فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 50 (بهار 1391)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 50 (بهار 1391)

  • 204 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود درخشان صفحه 1
    در این مقاله با استفاده از معادله بازگشتی تابعی در برنامه ریزی پویای بلمن و تابع تعمیم یافته همیلتن در اصل حداکثر پونترایگین، شرایط بهینه برای رفتار مصرف با قید محدودیت نقدینگی را به دست آورده و نشان داده ایم که فرضیه گام تصادفی هال برای مصرف کنندگانی که با محدودیت نقدینگی مواجه اند رد می شود. به یک رابطه صریح ریاضی رسیده ایم که نشان دهنده تاثیر محدودیت های نقدینگی است و دلالت بر این دارد که تحت شرایط معین، محدودیت نقدینگی می تواند مصرف بهینه را به سمت جلو تغییر مکان دهد حتی زمانی که نرخ ترجیح زمانی از نرخ بهره بیشتر باشد. نتایج به دست آمده، به حالتی که نرخ بهره در زمان تغییر می کند، تعمیم یافته است. با استفاده از شرایط کان- تاکر، روابط متقابل بین نرخ بهره متغیر، نرخ تنزیل مطلوبیت و شدت محدودیت نقدینگی را نشان داده ایم. با استفاده از ضریب ریسک گریزی مطلق، این نکته را معلوم کرده ایم که چگونه تغییر نرخ بهره در زمان می تواند مصرف بهینه را از طریق کشش جانشینی بین زمانی، تحت تاثیر قرار دهد. تاثیرات همزمان پارامترهای ترجیحات خالص، تغییرات نرخ بهره و محدودیت های نقدینگی بر مسیر مصرف بهینه را به لحاظ ریاضی فرمول بندی کرده ایم. در خاتمه، محدودیت های موجود در کاربرد کنترل بهینه در مدل سازی مصرف بهینه با قید محدودیت نقدینگی در فضای استوکاستیک به نحو اجمالی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: کنترل بهینه، اصل حداکثر، برنامه ریزی پویا، مصرف، محدودیت نقدینگی
  • آتوسا گودرزی، افسانه شفیعی صفحه 43
    این مقاله به بررسی وضعیت ساختار در بازار بانکی ایران با استفاده از تحلیل داده های پانل نامتوازن (دوره 87-1376) می-پردازد. به منظور مطالعه ساختار بازار، معیارهای مختلف سنجش تمرکز در بازار به لحاظ نظری مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت از شاخص U دیویس در رابطه با بخش بانکی ایران استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که به تناسب گسترش خصوصی سازی در بخش بانکی ایران، مقدار شاخص تمرکز U در این بخش کوچکتر شده است که خود به معنای رقابتی تر شدن فضای عمل در این بخش است. با اینحال، دستیابی به شرایط رقابتی (به معنای واقعی) در بخش بانکداری ایران امکان پذیر نیست؛ مگر آنکه، در خصوص شدت تنظیمات حاکم بر بانک ها (به ویژه بانک های خصوصی) تجدیدنظر شود.
    کلیدواژگان: ساختار بازار، تابع هزینه، صنعت بانکداری، الگوهای چند سطحی، بخش بانکداری ایران
  • حسن حیدری صفحه 65
    این مقاله به ارزیابی عملکرد مدلهای BVAR با اطلاعات (Priors) متفاوت جهت بهبود پیش بینی تورم ایران در مقایسه با Litterman prior می پردازد. بدین منظور روش شبه بیزی با اطلاعات متعدد، برای یک مدل VAR از اقتصاد ایران در دوره زمانی 2007-1981 بکار گرفته شده است. ویژگی منحصر به فرد این مقاله استفاده از اطلاعات-g (g-prior) در مدلهای BVAR جهت تقلیل تورش در تخمین پارامتر drift مدل BVAR کلاسیک است. برخی نتایج مقاله بشرح زیر می باشند: 1) نتایج ما نشان می دهند که در چارچوب روش شبه بیزی، مدلهای BVAR با Normal-Wishart prior پیش بینی دقیق تری از تورم ایران ارائه می دهند. 2) همچنین نتایج نشان می دهند که عموما در مدلهای جمع وجور (Parsimonious) مدل BVAR با g-prior عملکرد بهتری نسبت به مدل BVAR با Litterman prior دارند.
    کلیدواژگان: پیش بینی تورم، مدلهای g، prior، BVAR، ایران
  • تیمور محمدی صفحه 83
    این مقاله به ارزیابی عملکرد کوچک نمونه ای سه تخمین زن عناصر واریانس در مدل اثرات تصادفی (Random Effects) برای داده های پانل می پردازد. تخمین زن های مربوطه عبارتند از Swamy-Arora، Wansbeek-Kaptayn و Wallace-Hussain در راستای این هدف، بوسیله شبیه سازی یک مدل خطای مرکب یک طرفه در قالب اثرات تصادفی، عملکرد کوچک نمونه ای تخمین زن واریانس عناصر مطالعه می شود. نتایج این شبیه سازی در مورد شناسایی و تخمین مدل مطرح می گردد. به عنوان نتیجه در این شبیه سازی ها، شرایطی بیان می گردد که تحت آنها تخمین زن Swamy-Arora نسبت به سایرین عملکرد بدتری دارد. نشان داده می شود که در نمونه های کوچک، تخمین زن حاصله به شکل بسیار نامطلوبی عمل می کند. در مدل جمله خطای مرکب، منظور از حجم نمونه کوچک، تعداد مقاطع می باشد
    کلیدواژگان: داده های پانل، اثرات تصادفی، برآوردگرهای عناصر واریانس، شبیه سازی
  • مجید صامتی، بهاره تیموری صفحه 99
    در این مقاله سعی گردید که با استفاده از روش به کار گرفته شده توسط گرات، لی، پسران و شین (a2003) یک مدل همجمعی خود رگرسیون برداری ساختاری با متغیرهای برونزای ضعیف () متناسب با ویژگی های اقتصاد ایران (با تاکید بر بخش پولی) در بستر جهانی تخمین زده شود. با توجه به برخورداری الگوی مورد نظر از پشتوانه قوی اقتصاد سنجی در حوزه کلان اقتصادی، مبتنی بودن آن بر تئوری های جدید اقتصادی (سنتز نیونئوکلاسیکی،، و شرایط آربیتراژ)، وسعت کاربرد این الگو در کشورهای مختلف جهان و عدم استفاده از آن برای اقتصاد ایران، در این مطالعه تلاش شد که از این الگو جهت مدل سازی ساختاری بلندمدت اقتصاد کشورمان بهره گرفته شود تا این شکاف تحقیقاتی برداشته شود. روابط همجمعی بلندمدت بین متغیرهای کلیدی کلان اقتصاد ایران، حجم پول، نرخ بهره، تولید، قیمت ها و نرخ ارز با استفاده از الگوی کینزین های جدید در اقتصاد باز کوچک، شرایط آربیتراژ و تراز حساب ها شناسائی و آزمون گردید. جهت تجزیه و تحلیل پویائی های کوتاه مدت، اثرات شوک های مختلف داخلی و همچنین شوک نفتی و سیاست پولی خارجی بر روی متغیرهای کلیدی کلان اقتصاد ایران با استفاده از توابع عکس العمل کلی تحریک بررسی گردید. همچنین از طریق منحنی های شدت تداوم سرعت تعدیل روابط بلندمدت به سمت تعادل نسبت به تکانه های وسیع بر سیستم مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان می دهند روابط بلندمدت تقاضای واقعی پول و، که ترکیبی از دو رابطه تعادلی بلندمدت نرخ بهره بدون پوشش و برابری قدرت خرید و نشان دهنده میزان انحراف از تعادل نرخ ارز است، در مدل اقتصاد کلان ایران رد نمی گردند. علاوه بر این، با بررسی منحنی های شدت تداوم این دو رابطه بلندمدت، می توان استنتاج کرد که هر دو رابطه بلندمدت، نرخ تعدیل آهسته ای را به سمت تعادل بلندمدت نشان می دهند اما اثرات تکانه های وسیع بر این دو رابطه همجمعی موقتی و گذرا بوده و سیستم مورد نظر یک سیستم پایدار است. همچنین نتایج نشان دهنده نقش مهم و تاثیرگذار شوک نفتی و سیاست پولی خارجی بر روی اقتصاد کلان ایران است. به طوریکه این دو تکانه بر روی رابطه تقاضای واقعی پول دارای اثر مثبت و معنی دار و بر روی رابطه تعادلی تعیین نرخ ارز دارای اثر منفی، معنی دار و طولانی تری هستند.
    کلیدواژگان: مدل همجمعی خودرگریون برداری ساختاری، روابط بلندمدت، اقتصاد ایران، شوک نرخ بهره خارجی و شوک نفتی
  • حمید سپهردوست صفحه 139
    کشور ایران میزبان بیشترین تعداد مهاجران در فرم پناهندگان افغان از سال 1982 بوده است. به این پناهندگان اجازه داده شده است که برای پیدا کردن شغل در بازار نیروی کار ایران، به دنبال آن سری از کارهای سخت فیزیکی نظیر فعالیت های ساخت و ساز در بخش مسکن باشند که در بسیاری از مواقع بدلیل عدم برخورداری از صرفه جویی های اقتصادی، نمی توان براحتی آنها را با کارگران ایرانی پر نمود. در این تحقیق سعی شده که به بررسی اثرات به کارگیری کارگران مهاجرافغان و عملکرد آنها بر بهره وری بخش ساخت و ساز اقتصاد ایران طی دوره 2009 - 2006، با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها (DEA) پرداخته شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که با وجود تحمل هزینه های گزاف اقتصادی در ارتباط با پذیرش این تعداد از مهاجرین به داخل کشور(بیش از یک میلیون پناهنده)، کشور مزبور توانسته است منافعی انکار ناپذیر را از حضور کارگران مهاجر افغانی نصیب خود سازد. همچنین تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد که تفاوت معنی داری بین نمرات بهره وری استان هایی که از تمرکز نیروی کار مهاجر بیشتری در فعالیت های ساخت و ساز نسبت به سایر استان ها وجود دارد. این بدان معناست که سطوح بالاتر کارایی فنی در بخش مسکن بسیاری از استان های کارآمد را می توان طی دوره مطالعه به برخورداری این استان ها از تمرکز نیروهای کارگر مهاجر بدلیل وجود خصلتهای رقابت پذیری، انعطاف پذیری و دریافت سطوح دستمزد پایین نسبت داد.
    کلیدواژگان: مهاجر، افغان ها، بهره وری، مسکن، ایران
  • عاطفه تکلیف صفحه 159
    مشتقات قابل معامله در بورس که شامل آتی ها و اختیارات می باشد از موثرترین ابزارهای مالی برای سیاست های پوشش ریسک در بازارهای مالی است. این ابزارها که با هدف مدیریت ریسک ناشی از نوسانات نامطلوب قیمت در بازارهای واقعی ایجاد شده است برای سفته بازی نیز به کار گرفته می شود. در این مقاله، پس از مروری مختصر بر ماهیت این ابزارها، نشان داده ایم که به کارگیری مشتقات که اساسا از نوآوری های پیشرفته در مطالعات مالی است در عمل می تواند به شدت پرخطر و پیچیده باشد، بنابراین همواره به عنوان تهدیدی برای ثبات مالی بین المللی مورد توجه بوده است. علی رغم پیش فرض اقتصاددانان مالی که نوآوری، موتور محرکه رشد و انرژی بنیادین نظام سرمایه داری است، چنین نتیجه گیری کرده ایم که کاربرد گسترده مشتقات در خلال دو دهه گذشته، به همراه استراتژی های پیچیده برای پوشش ریسک و سفته بازی که می تواند توسط سرمایه گذاران مالی مورد سوء استفاده قرار گیرد، یکی از دلایل اصلی شکست سازوکار بازار است که در پی بحران مالی 2008 و پیامدهای آن آشکار شد. تاثیر تنظیمات مالی، پرسشی چالش برانگیز است که طبعا در این نوشتار مطرح می شود.
    کلیدواژگان: مشتقات، آتی ها، اختیارات، بحران مالی، تنظیمات قانونی
  • کاظم یاوری صفحات 179-192
    هدف اصلی این مقاله، مروری بر نظامهای «پیش هشداردهنده» و بحث درخصوص اهمیت و تناسب آنها در شرایط کنونی نظام مالی و اقتصاد ایران است. یک «نظام پیش هشداردهنده» براساس مجموعه خطرهای فعلی یک موسسه مالی، هشدارهایی را از قبل ایجاد می نماید که نشان دهنده مشکلات بالقوه برای موسسه در آینده است. هر چند رویکردهای متفاوتی برای مدل سازی هشدار و پیش بینی خطرهای مالی و اقتصادی وجود دارد، ولی رویکرد «استخراج علامت» معروفترین است و نسبت به سایر رویکردها، بیشتر مورد توجه سیاستگزاران و موسسات مالی بوده است. این رویکرد به تفصیل تبیین خواهد شد. مقاله همچنین، به تجزیه و تحلیل اهمیت و تناسب «نظامهای پیش هشداردهنده» برای اقتصاد و نظام مالی ایران خواهد پرداخت. با اشاره به پاره ای از شاخصهای پیشرو، مقاله حاضر به مسئولین جمهوری اسلامی ایران و بویژه سیاستگزاران اقتصادی، توسعه و طرح ریزی یک «نظام پیش هشداردهنده» مناسب پیشنهاد می نماید که جهت اجتناب از بحران های مالی و اقتصادی در آینده و یا لااقل اتخاذ اقدامات لازم برای کاهش آثار منفی آنها، ضروری است.
    کلیدواژگان: نظامهای پیش هشدار دهنده، ثبات مالی، رویکرد استخراج علامت، شاخص های پیشرو
|
  • Masoud Derakhshan Page 1
    Optimality conditions for consumption behavior with liquidity constraints are obtained using the functional recurrence equation in Bellman’s dynamic programming and the generalized Hamiltonian function in Pontryagin’s maximum principle. The rejection of Hall’s random walk hypothesis is then established for liquidity constrained consumers. An explicit mathematical relation is formulated which demonstrates the effects of liquidity constraints on consumption، which implies that under certain conditions the liquidity constraint may shift the optimal consumption profile forward even when the rate of time preference exceeds the interest rate. Our analysis is further developed to time-varying interest rates. Using the Kuhn-Tucker conditions، we have shown the interactions between the timevarying interest rate، the utility discount rate and the severity of liquidity constraints. It is shown، using the coefficient of absolute risk aversion، that how the time-varying interest rate may affect optimal consumption through intertemporal elasticity of substitution. Simultaneous effects of the pure preference parameters، interest rates variations and the liquidity constraints on optimal consumption path are mathematically formulated. Limitations in optimal control applications in modeling optimal consumption with liquidity constraints in a stochastic environment are briefly examined.
    Keywords: Optimal Control, Maximum Principle, Dynamic Programming, Consumption, Liquidity Constraints
  • Atousa Goodarzi, Afsaneh Shafiee Page 43
    This paper analyzes Iran's banking market structure، using unbalanced panel data models during 1997-2009. To study the market structure، various measures of market concentration are examined theoretically and the U index of concentration is applied to Iran's banking system. The results show that، along with the commencement of privatization in Iran's banking sector (2001)، U index of concentration has tended to decrease، indicating that competition in Iran's banking market has intensified. However، this may not happen until the strict regulations on private banks are relaxed.
    Keywords: Market Structure, Cost Function, Banking Industry, Multi, level Models, Iran's Banking Sector
  • Hassan Heidari Page 65
    This paper investigates the use of different priors to improve the inflation forecasting performance of BVAR models with Litterman’s prior. A Quasi-Bayesian method، with several different priors، is applied to a VAR model of the Iranian economy from 1981: Q2 to 2007: Q1. A novel feature with this paper is the use of g-prior in the BVAR models to alleviate poor estimation of drift parameters of Traditional BVAR models. Some results are as follows: (1) our results show that in the Quasi- Bayesian framework، BVAR models with Normal-Wishart prior provides the most accurate forecasts of Iranian inflation; (2) The results also show that generally in the parsimonious models، the BVAR with g-prior performs better than BVAR with Litterman’s prior. 1
    Keywords: Inflation Forecasting, BVAR Models, g, prior, Iran
  • Teimour Mohammadi Page 83
    This paper presents an assessment of the small-sample performance of the three well-known estimators of components variance in random effects model for panel data. The estimators considered are Swamy-Arora، Wansbeek-Kaptayn and Wallace- Hussain. To this end، by simulating a one-way error component model in the form of random effects، small sample performance of three variance estimators is studied. The implications of these results for indentifying the model and its estimation are specified. In these simulations، conditions under which Swamy-Arora estimator is inferior to alternatives are expressed. It is shown that in small samples the estimator thus obtained can give highly wrong guidance. In one-way error component model this small sample size refers to the number of cross-sections.
    Keywords: Panel Data, Random Effects, Component Variance Estimators, Simulation
  • Majid Sameti, Bahareh Teimouri Page 99
    We employ the modelling strategy of Garratt، Lee، Pesaran and Shin (2003a) to estimate a structural cointegrating VARX* model for Iran in which core macroeconomic variables of the Iranian economy are related to current and lagged values of a number of key foreign variables. The long run macroeconomic relations for real money balances، interest rates، output، prices and exchange rates are identified and tested within this framework over the period 1979Q1-2007Q4. We make use of generalised impulse response functions to analyze the dynamic properties of the model following a shock to exogenous variables (oil prices and foreign interest rates). We also examine via the persistence profiles، the speed of adjustments to the long run relations following a systemwide shock. The results show that money demand relation and UIP-PPP (international parity conditions jointly) are not rejected within the model. Furthermore، these two long run relations have well-behaved persistence profiles in which the effects of system wide-shocks on the long run relations are transitory and die out eventually. However، both UIP-PPP and the money demand relations exhibit sluggish rates of adjustments to shocks. We also provide evidence for the excessive importance of oil price shocks for Iranian economy in our impulse response analysis.
  • Hamid Sepehrdoust Page 139
    Iran has been host to the largest number of migrants in the form of Afghan refugees since 1982. These refugees have been permitted to find jobs in Iranian labour market، particularly in the labour intensive markets like manual jobs and construction activities which could not easily be filled by Iranian workers. The research provides a critical review of the impact of migrated Afghan labourers on the efficiency performance of the construction sector of Iranian economy during the period 2006 – 2009، using data envelopment analysis. Results show that، despite the high costs incurred by Iran as host to more than one million refugees، it also benefited from the presence of Afghans. Statistical analysis shows that there is a significant difference between the efficiency scores of the provinces using more migrant Afghan labour force and those having less concentration of such labourers in construction activities. That means most of the technically efficient states in construction activities have the opportunity to employ Afghan workers، since they used to be a very competitive and flexible labour force with unattractive payment. As a result the repatriation program of the Iranian government on Afghan refugees could be limited because of the low levels of substitution among Afghan and Iranian workers in the field of construction.
    Keywords: Migrant, Afghans, DEA, performance, construction, Iran
  • Atefeh Taklif Page 159
    Exchange-traded derivatives، i. e.، futures and options are the most powerful financial instruments in financial markets for hedging policies aimed at managing the price risks which are originated in physical markets as well as for speculative strategies. After a brief reference to the nature of these instruments، we have shown in this paper that derivatives، which are basically advanced innovations in financial studies، can be extremely risky and complex in practice، hence may be considered as a constant threat to international financial stability. Despite the presupposition of financial economists that innovation is the engine of growth and “capitalism’s foundational energy”، we have concluded that the widespread application of derivatives during the past two decades together with the complexities of hedging and speculation strategies، which can be misused by financial investors، can be considered as one of the main causes of the failure in market discipline mechanism which manifested in the financial crisis of 2008 and its aftermath. The effectiveness of financial regulation is a challenging question which naturally arises in this context.
    Keywords: Derivatives, Futures, Options, Financial Crisis, Regulation
  • Kazem Yavari Pages 179-192
    The main purpose of this paper is to overview early warning systems، discussing their importance and relevance for current situations of Iran’s financial system and economy. An early warning system generates ex-ante warnings of potential problems that may emerge or develop in the future on account of the current risk profile of a financial institution. Although there are various approaches to model warning and prediction of financial and economic risks، the signal extraction approach is the most popular one and gained more attention than any other approaches by financial institutions and policy makers. This approach is explained in detail. The paper will also analyze importance and relevance of early warning systems for Iran’s financial system and economy. Pointing out to some leading indicators، the paper suggests that Iranian authorities and in particular economic policy makers need to develop and design an appropriate early warning system to be able to avoid future financial and economic crises or at least take necessary measures to reduce their negative impacts
    Keywords: Early Warning Systems, Financial Stability, Signal Extraction Approach, Leading Indicators