فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 53 (زمستان 1391)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 53 (زمستان 1391)

  • 228 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/11/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول بخشی دستجردی*، زهره احمدی صفحه 1
    ارزیابی تجربه چند دهه سیاست گذاری در اقتصاد ایران نشان می دهد که هنوز بین وضعیت جاری و وضعیت هدف-گذاری شده دربرنامه های توسعه، شکاف وجود دارد. وضعیت پایای شبیه سازی شده برای اقتصاد ایران با استفاده از یک الگوی تعادل عمومی 52 دوره ای نسل های هم پوشان، نشان می دهد که کلیه متغیرهای پایا شده در الگوی مذکور ارزش های متفاوتی درمقایسه با وضعیت جاری شان به خود اختصاص داده اند. متغیرهایی چون متوسط ذخیره سرمایه سرانه، درآمد و مصرف سرانه، اشتغال و نرخ بهره نسبت به مقادیر جاری به ترتیب 618/0، 702/0، 201/0، 042/0 و 03/0 اختلاف دارند. بررسی عکس العمل وضعیت بهینه در مدل برازش شده نسبت به شوک ناشی از بسته سیاست مالی پیشنهادی این ضرورت بازنگری را آشکار می کند؛ چنانچه سیاست گذار اقتصادی نرخ مالیات، سن بازنشستگی، حق بیمه بازنشستگی و نرخ ترجیح زمانی را به ترتیب، ده درصد (کاهش)، چهار سال (کاهش)، ده درصد (افزایش) و ده درصد (کاهش) به طور هم زمان تغییر دهد، متوسط ذخیره سرمایه، درآمد، مصرف سرانه، کل اشتغال و نرخ بهره در وضعیت پایا حدود 663/11، 139/4، 3/9، 249/11 و 408/0- درصد تغییر خواهند نمود. این موضوعات بر ضرورت بازنگری در سیاست های مالی در اقتصاد ایران، جهت نیل به مقادیر مورد نظر در برنامه های توسعه آتی تاکید می کند. براساس یافته های این مطالعه، پیشنهاد می شود هم در طراحی وضعیت مطلوب متغیرهای کلان اقتصادی کشور و هم در ارتقاء آنها به سطوح بالاتر، توان موجود در اقتصاد کشور مورد توجه قرارگیرد.
    کلیدواژگان: نسل های هم پوشان، تعادل عمومی پایا، ارزیابی شکاف سیاست گذاری، وضعیت پایا
  • بهزاد دولتی*، شوکوروف بوری اوراکویچ صفحه 35
    با توجه به روند رو به رشد جهانی شدن اقتصاد و لزوم حضور گسترده تر کشورها در صحنه های بین المللی، همکاری های منطقه ای در دو دهه گذشته، به نحو گسترده ای به عنوان یکی از اجزای اصلی در دستور کار سیاست گزاران و دولتمردان کشورها قرار گرفته است. در راستای دستیابی به این هدف، کشور ما نیز به دنبال توسعه روابط خود با کشورهای آسیای مرکزی می باشد. بررسی شاخص های اقتصادی کشورهای مذکور، بیانگر موقعیت نسبتا مناسب آنها از لحاظ جمعیت، تولید ناخالص داخلی، درآمد سرانه و شاخص های اجتماعی می باشد که می توانند بازار مناسبی برای جذب صادرات و تامین کننده نیازهای وارداتی ایران باشند. در مقاله حاضر توان و ظرفیت تجاری ایران با کشورهای آسیای مرکزی، با تکیه بر شاخص اکمال تجاری و ظرفیت تجاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد ایران و کشورهای مذکور در تمامی بخش های تجاری فیمابین، از اکمال تجاری بهره مند نبوده و درجه تشابه در کالاهای وارداتی و نیازهای وارداتی دو طرف از یکدیگر بسیار اندک می باشد. برآوردها نشان می دهند پتانسیل صادراتی ایران در تجارت با کشورهای مورد مطالعه قریب به 899 میلیون دلار می باشد. لذا توصیه می گردد توسعه همکاری ها تنها به برخی بخش ها که ایران در آنها دارای توان و پتانسیل صادراتی لازم می باشد، شامل بخش های صنعتی، نفت و پتروشیمی محدود گردد.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، اکمال تجاری، ظرفیت تجاری، همگرایی اقتصادی، فرصت های همگرایی
  • سمیه شاه حسینی*، جاوید بهرامی صفحه 55
    به دلیل اهمیت جنبه های پولی و مالی نوسانات اقتصاد کلان و نیز نقش اساسی عملکرد واسطه های مالی در درک شوک های وارد بر اقتصاد، در این مقاله تلاش شده است تا یک مدل استاندارد تعادل عمومی پویای تصادفی نیوکینزینی با در نظر گرفتن بخش بانکی به عنوان واسطه مالی برای اقتصاد ایران طراحی شود. نتایج حاصل از حل مدل، حاکی از موفقیت نسبی مدل در شبیه سازی اقتصاد کلان ایران می باشد. بررسی اثرات شوک های نفتی، بهره-وری و شوک پولی بر متغیرهای حقیقی، اسمی و بانکی اقتصاد نیز نشان داد که الگوی ساخته شده با انتظارات تئوریک و واقعیات اقتصاد ایران سازگاری دارد. بدین ترتیب وارد کردن بخش بانکی در مدل DSGE و ارزیابی تجربی آن در این تحقیق، قابلیت تبیین نوسانات ادوار تجاری ایران را دربر داشته است. به علاوه نتایج حاصل از شبیه-سازی اثرات شوک پولی در سناریوی وجود مطالبات معوق در سیستم بانکی نشان داد که مطالبات معوق، باعث کاهش اثرگذاری شوک پولی می شود که دلالت بر کاهش اثربخشی سیاست پولی در جهت مقابله با نوسانات اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی پویای تصادفی نیوکینزینی، نوسانات اقتصاد کلان، ادوارد تجاری ایران، سیاست پولی، مدل DSGE
  • زهرا عزیزی*، مرتضی خورسندی صفحه 85
    در سالهای اخیر مطالعات مختلفی ارتباط توسعه مالی و رشد اقتصادی را مورد بررسی قرار داده اند. اما نتایج حاصل از این مطالعات حتی با در نظر گرفتن شاخصهای مشابه، متفاوت بوده است. وجود ارتباطات غیرخطی می تواند یکی از دلایل تفاوت در نتایج حاصله باشد. در این مقاله با استفاده از روش رگرسیون انتقال ملایم، غیرخطی بودن ارتباط بین توسعه مالی و رشد اقتصادی در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون خطی بودن مدل و آزمون های انتخاب متغیر انتقال و تعیین فرم تابع انتقال، تاییدکننده وجود ارتباط غیرخطی با در نظر گرفتن روند زمانی به عنوان متغیر انتقال بوده و فرم تابعی لجستیک با یک حد آستانه ای برای تابع انتقال مشخص می شود. نتایج نشان می دهد که در حدود سال 1368 یعنی زمان پایان جنگ تحمیلی یک تغییر رژیم رخ داده و ارتباط بین توسعه مالی و رشد اقتصادی دچار تحول شده است. این تغییر رژیم می تواند یکی از علل تفاوت نتایج مطالعات انجام شده در ایران در این زمینه باشد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، رشد اقتصادی، تغییر رژیم، رگرسیون انتقال ملایم
  • غلامرضا کشاورز حداد*، آرش علویان قوانینی صفحه 101
    طی چند دهه اخیر، نقش زنان در بازار کار بسیار تغییر کرده و در اکثر کشورها، سطح تحصیلات زنان و مشارکت آنها در بازار کار رو به رشد بوده است. با این حال، هنوز در برخی از کشورها زنان دستمزد کمتری نسبت به مردان با ویژگی های یکسان دریافت می کنند. این پدیده که در ادبیات بازار کار شکاف جنسیتی دستمزد نام دارد، زمانی در بازار کار ظاهر می شود که نیروی کار زن و مرد، با بهره وری نهایی یکسان، دستمزد متفاوتی دریافت کنند. هدف این پژوهش بررسی شکاف جنسیتی دستمزد و ارائه برآوردی کمی از میزان آن در بازار کار ایران است. در این راستا، با استفاده از داده های هزینه و درآمد خانوار در سالهای 84 تا 90، معادله دستمزد مینسر برای خانوار های شهری به تفکیک مردان و زنان برآورد شده است. سپس با استفاده از روش تجزیه میانگین دستمزد اوآکساکا، بخشی از تفاوت دستمزد بین زنان و مردان که توسط سرمایه انسانی آنها قابل توضیح نیست و به عنوان شاخصی از تبعیض جنسیتی دستمزد در بازار کار بکار می رود، محاسبه می شود. نتایج این پژوهش که برای اولین بار به بررسی تبعیض جنسیتی دستمزد در بازار کار ایران پرداخته است، نشان می دهد که این پدیده در بازار کار ایران، به طور کلی، وجود دارد و میزان آن در مشاغلی که متقاضی سرمایه انسانی کمتری هستند قابل توجه بوده ولی با افزایش سطح تخصص شغلی ناچیز می گردد. همچنین میزان تبعیض جنسیتی در سالهای مورد بررسی در بخش خصوصی بسیار بیشتر از بخش دولتی است.
    کلیدواژگان: معادله درآمد مینسر، شکاف جنسیتی دستمزد، تبعیض در بازار کار
  • رحیم گودرزی*، محمود صبوحی، ناصر شاهنوشی، حسین مهرابی، ماشاءالله سالار پور صفحه 135
    یارانه با تحریف قیمت ها، مانع تخصیص بهینه منابع می شود و رشد اقتصادی را کاهش می دهد و از سوی دیگر با ایجاد کسری بودجه و افزایش هزینه های اجتماعی بر اقتصاد کشور آثار جبران ناپذیری بر جای می گذارد. اجرای سیاست هدفمندسازی، متغیرهای کلان اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر روند تغییر این متغیرها مشخص شود، سیاست گزاران اقتصادی با انتخاب بسته های حمایتی و سیاست های مالی و پولی متناسب به اهدافشان نزدیک تر می شوند. یکی از روش هایی که با در نظر گرفتن اهداف و محدودیت ها می تواند راه حل بهینه ارائه دهد، الگوریتم کنترل بهینه تصادفی OPTCON است. در این مطالعه ابتدا روابط میان متغیرهای کلان اقتصادی با استفاده از روش 2SLS برآورد و سپس الگوریتم کنترل بهینه تصادفی OPTCON2 با استفاده از زبان برنامه نویسی سی شارپ C# در محیط ویژوال استودیو نوشته شد. شبیه سازی اجرای طرح هدفمندی یارانه ها در برنامه چهارم و پنجم توسعه نشان داد، رشد اقتصادی در سال اول اجرای طرح هدفمندی یارانه ها کاهش و سپس با یک نرخ کم افزایش می یابد. همچنین این یافته ها نشان داد که در اثر اجرای سیاست هدفمندی یارانه ها، نرخ تورم ابتدا افزایش و سپس کاهش می یابد. بررسی روند نرخ بیکاری نشان داد که در سال آغاز اجرای طرح هدفمندی یارانه ها افزایش و سپس با یک شیب ثابت کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: الگوریتم کنترل بهینه تصادفی، رشد اقتصادی، نرخ تورم، نرخ بیکاری
  • دکترمحمدنقی نظرپور*، محمدرضا یوسفی، میثم حقیقی صفحه 159
    با توجه به ممنوعیت ربا (بهره) و به تبع آن عدم امکان به کارگیری اوراق قرضه که بر بهره مبتنی است، امکان استفاده از این ابزار در نظام بانکداری بدون ربا وجود ندارد. از این رو اجرای عملیات بازار باز از طریق خرید و فروش اوراق قرضه که بر نرخ بهره مبتنی است، مطلقا کاربردی نداشته، بدین طریق عملا قدیمی ترین و شناخته شده ترین و در عین حال مهم ترین ابزار اعمال سیاست پولی که برای مهار نقدینگی در اقتصاد صورت می پذیرفت، از مجموعه ابزارهای سیاستگذاری که در اختیار بانک مرکزی بود، کنار گذاشته شد. لذا اوراق جایگزینی از قبیل اوراق مشارکت، اوراق استصناع و... توسط اقتصاددانان مسلمان برای عملیات بازار باز طراحی شد. مقاله حاضر با بررسی توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای، تلاش کرده است، به اثبات این فرضیه بپردازد که «با به کارگیری اوراق گواهی سپرده قابل معامله، به عنوان مکمل سایر اوراق و صکوک اسلامی، جهت کنترل نقدینگی و تنظیم پایه پولی در چارچوب قانون عملیات بانکی بدون ربا در اختیار بانک مرکزی قرار داده و خلا وجود اوراق قرضه را برای اعمال سیاست پولی جبران کند». مقاله این نتیجه را به دنبال دارد که گواهی سپرده قابل معامله به عنوان ابزاری مکمل سایر اوراق اسلامی، می تواند در عملیات بازار باز در بانکداری بدون ربا به کار گرفته شود و بانک مرکزی با خرید و فروش این اوراق طی عملیات بازار باز در بازار ثانویه، می تواند به مدیریت نقدینگی و اعمال سیاستگذاری پولی موثر در اقتصاد کشور بپردازد.
    کلیدواژگان: گواهی سپرده عملیات بازار باز، سیاست پولی، بانکداری بدون ربا، بازار اولیه و ثانویه
  • محمدقلی یوسفی*، محمدحسین غلباش قره بلاغی صفحه 187
    هدف این مقاله تعیین اهمیت نسبی فعالیت های اقتصادی ایران با استفاده از رویکرد پیوندهای پسین و پیشین خالص و جدول داده- ستانده ایران می باشد. در مقایسه با سایر تکنیک ها، استفاده از این تکنیک موجب می شود که از برآورد بیش از اندازه اهمیت بخشها (یا سنجش مضاعف پیوندها در رویکرد سنتی) اجتناب شود و ماهیت دوگانه وابستگی بین یک بخش و کلیت اقتصاد بهتر مشخص گردد. نتیجه مطالعه نشان می دهد که اگرچه در روش پیوندهای ناخالص بیشتر بخش های کالایی نظیر کشاورزی و صنعت به عنوان بخشهای حائز اهمیت ظاهر می شوند اما در رویکرد پیوندهای پسین و پیشین خالص بخشهای دارای اهمیت نسبی بالا بیشتر مربوط به فعالیت های خدماتی نظیر خرده فروشی و عمده فروشی، هتل و رستوران- آموزش و غیره می باشند که با توجه به نقش قابل توجه آنها در ساختار تولید و اشتغال در کشوری نظیر ایران این رویکرد مناسب تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پیوند پسین و پیشین ناخالص، پیوندهای پسین و پیشین خالص، بخش کلیدی، ضریب فزاینده خالص تقاضا، ضریب همبستگی
|
  • Rasul Bakhshi Dastjerdi*, Zohreh Ahmadi Page 1
    Evaluation of several decades’ policy experience in Iranian economy indicates the existance of a gap between its current state and targeted state. The simulated steady state of Economy using a dynamic general equilibrium OLG model shows that there are differences between the steady values and current values of all macroeconomic variables in the model, so that per capita capital stock, per capita income and consumption, employment and interest rate are all different from their current values by 0.618, 0.702, 0.201.042 and 0.03 respectively. The optimum state reaction to a proposed fiscal policy package shows that if economic policy makers cut the tax rate by 10 percent, raise the retirement age by 4 years and public pension by 10 percent and cut the time preference rate by 10 percent, in response the steady state per capita capital stock, income and consumption, employment and interest rate will change by 11.67, 4.14, 9.3, 11.25 and -0.41 percent respectively. These findings emphasise the role of revisions in economic policies in achieving targeted values in future development plans. According to the findings of this study, it is needed to focus on current state of the economy in planning for the targeted values of macroeconomic variables and their promotion to higher levels
    Keywords: Overlapping Generations (OLG), Dynamic General Equilibrium, (DGE), Policy Gap Evaluation
  • Behzad Doulati*, Shukurov Buri Urakovich Page 35
    Due to increasing economic globalization and the need for greater global participation of countries, policy-makers and politicians throughout the world have broadly addressed the regional cooperation in the past two decades. Iran is no exception and to that end, it seeks to expand ties with central Asian countries. The economic indicators of these countries represent their relatively suitable situations in terms of population, GDP, per capita income, and social indices. So they could be suitable markets for absorbing Iran's export and supplying its needs. This paper analyzes Iran's potential and capacity for trade ties with central Asian countries with emphasis on complementary trade as well as greater trade potential. Findings of the study indicates that Iran and central Asian countries do not enjoy trade complementarity in all sectors and they have a very low degree of similarity in import from each other. Estimates suggest that Iran's export potential in trade with these countries is approximately $m 899. So it is recommended that further cooperation should be confined to certain sectors (such as industries, oil, and petrochemicals) in which Iran enjoys the required export potential and capacity.
    Keywords: Central Asia, Trade Potential, trade complementarity, Economic Integration, Opportunities for Integration
  • Somayeh Shahhosseini*, Javid Bahrami Page 55
    Owing to importance of monetary and financial aspects of macroeconomic fluctuations, and the role of financial intermediaries, in this paper, we design a new Keynesian Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model with regard to banking, to analyze the effect of oil, productivity and monetary shocks on Iran's economy. The effects of those shocks on different variables of the model appear to be consistent with our theoretical expectations and Iran's economy. In fact, inclusion of the banking sector in the model contributes positively to better explanation of Iran's business cycle features. By applying the model, we find that outstanding claims of banking sector reduce the impact of monetary shocks. Therefore, outstanding claims of banking sector is likely to weaken the efficiency of discretionary monetary policy against macroeconomic fluctuations.
    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium Model, Iran's business cycles, Iran's macroeconomic fluctuations, monetary shocks, DSGE model
  • Zahra Azizi*, Morteza Khorsandi Page 85
    In recent years, several studies have examined the relationship between financial development and economic growth. But even considering the same Indicators of financial development, findings of these studies have been different. The existence of non-linear relationships can be one of the reasons for these differences. In this paper using the smooth transition regression method, we examine a nonlinear relationship between financial development and economic growth in Iran. The tests of linearity, transition variable election and transition function determination results confirms the existence of non-linear relationship between financial development and economic growth by considering time trend as a transition variable. The appropriate transition function is LSTR1 that is a logistic function form with one threshold. As a result a regime change in the relationship between financial development and economic growth occurred in about 1989, (i.e. at the end of the war). This regime switching can also be considered as a cause for difference in findings of similar studies in Iran.
    Keywords: Financial development, Economic growth, Regime Switching, Smooth transition regression
  • Gholamreza Keshavarz Haddad*, Arash Alavian Ghavanini Page 101
    In the recent years, females’ literacy rate has experienced a drastic improvement in Iran; accordingly a remarkable increase in their participation rate is reasonably expected. Education is considered as one of driving forces of females’ presence in the labor market; however they are likely to be paid less than men in some occupations or activities. This phenomenon is called gender wage gap in the labor market literature. This wage gap occurs when a worker is paid less than her counterpart with the same level of marginal product. This study provides quantitative estimates of the gender gap in the labor market of Iran. To this end, using data on household income and expenditure, from 2005 through 2011, and applying the Oaxaca (1973) and Blinder (1973) wage decomposition, the wage differential between men and women that cannot be explained by human capital characteristics, is estimated as an indicator of gender wage discrimination. The results reveal the existense of the gender wage discrimination in the labor market of Iran, but its magnitude in professional job groups is less than low skilled jobs. Furthermore, the wage differentials in the private sector are much higher than the public sector.
    Keywords: Mincer earning equation, Mean decomposition, Gender wage gap, Labor Market discrimination
  • Rahim Goodarzi*, Mahmood Sabuhi, Naser Shahnoushi, Hossein Mehrabi, Mashallah Salarpour Page 135
    Subsidies are known to distort prices, the optimal allocation of resources and economic growth and induce budget deficit and increase social costs, resulting in irreparable adverse effects on the economy. On the other hand implemetation of subsidy reform programs can have a widespread impact on economic aggregates A clearly specified trend in trajectory of macroeconomic variables is expected to better enable policy makers in planning for appropriate fiscal and monetary policy pakeges. The task of determining the best policy package, consistent with macroeconomic goals and constraints presents a genuine Stochastic Optimal Control problem. Solution for such a problem requires a practical statistical algorithm. The OPTCON2 method employed in this study seems to be a suitable method. First, the econometric relationships among the macroeconomic variables of the model is estimated using 2SLS statistical method. Subsquently an OPTCON2 prorgram is specified using C # Language in a visual studio. Simulation program for subsidies during the 5th development plan indicates a decline in economic growth for the first year, followed by a small rise in growth rate during the subsequent years. The findings also indicates an initial rise in inflation followed with a decline in later periods. It was also indicated that the unemployment rate is likely to rise in the beginning, leveling down to a given rate later.
    Keywords: Stochastic optimal control algorithm, Economic growth, Inflation, unemployment rate
  • Mohammad Naghi Nazarpour*, Mohammad Reza Yousefi, Meysam Haghighi Page 159
    Considering the prohibition of riba (Usury), and consequently the impossibility of using interest based bonds, they can not utilized as policy tool in the Usury-Free Banking System. As a result the Open Market Operations as specified by buying and selling interest-based bonds is not applicable in this system. Thereby virtually the oldest and best-known, and yet the most important tool of monetary policy for controling liquidity in the economy is excluded from the set of policy tools of the central bank.. Instead there are certain replacement securities such as “Participatory Bonds”, “Istisna securities” etc. devised by Moslem economists to be utilized as a substitute for the Open Market Operations in a non-usury banking system. The current paper using a descriptive methodology attempts to analyz the hypothesis that: “utilization of “Negotiable Certificates of Deposit”, as a compliment for bonds, Sukuk and other securities Provides Central Bank with alternative basis for policy tools in liquidity control and monetary management, within the framework of the Usury-Free Banking System, and therefore to some extent compensate for the absence of traditional bonds in monetary policy tools." Finally it is concluded that “Negotiable Certificates of Deposit” as a means of supplementing other securities, can be used in open market operations in a non-usury banking, enabling central bank to buy and sell securities through open market operations in the secondary market, This can effectively enable the monetary authority to manage the liquidity and enforce the monetary policy.
    Keywords: certificates of deposit, open market operation, monetary policy, Islamic banking, primary market, secondary market
  • Mohammadgholi Yousefi*, Mohammad Hossein Ghelbash Page 187
    The purpose of this paper is to determine the relative importance of economic sectors in Iran on the bases of available input output table for the year 1380(2001).Using Net Forward and Backward Linkages Approach. This approach being superior to other approaches mainly because of avoiding overestimation and double accounting of linkages of sectors that is seen in alternative approaches. The results show that although Gross Multiplier Linkage Coefficients present commodity producing sectors such as agriculture and industry to be relatively more important, probably due to high intermediate material content of these sectors, the Net Multiplier Coefficients, however, show that service sector such as retailers, whole sellers, Hotel, restaurant, education and other service activities are relatively more important in Iranian economy contributing more to growth of other sectors. Taking into account the higher share of services in output and employment in Iran this findings show that the Net Multiplier approach seems to be a more realistic method in determination of importance of sectors in countries such as Iran.
    Keywords: Gross Multiplier, Net Multiplier, Forward Linkages, Backward Linkages, Input, Output Table