک پارچه ثبت فوت دارد.
    کلیدواژگان: مرگ و میر، علت مرگ، پزشکی قانونی، ایران
  • نصیب بابایی، محمد زیرک، آزاد رحمانی*، مرضیه آوازه، عباس داداش زاده صفحه 203
    زمینه و هدف
    خشونت محل کار روی سلامتی، رفاه، امنیت پرستاران و کیفیت مراقبت های پرستاری تاثیر منفی دارد. این مطالعه با هدف تعیین درک پرستاران و بیماران از ماهیت خشونت محل کار علیه پرستاران در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقایسه ای در سال 1392 در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفته است. برای بررسی ماهیت خشونت از پرسش نامه تعدیل شده سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. در مجموع 373 پرستار و 384 بیمار در مطالعه شرکت کردند. از آمار توصیفی (تعداد و درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار تحلیلی(آزمون کای دو) برای آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که خشونت در محیط های بالینی شیوع بالایی دارد (پرستاران 273 و بیماران 157 مورد خشونت را گزارش کردند) .از دیدگاه پرستاران، بیشترین نوع خشونت نسبت به آنان به ترتیب؛ کلامی (66%) 248، فیزیکی (18%) 68، نژادی (11%) 42 و جنسی (2%) 9 بوده است و بیماران، بیشترین نوع خشونت ها علیه پرستاران را به ترتیب کلامی (35%) 135، نژادی (10%) 39، جنسی (5%) 20 و فیزیکی (3%) 10 گزارش کردند و تفاوت بین دیدگاه دو گروه از نظر آماری معنادار بود (0/05>p).
    نتیجه گیری
    خشونت در محیط های بالینی واقعیتی انکار ناپذیر است. مطالعه حاضر نیز نشان داد که خشونت در محیط های بالینی وجود دارد ولی ماهیت آن از نظر پرستاران و بیماران متفاوت می باشد و این پدیده نیاز به بررسی بیشتری دارد، چرا که شناخت علل این تفاوت می تواند گامی موثر در جهت مدیریت خشونت و کاهش آن باشد.
    کلیدواژگان: خشونت محل کار، درک ماهیت خشونت، پرستاران، بیماران
  • سید آریا حجازی*، لاله کوهستانی، اکرم فتوت، فاطمه صادقی پور، سمیه رحیمی احمد آبادی صفحه 211
    زمینه و هدف
    با توجه به عدم وجود تعاریف دقیق واژه های اراده و تمییز از دیدگاه حقوق و روان شناسی و انطباق این تعاریف با اختلالات روانی و هم چنین وجود اختلاف نظر بین کارشناسان جهت تعیین مسئولیت کیفری بیماران روانی براساس ماده 149 قانون مجازات اسلامی لازم شد تا در جهت تعیین شاخص های این دو مفهوم این طرح پژوهشی انجام پذیرد.
    روش بررسی
    این پژوهش با به کار گیری تکنیک فوکوس گروپ و برگزاری پنج جلسه تخصصی با حضور روان پزشکان، حقوق دانان و قضات شعب مختلف برگزار گردید. در هر جلسه متن ماده واحده 149 قانون مجازات اسلامی در اختیار افراد قرار گرفت و از آن ها خواسته شد دو واژه اراده و قوه ی تمییز که در متن این ماده واحده به آن اشاره شده است را تعریف کنند.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    با جمع بندی مطالب مطرح شده توسط قضات؛ روان پزشکان و حقوق دانان تعاریفی کاربردی برای دو واژه تمییز و اراده ارایه گردید: اراده «نوعی توانمندی نفسانی توام با شعور است که به طور مستقیم منشا بروز رفتار می شود و در همراهی با صفت قدرت منجر به اختیار و انتخاب آزاد عمل در مقابل اجبار و اضطرار می گردد». اگر فاعل قدرت نداشته باشد، عملی به وقوع نمی پیوندد و اگر قدرت داشته باشد و اراده نداشته باشد فعل او اختیاری محسوب نمی گردد. قوه تمییز را نیز می توان این گونه توصیف نمود: «توانایی فهم ماهیت افعال و درک و پیش بینی آثار و تبعات آن برای خود و دیگران و قدرت تشخیص مباح از ممنوع».
    کلیدواژگان: قوه تمییز، اراده، قانون مجازات اسلامی، مجنون
  • مسعود قادی پاشا، فریده خدابنده، دکترفارس نجاری*، دکترمجید طبقچی عزتی صفحه 219
    مقدمه
    تعیین علت فوت از مهم ترین تشخیص های صادرشده توسط پزشکان است و عدم دقت کافی و عدم رعایت اصول علمی در صدور آن می تواند برای پزشکان مشکلات جدی قانونی به همراه داشته باشد. مرگ می تواند به شکل مرگ ظاهری و مرگ قطعی باشد. عدم توجه به احتمال وجود مرگ ظاهری در تشخیص مرگ، ضمن این که موجب بروز تعلل در اقدامات احیائ قلبی ریوی خواهد شد بلکه می تواند موجب شکایت اولیائ دم از پزشکان را فراهم ساخته و آنان را با مشکلات جدی مواجه سازد. باتوجه به این که تاکنون مطالعه مقایسه ای در ارتباط با علت فوت تعیین شده پس از کالبد شکافی درسالن تشریح پزشکی قانونی با تعیین علت فوت در مراکز درمانی انجام نشده بود. این مطالعه می تواند در مقایسه علت فوت تعیین شده پس از کالبد شکافی درسالن تشریح پزشکی قانونی تهران با تعیین علت فوت توسط مراکز درمانی درسال1391را مورد بررسی قرار دهد (6و7).
    روش بررسی
    یک مطالعه مقطعی گذشته نگر طراحی شد که ابزار گردآوری داده ها در آن مشتمل بر دو بخش بوده اند : قسمت اول شامل اطلاعات کلینیکی موجود در پرونده 4641 فوتی ارجاع شده از مراکز درمانی به مرکز پزشک قانونی استان تهران طی سال 1391جهت تعیین علت فوت بود و قسمت دوم مربوط به نتایج کالبد گشایی (پاتولوژی، سم شناسی) و تعیین علت نهایی فوت می باشد.
    روش های تجزیه و تحلیل داده ها: با استفاده از نرم افزار SPSS مورد انالیز و ارزیابی قرارمی گیرد. و هم چنین برای تحلیل داده ها از آزمون خی دو و نسبت توافق کاپا برای تعیین توافق بین گزارش پزشک قانونی و مراکز دیگر استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین درصد مشخص کننده علت فوت غیر همسان مربوط به متخصصین داخلی 47/40درصد و کمترین درصد مشخص کننده علت فوت غیرهمسان مربوط به متخصصین جراحی اعصاب 1/85درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان پایین تشخیص کلینیکی صحیح علت مرگ در این مطالعه اتوپسی روشی مطمئن در تعیین علت مرگ می باشد. بر اساس نتایج پیشنهاد می گردد که با توجه به آمار قابل ملاحظه تشخیص نادرست فرایندی طراحی گردد که پزشکان از نتایج کالبد گشایی و تعیین علت نهایی فوت بیماران خود اطلاع حاصل نمایند تا در صورت مواجه با بیماران مشابه تشخیص های بالینی صحیح تری داشته باشند.
    کلیدواژگان: علت فوت، کالبد گشائی، بیماران بستری، مراکز درمانی
  • دکترعلی بناگذار محمدی، مریم زارع نهندی* صفحه 229
    زمینه و هدف
    اتانازی اگرچه گاهی از نظر عاطفی قابل توجیه به نظر می رسد و حتی بعضا شاهد مواردی از اقدام به اتانازی هستیم ولی در حال حاضر طبق قوانین فعلی، اقدام به هر کدام از انواع اتانازی می تواند عملی مجرمانه تلقی شود و بایستی از آن پرهیز شود. بر همین اساس هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان آگاهی دانشجویان پزشکی از مباحث قانونی مربوط به اتانازی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه پرسش نامه ای بی نام که از قبل تهیه شده بود در اختیار دانشجویان پزشکی قرارگرفته و آن ها در صورت تمایل به پرسش های مطرح شده پاسخ دادند. سپس اطلاعات حاصل بررسی و توسط نرم افزارهای آماری تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه از مجموع 150 نفر دانشجوی شرکت کننده 101نفر انجام اتانازی را با رعایت شرایط خاص اخلاقی و 76 نفر قانونی می دانستند. 72/7%و 75/3% افراد موافق و متمایل به انجام اتانازی غیرفعال از نوع به ترتیب قطع اقدامات و عدم شروع اقدامات درمانی مورد نیاز بودند. هم چنین 86 نفر به نوعی موافق و متمایل به اتانازی داوطلبانه بودند. 47 نفر از دانشجویان اتانازی اجباری را نیز قانونی می پنداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر و میزان کم آگاهی دانشجویان و پزشکان از قوانین مربوطه و نیز باتوجه به این که پذیرش کلی اتانازی بر اساس مبانی فقهی، اخلاقی و قانونی محتمل نیست و هم چنین باتوجه به وظیفه و تمایل بالای تمامی پزشکان به رعایت قوانین، درمان اصولی و نجات جان بیماران، اطلاع پزشکان از قوانین و نحوه برخورد صحیح با مسائل ضمن جلوگیری از تضییع حقوق افراد، تاثیر به سزایی نیز در کاهش تبعات و پیامدهای قانونی که آنان می توانند با آن ها درگیر باشند؛ دارد.
    کلیدواژگان: اتانازی، آموزش، دانشجو، قانون
|
  • Fatemeh Kamiab*, Pourandokhtafshari, Bijankeikhahi, Mitratadayon*, Tourajvahabishekarloo, Mohammad Hosseinhaghighizadeh Page 165
    Background
    Medical malpractice means taking measures that do not comply with the accepted standards of medical practice and therefore may lead to death or permanent disabilities and evaluating its reasons can preventits occurrence or reduce it. Our previous study revealed that most malpractices relate to gynecologists and occur at night shift. Since other factors play a role in malpractice, the aim of this study was to evaluate the role of other factors in occurrence of malpractice.
    Methods
    This study is a retrospective cross-sectional one performed in 2013. The observed cases were all patients’ claims against obstetrics and gynecology and midwifery stuff of hospitals, clinics and health centers (2006-2012) in Ahwaz. The data were collected by checklist and analyzed by SPSS software version 21.
    Findings: The results revealed that, most malpractices included mistakes in treatment decision (in university hospitals), neonate’s death, human mistakes, and non-emergency cases, which have occurred in Ob &Gyn wards.
    Conclusion
    Sincethe majority of malpractice cases were due to human mistakes (mistakes in treatment decision) and resulted in neonates death, it seem necessary to pay more attention to staff’s problems, including professional ones, work overload, etc. Additionally, due to the fact that most cases of malpracticehave occurred in university hospitals and in obstetrics and gynecology wards, special attention to governmental health centers seems necessary, in order to obviate the reasons for malpractice.
    Keywords: Midwifery, Obstetrics, Gynecology, Malpractice
  • Behzadjoudaki, Keyvan Ghani*, Mohammad Amraei Page 173
    Medical measures performed by the medical staff, are in fact a kind of intervention, subject to legal provisions mentioned in various laws (e.g. Articles 158 and 495 of the Iranian Civil Law). Given the legal andjurisprudential backgraound of these articles, patient’s consent relates only to legitimacy of the “physician’s deed” (i.e.treatment) and not to its consequences (either incidental or intentional), and that is the reason for having the patient to sign a disclaimer (to relieve the physician from legal liabilities). All shia’a Faqihs (jurisprudence experts) believe in the necessity of obtaining patient’s consent, except in cases of emergency, for initiating treatment, while there is disagreement regarding the issue of disclaimer, and a majority of Faqihs recommend obtaining disclaimer from the patient in case treatment-induced harms occur. However, the Islamic Penal Code of 2013, does not mention various kinds of consent (i.e.explicit, implicit, informed) and sanctions of not obtaining it, and considers it, by altering the bases, a vain deed, since it depends on non-guiltiness of the physician. The present article discusses various kinds of consent, disclaimer and sanctions of not obtaining it, load of proof, timing of obtaining consent, from legal as well as jurisprudential viewpoints.
    Keywords: Patient, Physician, Consent, Disclaimer, Responsibility
  • Khalid Aslani, Maryam Ahmadi*, Mansor Sodani Page 183
    Background
    Domestic violence is a risk factor for a broad range of health problems, (physical, psychological, social, and family health). The current research aims to determine the effectiveness of Motivational Interview (MI) in reducing violence against women referred to courts, dispute resolution councils, and counseling centers in Ahwaz.
    Methods
    The studied population included all of couples referred to courts, dispute resolution councils, and counseling centers in Ahwaz during 2014-15, collected using available sampling method. The research plan was testre-test with a control group. The sample included 20 married men who,as reported by their wives, had violent behavior with their wives. They were randomly assigned to experiment and control groups. The experiment groupreceived 5 MI (120 minute)sessions while the control group received no treatment. Haj Yahya’s Violence toward women questionnaire was given to both groups of women whose husbands were receiving intervention in pre- and 1-week post-treatment. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics including covariance analysis.
    Findings: The findings of the current research showed that the MI reduced the physical violence (F= 6.33, P= .02) and psychological violence (F = 40, P = .00) against women. But no significant impact was found in sexual violence (F = 3.02, P = .10) and economic violence (F = .38, P = .54) against them.
    Conclusion
    Based on the results of the current research, the MI reduces psychological and physical violence against women. Performingother psychological interventions which decline other types of violence towards women are suggested.
    Keywords: Motivational Interview, Domestic Violence, Women
  • Mohammad Majidi, Sima Ghaemi, Mehrnush Javaezi, Mohammad Delirrad* Page 193
    Background
    Study of human mortality indicators has a significant influence on health system planning. Therefore, a careful survey of causes of death is necessary in both national and regional levels. The aim of this survey was to study human mortalities to understand the current situation and shortcomings of death registration system in West Azerbaijan province of Iran.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive study, the data of all mortalities of the province during 2011 were obtained through relevant sources in Health Department of Urmia University of Medical Sciences and West Azerbaijan Legal Medicine center. Causes of death were encoded on the basis of international classification of diseases. Demographic data and statistics of vital events were obtained from websites of Statistical Center of Iran and Civil Registration Organization, respectively. Data were analyzed using Microsoft Excel and the results were reported.
    Findings: In 2011, 4.1% of population and 3.77% of mortalities of Iran were related to West Azerbaijan province. Overall, 12440 death events (78.1% of provincial mortalities) had been recorded in the death registration system. The most common cause of death was cardiovascular disease. Among 1913 investigated deaths by legal medicine system, 138 were natural, 1230 were unnatural, 7 were white autopsies and in other 538 cases the cause of death was still under investigation.
    Conclusion
    Mortality indicators of the province are approximately similar to those of other regions of the country. The main shortcomings of the death registration system are failure to register or inaccurate registration of death events. Solving these problems requires an integrated death registration system, to be developed and launched.
    Keywords: Mortality, Cause of Death, Legal Medicine, Iran
  • Nasib Babaei, Mohammad Zirak, Azad Rahmani*, Marzieh Avazeh, Abbas Dadashzadeh Page 203
    Background
    Workplace violencehas a negativeimpacton nurse’s health, welfare, safety and qualityof nursing care. Thisstudy aims to determinethenature ofworkplace violenceagainstnurses from the nurses and patients perspectivein Tabriz University of Medical Sciences’ hospitals.
    Methods
    This descriptive-comparative study was carried out in hospitals of Tabriz University of Medical Sciences in 2013. The World Health Organization’s modified questionnairewas used to investigate thenature of theviolence. Totally 373 nurses and 384 patients participated in the study. The data were analyzed using descriptive statistics (number, percent, mean and standard deviation) and inferential statistics(x2 square).
    Findings: The results revealed a high prevalence of violence in clinical settings. (Nurses reported 273 and patients reported 157 cases of violence). Nurses thought thatthe most frequent violences were: verbal, 248(66%); physical, 68(18%); racial, 42(11%) and sexual, 9(2%) and patients reported that the most prevalent violences against nurses were: verbal, 135(35%); racial, 39(10%); sexual, 20(5%) and physical, 10(3%). Analyses showed that there is a statistically significant difference between these groups regarding violence in clinical settings. (p
    Conclusion
    Violence in clinical settings is an undeniable fact. This study showed that violence exists in clinical settings but its nature is different from the viewpoint of nurses and patients and the difference requires more investigation, hence it can be an efficient requires more investigation, hence it can be an efficient become an efficient step in management and measure to manage and reduce this type of violence.
    Keywords: Work Setting Violence, Perception of Violence's Nature, Nurses, Patients
  • Arya Hedjazi*, Lalehkoohestani, Akramfotovat, Fatemeh Sadeghipur, Somayerahimiahmadabadi Page 211
    Background
    Lack of precise definitions for terms such as volition and discernmentfrom that point of view of law and psychology; the need to conform the definitionswith mental disorders; disagreement among the experts to determine the penal responsibility of the mental patients according to section 149 of the Islamic penal code of Iran, were the main causes of carrying the present study out.
    Methods
    This study used focus groups techniquein five meetingsparticipatedby psychiatrists, lawyers and judges. In each meeting the text of the section 149 of the Islamic penal code of Iran was given to audience and they were asked to define the terms of will and discernment that are mentioned in this section.
    Findings &
    Conclusion
    Applied definitions of volition and discernment are achieved by summarizing the comments presented by judges, psychiatrists and lawyers, including: will “a kind of mental ability coupled with intelligence that is the direct source of behavior and in conjunction with power leads to free choice versus compulsion and coercion “. If the agent does not have the power, the act does not occur and power without will leads to an act that is not regarded as volitional and authority cannot be regarded as action. The power of discernment may also be described as “the ability to understand the nature of the actions and understand and predict the consequences for themselves and others and recognize the difference between permissible and forbidden”.
    Keywords: Distinguish, Volition, the Islamic Penal Code of Iran, Insane
  • Masoud Ghadipasha, Farideh Khodabandeh, Fares Najari*, Majid Tabaghchi Ezati Page 219
    Background
    Determining the cause of death is one of the most important diagnoses issued by physicians and lack of enough precision and failure to observe scientific principles can lead to serious legal problems for physicians. Death can be accrued in two forms; apparent death and definitive, Lack of attention to the possibility of apparent death in the diagnosis of death, in addition to causing delay in CPR proceedings, can lead to complaints by patient’s relatives, which make physicians face serious problems. This study was carried out to examine the cause of death determined after autopsy in dissection hall of Tehran Legal Medicine Center and compare it with the cause of death determined in treatment centers during 2012.
    Methods
    A retrospective cross-sectional study was designed with two data collection tools: the first consisted of clinical information available in 4641 death files referred from health centers to Tehran Legal Medicine Center in order to determine the cause of death; the second part related to autopsy findings (both pathology and serology) and definite cause of death. Data were analyzed by statistical software SPSS version 13. Chi-square and kapa conformation were used for nomination of concurrence between forensic reports and other report.
    Findings: The highest percentage of non-identical cause of death is related to internal medicine specialists with 47.40 % and the lowest percentage is related to neurosurgery specialists with 1.85%.
    Conclusion
    Considering the low rate of correct clinical diagnosis of cause of death in this study, post-mortem examination remains a valuable source of pertinent information. Based on the results we suggest that considering the high rate of mistakes in determining the cause of death by doctors, they should be informed of the results of autopsy and determination of the final cause of death of their patients in order to have more accurate clinical diagnosis when facing with similar cases.
    Keywords: The Cause of Death, Autopsy, Hospitalized Patients, Treatment Centers
  • Ali Banagozar Mohammadi*, Maryam Zaare Nahandi* Page 229
    Background
    Although euthanasia is sometimes justified in terms of emotional and sometimes we see some cases of attempted euthanasia, but according to the current laws in our country, acting on each type of euthanasia can be considered a criminal act and it should be avoided. Accordingly, the purpose of the present study is evaluating the medical students’ awareness about legal issues relating to euthanasia.
    Methods
    In this study, ablind standard questionnaire was designed & given to medical students volunteered for responding to questions. After reviewing the information, data analysis was performed by the statistical software.
    Findings:In this study, out of a total of 150 participating students 101 thought that in certain conditions euthanasia can be ethical and 76 considered it legal. A majority (72.7%) of these students agreed with passive euthanasia (including interruption of treatment and not beginning the needed treatment), while 75.3% of them tended to participate in such measures. Also, 86 agreed with, and tended to do, voluntary euthanasia. And 47 thought that even compulsive euthanasia is legal.
    Conclusion
    Considering the facts such as: low level of knowledge about related laws among students and physicians; legal, ethical and jurisprudential inhibitions regarding euthanasia; and physicians’ duty and intent to abide the law, appropriate treatment and saving patients’ lives; informing all physicians about legal issues and managing such cases will have a significant effect on reducing the consequences of these problems regarding the patient’s rights.
    Keywords: Euthanasia, Education, Medical Student, Law