فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 73 (زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 73 (زمستان 1396)

  • 244 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباد تیموری *، محسن رنانی، عبدالحمید معرفی محمدی صفحات 1-43
    بدون تردید انسان اقتصادی که ویژگی بنیادین آن عقلانیت است، نقطه آغاز تحلیل های اقتصادی است. مفهوم عقلانیت، موضوع مورد بحث دهه های اخیر علوم اجتماعی، به ویژه علم اقتصاد، بوده است. اقتصاددانان متعارف اغلب فرض عقلانیت را به این معنا به کار می گیرند که عاملان اقتصادی از تمام پیامدهای احتمالی آگاهی دارند و قادر به انتخاب هایی منطقی و سازگار هستند که مطلوبیت آنها را حداکثر می کند. با این حال، منتقدان عقلانیت اقتصادی استدلال می کنند که این عاملان گاهی از خود رفتارهای غیرعقلانی بروز می دهند و همواره از تمام پیامدهای احتمالی انتخاب های خود آگاه نیستند. بسیاری از اقتصاددانان رفتاری و روان شناسان ادعا می کنند که عاملان اقتصادی به دلیل قابلیت های ذهنی محدود و شرایط محیطی خیلی خوب استدلال نمی کنند، این عاملان اغلب نمی دانند که چه چیزی برای آنها مفید است و به شیوه هایی نابهنجار، غیراستدلالی و ناسازگار رفتار می کنند.
    در این مقاله با یک رویکرد تطبیقی، نظریه انتخاب عقلانی و انتقادهای اقتصاد رفتاری به این نظریه مورد تحلیل قرار می گیرد. به علاوه، برای درک عمیق تر مفهوم عقلانیت اقتصادی و بررسی میزان انطباق آن با رفتار و توانایی های ذهنی انسان از یافته های جدید در مورد کارکرد مغز و اقتصاد آزمایشگاهی استفاده می شود. نتایج نشان می دهد، اگرچه می توان اذعان کرد که افراد با توجه به محدودیت ها و قابلیت های مغزی خود در تمام تصمیمات و انتخاب های روزمره از عقلانیت کامل پیروی نمی کنند، اما نمی توان وجود رفتارهای غیرعقلانی فراگیر در تمام جنبه های زندگی انسان را نیز تایید کرد و احتمالا انسان ها از آنچه اقتصاد رفتاری فرض می کند، عقلانی تر عمل می کنند.
    کلیدواژگان: انسان اقتصادی، عقلانیت، نظریه انتخاب عقلانی، اقتصاد رفتاری، علوم مغزی، اقتصاد آزمایشگاهی
  • مهدی هادیان *، حسن درگاهی صفحات 45-82
    هدف از این پژوهش، بررسی نقش سیاست‏های اقتصاد کلان در ثبات مالی اقتصاد ایران است. بدین منظور، با استفاده از رویکرد تعادل عمومی پویای تصادفی، الگویی طراحی شده که توانایی نشان‏ دادن تعامل بین بخش مالی و بخش حقیقی اقتصاد را داشته باشد. در مدل سازی بخش مالی، نظام بانکی به عنوان مهم ترین رکن این بخش در اقتصاد ایران با ویژگی های مختص آن مانند مطالبات معوق و انجماد دارایی بانک‏ها تحلیل شده است. نتایج حاصل از شبیه‏سازی مدل براساس اطلاعات فصلی اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1393-1369حاکی از آن است که کاربرد سیاست‏های ثبات سازی اقتصاد کلان، از طریق کاهش نوسانات متغیرهای بخش حقیقی و افزایش ثبات آن، باعث کاهش بی‏ثباتی و آسیب‏پذیری های بخش مالی می‏شود. در نتیجه، یکی از پیش‏شرط‏های ثبات در بخش مالی اقتصاد، داشتن بخش حقیقی باثبات است. همچنین به دلیل ارتباطات بخش مالی و بخش حقیقی، اثرات کاهش بی‏ثباتی‏ و آسیب‏پذیری های بخش مالی، سبب تقویت آثار سیاست‏های ثبات سازی اقتصاد کلان در بخش حقیقی می‏شود. این آثار در مجموع، باعث بهبود محیط اقتصاد کلان و افزایش رفاه عمومی می‏شود.
    کلیدواژگان: نظام بانکی، بخش حقیقی، سیاست های اقتصادی، ثبات مالی، DSGE
  • محسن زاینده رودی، علی رئیس پور، علیرضا شکیبایی، اسمعیل احمدی * صفحات 83-106
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی کارآیی اداره های امور مالیاتی استان های کشور و اثر آن بر درآمدهای مالیاتی است. برای این کار با توجه به نوع متغیرهای مورد استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) و از مدل BCC و مدل متغیرهای غیراختیاری (NCN) خروجی محور- بازده به مقیاس متغیر در سال های 1389 و 1392 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تنها 7 اداره شامل اداره امور مالیاتی استان های تهران، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، مرکزی، کرمان و خوزستان در این دو سال کارآ بوده اند که این مساله باعث شده است حدود 20 درصد از درآمد های مالیاتی به دلیل عدم کارآیی وصول نشود. همچنین نتایج نشان دهنده این مساله است که هرچند در سه سال اول برنامه پنجم توسعه، ارزش افزوده بخش های مختلف اقتصادی از نظر اسمی افزایش داشته است، اما رشد درآمد های مالیاتی نتوانسته با این بخش ها حرکت کند. بنابراین، چنانچه سازوکار مناسب برای الگوبرداری از اداره هایی که در این تحقیق به عنوان مرجع (Reference set) شناخته شده اند ایجاد شود، می تواند ضمن ارتقای کارآیی این اداره ها به سطح اداره های مرجع، تحقق درآمدهای مالیاتی و کاهش بودجه هزینه ای را نیز به دنبال داشته باشد. ضمن اینکه اعمال سیاست هایی در راستای افزایش ارزش افزوده بخش های مختلف اقتصادی به عنوان سیاست های خارج از اختیار سازمان مالیاتی نیز ضروری است.
    کلیدواژگان: مالیات، پایه مالیاتی، کارآیی، سازمان امور مالیاتی کشور، تحلیل پوششی داده ها (DEA)
  • جواد طاهرپور *، فرزانه صمدیان صفحات 107-130
    تزریق درآمدهای نفتی به منظور دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی در اقتصادهای رانتی، در بلندمدت آثار مخربی بر حوزه علم و دانش داشته است و خواهد داشت. در پیش گرفتن الگوی «تزریق درآمدهای نفتی» در نهایت، پیام هایی به بازیگران عرصه علم و دانش مخابره می کند که آنها را به سمت انتخاب مسیر «گسترش بی کیفیت آموزش» سوق می دهد. براساس چهارچوب تحلیلی ارایه شده در مطالعه حاضر، تسلط فضای رانتی حاکم، به ایجاد ساختار انگیزشی متکی به رانت جویی منجر می شود. در این شرایط، از یک سو، اولویت بخش تولیدی تغییر می یابد و دستیابی به کیک نفتی مبنای حداکثرسازی سود بنگاه ها قرار می گیرد و بنگاه ها را از علم و دانش و ارتباط با صنعت بی نیاز می کند. از سوی دیگر، دولت به پشتوانه درآمدهای نفتی برای ارتقای توان مالی و مدیریتی خویش، خود را از علم و دانش بی نیاز می یابد. در کنار اینها، دولت در تلاش برای دستیابی به توسعه علمی، الگوی تزریق درآمدهای نفتی را در پیش می گیرد که کاربست چنین الگویی نظام آموزشی را بی نیاز از ارتباط با سایر حوزه ها برای تامین مالی می کند. مجموعه این پیام ها در نهایت، نظام آموزشی را به سمتی سوق می دهد که در آن، کمیت در اولویت بوده و کیفیت فاقد اولویت است. داده های موجود در خصوص کمیت و کیفیت نظام آموزشی، ثبت اختراع، تعداد مقالات و منابع تامین مالی نظام آموزشی به خوبی الگوی نظری ارایه شده در مطالعه حاضر را تایید می کنند.
    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، نفرین منابع، اقتصاد رانتی، توسعه اقتصادی، نظام آموزشی
  • رضا یوسفی حاجی آباد، زهره هوشمند *، مریم خوشنویس صفحات 131-157
    هدف تحقیق حاضر، بررسی اثرات متقابل ریسک، ناکارآیی و انباشت سرمایه در نظام بانکداری ایران است. برای این منظور، داده های ترکیبی بانک های تجاری و تخصصی ایران، طی سال های 1391- 1378 جمع آوری شده و با استفاده از سیستم معادلات هم زمان و روش حداقل مربعات دومرحله ای با اثرات ثابت (FE2SLS)[1]، مورد بررسی قرارگرفته است، در مجموع، نتایج به دست آمده وجود هم زمانی بین ریسک، ناکارآیی و انباشت سرمایه را در نظام بانکداری ایران مورد تایید قرار می دهد. نتایج حاکی از آن بوده که با کاهش کیفیت وام های اعطایی، ناکارآیی نظام بانکی افزایش داشته است. انباشت سرمایه باعث کاهش ناکارآیی هزینه و بهبود عملکرد نظام بانکی می شود. همچنین نرخ رشد وام ها به طور معنا دار بر عملکرد هزینه ای نظام بانکی موثر بوده است. نتایج برآورد پارامترهای معادله ریسک بانک ها نیز نشان می دهد که با افزایش ناکارآیی هزینه نظام بانکی، کیفیت وام های اعطایی توسط این نظام کاهش یافته و انباشت سرمایه نیز اثرات منفی بر کیفیت شاخص ریسک پذیری نظام بانکی داشته است. از سوی دیگر، به دلیل ناکارآیی هزینه نظام بانکی و بازده دارایی ها بر انباشت سرمایه، بانک هایی که به لحاظ عملکرد ناکارآ بوده اند، از نظر تجهیز و انباشت سرمایه نیز در وضعیت مناسبی قرار نداشته اند.
    کلیدواژگان: ریسک، انباشت سرمایه، ناکارآیی، سیستم معادلات هم زمان، روش تابع مرزی تصادفی، فرضیه مخاطرات اخلاقی، بانک
  • صالح قویدل *، نسیم میرغیاثی صفحات 159-196
    در این تحقیق اثر پیری جمعیت بر رشد اقتصادی با توجه به متغیر رشد جمعیت و شاخص امید به زندگی برآورد می شود. برای این منظور از روش تفاضل گیری، میانگین زدایی و روش متغیرهای مجازی در داده های تلفیقی شامل 146 کشور طی سال های 2013-1990 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، اثر منفی پیری جمعیت بر رشد اقتصادی در کشورهایی ظاهر می شود که شاخص امید به زندگی آنها بالای70 سال باشد و در کشورهایی که امید به زندگی پایین 70 سال است، اثر پیری جمعیت بر رشد اقتصادی منفی نیست. همچنین نتایج این مقاله نشان می دهد، نرخ رشد جمعیت در صورتی بر رشد اقتصادی اثر مثبت می گذارد که جمعیت بالای 65 سال حداقل 18 درصد و حداکثر 21 درصد از کل جمعیت باشد. در کشوری که جمعیت بالای 65 سال بیش از درصد یادشده است، اثر مثبت رشد جمعیت بر رشد اقتصادی تضعیف می شود.
    کلیدواژگان: پیری جمعیت، رشد اقتصادی، امید به زندگی، رشد جمعیت
  • جواد هراتی *، غلامرضا زمانیان، حجت تقی زاده صفحات 197-236
    انرژی به عنوان یکی از مهم ترین و ضروری ترین عوامل تولید و محصول نهایی، از جایگاه ویژه ای در رشد و توسعه اقتصادی کشورها برخوردار است. در این تحقیق، رابطه پویای بین توسعه مالی و مصرف انرژی بر اساس مدل سیستم GMM در 53 کشور درحال توسعه و 47 کشور پیشرفته طی دوره 2014- 2000 مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج نشان می دهد، درآمد ملی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی در هر دو گروه از کشورها اثر مثبتی بر مصرف انرژی دارد. نحوه اثرگذاری قیمت انرژی بر مصرف انرژی در کشورهای درحال توسعه و پیشرفته کاملا متضاد است. بازار پول در هر دو گروه کشورهای درحال توسعه و پیشرفته نسبت به بازار سرمایه از نقش موثرتری بر کاهش مصرف انرژی برخوردار است. علاوه بر این، در هر دو گروه از کشورهای مورد مطالعه توسعه مالی از طریق بازار پول به شکل U معکوس بر مصرف انرژی تاثیر دارد، در حالی که اثر توسعه مالی از طریق بازار سرمایه برای کشورهای درحال توسعه به شکل U و برای کشورهای پیشرفته به شکل U معکوس است. این نتایج از نظر طراحی سیاست های مدیریت منابع انرژی و توسعه پایدار برای سیاست گذاران در کشورهای مختلف مهم است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، بازار سهام، بانکداری، مصرف انرژی، تحلیل مولفه های اساسی، برآورد GMM
|
  • Ebad Teimouri *, Mohsen Renani, Abdolhamid Moarefi Mohammadi Pages 1-43
    The starting point of economic analyses undoubtedly is homo economicus, whose fundamental characteristic is rationality. In recent decades, the notion of rationality has been the subject of debates in social sciences, particularly economics. Conventional economists often employ the assumption of rationality in the sense that economic agents are aware of all potential consequences and capable of logical and consistent choices that maximize utility. However, critics of economic rationality argue that these agents sometimes exhibit irrational behaviors and are not always aware of all the possible consequences of their choices. Many of the behavioral economists and psychologists maintain that economic agents do not reason very well, that these agents often do not know what is good for them and that they behave in odd, non-reasoning, inconsistent ways, because of their limited mental capabilities and environmental conditions. In this article, with a comparative approach, the rational choice theory and criticisms of behavioral economics to it are analyzed. Moreover, new findings of brain function and experimental economics are examined to a deeper understanding of economic rationality and assessment its compliance with human behavior and mental abilities. The results show that although it can be acknowledged that people with regards to their limitations and capabilities of the brain do not follow perfect rationality in all everyday decisions and choices, the existence of pervasive irrational behavior can’t be recognized in all aspects of human life and people probably act more rational than what behavioral economics assumes.
    Keywords: Homo Economicus, Rationality, Rational Choice Theory, Behavioral Economics, Brain Science, Experimental Economics
  • Mehdi Hadian *, Hassan Dargahi Pages 45-82
    The aim of this study is to investigate the role of macroeconomic policies in the financial stability of Iran’s economy. Based on Dynamic Stochastic General Equilibrium models, a model capable of tracing interactions between the real and the financial sectors has been constructed. In the financial modeling, the characteristics of Iran banking system, such as NPLs and frozen assets, have been incorporated. The results of simulations based on quarterly data of Iran economy during 1990-2014 show that stabilization policies are able to restrict financial vulnerabilities by reducing the fluctuations of the real sector variables. As a result, the stability of the real sector is a prerequisite for the stability of the financial sectors. Also due to the financial and real sector communications, the effects of declining vulnerabilities of the financial sector enhance the impacts of stabilization policies in the real sector. These effects result in the improvement of macroeconomic environment and increase in social welfare.
    Keywords: Banking System, Real Sector, Macroeconomic Policies, Financial Stability, DSGE
  • Mohsen Zayanderoodi, Ali Raeispour, Alireza Shakibaee, Esmail Ahmadi * Pages 83-106
    The purpose of this research is to investigate the efficiency of provincial tax affairs offices and their effect on tax revenues. To do this, depending on the type of variables used, DEA and BCC model, and the non-Controllable variables model (NCN) output-axis-return to variable scale (VRS) were used in the years 2010 and 2013. The research results show that only 7 tax administrations include tax offices in provinces Tehran, Boosher, Hormozgan, Sistan va Baloochestan, Markazi, Kerman and Khoozestan were efficient in these two years. This has made about 20% of tax revenue is not received due to inefficiency. The results also indicate that, although in the first three years of the fifth development plan, the value added of various sectors of the economy has increased nicely, but tax revenue growth has failed to move with these sectors. Therefore, if an appropriate mechanism for modeling the offices identified in this study as a reference can be created, it can also increase the efficiency of these departments at the level of the reference agencies, achievement of tax revenues and lower budget expenditures. Moreover, it is necessary to apply policies to increase the value added of various economic sectors as policies outside the control of the tax organization.
    Keywords: Tax, Tax base, Efficiency, Tax Administration, Data Envelopment Analysis(DEA)
  • Javad Taherpoor *, Farzaneh Sanadian Pages 107-130
    The strategy of using oil income to achieve economic growth and development in rentier economies can have devastating effects on the scientific field in the long-run. Pursuing the strategy of “injecting oil income” ultimately sends signals to players in the scientific field which encourages them to follow the path of “expanding low-quality education”. Based on the analytical framework presented in this study, domination of a rentier environment in an economy leads to establishment of a rent-seeking incentive structure. In this situation, on the one hand, the priorities of firms in production sector are changed and reaching some parts of benefits in oil sector of the economy becomes the basis of profit-maximizing of firms and these firms find themselves not dependent on science and knowledge. On the other hand, based on oil income, government finds itself needless of science and knowledge to promote its own financial and managerial capacities. In addition, the government uses the injection of oil income to achieve scientific development, which application of this method makes education system needless of financing through other sectors of the economy. The set of these consequences at last leads the education system towards the path of prioritizing quantity and disregarding quality in its activities. Available data regarding the quantity and quality of efforts in Iranian education system, including number of patents and innovations, number of academic articles and the sources of financing in education system verifies the theoretical framework presented in this paper.
    Keywords: Oil Income, Resource Curse, Rentier Economy, Economic Development, Education System
  • Reza Yousefi Hajiabad, Zohreh Hooshmand *, Maryam Khoshnevis Pages 131-157
    The main purpose of this paper is to investigate the interaction effects of risk, capitalization and inefficiency in Iran's banking system. For this purpose, combined data of commercial and private banks of Iran in years (1999-2012), were collected and analyzed using simultaneous equation approach and fixed effects two-stage least squares (FE2SLS), The results confirm the belief that these three variables are simultaneously determined. The results indicate that relationship between inefficiency with quality of loans is significant and positive. Capitalization and loan growth have positive effect on inefficiency. Capital accumulation will decrease quality loans. Capital accumulation also has negative effects on the quality of banking risk indicator.On the other hand ,due to the inefficiency of the banking system's cost and return on assets on capital accumulation, banks that arent in a good position in terms of performance, are not in a right position in terms of equipping and capital accumulation either.
    Keywords: Risk, Capitalization, Inefficiency, Simultaneous Equation Approach, Stochastic Frontier Approach, Moral Hazard Hypothesis, Bank
  • Saleh Ghavidel *, Nasim Mirghiyasi Pages 159-196
    In this paper, the impact of population aging on economic growth is estimated regarding the population growth factor and life expectancy index. For this purpose, the methods of differentiation, averaging and virtual variables have been utilized through the compilation of the data gathered from 146 countries during 1990-2013 aimed at controlling the unobservable factors. The results demonstrate that the negative impact of population aging on economic growth appears in countries wherein the life expectancy index is above 70 whereas in countries with a life expectancy of less than 70 years the impact of population aging on economic growth is not negative. Furthermore, the results of this research show that the population growth rate has a positive effect on economic growth only when the population above 65 years old accounts for at least 18% and a maximum of 21% of the total population. In countries wherein the population over 65 exceeds the above-mentioned percentage, the positive effect of population growth on economic growth is undermined.
    Keywords: Population Aging, Economic Growth, Life Expectancy, Population Growth
  • Javad Harati *, Gholamreza Zamanian, Hojat Tagizadeh Pages 197-236
    Energy, one of the most essential and important factors of production and the final product, has an important role in the growth and economic development. This research examines the dynamic relationship between financial development and energy consumption based on GMM estimation in 53 developing countries and 47 advanced countries over the period 2000-2014. The results showed the positive impact of direct foreign investment and national income on energy consumption in the two groups of countries. Energy prices had a completely opposite effect on energy consumption in developing and advanced countries. The results also indicated that in both developed and advanced countries the money market plays a more effective role in reducing energy consumption in comparison with the capital markets. While the effect of financial development through the money market on energy consumption is U- inverse shape in both groups of countries, this effect through the capital market is U-shape and U-shape inverse for developing countries and advanced countries, respectively. These results might have important policy implications for energy management policymakers and authorities to achieve sustainable development in different countries.
    Keywords: Financial Development, Stock Market, Banking, Energy Consumption, Principal Component Analysis, GMM Estimation