فهرست مطالب

پژوهش ها و سیاست های اقتصادی - پیاپی 79 (پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 79 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هادی رحمانی فضلی *، عباس عرب مازار صفحات 7-28
    هدف این مطالعه، ارائه مدلی جهت تخصیص بهینه استانی منابع بودجه ای با توجه به اولویت های استان ها و در راستای رفع تمرکز مالی و عدم تعادل فضایی کشور و کاهش نابرابری های منطقه ای است، به نحوی که حداکثر رفاه اجتماعی را تضمین نماید. برای این منظور یک مدل پویا مبتنی بر نظریه کنترل بهینه طراحی شده و نقطه تعادل بلند مدت این مدل که بیانگر سطوح بهینه تخصیص منابع مالی به استان های کشور است، با تمرکز بر 12 شاخص کلان شامل نسبت جمعیت ، نرخ مرگ و میر نرخ بیکاری و ضریب جینی، شاخص وزنی امکانات آموزشی، نرخ باسوادی و نرخ مشارکت اقتصادی، نسبت تولید داخلی استان به کشور و نسبت ارزش افزوده بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات به کل کشور و شاخص وزنی امکانات بهداشتی محاسبه گردیده است. همچنین، پویایی جواب بهینه کوتاه مدت مدل نیز مورد تحلیل قرار گرفته شده است. بر پایه نتایج، اگر سیاست گذار و برنامه ریز بودجه به این 12 شاخص اهمیت یکسان بدهد، با توجه به نقطه تعادل بلندمدت مدل، سهم بیشتری از بودجه به استان های کمتر توسعه یافته اختصاص پیدا می کند که مطابق با شیوه جاری بودجه ریزی استانی نیست. نتایج همچنین نشان می دهد که تغییر اولویت در برنامه ریزی بودجه ای سبب تغییر نقطه تعادل بلندمدت مدل و تغییر ترکیب سهم بهینه بودجه تخصیص یافته به استان های کشور می شود.
    کلیدواژگان: توزیع بهینه منابع مالی، رشد متوازن منطقه ای، نظریه کنترل بهینه، تعادل بلند مدت، تحلیل سلسله مراتبی
  • محبوبه خیرخواه *، جمال برزگری خانقاه، علی مروتی شریف آبادی صفحات 29-54
    امروزه افزایش مطالبات سررسیدگذشته و معوق بانک ها نسبت به تسهیلات اعطایی در شبکه بانکی به یک چالش ملی مبدل شده است. بنابراین، پژوهش در این زمینه و یافتن ریشه های این مشکل به منظور جلوگیری از رشد مطالبات معوق در تسهیلات اعطایی یا وصول آنها به صورت بالقوه و بالفعل، وضعیت مطلوبی را برای نظام بانکی و همچنین دریافت کنندگان تسهیلات بانک ها فراهم خواهد ساخت. در مطالعه حاضر با استفاده از رویکرد پویایی سیستم تاثیر عوامل موثر بر مطالبات معوق بانک ها، در یک دوره بلندمدت، مدل سازی و مورد بررسی قرار گرفته است. مدل پژوهش با استفاده از نرم افزار ونسیم برازش شده است. نتایج حاصل از اجرای سناریوها در پایان دوره مطالعه، تایید می کند که کاهش نرخ تورم انتظاری، کاهش نرخ بیکاری و کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی تاثیر قابل ملاحظه ای بر کاهش میزان مطالبات معوق بانکی خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: تنگناهای مالی، مطالبات معوق، عوامل کلان اقتصادی، سیستم بانکی، پویایی سیستم
  • احمد صدرایی جواهری *، مریم نوح پیشه صفحات 55-98
    این مطالعه به بررسی پویایی کسب و کار میان برخی صنایع منتخب در ایران، که در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1382 الی 1392ش استمرار داشته اند، از دو منظر کوتاه مدت و بلندمدت می پردازد. پویایی کسب و کار به عنوان یک شاخص مهم برای اندازه گیری میزان رقابت پذیری در یک صنعت شناخته شده است. پویایی کسب و کار هم انعکاس دهنده رقابت ناشی از ورود بنگاه های جدید است و هم رقابت میان بنگاه های حاضر در یک صنعت را نشان می دهد. این مطالعه به بررسی نوع دوم از پویایی کسب و کار (رقابت میان بنگاه های حاضر در صنعت) می پردازد. شاخص های تحرک معمولا جهت اندازه گیری میزان رقابت میان بنگاه ها و رتبه بندی آنها مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه دو شاخص تحرک محاسبه گردیده است. این شاخص ها با استفاده از ماتریس انتقال محاسبه شده اند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که شاخص تحرک در صنایع منتخب پایین و بیانگر سطح پایین رقابت پذیری در این صنایع است. نتایج همچنین نشان می دهد که در این دوره زمانی صنعت انبوه سازی، املاک و مستغلات تحرک بیشتری (رقابت پذیری بیشتری) نسبت به سایر صنایع داشته اند.
    کلیدواژگان: پویایی کسب و کار، ماتریس انتقال، شاخص تحرک
  • داوود حسین پور *، بهروز رضایی منش، حمیدرضا محمدی سیاهبومی صفحات 99-122
    جمهوری اسلامی ایران همانند سایر نظام های حکومتی دارای عناصر و مولفه هایی است که آن را از سایر نظام ها متمایز کرده و اهداف عالیه آن، بر مبنای مولفه ها تعریف شده است. از جمله این خصوصیات می توان به اقتصاد مقاومتی اشاره کرد که هجمه و تحریم های یک جانبه غرب علیه کشورمان در سالیان گذشته ضرورت اجرایی شدن این موضوع را در سرتاسر کشور، سازمان ها و نهادها فراهم آورده است. تاکیداتی که رهبر معظم انقلاب، امام خامنه ای«مدظله العالی»، درطی سالیان گذشته به این موضوع داشته اند (اقتصاد مقاومتی)، زمینه و باب جدیدی را در رابطه با تحقیقات و پژوهش های مرتبط با این موضوع به وجود آورده است، لیکن به این موضوع نیز باید توجه داشت که تحقق اقتصاد مقاومتی در گرو مدیریت جهادی بوده و متناسب با ساختارها و امکانات موجود در کشور است که با انجام یک حرکت جهادی می توان گام های موثری در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی برداشت. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مدیریت جهادی و استراتژی های اقتصاد مقاومتی انجام شده است. نتایج نشان داد که از بین ابعاد مدیریت جهادی که شامل مدیریت خدامحوری، نهادینه کردن اخلاق و ارزش های دینی، قناعت و توجه به بیت المال، مدیریت مشارکت پذیر، سخت کوشی و خستگی ناپذیری، خودباوری و انعطاف پذیری و تشکیلات بود، در معادله رگرسیون با تحلیل مسیر معنی دار بود. بدین معنی که حداقل یکی از متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته تاثیر دارد که در این فرایند نهادینه کردن اخلاق و ارزش های دینی، سخت کوشی و خستگی ناپذیری قابلیت پیش بینی را در اقتصاد مقاومتی دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، اقتصاد مقاومتی، استراتژی
  • علی رضازاده * صفحات 123-144
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی تاثیر شوک های عرضه نفت، تقاضای جهانی و شوک قیمت نفت بر نرخ ارز حقیقی دلار در ایران است. در این راستا آمار و اطلاعات این متغیرها به صورت ماهانه برای بازه زمانی 1990:04-2015:09 مورد استفاده قرار گرفته است. شوک های نفتی سه گانه ابتدا با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR) به دست آمده و در ادامه تاثیر آنها بر نرخ ارز در قالب مدل مارکوف- سوئیچینگ دو رژیمی از ماه مه 1992 تا سپتامبر 2015 بررسی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که نرخ ارز حقیقی در ایران اغلب در رژیم با نوسان پایین قرار گرفته (رژیم دو) و بازار ارز بیشتر در وضعیت رکود بوده است، لذا تاثیر شوک های نفتی در رژیم دوم قابلیت استناد بالایی دارد. در این رژیم شوک های قیمت نفت و شوک تقاضای جهانی تاثیر منفی و معنی دار بر نرخ ارز حقیقی دارد. به عبارت دیگر، شوک مثبت تقاضای جهانی که از رونق اقتصاد جهانی ناشی می شود، و افزایش قیمت نفت منجر به کاهش نرخ ارز و افزایش ارزش پول ملی ایران می شود و اثرات بیماری هلندی در اقتصاد ایران ایجاد می کند. براساس نتایج به دست آمده، شوک عرضه جهانی نفت تاثیر معنی داری بر نرخ ارز نداشته و، در نتیجه، نقش موثری در تحولات بازار ارز ایران ندارد.
    کلیدواژگان: ایران، شوک های نفتی، قیمت حقیقی نفت، نرخ ارز حقیقی، مدل مارکوف، سوئیچینگ
  • مجید احمدیان *، محسن مهرآرا، علی مهرگان صفحات 145-164
    بیش از نیمی از فقرا در ایران و جهان در روستا زندگی می کنند و عمدتا به فعالیت کشاورزی اشتغال دارند. کشاورزی علاوه بر مولفه های اقتصادی و اجتماعی از تغییرات آب و هوایی، همچون سطح و نوسانات بارندگی نیز متاثر می شود. بر همین اساس این مطالعه عوامل موثر بر نابرابری درآمدی روستایی را با تاکید بر سطح بارندگی و نوسانات آن، طی دوره 1392-1361ش، با رویکرد A بررسی کرده است.نتایج مطالعه نشان داد که فرضیه کوزنتس در مورد ضریب جینی روستایی ایران، هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت، صادق است. براساس نتایج بار تکفل و تسهیلات اعطایی به شاغلان بخش کشاورزی (و میزان نرخ باسوادی روستاییان) بر ضریب جینی روستایی تاثیر مثبت (منفی) دارند و این اثرات در بلندمدت بیشتر از کوتاه مدت است. همچنین، نوسانات بارندگی هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت نابرابری درآمدی روستایی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: ضریب جینی روستایی، منحنی کوزنتس، بهره وری کل عوامل تولید، نوسانات بارندگی، EGARCH و ARDL
  • ابوالفضل شاه آبادی *، بهزاد امیری، مهسا گنجی صفحات 165-188
    بیکاری یکی از مشکلات بزرگ اقتصادی - اجتماعی است که عملکرد حکمرانان آن را به طور مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار می دهند و متقابلا افزایش نرخ بیکاری را می توان ازجمله دلایل اصلی بروز مشکلات اقتصادی- اجتماعی دانست. هدف این مطالعه بررسی تاثیر شاخص نهادی حکمرانی بر نرخ بیکاری در کشورهای منتخب عضو جنبش عدم تعهد، طی دوره 2012-1996م، است. نتایج مطالعه مبنی بر تاثیر منفی و بی معنای شاخص نهادی حکمرانی بر نرخ بیکاری، گویای ناهماهنگی سیاست های کلان اقتصادی با راهبرد های بهبود شاخص نهادی و کاهش نرخ بیکاری و کیفیت نامناسب کیفیت قوانین و مقررات و وجود فساد و اثربخشی پایین دولت در اقتصاد در کشورهای مورد مطالعه است. پس سیاست گذاران و مسئولان اقتصادی در کشورهای مورد مطالعه باید تمهیدات لازم را درخصوص بهبود شاخص نهادی حکمرانی و به کارگیری هدفمند نیروی کار به کار گمارند. همچنین، تاثیر متغیرهای تولید ناخالص داخلی و آزادی اقتصادی بر نرخ بیکاری کشورهای مورد مطالعه منفی و معنادار است. متغیرهای هزینه های جبران خدمات نیروی کار و وفور منابع طبیعی نیز بر نرخ بیکاری به ترتیب اثرات مثبت و منفی اما بی معنی دارند.
    کلیدواژگان: شاخص نهادی، نرخ بیکاری، آزادی اقتصادی، کشورهای عضو جنبش عدم تعهد
  • کیومرث شهبازی *، خدیجه حسن زاده صفحات 189-214
    این مقاله با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم به عنوان یکی از برجسته ترین مدل های تغییر رژیمی، نقش توسعه مالی در تاثیر تمرکز و ثبات بانکی بر ارزش افزوده صنعت را، طی دوره زمانی 1360 تا 1393ش، مورد بررسی قرار داده است. برای این منظور از اعتبارات مالی مهیا شده، به صورت درصدی از تولید ناخالص داخلی، به عنوان شاخص توسعه مالی و متغیر انتقال استفاده شده است. برای محاسبه تمرکز از شاخص 3 بنگاه برتر و برای ثبات بانکی از شاخص زد- اسکور استفاده شده است. نتایج آزمون خطی بودن، وجود رابطه غیرخطی بین متغیرهای مورد مطالعه را نشان می دهد. نتایج حاکی از این است که حد آستانه ای برابر 69/15 درصد است و پارامتر شیب نیز 255/0 برآورد شده است. در رژیم اول افزایش ثبات بانکی تاثیر مثبت و متغیر تمرکز بانکی تاثیر منفی بر ارزش افزوده بخش صنعت دارد. در رژیم دوم یعنی در سطوح بالای توسعه مالی، ثبات و تمرکز بانکی تاثیر متفاوت از حالت قبلی بر ارزش افزوده دارند. به عبارت دیگر در سطوح خیلی بالاتر توسعه مالی، ثبات بانکی تاثیر منفی و تمرکز بانکی تاثیر مثبت بر ارزش افزوده دارد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، تمرکز بانکی، ثبات بانکی، ارزش افزوده بخش صنعت، رگرسیون انتقال ملایم
  • سید محمد علی کفایی *، مهسا باقرزاده صفحات 215-243
    با توجه به اهمیت نقش بهره وری در رشد اقتصادی، هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر برخی از متغیرهای کلیدی اقتصاد کلان بر بهره وری کل عوامل تولید در ایران می باشد. بدین منظور ابتدا شاخص بهره وری کل عوامل تولید به روش ناپارامتری مرزی مالم کوئیست محاسبه شده و سپس تاثیر متغیرها بر بهره وری کل عوامل به روش رگرسیون خود توضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) مبتنی بر داده های سری زمانی سال های (1393-1358) مورد ارزیابی قرار می گیرد. نتایج به دست آمده از برآورد الگو نشان می دهد که در بلندمدت متغیرهای نرخ ارز واقعی به عنوان شاخص رقابت پذیری در اقتصاد جهانی، درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت تاثیر مثبت و متغیرهای شاخص بی ثباتی اقتصادی، شاخص بی ثباتی مالی و سهم هزینه های مصرفی دولت از تولید ناخالص داخلی (با دو وقفه در کوتاه مدت) اثر منفی بر بهره وری کل عوامل تولید دارند.
    کلیدواژگان: بهره و ری کل عوامل، شاخص مالم کوئیست، بی ثباتی اقتصادی، بی ثباتی مالی، نرخ ارز واقعی، هزینه های مصرفی دولت
|
  • Hadi Rahmani Fazli * Pages 7-28
    The main goal of this study is to provide a model for optimal allocation of provincial budget resources with attention to provinces priorities and with the aim of financial and county spatial decentralization and also social welfare maximization. For this purpose, we design an optimal control problem and then, we calculate long run equilibrium of this model with focusing of macroeconomic indicators include the mortality rate, unemployment rate, GINI coefficient, literacy rate, economic participation rate, the province proportion of domestic production and the province proportion of industrial, services and agricultural value added and weighted index of educational and health facilities .Also the short run dynamics of optimal solution has analyzed. Based on the results and according to the long run equilibrium of the optimal control model, if budget planer gives equal importance to these indicators, the higher budgets proportion will allocate to less developed provinces that it is contradict to current method of provincial budgeting in Iran. The results also show that any change in budget planner priority change long run equilibrium of the optimal control problem and composition of optimal provincial budget allocation.
    Keywords: optimal distribution of financial resources, regional balance growth, optimal control theory, long run equilibrium, analytic hierarchy process
  • Mahboobe Kheyrkhah* Pages 29-54
    The increasing of non-performing loans, (NPLs) and consequently, instabilities that may happen in the future. Therefore, research in this issue causes some findings that rots of the problems in order to prevent the growth of non-performing loans in awarded facilities. The potential and actual collection of non-performing loans creates desirable condition for both banking system and Recipients of bank facilities. The present study stimulates and checks the relationship between financial distress Recipients of bank facilities and amount of bank non-performing loans of period by using system dynamics approaches. The model is designed using VENSIM Software. The result of Sceneries imitation at the end of the period of study shows that reduction in expected inflation, reduction in unemployment and reduction in interest rates will have significant effect in reducing the amount of bank non-performing loans.
    Keywords: Financial distress, Non, performing loans, Macroeconomic determinants, Banking system, System dynamics
  • Ahmad Sadrari *, Maryam Noohpishe Pages 55-98
    The study investigates the business dynamics in selected Iranian industries during the period of 2003 to 2013. Business dynamics is regarded as an important indicator of the level of competitiveness in an industry. Business dynamics reflect both competition by new firm entries and also competition among incumbent firms. The study pays attention to the second type of business dynamics. Mobility indices are usually used to measure competition among incumbent firms in an industry. In the current study two proposed mobility indices (Mu and Mp) are computed. These indices are computed by transition matrix. The study also examined long run and short run perspective of business dynamics. The results of the study show that the mobility among the firms is low which means that there is low competition among these firms. The results also indicate the fact that mass construction, real-estate industry has been more mobile in the period of time in comparison to other industries.
    Keywords: Business Dynamics, Transition matrix, Mobility index
  • Davood Hoseiinpuor*, Behrooz Rezaei Pages 99-122
    Like other government systems, the Islamic Republic of Iran has elements that these characteristics distinguish the Islamic Republic from others and help to seek its high goals. Resistance economy is one of these characteristics that the necessity of implementation of this plan in organizations and institutions became more important after attacks and unilateral sanctions of the West against Iran in the past years. The advices of the Supreme Leader (Imam Khamenei) over the years on this issue (economic strength), prepare a new area about undertaking researches related to this topic. However, it should also be noted that the realization of Jihad and resistance economy depends on structures and facilities in a country and also jihadist movement that effective steps in this way can be useful in the realization of economic strength. This study aimed to investigate the relationship between Jihadist Management and strategies of resistance economy. The results show that the dimensions of jihadist management, including management of God centeredness, the institutionalization of moral and religious values, contentment and paying attention to the public budget, participatory management, working hard and tirelessly, self-esteem and resilience and organization in the regression analysis has a significant effect. This means at least one of the independent variables has a significant effect on the dependent variable. In this analysis, institutionalization of moral and religious values, working hard and tirelessly improve prediction power of the model.
    Keywords: Jihadi management, resistance economy, strategy
  • Ali Rezazade* Pages 123-144
    The main objective of this study was to investigate the effects of oil supply, global economic demand and oil price shocks on the real exchange in Iran. For this purpose, the monthly data of variables during April 1990 and September 2015 are examined. First, the oil shocks using the SVAR model obtained and then their impact on the exchange rate has been investigated using Markov switching model with 2 regimes.
    The results show that the real exchange rate in Iran often has been in low volatility regime (regime II) and has been on the decline. In this regime, oil price shocks and the global economic demand shocks have significant negative impact on the real exchange rate. In other words, a positive global demand and oil price shocks that caused the boom in the global economy, led to a decline in the exchange rate and appreciation pressures the national currency. The oil supply shocks do not have a statistically significant impact on exchange rate in Iran economy.
    Keywords: Oil Price, REA Index, Real Exchange Rate, Markov, Switching Model, Iran
  • Majid Ahmadiyan*, Mohsen Mehrara, Ali Mehregan Pages 145-164
    More than half of the poor people in Iran and the world live in rural areas and are mainly engaged in agricultural activities. The agriculture is affected by climate change and rainfall level and it’s fluctuations as well as economic and social factors. Accordingly, this study analyses the factors affecting rural income inequality with an emphasis on rainfall levels and it’s fluctuations during the period 1992-2013 by using ARDL approach. The results showed that the Kuznets hypothesis about Iran's rural Gini coefficient is true both in the short and long run. Based on the results, dependency ratio and facilities granted to workers in the agricultural sector (and the rural literacy rate) have positive (negative) impacts on rural Gini coefficient and the long run effects are greater than the short run one. As well as, rainfall fluctuations both in the short and in the long run will increase rural income inequality.
  • A. Shahabadi *, B. Amiri, M. Ganji Pages 165-188
    Unemployment is one of economic-social problems. Good governance effect on unemployment (direct and indirect) and mutually, increasing unemployment rate cause economic difficulties. So, the purpose of this study is investigate effect of Improving governance on unemployment rate in G77 selected countries during the period 1996-2012, using panel data method. The results show that governance has negative and insignificant effect on unemployment rate. It shows Lack of coordination among macroeconomic policies. So, policy makers should try to improving governance and targeted recruitment of labor. Also, the results show that the variables of GDP and economic freedom have negetive and significant effect on unemployment rate. The effect of the variables of the costs of labor compensating and natural resources are negative and insignificant
    Keywords: Economic Security_Unemployment Rate_Economic Freedom_Natural Resources_Non - Aligned Movement Countries
  • K. Shahbazi *, Kh Hassanzade Pages 189-214
    This article investigates the role of financial development in the impact of bank stability and bank concentration on industry’s value added using the smooth transition regression model (STR) as one of the most prominent regime switching models, over the period 1981 to 2014. To this end, we used the provided financial resources as a percentage of GDP as an indicator of financial development and transition variable. To calculate the concentration and stability indexes, we used three largest banks within that industry and z-score index, respectively. Linearity test results indicate the nonlinearity between the variables. The results show that the threshold level is 15.69% and estimated slope parameter is 0.255. In the first regime, bank stability has a positive impact on industry’s value added, but the impact of bank concentration is negative and significant. In the second regime, at the high levels of financial development, stability and concentration have a different effect from the previous regime. In other words, at the higher levels of financial development, bank stability has a negative impact on industry’s value added, but the impact of bank concentration is positive.
    Keywords: Financial Development, Bank Concentration, Bank Stability, Industry Value Added, STR
  • Sma Kafaei *, M. Ghorbanzade Pages 215-243
    Due to the important role of productivity in economic growth, the main goal of this paper is to determine the impact of some key macroeconomic variables on TFP in Iran. For this purpose, First, TFP Index is calculated using a non-parametric frontier method of Malmquist. Then, the impact of related variables on the calculated variable, is analyzed using an ARDL method based on time-series data 1358-1393. The results of the estimated model show that the real exchange rate (indicator of global economy's competitiveness), export oil revenues have a positive effect and economic instability, government consumption expenditure (% of GDP) (with two lags in short-run), financial instability have a negative effect on TFP.
    Keywords: Total Factor Productivity (TFP), Malmquist Index, Economic Instability, Financial Instability, Real Exchange Rate, Government Consumption Expenditure