فهرست مطالب

پژوهش ها و سیاست های اقتصادی - پیاپی 82 (تابستان 1396)

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 82 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • کوثر یوسفی *، مصطفی حیدری صفحات 7-42
    برخی از مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از مبادی جهانی مبادله کالا به شمار می روند. برای مثال، شانگهای در چین و جبل علی در امارات متحده عربی، امروزه مبدا صادرات به بسیاری از نقاط جهان و موتور محرک اقتصاد خود به شمار می روند. کشور ایران در حال حاضر بیش از 20 منطقه ویژه و آزاد داشته و احداث موارد جدید در دستور کار دولت است. لیکن، مطالعاتی که تاکنون در خصوص عملکرد این مناطق انجام شده است، کافی به نظر نمی رسد و در این تحقیق، تلاش شده است عملکرد گمرکی منطقه ویژه شهید رجایی ارزیابی شود. عملکرد هر سیاستی، افزون بر طراحی آن، از متغیرهای اقتصاد کلان نیز اثر می پذیرد. به منظور تفکیک این دو، از روش تفاضل در تفاضل استفاده شده است. داده های مورد استفاده شامل میزان صادرات و واردات بین سال های 1375 تا 1379 برای بیش از 40 گمرک کشور است. نتایج نشان می دهد احداث مناطق ویژه شهیدرجایی منجر به افزایش مبادلات شده و افزایش واردات حدود شش برابر صادرات است. لذا در مجموع می توان ادعا نمود که اثر خالص بر تراز تجاری این بندر منفی بوده است. نتایج نسبت به آزمون های متعددی مستحکم است. نتایج مطالعه حاضر منجر به این سوال می شود که چرا این منطقه ویژه نتوانسته است همگام با خلق و جذب واردات کشور، نقش مشابهی در صادرات ایفا نماید؟ پاسخ به چنین ابهامی، که نیازمند داده های دقیق تری از مناطق ویژه است، از ملزومات استمرار سیاست احداث مناطق ویژه کشور است.
    کلیدواژگان: مناطق ویژه اقتصادی، گمرکات، عملکرد گمرکی، تفاضل در تفاضل، ارزیابی سیاستگذاری
  • سیدمهدی رمضانی *، محمد خراشادیزاده، عصمت محمدی یوشو صفحات 43-78
    تاکنون در کشور ما به موضوع ارزیابی و پیش بینی سلامت بانک ها به صورت جامع پرداخته نشده و بیشترین مطالعات در رابطه با پیش بینی ورشکستگی شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. در این تحقیق، به دنبال بررسی 17 نسبت مالی به عنوان نماگری از وضعیت مالی سیستم بانکی کشور در قالب شاخص های کملز به منظور ارائه مدلی جهت ارزیابی و پیش بینی سلامت بانک های منتخب هستیم. در این راستا صورت های مالی حسابرسی شده 20 بانک دولتی و خصوصی دارای مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای دوره زمانی سال های1392-1388 مورد بررسی قرار گرفته است. هفده نسبت مالی به عنوان متغیرهای مستقل به وسیله مدل رگرسیون داده های پنلی و روش گام بردای مورد آزمون قرار گرفت و رابطه آن با سلامت بانکی سنجیده شد. نتایج حاکی از آن است که 6 نسبت با قدرت 2/75 درصد توان ارزیابی و پیش بینی سلامت بانک ها را دارند. سنجش عملی مدل طراحی شده نیز بیانگر صحت پیش بینی 70 درصدی مدل می باشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی سلامت بانکی، سلامت و ثبات بانکی، شاخص های کملز، نظارت بانکی
  • عبدالرضا کرانی *، محمدنبی شهیکی تاش صفحات 79-110
    «مانع ورود» (Barrier to Entry) یکی از مولفه های ساختاری بازار است، که در شکل دهی ساختار بازار نقش مهمی دارد، به گونه ای که افزایش شدت مانع ورود می تواند بازار را به سمت انحصار سوق دهد. از این رو در این مطالعه به منظور سنجش شدت مانع ورود و ارزیابی وضعیت این متغیر ساختاری، به محاسبه شاخص نسبت مضار هزینه ای (Cost Disadvantages ratio) (CDR ) و خالص درجه ورود بنگاه ها، در بخش صنعت ایران طی سال های1387-1374 پرداخته شد. یافته های تحقیق موید آن است که میزان شاخص نسبت مضارهزینه ای برای بیشتر صنایع کدهای دو رقمی کوچک تر از یک است. همچنین برای بیشتر صنایع مورد بررسی خالص درجه ورود بنگاه ها به صنعت منفی بوده است، که دلالت بر مرتفع بودن مانع ورود به صنعت دارد. همچنین در این مطالعه با کاربرد مدل پانل پویا به بررسی عوامل موثر بر شاخص نسبت مضار هزینه ای نرخ ورود بنگاه ها پرداخته شد. براساس تخمین متغیرهای شدت تمرکز، شدت تبلیغات، هزینه تحقیق و توسعه، نرخ بازده و صرفه های مقیاس اثر منفی بر خالص درجه ورود بنگاه ها و اثر مثبت بر شاخص نسبت مضار هزینه ای در بازارهای صنعتی ایران داشته است. همچنین متغیر ارزش افزوده صنعت بر نرخ ورود بنگاه ها تاثیر مثبت و معنادار و بر نسبت مضار هزینه ای اثر منفی و معنادار داشته است.
    کلیدواژگان: مانع ورود، ساختار بازار، نسبت مضار هزینه ای، خالص ورود
  • ابوالقاسم گل خندان *، مجید بابایی آغ اسمعیلی، رقیه محسنی نیا صفحات 111-137
    مقاله حاضر سعی دارد تاثیر غیرخطی تمرکززدایی مالی (از دو منظر: تمرکززدایی مالی مخارج و تمرکززدایی مالی درآمد) را بر روی اندازه دولت استانی، با استفاده از اطلاعات آماری و اقتصادی 30 استان ایران طی دوره زمانی 1391-1381 بررسی کند. به این منظور از متغیرهای کنترل: تولید ناخالص داخلی سرانه، تجارت و جمعیت نیز استفاده شده است. نتایج این تحقیق با تاکید بر مساله وابستگی مقطعی و با استفاده از روش اقتصادسنجی به روزرسانی مکرر و کاملا تعدیل شده (Cup-FM) (ارائه شده توسط بای و همکاران (2009)) نشان می دهد که اثر شاخص های تمرکززدایی مالی بر روی اندازه دولت استانی به شکل منحنی U معکوس می باشد؛ به گونه ای که بیش تر استان های کشور در قسمت صعودی این منحنی قرار دارند. همچنین، نتایج برآورد پارامترهای متغیرهای کنترل نشان دهنده تاثیرپذیری مثبت و معنادار اندازه دولت استانی از تولید ناخالص داخلی سرانه، تجارت و جمعیت است.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی مالی، اندازه دولت استانی، فرضیه لویاتان، روش به روزرسانی مکرر و کاملا تعدیل شده (Cup-FM)
  • حسین دهقان شورکند، الهه میثاقی فر * صفحات 139-166
    در چرخه اقتصادی، همانند صنعت و کشاورزی، آموزش به عنوان یکی از بخش های اقتصادی، نه تنها خود تولید خدمت نموده و به طور مستقیم در رشد اقتصادی نقش اساسی دارد، بلکه بر توسعه دیگر بخش های اقتصادی هم تاثیر می گذارد. اگرچه بیشترین مصرف کننده خدمات آموزش، بخش مصرف خصوصی می باشد، اما بخش های اقتصادی به منظور آموزش نیروی کار خود و افزایش سرمایه انسانی نیاز به استفاده از خدمات بخش آموزش دارند، همان گونه که بخش آموزش نیز برای ارائه خدمات نیاز به کالاها و خدمات دیگر بخش ها دارد. اما نقش و اهمیت هر یک از زیربخش های آموزش بر تولید بخش ها، مصرف نهادها و درآمد عوامل تولید مختلف می باشد. در این پژوهش تلاش می کنیم اهمیت و نقش زیر بخش های آموزش را با استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 در اقتصاد ایران بررسی نماییم.بر اساس بررسی ها، در بین زیربخش های آموزش، آموزش عالی اثرات به مراتب بیشتری بر تولید، درآمد عوامل تولید و مصرف نهادها، نسبت به سایر زیربخش های آموزش دارا می باشد. همچنین نتایج نشان می دهند که پیوندهای پسین و پیشین قوی بین بخش آموزش با بخش های عمده فروشی، خرده فروشی و تعمیر وسایل نقلیه و کالاها، ساخت فرآورده های نفتی، ساخت مواد و محصولات شیمیایی برقرار است.
    کلیدواژگان: خدمات آموزشی، جدول داده - ستانده، ماتریس حسابداری اجتماعی، حذف فرضی، پیوند پسین و پیشین
  • بهرام نظری *، عباس عصاری آرانی، حسین صادقی صفحات 167-195
    در این مقاله با توجه به رشد اقتصاد چین در سال های اخیر و وفور معادن زیرزمینی در این کشور، موضوع اهمیت بخش معادن زیرزمینی جهت مقایسه و نقش این بخش در دو کشور ایران و چین، با بررسی روابط پیشین و پسین مبادلات این بخش در ساختار اقتصاد هر کشور از طریق جداول داده ستانده سال های1390 و 2011 مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، از طریق رویکردهای هم پیوندی سنتی جایگاه این بخش در اقتصاد دوکشور تعیین و سپس از طریق رویکرد هم پیوندی نوین، شامل روش خالص مقدار، پیوندهای پیشین و پسین کل آن بخش، تاثیرگذاری این یخش بر سایر صنایع دیگر در اقتصاد هر کشور مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بخش معادن زیرزمینی از لحاظ جایگاه در ساختار اقتصاد ملی چین در بسترسازی تولید برای سایر بخش ها رتبه اول را داشته، لیکن در تقاضا برای کالاهای سایر بخش ها کمتر از متوسط فعالیت اقتصاد آن کشور تاثیرگذار است. اما، بخش معادن زیرزمینی در ایران، هم در بسترسازی برای تولید، یعنی پیوندهای پیشین، هم در تاثیرگذاری بر تقاضا از سایر بخش ها، یعنی روابط پسین، از جایگاه ضعیفی برخوردار می باشد که این موضوع باتوجه به سهم تولیدات معادن زیرزمینی، به ویژه با داشتن ذخایر نفتی و گازی، نشان می دهد ماندگاری تولیدات آن بسیار پایین است و بیشتر آن به صورت صادرات مواد خام از چرخه تولید خارج می شود و نتوانسته است باعث تحرک بخشی و تاثیرگذاری مناسب در سایر بخش های اقتصادی گردد.
    کلیدواژگان: داده ستانده، معادن، ایران و چین
  • یونس نادمی * صفحات 197-231
    اهمیت و نقش تحقیق و توسعه (R&D) در رشد و توسعه اقتصادی کشورها هم به لحاظ نظری و هم به لحاظ تجربی مورد بررسی و تایید محققان قرار گرفته است و می توان گفت که لازمه ورود به بازارهای جهانی و توسعه صنایع پیشرفته در هر کشور، محور قرار دادن تحقیقات اعم از بنیادی و کاربردی است. هدف از این مقاله بررسی اثر سهم بودجه تحقیقات از تولید ناخالص داخلی بر رشد اقتصادی ایران طی دوره 1348-1391 است. بدین منظور با استفاده از مدل تونالی (2016) و تصریح آن به صورت مدل مارکوف سوئیچینگ، مدل رشد اقتصادی ایران با تاکید بر عامل «نسبت بودجه تحقیقات به تولید ناخالص داخلی» برآورد گردید. نتایج برآورد مدل نشان می دهد نسبت بودجه تحقیقات به تولید ناخالص داخلی تاثیری مثبت و معنی دار بر رشد اقتصادی کشور داشته است. نتایج مدل همچنین نشان داده است که رشد اقتصادی در ایران دارای دو رژیم است یک رژیم با میانگین و واریانس بیشتر (رژیم رشد بالا) و یک رژیم با میانگین و واریانس کمتر (رژیم رشد پایین) که دوره ماندن در رژیم رشد پایین بیشتر از دوره ماندن در رژیم رشد بالا بوده است. نهایتا برگرفته از نتایج تحقیق پیشنهاد می شود سهم بودجه تحقیقات از تولید ناخالص داخلی افزایش یابد و در کنار آن بودجه تحقیقات به صورت هدفمند صرف تحقیقات کاربردی و سودمند برای تقویت تولید ملی به خصوص محصولات با فناوری بالا و دانش بنیان شود.
    کلیدواژگان: بودجه تحقیقات، رشد اقتصادی، ایران، رویکرد مارکوف سوئیچینگ
  • هدایت حسین زاده * صفحات 233-260
    بررسی رابطه میان رشد اقتصادی و توزیع درآمد از موضوعات مهم اقتصادی است که توجه اقتصاددانان را به خود جلب کرده و راجع به آن نظرهای گوناگون ابراز شده است. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مطالعه به بررسی رابطه میان رشد اقتصادی و توزیع درآمد در کشورهای منطقه منا طی دوره 2014-1994 و با استفاده از روش دوربین فضایی (Spatial Durbin Model) بر مبنای مطالعه لی و همکاران (2013) پرداخته شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد رشد اقتصادی دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر نابرابری توزیع درآمد بوده در حالی که مجذور رشد اقتصادی دارای تاثیر منفی و معنی دار بر نابرابری توزیع درآمد است. بنابراین فرضیه کوزنتس در کشورهای مورد نظر تایید می شود. همچنین سرمایه انسانی دارای تاثیر مثبت و معنی داری بر نابرابری توزیع درآمد بوده و تراکم جمعیت نیز نابرابری درآمد را افزایش می دهد. نتایج حاصل از آزمون وابستگی فضایی نیز حاکی از وجود رابطه فضایی میان متغیرهای مدل مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: نابرابری توزیع درآمد، رشد اقتصادی، تحلیل فضایی، داده های تابلویی، مدل دوربین فضایی
  • اسدالله فرزین وش *، ید الله دادگر، محسن مهرآرا، ابوالفضل نجارراده صفحات 261-310
    با توجه به بحران های مالی و بانکی سال های اخیر، جایگاه حاکمیت شرکتی برای موفقیت شرکت ها و بنگاه های مالی اهمیتی بیش از پیش یافته است. بررسی علل و آسیب شناسی فروپاشی برخی از شرکت ها و بانک های بزرگ که زیان های کلانی به ویژه برای سهامداران در پی داشته، نشان می دهد این خسارات عمدتا ناشی از ضعف سیستم های حاکمیت شرکتی در این سازمان ها بوده است. در این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی به بررسی نقش حاکمیت شرکتی بر شاخص های سودآوری نظام بانکی و مقایسه تطبیقی بین کشورهای در حال توسعه(D8 ) و توسعه یافته(G7) در دوره زمانی 2005 تا 2014 و با حجم نمونه 15 بانک منتخب می پردازیم. برای برآورد مدل روش داده های تابلویی بکار گرفته شده که برای آزمون اعتبار داده های تابلویی از آزمون F و برای انتخاب اثرات ثابت و متغیر از آزمون هاسمن استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل بیانگر اثرات معنادار متغیرهای حاکمیت شرکتی روی سودآوری بانک های منتخب می باشد و همچنین سطح معناداری این متغیر ها بین کشورهای در حال توسعه(D8 ) و توسعه یافته(G7) متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، شاخص سودآوری، عملکرد نظام بانکی
  • مهدی رضایی *، پریسا یعقوبی منظری صفحات 311-330
    بهره وری مهم ترین عامل رقابت مندی هر صنعت است. از آنجا که صنعت فولادسازی یک صنعت منبع محور بوده و ایران از منابع طبیعی موردنیاز این صنعت برخوردار است، این صنعت برای کشور اهمیت زیادی دارد. از این رو این مقاله به بررسی تغییرات بهره وری کل عوامل تولید چهار شرکت مهم فولادسازی کشور شامل فولاد خوزستان، فولاد خراسان، فولاد مبارکه و ذوب آهن اصفهان از طریق شاخص مالم کوئیست برای دوره 1393-1389 پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد تغییرات TFP شرکت های فولادسازی مذکور بسیار تحت تاثیر تغییرات فنی است. همچنین متوسط رشد سالانه بهره وری کل عوامل تولید برای این مجموعه چهار شرکت به طورکلی در حدود 4 درصد و روند تغییرات آن نیز تحت تاثیر تغییرات فنی است. این موضوع، اهمیت بهبود فناوری را در این صنعت نشان می دهد. عواملی نظیر به روزرسانی تجهیزات و ماشین آلات، پیوند آموزش عالی کشور با بخش صنعت و استفاده از سرمایه گذاری مستقیم خارجی که موجب بهبود فناوری تولید می گردد، موجب ارتقای بهره وری صنعت فولادسازی کشور خواهد شد.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، شاخص مالم کوئیست، شرکت های فولادسازی ایران
  • محمد مهدی مجاهدی موخر، مرتضی خورسندی، سحر بابوی * صفحات 331-366
    در اندیشه کینزی رجحان و پاداش نقدینگی پول در کنار وظیفه معاملاتی آن، عاملی برای کنز و نگهداری پول است. نگهداری پول باانگیزه سفته بازی و احتیاطی حاوی اثر رکودی با منشا پولی بر اقتصاد خواهد بود. این دیدگاه توسط اقتصاددان ژاپنی« اونو» در قالب اقتصاد خرد و بهینه سازی پویای ریاضی تبیین شده است. در این بیان مثبت بودن مطلوبیت نهایی پول معیاری برای رکود مزمن پولی است. این مقاله با بهره گیری از الگوی رشد درون زا و بهینه سازی پویا با فرض تابع مطلوبیت با ریسک گریزی نسبی ثابت، به بررسی رکود مزمن پولی در اقتصاد ایران می پردازد. مقاله در گام اول به تخمین نرخ بهره واقعی و کشش های بین زمانی مصرف و پول پرداخته است. در گام دوم، ضرایب تابع مطلوبیت تصریح شده شامل نگهداشت پول (شامل پول و شبه پول) و مصرف با روش گشتاورهای تعمیم یافته برای دوره زمانی 1353 تا 1391 تخمین زده می شود. نتایج حاصل از این تخمین نشان می دهد که مطلوبیت نهایی حاصل از پول و شبه پول در اقتصاد ایران مثبت است. بر این مبنا رکود در اقتصاد ایران می تواند منشا پولی داشته باشد. درعین حال تعریف ابداعات پولی ازجمله پول الکترونیک به عنوان متغیر مجازی، می تواند ضرایب تخمین را بی معنی نماید.
    کلیدواژگان: مطلوبیت پول، رکود مداوم پولی کینزی، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
|
  • Kowsar Yousefi * Pages 7-42
    Some of Special Economic Zones (SEZ) are the main locations for world trades. Shanghai (China) and Jebel Ali (Dubai) are two of most successful ones. Even though Iran has established more than 15 SEZs since the 90s and even more are on the way, their performance is highly doubted. The SEZ’s performance could be either due to their design, or, due to macro structure of the economy. Using a Difference in Difference (DiD) framework, we control for the overall performance of the economy and address the effect of SEZ establishment on Shahid Rajaee custom trade performance. Among about 20 SEZs, Shahid Rajaee is chosen because of its large trade volume, all-purpose targeting, and available data prior to being treated. Our data is disaggregated into 6digits of HS tariff codes, provided by Iran’s Custom. Our findings show that overall impact is significantly positive both on exports and imports; however, the impact on imports is about six-fold larger. A stronger pattern exists in some sections; i.e. plastic, chemicals, electrical machinery (including homeware) and transportation (including vehicles). The results are robust to many robustness tests.
    Keywords: SEZ, Custom, Difference in Difference, Policy Evaluation
  • Seyed Mehdi Ramezani *, Mohammad Khorashadizadeh Pages 43-78
    Financial soundness of Iranian banks has not been comprehensively assessed and predicted yet, and most of the studies are related to predicting the bankruptcy of the listed companies in Tehran Stock Exchange. This research aims to investigate 17 financial ratios as the indicator of financial Safety and soundness of the banks in Iran with using CAMELS rating system in order to offer a model for the assessment and prediction of bank soundness. In this regard, we study the audited financial statements of 20 state and private banks for the period of 2009 to 2013. We test all the seventeen financial ratios in the panel data regression and stepwise method as independent variables and estimate their effects on banks Soundness. The results indicate that explanation power of the six ratios is 75.2% for bank's soundness. Also, Practical measures of the designed model show that prediction accuracy of the model is 70%.
    Keywords: Safety, soundness of the bank, banking supervision, CAMELS rating system, prediction of banking soundness
  • Abdolreza Korani * Pages 79-110
    Free entry and exit can increase the competition into a market. According to economic theories, it is expected that with increasing the entry barrier and decreasing the number of firms in the market, the monopoly degree increases in industrial markets. One of the structural components in the market is the entry barrier. The reason for the importance of entry barrier issue is that the existence of a barrier to entry (and also reactions of the existing firms into the market) can prevent from entering the new entrant in the market and leads the structure of the market to converge to monopoly. In this paper, in order to evaluate the entry barrier in Iranian industry sectors, we calculate Cost Disadvantage Ratio (CDR) index and the net entry rate. Moreover, this paper investigates effective factors on the net entry. The findings indicate the CDR index in the two-digit ISIC code industries is less than 1. The net entry rate is also negative in most of the industries, which imply a high barrier to entry in the industry. Results show the intensity of concentration, advertising intensity, research and development costs, returns and economies of scale also have significant and negative effects on net entry rate in Iranian industrial markets.
    Keywords: Barrier to Entry, Market structure, Ratio of cost disadvantages, Net Entry
  • Abolghasem Golkhandan* Pages 111-137
    This paper investigates nonlinear effects of fiscal decentralization (from two perspectives: expenditure fiscal decentralization and revenue fiscal decentralization) on provincial government size by using statistical and economic information for 30 provinces of Iran during the period 2002-2012. For this purpose, we use control variables such as GDP per capita, trade, and population. This research emphasizes cross-dependency and using the Continuously-Updated and Fully-Modified Method (Cup-FM) econometric methods (Cup-FM) (presented by Bai et al. (2009)). The results show that the effect of fiscal decentralization indicators on the size of the provincial government is in the form of an Inverted U-shaped curve: in a way that the provinces lie on the ascending sector of this curve. Furthermore, estimated parameters of the control variables indicate GDP per capita, trade and population have a positive and significant impact on the provincial government size.
    Keywords: Fiscal Decentralization, Provincials Government Size, Leviathan Hypothesis, Continuously-Updated, Fully-Modified Method (Cup-FM)
  • Hossein Dehghan Shourkand, Ellahe Misaghifar * Pages 139-166
    Education as well as industry and agriculture is one of the economic sectors in each country that not only produce services and directly affect on economic growth, but also one of the sectors that have an effect on the other sectors’ growth. In addition, the education sector to deliver any service needs outputs of other sectors as input. However, the role and importance of each sub-sectors of education on production, input consumption, and factors’ income are different. In this study, by using the Social Accounting Matrix, the role of education is investigated in the Iranian economy. The results indicate that among the sub-sectors of education, Higher Education has more effects on economic production, factors’ income and inputs consumption compared than other stages of education. Moreover, according to the results, there is a strong linkage (including forward and backward linkages) between the education sector and other sectors such as wholesale, retail, repair of motor vehicles and goods, the manufacture of petroleum products, building materials, and chemical products.
    Keywords: Education Services, Input-Output table, SAM, Hypothetical Extraction, Backward, Forward Linkage
  • Bahram Nazari * Pages 167-195
    The mining sector is one of the valuable sectors that have considerable effects on growth and development process in a country. In this paper, regarding the high growth rate in China in recent years and also plenty of mining resources in this country, we analyze the contribution of the mining sector in high economic growth in China with considering backward and forward linkages of this sector that can be calculated by using the input-output table. Then we address this sector in Iran and compare the role of this sector in these two countries in 2011. In this research, we assess the role of the mining sector in these two economies through the traditional method. Then with using the modern method, effectiveness of mining sector to other sectors is calculated by determining the net backward and forward linkages. The results show that the mining sector in the Chinese economy has the strongest backward linkage, but this sector's demands from other sectors (forward linkages) is less than the economy average. In another hand, mining sector in Iranian economy has a weaker position than Chinese's economy in both aspects (backward and forward linkages). These results show that output of the mining sector in Iran has not the sustainable trend that induces this output convert to raw material export and does not motivate domestic productions.
    Keywords: Input-output, Mines, Iran, China
  • Dr Younes Nademi * Pages 197-231
    The importance of Research and Development (R&D) in economic growth and development has considered and theoretically and empirically confirmed by researchers. It can be said that the necessity of entering the global markets and developing the modern industrial sectors in any country is to focus on basic and applied research. This paper aims to investigate the impact of “the share of research budget in GDP” on economic growth in Iran during the 1969-2012 period. For this purpose, we estimate Iran’s economic growth model with emphasis on the role of the research budget share (% of GDP) by using the introduced model in Tunali (2016) and specifying a Markov Switching model. The estimation results indicate that the research budget share (% of GDP) has a significant and positive effect on economic growth in Iran. Moreover, the results show economic growth in Iran has two regimes, including a regime with high mean and variance (high-growth regime) and another regime with low mean and variance (low-growth regime). According to the results, the probability of staying in the low-growth regime is higher than staying in the high-growth regime. Finally, this paper suggests that to improve the economic growths, increasing in Iran’s budget in research is essential. In addition, funding applied research, which targeted to strengthen the national production, especially high-tech and knowledge-based products are useful for promoting the growth trend.
    Keywords: Regional Disparities, Generalized Labor Productivity, Generalized Capital Productivity, Manufacturing Industries, Iranian Provinces
  • Hedayat Hoseiinzade * Pages 233-260
    The growth rate is an economic development measurement that a higher level of this rate shows that the country goes toward the higher level of facilities and capacity in the economy. In another side income distribution, indicators describe an economy in different aspect and show that how facilities distribute among the people. Therefore, investigation of the relationship between the economic growth and income distribution indicators is very vital to set economic targets and strategies for countries. So, several theories address to the relationship. In this research, based on Lee et al. (2013), we analyze the relationship between economic growth and income distribution for the Meddle East and North Africa (MENA) countries during 1994-2014. In this regard, we use Spatial Durbin Model. The results show economic growth has a positive and significant effect on income distribution, while the square of economic growth rate has a negative and significant effect on income distribution, which indicates Kuznets's hypothesis is not rejected in the studied countries. Additionally, human capital has a positive and significant effect on income distribution. However, accumulation of population increases the inequality of income. Also, results of the spatial dependence test show that there are spatial relationships between the model variables.
    Keywords: Inequality of income distribution, economy growth, spatial analysis, panel data, Spatial Durbin Model
  • Abolfazl Najarzadeh *, Asadollah Farzinvash, Yadollah Dadgar, Mohsen Mehrara Pages 261-310
    Regarding the recent financial and banking crisis, corporate governance has gained a more important role on firms and financial institute's success. Investigating the reasons for the failure of several firms and big banks, which has caused great losses for shareholders, shows that these losses are mostly due to weak corporate governance structures in these organizations. In order to answer the questions about the quality and quantity of the relationship between corporate governance and banking sector indices, we use panel data regression for a sample, including 15 selected banks from developing (D8) and developed (G7) countries during 2005 to 2014. In order to check the reliability of the estimated parameters, we used F-test and to choose between random or fixed effect models, we used Hausman test. The results confirm that corporate governance measures have a positive and significant impact on selected bank's profitability indices. It is also notable that the magnitude of estimators and their level of significance are different between developing (D8) and developed (G7) countries.
    Keywords: Corporate Governance, Profitability index, Panel Data
  • Mehdi Rezai *, Parisa Yaghobi Manzari Pages 311-330
    The productivity is the most important factor for industrial competiveness. Since the steel industry is resource-based and Iran has required natural resources for the industry, the steel industry has crucial role in the country’s economy. Therefore, this article examine the changes of TFP of four major Iranian steel companies including Khuzestan Steel, Khorasan Steel, Isfahan Steel and Mobarakeh Steel through a Malmquist Index for the period 1389-1393. The results show that TFP changes in the steel companies are deeply affected by the technical changes. The average of TFP annual growth for these companies is totally about 4 percent and their TFP changes trend is affected by the technical changes that confirms the importance of improving technology in the industry. The factors like equipment and machineries updating, link between higher education and industries, and attracting foreign direct investment which improve production technology, can improve the productivity of the steel industry.
    Keywords: Total Factor Productivity, Malmquist Index, the Iranian Steel Companies
  • Sahar Babvey * Pages 331-366
    The notion of Liquidity Preference has become generally used in the literature on Keynesian monetary economics. Highly liquid with If the speculative or the precautionary motive leads to people hold liquid in high level, It induces persistent or chronic stagnation. If marginal utility of Money is positive, it will be a measure for the monetary stagnation. In this paper, the stagnation of Iran’s economy is examined by using Endogenous Growth Model and dynamic optimization approach with relative risk aversion assumption. In the first step, we estimate real interest rate and elasticity of the consumption and elasticity of the money as variables that have main roles in the final model. In the second step, coefficients of the money and consumption in the utility function are estimated during 1975- 2013 with using Generalized Method of Movement (GMM). The results find the evidence that confirms the Keynesian monetary stagnation. However, change in the definition of money from Fiat Money and Credit to Electronic Money influence on the result.
    Keywords: The notion of Liquidity Preference has become generally used in the literature on Keynesian monetary economics. Highly liquid with If the speculative or the precautionary motive leads to people hold liquid in high level, It induces persistent or chronic s