فهرست مطالب

پژوهش فیزیک ایران - سال دهم شماره 4 (زمستان 1389)

مجله پژوهش فیزیک ایران
سال دهم شماره 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمدرضا خانلری، ندا احمدی صفحه 281
    لایه های نازک ZnS در دو دمای مختلف زیر لایه 25oC و 200oC و در ضخامت های مختلف 100nm-600nm بر روی زیرلایه شیشه به روش تبخیر در خلاء لایه نشانی شدند. طیف جذب و عبور برای تعیین گاف انرژی، ضریب جذب و ثابت خاموشی نمونه ها تهیه گردید. از بررسی این طیف ها مشخص شد که با کاهش دمای زیر لایه گاف اپتیکی نمونه ها کاهش وبا کاهش ضخامت آنها گاف اپتیکی افزایش می یابد. این پدیده می تواند به اثر کوانتمی سایز ذرات نسبت داده شود.
    کلیدواژگان: لایه های نازک سولفید روی، تبخیر گرمایی، لایه پنجره در سلول خورشیدی
  • پونه طیبی، فریدون عباسی دوانی صفحه 287
    در این تحقیق، انتخاب روش مناسب برای لایه نشانی تیتانیوم روی زیرلایه مسی جهت ساخت هدف‬های هسته ای برای تولید نوترون در شتابدهنده های ذرات، مورد بررسی قرار گرفته است. برای ساخت چنین هدف هایی لازم است پوشش مناسبی از تیتانیوم روی زیرلایه مسی به روش لایه نشانی ایجاد گردد. از بین روش های مختلف لایه نشانی، دو روش لایه نشانی یونی و کندوپاش به دلیل بالا بودن بهره پوشش دهی و پایداری پوشش لایه های تیتانیومی، انتخاب شده اند. برای مقایسه رفتار هدف‬ها در میزان جذب هیدروژن، هردو دسته از هدف ها (با دو روش لایه‬نشانی مختلف) در شرایط یکسان در معرض گاز هیدروژن با فشار 40bar قرار گرفته اند. پس از بررسی و مقایسه طیف ذرات پس زده کشسان (ERD) هر دو دسته از هدف ها‬، این نتیجه حاصل شد که اتم‬های هیدروژن در هدف ساخته شده به روش لایه نشانی یونی در مقایسه با روش کندوپاش، در عمق بیشتری نفوذ کرده ‬اند. بنابراین روش لایه نشانی یونی، برای ساخت هدف‬های هسته‎ای دوتریومی روش مناسب تری است
    کلیدواژگان: نوترون، لایه نشانی یونی، کندوپاش، هدف هیدروژنی، ERD
  • محمدحسن علامت ساز، مجتبی مکاری صفحه 295
    در این مقاله ضرایب انباشت پرتودهی تابش های گاما برای چشمه های صفحه ای و تیغه های دولایه آب و سرب محاسبه شد و تاثیر پراکندگی های همدوس که در چنین هندسه و کاربردی کمتر مورد توجه قرار گرفته، در نظر گرفته شده است. در این کار، در مرحله اول، ضرایب انباشت پرتودهی تابش های گاما بدون تاثیر پراکندگی همدوس برای چشمه صفحه ای نرمال و تیغه های دولایه آب- سرب و سرب- آب به کمک کد محاسباتی MCNP محاسبه شدند و در مرحله دوم ضرایب ذکر شده با تاثیر پراکندگی همدوس محاسبه شده و تاثیر پراکندگی همدوس و هم چنین تابش فلورسانس بر ضرایب انباشت پرتودهی بررسی شد. در اثر پراکندگی همدوس، ضرایب انباشت به ویژه در انرژی های پایین چشمه و مقادیر بزرگتر پویش آزاد میانگین در هر دو لایه، افزایش می یابد. با توجه به دقت بالای محاسبات از نظر آماری و سطح مقطع های به کار رفته، نتایج کامل تری نسبت به کارهای قبل در هندسه ذکر شده به دست آمدند.
    کلیدواژگان: MCNP، مونت کارلو، ضریب انباشت تابش گاما، پراکندگی همدوس، تابش فلورسانس
  • سمانه جوانبخت، سعید جلالی اسدآبادی صفحه 301
    طول پیوندهای یگانه و دوگانه تعادلی بلور fcc-C60 در غیاب و حضور آلاییدگی درون وجهی اتم کربن، fcc-C@C60، با استفاده از محاسبات خودسازگار بر پایه نظریه تابعی چگالی و پتانسیل کامل توابع موج تخت بهبود یافته به علاوه اوربیتال های موضعی پس از واهلش اتم ها محاسبه شده اند. نتایج نشان می دهند که طول پیوندهای یگانه و دوگانه در بلور آلاییده نسبت به بلور خالص کاهش می یابند. کاهش در طول پیوند پس از آلایش ناخالصی به اثر تغییر پیوند و کاهش تقارن در مولکول C60 نسبت داده شده است. نتایج نشان می دهند که تزریق ناخالصی درون وجهی سبب تغییر توزیع بار و در نتیجه تغییر خواص الکترونی می شود.
    کلیدواژگان: fcc، C60، نظریه تابعی چگالی، ناخالصی درون وجهی بلور C60، طول پیوند، PBE، GGA، کد Wien2k
  • مهدی بارزی، طاهره نیکبخت صفحه 309
    اهمیت مطالعه سیستم های کوانتومی محدود شده، به عنوان یکی از اساسی ترین موضوعات در علم نانو، انکار ناپذیر است. اتم هیدروژن محدود شده در کاواک کروی، به عنوان یکی از مهم ترین این سیستم ها به شمار می رود. در این مقاله طیف انرژی اتم هیدروژن محدود شده در مرکز کاواک کروی نفوذ ناپذیر به روش وردشی محاسبه و از بی اسپلاین ها به عنوان توابع پایه استفاده شده است. این توابع پایه قادرند توابع موج آزمون را با شرایط مرزی مناسب بسازند. انعطاف پذیری و جایگزیدگی بالا، از مهم ترین ویژگی های بی اسپلاین ها به شمار می آید. همچنین این توابع پایداری عددی دارند و قادرند حجم بالایی از محاسبات را با دقت بسیار خوبی طی کنند. تغییرات ترازهای انرژی نسبت به تغییر ابعاد کاواک مورد بررسی قرار گرفته شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، دقت و کارایی بالای روش به خوبی مشخص است.
    کلیدواژگان: سیستم کوانتومی محدود شده، بی اسپلاین، روش وردشی، اتم هیدروژن
  • امین کیانی، فرهاد شهبازی، سیداکبر جعفری صفحه 317
    مدل آیزینگ کوانتمی یک بعدی با برهم کنش همسایه اول و در میدان مغناطیسی عرضی -Jgσxn، یکی از ساده ترین مدل های اسپینی است که از خود گذار فاز کوانتمی نشان می دهد. این مدل تا کنون به روش های مختلفی بررسی و حل دقیق شده است. در این مقاله، با معرفی روش تبدیلات یکانی پیوسته به عنوان یک روش تحلیلی جدید برای حل مسائل بس ذره ای، در ابتدا به حل دقیق این مدل در میدان مغناطیسی عرضی -Jgσxn پرداخته و به محاسبه مقادیر انتظاری <σxn>، <σxz> و Cx(j)= <σxnσxn+j>-<σxn>2 می پردازیم. سپس همین روش را برای بررسی مدل آیزینگ کوانتمی در میدان مغناطیسی عرضی متغیر با تغییرات منظم به صورت (-1)nJgσxn به کار می بریم. مشاهده می کنیم که اولا مطابق انتظار، نماهای بحرانی به دست آمده از حل دقیق این دو مدل با رهیافت تبدیلات یکانی پیوسته یکسان بوده، ثانیا، روش تبدیلات یکانی پیوسته علی رغم قابلیت هایش، نمی تواند شکست خود به خودی تقارن را نشان دهد.
    کلیدواژگان: مدل آیزینگ کوانتمی یک بعدی، روش تبدیلات یکانی پیوسته، روش معادلات جریان، گذار فاز کوانتمی
  • مهدی امنیت طلب، مقصود سعادتی نیاری، حسن صدقی صفحه 329
    در این مقاله، ضمن بررسی یک طرحواره زورمند (Robust) برای گذار بی دررو تحریکی رامان در داخل یک کاواک اپتیکی، عوامل ناهمدوسی بر گذار جمعیت سیستم مطالعه می شود. برای این منظور، اثر گسیل خود به خودی اتم و اتلاف کاواک با استفاده از حل عددی معادله لیوویل تحقیق می شود. نتایج نشان می دهد که گذار بی دررو جمعیت سیستم، نسبت به اتلاف کاواک، بیشتر از گسیل خود به خودی اتم به ترازهای زمینه، حساسیت نشان می دهد.
    کلیدواژگان: گذار بی دررو تحریکی رامان، کاواک اپتیکی، اتلاف کاواک، گسیل خود به خودی اتمی، معادله لیوویل
  • پروانه ایرانمنش، ناصر تجبر، محمود رضایی رکن آبادی، دانیل فروشارت، فائز پورآرین، هادی سلامتی صفحه 337
    در این مقاله اثر نشاندن Co به جای Fe بر ساختار بلوری Nd6Fe13Cu و خواص مغناطیسی و مغناطوالاستیکی این ترکیب ها بررسی شده است. ترکیب های سه تایی خاکی نادر (x=0، 1، 2)Nd6Fe13CoxCu سنتز و با استفاده از پراش پرتو X بررسی شدند. نتایج نشان داد که نمونه ها ساختار چند فازی به خود می گیرند. در اثر جانشانی اتم Co، فاز دوم Nd2Fe17، Nd2Fe17-yCoy و Nd2Fe17-zCoz به ترتیب در نمونه های x=0، 1، 2 تشکیل شد، ازاین رو پارامتر شبکه، کاهش و دمای کوری افزایش می یابد. در نمونه Nd6Fe13-xCoxCu(x=1) به سبب حضور فاز فرومغناطیسی Nd2Fe17-yCoy، تغییر ناهمسانگردی و افزایش اثرات تبادلی مشاهده شد. اثرات نظم مغناطیسی بلند- برد پیش از دمای نیل در منحنی دمایی مغناطوتنگش خودبه خودی مشاهده شد. اندازه گیری های مغناطوتنگش در راستای موازی (λl) و عمود (λt) بر میدان با استفاده از روش پیمانه کرنشی انجام پذیرفت. در ناحیه میدان های کم، تنش های مغناطوتنگشی کوچک است و با افزایش میدان افزایش می یابد. در واقع مراکز قفل شدگی قوی اتم های Nd با ایجاد ناهمسانگردی مغناطوبلوری بزرگ مانع از حرکت آسان دیواره حوزه ها می شود. از طرفی در نمونه x=0 در دماهای کم سهم زیرشبکه خاکی نادر غالب است که با افزایش دما سهم زیرشبکه Fe افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ترکیب بین فلزی، Nd6Fe13، xCoxCu، تحلیل ساختاری، خواص مغناطیسی، خواص مغناطوالاستیکی
  • علی اکبر سبزی پرور، مریم بیات ورکشی صفحه 347
    تابش خورشیدی از پارامترهای مهم اقلیمی است که با بسیاری از فرآیندهای هیدرولوژی و هواشناسی ارتباط مستقیم و تنگاتنگی دارد. این پارامتر از ارکان اساسی توسعه تحقیقات کاربردی انرژی خورشیدی به شمار می رود. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی مدل های هوش مصنوعی در پیش بینی مقدار تابش کل خورشیدی رسیده به سطح افقی زمین، انجام گرفت. در این تحقیق شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و سیستم استنتاج تطبیقی عصبی- فازی (ANFIS) جهت شبیه سازی مقدار تابش کل خورشیدی (Rs) به کار گرفته شد. اطلاعات مورد استفاده شامل دمای حداقل، دمای حداکثر، میانگین رطوبت نسبی، ساعات آفتابی و تابش خورشیدی روزانه ثبت شده در 4 ایستگاه هم نظیر کشور (اصفهان، ارومیه، شیراز و کرمان) طی سال های 1992 تا 2006 بود. نتایج نشان داد، با به کارگیری مدل های هوشمند می توان مقدار تابش خورشیدی را با دقت قابل قبول پیش بینی نمود. نتایج پیش بینی شبکه عصبی مصنوعی تا اندازه ای بهتر از سیستم استنتاجی عصبی- فازی، ضمن آنکه دقت پیش بینی هر دو مدل هوشمند در ایستگاه کرمان با ساعات آفتابی زیاد بهتر از سه ایستگاه دیگر بود (R2>0.9). همچنین با استفاده از مدل رگرسیون خطی مؤثرترین عوامل تاثیرگذار بر مقدار تابش خورشیدی هر ایستگاه شناسایی شد. نتایج نشان داد در کلیه ایستگاه های مورد مطالعه، پارامتر ساعات آفتابی بیشترین تاثیر را بر مقدار تابش خورشیدی داشت. در اغلب ایستگاه ها، حداقل دمای هوا و میانگین رطوبت نسبی، کمترین تاثیر را در مقدار تابش کل خورشیدی از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: تابش کل خورشیدی، شبکه عصبی مصنوعی، سیستم استنتاج تطبیقی عصبی، فازی، مدل رگرسیونی، پیش بینی
  • محمدجعفر طباطبایی، عباس قاسمی زاد صفحه 359
    اشتعال سریع روش جدیدی برای همجوشی محصورسازی لختی است. در این روش همجوشی، بر هم کنش باریکه لیزری فوق العاده پرشدت با سطح هولرام محصورکننده کپسول سوخت دوتریوم- تریتیوم (D-T)، باعث وقوع انفجار داخلی و فشردگی سوخت تا چگالی زیادی می شود و متعاقب آن پروتون های سریع تولیدی در نزدیکی سطح هولرام در نتیجه این بر هم کنش، در درون سوخت فشرده شده نفوذ کرده و با نهشت انرژی خود در بخش کوچکی از آن، باعث ایجاد ناحیه داغ اشتعالی می شوند. در این مقاله، به پیروی از بهره انرژی هدف کروی و با توجه به وابستگی کسر مصرف سوخت به مدت زمان مصرف سوخت، بهره انرژی هدف های مخروطی با زاویه مشخصه β را به دست آورده و دریافته ایم که یک کپسول نیمکروی (β=π/2)، بهره ای به اندازه 96 درصد بهره کپسول کروی دارد. به علاوه، با بررسی شبیه سازی های به عمل آمده توسط اتزنی و دیگران مشخص شده است که نتیجه این شبیه سازی ها به طور کیفی، با نتیجه مذکور در توافق خوبی است.
    کلیدواژگان: همجوشی لختی، سوخت D، T، اشتعال سریع، ناحیه داغ اشتعالی، بهره انرژی، هدف های مخروطی
  • حمید ارجمندکرمانی، سیدجلیل الدین فاطمی صفحه 67
    در گستره انرژی 1019 تا بیش از 1020 الکترون ولت از بهمن های هوایی گسترده، نسبت میون ها به الکترون ها و میانه زاویه سمت الراسی آنها محاسبه و نتیجه محاسبات با کار شبیه سازی کاپه دویله Capdevielle)) و همکاران مقایسه شده است. نتایج برای ترکیب ذرات اولیه کی هانی تا انرژی 7×1019 الکترون ولت، همخوانی خوبی را با اولیه های پروتون نشان می دهد. در انرژی های بالاتر، بیش از حد معروف به قطع GZK، افزایش قابل ملاحظه ای در اولیه های گاماهای کی هانی محاسبه می شود. ضمنا توزیع فراوانی بهمن های هوایی با انرژی بیش از 7×1019 الکترون ولت، تمرکز افزایشی را به سمت سطح ابر کهکشانی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ترکیب ذرات، پرتو های کیهانی بسیار پر انرژی، نسبت میون ها به الکترون ها
  • صمد خاکشورنیا صفحه 73
    اتصال دو متریک به یکدیگردر نسبیت عام، اغلب با ناپیوستگی مشتقات متریک در دو طرف مرز یا ابر سطح جداکننده، همراه است. این ناپیوستگی به نوبه خود منجر به تکینگی از نوع تابع دلتا در تانسور انحنای ریمانی بر روی مرز می شود. اگر مرز جداکننده دو متریک یک ابر سطح زمان گونه (یا فضا گونه) باشد، تنها بخش ریچی از تانسور انحنای ریمانی تکین است و این تکینگی به تانسور انرژی- تکانه ماده روی ابرسطح ارتباط داده می شود. در این صورت مرز جداکننده دو متریک، لایه نازک نامیده می شود. اما اگر ابرسطح جداکننده، نورگونه باشد، در حالت کلی هر دو بخش ریچی و وایل تانسور انحنای ریمان روی مرز تکین هستند. درحالی که تکینگی در تانسور ریچی همچنان با تانسور انرژی- تکانه ماده روی ابرسطح نورگونه مرتبط است. تکینگی در تانسور وایل به وجود امواج گرانشی ضربه ای تعبیر می شود. روش استاندارد برای شرح لایه های زمان گونه (یا فضا گونه) در نسبیت عام، استفاده از تقریب لایه نازک ایسرائیل است که در آن پرش در تانسور انحنای عرضی از میان لایه با محتویات انرژی-تکانه روی لایه متناسب است. در این روش معادله اتصال دو متریک از طریق لایه، برحسب مختصات ذاتی روی لایه داده می شود و لذا می توان مختصات در فضا-زمان دو طرف لایه را به دلخواه، مستقل از یکدیگر، و به طور طبیعی منطبق بر تقارن های خاص هر فضا-زمان اختیار نمود. چنین آزادی در انتخاب مختصات دو طرف لایه کاربرد وسیع این روش را که فرمول بندی نهایی آن توسط ایسرائیل انجام گردید، سبب شده است. بعدها بارابس- ایسرائیل فرمول بندی ایسرائیل را برای لایه های نور گونه توسعه دادند. لایه های نور گونه دارای کاربرد های متنوع در نسبیت عام و کی هانشناسی است. از جمله می توان از مدلسازی برای انقباض گرانشی و نیز ساختار داخلی سیاهچاله ها، ساخت مدل های کلاسیک برای پدیده های کوانتمی مرتبط با فیزیک سیاهچاله ها نظیر تابش هاوکینگ و نیز آنتروپی سیاهچاله، بررسی محدودیت ها روی تابش گرانشی ناشی از ریسمان های کی هانی و کرم چاله ها به عنوان یک لایه نازک، و برخورد دو لایه نور گونه با تقارن کروی به عنوان یک مدل برای مطالعه برهمکنش بین ماده و میدان گرانش، نام برد. در این مقاله با استفاده از روش بارابس- ایسرائیل، انقباض گرانشی یک لایه نازک نور گونه کروی با فضا-زمان تخت واقع در داخل لایه و فضا-زمان وایدیا با بار الکتریکی در خارج آن، مطالعه می شود. نتایج حاصله نشان می دهد که انقباض این لایه که تنها با چگالی انرژی سطحی مشخص می شود، بدون انتشار امواج گرانشی ضربه ای، همراه است. انرژی گرانشی و انرژی الکترومغناطیسی با علامت های مخالف و با وابستگی متفاوت نسبت به شعاع لایه، در بیان حاصله برای چگالی انرژی لایه، وارد می شوند. لذا به ازای مقدار مشخصی از شعاع لایه، چگالی انرژی روی لایه در حال انقباض، صفر خواهد شد. در این حالت، به منظور جلوگیری از بروز چگالی انرژی منفی روی لایه، انقباض لایه در این شعاع متوقف شده و پس از آن لایه شروع به انبساط می نماید.
    کلیدواژگان: نسبیت عام، لایه نور گونه، انقباض گرانشی
  • مهدی اردیانیان، اروه رینرت، میشل ورنیا صفحه 77
    بس لایه های آمورف (1x/SiO2 با تبخیر متناوب پودر GeO2 و SiO2 بر روی بسترهای سیلیکون در دمای 100 ° C انباشت گردیدند. بررسی ساختاری با طیف سنجی فوتو الکترون های پرتو ایکس (XPS)، طیف سنجی تبدیل فوریه جذب فروسرخ (FTIR) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) انجام گرفت. این روش ها به ما امکان بررسی تحولات ساختاری و تفکیک فاز را در اثر عملیات حرارتی در لایه های نازک GeOx و بس لایه های بازپخت شده تا دمای 900 ° C و همچنین ظهور توده های نانومتری بی شکل و متبلور ژرمانیوم را فراهم می کنند. برای دمای پخت بزرگتر از 400 ° C نوار فوتولومینسانسی حول و حوش 1eV م شاهده شد که به اثر حبس کوانتومی در توده های بی شکل ژرمانیوم نسبت داده می شود. مقایسه لومینسانس در GeOx در ساختارهای بس لایه و لایه نازک نشان داد که در بس لایه، اگرچه کنترل اندازه نانو بلورها کامل رخ نمی دهد، با این وجود سدهای SiO2 باعث افزایش شدت نوارهای لومینسانس و کاهش پهنای باند در نیمه شدت (FWHM) می شود. این بدین معنی است که اثر حبس کوانتومی در توده های ژرمانیوم محبوس درماتریس GeOx در ساختار بس لایه بهتر رخ می دهد.
    کلیدواژگان: ژرمانیوم، فوتولومینسانس، بس لایه
  • نعمت الله ریاضی، سعید حسینمردی صفحه 83
    در این مقاله به بررسی برخی از جنبه های ذره گونه سالیتون های مدل 6φ می پردازیم. حرکت یک سالیتون (کینک) در پتانسیل هماهنگ ساده و نیز در یک مانع پتانسیل با ضخامت و ارتفاع محدود محاسبه شده است. شیوه کار برای اعمال پتانسیل از طریق وارد کردن وابستگی پارامتر مدل به موقعیت و مقایسه انرژی کل نسبیتی با مجموع انرژی سکون، انرژی جنبشی و انرژی پتانسیل انجام گرفته است. حرکت کینک در پتانسیل هماهنگ ساده با مدل ذره نقطه ای کلاسیک مقایسه شده و نشان داده شد که در نوسانات کم دامنه اختلاف قابل توجهی از رفتار ذره نقطه ای کلاسیک وجود دارد. در مورد مانع پتانسیل، نشان داده شد که پدیده تونل زنی اتفاق می افتد، اما با مقایسه این تونل زنی با تونل زنی کوانتمی به تفاوت های اساسی این دو پدیده اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نظریه سالیتون، دینامیک سالیتون، تونل زنی سالیتون
  • راضیه رضوی، سیدجلیل فاطمی صفحه 89
    پارامتر عمر بهمن های هوایی(s)، پارامتر بسیار مهمی است که تا به حال توسط گروه های مختلف تا انرژی 1017 eV مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله بعضی از خصوصیات پارامتر عمر بهمن های هوایی براساس داده هایی که از کاتالوگ یاکوتسک در اختیار داریم مورد بررسی قرار گرفته است. انرژی این بهمن ها بین 1018 eV تا 1019 eV می باشد. در محاسبه تعداد الکترون ها از دو فرمول مختلف استفاده شده است و پارامتر عمر بهمن ها از طریق پردازش چگالی الکترون ها با تابع NKG به دست آمده است. سپس با استفاده از مقادیر پارامتر عمر به دست آمده نمودارهای مختلف رسم شده است. از جمله خصوصیاتی که در این مقاله به آنها اشاره شده است: 1- رابطه بین پارامتر عمر وتعداد الکترون ها، 2- رابطه بین پارامتر عمر و زاویه سمت الراس و 3- رابطه بین پارامتر عمر و انرژی اولیه، می باشند.
    کلیدواژگان: بهمن های گسترده هوایی، پارامتر عمر، زاویه سمت الراس، انرژی اولیه
  • حسین مهربان، بهنام محمدی صفحه 93
    این مقاله روش فاکتور کردن بهبود یافته در محدوده کوارک های سنگین برای واپاشی های B → K π را مورد مطالعه قرار داده است. توجه به مقیاس برهمکنش قوی AQCD و محاسبه همه متغیرهای وابسته به آن در مقیاس خاص (مانند μ)، نشان می دهد که ما می توانیم نتایج بهتر و قابل مقایسه تری برای نسبت شاخه ای مانند BR(B0 → K0 π 0)=8.5+0.7-0.5 × 10-6 و BR(B →π k0)=2.26+0.17-0.15 × 10-5، و برای پادتقارن CP نظیر ACP(B → K π 0)=0.045 و ACP(B → K π 0)=0.0085 که خیلی به نتایج تجربی نزدیک هستند، به دست آوریم. در این چارچوب ما AQCD را مقدار ثابت MeV 225 در نظر گرفته ایم و همچنین متغیر هایی نظیر ضرایب ویلسون، α S، C8g و را در این مقیاس محاسبه کرده ایم.
    کلیدواژگان: پادتقارن CP، مزون B، فاکتور کردن، واپاشی، نسبت شاخه ای
|
  • Mr Khanlary, N. Ahmadi Page 281
    Thin layers of ZnS in two different temperature conditions of 25 or 2000C and also with different thicknesses from 100nm to 600nm were prepared by physical vapor deposition. Absorption and also transmission spectra of the films were obtained to determine absorption coefficient, extinction constant and optical band gap of the films. It was found that by decreasing the substrate temperature or decreasing the film's thickness, optical band gap of ZnS films were increased or decreased, respectively. These phenomena can be attributed to the quantum size effect.
  • P. Tayyebi, F. Abbasi Davani Page 287
    In this paper, selection of proper method for titanium coating on copper substrate is studied to construct nuclear targets for neutron production in particle accelerators. In order to construct such targets, it is necessary to deposit, through the coating methods, the proper coating of titanium on copper. Among different coating methods, ion plating and sputtering, due to the high coating yield and stability of titanium layers, has been selected. To compare different amounts of hydrogen absorption, two series of targets, different in the coating methods, were exposed to the similar conditions under 40 bar hydrogen gas. Comparison of elastic recoil particles (ERD) results of two series of the targets showed that hydrogen atoms permeated in deeper layer of targets, which were deposited by ion plating, than the targets deposited by sputtering. Hence, it was concluded that the ion plating method is more suitable to make nuclear targets.
  • Mh Alamatsaz, M. Mokari Page 295
    In this work, gamma exposure buildup factors (E.B.F.) for plane sources and two-layer shields of water and lead were calculated. Also, coherent scattering effect usually left unattended in this type of geometry and application was considered. First, gamma EBFs were calculated by using MCNP, without considering coherent scattering effect for a normal and anisotropic plane source and double stratified layers of water-lead and lead-water. Then, the above-mentioned factors were calculated by considering coherent scattering effect, and influence of coherent scattering and also fluorescence radiations on E.B.F. was studied. Due to coherent scattering, EBFs were increased in both layers, especially for sources with low energies and layers with more mean free paths. Regarding the high accuracy of statistical calculation and the applied cross sections, more complete results in comparison with previous works for the mentioned geometry were obtained.
  • S. Javanbakht, S. Jalali Asadabadi Page 301
    Single and double equilibrium bond lengths of the fcc-C60 crystal were calculated in the absence and presence of the endohedral C atom as an impurity doped into each C60 cluster, i.e., fcc-C@C60, by means of fully-relaxed self-consistent calculations within the density functtional theory (DFT) employing the full potential-augmented plane waves plus local orbital (FP-APW+lo) method. The result shows that the single and double bond lengths were decreased for the doped case of fcc-C@C60 when compared with the pure fcc-C60. The reduction in the bond lengths by the carbon impurity doping is attributed to the bond alternation effect and reduction of the symmetry in the C60 molecule. The result shows that the impurity injection gives rise to change in the electron charge distribution and as a result to change in electronic properties.
  • M. Barezi, T. Nikbakht Page 309
    Studying confined quantum systems (CQS) is very important in nano technology. One of the basic CQS is a hydrogen atom confined in spherical cavity. In this article, eigenenergies and eigenfunctions of hydrogen atom in spherical cavity are calculated, using linear variational method. B-splines are used as basis functions, which can easily construct the trial wave functions with appropriate boundary conditions. The main characteristics of B-spline are its high localization and its flexibility. Besides, these functions have numerical stability and are able to spend high volume of calculation with good accuracy. The energy levels as function of cavity radius are analyzed. To check the validity and efficiency of the proposed method, extensive convergence test of eigenenergies in different cavity sizes has been carried out.
  • A. Kiani, F. Shahbazi, Sa Jafari Page 317
    One dimensional quantum Ising model with nearest neighbor interaction in transverse magnetic field is one of the simplest spin models which undergo quantum phase transition. This model has been precisely solved using different methods. In this paper, we solve this model in uniform magnetic field -Jgσxn precisely using a new method called Continuous Unitary Transformations (CUT) or flow equations, and derive its expectation values <σxn>, <σzn> and <σxnσxn+j>. Then, we apply this method on one dimensional quantum Ising model in staggered magnetic field (-1)nJgσxn. Results show that both models have the same critical properties as expected, and it was also found that spontaneous symmetry breaking cannot be derived from CUT.
  • M. Amniat-Talab, M. Saadati-Niari, H. Sedghi Page 329
    In this paper, we study the robust technique of stimulated Raman adiabatic passage in an optical cavity considering decoherence effects of atomic spontaneous emission and cavity decay. Numerical solution of Liouville equation shows that the population transfer of the system is more sensitive to the cavity decay than the atomic spontaneous emission.
  • P. Iranmanesh, N. Tajabor, M. Rezaee Roknabadi, D. Fruchart, F. Pourarian, H. Salamati Page 337
    Influence of the partial substitution of Co for Fe on the structural, magnetic and magnetoelastic properties of Nd6Fe13Cu compounds are investigated. Analysis of X-ray diffraction patterns indicates that the multi-phase sample is formed for all samples. Upon Co substitution, the second phase Nd2Fe17, Nd2Fe17-yCoy with 0 < y < 1 and Nd2Fe17-zCoz with 1 < z < 2 is formed in the samples with x = 0, 1, 2, respectively so that the lattice parameters are decreased and the Curie temperature is increased. Due to the ferromagnetic phase Nd2Fe17-yCoy in sample with x = 1, the change of the anisotropy and increase of exchange effects are observed. The effects of long-range magnetic ordering processes on Néel temperature clearly appear in the temperature dependence of the spontaneous magnetostriction. Longitudinal (λl) and transverse (λt) magnetostrictions are measured to study the magnetoelastic behaviour of these compounds using a strain gauge method. In the low field region, magnetostrictive strains are small and then increase with increasing fields. Strong pining center of Nd atoms that creates large magnetocrystalline anisotropy prevents easy movement of domain walls. In the sample with x = 0, the magnetostriction contribution from the rare earth sublattice (Nd) dominates at low temperature and the Fe sublattice contribution becomes increasingly important as temperature rises.
  • Aa Sabziparvar, M. Bayat Varkeshi Page 347
    Solar radiation is an important climate parameter which can affect hydrological and meteorological processes. This parameter is a key element in development of solar energy application studies. The purpose of this study is the assessment of artificial intelligence techniques in prediction of solar radiation (Rs) using artificial neural network (ANN) and adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS). Minimum temperature, maximum temperature, average relative humidity, sunshine hours and daily solar radiation recorded in four synoptic stations (Esfahan, Urmieh, Shiraz and Kerman) were used during the period 1992-2006. The results showed that ANN and ANFIS intelligent models are powerful tools in prediction of global solar radiation for the selected stations. Prediction by ANN was found to be more accurate than ANFIS. Also, the accuracy of prediction in Kerman with higher sunny hours was better than other stations (R2> 0.9). Additionally, using linear regression model, the most effective factors affecting Rs in each site was introduced. The results revealed that sunshine hour is the most important determining parameter affecting surface solar radiation. In contrast, in most sites minimum air temperature and mean relative humidity showed the least effect on surface global solar radiation.
  • Mj Tabatabaei, A. Ghasemizad Page 359
    Fast ignition is a new scheme for inertial confinement fusion (ICF). In this scheme, at first the interaction of ultraintense laser beam with the hohlraum wall surrounding a capsule containing deuterium-tritium (D-T) fuel causes implosion and compression of fuel to high density and then laser produced protons penetrate in the compressed fuel and deposit their energy in it as the ignition hot spot is created. In this paper, following the energy gain of spherical target and considering relationship of the burn fraction to burn duration, we have obtained the energy gain of conical targets characterized by the angle β, and found a hemispherical capsule (β=π/2) has a gain as high as 96% of that of the whole spherical capsule. The results obtained in this study are qualitatively consistent with Atzeni et al.'s studies of simulations.
  • H. A Kermani_Sj Fatemi Page 67
    Muon-electron ratio and median zenith angle of Extensive Air Shower (EAS) is calculated for the energy range of 1019 to bigger than 1020 eV. The results are compared with the simulation work of Capdevielle et al [1]. The results show a good correspondence with proton primary composition up to energy level of 7×1019 eV. In higher energies above GZK cut off, a considerable increase is calculated in cosmic primary photons. In addition, event frequency distribution above energy 7×1019 eV shows increasing concentration towards super galactic plane.
  • S. Khakshournia Page 73
    In this work, the gravitational collapse of a spherically symmetric null shell with the flat interior and a charged Vaidya exterior spacetimes is studied. There is no gravitational impulsive wave present on the null hypersurface which is shear-free and contracting. It follows that there is a critical radius at which the shell bounces and starts expanding.
  • M. Ardyanian, H. Rinnert, M. Vergnat Page 77
    Amorphous GeOx/SiO2 multilayers (12 and SiO2 powders onto the Si substrates maintained at 100°C. Structural study by X-ray photoelectron spectroscopy (XPS), Fourier transform infrared-absorption (FTIR) spectrometry, and transmission electron microscopy (TEM) was carried out. These techniques allowed us to follow the structural evolution, and phase decomposition due to annealing in the GeOx thin films and the multilayers annealed up to 900°C, and appearance of amorphous and crystallized germanium aggregates. For Ta≥ 400°C, the photoluminescence band around 1eV attributed to confinement effect in amorphous germanium aggregates was observed. Comparison of the luminescence in multilayer and GeOx thin film showed that in multilayer, although the control of the nanocrystals size isnt complete, the SiO2 barriers tend to enhance the intensity and reduce FWHM of the luminescence bands. This means that the confinement effect in the germanium aggregates in GeOx matrix is enhanced in multilayer system.
  • N. Riazi, S. Hoseinmardi Page 83
    In this paper, we study particle aspects of the φ6 kinks in an external potential. The external potential is implemented by breaking the translational invariance of the system. The dynamics of the kink is calculated for the simple harmonic oscillator (SHO) and barrier potentials. The periodic motion of the kink in the SHO case is compared to the corresponding ordinary (classical) motion. It is found that for small amplitude oscillations, considerable deviation from the conventional SHO motion happens. As for the barrier potential, it is found that tunneling happens if barriers are thin enough. The tunneling time is calculated as a function of the barrier width.
  • R. Razavi, Sj Fatemi Page 89
    In this paper some characteristics of age parameter(s) are studied on the basis of showers from Yakutsk array data [1] having energy ranging from 1018 eV to 1019 eV.
  • Page 93
    This paper studies improved factorization method, in the heavy quark limit, for B→Kπ decays. Paying attention to strong interaction scale AQCD, and calculating all parameters depending on that in the particular scale (the same as µ) show that we can obtain better and comparable results for branching ratios such as BR(B0 → K0 π 0)=8.5+0.7-0.5 × 10-6 and BR(B →π k0)=2.26+0.17-0.15 × 10-5, and for CP-asymmetry such as, ACP(B → K π 0)=0.045 and ACP(B → K π 0)=0.0085, which are very close to experimental values. In this framework, we fix AQCD=225Mev, and also calculate parameters such as Wilson coefficients, α S, C8g and in this scale.