فهرست مطالب

رویکردهای نوین آموزشی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1390)

نشریه رویکردهای نوین آموزشی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بی بی عشرت زمانی، ذوالفقار سعیدی، احمد عابدی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی و پایداری تاثیر استفاده از چندرسانه ای ها بر میزان خودتنظیمی یادگیری و پیشرفت تحصیلی درس ریاضی دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان های دولتی ایذه انجام گرفت. روش پژوهش آزمایشی بود. در این پژوهش 40 نفر از دانش آموزان پایه اول دبیرستان های دولتی، با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به روش تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته و پرسشنامه خود تنظیمی بوفارد، برای پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در دو گروه کنترل و آزمایش استفاده شد. گروه آزمایش 9 هفته درس ریاضی را با استفاده از چندرسانه ای ها و گروه کنترل درس ریاضی را به روش سنتی آموزش دیدند. پس از آموزش، هر دو گروه از نظر میزان خودتنظیمی و پیشرفت تحصیلی آزمون شدند. آزمون پیگیری به فاصله دو ماه پس از آموزش برای هر دو گروه انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که پس از آموزش تفاوت معناداری در خودتنظیمی و عملکرد تحصیلی گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل ایجاد شد 0.001) ≤. (p گروه آزمایشی، دو ماه پس از آموزش نیز برتری خود را حفظ کردند. بنابراین، نتایج این پژوهش در راستای سایر پژوهش های انجام شده، بیانگر نقش مثبت استفاده از چندرسانه ای ها در پایداری عملکرد تحصیلی و یادگیری خود تنظیم بود
    کلیدواژگان: یادگیری خودتنظیم، چند رسانه ای ها، عملکرد تحصیلی، درس ریاضی
  • علیرضا کیامنش، سارا معراجی صفحه 23
    انجام مطالعات تطبیقی، شرایط و زمینه سازی مناسبی را برای ارائه اطلاعات و یافته های معتبر در سطح ملی و بین المللی فراهم می سازد. از این طریق نظام های آموزشی کشورها می توانند جایگاه و عملکرد خود را در ابعاد مختلف آموزشی با یکدیگر مقایسه و با شناخت نقاط قوت و ضعف، راهکارهای علمی و عملی برای کیفیت بخشی به نظام آموزشی را شناسایی کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین خودپنداره علوم، نگرش نسبت به علوم و ارزش نسبت به علوم با عمکرد درسی علوم دانش آموزان پایه هشتم در دو کشور ایران و سوئد بر اساس داده های مطالعه تیمز 2007 انجام گرفته است. تعداد 3981 دانش آموز ایرانی و 5215 دانش آموز سوئدی که در مطالعه تیمز 2008 شرکت داشتند، نمونه این پژوهش را تشکیل دادند. در این مطالعه که از داده های جمع آوری شده توسط مطالعه بین المللی روند پیشرفت ریاضیات و علوم (تیمز) استفاده شد، داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون تحلیل شد و یافته ها نشان داد که در هر دو کشور رابطه بین خودپنداره علوم و پیشرفت تحصیلی علوم در سطح 001/0 معنادار بود (001/0 < P)، اما رابطه بین نگرش نسبت به علوم و ارزش نسبت به علوم با پیشرفت تحصیلی علوم در همان سطح معنادار نبود. مقایسه میانگین ها با روش t برای گروه های مستقل نشان داد که بین میانگین همه متغیرها برای دانش آموزان ایرانی و سوئدی تفاوت معنادار بود. همچنین، میانگین دانش آموزان ایرانی در خودپنداره علوم، نگرش نسبت به علوم و ارزش نسبت به علوم بالاتر از میانگین دانش آموزان سوئدی بود، اما میانگین پیشرفت تحصیلی برای دانش آموزان سوئدی بالاتر از دانش آموزان ایرانی نبوده است. بر این اساس، نتیجه گیری شد که احتمال آن وجود دارد که دانش آموزان ایرانی که دارای فرهنگی وابسته (فرهنگ آسیایی) هستند که در آن فردیت کمرنگ تر است و بیشتر بر ارتباطات تاکید می شود، تصویر روشنی از خود، توانایی ها و نگرش های خود ندارند، همچنین، اهمیت کمی برای هر درس قائلند و به این علت به سوال های مربوط به این متغیرها با بی دقتی پاسخ داده و یا اینکه به سوال ها امتیاز غیر واقعی یا بالایی داده اند.
    کلیدواژگان: خودپنداره، نگرش، اهمیت به دروس، پیشرفت تحصیلی و تیمز
  • سالار فرامرزی، حسن کرمعلیان، شهناز نصراللهی صفحه 41
    پژوهش با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر رویکرد تجربه زبانی بر مهارت بیان نوشتاری [1] (انشا) دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی انجام گرفت. روش پژوهش آزمایشی و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. بدین منظور، با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای از میان دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهر اصفهان تعداد 55 نفر دختر انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. برای گردآوری اطلاعات از آزمون محقق ساخته که پایایی و روایی آن تایید گردید، استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و بهره گیری از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که بین عملکرد دو گروه کنترل و آزمایش درکل آزمون و در پنج خرده مهارت بیان نوشتاری(توصیف، خاطره نویسی، خلاصه نویسی، داستان نویسی و نامه نویسی) تفاوت معنی داری وجود دارد(005/0> (p. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که مداخله آموزشی مبتنی بر رویکرد تجربه زبانی بر عملکرد دانش آموزان در مهارت بیان نوشتاری تاثیر دارد و می توان از این رویکرد در بهبود مهارت بیان نوشتاری (انشای) کودکان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: رویکرد تجربه زبانی، بیان نوشتاری، انشا، دانش آموزان ابتدایی
  • سید ابراهیم میر شاه جعفری، مصطفی شریف، ستار قاسمی تادوانی * صفحه 61

    هدف این پژوهش، به بررسی رابطه ارزشیابی کلاس در دو الگوی ارتباطی مکانیکی و ارگانیکی معلم و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دبیرستان های شهر اصفهان از دیدگاه دبیران و دانش آموزان بود. در پژوهش حاضر، از روش توصیفی همبستگی استفاده شده است. به منظورگردآوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن از طریق نظرهای متخصصان و کارشناسان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. ضریب پرسشنامه معلمان 88/0 و پرسشنامه دانش آموزان 85/0 برآورد شده است. منظور از عملکرد تحصیلی در پژوهش حاضر معدل دانش آموزان و میانگین معدل دانش آموزان هر کلاس برای معلمان است. جامعه آماری پژوهش، مشتمل بر 2727 نفر دبیر و 49654 نفر دانش آموز و شش منطقه آموزشی مقطع متوسطه شهر اصفهان بوده است، نمونه آماری با استفاده از روش کوکران برای هر یک از پرسشنامه ها انجام گرفت که 161 نفر معلم و 171 نفر دانش آموز از طریق نمونه گیری طبقه ای نسبتی به عنوان نمونه آماری برآورد شدند. نتایج پژوهش نشان داد که از نظر دبیران بین ارزشیابی کلاس درس و عملکرد تحصیلی و همچنین بین ارزشیابی در کلاس (مکانیکی و ارگانیکی) و عملکرد تحصیلی دانش آموزان ارتباط وجود دارد. این نتایج حاکی از آن است که معلمان دبیرستان های شهر اصفهان از نوع ارزشیابی کلاسی خود احساس رضایت دارند و آن را از جمله عوامل تاثیرگذار بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان می دانند. دانش آموزان نیز معتقدند که بین ارزشیابی کلاس و عملکرد تحصیلی رابطه وجود دارد، اما بر این باورند که نوع ارزشیابی در کلاس(مکانیکی و ارگانیکی) تاثیری بر عملکرد آنها ندارد. این نتایج نیز بیان کننده آن است که دانش آموزان هرچند موافق نظر معلمان در مورد رابطه بین ارزشیابی کلاس و عملکرد تحصیلی هستند، اما نظرشان در مورد تاثیر ارزشیابی در کلاس (مکانیکی و ارگانیکی) مخالف نظر معلمان است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، الگوی مکانیکی، الگوی ارگانیکی، عملکرد تحصیلی
  • یدالله صفری دهنوی، احمد عابدی صفحه 83
    مطالعه حاضر با هدف رابطه بین سن، تحصیلات، سابقه خدمت وجنسیت با هوش هیجانی و هوش شناختی مدیران سه دوره در منطقه لنجان انجام شده است. در این مطالعه از ر وش همبستگی و به صورت مقطعی استفاده شده است. جامعه آماری مورد پژوهش 306 نفر بوده اند. نمونه مورد پژوهش 146 نفر از مدیران مدارس سه مقطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان منطقه لنجان بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه هوش هیجانی شیرینگ، پرسشنامه ریون و پرسشنامه عملکرد شغلی سرپرست موتوویدولون اسکاتر جمع آوری شد. یافته ها نشان داد بین مولفه هوش هیجانی، خود کنترلی و سابقه شغلی همبستگی منفی و معنادار (0 5 /0 p<) وجود دارد. بین خود کنترلی و جنسیت همبستگی مثبت و بین خود انگیزی و جنسیت همبستگی منفی و معنادار (01/0 > p)وجود دارد. بین سابقه شغلی با هوش شناختی رابطه منفی و معنادار و با تحصیلات رابطه مثبت و معنادار(01/0 p<)وجود دارد. بین سن، تحصیلات، سابقه خدمت و جنسیت با مولفه های هوش هیجانی و هوش شناختی در مدیران راهنمایی و دبیرستان رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش شناختی، مدیران مدارس
  • علی اکبری، عاصفه عاصمی صفحه 99
    امروزه ایجاد و توسعه سیستم های اطلاعات مدیریت، به امری اجتناب ناپذیر در سازمان ها مبدل شده است، زیرا این سیستم ها اطلاعات لازم را برای آگاهی مدیران سطوح مختلف سازمان و اتخاذ تصمیمات مناسب برای رهبری و کنترل فراهم می آورد. یک کتابخانه نیز به منزله سازمانی مستقل یا زیرمجموعه ای از سازمان مادر، تابع اصول مدیریت است. وجود یک سیستم اطلاعات مدیریت در کتابخانه می تواند تاثیر بسیار مثبتی در تصمیم گیری های مدیریتی داشته باشد. پژوهش حاضر به بررسی وضعیت «سیستم های اطلاعات مدیریت» درکتابخانه های مرکزی دانشگاه های زیر پوشش وزارت علوم، تحقیقات، و فناوری و وزارت بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی واقع در شهر تهران پرداخته است. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بوده، برای گردآوری اطلاعات از ابزار مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. داده های گردآوری شده در دو سطح توصیفی و استنباطی با نرم افزار مینی تب تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد، که در هیچ کدام از کتابخانه های مورد بررسی «سیستم های اطلاعات مدیریت» به صورت کامل استقرار پیدا نکرده است. میزان برآورده شدن نیازهای اطلاعاتی مدیران کتابخانه ها توسط نرم افزار جامع کتابخانه ای بیش از حد متوسط بوده است. بر اساس یافته های پژوهش، طراحی و تکمیل سیستم اطلاعات مدیریت مطلوب و استاندارد براساس نیازهای اطلاعاتی مدیران کتابخانه ها پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: کتابخانه دانشگاهی، مدیریت کتابخانه، سیستم اطلاعات مدیریت، نرم افزار کتابخانه ای
  • ستار موسوی، مصطفی شریف، سعید رجایی پور صفحه 117
    هدف پژوهش حاضر” تحلیل وضعیت پذیرش نوآوری برنامه درسی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان بوده است. سوال های تحقیق با در نظرگرفتن الگوهای نوآوری برنامه درسی (هدف ها، محتوا، راهبردهای یاددهی - یادگیری و روش های ارزش یابی) تدوین و بررسی شده است. جامعه آماری شامل 503 عضو هیات علمی در دانشگاه اصفهان بوده که 126 عضو هیات علمی در دانشگاه اصفهان از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. داده های مورد نیاز پژوهش از دو ابزار، سندها، مدرک ها و پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 95/0 به دست آمد. روایی صوری و محتوایی به وسیله 10 نفر از متخصصان و کارشناسان برنامه ریزی درسی و مدیریت آموزشی تایید شد. یافته ها نشان دادکه از نظر پاسخ گویان، میزان پذیرش نوآوری در هدف ها، محتوا، راهبردهای یاددهی و یادگیری، و شیوه های ارزش یابی برنامه درسی باید بیش از سطح متوسط در برنامه درسی مد نظر قرار گیرد. بین دیدگاه اعضای هیات علمی مرد و زن دانشگاه اصفهان درباره وضعیت پذیرش نوآوری برنامه درسی تفاوت معناداری وجود ندارد. بین اعضای هیات علمی دانشکده های مختلف با مرتبه های علمی مختلف در مورد وضعیت میزان پذیرش نوآوری برنامه درسی و بین رتبه علمی مربی و استادیار با رتبه علمی دانشیار و استاد از نظر میزان میانگین پذیرش نوآوری در برنامه درسی تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، نوآوری، آموزش عالی و اعضاء هیات علمی
|
  • B.E. Zamani, Z. Saeedi, A. Abedi Page 1
    The main purpose of this study was to investigate the effectiveness and sustainability of impacts of using multimedia on students ’ self-regulation and academic achievement of girls in Izeh high schools. This was an -experimental study. 40 students were selected by using multi-stage clustering method and put them randomly in two groups of control and experimental. For gathering data; teacher made mathematics tests and Buford ’ s Self Regulated Inventory were used in pre-test, post test and follow up stages for both experimental and control groups. Experimental group were taught mathematics by using multimedia software for 9 weeks, the control group have training in traditional way by teacher based instruction method. After training, both groups were tested in terms of their academic achievement and their self efficacy ’ s skills. Follow up tests and questionnaires were given to students of both groups after two months. Results indicated that there was a significant difference between two groups according to their academic achievement and their self- efficacy. The experimental group was better in both tests than control group (p ≤ 0.001) these results were confirmed again after 2 months in the follow up stage. The results of this study were consistent with other researches and showed that the use of multimedia had continuous impact on students ’ self-regulation and academic achievement in mathematics.
    Keywords: self regulated learning, multimedia, academic achievement, mathematics
  • A.R. Kiamanesh, S. Mearaji Page 23
    Comparative studies prepare suitable fields and conditions to present reliable information and findings in national and international levels. In this way, Countries educational systems are able to compare their performance and function in different aspects of education, identify strengths and weakness and also investigate scientific and practical strategies in order to qualify the educational system. The aim of this research was to study the relationship between science self concept, attitudes towards the science, science importance with educational achievement of eighth grade students in Iran and Sweden, based on the data from TIMMS (2007). In this study the sample was comprised of 3981 Iranian and 5215 Swedish students who participated in TIMMS study (2007). The data used in this research were from collected data of international survey of mathematics and science achievement (TIMMS) and analyzed by regression method. The findings showed that the relationship between science self concept and educational achievement was significant in both countries, although attitudes toward science, science importance and educational achievement did not show any significant relationship. Means comparison by using T test performed to independent groups revealed that all variable means were significantly different for both Iranian and Swedish students. The results also showed that the means of Iranian students in science self concept, attitudes towards the science and science importance were higher than Swedish ones; however the means of educational achievement for Swedish students was higher than Iranians.
    Keywords: Self concept, Attitude, lessons importance, academic achievement, TIMSS
  • S. Faramarzi, K. Karamalian, S. Nasrollahi Page 41
    The purpose of the present study was to study the effects of language-experience approach on writing expression of fifth grade students in elementary schools. An experimental and a pretest-posttest control group design method were applied. The subjects of this study were all Isfahanian students and 55 girl's students were random ly chosen as sample size of the study. In order to measure writing expressive of childrens, scholar-made test of which reliability and validity were confirmed, were applied. After gathering and analysis of the data with statistical analysis of covariance, the following results were revealed: The difference between the performance of students, in both control group and the experimental group in writing expression skills was significant) P ≤ 0/005 (. It shows that the language-experience approach has influenced on the students ’ functions in all the sub skills related to writing expressive (description, diary-writing, summery-writing, story-writing and letter-writing).
    Keywords: language experience approach, writing expressive, Student, Elementary School
  • S.E. Jafari, M. Sharoff, S. Ghassemi Tadvani Page 61

    The Purpose of this research was to study the relation between class evaluations in two models of mechanistic and organic by teacher with students performance. Research method was descriptive correlative. To collect data, two self-made questionnaires that their validity were confirmed by experts, were calculated at 0.88 for teachers, and 0.85 for students. Students grade point averages were used as academic performance, and students class average as teacher performance. Statistical population included 2727 teachers and 49654 students in Isfahan six academic districts. Statistical sample was calculated using chachron's model and 161 teachers and 171 students were selected. Findings showed that from teachers point of views, there is relation between class evaluation and academic performance and also, between evaluation method and academic performance. Results indicated that teachers are satisfied with evaluation method and consider it as an effective factor on studen's academic performance. Students believe that there is a relatin between class evaluation and academic performance, but has no relation with evaluation method which is opposite to teachers views.

    Keywords: Evaluation, Mechanistic model, organic model, Academic Performance
  • Y. Safari Dehnavi, A. Abedi Page 83
    The Purpose of Present research was to study the relationship between age, education, sex and employment history with emotional intelligence, and cognitive intelligence among managers in enjan area. In this study, the correlation and cross-sectional method was used. The study population was 306 persons, that 146 managers at elementary, guidance and high school were selected randomly. Data were collected using Shyryng Emotional Intelligence Questionnaire, Raven and supervisor job performance and Askatr questionnaires. Results showed: There was a negative and significant correlation between emotional intelligence, self-control, and job history at p<0/05. There was positive and significant correlation between self control and gender, but negative correlation between spontaneous and gender at p<0.01. Also, there was no significant relation between age, education, employment history, and gender with emotional intelligence items and cognitive intelligence among managers in guidance and high schools.
    Keywords: Cognitive intelligence, emotional intelligence, manager
  • A. Akbari, A. Asemi Page 99
    Nowadays, the development of Management Information System (MIS) in organizations has become inevitable, because these systems provide necessary information for awareness of managers and proper decision making for leadership and control. A library, as an organization or a sub section of mother organization, follow Principles of management. Using MIS can have positive effect in management decision making. The present research investigated the condition of "Library Management Information System"(LMIS) at central libraries in Tehran city universities affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology (MSRT) & the Ministry of Health and Medical Education (MHME). Through this descriptive survey, a researcher-made questionnaire and interview were used for data collecting. Research tools distributed among the managers and the collected data were analyzed by Minitab software. The results showed that LMIS has not been applied in any of the libraries under study. The amount information that satisfied needs of managers by LMIS, was more than average. Designing and applying a standard and desirable LMIS based on informational needs of managers is recommended for academic libraries.
    Keywords: Management Information System (MIS), Library Management Information System (LMIS), University's Libraries, Library Management, Library Software
  • S. Mousavi, M. Sharif, S. Rajaie Pour Page 117
    The aim of this study was to analyses the status of curriculum innovation acceptance based on faculty members point of views at university of Isfahan. The questions of this study were developed with respect to innovational styles of curriculum (goals, content, teaching-learning strategies, and evaluation methods) and then examined. Statistical population included all 503 faculty members at university of Isfahan which 126 faculty members, were chosen as statistical sample. In order to collecting data, library method and researcher made questionnaire were used. Validity of the questionnaire calculated through Cronbach’s Alpha and its coefficient was 95%. Also content and formal reliability of questionnaire was confirmed by 10 experts and professors in curriculum field. Results study indicated that the rate of innovation acceptance in goals, content, teaching-learning strategies, and evaluation methods are more than average level of curriculum. Also, there was no significant difference among faculty members point of views with regard to the gender, but there showed a significant difference with regard to the status of innovation acceptance in curriculum, based on ranking of faculty members.
    Keywords: curriculum, innovation, higher education, Faculty member