فهرست مطالب

پژوهش فیزیک ایران - سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله پژوهش فیزیک ایران
سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا خانبابایی، مهسا تابش صفحات 347-371
  • عباس عابدینی، طاهره امیرحسینی صفحات 373-381
    امواج مغناطوآکوستیک آرام غالبا در حلقه های پنکه مانند، نواحی فعال وساختارهای پره مانند قطبی مشاهده می شوند. دوره تناوب های مشاهده شده این امواج در بازه 1 تا 40 دقیقه است. عمدتا، نسبت زمان میرایی به دوره نوسانی (به طور معادل نسبت طول میرایی به طول موج) کمتر از 2 است، که نشان دهنده میرایی قوی در نوسانات است. به طور کلی، امواج مغناطو آکوستیک آرام توسط عوامل اتلافی متنوعی می تواند میرا شوند. قبلا، اثر عواملی هم چون رسانش گرمایی، وشکسانی تراکمی، تابش و غیر یکنواختی میدان مغناطیسی در میرایی نوسانات امواج مغناطو آکوستیک آرام بررسی شده است. مطالعات نظری نشان می دهند که میرایی مشاهده شده باید وابسته به بسامد باشد. در اینجا طول میرایی امواج مغناطو آکوستیک آرام طولی و نحوه وابستگی آن به بسامد در حلقه های طویل واقع در بالای یک ناحیه فعال با استفاده از تصاویر حاصل از ابزار ای آی ای روی تلسکوپ اس دی او، در طول موج های 171 و 193 آنگستروم مطالعه می گردد. نتایج حاصل از این تجزیه و تحلیل نشان می دهد بسامد نوسانات در محدوده 5/0 تا 7/16 میلی هرتز (1 تا 33 دقیقه) و فر کانس های غالب 1، 2/2، 6/3 و 6 و 4 میلی هرتز هستند. میانگین طول میرایی به ترتیب برای بسامد های غالب 1/38، 4/35، 35، 7/32 و 5/29 مگامتر هستند. همچنین، طول میرایی در بسامد های 2/2، 6/3 و 6/4 نسبت به طول میرایی در بسامد 1 میلی هرتز حدود 7، 5/13 و 5/22 درصد کاهش نشان می دهد.طول میرایی مشاهده شده از این تجزیه و تحلیل با یافته های افراد دیگر و پیش بینی مدل های نظری امواج مغناطو هیدرواستاتیکی از نظر مقداری تطابق خوبی دارد. اما بستگی طول میرایی به بسامد، کمتر از پیش بینی های مدل های نظری است.
    کلیدواژگان: تاج خورشید، نوسانات خورشید، بستگی طول میرایی به بسامد
  • محمد مردانی، حسن ربانی، فاطمه مقدسی صفحات 383-389
    در این مقاله در رهیافت تنگابست و به روش تابع گرین رسانش الکترونی یک نانو حلقه کربنی را برای موقعیت های مختلف اتصال هادی ها به آن در حضور و غیاب میدان مغناطیسی بررسی کردیم. نتایج نشان می دهد که با نزدیک شدن هادی ها در نانو حلقه، رسانش تونل زنی در ناحیه گاف بهتر می شود. همچنین اعمال میدان مغناطیسی تاثیر زیادی بر طیف رسانش این نانو حلقه دارد، به گونه ای که وجود میدان باعث می شود مواردی که طیف رسانش آنها در غیاب میدان کاملا بر هم منطبق هستند، از هم جدا گردند. بررسی نانو حلقه های شامل مولکول بنزن دوتایی نشان می دهد که تغییر مکان این حلقه های بنزنی در نانو حلقه، باعث جابه جایی ضد تشدیدها در نمودار رسانش می شود.
    کلیدواژگان: رسانش الکترونی، تنگابست، شار مغناطیسی، نانو حلقه کربنی
  • سمیه امیری، فریده شجاعی*، رضا فتحی صفحات 391-399

    در کار حاضر به محاسبه دامنه های مرتبه اول و دوم پراکندگی و فاز مربوط به آنها در کانال انتقال بار و تشکیل پوزیترونیوم، در برخورد پوزیترون با یون مولکول هیدروژن توسط فرمول بندی برخوردهای چندگانه و استفاده از ماتریس گذار پرداخته شده است. محاسبات سطح مقطع دیفرانسیلی با در نظر گرفتن یک جهت ثابت برای مولکول و تغییر زاویه پراکندگی را از صفر تا 180 درجه انجام شده است. در محاسبات دیگری زاویه پراکندگی ثابت در نظر گرفته شده و سمت گیری مولکول در فضا تغییر داده شده است. در نهایت سطح مقطع دیفرانسیلی محاسبه شده با نتایج قابل دسترس مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: دامنه پراکندگی، پوزیترونیوم، یون مولکول هیدروژن، زاویه پراکندگی
  • فریال بخشی گرمی، جمال بروستانی صفحات 401-404
    در این مقاله اثر کانونی شدن امواج الکترومغناطیسی در یک بلور فوتونی دو بعدی با ثابت شبکه متغیر تدریجی متشکل از میله های سیلیکون در زمینه هوا بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که بلور فوتونی مدرج توانایی کانونی کردن امواجی با پهنای عرضی بزرگ را در بسامد های نزدیک به لبه پایین نوار گاف دارد، که در این بسامد ها شکل منحنی هم بسامد مقعر نمی باشد. ساختار نوار فوتونی و منحنی های هم بسامد مربوط به این بلور با استفاده از روش بسط موج تخت اصلاح شده و محاسبه میدان های الکتریکی و مغناطیسی با استفاده از روش تفاضلات محدود در حوزه زمان به دست آمده است.
    کلیدواژگان: بلور فوتونی مدرج، ثابت شبکه، ضریب شکست، گاف نوار فوتونی
  • مهدیه مهدی زاده، محبوب حسین پور، محمد علی محمدی صفحات 405-413
    باز اتصالی مغناطیسی که در پلاسماهای با رسانندگی الکتریکی بالا رخ می دهد، باعث تغییر ساختار خطوط میدان مغناطیسی و تبدیل انرژی مغناطیسی به انرژی جنبشی، گرمایی و شتاب دهی ذرات باردار می شود. این فرایند نقش مهمی در تغییر دینامیک پلاسماهای آزمایشگاهی، مانند پلاسمای هم جوشی توکامک و پلاسماهای فضایی، مانند کرونای خورشید، بازی می کند. میدان های الکتریکی و مغناطیسی تولید شده در بازاتصالی مغناطیسی باعث شتاب گرفتن و سوق یافتن ذرات باردار می شوند. لذا ذرات بر حسب مکان و انرژی اولیه شان یا می توانند شتاب دار شده و از ناحیه باز اتصالی با انرژی بالایی خارج شوند و یا در میدان های مغناطیسی محصور شوند. در این مطالعه، نحوه شتاب دار شدن و گیر افتادگی ذره باردار (پروتون) را با فرض انرژ ی های اولیه و مکان های اولیه متفاوت بررسی می کنیم. محاسبات عددی ما نشان می دهند که ساختار اسپاینی بازاتصالی مغناطیسی سه بعدی، می تواند به عنوان یک شتاب دهنده بالقوه برای شتاب دادن ذرات باردار در نظر گرفته شود. در چنین شرایطی پروتون می تواند به انرژی نهایی در حدود چندین مگا الکترون ولت (نسبیتی) رسیده و در مدت زمان کوتاه (چندین میلی ثانیه) شتاب بگیرد. مسیر و انرژی نهایی ذرات به شدت تحت تاثیر مکان پرتاپ (مکان اولیه) می باشد.
    کلیدواژگان: باز اتصالی مغناطیسی، مغناطوهیدرودینامیک، شتاب دهی ذرات باردار
  • ندا غفوریان مومن رضوی، علی آهنج، محسن سربیشه ای صفحات 415-420
    حالت های همدوس نزدیک ترین حالت های کوانتومی به کلاسیک هستند ولی با توجه به اینکه برهم نهی های حاصل از آنها، خواص غیرکلاسیکی قوی از خود نشان می دهند، قابل توجه می باشند. علاوه بر این وجود خواص غیرکلاسیکی برای داشتن هم بستگی های کوانتومی بین اجزای دستگاه ضروری است. در این مقاله حالت های همدوس درهم تنیده با اختلاف فازAWT IMAGE را مورد بررسی قرار داده ایم و خواص غیرکلاسیکی از جمله چلاندگی عملگرهای تربیع، آمار نوسانی و خاصیت ضدخوشه ای، همچنین درهم تنیدگی که یکی از هم بستگی های کوانتومی می باشد را در شرایط مختلف بررسی نموده، نتایج را مقایسه می کنیم.
    کلیدواژگان: حالت های همدوس، چلاندگی، عملگر تربیع، درهم تنیدگی
  • الهام خالویی، ایرج جباری، بهروز میرزا، حسین زابلیان صفحات 421-427
    در این تحقیق اثر تابش الکترون و گاما بر میزان بازتاب آینه های نقره با پوشش TiO2و Ta2O5، در گستره طول موج 250 تا 1100 نانومتر بررسی شده است. این پوشش ها برای کاربردهای فضایی در مدار LEO در ارتفاع 500 کیلومتری سطح زمین، برای ماموریت سه ساله در فضا در نظر گرفته شده اند. میزان دز جذبی الکترون و گاما در این مدار و در طول سه سال، به ترتیب حدود 5/7 و 4/0 کیلوگری است. برای سنجش میزان مقاومت پوشش TiO2، پرتودهی گاما با چشمه 60 Co بر روی این نمونه در گستره ای از دز 2/0 تا 20 کیلوگری انجام شد که میزان دز 400 گری موجود در ارتفاع مورد نظر را هم در بر می گرفت. در بالاترین دز، 20 کیلوگری، اثرات تابش بر روی هر دو نمونه با یکدیگر مقایسه شده اند. برای بررسی اثرات تابش بر کیفیت سطح نمونه ها بعد از تابش از میکروسکوپ نیروی اتمی و برای اندازه گیری بازتاب نمونه ها قبل و بعد از تابش، از اسپکتروفتومتر استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که علیرغم تغییرات سطحی بسیار جزئی و تغییر رنگ بستر آینه، میزان بازتاب آنها با پوشش های TiO2 و Ta2O5 تغییری نمی کند.
    کلیدواژگان: اثر تابش، الکترون، گاما، آینه های نقره، پوشش TiO2، پوشش Ta O
  • راضیه کشتمند، محمدرضا خانلری، زهرا کشتمند صفحات 429-433
    آلایش نانولوله های کربن با نیتروژن باید کنترل بیشتری بر ساختار الکترونی نانو کربن را فراهم کند. علاوه بر روش های جایگزینی شیمیایی و قوس الکتریکی که امروزه استفاده می شود، استفاده از تابش یونی به عنوان یک راه متناوب برای ایجاد ناخالصی N به درون نانولوله ها را پیشنهاد می کنیم. یون های برخورد کننده می توانند به طور مستقیم موقعیت های SP2 در شبکه نانولوله ها را اشغال کنند. یک راه متناوب معرفی اتم های N نیتروژن به خاطر شعاع های اتمی یکسان معرفی شده است. در این مطالعه بررسی نقایص ایجاد شده به وسیله تابش N2 با انرژی های گوناگون با طیف رامان پرداخته شده است.تحلیل های کرامرز- کرونیگ، رسانندگی الکتریکی AWT IMAGE نانولوله های کربنی چند دیواره را تعیین می کند. اندازه گیری های الکتریکی نشان داده، که رسانندگی نمونه ها به وضوح با ایجاد نقص و تشکیل پیوند N-C در MWCNTs افزایش می یابد و آلایش از طریق تابش در نانولوله ها راهی برای کنترل ساختار الکترونی نانو لوله هاست.
    کلیدواژگان: نانولوله کربنی، رسانندگی الکتریکی، رامان، FTIR
  • رضا شکوری، حسن حیدری صفحات 435-440
    در این مقاله اثر میزان شار اکسیژن هنگام لایه نشانی بر روی ضریب شکست لایه اکسید آلومینیوم بررسی شده است. لایه های توسط تفنگ الکترونی بر روی زیرلایه شیشه ای در شارهای متفاوت اکسیژن انباشته شده اند. درجه حرارت زیرلایه در زمان لایه نشانی 250 درجه سلسیوس ثابت نگه داشته می شود. طیف عبوری نمونه ها با استفاده از اسپکتروفوتومتر در محدوده طول موجی اندازه گیری شده اند. سپس با استفاده از نقاط بهینه (بیشینه یا کمینه) منحنی عبور، ضریب شکست و ضریب خاموشی نمونه ها محاسبه می شوند. نتایج نشان می دهد که با کاهش شار اکسیژن، در حالی که نرخ تبخیر ثابت نگه داشته شده است، ضریب شکست لایه های کاهش می یابد. از طرف دیگر، کاهش شار اکسیژن باعث ایجاد مقدار کمی جذب در لایه می شود.
    کلیدواژگان: رسانش الکترونی، تنگابست، شار مغناطیسی، نانو حلقه کربنی
  • مطهره سادات حسینیان، منیره سادات حسینیان، سروش خوشنویس، فائزه کاشانیان صفحات 441-446
    از جمله عوامل اصلی در ایجاد حسگرهای تار نوری، خواص پلاسمونی فلزاتی نظیر طلا می باشد. با برانگیخته شدن پلاریتون های پلاسمون سطحی توسط تابش نور لیزر، خواص پلاسمونی ایجاد می شود که از این خاصیت بیشتر در تقویت کنندگی و حسگری استفاده می شود. در این مقاله سعی شده است به بررسی و گردآوری اطلاعاتی از قبیل مقایسه طول ناحیه حسگری و میزان حساسیت انواع حسگرهای تار نوری از جمله موجبر، توری برگ تار نوری، تار نوری چرخ واگن در سال های اخیر پرداخته شود.
    کلیدواژگان: پلاسمون، تار نوری، حسگر
  • محمدرضا رشیدیان وزیری، ناصر پرتوی شبستری، عیسی علیدخت، بهاره زارع فارسانی صفحات 447-452
    تصاویر بازسازی شده عددی در روش تمام نگاری دیجیتال دو مشخصه نامطلوب دارند. پس از بازسازی، پراش مرتبه صفر و تصویر مزدوج جسم نیز در تصاویر وجود دارند و کیفیت آن را به شدت کاهش می دهند. کاربردهای عملی تمام نگاری دیجیتال در زمینه مشخصه یابی و اندازه گیری خواص فیزیکی اجسام تحت تابش، نیازمند حذف این دو پدیده پیش از مرحله بازسازی است. در این کار با استفاده از توابع ریاضی مورد نیاز برای حذف پراش مرتبه صفر و تبدیل کردن این توابع به شکل گسسته، صافی های عددی برای عبور از روی تصویر ذخیره شده توسط آشکارساز ساخته شده اند. پس از این مرحله، تصاویر پالایش شده با استفاده از تبدیل فرنل گسسته بازسازی شده اند. با بررسی کیفیت تصاویر بازسازی شده مختلف، می توان این گونه نتیجه گرفت که در صورتی که صافی ها همسایگی کوچک تری از پیکسل های تصویر ذخیره شده توسط CCD را پوشش دهند، عملکرد آنها در حذف پراش مرتبه صفر موثرتر خواهد بود. درمیان صافی های به کار گرفته شده در این کار، صافی میانگین 3×3 بهترین عملکرد را در حذف پراش مرتبه صفر از تصاویر بازسازی شده برجای گذارده است.
    کلیدواژگان: تمام نگاری دیجیتال، تداخل سنجی تمام نگاشتی، اپتیک فوریه، پردازش سیگنال، انتشار امواج
|
  • R. Khanbabaie, M. Tabesh Pages 347-371
  • A. Abedini, T. Amirhosseini Pages 373-381
    Slow magneto-acoustic waves are often observed in polar plumes and active region fan loops. The observed periodicities of these waves are in the range of 1- 40 minutes. Mainly, the ratio of damping time to the oscillation period is less than 2 (equal to the ratio damping length to the wave length), which corresponds to the strong damping regime. In general, slow magneto-acoustic waves can be damped with different dissipation mechanisms. Previously, the effect of thermal conduction like compressive viscosity, optical thin radiation, density stratification, and non-uniform magnetic field on the damping of slow magneto acoustic wave was investigated.Theoretical studies indicate that the observed damping length of slow waves must be depended to the frequency of oscillation. In this paper, damping length and frequency-dependent damping length in propagating slow magneto-acoustic waves has been studied by AIA/SDO images in the 171 and 193 A0. The results of this analysis indicate that the frequencies range of intensity oscillation is 0.5 to 16.7 mHz (1 to 33 minutes), and power spectral densities of intensity oscillation are dominated for 1, 2.2 3.6 and 4.6 mHz. The average damping length of intensity oscillation was obtained 38.1, 35.4, 32.7 and 29.5 Mm for 1, 2.2, 3.6 and 4.6 mHz oscillation respectively. Also, the damping length of 2.2, 3.6 and 4.6 mHz oscillation was decreased about 7%, 13.5% and 22.2% compared to the damping length of 1 mHz.The order of magnitude of the damping lengths that obtained from this analysis are in agreement with previous findings by the authors and the result of the theoretical dispersion of relations of MHD waves, but the frequency-dependent damping length is much less than the theoretical prediction.
    Keywords: dependent, damping length, sun, corona, sun, oscillations, frequency
  • M. Mardaani, H. Rabani, F. Moghadasi Pages 383-389
    In this paper, we studied the electronic conductance of a carbon nanoring using Green’s function method at the tight-binding approach for different positions of contacts in the presence and absence of magnetic field. The results show that as the conductors approch in the nanoring, the tunneling conductance in the gap region improves. Moreover, applying the magnetic field dramatically influences the conductance spectrum of the nanoring so that the existence of the magnetic field causes the configurations with coinciding conductance to be disarticulated. The study of the carbon nanoring including binary benzene rings indicates that the variation of the position of these benzene rings in the nanoring shifts the positions of anti-resonances in the conductance spectrum.
    Keywords: carbon nanoring, electronic conductance, magnetic flux, tight, binding
  • S. Amiri, F. Shojaei, R. Fathi Pages 391-399

    In the present work the first and second order scattering amplitudes and the related phase were calculated in the charge transfer channel. The positronium formation, with the impact of molecular hydrogen ion, has been carried out using multiple channel scattering formulation and transition matrix. The calculation of differential cross section has been done by varying the scattering angle from 0 to 180 in the fixed orientation of the molecule. In the next calculation the scattering angles were fixed while the spatial molecular orientation was varied. At last the calculated differential cross section was compared with available results in the literature. The scattering angle spanned from 0 to 180 degrees in the second order nuclear and electronic terms were calculated while the molecular orientation was assumed to be fixed. Otherwise, the scattering angles were fixed in the calculation of the corresponding amplitudes while the orientation was varied. At last our calculations were compared with available results

    Keywords: molecular hydrogen ion, positronium, scattering amplitude, scattering angle
  • F. Bakhshi Garmi, J. Barvestani Pages 401-404
    In this paper we studied the focusing effect of electromagnetic wave in the two-dimensional graded photonic crystal consisting of Silicon rods in the air background with gradually varying lattice constant. The results showed that graded photonic crystal can focus wide beams on a narrow area at frequencies near the lower edge of the band gap, where equal frequency contours are not concave. For calculation of photonic band structure and equal frequency contours, we have used plane wave expansion method and revised plane wave expansion method, respectively. The calculation of the electric and magnetic fields was performed by finite difference time domain method.
    Keywords: graded photonic crystal, lattice constant, photonic band gap, refractive index
  • M. Mehdizade_M. Hosseinpour_M. A Mohammadi Pages 405-413
    Magnetic reconnection, which occurs in high conducting plasmas, changes the topology of magnetic field lines and converts magnetic energy into the kinetic and thermal energy of plasma and also accelerates charged particles. This phenomenon plays an important role in changing the dynamic of laboratory and space plasmas such as fusion tokamaks and sun’s corona. The electric and magnetic fields generated by magnetic reconnection result in acceleration and drift motion of charged particles. Therefore, charged particles, depending on their injection position and initial kinetic energy, can be accelerated and escape or can be trapped in magnetic fields. In this study by considering different injection positions and initial kinetic energies, we investigate how a particle (proton) is accelerated or trapped. Our numerical analyses show that the spine structure for three-dimensional magnetic reconnection can be considered as a potential mechanism for particle acceleration. In this model, a proton can be accelerated up to a few MeV within a few milliseconds. The particle’s trajectory and final kinetic energy strongly depend on its injection position.
    Keywords: charged particles acceleration, magnetic reconnection, magnetohydrodynamics
  • N. Ghafourian Momen Razavi, A. Ahanj, M. Sarbishei Pages 415-420
    Coherent states are the quantum states, which give the closest description to classical states. Since their superpositions show quantum properties, research on these states has been of great interest. In addition, having nonclassical properties is necessary for quantum correlations. In this paper, we focus on two-mode entangled coherent states which are AWT IMAGE out of phase, and study the nonclassical properties such as squeezing of quadrature operators, antibunching and oscillatory photon statistics. Then we discuss about their entanglement, which is a quantum correlation in different conditions and compare the results.
    Keywords: coherent states, entanglement, quadrature squeezing
  • E. Khalouie, I. Jabbari, B. Mirza, H. Zabolian Pages 421-427
    In this study, the effects of gamma and electron radiation on reflectivity of silver mirrors coated by TiO2 and Ta2O5, in the wavelength range 250 to 1100 (nm) has been investigated. The coatings are considered for space applications in LEO orbit at 500 (km) from the earth surface for three-year mission in space. Electron and gamma dose absorbed within the three-year are respectively about 7.5 (KGy) and 0.4 (KGy) in this orbit. To measure the resistance of TiO2, gamma radiation with CO60 irradiation source was applied on the sample in the range from 0.2 to 20 (KGy) including dose 400 (Gy) at the desired height. At the highest dose, 20 (KGy), radiation effects on both samples were compared with each other. The atomic force microscopy was used to investigate the effect of radiation on the quality of samples surface after radiation, and an spectrophotometer was used to measure the samples reflection before and after radiation. The results showed that in spite of very minor surface changes, and color change of the mirror substrate, its reflection remains unchanged with TiO2 and Ta2O5 coatings.
    Keywords: radiation effect, electron, gamma, silver mirrors, TiO2 coating, Ta2O5 coating
  • R. Keshtmand, M. Khanlary, Z. Keshtmand Pages 429-433
    Doping of carbon nanotubes with nitrogen should provide more control over the nanocarbon electronic structure. In addition to the chemical and arc-discharge alternative methods used nowadays, we suggest ion irradiationas an alternative way to introduce N impurities into nanotubes. The impinging ions can directly occupy the sp2 positions in the nanotube atomic network. As an alternative way N nitrogen atoms are introduced due to the same atomic radius. In this work we studied the defects caused by exposure to N2 with various energies with the Raman spectroscopy. Kramers–Kronig analysisis determined the optical conductivityAWT IMAGEof multiwall carbon nanotudes. Electrical measurements showed that conductivity of samples increases with enhancement of irradiation of MWCNTs, clearly due to creation of more defects and N-C and irradiation-mediated doping of nanotubes is a promising way to control the nanotubes electronic structure.
    Keywords: carbon nanotube, electricty conductor, FTIR, Raman
  • R. Shakouri, H. Haydari Pages 435-440
    The effects of oxygen flow rate on refractive index of aluminum oxide film have been investigated. The Al2O3 films are deposited by electron beam on glass substrate at different oxygen flow rates. The substrate was heated to reach AWT IMAGE and the temperature was constant during the thin film growth. The transmittance spectrum of samples was recorded in the wavelength 400-800 nm. Then, using the maxima and minima of transmittance the refractive index and the extinction coefficient of samples were determined. It has been found that if we reduce the oxygen flow, while the evaporation rate is kept constant, the refractive index of Al2O3 films increases. On the other hand, reduced oxygen pressure causes the Al2O3 films to have some absorption.
    Keywords: aluminum oxide film, extinction coefficient, refractive index
  • M. Hoseinian, M. Hoseinian, S. Khoshnevis, F. Kashanian Pages 441-446
    Plasmonic properties of metals such as gold is the main factor in the development of optical fiber sensors. Plasmonic property is created by exciting the surface plasmon polaritons by laser radiation. These properties are usually used in boosting and detection. The article examines and compares the collected information such as the length of the fiber optical sensor and the sensitivity of sensors including wave guides, fiber brag gratings and Wagon Wheel optical fiber in recent years.
    Keywords: optical fiber, plasmon, sensor
  • M. R Rashidian Vaziri_N. Partovi Shabestari_I. Alidokht_B. Zarefarsani Pages 447-452
    The numerically reconstructed images in digital holography contain two undesirable features. After reconstruction, the zero order diffraction as well as the complex conjugate image will be present in pictures and drastically reduce their qualities. Practical applications of digital holography in the context of characterization and measuring the physical properties of objects require the suppression of these two features, before starting the reconstruction phase. In this work, using the required mathematical functions for suppressing the zero order diffraction and by transforming them to their discrete form, numerical filters for passing over the CCD images have been constructed. After passing these filters over the experimentally recorded CCD images, the reconstruction phase has been completed applying the discrete Fresnel transform. Carefully investigating the quality of various reconstructed images, we came to the conclusion that if a filter covers a smaller neighborhood of the recorded CCD images, it will have a better performance in suppressing the zero order diffraction. Among the used filters in this work, a 3×3 average filter showed the best performance in suppressing the zero order diffraction from the reconstructed images.
    Keywords: digital holography, fourier optics, holographic interferometry, signal processing, wave propagation