فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 22 (بهار 1384)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 22 (بهار 1384)

  • 102 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خسرو پیرایی، بیت الله اکبری مقدم صفحه 1
    روش تعادل عمومی در مقابل تعادل جزیی مزایا و معایبی دارد که به نظر می رسد مزایای آن بیشتر است و به همین دلیل در دهه اخیر تلاش قابل توجهی صورت گرفته تا تاثیر سیاست های اقتصادی دریک مدل تعادل عمومی محاسباتی (CGE) مورد بررسی قرار گیرد.
    در این مدل ها به طورکلی معادلات به سه بخش تقسیم می شوند: سود صفر در کلیه بخش ها، تعادل در بازار کالا و نهاده، تعادل در درآمد و هزینه.
    دراین مقاله تلاش شد تا با استفاده از روابط متعارف علم اقتصاد خرد و کلان (مانند توابع تولید، هزینه و...) اقتصاد ایران به شکل یک مدل تعادل عمومی محاسباتی شبیه سازی شده و با تکنیک مسایل ترکیبی مختلط (MCP) و استفاده از نرم افزار GAMS نتایج موردنظر حاصل شود.
    هدف این مقاله بررسی اثر کاهش یارانه بخش کشاورزی (فعالیت زراعت) و تغییر در نرخ مالیات بر کار، بر سطح تولید بخشی و درآمد خانوار روستایی و شهری است. اطلاعات مورد نیاز بخش های مختلف مقاله از ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1375ایران (که در حال حاضر دارای اعتبار لازم برای این روش مدل سازی است)، استخراج شد.
    نتایج به دست آمده بیانگر این واقعیت است که کاهش یارانه بخش کشاورزی (فعالیت زراعت) بر تولید کلیه بخش ها اثر منفی خواهد گذاشت (البته این اثر از نظر درصدی در بخش کشاورزی بیشتر از سایر بخش ها است) این سیاست بر درآمد شهری و روستایی نیز اثر منفی داشته و نکته قابل توجه این است که با کاهش به اندازه کافی دریارانه (در شرایط حدی) کاهش در درآمد شهری و روستایی (از نظر درصدی) به یکدیگر همگرا هستند. وضعیت مشابهی درتغییر مالیات بر کار وجود دارد. افزایش مالیات بر کار بر تولید کلیه بخش ها اثر منفی دارد، اما کاهش آن اثر مثبت چندانی ایجاد نمی کند
    کلیدواژگان: تعادل عمومی محاسباتی، ماتریس حسابداری اجتماعی، مسائل ترکیبی مختلط، نرم افزار GAMS
  • فرهاد خداداد کاشی، فریده باقری صفحه 31
    در این مقاله، نحوه توزیع فقر بین خانوارها برحسب خصوصیات مختلف اقتصادی، اجتماعی (شهری یا روستایی، پایه تحصیلی سرپرست خانوار، سن سرپرست خانوار، منطقه جغرافیایی سکونت خانوار، نوع شغل سرپرست خانوار، نوع فعالیت اقتصادی سرپرست خانوار) با توجه به دو معیار فقر مطلق و فقر نسبی محاسبه شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در طی دوره مورد مطالعه سهم فقر روستاییان از کل فقر کشور بیش از شهرنشینان بوده است و افزون بر این، در طی این دوره سهم روستاییان روند نزولی و سهم شهرنشینان روند صعودی داشته است. خانوارهایی که سرپرست آنها در گروه سنی بالاتر از 55 سال قراردارند در مقایسه با سایر گروه های سنی فقیرتر هستند، خانوارهایی که سرپرست آنها در گروه سنی بی سواد قرار دارند فقیرتر از سایر پایه های تحصیلی هستند. خانوارهایی که سرپرست آنها دارای مشاغل کشاورزی و کارساده خدماتی هستند فقیرتر از سایر مشاغل هستند. همچنین، با در نظرگرفتن نوع تصدی در شغل سرپرست خانوار ملاحظه می شود که بیشترین میزان فقر مربوط به خانوارهایی است که سرپرست آنها کارکنان فامیلی و کارکنان مستقل هستند.
    کلیدواژگان: مخارج خانوارها، فقر مطلق، فقر نسبی
  • رضا نصر اصفهانی، نعمت الله اکبری، رسول بیدرام صفحه 43
    این مقاله به بررسی اثرات متغیرهای اسمی بر شکاف تولید ناخالص داخلی فصلی درایران می پردازد. از طریق تلفیق روش های متداول فصلی کردن داده ها، تولید ناخالص داخلی فصلی برای داده های اقتصاد ایران محاسبه شده و در ادامه با استفاده از روش فیلترینگ هودریس پرسکات تولید ناخالص بالقوه به دست آمده است.
    نتایج حاصل از تخمین مدل برای شکاف تولید ناخالص داخلی، تورم، رشد نرخ ارز بازار آزاد و رشد نقدینگی با استفاده از مدل بردارهای خودرگرسیونی (VAR) نشان از تاثیر هم جهت تکانه های وارد شده از طرف متغیرهای اسمی برشکاف تولید درایران دارد. پایداری این تکانه ها نشان دهنده تاثیر بلندمدت ضربه های وارد شده به سیستم است. همچنین، تکانه های وارد شده از طرف شکاف تولید بر شکاف تولید نشان دهنده این مطلب است که برای رشد اقتصادی سیاست گزاری باید با هدف افزایش تولید باشد و در صورت محقق شدن این امر تاثیرات وارد شده از خود متغیر منجر به افزایش بلندمدت در تولید می شود.
    از طرف دیگر، افزایش تورم و نرخ ارز منجر به افزایش شکاف تولید در ایران می شود، ولی افزایش رشد نقدینگی تاثیر اندکی بر شکاف تولید دارد. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان دهنده اهمیت ثبات متغیرهای اسمی برای داشتن رشد اقتصادی است
    کلیدواژگان: تولید بالقوه، شکاف تولید ناخالص داخلی، تورم، رشد نقدینگی، نرخ ارز و VAR
  • محمدحسین پورکاظمی، سید حسن غضنفری صفحه 69
    براساس تعریف، کارایی از تقسیم ستانده های یک بنگاه برنهاده های مورد استفاده آن، به دست می آید که برای محاسبه آن، دو روش کلی پارامتری و غیرپارامتری وجود دارد. در روش غیرپارامتری که اساس محاسبات این پژوهش نیز است، با استفاده از یک سری بهینه سازی ریاضی، کارایی مورد ارزیابی قرار می گیرد. در این مقاله با توجه به آمار نهاده ها و ستانده های تولید در 33 کارخانه قند، به ارزیابی کارایی کارخانجات قند پرداخته شده است. به این منظور، کارایی کارخانجات قند در دو حالت بازده ثابت نسبت به مقیاس (کارایی فنی) و بازده متغیرنسبت به مقیاس (کارایی مقیاس)، محاسبه شده است. نتایج کارایی فنی نشان می دهد که متوسط کارایی فنی کارخانجات قند معادل 69% بوده و 7 کارخانه دارای کارایی 100% است. براساس نتایج کارایی مقیاس نیز میانگین کارایی 75% به دست آمده و دراین حالت 12 کارخانه به مرز کارآ رسیده اند. در ادامه نیز با رتبه بندی واحدهای کارآ، چگونگی امکان افزایش کارایی کارخانجات قند (نا کارآ) به وسیله بنگاه مرجع مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شکر، کا رخانجات قند، کارایی، روش غیر پارامتری، تحلیل پوششی داده ها
  • مهدی تقوی، مریم خلیلی عراقی صفحه 91
    در این پژوهش سعی شده است با توجه به اهمیت عوامل موثر برسرکوب مالی از نظر صاحبنظران و دسترسی به اجماع نظرات آنان که یکی از اصول ثابت توسعه است (سریع القلم، 1377،ص 79)؛ روشی در پیش گرفته شود تا در آن با عده ای از خبرگان پیرامون شناسایی عوامل موثر و سلسله مراتب تاثیر آنها در سرکوب مالی به اجماع نظررسید. بنابراین، عوامل موثر با استفاده از روش دلفی شناسایی شد و سپس، سلسله مراتب تاثیر عوامل با توجه به بازخور آنها به استفاده از تکنیک نوین دیماتل بر مبنای تئوری گراف مشخص شد.
    نتیجه مدل حاکی از آن است که وابستگی اقتصاد به نفت موثرترین شاخص یا عامل سرکوب مالی بوده و اثر پذیرترین عامل یا به عبارتی، محصول این سلسله مراتب وابسته به نفت رانت است. در این سیستم عاملی که بیش از دیگر عوامل اثر خود را تشدید می کند، عامل فساد است؛ که به ترکیبی از نظریات اقتصاددانان ساختارگرا و پس از کینز گرایش دارد. اعتبار مدل مورد بررسی با توجه به نتایج آن از نظر واقعیت موجود و اظهار نظر صاحبنظران مورد تایید قرار گرفته است، مضافا اینکه، مدل دیماتل یک مدل قطعی ریاضی بوده و شروط لازم و کافی برای اعتبار را دارا است.
    کلیدواژگان: سرکوب مالی، سلسله مراتب، دلفی، تصمیم گیری گروهی دیماتل
  • اسدالله جلال آبادی، شراره رخشان صفحه 115
    مصرف حامل های انرژی و افزایش کارایی آن در دنیای حاضر فعالیتهای اقتصادی را تحت تاثیر خود قرار می دهد؛ به طوری که می توان گفت روند شتابان توسعه اقتصادی و صنعتی در دهه های اخیر تا حدود زیادی متاثر از این امر است. در تنیجه، تجزیه و تحلیل رفتار مصرف حامل های انرژی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در پژوهش حاضر رفتار حامل های انرژی در ایران با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری (VAR) طی سال های 1346-1380 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. حامل های اصلی مورد مطالعه شامل فراورده های نفتی، گاز طبیعی و برق است که در مجموع، حدود 98.41% کل مصرف انرژی در کشور تشکیل می دهند. در این مقاله به بررسی تابع واکنش آنی، تجزیه واریانس و علیت گرانجری برای تحلیل مصرف حامل های انرژی پرداخته شده نتایج حاصل نشان می دهد مصرف حامل های انرژی در ایران چندان متاثر از تغییر در قیمت آنها نبوده و یا تاثیرپذیری آنها با گذشت زمان طولانی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: حامل انرژی، تقاضای انرژی، انرژی نهایی، مصرف انرژی، شدت انرژی، فرآورده های نفتی
  • زیبا حجتی، علیرضا اقبالی *، حمیدرضا حلافی، ریحانه گسکری صفحه 133

    رابطه بین عملکرد بخش عمومی و بخش خصوصی و بررسی این رابطه یک بحث عمیق و ریشه دار در اقتصاد کلان است. در این زمینه نظریات بسیاری مطرح و مطالعات متعددی ارایه شده است. تلاش پژوهشگران در این مقاله نیز بر این بوده است تا تاثیر متغیرهایی را برسرمایه گذاری بخش خصوصی بررسی کنند که از آنها به عنوان متغیرهای بخش عمومی و یا سیاست مالی یاد می شود. این متغیرها درآمدها و مخارج دولت و همچنین تفاوت بین آنهاست. در واقع هدف اصلی این پژوهش، شناخت میزان و نحوه تاثیرگذاری درآمدها و مخارج دولت بر عملکرد اقتصاد کلان ایران در زمینه سرمایه گذاری بخش خصوصی است.
    نتایج حاکی از این موضوع است که فزونی مخارج دولت بر درآمدهای آن یا وجوه کسری بودجه دولت باعث تشویق سرمایه گذاری در بخش خصوصی می شود. نتیجه دیگر اینکه درآمدهای دولت به تنهایی اثر منفی و مخارج اثر مثبت بر سرمایه گذاری در بخش خصوصی می گذارند. البته، نوع اثرگذاری در زیر مجموعه درآمدها و مخارج دولت متفاوت بوده است. همچنین، نتایج نشان می دهند که تاثیرگذاری متغیرهای سیاست مالی بر سرمایه گذاری، بخش خصوصی بدون وقفه و بلافاصله نبوده است. روش مورداستفاده برای برآورد توابع سرمایه گذاری خصوصی ایران تکنیک خودبازگشتی با وقفه های توزیعی (ARDL) و دوره مطالعه از سال 1342 تا سال 1380 بوده است.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، سرمایه گذاری خصوصی، مخارج دولت، درآمد دولت، بودجه، همگرایی یکسان، خودبازگشتی، وقفه های توزیعی
  • محمد مولایی صفحه 157
    یکی از معیارهای مهمی که از طریق آن می توان به قدرت یک فعالیت صنعتی برای دستیابی به مزیت های نسبی در سطح داخلی و حتی در سطح خارجی پی برد، مقدار بهره وری عوامل تولید آن است. رشد بهره وری عوامل تولید موجب کاهش هزینه های تولید و افزایش قدرت رقابت تولیدکننده در بازار می گردد و سرمایه گذاران، صنایعی را در اولویت سرمایه گذاری خود قرار می دهند که علاوه برارزش افزوده قابل توجه، از بهره وری بالاتری نیز برخوردار باشند.
    در این پژوهش بهره وری کل، متوسط و نهایی فعالیت های مختلف صنعتی کوچک و بزرگ ایران که بر حسب طبقه بندی بین المللی (I.S.I.C.Rev.2) به گروه صنعتی تقسیم شده اند، طی دوره زمانی 1366-1380 محاسبه و مورد مقایسه قرار می گیرد.
    برای مطالعه و محاسبه بهره وری کل و نهایی صنایع مختلف از تابع تولید کاب- داگلاس استفاده شده است و به منظور محاسبه بهره وری متوسط، میانگین نسبت ارزش افزوده به عامل تولید کار و سرمایه طی دوره زمانی فوق مورد استفاده قرار گرفته است.
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که بهره وری کل، متوسط و نهایی کل صنایع کوچک کمتر از کل صنایع بزرگ است، اما برخی از گروه های صنعتی کوچک نسبت به صنایع بزرگ دارای بهره وری بیشتری است.
    کلیدواژگان: صنایع کوچک، صنایع بزرگ، بهره وری کل، متوسط و نهایی، تابع تولید کاب داگلاس
|
  • Khosrow Piraee , Beitollah Akbary Moghaddam Page 1
    This article exploits the conventional micro and macroeconomics relations such as production functions, costs and so on, in order to simulate Iran's economy in the form of a computable general equilibrium model. We use the Mixed Complementarity Problems (MCP) technique along with the GAMS software & its modeling process. The purpose of this study is to investigate the consequences of both decreasing the agricultural sector (agricultural activities) subsidy, and the changes of the labour tax on the sectoral production and revenue of urban and rural households. This purpose we use the latest social accounting matrix (1375). The results reveal that the reduction of agricultural sector subsidy will have a negative impact on the production of all other sectors. However, for agriculture sector the percentage of this negative impact is more significant than other sectors. Also its negative impact on the urban and rural revenue is considerable. The same situation is encountered for the changes in the labour tax. A rise of the laboure tax has negative impact on all other sectors but its reduction does not have any considerable positive impact on them.
  • Farhad Khodadad Kashi , Farideh Bagheri Page 31
    This paper attempt to presents the pattern of distribution poverty among Iranian households calculated by the two criteria, absolute poverty and relative poverty considering socio-economic characteristics (e.g. urban or rural), the household head's educational level, age, occupation, and economic activity, as well as the location of the household's residence. The research results indicate that during the period in review the rural population poverty share to the country's total poverty has exceeded that of the urban peoples, the former following a downward trend and the latter has an upward trend. The households whose head is in the age group above 55 are poorer than those in the other age groups, and the households whose head is engaged in the agricultural activities or in unskilled jobs are poorer than those in the other occupations. The results also indicate that the highest rate relates to the households whose head is a family worker or a self-employed worker.
  • Reza Nasr Esfahani, Nematolah Akbari , Rasool Bidram Page 43
    In this paper we examine the effects of nominal variables on the GDP gap in Iran. The potential GDP is obtained by Prescott filtering method. A VAR model is set up & estimated for GDP gap, inflation, market exchange rate growth, and liquidity growth. The results show that nominal variable shocks influence the GDP gap in Iran in the same direction. Stability of these shocks indicates their long-run effect on the system. Thus, for economic growth, the economic policy must concentrate on production increases, which would affect the long run production.
  • Mohammad Hossein Poorkazemi , Seyyed Hassan Ghazanfari Page 69
    In this paper, we use data envelopment analysis (DEA), a specific non-parametric method, to obtain the efficiency of sugar produces. The main advantage of these non-parametric method, comparing parametric one, is that there is no necessity to specify a production function, and also, they provide some ways to calculate the efficiency of multi-product firms. In this study, we measure the efficiency of 33 sugar factories of Iran in 1999. For this purpose, technical and scale efficiency of the sugar factories are calculated. The result shows the average technical efficiency is 69 percent. In addition, the technical efficiency of 7 factories including Neishabour, Piranshahr, Joveen, Isfahan, Eghlid, Miyandoab and Ghazvin is 100% relatively. Also, the results of the scale efficiency show that 14 factories satisfy the efficient boundary condition and the average scale efficiency of the factories is about 75 percent. In addition, the rank of the efficient factories is determined, using different ranking methods.
  • Mehdi Taghavi , Maryam Khalili Araghi Page 91
    Financial repression, according to many scholars, is a drag on economic growth and development. To identify factors influencing financial repression we analysed experts opinion using Delphi Method. We used DEMATEL technique and Graph theory to sequence their importance and feedbacks. The result shows that dependence on oil export revenue is the most important factor causing financial repression and it has increased economic rent and corruption, and it is self-perpetuating. Our findings are consistant with structuralists and post Keynesian views. Reliability of model used is consistant with stylized facts and expert opinion. Besides DEMATEL is a very reliable mathematical model for this types of study.
  • Asadollah Jalalabadi, Sharareh Rakhshan Page 115
    Energy consumption & economic activities in such a way that are highly correlated. Gas and electercity account for more than 98 percent of total energy consumption in Iran. In this paper an attempt is made to study the consumptions pattern of energy carriers in Iran, using Vector-Auto Regression and Granger Causality Test. The results indicate that price variable is not important determinant of the consumption pattern of energy carriers in the country. However, there are some tendeney to change the energy consumption on the long – run.
  • Ziba Hojati, Ali Reza Eghbali, Hamid Reza Hallafi, Reihaneh Gaskari Page 133

    The link between public and private investment and their effects on each other investigated by many economists in the past. In this study, we investigat the effects of some economic variables on private investment. These variables are different types of government expenses (current and development fund). The results suggest that budget deficit leads to expansion of private investment and there is a time-lag for this effect. We use ARDL Technique and the period of study is 1963-2001

  • Mohammad Mowlaei Page 157
    Productivity of the factors of production is one of the important indices to measure the advantages of industries in the internal and external levels of any country. The productivity growth of the production factors decreases the production costs and increases the competitive power of the producer in the market. Thus, the entrepreneurs prefer to invest on the industries which enjoy both high value added and high productivity. This paper calculates and compares the total, average and marginal productivity of different small and large scale industries of Iran during 1366-1380. The industries are divided into nine industrial groups according to international classification I.S.I.C, Rev.2. The Cobb-Douglas production function is used for studying and calculating the total and marginal productivity. The average ratio of value added to factors of labour and capital during the period of study is used for calculating the average productivity. The paper concludes that the total, average and marginal productivity of the total small scale industries is less than the large ones. But the productivity of some groups of small scale industries is more than large ones.