فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 66 (بهار 1395)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 66 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا دهقان شبانی*، ابراهیم هادیان، فائزه نصیرزاده صفحات 1-30
    سرمایه انسانی نه فقط عامل مهمی در تعیین رشد اقتصاد کشورهاست، بلکه در تعیین رشد مناطق نیز مهم است. هدف مقاله حاضر، تحلیل تاثیر ترکیب سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی در استان های ایران طی دوره زمانی1390- 1380 بوده که برای این منظور از روش داده های تابلویی پویای فضایی استفاده شده است.
    نتایج حاصل از برآورد حاکی از آن است که متغیر متوسط سال های تحصیل دانشگاه و قبل از دانشگاه، دارای اثر مثبت و به لحاظ آماری معنادار بر رشد اقتصادی است. متغیر ساختار سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی استان ها تاثیر مثبت دارد که به لحاظ آماری نیز معنادار بوده و توان دوم این متغیر دارای تاثیر منفی و معنادار است که نشان می دهد، یک ارتباط Uوارون بین ساختار سرمایه انسانی و رشد اقتصادی در استان ها برقرار است. به این معنا که در سطوح پایین ساختار سرمایه انسانی، با افزایش ساختار سرمایه انسانی رشد افزایش می یابد، اما بعد از عبور از یک نقطه بحرانی، ساختار سرمایه انسانی تاثیری منفی بر رشد دارد.
    کلیدواژگان: رشد منطقه ای، سرمایه انسانی، داده های تابلویی پویای فضایی، ایران
  • تیمور محمدی، محمدحسین پورکاظمی، عباس شاکری، علی صفدری، بهنام امین رستمکلایی* صفحات 31-58
    از آنجا که در حال حاضر قیمت های سهام با فراوانی بیشتر و براساس زمان واقعی در دسترس است، ارزش گذاری براساس قیمت سرمایه (سهام)، تحلیل سنتی ترازنامه و اظهارنامه درآمدی را تکمیل و محققان را به ارزش بازاری و ریسک دارایی های بانک ها علاقه مند کرده است. با توجه به این موضوع، این مقاله از رویکرد ارزش گذاری اختیار[1] مرتون- بلک- شولزبرای محاسبه ارزش بازاری دارایی های بانک ها و ریسک آنها و فاصله تا نکول برخی بانک های خصوصی در دوره 1392-1389 استفاده می کند. در نتیجه، این مدل قادر است تا حدودی مشکلات را در ارزش گذاری بانک ها مرتفع کند. در این مقاله، ابتدا برای 8 بانک طی 4 سال ارزش بازاری دارایی ها و ریسک دارایی ها و فاصله تا نکول آنها محاسبه شده و سپس، مورد مقایسه قرار می گیرند. همچنین متوسط ارزش بازاری و ریسک دارایی ها و فاصله تا نکول این بانک ها برای این 4 سال محاسبه و مقایسه می شوند. نتایج مقاله نشان می دهد، بالاترین ارزش را بانک ملت و پایین ترین ارزش را بانک سینا در این 4 سال داشته اند. درباره ریسک دارایی ها و فاصله تا نکول هر سال، نتایج مقایسه متفاوت بوده است. همچنین متوسط ارزش بازاری و متوسط ریسک دارایی های کل بانک ها طی این 4 سال، روند افزایشی را از خود نشان داد. با توجه به اینکه متوسط نرخ کفایت سرمایه طی این 4 سال برای 8 بانک یادشده افزایش یافته و متوسط نمره Z (فاصله تا نکول) روند کاهشی داشته، این موضوع، به معنای آن است که در این 4 سال با افزایش نرخ کفایت سرمایه، بانک ها به نکول نزدیک تر شده اند. شاید بتوان گفت، اثرات منفی عوامل اقتصادی و غیراقتصادی بر اثر مثبت نرخ کفایت سرمایه غلبه کرده است.
    کلیدواژگان: مدل مرتون- بلک- شولز، ارزش بازاری دارایی، ریسک دارایی، فاصله تا نکول (نمره Z)، برخی بانک های خصوصی
  • سعید راسخی*، سیدپیمان اسدی، زهرا شیدایی صفحات 59-83
    ادبیات مرسوم رابطه بین بازدهی انتظاری و واریانس شرطی آن را مثبت ارزیابی می کنند، اما یافته های تجربی حاکی از وجود رابطه ثابت و مشخص بین این دو نیست. ادبیات اخیر با تجزیه ریسک، شواهد جدیدی را در این خصوص ارایه کرده است. در این راستا، در مطالعه حاضر، نقش ویژگی های مشخص قیمت دارایی های مالی از جمله نوسانات شرطی متغیر با زمان و جامپ در رابطه بین ریسک و بازده سهام در بازار سهام تهران بررسی شده است. برای این منظور، از مدل ARJI-GARCH که به طور کارآ دربردارنده این دو ویژگی است، استفاده شده و نتایج به دست آمده با دو الگوی ساده تر، یعنی GARCH-M و GARCH-JUMP که اولی تنها واریانس شرطی و دومی هر دو ویژگی را شامل می شود (با این تفاوت که احتمال وقوع جامپ در طول زمان ثابت است)، مقایسه شده است. نتایج برآورد این الگوها برای داده های روزانه شاخص کل بازار بورس تهران طی دوره زمانی 6/7/1376 تا 2/12/1393 دلالت بر معناداری جزء جامپ دارد، به طوری که ریسک بازده سهام ایران هر دو جزء تغییرات ملایم و رویدادهای شوک گونه و جامپی را شامل می شود و از این رو، مدلGARCH-M سنتی به تنهایی برای بررسی رابطه ریسک و بازده در بازار سهام ایران مناسب نیست. همچنین در تجزیه و تحلیل پاداش ریسک متغیر با زمان، مشاهده شد که در کوتاه مدت تنها ریسک ناشی از وقوع جامپ معنادار است.
    کلیدواژگان: رابطه ریسک- بازده، گارچ مختلط، الگوی انتشار جامپ، بازار سهام، ایران
  • فرزاد اسکندری * صفحات 85-101
    در این مطالعه براساس مدل های خطی تعمیم یافته بیز، به بررسی همبستگی پارامترهای دو توزیع پواسون پرداخته شده است. با توجه به نبود فرم بسته توزیع های پسین، آمار بیزی سلسله مراتبی با استفاده از الگوریتم متروپلیس- هستینگز برای بررسی همبستگی پارامترها در دو توزیع پواسون ارایه می شود. در این رابطه، بیشترین احتمال ناحیه پسین برای ضرایب متغیرهای کمکی در مدل محاسبه شده است. با استفاده از معیار اطلاع انحراف بیزی نیز نشان داده شده است مدل پواسون- لگ نرمال بهتر از مدل پواسون–گاما می تواند همبستگی بین پارامترهای دو توزیع پواسون را ارزیابی کند. در پایان، روش پیشنهادی برای داده های شبیه سازی شده بانک تجارت مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: توزیع دومتغیری گسسته، مدل پواسون- لگ نرمال، مدل پواسون- گاما، روش بیزی سلسله مراتبی، الگوریتم متروپلیس- هستینگز
  • بهروز کشته گر*، زینب سارانی صفحات 103-122
    در این مقاله، یک روش مدل سازی لاجیت ناپارامتری برای تخمین احتمال مشارکت کار زنان ایران مطابق با داده های هزینه –درآمد خانوار سال 1388، معرفی شده است. تابع لجستیک برای احتمال مشارکت زنان به کمک روش حداکثر درست نمایی براساس متغیرهایی مانند موقعیت جغرافیایی (شهری/روستایی) درآمد شوهر، سواد زن، سن زن، درآمد غیرکاری، تعداد بچه بالای شش سال و زیر شش سال برازش شده است. دقت مدل سازی دو الگوی لاجیت پارامتری و ناپارامتری با استفاده از آماره هایی مانند وایت، ضریب اطمینان و میانگین مجذور خطا ارزیابی شده است. در انتها، اثر نهایی متغیرهای ورودی بر احتمال مشارکت زنان براساس ضرایب برازش شده مدل پارامتری و مدل ناپارامتری ارایه شده، برآورد شده است. نتایج حاکی از آن است که مدل سازی ناپارامتری دقت بیشتری نسبت به الگوی لاجیت پارامتری دارد. بیشترین تاثیر مثبت و منفی بر مشارکت زنان ایرانی به ترتیب براساس سواد زن و بچه زیر شش سال بوده است.
    کلیدواژگان: مدل لاجیت ناپارامتری، روش حداکثر درست نمایی، مدل سازی مشارکت زنان
  • نیلوفرسادات حسینیون، مهدی بهنامه*، تقی ابراهیمی سالاری صفحات 123-150
    هدف اصلی این مقاله، بررسی سرریز تلاطم بین سه بازار سهام، طلا و ارز خارجی است. بدین منظور از الگوی «VAR-MGARCH» برای بررسی بازار مالی ایران، از اول فروردین 1390 تا سی ام شهریور 1393 استفاده شده است. داده هایی که مورد استفاده قرار گرفته، قیمت روزانه سکه تمام بهار آزادی (طرح جدید)، شاخص بورس اوراق بهادار تهران و نرخ ارز اسمی دلار آمریکا (نرخ ارز بازار در ایران) هستند. نتایج نشان دهنده انتقال شوک دو طرفه بین بازارهای ارز و طلا و بین بازارهای طلا و سهام است و انتقال شوک یک طرفه از بازار سهام بهبازار ارز وجود دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که انتقال تلاطم دوطرفه بین بازارهای ارز و بازار طلا و بین بازارهای طلا و سهام وجود دارد.
    کلیدواژگان: انتقال تلاطم، شوک، الگوی VAR-MGARCH
  • احمد محمدی* صفحات 151-183
    این مقاله، به بررسی واکنش بازار محصولات پتروشیمی و فراورده های نفتی مورد مبادله در بورس کالای ایران به برداشته شدن سقف قیمتی اعمال شده بر این بازار می پردازد. تجزیه و تحلیل اطلاعات موجود نشان می دهد، با حذف سقف قیمت اعمال شده، از حجم تقاضای بسیاری از محصولات کاسته و بر حجم عرضه محصولات افزوده شده است. به طور مشخص، مقدار تقاضای محصولات پلیمری و شیمیایی به ترتیب کاهش شدید 80 و 57 درصدی را نشان می دهد. علاوه بر این، بررسی ها حاکی از آن است که سهم معاملات سوداگرانه در بازار کاهش و در عوض سهم معاملات رقابتی (واقعی) افزایش قابل ملاحظه ای یافته است. مقایسه قیمت های کشف شده در بورس و قیمت های بازار آزاد برخی از محصولات نشان می دهد، بخشی از مصرف کنندگان، مواد اولیه خود را با قیمت های بازار آزاد خریداری کرده اند. نتایج مدل پنل دیتا بیان کننده آن است که حذف سقف قیمت، تاثیر منفی و معناداری بر مازاد تقاضای محصولات پتروشیمی و فراورده های نفتی داشته، به طوری که مازاد تقاضای بیش از 3 هزار تنی بازار بعد از حذف سقف قیمت به مازاد عرضه 156 تنی تبدیل شده است. حذف این سیاست بیشترین تاثیر را بر گروه پلیمری داشته، به گونه ای که مازاد تقاضای بالغ بر 76/4 هزار تنی این محصولات به مازاد عرضه 29 تنی تبدیل شده است. به طور کلی نتایج این مقاله نشان می دهد، سیاست سقف قیمت اعمال شده بازار محصولات پتروشیمی و فراورده های نفتی کاملا موثر و با اثرات اختلال زای وسیعی همراه بوده است.
    کلیدواژگان: سقف قیمت، کنترل قیمت، اثرات اخلال زا، بورس کالای ایران
|
  • Zahra Dehghan Shabani *, Ebrahim Hadian, Faezeh Nasirzadeh Pages 1-30
    Economic theory has emphasized the important role of human capital on national and regional economic growth. The present study aimed to analyze the effect of the composition of human capital on economic growth in Iranian provinces. We estimated a Spatial Dynamic Panel Data model by using Generalized Method of Moments technique for 28 Iranian provinces over the period 2001-2011.
    The results indicated that tertiary and primary and secondary education had positive and significant effects on economic growth. Also, the human capital structure had an inverse-U-shape effect on economic growth. In other words, growth is increasing in the human capital structure at low levels of the human capital structure, but the relation turns negative once the human capital structure exceeds a critical value.
    Keywords: Regional Growth, Human capital, Spatial Dynamic Panel Data, Iran
  • Teimour Mohammadi, Mohammad Hossein Pourkazemi, Abbass Shakeri, Ali Safdari, Behnam Aminrostamkolaee* Pages 31-58
    The present paper provides option pricing by using Merton-Black-Scholes approach in order to calculate the market value of banks’ assets, assets volatility, and distance to default for a selected sample of Iranian private banks in the period of 2010-1013. Therefore, the approach is able to solve some problems of banks valuation. At first for the period of 4 years, market value of assets, assets volatility and the distance to default were calculated and compared. Then, weighted average of market value, volatility, and Z-score for the banks in the period were also computed and compared. The results showed that Mellat bank had the highest, and Sina bank had the lowest value during the period. The results of assets risk and distance to default (Z score) have been different for each year. Also, weighted average of market value and assets risk (volatility) of these banks showed a rising trend during these 4 years. Considering the increased average capital adequacy ratio during these 4 years for 8 banks, the average Z (distance to default) has been decreased. This means that during the period of 4 years, by increasing the rate of capital adequacy, banks have been closer to default. Probably, the negative effects of economic and non-economic factors exceed positive impact of capital adequacy rate.
    Keywords: Asset Volatility, Distance to Default (Z score), Merton-Black-Scholes Approach, Market Value of Asset, Private Banks
  • Saeed Rasekhi *, Seyed Peyman Asadi, Zahra Sheidaei Pages 59-83
    The conventional literature suggests a positive relationship between the expected return and the conditional volatility, but according to the empirical evidence there is not a specific and constant relationship between them. In this regard, the study investigates the role of significant characteristics of financial asset prices including time-varying conditional volatility and jump in the relationship between risk and return in Tehran stock market. For this purpose the ARJI-GARCH model which includes both features is applied and the results are compared with two more simple models i.e. GARCH-M and GARCH-JUMP. The former consists of the conditional variance and the latter has both features but with the constant probability of the jump. The empirical findings using daily data from September 9th 1997 to March 15th 2015 imply that the jump component has a significant impact, and the risk of Iran’s stock returns includes both smoothly changing variance and jump events. Therefore, the traditional GARCH-M model cannot explain correctly the relationship between risk and return in Iran’s stock market. Also, the analysis of the time-varying risk premium shows that in the short-run only the risk arising from jump is significant.
    Keywords: Risk-return Relationship, Mixed GARCH Models, Jump Diffusion Model
  • Farzad Eskandari * Pages 85-101
    In this study, based on Bayesian Generalized Linear Models, correlation between the parameters of two Poisson distributions was computed. Due to lack of the closed form for posterior distribution, hierarchical Bayesian statistics using the Metropolis-Hastings algorithm to calculate the correlation of two Poisson distributions is presented. In this regard, the highest posterior density for coefficient of variation in the model are calculated. Using Bayesian Deviance Information Criterion (DIC) has been shown that a Poisson-lognormal model can assess the correlation between the parameters better than the Poisson-gamma model. Finally, the proposed method is used to simulated data of BANK TEJARAT .
    Keywords: Bivariate Discrete Distribution, Poisson-Log Normal Model, Poisson-Gamma Model, Hierarchical Bayesian Method, Metropolis-Hastings Algorithm
  • Behrooz Keshtegar*, Zeinab Sarani Pages 103-122
    In this paper, a nonparametric logit modelling was introduced to estimate the probability of participation of Iranian female labour using household income-expended in 2008. The logistic function for women’s participation was regressed based on the maximum likelihood estimator that the geographical location (urban/rural), husband’s income, education, female age, non-labour income, number of children above and under six years were implemented for input variables. The accuracies of the logit models based on the parametric and nonparametric modeling approaches were evaluated using White statistic, confidence index, and root mean square error. Finally, the marginal effects of input variables on women’s probability of participation were estimated based the results of calibrated unknown coefficients of parametric and nonparametric models. The results demonstrated that nonparametric logit model is more accurate than parametric logit model. Education and number of child under six years have effective positive and negative effects compared to another input variables, respectively.
    Keywords: Nonparametric Logit model, Maximum likelihood method, Woman's participation modeling
  • Niloufar Sadat Hosseinioun, Mehdi Behname *, Taghi Ebrahimi Salari Pages 123-150
    The aim of this paper is to study volatility spillovers among stock, gold and exchange rate markets. A “VAR–MGARCH” model was applied for Iranian financial markets for the period of March 21, 2011 to September 22, 2014. The data used are daily price of Bahar Azadi Coin, Tehran price stock index and nominal exchange rate (Dollar in terms of Rials).The results indicate that there are bidirectional shock transitions between gold and exchange markets and between gold and stock markets and there is a unidirectional shock transition from stock market to exchange market. Also, the results show that there are bidirectional volatility transitions between exchange and gold markets and gold and stock markets.
    Keywords: Volatility transition, Shock, VAR-MGARCH Model
  • Ahmad Mohammadi * Pages 151-183
    This paper aims to evaluate the reaction of petrochemical and petroleum products markets (traded on the Iran Mercantile Exchange) to the removal of price ceilings imposed on it. After the implementation of targeted subsidies project and respective currency fluctuations in Iran, government imposed price controls on petrochemical market to prevent inflationary pressures of those events. Analysis of available data shows that after the price adjustment and the removal of price ceilings, the quantity of products supplied has increased and the quantity of products demanded has decreased. In particular, the demand for polymer and chemical products has decreased sharply by an amount of 80 and 57 percent respectively. Moreover, the share of speculative trading has decreased while the share of competitive trading has increased. Comparing the prices discovered in Iran Mercantile Exchange and the black market prices shows that a fraction of consumers have purchased the required raw materials from black market. The results of panel data model show that the removal of the price ceilings has had a significant negative effect on the excess demand in the petrochemical and petroleum markets: the excess demand (more than 3 thousand tones) has turned into an excess supply (156 tones). Removing the price limits has had the greatest impact on polymer products market where an excess demand of 4.76 thousand tones has turned into an excess supply of 29 tones. On the whole, the results of this paper show that the price ceiling policy had significant effects and it has had considerable distortionary effects on the market.
    Keywords: Price Ceiling, Price Control, Distortionary Effects, Iran Mercantile Exchange