فهرست مطالب

رویکردهای نوین آموزشی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1389)

نشریه رویکردهای نوین آموزشی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نجفی، مهدی کریمی، علی قهرمانی فرد، سید مرتضی رضوانی صفحه 1
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین ابعاد جو اخلاقی و رضایت شغلی کارکنان اداره های آموزش و پرورش شهر اصفهان در سال تحصیلی 89-1388 بود. روش پژوهش توصیفی(همبستگی) بوده، جامعه مورد مطالعه شامل 735 نفر از کارکنان شش ناحیه آموزش و پرورش شهر اصفهان بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقهای متناسب با حجم نمونه تعداد 205 نفر از کارکنان انتخاب شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه بود: اولی مربوط به جو اخلاقی در سازمان، دارای 29 سوال و نه بعد توسط ویکتور و کالن(1987) و پرسشنامه دوم مربوط به رضایت شغلی، دارای 20 سوال که توسط لی(2000)، با مقیاس پنج درجهای لیکرت ساخته شده اند، استفاده شد. ضریب پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ در جو اخلاقی (76/0) و رضایت شغلی (87/0) به دست آمد. برای تعیین میزان همبستگی بین ابعاد جو اخلاقی و رضایت شغلی از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که جو نفع شخصی با رضایت شغلی رابطه داشت (05/0.(P< و ابعاد منفعت سازمان و کارایی، دوستی، اخلاق شخصی و رویه های سازمانی هیچ رابطهای با رضایت شغلی نداشتند (05/0P>). همچنین، جو علایق تیمی، مسئولیت اجتماعی و قوانین و کدهای حرفهای رابطه مثبت و معناداری با رضایت شغلی داشته است (05/0P<).
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، جو خودخواه، جو خیرخواه، جو اصولی، رضایت شغلی، اداره آموزش و پرورش
  • عفت توانایی شاهرودی، بهروز مهرام صفحه 23
    در این مطالعه که با هدف بررسی توانمندی معلمان مقطع ابتدایی و رابطه آن با فرهنگ سازمانی و مولفه های آن انجام شده، راهکارهایی برای بهینه سازی هرچه بیشتر مولفه های سازمانی در جهت افزایش توانمندی کارکنان ارائه شده است. این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی و تلفیقی از دو روش پیمایشی و همبستگی انجام شده است. قلمرو زمانی پژوهش سال تحصیلی 87- 1386 بوده است. کلیه معلمان مقطع ابتدایی ناحیه 4 آموزش و پرورش مشهد، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل داده اند. حجم نمونه این پژوهش برا بر با 144 نفر بوده است. داده های مورد نیاز از طریق دو پرسشنامه توانمندسازی با پایایی90/0 و فرهنگ سازمانی با پایایی 89/0 جمع آوری شده و ازطریق آزمون های آماری رگرسیون چندگانه، همبستگی پیرسون، مقایسه میانگین با یک ارزش ثابت و آزمون مقایسه دو میانگین مستقل تحلیل شده است. براساس یافته ها، وضعیت توانمندی معلمان در مدارس مورد پژوهش، از متوسط بیشتراست و تفاوت معناداری میان نمره های توانمندی معلمان بر اساس جنسیت وجود ندارد. درحالی که همه مولفه های فرهنگ سازمانی، دارای رابطه ای مستقیم و معنی دار با نمره توانمندی معلمان مورد پژوهش بوده است، نتایج نشان دادکه نمره توانمندی معلمان تنها از طریق مولفه خطرپذیری و با 95/0 اطمینان قابل پیش بینی است.
  • فریناز خورسندی، منوچهر کامکار، مختار ملک پور صفحه 41
    این تحقیق به بررسی رابطه بین پنج عامل عمده شخصیت و راهبردهای یادگیری خود- تنظیمی پرداخته است. نمونه تحقیق، متشکل از 175 دانش آموز (83 پسر و 92 دختر) بودند که به صورت خوشه ایو سپس تصادفی ساده از میان دبیرستان های نواحی پنجگانه اصفهان انتخاب گردیدند. برای سنجش پنج عامل شخصیت از پرسشنامه NEO-FFI و برای سنجش راهبردهای خود- تنظیمی از پرسشنامه MSLQ استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل واریانس نشان داد که بین میانگین های راهبردهای یادگیری دختران و پسران تفاوت معنی داری (01/0>P) وجود ندارد. همچنین، تحلیل واریانس میانگین های پنج عامل عمده شخصیت در دو جنس، گویای آن بود که دو عامل «توافق پذیری» و «وجدان گرایی» تفاوت معنی داری (05/0>P) دارند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که در گروه دختران، عامل «وظیفه شناسی» با راهبرد«خود-تنظیمی» رابطه مثبت و معنی داری (01/0>P) داشت. در هر دو گروه دختران و پسران، عامل «وجدان گرایی» با راهبردهای «شناختی»، راهبرد «ارزش گذاری درونی» وراهبرد «خودکارآمدی»، رابطه مثبت معنی داری (1 0/0>P) داشته اند. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر موید آن است که توجه به صفات شخصیت در راهبردهای یادگیری خود- تنظیمی حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: الگوی پنج عاملی، راهبردهای خود، تنظیمی، دانش آموزان دبیرستانی
  • مهدی اکبرزاده_فائزه هزاردستان_محمدرضا ع ابدی_ایران باغبان_هادی فراست صفحه 65
    فرم رجحان به فعالیتهای سیاهه کروی فردی(فرم رجحان به فعالیت های سیاهه کروی فردی)، ابزاری جدید در زمینه سنجش تیپ های رغبت مسیر شغلی بر اساس مدل کروی مسیر شغلی است. به منظور هنجاریابی و تعیین پایایی و روایی این ابزار، یک نمونه 451 نفری از دانش آموزان دبیرستانی(210 مرد و 241 زن) به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند تا فرم رجحان به فعالیت های سیاهه کروی فردی و رغبت سنج تحصیلی و شغلی هالند را تکمیل کنند. بنابر نتایج تحلیل به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS 16، به روش محاسبه همسانی درونی، با استفاده از آلفای کرونباخ، پایایی خوبی در همه مقیاس های هجده گانه مشاهده شد(70/0=min، 86/0=max، 79/0=m، 04/0=SD)، ضرایب بازآزمایی نیز پایایی قابل قبولی را در همه زیر مقیاس ها نشان داد 71/0=min، 77/0=max، 75/0=m، 02/0=SD). محاسبه ضرایب همبستگی نمره های در زیر مقیاس های هجده گانه، روایی (از نوع سازه همگرا و واگرا، و ساختاری) مناسبی را در تمام مقیاس ها، بجز در مقیاس خدمات شخصی نشان داد. به منظور ارایه معیاری برای تبدیل نمره های خام به نمره های استاندارد T، جدول میانگین و انحراف معیار برای تمام زیرمقیاس ها به تفکیک جنسیت ارایه شد. نتایج شواهدی را در حمایت از روایی و پایایی مقیاس ها و قابلیت سنجش رغبت های مسیر شغلی با این ابزار و همچنین مدل کروی، در مطالعات بین فرهنگی نشان داد. چند مورد پیشنهادهای پژوهشی نیز در بخش بحث و نتایج ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مدل کروی رغبت های شغلی، هنجاریابی، پایایی و روایی، فرم رجحان به فعالیت های سیاهه کروی فردی، مطالعات بین فرهنگی
  • ناهید نادری، رضا هویدا، علی سیادت، محمدرضا نادری صفحه 97
    این مقاله با هدف بررسی و تبیین رابطه عدالت سازمانی با مولفه های ارزیابی عملکرد کارکنان شرکت پالایش نفت اصفهان تدوین شده است. جامعه آماری شامل کارکنان رسمی مشغول به خدمت شرکت پالایش نفت اصفهان بود که191 نفر با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای متناسب با حجم به عنوان نمونه برای پاسخگویی به پرسشنامه ها انتخاب گردیدند. به منظور جمع آوری داده ها از فرم ارزیابی عملکرد کارکنان و پرسشنامه محقق ساخته عدالت سازمانی استفاده شد که از روایی صوری و محتوایی برخوردار بود. پایایی پرسشنامه عدالت سازمانی از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 89/0 محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان داد بین عدالت سازمانی و ارزیابی عملکرد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد(05/0= P). بهترین پیش بین های مولفه های مدیریت ادراکی و کیفیت کاری به ترتیب عدالت تعاملی و توزیعی بود که به ازای یک واحد افزایش در دو عدالت مذکور، به ترتیب به مدیریت ادراکی و کیفیت کاری233/0 و 175/0 افزوده می شود. همچنین، بهترین متغیر پیش بین در مولفه های ارتباط کاری با دیگران و ارتباط اخلاقی عدالت تعاملی بود که به ازای یک واحد افزایش در آن به ترتیب در مولفه های ارتباط کاری وارتباط اخلاقی با دیگران 332/0و 171/0 افزوده می شود.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، ارزیابی عملکرد، کیفیت کاری، مدیریت ادراکی
  • محمدتقی ایمان، گلمراد مرادی صفحه 113
    یکی از مسائلی که امروزه مهاجران و به خصوص زنان مهاجر در جامعه مقصد با آن رو به رو هستند، وضعیت سلامتی آنهاست. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین شیوه های فرهنگی مقابله و بهداشت روانی زنان مهاجر است. این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه زنان مهاجر در شهر کرمانشاه بوده که 200 نفر به عنوان نمونه به شیوه تصادفی برای مطالعه انتخاب شدند. از اعتبار صوری برای روایی و آلفای کرونباخ برای پایایی ابزار تحقیق استفاده شد و از روش های آماری ضریب همبستگی و تحلیل واریانس برای آزمون فرضیه ها و رگرسیون و تحلیل مسیر برای سنجش مدل استفاده شد. براساس یافته های تحقیق بین سلامت روانی و متغیرهای تحصیلات(44/0=r)، مدت اقامت(18/0=r)، میزان درآمد(74/0=r)، شیوه عقلایی(77/0=r)، شیوه اجتنابی(42/0=r) و شیوه احساسی(61/0-=r) رابطه معناداری وجود دارد. نتایج ضریب رگرسیونی نشان می دهد که سه متغیر شیوه های عقلایی(64/0Beta=)، درآمد(49/0Beta=) و شیوه احساسی(28/0Beta=-)، وارد معادله شده و در مجموع 47/0 از واریانس متغیر وابسته را تبیین و توضیح کرده اند(47/0=R2). نتایج تحقیق این واقعیت را نشان می دهد که هر اندازه افراد مهاجر از شیوه عقلایی در برخورد با فشارهای روانی ناشی از مهاجرت به محیط فرهنگی جدید استفاده کنند، از سلامتی بهتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، مهاجرت، شیوه های مقابله، فرهنگ، زنان
  • زهرا کشتکار، احمد شعبانی، علی سیادت صفحه 141
    این پژوهش به بررسی امکان استقرار مولفه های مدل مدیریت کیفیت بنیاد اروپایی در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران، و شهید بهشتی پرداخته است. در این بررسی جامعه آماری را مدیران و کتابداران کتابخانه های این سه دانشگاه تشکیل داده اند. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های t تک متغیره، t مستقل، و تعقیبی LSD استفاده گردید. نتایج نشان داد که امکان استقرار نه مولفه (رهبری، خط مشی و استراتژی، کارکنان، شراکت ها و منابع، فرایندها، نتایج مراجعان، نتایج کارکنان، نتایج جامعه، و نتایج کلیدی عملکرد) در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران، و شهید بهشتی وجود دارد. از آنجا که در این پژوهش نظرهای کارکنان کتابخانه های این سه دانشگاه درباره امکان استقرار مولفه های این مدل بر اساس ویژگی های جمعیت شناختی (جنسیت، سمت، رشته تحصیلی، مدرک تحصیلی، سال های خدمت، و دانشگاه) بررسی شد، نتایج نشان داد که بین نظرهای کارکنان در مورد امکان استقرار مدل مدیریت کیفیت بنیاد اروپایی بر اساس جنسیت، سمت، رشته تحصیلی، و مدرک تحصیلی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P)، لیکن بین نظرهای کارکنان مورد مطالعه در خصوص امکان استقرار این مدل بر اساس سال های خدمت و دانشگاه تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران، شهید بهشتی، مدل مدیریت کیفیت بنیاد اروپایی
|
  • M. Najafi, M. Karimi, A. Ghahramani Fard, S. M. Rezvani Page 1
    The purpose of this research was to study the relation between ethical climate dimensions and Job satisfaction among employees at Isfahan office of Education in academic year 138889. Research method was descriptive (correlative) and statistical population of the study were all 735 employees of all six educational districts of Isfahan that 205 of them were selected as statistical sample. Research instruments were two questionnaires: first، victor and collen's ethical climate (1987) with 29 items and nine dimensions; second، lee (2000) (1987) with 29 items and nine likert scale. Reliability coefficients of questionnaire were calculated through chronboch alfa at 076 and 087 respectively. Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to determine the amount of correlation between ethical climate dimensions and Job satisfaction. Findings showed that personal Profit had relation with Job satisfaction but dimensions of organizational profit، efficiency، empathy، personal morality، and organizational procedures had no relation with Job satisfaction. Also، climate of team work، social accountability، rules and professional codes had positive and significant relation with Job satisfaction.
  • E. Tavanaei, Shahroodi, B. Mahram Page 23
    In this study which was done to investigate teachers capabilities at elementary schools and its relation to organizational culture dimensions، suggestions are made to optimize organizational dimensions in order to increase employees capabilities. This research was done using descriptive and mix method. Time period of the study was academic year of 138687. Statistical population of the study were all elementary school teachers of Mashhad district 4. Statistical sample of this research was 144 teachers. Data were collected using two questionnaires of empowering and organizational culture with reliability of. 90 and. 89 respectively. Collected data were analysed using multiregression، pearson correlation، comparing average with one fixed value and comaring two independent averages. Based on findings، status of teachers capabilities in considered schools is greater than average and there was no significant difference between teachers capability grades based on gender، while all organizational culture items have direct and significant relation with observed teachers capabilities grade. Findings showed that teachers capabilities grade is predictable only through risktaking item with. 95 confidence.
  • F. Khorsandi M. Kamkar, M. Malekpour Page 41
    This research has studied the relation between five basic factor of personality and selfregulated approach of learning. Research sample consisted of 175 students (83 boys and 92 girls) who were selected randomly out of five Isfahan educational districts high school. To measure five factors of personality NEOFFI and for selfregulated approaches، MSLQ questionnaires were used. Results of variance analysis showed that there is no significant difference between learning approaches averages of girls and boys students (p<0. 01). Also، analysis of variance of five basic factors of personality indicated that two factors of social acceptability and dutifulness have significant difference (P<0. 05). Results of regression analysis significant relation with selfregulated approach (P<0. 01). In both boys and girls، dutifulness or conscientiousness had positive and significant relation with cognitive، internal valuating، selfefficacy approaches (P<0. 01). In general، research results confirms that attention to personality traits in important in selfregulated learning approaches.
  • M. Akbarzadeh, M.A., F. Hezardastan, M.A., M. R., Abedi, I. Baghban, H. Farasat Page 65
    Occupational preference form of Personal Globe is a new instrument for measuring work engagement types. In order to normalization and examining the reliability and validity of (OPPGI)، a sample of 451 high school students (210 boys and 241 girls) were selected randomly to complete Holland's educational and occupational preference inventory. Results of internal consistency using SPSS 16 through Chronbach alfa، showed good reliability in all 18 scales (+min=0. 71، max=0. 86، m=0. 79، SD=0. 04). Retesting coefficients also showed an acceptable reliability in all subscales (min=0. 71، max=0. 77، m=0. 75، SD=. 02). Calculation of correlation coefficient grades in all 18 scales showed good validity for original، eclectic and structural type، except for personal services. In order to present a yardstick for transforming raw grades into standard grades T، atable of averages and standard deviation for all subscales in terms of gender were provided. Results of this study showed evidence in support of cross cultural validity and reliability of career typology and efficacy in assessing the vocational interests، occupational preference form of personal globe inventory. Few research suggestions are provided in the discussions and results.
  • N. Naderi, R. Hoveida, A. Siadat, M. R. Naderi Page 97
    This article aimed at to study and explain relation of organizational Justice with Performance evaluation items among employees at Isfahan refinery company. Statistical population consist of tenure employees who were active at Isfahan refinery that out of them 191 were selected randomly as sample to answer the questionnaire items. To collect data، employees performance evaluation form and researchers made organizational Justice questionnaire were used which possessed face and content validity. Organizational Justice questionnaire reliability was calculated at. 89 using Charonbach alfa coefficient. Research findings showed that there is positive and significant relation between organizational Justice and performance evaluation (p=0. 05). Best predicts for conceptual management and work quality wereinteractive and distributive Justice respectively، that instead of one unit in both، can add to conceptual management and work quality. 233 and. 175 respectively. Also، best predictive variable for work relation item with others and ethical relation، was interactive Justice that for one unit increase in it،. 332 and. 171 were added to work relation and ethical relation with others respectively.
  • M. T. Eman, G. Moradi Page 113
    One of the issues that nowadays immigrants and especially migrant women are faced with in destination community is their health. The main purpose of this research is to study relation between cultural methods of confronting and psychological health of migrant women. Research method was descriptive and research instrument was questionnaire. Statistical population of the study was migrant women in Kermanshah that 200 of them were selected randomly as sample. Face validity and chronbach alfa were used for reliability of research instrument، and regression analysis and Anova were used to test research hypothesis. Based on research findings there is significant relation between psychological health and variables of education (r=. 77)، duration of residing (r=. 18)، level of income (r=. 75)، rationality method (r=. 77)، avoidance method (r=. 42)، and emotional method (r=. 61). Results of regression coeficients showed that three variables of rationality (Bata=. 64)، income (Beta=049) and emotional (Beta=028) were entered into equation and all together explain 47 percent variance of dependent variable (R 2 =. 47). Finding of this research show this fact that if migrant people use more rationality model in confronting with psychological stresses due to migration to new cultural environment، they will have better health.
  • Z. Keshtkar A. Shabani, A. Siadat Page 141
    This research has studied the feasibility of EFQM indictors at Iran، Tehran، and Shahid Beheshti medical sciences universities libraries. Statistical population of this study consists of all managers and librarians at these three universities. Collected data were analysed using ttest، independent t، and LSD. Findings showed that there is possibility of implementing nine indicators (leadership، policy and strategy، employees، partnerships and resources، processes، customers results، employees results، community results، and key performance results) at Iran، Tehran، and Shahid Beheshti medical sciences universities libraries. Since، in this research، employees point of views at these three universities about feasibility of model indicators based on demographic characteristics (gender، position، field of study، educational certificate، years of service، and university) were studied، results showed that there is significant difference between employees point of views with regard to feasibility of European Foundation Quality Management based on gender، position، field of study، and educational certificate (P<. 05). But، there was no significant difference between employees point of views with regard to feasibility of EFQM based on years of service، and university.