فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 70 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 70 (بهار 1396)

  • 238 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/02/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد امیدی نژاد، تیمور محمدی، محمود ختایی صفحه 1
    براساس توافقنامه بال 2، تسهیلات پرداختی به اشخاص حقیقی و بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط تحت عنوان پرتفوی اعتباری خرد تعریف شده است و بانک ها مجازند یکی از رویکردهای استاندارد یا رتبه بندی داخلی را برای تعیین سرمایه مورد نیاز به منظور مواجهه با ریسک اعتباری انتخاب کنند. پیاده سازی رویکرد رتبه بندی داخلی، مستلزم طبقه بندی تسهیلات خرد به طبقات همگن ریسکی و تخمین پارامترهای ریسک اعتباری در سطح هر یک از طبقات است. به طور خاص، تابع سرمایه مورد نیاز براساس این رویکرد، برای هر یک از تسهیلات تابعی از احتمال نکول (PD) و ارزش مشروط به نکول (LGD) هر قرض گیرنده است. به ازای سطح معین LGD، شکل ریاضی تابع سرمایه مورد نیاز نسبت به احتمال نکول در بازه ای گسترده، مقعر است. به دلیل تقعر تابع سرمایه مورد نیاز، افزایش دقت در طبقه بندی تسهیلات به طبقات همگن ریسکی برای بانک ها صرفه جویی سرمایه ای به همراه خواهد داشت. در این مطالعه، با استفاده از روش درخت طبقه بندی و رگرسیون تسهیلات دریافتی 1343 نفر از مشتریان حقیقی خرد یکی از بانک های خصوصی کشور طی سال های 1391 تا 1392 به چند طبقه ریسکی همگن طبقه بندی شدند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که با طبقه بندی دقیق تر مشتریان در سطح پنجم، سرمایه مورد نیاز برای مواجهه با ریسک اعتباری در مقایسه با سطح صفر می تواند حدود 44/0 درصد کاهش یابد.
    کلیدواژگان: پرتفوی خرد، طبقات همگن ریسکی، احتمال نکول
  • حسین توکلیان، سیداحمدرضا جلالی نایینی صفحه 33
    تعادل اقتصاد کلان هم به رفتار کنونی و هم به رفتار آتی سیاست گذار پولی بستگی دارد. براساس این، سیاست گذار می تواند با تعیین یک قاعده مشخص در سیاست گذاری پولی و التزام به آن انتظارات کارگزاران اقتصادی را مدیریت کند. ادبیات بسیار گسترده ای در اقتصاد پولی بر انگیزه های بانک مرکزی در هنگام تعیین ابزارها و اهداف خود متمرکز شده اند. بر مبنای این ادبیات، در این مطالعه بر آنیم تا با معرفی یک الگوی تعادلی عمومی پویای تصادفی برای یک اقتصاد باز کوچک نوعی برای اقتصاد ایران تاثیر دو نوع سیاست گذاری صلاحدیدی یا التزام به اهداف یا همان سیاست گذاری پولی بهینه رمزی را برای اقتصاد ایران بررسی کنیم. برای این منظور، الگوی پیشنهادی بر مبنای ادبیات موجود طراحی شده و در هر بخش تعدیل های لازم برای همخوانی بیشتر الگو با شرایط اقتصاد ایران صورت گرفته است.نتایج الگو حاکی از آن است که در صورت التزام سیاست گذار پولی به اهداف سیاستی خود قادر خواهد بود تا نوسانات نرخ تورم را کنترل کند، اما در صورت اعمال سیاست صلاحدیدی به دلیل عدم توانایی در مدیریت انتظارات مردم حتی با وجود در اختیار داشتن دو ابزار کنترل رشد پایه پولی و نرخ ارز اسمی تورش و نوسانات بالاتری را در نرخ تورم ایجاد خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری پولی صلاحدیدی، سیاست گذاری پولی بهینه رمزی، اقتصاد ایران، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی
  • رضا طالبلو، محمد مهدی داودی صفحه 99
    طی سال‏های اخیر، پژوهشگران با به کارگیری نظریه مقدار فرین (EVT)، ریسک بازار را به نحو دقیق تری برای وقایع نادر (شرایط بحرانی) محاسبه کرده‏اند. در این راستا، این مقاله، به بررسی روش های مختلف اندازه گیری ریسک بازار در سطوح مختلف اطمینان می پردازد. با توجه به اینکه برای اندازه‏گیری اثرات بحران‏های مالی بر ارزش دارایی ها، روش EVT براساس فروض نظریه، نیازمند سری های زمانی با مشاهدات بسیاری است، ازاین رو، در این مقاله از 4 شاخص‏ کل، صنعت، بازار اول و بازار دوم در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است.
    نتایج پس آزمایی در این پژوهش حاکی از آن است که از بین روش های مختلف، رویکرد نیمه پارامتریک یا همان رویکرد EVT در مقایسه با رویکردهای پارامتریک (EWMA، MA، GARCH) و ناپارامتریک (Historical Simulation) در سطوح اطمینان بالاتر، کارآیی بالاتری دارند. همچنین روش HS در سطوح اطمینان بالا نتایج قابل قبولی را نشان می‏دهد. این در حالی است که روش‏های پارامتریک (EWMA، MA، GARCH) در محاسبه ارزش در معرض ریسک در سطوح اطمینان 90/0 و 95/0 نتایج قابل اطمینان‏تری را ارایه می‏کنند. همچنین پویایی الگوهای GARCH و EWMA نسبت به سایر الگوها بسیار بیشتر است. در بخش بعد، با ترکیب الگوهای مختلف، 3 الگوی EWMA-EVT، GARCH-EVT و AWHS ساخته شد. پس از پس‏آزمایی 3 الگوی یادشده، مشخص شد که دو الگوی AWHS و EWMA-EVT بهترین نتایج را در بین الگوهای مختلف ارایه و در تمام سطوح اطمینان کفایت قابل قبولی را در تخمین ارزش در معرض ریسک ارایه کرده‏اند. با این حال، الگوی GARCH-EVT تنها در سطح اطمینان 999/0 نتایج قابل قبولی را نشان می‏دهد.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، ریسک بازار، تخمین پارامتریک، تخمین ناپارامتریک، نظریه مقدار فرین (EVT)
  • مهدی یزدانی، علی اسماعیلی صفحه 133
    بحران های مالی را باید تا اندازه زیادی همزاد نظام اقتصاد جهانی دانست و به دلیل تاثیر منفی بحران های جهانی بر عملکرد بخش واقعی اقتصادها، پیش بینی آنها مورد توجه پژوهشگران اقتصادی قرار گرفته است. این پژوهش سعی دارد تا ضمن شناسایی سازوکارهای نشر بحران های مالی، نقش جریان های تجاری را در این پدیده و تاثیر نشر بحران را بر جریان های تجاری بررسی کند. نمونه آماری مورد استفاده شامل تعدادی از کشورهای با بازارهای نوظهور طی سال های 2013-1990 است و روش اقتصادسنجی نظام معادلات هم زمان با متغیر وابسته گسسته (نشر بحران های مالی) در فضای داده های تابلویی و نرم افزار Stata14استفاده شده است.
    نتایج نشان می دهد که روابط تجاری باعث تسریع نشر بحران های مالی و از سوی دیگر،بحران های مالی باعث کاهش حجم جریان های تجاری در کشورهای نوظهور شده است. علاوه بر این، افزایش پیوندهای مالی و منطقه ای با اینکه حجم جریان های تجاری بین کشورهای نوظهور را افزایش می دهند، سبب افزایش نشر بحران های مالی می شوند.
    کلیدواژگان: بحران های مالی، نشر، جریان های تجاری، نظام معادلات هم زمان، کشورهای نوظهور
  • مجید هاتفی مجومرد، غلامرضا زمانیان، محمدنبی شاهیکی تاش صفحه 175
    هدف اصلی پژوهش، تفسیر معمای پرمیوم دارایی با توجه به ریسک حباب در بازار اوراق بهادار ایران طی دوره 08/1395-07/1376 است. در این راستا، در این مقاله، به بررسی کشف حباب، تخمین تابع ترجیحات آپشتین- زین و تفسیر پرمیوم دارایی می پردازیم. ازاین رو، برای کشف حباب و تعیین تاریخ وقوع حباب از آزمون هایRTADF استفاده شده است. نتایج پژوهش بیان کننده آن است که بازار اوراق بهادار شش دوره حبابی را تجربه کرده و در 65 درصد بازه مورد مطالعه، غیرحبابی بوده است. همچنین در این مطالعه، تابع ترجیحات آپشتین- زین با استفاده از روشGMM برآورد شده است. در این مرحله، تخمین مقدار پارامتر کشش جانشینی شرطی بسیار مهم است، زیرا انتظار بر آن است که ریسک حباب برای توضیح بخشی از ریسک بازار سهام به کار رود. یافته های مدل برآوردی نشان می دهد که حباب های موجود در بازار اوراق بهادار موجب تقویت عوامل ریسکی شده است. همچنین عوامل اقتصادی در بازار اوراق بهادار ایران بسیار ریسک گریزند. یافته های پژوهش نشان می دهد که براساس رویکرد سنتی نمی توان تفسیری جامع از معمای پرمیوم دارایی ارایه کرد، اما رویکرد جدید قادر است90% پرمیوم دارایی را تبیین کند.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری دارایی، حباب ها، مدل ارزش حال، تابع ترجیحات آپشتین، زین
  • جواد رمضانی، یحیی کامیابی صفحه 207
    امروزه سرمایه گذاری موفق، مستلزم شناسایی عوامل موثر بر سرمایه گذاری و ریسک های مرتبط با آن و تخصیص بهینه منابع با هدف کسب بالاترین بازده است. در این راستا، سرمایه گذاران فردی و نهادی در جست وجوی استراتژی هایی هستند که بتوانند با استفاده از آنها بازده بیشتری را به دست آورند، شناسایی عوامل موثر بر ریسک و بازده در فرآیند سرمایه گذاری، یکی از این استراتژی هاست. هدف پژوهش حاضر، بررسی توان توضیح دهندگی بازده سهام توسط مدل شش عاملی و مقایسه آن با مدل های پنج عاملی فاما فرنچ، چهار عاملی کارهارت و q عاملی هو، خو و ژانگ (HXZ)[1] در تبیین بازده مورد انتظار سهام است. نتایج پژوهش با استفاده از اطلاعات ماهانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1380 تا 1394، نشان می دهد که توان تبیین بازده سهام توسط مدل پنج عاملی فاما و فرنچ بیش از مدل شش عاملی و چهار عاملی کارهارت و HXZاست و افزودن عامل شتاب به مدل پنج عاملی توان توضیح دهندگی مدل را افزایش نمی دهد. برخلاف یافته های فاما و فرنچ در بورس های ایالات متحده آمریکا، عامل ارزش (HML)[2] در بورس اوراق بهادار تهران معنادار است و به عنوان عامل زاید شناخته نمی شود. همچنین افزودن دو عامل سرمایه گذاری و سودآوری به مدل، توان توضیحی آن را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: مدل شش عاملی، مدل پنج عاملی فاما فرنچ، عامل ارزش، مومنتوم
|
  • Mohammad Omidinezhad, Teimour Mohammadi, Mahmood Khataei Page 1
    Based on Basel II Accord, loans paid to individuals and SMEs are included in retail portfolio and banks are permitted to choose standardized approach or internal rating based approach for calculating their credit risk capital requirements. In the case of IRB Implementation, banks should group their retail loans into homogenous risk pools. Particularly, IRB capital requirement function is related to probability of default (PD) and Loss given default (LGD) for each borrower. Mathematically, capital requirement function is concave in PD for a given LGD and for a widespread interval. As a result of capital requirement function concavity, banks could lower their overall capital requirement through classification of their loans into more homogenous risk pools. In this study, loans paid to individual retail customers of 1343 for one of the private banks during 1391-1392 have been classified into homogenous risk pools by the Classification and Regression Trees (CART) algorithm. As we go from level 0 to level 5 in customer's segmentation scheme, capital required for bank experiences a decline of 0.44%.
    Keywords: Retail Portfolio, Homogenous Risk Pools, Probability of Default
  • Hossein Tavakolian, Seyyed Ahmadreza Jalali Naeeni Page 33
    Macroeconomic equilibrium depends on both current and future behaviour of the monetary authority. Policymaker can manage economic agent's expectation by determining a specific rule in monetary policy and commit to it. There is a vast literature on central banks incentive in instrument and target choice in monetary economics. According to this literature, this paper studies discretionary and Ramsey optimal monetary policies for Iran in a small open economy dynamic stochastic general equilibrium model which is modified to capture the properties of the economy of Iran. The empirical results show that if there is a commitment to targets, monetary authority can control inflation. However, if the authority implements discretionary monetary policy, despite having two policy instruments of monetary base growth rate and nominal exchange rate depreciation, central bank could not manage expectations and would face inflation bias and higher volatilities.
  • Reza Taleblou, Mohammad Mahdi Davoudi Page 99
    In recent years, by using extreme value theory (EVT), researchers have estimated the market risk for rare events (crises) more accurately. This paper examines the different methods of measuring market risk at different levels of reliability. According to the assumptions of the EVT methods, measuring the effects of the financial crises on the value of assets requires a lot of time-series observations. Therefore, this paper has used four indices: total index, industry index, the first market index and the second market index of the Tehran stock exchange. The backtesting results showed that among the various methods, semi-parametric approach or the EVT approach in comparison with parametric (EWMA, MA, GARCH) and nonparametric approaches (Historical simulation) is more efficient and has a higher level of reliability. Also HS method shows acceptable results at high confidence level, while in calculating the value at risk in the 0.90 and 0.95 confidence levels, parametric methods (EWMA, MA, GARCH) provide more reliable results. Also the richness of the dynamics of GARCH and EWMA models are much more than the other models. In the next step by incorporating various models, the three models EWMA-EVT, GARCH-EVT and AWHS were made. Backtesting these three patterns showed that, AWHS and EWMA-EVT have provided the best results among various patterns, and have provided acceptable adequacy in estimating the value at risk at all levels of reliability. However; GARCH-EVT model shows acceptable results only in 0.999 reliability level.
    Keywords: Value at Risk, Market Risk, Parametric Estimation, Nonparametric Estimation, Extreme Value Theory (EVT)
  • Mehdi Yazdani, Ali Esmaeili Page 133
    Financial crises have been frequently occurred in the global economy, and due to the negative impacts of financial crises on the real sectors performances, the economists tried to predict them. This study tries to investigate the role of the trade flows on occurrence of these phenomena and also the effects of contagion on trade flows. Hence, a sample of the emerging markets countries is selected during 1990-2013, and the simultaneous equations method has been used with discrete dependent variable (contagion of financial crises) in panel data. The results show that the trade flows lead to the acceleration of the contagion of the financial crises and on the other hand, the trade flows has been decreased by financial crises in the selected emerging markets countries. Finally, similar to the probability for contagion of the financial crises, more financial and regional linkages can increase the trade flows among selected countries.
    Keywords: Financial Crises, Contagion, Trade Flows, Simultaneous Equation, Emerging Market
  • Madjid Hatefi Madjumerd, Gholamreza Zamanian, Mohammad Nabi Shahiki Tash Page 175
    The present study aims to interpret equity premium puzzle based on the bubble risk approach in Iran’s securities market for the period 1996:09-2016:10. To this end, discovery of bubbles, estimation of the Epstein-Zin Preferences function, and interpretation of equity premium are examined. After that, RTADF tests are used to discover bubbles and date their stamping. Research results indicate that the securities market has experienced six bubble periods and has not had bubble in 65 percent of the period. In addition, the Epstein- Zin Preferences function of this study is estimated using GMM method. In this stage, estimation of elasticity of intertemporal substitution parameter is very important since it is expected that the risk of bubble is used to describe a part of stock market’s risk. Results of the study indicate that market bubbles have boosted risk factors in the securities market. In addition, economic factors in the securities market of Iran are substantially risk averse. Findings show that based on the traditional approach, a comprehensive interpretation of equity premium puzzle could not be presented; while the new approach can ascertain 90 percent of equity premium.
    Keywords: Asset Pricing, Bubbles, Present Value Model, Epstein- Zin Preferences Function
  • Javad Ramezani, Yahya Kamyabi Page 207
    Successful investment requires identifying influential investment factors, its related risks and allocating optimal resources to obtain the highest returns. Individuals and institutional investors employ strategies to obtain additional return. One of these strategies is to determine the factors affecting risk and return in investment processes. This paper aims at examining the explanatory power of stock returns through the six-factor model and comparing Fama–French five-factor model, Carhart four-factor and Hou, Xue, Zhang (HXZ) q-factor models to determine the expected return on stocks of listed companies in Tehran Stock Exchange. Monthly data from the listed companies from 2002 to 2016 reveals that Fama–French five-factor model can explain stock returns better than Carhart four-factor model and HXZ six subscales. More importantly, adding momentum to the five-factor model did not increase the explanatory power. Also, the study showed that there were not significant results regarding Fama-french five-factor model of the value factor (HML) in Tehran Stock Exchange. Therefore, adding two factors of investment and profitability increases the explanatory power of the model.
    Keywords: Five Factor Fama-French Model, Momentum, Six Factor Model, Value Factor (HML)