فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 72 (پاییز 1396)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 72 (پاییز 1396)

  • 224 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/08/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید سپهردوست*، مهسا باروتی صفحات 1-40
    تاثیر تورم بر درآمدهای حقیقی مالیاتی و به تبع آن کسری بودجه به اثر تانزی مشهور است. از راهکارهای توصیه شده برای برون رفت نظام اقتصادی کشور در شرایط تحریم و کاهش اتکا به درآمدهای نفتی، بهبود عملکرد نظام مالیاتی کشور است و به همین دلیل ضرورت دارد به عوامل موثر بر عملکرد درآمدهای مالیاتی بیش ازپیش توجه شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر تورمی تانزی در کنار سایر متغیرهای کلان اقتصادی بر عملکرد نظام مالیاتی ایران است. برای این منظور، از روش اقتصادسنجی خود توضیح با وقفه های توزیعی (ARDL)، برای بررسی پ‍یامدهای بلندمدت و کوتاه مدت نرخ تورم و متغیرهای کلان اقتصادی طی سال های 1393-1363 استفاده شد. نتایج حاصل از بررسی نشان می دهدکه در کوتاه مدت و بلندمدت، متغیرهای نرخ تورم و سهم بخش کشاورزی، اثر منفی دارد و متغیرهای شاخص توسعه انسانی، مخارج دولت و سهم بخش های صنعت و خدمات با پیامدهای مثبت و معنی دار بر عملکرد نظام مالیاتی طی دوره موردبررسی مواجه است. نتایج بیانگر این واقعیت است که گسترش پایه مالیاتی در بخش تولیدی صنعت و خدمات، وصول به موقع درآمدهای مالیاتی از طریق کوتاه کردن دوره های مالیاتی همچنین حذف معافیت های مالیاتی غیراصولی موجب استحکام و کارایی نظام مالیاتی می گردد.
    کلیدواژگان: اثر تانزی، تورم، متغیرهای کلان اقتصادی، عملکرد مالیاتی، ARDL
  • اسفندیار جهانگرد*، علیرضا ناصری بروچنی صفحات 41-78
    در این مقاله با تلفیق الگوی داده- ستانده و خوشه بندی فازی، با ترکیب شاخص های بین بخشی، وزن اقتصادی و پتانسیل های اقتصادی هر بخش، بخش های کلیدی اقتصاد ایران با استفاده از جداول داده- ستانده سال های 1390 و 1385 شناسایی شده است. پیش از آن، برای حذف اثر نامطلوب داده های پرت بر خوشه بندی، داده های پرت شناسایی و به طور جداگانه خوشه بندی شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بخش های کلیدی اقتصاد ایران در گروه داده های پرت قرار دارد و می توان از جداسازی این داده ها برای شناسایی بخش های کلیدی اقتصاد در این روش استفاده کرد. با تفسیر نتایج خوشه بندی و تحلیل شاخص های تعریف شده، بخش های صنعتی و معدنی (ساخت سایر محصولات کانی غیر فلزی، ساخت فلزات اساسی، ساخت ماشین آلات و تجهیزات طبقه بندی نشده در جای دیگر، توزیع گاز طبیعی، سایر معادن و ساخت کک، فرآورده های حاصل از تصفیه نفت و سوخت های هسته ای) بخش های کلیدی اقتصاد ایران هستند. همچنین بخش «نفت خام و گاز طبیعی» از نظر صادرات و بخش های خدمات (عمده فروشی، خرده فروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها، امور عمومی، حمل ونقل جاده ای) و «کشاورزی و باغداری» از نظر اشتغال زایی، بخش های کلیدی اقتصاد ایران شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: بخش های کلیدی، خوشه بندی، منطق فازی، الگوریتم خوشه بندی فازی c-means نااقلیدسی (NERFCM)، تحلیل داده- ستانده
  • ساره حسینی، حمید امیرنژاد*، جعفر اولادی صفحات 79-102
    پارک های ملی از اکوسیستم های طبیعی جهان و حیاتی ترین بستر توسعه پایدار محیط زیست و پدیده های اکولوژیک محسوب می شوند که ارزش گذاری کارکردها و خدمات آن ها یکی از مهم ترین و موثرترین عاملی است که در پایداری آن ها نقشی اساسی دارد. برای نیل به این هدف در این تحقیق کارکردها و خدمات اکولوژی، اقتصادی و اجتماعی پارک ملی کیاسر در شمال ایران که شامل دو اکوسیستم جنگلی و مرتعی است با استفاده از روش های مستقیم بازار، انتقال منافع، روش های مبتنی بر هزینه و هزینه جایگزین مورد ارزش گذاری قرار گرفته است. در این تحقیق ارزش اقتصادی اکوسیستم جنگلی و مرتعی پارک ملی کیاسر در سال 1393 به ترتیب معادل 59/2132 و 47/61 میلیارد ریال تعیین شد. براساس نتایج حاصل شده، مجموع ارزش کل اقتصادی خدمات و کارکردهای پارک ملی کیاسر 29/2883 میلیارد ریال و ارزش اقتصادی هر هکتار آن حدود 59/388 میلیون ریال برآورد شده است. همچنین سه کارکرد حفاظت آب، تنظیم گاز و زیستگاهی بیشترین سهم، و دو کارکرد خاک زایی و اجتماعی کمترین سهم از ارزش اقتصادی پارک ملی کیاسر را به خود اختصاص داده اند. این نتایج بیانگر آن است که ارزش پارک ملی کیاسر از جنبه اکولوژی بیشتر از جنبه اقتصادی و اجتماعی است.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری اقتصادی، توسعه پایدار، اکوسیستم جنگل، اکوسیستم مرتع، پارک ملی کیاسر
  • تیمور محمدی، علی اصغر سالم، فاطمه میرمحمدعلی تجریشی * صفحات 103-126
    هزینه کودک یا مقیاس معادل، مفهومی مهم در موضوعات مرتبط با رفاه خانوارهاست و نقش مهمی را در اندازه گیری های فقر و نابرابری ایفا می کند. مقیاس معادل شاخصی است که درآمد خانوارها را به مقادیر سنجش پذیری از منظر رفاه تبدیل، و مشخصه های جمعیتی خانوارها و صرفه های مقیاس مصرفی را وارد برآوردهای رفاهی می کند. در این پژوهش، با استفاده از داده های درآمد و هزینه خانوارهای روستایی ایران در سال های 1387 تا 1391، مقیاس معادل یا هزینه نسبی هر کودک در خانوارهای روستایی ایران، با برآورد سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم و مقیاس گذاری قیمتی، به روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط غیرخطی اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد هزینه نسبی هر کودک در خانوارهای روستایی، معادل 15 درصد هزینه یک بزرگ سال است. در این مطالعه، با استفاده از برآوردهای انجام شده، وجود پیامدهای درجه دوم مخارج بر سهم های بودجه ای با معنی داری بالایی تایید می شود، همچنین مقیاس معادل عمومی، همراه با تغییرات قیمتی تغییر می کند. مقیاس معادل عمومی خانوارها با مشخصه های جمعیتی مختلف، به منظور محاسبه درآمد معادل و انجام مقایسه های رفاهی و فقر و نابرابری در میان خانوارهای روستایی در طول این دوره محاسبه می شود.
    کلیدواژگان: سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم، رفاه خانوار، هزینه نسبی کودک، رگرسیون های به ظاهر نامرتبط غیرخطی
  • سحر دشتبان فاروجی*، مجید دشتبان فاروجی صفحات 127-150
    در مقاله حاضر تاثیر تغییر ساختار سنی جمعیت بر مخارج تامین اجتماعی دولت بررسی می شود. در راستای نیل به این هدف، با استفاده از داده های اشاره شده در بازه زمانی فصل اول سال 1367 تا فصل چهارم سال 1392، رابطه موردنظر برآورد می شود. نتایج حاصل از برآورد نشان می دهد متغیرهای تولید ناخالص داخلی، کل درآمدهای دولت و ساختار سنی جمعیت، تاثیر مثبت و معناداری بر مخارج تامین اجتماعی دولت دارد؛ به طوری که با افزایش تعداد بازنشسته ها مخارج دولت افزایش می یابد. اطلاعات مربوط به سال 1393 در برآورد اولیه رابطه استفاده نشده است تا بتوان بر اساس آن قدرت پیش بینی الگو را خارج از محدوده برآورد محک زد. درنهایت مخارج تامین اجتماعی دولت پیش بینی شده معادل 4/312200 میلیارد ریال محاسبه شد که با مقایسه مقدار واقعی آن، 5/312206 میلیارد ریال حاکی از پیش بینی خوب الگو بوده است.
    کلیدواژگان: الگوی داده های ترکیبی با تواتر متفاوت، میداس، ساختار سنی جمعیت، تامین اجتماعی، تولید ناخالص داخلی
  • مهدی یزدانی*، حسن درگاهی، رقیه اکبری افروزی صفحات 151-186
    به طورکلی مهم ترین هدف مقام پولی از اعمال سیاست های پولی، ایجاد ثبات در متغیرهای کلیدی اقتصاد کلان به ویژه تورم، حول هدف تعیین شده است. با وجوداین، نقش متغیرهایی از قبیل نرخ ارز حقیقی تعیین کننده است. این مطالعه سعی دارد راهبرد پولی متناسب با اقتصاد کلان ایران را به منظور کاهش هرچه بیشتر آثار زیان بار بی ثباتی و شوک های اقتصادی تدوین کند. در این راستا با استفاده از الگوی سیاستی کینزین جدید، هدف گذاری تورمی منعطف برای اقتصاد ایران مطرح شده که در آن علاوه بر تورم، به متغیرهای تولید و نرخ ارز حقیقی نیز واکنش نشان داده می شود. به منظور برآورد روابط بین متغیرهای الگو و دست یابی به بهینه ها، از روش های کنترل بهینه و خودرگرسیونی با وقفه های گسترده و داده های فصلی طی دوره زمانی 1393:04-1370:01 استفاده شده است.
    بر اساس نتایج، زمانی که شکاف نرخ ارز حقیقی در سطح پایینی قرار دارد، وجود این متغیر در تابع هدف، به کاهش زیان مقام پولی منجر می شود؛ اما زمانی که شکاف نرخ ارز حقیقی در سطح بالایی قرار دارد، زیان مقام پولی در مقایسه با حالتی که نرخ ارز حقیقی در سیاست پولی حضور ندارد، بیشتر است. به صورت جمع بندی، بسته به نرخ ارز هدف، میزان شکاف نرخ ارز حقیقی از سطح هدف آن می تواند نتایج متفاوتی را در موردتوجه یا عدم توجه به این متغیر در سیاست گذاری پولی مطرح کند و مقام پولی بعد از کنترل تورم مزمن و رکود سخت، می تواند هدف تثبیت نرخ ارز حقیقی را نیز جزء اهداف سیاستی خویش قرار دهد.
    کلیدواژگان: هدف گذاری تورم، نرخ ارز حقیقی، کینزین جدید، تابع زیان مقام پولی
  • سامان قادری * صفحات 187-212
    پژوهش حاضر به بررسی اثر پسماند جانشینی پول در کشور ایران با استفاده از مدل پول در تابع مطلوبیت با حضور پول داخلی و پول خارجی می پردازد. در این راستا، برای برآورد حجم دلارهای در گردش در اقتصاد ایران از تعریف دیویژیای حجم پول بهره گرفته شده است. همچنین برای تحلیل تجربی روابط بلندمدت، مدل های مورد نظر با استفاده از روش خود رگرسیونی برداری با وقفه های توزیعی و رویکرد آزمون کرانه ها که پسران و همکاران (2001) ارائه کردند، طی دوره زمانی 93-1369 با تناوب فصلی تخمین زده شده اند. نتایج مقاله حاضر نشان می دهد اثر پسماند جانشینی پول در اقتصاد ایران تاییدشده است و به عبارت دیگر روند جانشینی پول کشور برگشت پذیر نیست؛ بنابراین پیشنهاد می شود که بانک مرکزی تاثیر پدیده پسماند دلاری شدن پول بر سیاست های پولی را مدنظر داشته باشد و هدف مهار تورم و کاهش نوسانات نرخ ارز به عنوان اصلی ترین دلایل جانشینی پول همچنان در اولویت سیاست های اقتصادی قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: اثر پسماند، جانشینی پول، شاخص دیویژیا، آزمون کرانه ها، ایران
|
  • Hamid Sepehrdoust *, Mahsa Barooti Pages 1-40
    One of the main policies for solving the problem of economic growth obstacles and eliminating the sole dependence of the economy on oil revenues is to improve the country's tax system performance. The purpose of the present study was to investigate the factors affecting the tax system performance in Iranian economy with special reference to Tanzi inflation effect. In order to achieve the research objectives, an Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL) was used to estimate the short-term as well as long-term effects of macroeconomic variables on tax system performance for the period 1984-2014, emphasizing on the Tanzi inflation effect as substantial factor. The results showed that in the long term and short term, the inflation rate and agriculture sector's value added have negative significant effects, while human development indicator, industry and service sector's value added and government's expenditures have positive significant effects on tax system performance in Iran during the period of the study.Therefore,effective measures are required to be adopted for the extension of tax bases in the industry as well as service sectors on the one hand, and timely collection of tax revenues through shortening the courses of tax collection is also recommended on the other. These steps along with removal of unnecessary tax exemptions would certainly cause strengthening the efficiency level of tax system performance in the Iranian economy.
    Keywords: Tanzi inflation effect, Macroeconomic Variables, Tax System Performance, ARDL
  • Esfandiar Jahangard *, Alireza Naseriborocheni Pages 41-78
    In this paper, we combine the input-output approach with fuzzy clustering using the input-output tables of 2011 and 2006 in order to identify the sectoral weights of the Iranian economy. The outliers were separately clustered in order to eliminate their undesirable effects on clustering. The results show that key economic sectors in the manufacturing and mining (non-metallic minerals, basic metals, machinery and equipment n.e.c., distribution of gaseous fuels through mains, other mining, coke and refined petroleum products and nuclear fuels), in Iran are outliers, hence, need to be separately clustered. Moreover, the key sectors are "crude petroleum and natural gas" - "wholesale and retail, maintenance and repair of motorcycles and related parts and accessories, public administration, land transport and agriculture" for export promotion and job creation, respectively.
    Keywords: Key Sectors, Clustering, Fuzzy Logic, NERFCM, Input-output Analysis
  • Sareh Hosseini, Hamid Amirnejad *, Jafar Oladi Pages 79-102
    National park is one of the world's natural ecosystems and the most vital environment for sustainable development of the environment and the ecological phenomenon whose valuation of their functions and services is one of the most effective factors in their stability. In order to achieve this goal, ecological and socioeconomic functions and services of Kiasar national park in northern Iran which include two forest and rangeland ecosystems using direct market methods, benefits transfer, cost-based methods and the replacement cost has been valued. In this research, the economic value of forest and rangeland ecosystem of Kiasar national park in 1393 was determined to be 2132.59 and 61.47 billion Rials, respectively. Based on the results, the total economic value of the services and functions of Kiasar national park is 883.2 billion Rials and the economic value per hectare is estimated at 388.59 million Rials. Also, three functions, water conservation, natural gas regulation and habitat have the highest share and two land and social functions have the lowest share of the economic value of the Kiasar national park. These results suggest that the national park Kiasar in terms of ecology more than the economic and social aspects.
    Keywords: Economic Valuation, Sustainable Development, Forest Ecosystem, Rangeland Ecosystem, National Park Kiasar
  • Teimour Mohammadi, Ali Asghar Salem, Fatemeh Mir Mohammad Ali Tajrishi * Pages 103-126
    Equivalence scale is an important concept in household welfare debates wich plays an important role in the measurement of poverty and inequality. Equivalence scale is an index that converts household's expenditures into comparable values. In this research, equivalence scale in terms of the relative cost of a child was estimated using Price scaling with a Quadratic Almost Ideal Demand System. The estimation method is nonlinear seemingly unrelated regressions and the estimation period is 2008-2012. Results indicate that one child costs about 15 percent of an adult in rural households and the quadratic expenditure effects is highly significant. It is concluded that the general equivalence scale, varies with price. Household's equivalence scales with different demographic characteristics is used to calculate equivalent income in this period in order to compare welfare, poverty and income inequality across rural households.
    Keywords: Quadratic Almost Ideal Demand System_Household Welfare_Relative Cost of a Child_Non-linear Seemingly Unrelated Regressions
  • Sahar Dashtban Farouji *, Majid Dashtban Farouji Pages 127-150
    In this paper, we will examine the effect of age structure of the population on the government’s social security expenses. For this purpose, we have estimated the corresponding function by using the relevant data in the period from thefirst season of 1367 to the fourth season of 1392. The results showed that GDP, general government revenues and age structure of population have positive and significant effects on government’s social security expenses. It means that if the number of retirees increases, the government’s expenses will increase as well. The results also showed that the government’s predicted social security expenses in the spring, summer, autumn and winter of 1393 are as follows: 311903.3 billion rials, 311928.2 billion rials, 312135.5 billion rials and 312200.4 billion rials, respectively.
    Keywords: Mixed Frequency Data Sampling, MIDAS, Age Structure of the Population, Social Security, GDP
  • Mehdi Yazdani *, Hassan Dargahi, Roghayeh Akbari Afrouzi Pages 151-186
    In general, the main objective of monetary policies is to stabilize the key macroeconomic variables, especially the inflation around its target. However, the role of some variables such as the real exchange rate can be important in optimal monetary policy responses to commodity terms of trade shocks in commodity dependent emerging market economies, such as oil-exporting countries. This study tries to examine the impacts of different monetary policy in order to minimize the adverse effects of the economic shocks, by considering the real exchange rate gap into the flexible inflation targeting rule, in the Iranian economy. Hence, using a new Keynesian model, the demand and Phillips curves are estimated by autoregressive distributed lags (ARDL) method, based on the quarterly data during 1991:Q1-2014:Q4 and then a loss function for the central bank is minimized subject to above equations, by using the optimal control approach. According to the results, when the real exchange rate gap is calculated based on the lower targets, existence of this variable in the loss function of the monetary authorities lead to lower losses. But the higher real exchange rate gap is accompanied by higher losses. For summary, dependent on the real exchange rate gap, the monetary author can use the target of the exchange rate as a policy target. However, the flexible inflation targeting monetary framework, with regards to real exchange rate targeting, is not optimal policy in case of more rigid exchange rate regimes.
    Keywords: Inflation Targeting, Real Exchange Rate, New Keynsian, Loss Function of the Monetary Authorities
  • Saman Ghaderi * Pages 187-212
    This study examines the hysteresis effect of currency substitution in Iran using a model of money-in-the-utility function with two currencies (home and foreign). In this respect, Divisia monetary aggregates has been used for calculating the dollars in circulating. The bounds testing approach to the analysis of level relationship proposed by Pesaran et al. (2001) and Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model have been used for Iranian quarterly data during 1990- 2014. The results indicate that there is evidence supporting the existence of the hysteresis effect of currency substitution in Iran. In other words, currency substitution process is irreversible. Therefore, it is suggested that the central bank consider the effect of the hysteresis of dollarization phenomenon on monetary policy and the purpose of controlling inflation and reducing exchange rate volatility as the main reasons of currency substitution, continues to be a priority for economic policy.
    Keywords: Hysteresis Effect, Currency Substitution, Divisia Index, Bounds Test, Iran