فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 81، بهار 1396)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 81، بهار 1396)

  • 78 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین شاکر، سید محمد حسینی کسنویه، حامد بصیر غفوری، نادر توکلی، محمدرضا یاسین زاده، غلامرضا معصومی، مجتبی چهاردولی، حسن امیری صفحه 7
    مقدمه
    خودکشی یکی از معضلات مهم دنیای امروز است که نیازمند بررسی در برهه های زمانی مختلف است. مطالعه حاضر به منظور بررسی اپیدمیولوژیک مراجعین اقدام کننده به خودکشی در یک دوره 5 ساله در بیمارستان حضرت رسول صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی توصیفی، اطلاعات مربوط به 483 خودکشی در بازه زمانی 1386 تا 1390 از پرونده های موجود در بیمارستان حضرت رسول استخراج گردید. اطلاعات با استفاده از چک لیست ساختار یافته جمع آوری، و توسط SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که مردان ( 51/3%)، افراد مجرد (64/8%)، افراد فاقد تحصیلات دانشگاهی (78/3%)، خانه دار (32/9%) و گروه سنی زیر 30 سال (72 درصد) بیشترین اقدام به خودکشی را داشتند. (40/7%) افراد دارای سابقه بیماری های روانی بودند که افسردگی شدید و اسکیزوفرنی دارای بیشترین فراوانی بودند. بیشترین خودکشی ها در شب (31/3%)، روزهای آغازین هفته (%69) و فصل زمستان (%4/33) رخ داده بود. مشاجره خانوادگی (48/9%) و بیماری های روانی (24/8%) مهم ترین دلیل اقدام به خودکشی بود. رایج ترین شیوه ها نیز مصرف قرص (57/8%) و خودزنی (29/4%) بود. تنها در %3 موارد خودکشی ها منجر به مرگ افراد شده بود.
    نتیجه گیری
    افراد جوان، مجرد، مردان، افراد با سابقه بیماری های روانی و اقدام به خودکشی بیشتر در معرض اقدام به خودکشی هستند و در برنامه های پیشگیرانه می بایست بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، بیمارستان حضرت رسول، بیماری های روانی، خودکشی ناموفق
  • حمید عطاران، لاله کوهستانی، زهرا عرفانیان طالعی نوغان*، سید آریا حجازی، اکرم فتوت، سیده زهره بنی هاشمی صفحه 17
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین شیوع ابتلا به اختلال روان پزشکی در مرتکبین به قتل ارجاع شده به کمیسیون روان پزشکی پزشکی قانونی خراسان رضوی از سال 1392 تا 1393 می باشد.
    روش
    روش تحقیق در این پژوهش از نوع گذشته نگر- توصیفی می باشد. جامعه آماری این تحقیق پرونده های مربوط به مرتکبین قتل ارجاعی به پزشکی قانونی خراسان رضوی از فروردین 1392 تا پایان اسفند 1393 می باشد، که با بررسی این پرونده ها و نتایج کمیسیون های روان پزشکی مربوطه، چک لیستی طراحی شده است که توسط آن اطلاعات کمی و کیفی استخراج و ثبت شد و در پایان یافته ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر از مجموع 90 پرونده مورد بررسی، 44 مورد (49/4 درصد معتبر) مربوط به سال 92 و 45 مورد (50/6 درصد معتبر) مربوط به سال 93 می باشد.
    55/2 درصد قاتلین سابقه اعتیاد و یا تداوم مصرف آن را داشتند. در این میان 17/2 درصد سابقه بیماری روانی که توسط پزشک تشخیص گذاری شده بود داشتند. 31/8 درصد سابقه مصرف داروی اعصاب و روان، 17 درصد سابقه بستری در بیمارستان روان پزشکی، 70/1 درصد سابقه خودزنی و 28/7 درصد سابقه اقدام به خودکشی را ذکر نمودند. مجموعا 36/7 درصد واجد نوعی اختلال روانی بودند و 12/8 درصد مسئول اعمال خود شناخته نشدند.
    نتیجه گیری
    طبق آمار به دست آمده این پژوهش 61/7 درصد قاتلین اختلال عمده روان پزشکی نداشتند اما این به معنی برخورداری این افراد از سلامت روانی نمی باشد و حداقل این افراد در حوزه مهارت های ارتباطی و حل مسئله، کنترل خشم و قضاوت کلی دارای نقص بودند و این موضوع به نیاز جامعه برای برنامه ریزی جهت ارتقاء سطح سلامت روانی افراد، آموزش مهارت های زندگی (کنترل استرس، کنترل خشم و...) و پیش گیری از جرم های همراه با خشونت مانند قتل اشاره دارد.
    کلیدواژگان: اختلال روان پزشکی، قتل، دیگرکشی، جرایم خشن
  • مهری رباط جزی*، معصومه سیمبر، فاطمه ناهیدی، جابر قره داغی، ابوعلی ودادهیر، محمدعلی امام هادی، آسیه جعفری صفحه 25
    مقدمه و هدف
    علیرغم ارزش غیر قابل انکار «باکرگی »، باورهای غلط و تحولات نظام ارزشی مرتبط به آن، در دهه های اخیر، به تهدیدی جدی علیه سلامت جنسی جوامع مبدل گشته اند. مطالعه حاضر با هدف بررسی مفهوم باکرگی و نقش آن در ارتقای سلامت جنسی انجام شده است.
    روش پژوهش: این مطالعه با استفاده ازپایگاه هایSID. IranMedex،ProQuest،PubMed، Ovid ScienceDirect، ،EBSCO، MD Consult، Cochrane library ،Scirus، Google Scholar ،UNFPA وWHO مرتبط به سال های 1980 تا 2015 انجام شد.
    یافته ها
    علیرغم اتخاذ رویکردهای خویشتن داری جنسی در مرد و زن در دهه های اخیر که به عنوان فرمی ارزشمند کنترل پیامدهای منفی افزایش روابط جنسی قبل از ازدواج محسوب می شود.با توجه به باورهای غلطی نظیر ارزشمند بودن باکرگی زنان در مقابل شرم آور بودن باکرگی مردان، تصور حفظ باکرگی علیرغم روابط جنسی دهانی و مقعدی و پذیرش خونریزی بعد از نزدیکی به عنوان نشانه باکرگی و شاخص قرارگرفتن سلامت پرده بکارت به عنوان تنها نماد با کرگی این رویکردها را با شکست مواجه نموده است. ضمن اینکه با دامن زدن به مناقشات نابرابری جنسیتی و اعمال رفتارهای خشونت آمیز علیه زنان باعث تهدید سلامت جنسی گردیده است.
    نتیجه گیری
    اگرچه در چند دهه اخیر اتخاذ رویکردهای خویشتن داری جنسی موجب ترویج باکرگی و کنترل بیماری های مقاربتی و حاملگی نوجوانی مبدل شده است. ولی باورهای غلط مرتبط به باکرگی به عنوان تهدیدی جدی برای خویشتن داری جنسی محسوب می شوند استفاده از ظرفیت های بالقوه فرهنگی، اجتماعی و مذهبی جوامع مختلف، جهت مقابله با پنداشت های غلط و آموزش واقعیات عینی مرتبط با باکرگی موجب ترویج خویشتن داری جنسی و ارتقاء سلامت جنسی خواهد شد .
    کلیدواژگان: باکرگی، پرده بکارت، خویشتن داری جنسی، آسیب شناسی
  • رضا حاج منوچهری*، رزیتا مزینانی صفحه 37
    زمینه و هدف
    وضعیت نباتی یکی از پیامدهای مزمنی است که ممکن است متعاقب کما به هر علتی در یک بیمار ایجاد شود. در این بیماران علیرغم بیداری فرد، هیچ گونه آگاهی نسبت به خود و محیط پیرامون ندارند. این عنوان هم چنان در گروه نورولوژی نیز با مباحث متعددی از جمله نحوه درمان پیگیری می شود ولی در مراکز پزشکی قانونی عمدتا چالش های تشخیصی و چگونگی برخورد با این بیماران از جهت تعیین ارش و دیه همواره مطرح بوده است. در این مقاله سعی شده ضمن مرور مختصر بیماری، دستورالعملی جهت تشخیص ساده بیماری ارائه گردد و به چگونگی تعیین دیه و ارش آن نیز پرداخته شده است.
    روش بررسی
    با مراجعه به بانک های اطلاعاتی PUBMED،MEDLINE و سایر مراجع معتبر، مقالات مرتبط و جدید مرتبط با عنوان مقاله جستجو شد و سپس تحت بررسی قرار گرفت. اطلاعات لازم برداشت و ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    اگر چه تشخیص بیماری چالش بر انگیز است ولی با رعایت شرایط ذکر شده می توان از اشتباه در تشخیص پرهیز نمود. به این منظور پس از یک سال از وقوع علایم (که شانس بهبود علایم این بیماران بسیار اندک می باشد) باید نسبت به تکمیل پرونده و اظهار نظر نهایی اقدام نمود. ضمنا تائید تشخیص، پس از معاینه حداقل دو نورولوژیست، جدا از هم و حداقل در دو نوبت زمانی مختلف انجام شود. از سوی دیگر در بخش تعیین خسارت با پذیرش یک رویه عمومی به یک وحدت رسید و از صدور نظرات کارشناسی مختلف پرهیز نمود.
    کلیدواژگان: وضعیت نباتی، نورولوژی، پزشکی قانونی
  • محمدرضا صفاری*، محمود روح الامینی، عباس آمیان صفحه 45
    زمینه و هدف
    جنون به عنوان یکی از عوامل مسئولیت کیفری مرتکب را از تحمل کیفر عمل ارتکابی خویش رهایی می بخشاند. با این حال و با توجه به نقش مهم مفهوم جنون در مبحث مسئولیت کیفری هیچ یک از قوانین و تعاریف ارائه شده توسط حقوق دانان ابعاد و زوایای این موضوع را به درستی تبیین ننموده است. این ابهام موجب گردیده تا جنون به عنوان دست آویزی در اختیار متهمان برای فرار از بار مسئولیت قرار گیرد. همین امر نیاز به پژوهش در این زمینه جهت روشن سازی این مفهوم را که هدف اصلی پژوهش پیش رو می باشد را بیش از پیش نمایان می سازد.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر ضمن بررسی پرونده های سازمان پزشکی قانونی شهر کرمان که مابین سال های 92-1390 به این مرکز ارجاع شده و ذیل عنوان جنون طبقه بندی شده بودند به بررسی مفهوم حقوقی روان شناختی این مفهوم و تطبیق آن بر معیارهای ارائه شده در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392پرداخته شده است. در همین راستا پس از استخراج داده های مورد نیاز با استفاده از نرم افزار SPSS نتایج مورد نظر مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    پژوهش پیش رو از نوع مطالعات توصیفی مقطعی بوده که ضمن آن 75 مورد از پرونده های ارجاعی به بخش معاینات روان پزشکی سازمان پزشکی قانونی شهر کرمان که با اختلالات روانی مرتبط شناخته شده بودند بررسی گردید. از این میان 21 مورد دچار اختلالات بالینی، 35 مورد دچار اختلالات شخصیت و 9 مورد دچار عقب ماندگی ذهنی تشخیص داده شده بودند؛ اما از این میان تنها 5 مورد از موارد مبتلا به اختلالات شخصیت در نهایت مجنون به معنای مصطلح حقوقی شناخته شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش پیش رو حاکی از آن بود که اگرچه تشابهاتی میان برخی از اختلالات روانی و مفهوم مصطلح جنون در دانش حقوق وجود دارد اما با این حال نمی توان به طور مطلق هیچ یک از اختلالات روانی را منطبق بر مفهوم جنون دانست و در تمامی موارد بایستی بر مبنای نظر کارشناسی روان شناس و روان پزشک تصمیمات مقتضی اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، عوامل رافع مسئولیت کیفری، مسلوب الاراده، جنون، اختلالات روانی
  • سیامک محبی*، معصومه محمدی زواره، غلامرضا شریفی راد، ذبیح الله قارلی پور، حسین حیدری صفحه 53
    مقدمه و هدف
    اهدای عضو پس از مرگ مغزی به عنوان کنش اجتماعی وابسته به تصمیم و رضایت فرد بوده و آگاهی و نگرش وی در این خصوص، محرک تمایل وی به این عمل محسوب می گردد لذا این مطالعه با هدف تعیین آگاهی و نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم نسبت به اهدای عضو انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی که در سال 1394 که در دانشگاه علوم پزشکی قم صورت گرفت، 304 دانشجو به روش نمونه گیری چند مرحله ای در این مطالعه شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه پرسش نامه محقق ساخته روا و پایا شامل سئوالات دموگرافیک، آگاهی و نگرش بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS19 با استفاده از آزمون های تی مستقل، ANOVA، ضریب هم بستگی پیرسون در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    در مورد آگاهی در خصوص اهدا عضو 85/34% در وضعیت خوب، 93/45% متوسط و 22/19% ضعیف بودند. 88/33% دارای نگرش خوب، 69/41% متوسط و 43/24% ضعیف بودند. 83/12% از دانشجویان مورد بررسی دارای کارت اهدا عضو پس از مرگ مغزی و 17/87% فاقد این کارت بودند. هم چنین مشخص شد در میانگین نمره آگاهی و نگرش در دارندگان و غیر دارندگان کارت اهدای عضو اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0>P). مشخص شد که میانگین نمره آگاهی و نگرش دانشجویان دانشکده پزشکی به طور معنی داری نسبت به سایر دانشجویان دانشکده دیگر بیشتر است (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بخش اعظم دانشجویان مورد بررسی فاقد کارت اهدای عضو پس از مرگ مغزی هستند هم چنین وضعیت آگاهی و نگرش دانشجویان در خصوص اهدا عضو در حد متوسطی قرار داشت. لذا آموزش و ایجاد بسترهای مناسب در زمینه اهدای عضو ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اهدا عضو، آگاهی، نگرش، دانشجو
  • الهه ساقی*، سیدموسی هاشمی تنکابنی صفحه 61
    مقدمه و هدف
    یکی از موضوعات نوین و مهم پزشکی در حوزه درمان بیماران، برداشت عضو از افراد مبتلا به مرگ مغزی و پیوند آن به بیماران نیازمند می باشد. بحث پیوند اعضا برداشت شده از افراد مبتلا به مرگ مغزی به عنوان یکی از مسائل مستحدثه، دارای پتانسیل های مثبت و منفی بسیار است و بدین جهت لازم است با قانون گذاری ضابطه مند شود. در همین راستا قانون گذار بر آن شده است تا با تدوین قانونی در این خصوص به بحث پیوند اعضا نظم و نسق ببخشد. قانون پیوند اعضا از افراد فوت شده در مورخ 17/1/1379 به تصویب رسیده است. اگرچه این قانون توانسته است بخشی از ابهامات را در این خصوص مرتفع سازد اما در عمل، نواقص و ابهامات فراوانی در این قانون به چشم می خورد. هدف پژوهش حاضر بررسی خلاها و نواقص قانون مرتبط با پیوند اعضا جهت توانمند سازی بحث نوظهور پیوند اعضای برداشت شده از افراد مبتلا به مرگ مغزی و ارائه برخی پیشنهادات در راستای کاهش مشکلات قانونی پیش رو می باشد.
    روش بررسی
    روش کتابخانه ای، توصیفی و در حد لزوم بهره گیری از نظرات متخصصین و مصاحبه با کارشناسان و متخصصین امر می باشدکه سعی می شود ضمن توصیف و شناخت نسبی آن ها به بررسی، نقد و تحلیل مباحث مربوطه پرداخته شود.
    نتایج
    قانون پیوند اعضا به مبحث وصیت شخص بر اهدای عضو، رضایت اولیای وی براین امر واحراز مسلم بودن مرگ مغزی پرداخته است. فی نفسه اگر چه قانون مصوب تا حدی راه گشا بوده است ولی مواردی ازچشم قانون گذار به دور مانده است که این نقیصه ها می تواند مشکلات عدیده ای را در راه اجرای این قانون به وجود آورد. از جمله این نواقص می توان به بحث عدم شناسایی کارت اهدای عضو به عنوان رضایت فرد بر اهدا، عدم تعیین زمان دقیق فوت در فرد مبتلا به مرگ مغزی، عدم تعیین تکلیف در مورد عدم اعلام رضایت اولیای فرد و یا افراد مجهول الهویه ی مبتلا به مرگ مغزی اشاره نمود. اگرچه بازنگری، اصلاح نواقص موجود و تکمیل قانون موثرترین و مهم ترین راه حل می باشد، ولیکن می توان، اخذ مجوز از نماینده ولی فقیه رابه عنوان راه حلی فوری در نظر گرفت. (در خصوص افراد ناشناس مبتلا به مرگ مغزی؟آیا این امر در سایر موارد نیز کاربرد دارد)
    کلیدواژگان: مرگ مغزی، پیوند اعضاء، خلاء های قانونی، راه کارهای قانونی
  • شهره دالکی، الهه ذاکری نیا، سعید غلامزاده*، عبدالرسول ملک پور صفحه 69
    زمینه ها و
    هدف
    حقوق دانان رشد را کیفیتی نفسانی می دانند که دارنده آن می تواند نفع و ضرر را در رشد مدنی و حسن و قبح را در رشد جزایی تشخیص دهد. مطابق ماده 91 قانون جدید مجازات اسلامی، دادگاه می تواند جهت تشخیص رشد و کمال عقل، نظر پزشکی قانونی را استعلام نماید و در خصوص جرائم موجب حد و قصاص افراد بالغ کمتر از 18 سال اگر مرتکب، ماهیت جرم انجام شده یا حرمت آن را درک نکند و یا در رشد و کمال عقل آنان شبهه وجود داشته باشد، حسب مورد با توجه به سن آن ها به مجازات های پیش بینی شده محکوم می شوند. یافتن ملاک هایی مشخص برای ارزیابی کمال رشد عقلانی نوجوانان مجرم جهت تعیین مسئولیت کیفری و غیر مجرم جهت تعیین توانایی اداره امور مالی ضروری به نظر می رسد. بررسی هوش هیجانی، هوش عقلانی و مولفه های هوش هیجانی را می توان به عنوان ملاک هایی در احراز و تشخیص رشد عقلانی به کار گرفت.
    روش کار
    در یک مطالعه آینده نگر، تمامی افراد زیر 18 سال مراجع ه کننده به سازمان پزشکی قانونی فارس به منظور دریافت حکم رشد از فروردین ماه سال 1394 تا انتهای شهریور ماه 1394، مشتمل بر افراد مجرم و غیر مجرم از نظر میزان هوش عقلانی، هوش هیجانی و مولفه تنظیم هیجان مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. میزان هوش عقلانی، هوش هیجانی و مولفه تنظیم هیجان مراجعین با استفاده از تست های روان شناسی استاندارد اندازه گیری شده و بین دو گروه مجرم و غیر مجرم مقایسه شدند.
    یافته ها
    تعداد 71 نفر متقاضی حکم رشد زیر 18 سال، شامل 27 پسر و 44 دختر با میانگین سنی 5/1±9/ 15 در طی 6 ماه اول 1394 به اداره پزشکی قانونی فارس مراجعه کردند. از این تعداد، 9 نفر (6/12%) مجرم بوده که همگی پسر بوده و مابقی فاقد هر گونه جرم یا سوء سابق های بودند. میانگین هوش عقلانی در گروه مجرم برابر با 96/7±62/75 و در گروه غیر مجرم 87/13± 09/110 بود که تفاوت معنی داری بین دو گروه از این نظر وجود داشت (P=0.000). میانگین هوش هیجانی در گروه مجرم برابر با 01/14± 87/102 و در گروه غیرمجرم برابر با 35/17± 40/127 بود که به طور معنی داری در گروه مجرم کمتر از گروه غیرمجرم بود (P=0.000). میانگین نمره مولفه تنظیم هیجان در گروه مجرم برابر با 87/9± 50/38 و در گروه غیر مجرم برابر با 13/8± 80/51 بود که در گروه غیر مجرم به طور معنی داری بیشتر از گروه مجرم بود (P=0.006).
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج به دست آمده، میزان هوش عقلانی، هوش هیجانی و مولفه تنظیم هیجان در افراد غیر مجرم بیشتر از افراد مجرم بوده و مجرمین زیر 18 سال بررسی شده مجموعا از هوش عقلانی، هیجانی و مولفه تنظیم هیجان پایین تری نسبت به افراد غیر مجرم متقاضی حکم رشد برخوردار بودند. با نظر به تفاوت معنی دار هوش عقلانی، هوش هیجانی و مولفه تنظیم هیجان در بین دو گروه، به نظر می رسد این سه عامل تاثیر قابل توجهی در مواجهه و مقابله فرد با تنش ها و شرایط سخت روحی- روانی، ضعف در کنترل تکانه های پرخاشگری و نهایتا ارتکاب جرم داشته اند. در مجموع پایین بودن این سه مولفه اگرچه می تواند میزانی برای عدم رشد عقلانی افراد مجرم زیر 18 سال باشد، اما بالا بودن این مولفه ها در افراد غیر مجرم متقاضی حکم رشد نمی تواند الزاما تاییدکننده رشد عقلانی و توانایی اداره امور مالی در این افراد باشد، لذا انجام مطالعات گسترده تر در این زمینه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: هوش عقلانی، هوش هیجانی، مجرمین زیر 18 سال، حکم رشد
|
  • Seyyed Hossein Shaker, Seyyed Mohammad Hosseini Kasnaviyyeh *, Hamed Basir Ghafouri, Nader Tavakkoli, Mohammadreza Yasinzadeh, Gholamreza Masoumi, Mojtaba Chahardovali, Hassan Amiri Page 7
    Background And Aims
    Suicide is one of the major problems in the modern world that calls for investigation in different periods. This study was an epidemiological survey of the attempted suicide patients admitted at Hazrat Rasoul Hospital in a five-year period in Tehran.
    Methods
    In this cross-sectional study, the data on the 483 attempted suicide cases in 2007-2011 were collected from Hazrat Rasoul Hospital files. The data were gathered with a structured checklist and analyzed with SPSS 16.
    Results
    The results ranked the attempted suicide cases as 78.3% with no academic education, 72% below the range of 30 years of age, 64.8% unmarried, 51.3% men and 32.9% housewives. Moreover, 40.7% of the cases reported the history of mental illnesses with depression and schizophrenia at the highest rate of occurrence. Thirty-three percent of the suicides were attempted at nighttime, 69% on early weekdays, and 33.4% in winter. Family struggles with the rate of 48.9% and psychological disorders with the rate of 24.8% were the main causes of the suicide, respectively. Fifty-seven percent of the cases abused tablets and 29.4% cut their hand veins as the most common methods of suicide. Only 3% of the cases were reported dead.
    Conclusion
    Young, unmarried people, people with the history of psychological disorders and unsuccessful suicide attempts are at the higher risk of attempting suicide who demand more preventive observation.
    Keywords: attempted suicide, Hazrat Rasoul hospital, mental disorders, unsuccessful Suicide
  • Dr Hamid Attaran, Dr Laleh Koohestani, Zahra Erfanian Talee Noughan *, Dr Seyed Arya Hejazi, Akram Fotovat, Dr Banihashemi Seyedeh Zohre Page 17
    Introduction&
    Objectives
    The present study was conducted with the aim of determining the prevalence of psychiatric disorders among murderers who were referred to the Psychiatric Commission of the Legal Medicine Office of Mashhad, Khorasan Razavi, for evaluation of their mental status from March 2013 to March 2015.
    Methods
    The research is a descriptive – retrospective one. The studied population in this research were the murderers referred to the Legal Medicine Office of Khorasan Razavi from March 2013 to March 2015. A check-list was designed on the basis of the content of their records and the results declared by the Psychiatric Commision, and the needed quantitative and qualitative data were gathered and recorded, and finally the findings were analyzed using SPSS software and chi2 test.
    Results
    In this study, a total of 90 cases were investigated that 44 (49.4%) belonged to the first year and 45 (50.6%) to the second year. Fifty five point two percent of them had a history of addiction or continued drug abuse. Among these murderers 17.2 % had a record of psychiatric disease diagnosed by a psychiatrist. 31.8% had a history of taking psychiatric drugs, 17% had a history of psychiatric hospitalization 70.1% were cases of self injury and 28.7% had a history of suicide attempts, while 31.8% had some form of mental disorder and 12.8% were diagnosed as not responsible for his actions.
    Conclusion
    According to the results of this study 61.7 % of murderers had no major psychiatric disorders but this does not mean that these people are mentally healthy, since they are not sufficiently skilled in communication skills and problem solving, anger control and overall judgment. This points to the need for planning community mental health promotion, life skills training (stress management, anger management, etc.) and prevention of violent crimes such as murder.
    Keywords: Psychiatric disorder, murder, homicide, violent crimes
  • Dr Mehri Robatjazi*, Dr Masoumeh Simbar, Dr Fatemeh Nahidi, Dr Jaber Gharedaghi, Dr Abooali Vedadhir, Dr Mohammad Ali Emamhadi, Dr Asieh Jafari Page 25
    Introduction
    Despite the undeniable value of "virginity", misconceptions and value system changes related to virginity has become a serious threat to the sexual health of communities in recent decades.
    Object: This study is aimed to investigate the conception virginity and its role in reproductive health promotion.
    Methods
    This review was done through information related to 1980 to 2015 getting from SID, Ovid Science Direct, Pub Med, Pro Quest, Iran Medex, Google, Scirus, Cochrane library, MD Consult, EBSCO, Scholar , UNFPA and WHO .
    Findings: Despite Sexual abstinence approaches in recent decades which is a valuable step towards controlling the negative consequences of increasing premarital sex misconceptions such as the worth of female virginity worth versus the shame of male’s, the idea of keeping virginity despite oral and anal sex and wedding night bleeding as a sign of virginity and accepting of intact hymen as the only indicator of virginity face these approaches with failure. Besides by conflicts such as gender inequality and violence against women are threatened for reproductive health.
    Conclusion
    Although in recent decades sexual abstinence approaches have become an opportunity to promote virginity and control of sexual transmitted diseases and teen pregnancy, misconceptions associated with virginity are serious threats to sexual abstinence. Therefore, the use of cultural, social and religious potentials of different societies to cope with the misconceptions and teaching of objective facts associated with virginity and hymen seems necessary to promote sexual abstinence.
    Keywords: Virginity, Virginity membrane, Sexual abstinence, Pathology
  • Dr Reza Haj Manouchehri*, Dr Rozita Mazinani Page 37
    Background
    Vegetative state is a chronic disability that may occur following coma caused for any reason in a patient. In these patients, in spite of wakefulness, they have no knowledge about themselves and their surroundings. This topic is still followed by neurologists under different titles including its treatment, But in forensic medicine centers main issues are diagnostic challenges and how to deal with these patients to determine the value of the insurance. In this article, we have tried to briefly review the disease, provide a simple checklist for diagnosis and to how to determine the compensation that should be paid.
    Methods
    Using databases such as PUBMED, MEDLINE, to find authentic and, relevant articles, new articles were searched and then evaluated. Necessary information were collected and presented.
    Conclusion
    Although the diagnosis is challenging, but compliance with the above mentioned condition mistakes in diagnosis can be avoided. The final expert opinion should be given one year after the onset of this state (which has a minimum chance of improvement) and following completion of the case. Verifying the diagnosis should be done by at least two neurologists, separately, and in two different sessions of clinical examination. One the other hand, agreeing on a unique protocol for determining the amount of compensation, will result in avoiding discordance in expert opinions in a single case.
    Keywords: Vegetative state, neurology, forensic medicine
  • Mohammadreza Saffari*, Dr Mahmoud Rouholamini, Dr Abbas Amian Page 45
    Background and
    Purpose
    Insanity as one of the factors of criminal responsibility relieves criminals from punishment. Although Insanity in the context of criminal liability has an important role, none of the laws and definitions provided by lawyers properly explain aspects and dimensions of this issue. This ambiguity has made the claim of insanity an excuse to escape from punishment. This gap shows the need for research in this context regard.
    Methods
    In the present study, the cases of that have been referred to the Kerman branch of the Iranian Legal Medicine Organization, as cases of insanity through the years 2012-2014 have been reviewed. The legal and psychological concept of insanity on the basis of the criteria provided in the Iranian Penal Code (2012) was also considered in this context. The required data were gathered and then analyzed using SPSS software.
    Results
    This was a descriptive – cross sectional study. During the study 75 cases referred to the department of forensic psychiatric examinations of Kerman that were associated with psychiatric disorders were studied. Of these, 21 patients had clinical disorders, 35 patients had personality disorders and 9 were diagnosed as cases mental retardation, but only 5 cases of personality disorder were diagnosed as insane, in its Legal-juridical sense.
    Conclusion
    The results of the study showed that although there are some analogies between mental disorders and insanity in law but it cannot be said that all psychiatric disorders are insanity and in all cases, decisions should be taken on the basis of psychological expert opinions.
    Keywords: Criminal liability, Elimination factors of criminal responsibility, Insanity, Mental disorders
  • Siamak Mohebi*, Masoomeh Mohammadi Zavareh, Gholamreza Sharifirad, Zabihollah Gharlipour, Hossein Heidari Page 53
    Introduction&
    Objectives
    Organ donation after brain death is a social deed dependent on the decision and consent of the person doing it and knowledge and attitude in this regard, are considered as stimulating factors for such a deed. Therefore, this study aimed to evaluate the knowledge and attitude about organ donation among students of Qom University of Medical Sciences.
    Methods
    The cross-sectional study was carried out among students of Qom University of Medical Sciences of which 304 students participated through selection by the multistage sampling method. The data were gathered using a valid and reliable questionnaire containing questions about demographic characteristics, knowledge and attitude. Data were analyzed by SPSS V.19 using independent t-test, ANOVA,Pearson correlation coefficient with a 0.05 significance level.
    Results
    This study showed that the knowledge about organ donation was high (34.85%), moderate (45.93%) and low (19.22%) among the studied subjects. Also, the attitude toward organ donation was high (33.88%),moderate (41.69%) and low (24.43%) in the same group. Of these students 12.83% had organ donation card and 87.17% did not have it. There was a significant difference in the mean scores of knowledge and attitude between holders and non-holders of organ donation card. The mean scores of knowledge and attitude toward organ donation among medical students was significantly higher than other students.
    Conclusion
    The results showed that most of these students did not have organ donation card. In addition, the knowledge and attitude about organ donation was at the moderate level. Therefore, it seems necessary to promote public motivation for organ donation, through education and popular campaigns.
    Keywords: Organ donation, Knowledge, Attitude, Student
  • Elaheh Saghi*, Dr Seyyed Mousa Hashemi Tonekaboni Page 61
    Background
    One of the new and important medical issues in treatment of patients is harvesting organs from brain-dead patients to be transplanted into patients in need. The issue of transplanting organs harvested from brain-dead patients is one of the emerging issues, with many positive and negative potential consequences and therefore it should be regulated by legislation. In this respect, the legislator has decided to regulate the issue of organ transplantation by providing a legal act that was ratified in 2001. Although the legislation could eliminate some ambiguities in this regard, but in practice, there are still some weaknesses and ambiguities in the law. This article examines the gaps and shortcomings of that law regarding organ transplants taken from brain dead patients and provides suggestions in order to reduce legal problems of the emerging efforts in this relatively new field of medicine.
    Methods
    Literature review, descriptive methods and, when necessary, expert opinions, mainly collected through interviews with experts of the field, were used to explain and analyze the relevant issues.
    Results
    The organ transplantation law deals with issues such as a person's will to donate organs, consent of the donor's relatives for donating the organs and ascertainment regarding occurrence of brain death. Although the act has been relatively useful, there are such shortcomings in it that cause many problems for its application in practice (e.g. not recognizing the organ donation card as a proof for consent, not determining the exact time of death in brain dead patients, not determining the consequences in cases of refusal to give consent by relatives or cases regarding unidentified brain dead patients.
    Although the most effective and important way to solve these problems includes revision, correction and completion of the existing law, obtaining the legal permission issued by the supreme leader or his representative in this regard (e.g. about unidentified brain dead patients) may be considered as a quick solution.
    Keywords: brain death, organ transplantation, legal vacuums, legal solutions
  • Dr Shohreh Dalaki, Elaheh Zakeri, Dr Saeed Gholamzadeh*, Dr Abdorrasoul Malekpour Page 69
    Background
    Lawyers know the growth as a qualitative right that the owner can recognize the benefit or harm in civil development and good and evil in regard to criminal growth. According to Article 91 of the new Islamic criminal law, the court can inquire the recognition of the maturity and wisdom from legal medicine organization. Finding specific criteria to assess the full development of rational juvenile growth in order to determine criminal responsibility for financial management ability is essential. Evaluation of emotional intelligence, intellectual intelligence and emotional intelligence indices can be useful as diagnostic criteria in approving intellectual growth.
    Methods
    In a prospective study, all offender and non-offender individuals under 18 years old referred to Legal Medicine Organization of Fars province in order to get growth certificate from April 2015 to the end of September 2015 were included in this study. For all of them, intelligence quotient, emotional intelligence and, excitement control index were investigated. The intelligence quotient, emotional intelligence and, excitement control criterion were determined using standard psychological tests and were compared between the two groups of offenders and non-offenders.
    Findings: A total of 71 individuals ≤ 18 years, including 27 boys and 44 girls with an average age of 15.9± 1.5 referred to the Fars Legal medicine Organization were evaluated during the first 6 months of 1394 Gulf. Of these, 9 patients (12.6 %%) were male and offenders the rest had no history of crime. Average score of intelligence on offender group was of 75.62±7.96 and for non-offenders group was 110.09±13.87 that there was a significant difference in this respect between the two groups (P = 0.000). Average score of emotional intelligence for offender group was 102.87± 14.01 and for non-offenders group it was obtained 127.40± 17.35, which offenders’ score was significantly lower than non-offenders’ score (P = 0.000). The average scores of emotion regulation index of offender group obtained the 38.50±9.87 score and for non-offenders group it was 51.80±8.13; obtained score of non-offender group was significantly higher than the offenders (P = 0.006)
    Conclusion
    As a result, the intelligence quotient, emotional intelligence and excitation regulation index in non-offenders was more than of offenders. Considering significant difference of intelligence quotient, emotional intelligence and excitation regulation index between the two groups, it seems that these three factors have a significant impact on an individual’s deal with stress and mental conditions, psychological impulse control. Finally, the offender of aggression had. Low total cost of the three indices, however, can amount to a lack of intellectual growth offender is under 18, but the high level of these components in non-criminal cannot approve the applicant's sentence and ability to run the intellectual growth of finance in the necessarily endorsing individuals.
    Keywords: Intelligence Quotient, Emotional Intelligence, convict under 18, Legal Medicine