فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1386)

مجله پزشکی قانونی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/09/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس آقابیگلویی، للیما عرب صفحه 147
    زمینه و هدف
    انجام کالبدگشایی روی جنین و نوزاد فوت شده، علاوه بر اینکه دقیق ترین روش برای تعیین علت مرگ محسوب می گردد (1)، به دلیل ارایه اطلاعات به مشاورین ژنتیک و متخصصین زنان، نقش اساسی در کمک به سلامت بارداری های بعدی و کاهش میزان مرگ و میر پیرامون تولد به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی دارد. با توجه به نقش مهم رضایت والدین در فراوانی کالبدگشایی های انجام شده (3، 2) بر آن شدیم تا طی این مطالعه، نگرش والدینی که مرده زایی، مرگ داخل رحمی و یا دوران نوزادی فرزندشان را تجربه کرده اند، در خصوص انجام کالبدگشایی مورد بررسی قرار دهیم، همچنین نقش عوامل زمینه ای از جمله علل فرهنگی، اقتصادی و مذهبی را بر روی نگرش والدین بررسی نماییم.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت مقطعی– توصیفی انجام گرفته و نحوه انتخاب نمونه ها بصورت تصادفی ساده بوده است. در این مطالعه نگرش 100 نفر از والدینی که در سه مرکز زایشگاهی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهر تهران دچار مرگ جنین، مرده زایی و یا مرگ نوزاد شده بودند، در خصوص موافقت یا عدم موافقت با انجام کالبدگشایی از طریق پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 100 مورد مرگ پیرامون تولد، در 66 مورد علت مرگ نامعلوم، 15 مورد ناهنجاری مادرزادی و در 19 مورد نیز سایر بیماری ها به عنوان علت مرگ از سوی پزشک اعلام شده بود. از مجموع 100 نفر والد (60 مادر و 40 پدر) با سابقه اخیر مرگ جنین یا نوزاد، 68 نفر (6/66 % مادران و 70% پدران) با انجام کالبدگشایی موافق بودند (دارای نگرش مثبت). در والدین با نگرش مثبت، تمایل به دانستن علت مرگ (3/45%)، نگرانی از سلامتی بارداری بعدی (8/35%) و بررسی ناهنجاری مادرزادی (9/18%) به ترتیب مهم ترین علل (انگیزه) موافقت ذکر شده بود. 32% والدین (33% مادران و 30% پدران) دارای نگرش منفی نسبت به انجام کالبدگشایی بودند. در مادران مسایل عاطفی (7/77%) و در پدران مسایل اقتصادی (2/46%)، مهم ترین عوامل تاثیرگذار در ایجاد نگرش منفی بودند.
    نتیجه گیری
    والدینی که مرگ نوزاد را تجربه کرده بودند نسبت به والدینی که جنین را از دست داده بودند، نگرش منفی نسبت به انجام کالبدگشایی داشتند. همچنین والدین با نگرش منفی دارای سطح تحصیلات پایین تری نسبت به گروه با نگرش مثبت بودند. این مطالعه نشان داد که درصد زیادی از والدین با انجام کالبدگشایی موافق هستند و چنانچه شرایط لازم برای انجام کالبدگشایی مرگ های پیرامون تولد در کشور فراهم شود بسیاری از والدینی که جنین یا نوزاد خود را از دست داده اند با انجام آن موافق خواهند بود. همچنین این مطالعه نشان داد که مهم ترین علت در بروز نگرش منفی در پدران مسایل اقتصادی و در مادران مسایل عاطفی است، که با ایجاد پوشش بیمه ای برای کالبدگشایی و انجام مشاوره روانشناسی می توان نظر مثبت والدین را در خصوص کالبدگشایی جلب نمود.
    کلیدواژگان: کالبدگشایی، نگرش والدین، مرگ جنین و نوزاد
  • سیدمحسن رفیع زاده طبایی زواره، رضا حاج منوچهری، مریم نساجی زواره صفحه 152
    در رشته پزشکی قصور وقتی رخ می دهد که سه شرط زیر وجود داشته باشد: 1- فرد باید بیمار پزشک باشد یعنی پزشک مسؤولیت مراقبت پزشکی و درمانی وی را پذیرفته باشد. 2- عمل پزشک مطابق با استانداردهای پزشکی نباشد. 3- در نتیجه این اقدامات بیمار متحمل آسیب روانی یا جسمی شده باشد (2، 1). به هرحال باید بدانیم که پزشکان مسؤول خطاهای خود می باشند و بنابراین اگر غفلت و سهل انگاری ایشان منجر به خسارت در بیماران گردد باید به جبران بپردازند (3).
    کلیدواژگان: قصور، پزشکان عمومی، کمیسیون مرکز تهران
  • جلال شاکری، منیر حسینی، خیرالله صادقی، علی رشیدی، علیرضا مهدی نیا، مینا آهن نورد صفحه 158
    زمینه و هدف
    اختلالات شخصیت دیرپا و غیرانطباقی بوده و در رابطه با محیط سبک هایی انعطاف پذیرو ناسازگارانه به شمار می آیند. افراد دارای این نوع اختلالات بعضا برخلاف ظاهری گرم، براساس ویژگی های خاص شخصیت خود، افراد مستعد برای انجام فعالیت های غیرقانونی و خلاف کارانه هستند. لذا این پژوهش به منظور بررسی میزان شیوع اختلالات شخصیت در زندانیان مرد و زن مرتبط با مواد مخدر در زندان مرکزی کرمانشاه انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش 413 مرد و 45 زن زندانی که به جرم قاچاق مواد مخدر در زندان مرکزی کرمانشاه محبوس بودند به روش تصادفی انتخاب و به وسیله آزمون بالینی چند محوری Millon مورد ارزیابی اولیه قرار گرفتند. تشخیص نهایی پس از مصاحبه بالینی با استفاده از فهرست وارسی علایم و نشانه ها بر پایه DSM-IV-TR توسط روانپزشک داده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری T و x2 و نرم افزار SPSS 11.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که 15/85% افراد مورد بررسی مبتلا به اختلال شخصیت بودند که در این میان اختلال شخصیت نمایشی با 36/42% و ضداجتماعی با 39/40% شایع ترین اختلال و اختلال شخصیت اسکیزوییدی با 63/14% محدودترین اختلال بود. 62/52% افراد مورد بررسی دارای اختلال شخصیت مرکب (Mixed) بودند. همچنین بین شغل، تحصیلات، تاهل و قاچاق مواد مخدر ارتباط معناداری به دست آمد.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات شخصیتی خصوصا بصورت مرکب (Mixed) در زندانیان مرتبط با مواد مخدر بسیار بالاتر از جمعیت عمومی می باشد.
    کلیدواژگان: همه گیرشناسی، اختلال شخصیت، زندان، قاچاق موادمخدر
  • جلال شیرزاد، جابر قره داغی صفحه 163
    زمینه و هدف
    خودکشی کلمه ای است که هر روز بیشتر از دیروز می شنویم، گویا تنها آنانی که دست به این عمل می زنند جرات رویارویی با آن را دارند. خودکشی از شروع تاریخ مکتوب روی داده و نگرش ها نسبت به آن بسته به زمان، فرهنگ و همچنین انگیزه ها متغیر بوده است. افزایش روز افزون میزان خودکشی ما را بر آن داشت تا به طور خلاصه به تعریفی از خودکشی و علل و عوامل آن بپردازیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه 274 مورد جسدی که در شش ماهه اول 1383 مشکوک به خودکشی بودند از سایر موارد جدا شده، طی تماس با اولیای متوفی، 260 مورد خودکشی منجر به فوت تایید و تفکیک شد. بعد از اثبات خودکشی به عنوان علت مرگ، پرسشنامه های مربوطه تکمیل گردید. سرانجام داده های این مطالعه توسط نرم افزارهای spss و Excel مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 260 مورد خودکشی منجر به فوت، 180 مورد مذکر و 80 مورد مؤنث بودند. شایع ترین سن اقدام به خودکشی در دهه سوم عمر و شایع ترین علت خودکشی در مواردی که علت آن از طرف اولیا متوفی اعلام گردید، اختلالات روحی (در راس آن افسردگی) بود؛ در مراتب بعدی اختلافات خانوادگی و مشکلات اقتصادی قرار داشتند. شایع ترین روش خودکشی نیز حلق آویزی بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این تحقیق و یافته های پژوهش های اجتماعی در زمینه خودکشی در کشور ما، این نکته مشخص می شود که در شکل گیری خودکشی، عوامل بسیاری از قبیل سن، جنس، وضعیت تاهل، سطح درآمد، سطح سواد و موارد نظایر آن تاثیرگذار است. برای کاهش میزان خودکشی آن به تربیت و پرورش اجتماعی افراد بها داده و خانواده ها و مربیان باید به طور دقیق و محبت آمیز رفتار کودکان و نوجوانان را تحت نظر بگیرند. مراکز مشاوره باید توسعه یابند و در نهایت مسؤولین امور اجتماعی باید در جهت نیازهای اجتماعی افراد هدایت گردند.
    کلیدواژگان: خودکشی، حلق آویزی، مرگ، علل
  • اردشیر شیخ آزادی، محمدحسن قدیانی، مهرزاد کیانی صفحه 171
    مقدمه
    قصور دندانپزشکی شامل اشتباه در تشخیص، درمان یا مدیریت بیماری است و شکایات ناشی از آن بخشی از مراجعات محاکم قضایی، سازمان نظام پزشکی و سازمان پزشکی قانونی کشور را به خود اختصاص داده است. از جمله راهکارهای کاهش شکایات و ارتقای توان دفاع و پاسخگویی دندانپزشکان، آموزش علمی و عملی تیم درمانی در رابطه با مبانی و مفاهیم قصور و تخلفات حرفه ای رشته کاری آنان، چگونگی رسیدگی به شکایات بیماران، آشنایی با قوانین و مقررات موضوعه و راه های افزایش مصونیت کادر معالج می باشد. این مقاله از نوع مروری است و با مطالعه مبانی و مفاهیم قصور و تخلفات حرفه ای در رشته دندانپزشکی و نحوه رسیدگی به آن و مقررات قضایی و انتظامی، اطلاعات لازم را برای شاغلین حرفه دندانپزشکی فراهم می نماید. بحث: مراکز متعددی شامل دادسرا و سازمان های پزشکی قانونی و نظام پزشکی با کسب نظر کارشناسی کمیسیون های تخصصی، کار رسیدگی به شکایات بیماران از دندانپزشکان را بر عهده دارند. قانون مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی کیفری، قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی و آیین نامه رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه ای شاغلین حرف پزشکی و رشته های وابسته، مبانی قانونی این دادرسی ها هستند. مجازات ها عمدتا شامل مجازات های انتظامی و یا پرداخت دیه است. رعایت موازین فنی و علمی در اقدامات تشخیصی و درمانی مهم ترین معیاری است که در بررسی شکایات دندانپزشکی مورد استناد محاکم قضایی و هیات های انتظامی قرار می گیرد.
    نتیجه گیری
    تدوین استاندارد های فنی برای انواع مختلف خدمات دندانپزشکی، بازنگری در شرح وظایف مصوب رشته های مختلف دندانپزشکی تخصصی و عمومی، منطقی کردن تعرفه های درمانی، نظارت بر کیفیت خدمات دندانپزشکی، افزایش آگاهی دندانپزشکان در مورد قصور و تخلفات پزشکی و نحوه رسیدگی به آن، تخصصی کردن دادگاه های جرایم پزشکی، اصلاح قانون مجازات اسلامی، بهره مندی از مشاوره متخصصان پزشکی قانونی و استفاده از پوشش بیمه مسؤولیت حرفه ای می تواند به بهبود مؤثر اوضاع حاکم بر رسیدگی به قصور و تخلفات حرفه ای کمک نماید.
    کلیدواژگان: قصور دندانپزشکی، تخلفات حرفه ای، قانون مجازات اسلامی
  • محمد عسکری، سیدمهدی صابری، امید رضایی، بهروز دولتشاهی صفحه 181
    زمینه و هدف
    درمان اختلال هویت جنسی پیچیده بوده و وقتی هدف باز گرداندن اختلال باشد، به ندرت موفقیت آمیز است. در نهایت تعدادی از این بیماران موفق به اخذ مجوز برای عمل جراحی و تغییر جنسیت می گردند که درمانی قطعی و غیر قابل برگشت است. از طرفی 30% مردها و 20% زن هایی که تحت درمان جراحی قرار می گیرند، احساس رضایت نمی کنند. نتایج نامطلوب به علل مختلفی بستگی دارد، که یکی از مهم ترین علل آن آسیب های روانی همراه می باشد. با شناسایی آسیب های روانی همراه و درمان آنها، می توان وضعیت روانی بهتری را برای بیماران قبل و بعد از عمل مهیا نمود.
    روش بررسی
    بیماران با اختلال هویت جنسی که طی سال های 83 و 84 به سازمان پزشکی قانونی کشور برای تغییر جنسیت مراجعه نموده و از قبل جهت بررسی و پژوهش های بعدی اعلام آمادگی کرده بودند، به روش نمونه گیری تمام شماری انتخاب شدند. که در نهایت 55 نفر بیمار مبتلا به اختلال هویت جنسی (30 نفر مؤنث و 25 نفر مذکر) با پرسشنامه SCL-90-Rاز نظر آسیب های روانی همراه، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بررسی سلامت روان این بیماران نشان داد که در این بیماران شیوع انواع متفاوت آسیب های روانی در حدود 20% است. بیشترین اختلال همراه، افکار پارانوییدی با شیوع 38% بوده و اختلالات شایع بعدی به ترتیب شیوع شامل هراس، جسمانی سازی و حساسیت در روابط بین فردی است. همچنین مشخص گردید، پسران در کلیه مقیاس ها نسبت به دختران اختلالات بیشتری دارند بخصوص در دو مورد حساسیت در روابط بین فردی و افکار پارانوییدی این اختلاف معنی دارتر بود.
    نتیجه گیری
    شیوع آسیب های روانی در این بیماران چندان بالا نبوده، پسرها نسبت به دخترها آسیب های روانی بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسی، آسیبهای روانی، سلامت روان
  • کامبیز سلطانی نژاد، منصور فریادی صفحه 193
  • حسین عاشری، علی واشقانی فراهانی، وحید ضیایی صفحه 204
|
  • Md Abbas Aghabiklooei Lalima Arab Page 147
    Background and Aim
    Autopsy of fetus and neonate has a special importance and can provide important information to gynecologists, pediatricians and clinical genetics counselors. Also it helps the safety of next pregnancies. The attitude of parents on postmortem examination has a main role in frequency of perinatal autopsies. On the other hand, cultural, religious, economical and social factors influence on parents attitude. So we want to assess the parents’ views about the autopsy of perinatal death in this search.
    Material and Methods
    This is a cross-sectional study and the sample were selected at random. In this study the attitude of one hundred parents who loss pregnancy or neonate about postmortem examination was assessed by questionnaire method at three maternity hospitals of Tehran.
    Findings
    From 100 cases of perinatal death in 66 cases the cause of death by physicians was unknown, in 15 cases was congenital abnormality and in 19 cases was other diseases. From 100 couples (60 mothers and 40 fathers)with new perinatal death, 68 cases (66.6% mothers and 70% fathers) agreed with autopsy, of those who agreed with autopsy, to know the cause of death (45.3%), worried about next pregnancy (35.8%) and assessment of congenital anomalies of fetus (18.9%) were the main causes. 32% of parents refused to autopsy (33% mothers and 30% fathers). The main reasons for declining in mothers were concerns about emotional factor (77.7%), and in fathers were economic reason (46.2%)
    Conclusion
    The parents who experienced baby death had more negative attitude oh autopsy those who experienced fetus death, the parents with negative attitude had lower education than that of positives. This study showed that most of parents were agreed with autopsy and if the necessary qualifications for autopsy be prepared, many of those of confronted with perinatal death will be agreed with it. Also this study showed that the main causes of negative attitude by parents are emotional and economic factors, so we believed that the parents knowledge on benefits of autopsy will be elevated by educational programs in obstetric centers by expert counselor.
  • Jalal Shakeri, Monir Hosseini, Khayrollah Sadeghi Ali Rashidi, Alireza Mehdinia, Mina Ahannavard Page 158
    Background and Aim
    This research has been conducted to assess the prevalence rate of personality disorders in the males & females dealt with opioid substance traffic imprisoned in Kerman shah Central Prison.
    Materials And Methods
    In this research 413 males and 45 females, Imprisoned in KCP due to drug traffic were randomly chosen and assessed through Millon multiaxial questionnaire. Final diagnosis was made by psychiatrist soon after clinical interview through the signs and symptoms based on DSM-IV-TR. The data were analyzed through x2 & T tests, and the SPSS 11.5 software.
    Findings
    The result obtained from this survey represented 85.15% of the testers to be involved in personality disorders in which the most common were demonstrative personality disorder, and antisocial disorder, 42.36% & 40.39% respectively. The least common disorder was schizophrenia personality disorder (15.64%). This study also revealed 52.62% of the prisoners involved in mix personality disorder. There was also a significant relation among career, education, marital status and the opioid substance traffic.
    Conclusion
    The prevalence of psychiatric disorders, especially in its mixed type, is much more common in the prisoners involved in opioid-substance than the other people in society.
  • Md Jalal Shirzad Jaber Gharedaghi Page 163
    Background and Aim
    Nowadays we hear the word suicide more than past. However, those who commit it are those who dare to interface with it. Committing suicide has been done from the writhen history and the view to it was variable depend on the time, culture and motivators. Increasing of the rate suicide made us to explain the suicide and its etiologies briefly.
    Materials and Methods
    In this study among 274 cases in the first 6 months of 2004 which were suspicious to committed suicide, that were separated from the autopsies, we called to 260 cases relatives (parents) who had done suicide. After documenting the suicide as the reason for death, related questionnaires were completed. Finally, the data of this study were statistically analyzed with SPSS and Excel soft ware.
    Findings
    Among 260 suicide death, 180 cases were male and 80 cases were female, and the most common age to attempt suicide was in 3rd decade of life and the most common etiology which their relatives explained was mood disorders (specially depression), another etiologies were: family problems, low economic state, and the most common way totally was hanging.
    Conclusion
    According to findings if this investigation and another social investigation in our country, it is obvious that there are many factories like age, gender, material state, income, education etc, which affect suicide. In order to reduce suicide, education and social training are of importance and families and trainers should observe children's and adolescent's behavior in a kindly and meticulously manner. Consult center should be developed and finally community should lead to social needs of individuals.
  • Md Ardeshir Sheikhazadi Mohammad Hassan Ghadyani Mehrzad Kiani Page 171
    Background and Aim
    Medical malpractice includes of failure in diagnosis, treatment or disease management of disease and the claims resulting from medical malpractice creates a part of referrals of legal medicine organization, medical council organization, and judiciary system in I.R.IRAN. Guidelines reducing medical malpractice and promoting doctor's defense ability include scientific and practical education of medical team regarding concept and principals of medical malpractice and medical errors in their field, patient’s claims, increasing their knowledge to rules and regulations and ways of increasing safety of medical team.
    Materials and Methods
    This article has been specialized to patient’s claims from dentists and with a review on concept and principals of medical malpractice and medical errors, and how to investigate about this matter, provides essential information for dentists to increase their legal knowledge and reduce the claims of their services and if sued, they could defend rationally and effectively. Observing scientific and technical standards in diagnostic and remedial measures is the most important criterion which is used at courts and disciplinary committees.
    Findings
    Several centers including courts, legal medicine organization, and medical council organization are investigating patient claims of dentists and other doctors. This claim are evaluating based on Islamic punishment law, criminal law, medical council organization and other governmental disciplinary regulations. The punishments mainly include DIEH (mulct or blood-money) and/or regulation punishment.
    Conclusion
    Standardized of dentistry's services, overview of dentist's duties, provide a logical dentistry's practices payment, control over quality of dentistry services, increasing knowledge of dentists about malpractice and medical errors and investigating of them, specializing the court of medical crimes, reform of Islamic punishment law, and finally consulting forensic medicine specialists and covering with professional insurance organizations can improve this situation.
  • Md Mohammad AsgharÅ Sayyed Mahdi Saberi Omid Rezaee Behrooz Doulatshai Page 181
    Background and Aim
    Treatment of gender identity is complex and rarely successful when the goal is the reverse the disorder. Consequently number of these patients can get permission to change their gender through surgery, as a definite and treatment irreversible. On the other hand, 30% male and 20% female patients after surgery are unsatisfied. Reasons of this un satisfaction are different. Mental disorders co morbidity are one of these causes. So, diagnosis and treatment of these disorders may improve the satisfaction level in these patients before and after surgery.
    Material and Methods
    Sampling method was counting all patients with GID who appealed to "legal medicine organization of Islamic Republic of Iran for change of gender through 1383-1384 consisted population of study. Consequently 55 patients with GID selected (30 female and 25 male) and analyzed for mental disorders with SCL-90-R questionnaire.
    Findings
    This study indicates mental disorder prevalence in patients with GID is around 20%. The most common co morbidity was paranoid thoughts. Other common co morbid condition were panic attack, somatization and interpersonal sensitivity, respectively. also, this study indicated, on most measures; in males co morbid condition is more common. This difference was more significant particularly of inter personal sensitivity and paranoid disorders.
    Conclusion
    Mental disorders prevalence is not much more common than general population and for male this pate is higher.