فهرست مطالب

رویکردهای نوین آموزشی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1395)

نشریه رویکردهای نوین آموزشی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین کارشکی، سمانه غلباش قره بلاغی اینالو *، یونس طاطاری صفحات 1-20
    با توجه به اهمیت اهداف پیشرفت به عنوان مولفه مهم انگیزشی برای فهم رفتار دانشجویان، بررسی زمینه ها و بسترهای آن هم چون ادراکات محیط کلاسی ساختن گرا حائز اهمیت است؛ از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ادراک از محیط یادگیری ساختن گرا بر مولفه های اهداف پیشرفت در دانشجویان می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد در دانشکده های ادبیات و علوم انسانی، علوم تربیتی و روانشناسی، علوم پایه و کشاورزی در سال (4-1393) می باشد. نمونه با در نظر گرفتن حجم جامعه در دانشکده های مختلف با استفاده از فرمول کوکران، 193 تن برآورد شد. در این پژوهش دو پرسشنامه ادراک از محیط یادگیری ساختن گرای اجتماعی و اهداف پیشرفت مورد استفاده قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از الگوی معادلات ساختاری تحلیل شد و الگوی پیشنهادی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای پژوهش یعنی محیط یادگیری ساختن گرا و مولفه های اهداف پیشرفت همبستگی معنادار دارند (0.05p
    کلیدواژگان: ادراک از محیط یادگیری ساختن گرا، اهداف پیشرفت، الگوی معادلات ساختاری
  • طاهره نوری امام زاده ئی، پریسا نیلفروشان* صفحات 21-40
    این پژوهش با هدف بررسی نقش سبک های مقابله با تنیدگی و ابعادکمال گرایی در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی دانشجویان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع رابطه ای است. از میان دانشجویان کارشناسی دانشگاه اصفهان، 190 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و مقیاس اهمال کاری تحصیلی (PASS)، پرسشنامه ی سبک های مقابله با موقعیت های تنش زا (CISS) و مقیاس کمال گرایی را تکمیل نمودند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سبک مقابله ای مسئله مدار، سبک مقابله ای هیجان مدار، کمال گرایی بهنجار وکمال گرایی روان رنجورانه به ترتیب بیشترین تاثیر را در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی داشتند (01/0>p). پژوهش حاضر بر نقش تعیین کننده ی سبک های مقابله با تنیدگی در اهمال کاری تحصیلی تاکید نمود و همچنین ضرورت توجه به ماهیت دوگانه ی کمال گرایی را در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی آشکار ساخت.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی دانشجویان، سبک های مقابله با تنیدگی، کمال، گرایی بهنجار، کمال گرایی روان رنجورانه، دانشجویان
  • ژیلا کاردان*، جواد حاتمی، اسکندر فتحی آذر صفحات 41-62
    در پژوهش حاضر تاثیر نقشه مفهومی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه در درس فیزیک مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش مشتمل بر دو بخش شبه آزمایشی و مطالعه موردی است. در بخش شبه آزمایشی، میزان اثربخشی ارائه و ساخت نقشه مفهومی بر پیشرفت تحصیلی فراگیران درس فیزیک مقطع متوسطه تعیین شده و در بخش دوم، با توجه به تاثیر معنی دار نقشه مفهومی در بررسی علت ها، مطالعه موردی با هدف بررسی تجارب اساتید و دبیران در زمینه اثربخشی این روش تدریس در فرآیند یاددهی-یادگیری انجام شده است. در بخش طرح شبه آزمایشی که از پیش آزمون و پس آزمون استفاده گردیده، شش کلاس درسی پایه دوم متوسطه در سه گروه کنترل، ارائه و ساخت (ترکیبی) و ارائه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. تفاوت این سه گروه در روش آموزشی آن ها بوده است؛ در گروه های کنترل، آموزش به شیوه مرسوم، در گروه های ارائه و ساخت (ترکیبی)، در قالب نقشه مفهومی که دانش آموزان نیز خود نقشه های مفهومی مطالب تدریس شده را تهیه کردند و در گروه های ارائه، آموزش فقط در قالب نقشه مفهومی صورت گرفت. تاثیر این کاربندی بر پیشرفت تحصیلی فراگیران از طریق آزمون پیشرفت تحصیلی اندازه گیری شد. یافته های حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد نمره های دانش آموزان گروه های آزمایشی ترکیبی و معلم ساخته در پس آزمون بالاتر از گروه کنترل می باشد (001/0p≤). بنابران آموزش به کمک نقشه مفهومی منجر به افزایش نمرات پیشرفت تحصیلی دانش آموزان شده است. نتیجه دیگر این پژوهش این بود که هیچ کدام از گروه های دختران و پسران برتری مشخصی نسبت به هم نداشتند. همچنین برای دستیابی به هدف دوم پژوهش، به توصیف تجربیات نه نفر از دبیران و اساتید در خصوص اثربخشی ارائه نقشه مفهومی در فرآیند یاددهی-یادگیری پرداخته شد. نمونه گیری از دبیران و اساتید به روش نمونه گیری هدفمند و اطلاعات به صورت مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شده است. یافته های حاصل از تجربیات اساتید و دبیران در خصوص اثربخشی کاربرد نقشه مفهومی نیز در سه مضمون اصلی تحت عنوان «کل نگری»، «یادگیری خود نظم دهنده» و «رشد تفکر» و چندین مضمون فرعی خلاصه گردید.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، نقشه مفهومی، یادگیری معنادار، تجارب دبیران و اساتید، سازنده گرایی، دانش آموزان دوره متوسطه
  • محمدعلی سپهوندی، سعیده سبزیان*، یاسر گراوند، ساناز بیرانوند، فاطمه پیر جاوید صفحات 63-80
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش تکنیک های فراشناختی بر انگیزش و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر اصفهان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری در این تحقیق، دانش آموزان دختر در سنین 18-14 سال (دوره دبیرستان و پیش دانشگاهی) شهر اصفهان در سال تحصیلی 1392-1391 بود. نمونه گیری این تحقیق به صورت خوشه ایچند مرحله ای بود و تعداد 40 دانش آموز دختر دوره دبیرستان برای گمارش تصادفی در گروه آزمایش و گروه گواه در نظر گرفته شد و پرسشنامه متغیر جمعیت شناختی و پرسشنامه انگیزه پیشرفت هرمنس(1970) بر آنان اجرا شد. از معدل دانش آموزان به عناون شاخص پیشرفت تحصیلی استفاده شد. گروه آزمایش 8 جلسه 1 ساعته تحت آموزش تکنیک های فراشناختی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار - 20 SPSS و آزمون آماری کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج این پژوهش نشان داد، بین میانگین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری در میزان انگیزش و پیشرفت تحصیلی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0p<).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش اثربخشی آموزش تکنیک های فراشناختی بر انگیزش تحصیلی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر را نشان داد؛ بنابراین یافته های این پژوهش مداخلات مبتنی بر آموزش تکنیک های فراشناختی را در جهت افزایش انگیزش تحصیلی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر پیشنهاد می
    کلیدواژگان: تکنیک های فراشناختی، انگیزش تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان دختر
  • مسیب یارمحمدی واصل*، مهران فرهادی، افسانه یعقوبی صفحات 81-104
    آموزش تفکر انتقادی منجر به انگیزه جهت یادگیری، کسب مهارت های حل مساله، تصمیم گیری، استدلال و افزایش مهارت های شناختی می گردد و تحقیقات نشان می دهد تفکر انتقادی را می توان از طریق تمرین و آموزش ارتقا داد، بنابراین با توجه به نقش اساسی شیوه های آموزشی هدف این پ‍ژوهش مقایسه اثربخشی آموزش تفکر انتقادی به روش چرخه کارپلوس و تمثیل به دانش آموزان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، با استفاده از گروه های کنترل با انتخاب تصادفی بود. همچنین طرح پژوهش دارای دو گروه آزمایش (1- گروه آموزش چرخه کارپلوس 2- گروه آموزش تمثیل) و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه سوم راهنمایی شهرستان سقز (730 نفر) در سال 1391 بود. شیوه نمونه گیری پژوهش خوشه ایچند مرحله ای بود، بدین صورت که از بین نواحی دو گانه شهر سقز به طور تصادفی ناحیه یک انتخاب شد، سپس بر اساس لیست موجود در ناحیه یک، از بین مدارس دولتی این ناحیه، دو مدرسه و از بین دانش آموزان پایه سوم این مدارس تعداد 60 نفر انتخاب و سپس به روش جایگزینی تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم « ب » بدست آمد و جهت تحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار، تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد آموزش تفکر انتقادی به شیوه تمثیل و چرخه کارپلوس مهارت تحلیل انتقادی، ارزیابی انتقادی، استنتاج انتقادی، قیاس انتقادی و مهارت استقرا را بهبود می بخشد (05/0P<)، اما بین اثربخشی آموزش تفکر انتقادی به شیوه تمثیل و چرخه کارپلوس تفاوت معنی داری وجود نداشت. همچنین نتایج نشان داد که تقریبا آموزش به شیوه فن تمثیل از آموزش به شیوه چرخه کارپلوس موثرتر است. بنابراین برای کمک به دانش آموزان به منظور اینکه چگونه آموختن را بیاموزند و به مهارت های تفکر انتقادی همچون استنتاج، ارزشیابی، قیاس، استقرا و تحلیل دست یابند، می توان از روش های جدید تدریس مانند شیوه تمثیل و چرخه کارپلوس استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش تفکر انتقادی، تمثیل، چرخه کارپلوس و فرایند های شناختی
  • رویا عباسی اصل*، اسماعیل سعدی پور، حسن اسدزاده صفحات 105-124
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی اثربخشی سه روش یادگیری مشارکتی (گروه های پیشرفت تیمی دانش آموزان- جیگ ساو- باهم آموختن) بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان دختر پایه ی دوم راهنمایی منطقه ی سه تبریز انجام پذیرفته است.گروه نمونه شامل 97 نفر دانش آموز در چهار کلاس جداگانه می باشد که از طریق نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده اند. روند پژوهش به این صورت بوده است که از این چهار کلاس به صورت تصادفی سه کلاس به عنوان گروه های آزمایشی و یک کلاس به عنوان گروه گواه در نظر گرفته شده و سپس در طی هشت جلسه در هر یک از گروه های آزمایشی یکی از روش های یادگیری مشارکتی مذکور اجرا و گروه گواه روند متداول تدریس را دنبال کرده است. برای جمع آوری داده ها از مقیاس مهارت های اجتماعی ماتسون در دو مرحله ی قبل و بعد از جلسات و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون توکی استفاده شده است. براساس یافته های تحقیق در مقایسه اثربخشی این سه روش بر مهارت های اجتماعی، هیچ کدام یک از تفاوت میانگین های بدست آمده مابین گروه های آزمایشی معنادار نمی- اشند. ولی در مقایسه ی میانگین نمرات گروه های آزمایشی با گروه گواه، تفاوت میانگین های گروه های آزمایشی الف (گروه های پیشرفت تیمی دانش آموزان) و ب (جیگ ساو) با گروه گواه، به ترتیب در سطوح آلفای 0/01 و 0/05 معنادار می باشند، این در حالی است که تفاوت میانگین های گروه های آزمایشی ج (باهم آموختن) و گواه در هیچ یک از این سطوح معنادار نمی باشد. به عبارت دیگر نتایج حکایت از تفاوت این سه روش در تاثیرگذاری بر مهارت های اجتماعی دارند.
    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، گروه های پیشرفت تیمی دانش آموزان، جیگ ساو، باهم آموختن، مهارت های اجتماعی
  • یاسر رضاپور میرصالح*، محمد پورعابدینی اردکانی، سید حسین موسوی ندوشن صفحات 125-145
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر منبع کنترل معلم، خودکارآمدی مدیریت کلاس و نظم و خودکارآمدی در تدریس بر جو محیطی کلاس در معلمان دوره ابتدایی شهرستان های اردکان و میبد با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری انجام شد. این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه معلمان دوره اول و دوم ابتدایی شهرستان های اردکان و میبد در سال تحصیلی 93-94 تشکیل می دادند که بالغ بر 420 نفر بودند. با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده 317 نفر برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه کلاس من فریزر (1982)، خودکارآمدی مدیریت کلاس ایمر و هیکمن (1991)، مقیاس کارآمدی تدریس گیبسون و دمبو (1984)، منبع کنترل معلم رز و میدوی (1987)، جمع آوری و با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تمامی مقادیر وزن های رگرسیونی (بتا) به جز مقدار بتای بین منبع کنترل و احساس کارآمدی در تدریس معنی داری است و مدل پیش فرض ارتباط بین متغیرها از برازش خوبی برخوردار است. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که منبع کنترل درونی معلم به طور غیرمستقیم از طریق افزایش خودکارآمدی مدیریت کلاس و نظم بر جو محیطی کلاس تاثیر مثبتی دارد. خودکارآمدی مدیریت کلاس و نظم نیز هم به طور مستقیم، و هم به طور غیرمستقیم از طریق تاثیر گذاشتن بر احساس کارآمدی معلم در تدریس، بر جو محیطی کلاس تاثیر معنی داری دارد. با افزایش منبع کنترل درونی در معلمان، خصوصا با تاکید بر مهارت های مدیریت کلاس و نظم می توان هم زمینه های افزایش خودکارآمدی در تدریس و کنترل کلاس را به وجود آورد و هم به بهبود جو محیطی کلاس اقدام کرد.
    کلیدواژگان: منبع کنترل معلم، خودکارآمدی مدیریت کلاس و نظم، خودکارآمدی در تدریس، جو محیطی کلاس، معلمان دوره ابتدایی
|
  • H. Kareshki, S. Ghalbashgharebelaghieinaloo*, Y. Tatari Pages 1-20
    According to the importance of achievement goals as a key motivational component for understanding the behavior of students, it is important to study contexts as classroom environment perceptions. The present study examined the role of perception of theconstructivist learning environments on student's achievement goals. The Statistical population included all the undergraduate and Masters Students studying in the faculty of literature and Humanities, Education and Psychology, Basic Sciences and Agriculture at Ferdowsi University of Mashhad in 2013-14. For this purpose, a sample of 193 subjects were selected by quota sampling. Questionnaires of perception of the constructivist learning environment and student's achievement goals in a sample method was implemented. Data were analyzed using structural equation model and the proposed model was tested. The results showed that the variables of the perception of the constructivist learning environment and student's achievement goals are mutually correlated with each other (p
  • T. Noori, P. Nilfrooshan* Pages 21-40
    The purpose of this study was to investigate the role of coping styles with stress and dimensions of perfectionism in predicting students’ academic procrastination. The present study was a correlative one. 190 BA students of the University of Isfahan were selected by using cluster random sampling. The participants completed Procrastination Assessment Scale for Students (PASS), Coping Inventory for Stressful Situations (CISS), and Perfectionism Scale. The results of regression analysis showed that problem-focused coping style, emotion-focused coping style, normal perfectionism, and neurotic perfectionism had respectively the most effect in predicting academic procrastination (p
    Keywords: academic procrastination, coping styles with stress, Normal perfectionism, Neurotic perfectionism, university students
  • Ma Sepahvand, S. Sabziyan*, Y. Geravand Pages 63-80
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive techniques on motivation and academic performance and progress of female high school students in Isfahan. This quasi-experimental study with pre - test and the control group consisted of three pre-test, post-test and follow-up (4 months). Statistical population in this study were all high school students in the academic year 1391-1392. This research was random sampling and 40 high school students in the experimental group and the control group for random assignment was considered and demographic and hermans achievement motivation questionnaire (1970) was performed on them. The student's average was used as an indicator of academic performance. The experimental group received 8 sessions of 1 hour cognitive techniques. The results of analysis of variance showed that cognitive intervention techniques increases the 45/6% of subjects in the post-test scores and academic performance and enhance 45/9% in the follow-up phase. Therefore the first hypothesis was confirmed in addition to the results showed that cognitive intervention techniques to increase 57/1% post-test scores of academic motivation participants stage 56/6% in the follow-up period. Therefore, the second hypothesis was confirmed. Findings of interventions based on cognitive learning techniques in order to increase motivation and academic performance of female students suggests.
  • M. Yarmohamadi *, M. Farhadi, A. Yaghoobi Pages 81-104
    This study was conducted to examine the results of comparing critical thinking components instruction effectiveness (by metaphor and Karplus cycle), on cognitive processes of analysis, inference, evaluation, inductive and deductive reasoning of third grade guidance school female students in Saqez. An experimental method with the design of three control and experimental groups undergoing pretest and posttest was used. The research instrument was the California critical thinking Questionnaire. The subjects were selected from the thirth grade guidance school girl students in Saqez, using the multistage cluster sampling. The subjects were classified into control and experimental groups, randomly. A sample was comprised of 60 students, 20 in each group. Experimental treatment was conducted on the experimental groups during 12 sessions and then posttests for 3 groups were administrated on the subjects. Statistical analysis was conducted by analysis of multivariate-tests (MANCOVA) for all of research hypotheses. Results showed that the critical thinking components instruction by metaphor and Karplus cycle have significant effects on critical thinking components in the third grade guidance school female students (P
    Keywords: Critical Thinking, Karplus cycle, Metaphor
  • Y. Rezapuormirsaleh*, M. Puorabedini, H. Mosavi Pages 125-145
    The purpose of present study was to investigate the effect of teacher locus of control, Teacher self-efficacy in classroom management and discipline, and teaching self-efficacy on classroom climate in primary school teachers, using structural equation modeling. This study was a correlational research. The population of present study were all primary school teachers of Ardakan and Meybod city in 2015-2016 academic year. 317 participants were selected by randomly sampling. The data gathered by Fraser My Class Inventory (MCI), Self-Efficacy Scale for Classroom Management and Discipline (SSCMD), Teaching Efficacy Scale (TES), and Teacher Locus of Control (TLC) and then analyzed by structural equation modeling. The results show that all regression weights (Beta) except regression weight between locus of control and teacher efficacy were significant and proposed model of relationship between variables is fitted. The results of path analysis show that internal locus of control in teachers indirectly by improving of classroom management and discipline self-efficacy, has positive effect on classroom climate. Classroom management and discipline self-efficacy directly and indirectly by effects on teaching efficacy scale, improve class climate. By improving internal locus of control in teachers, particularly with emphasized on classroom management and discipline skills, can increase teaching efficacy and class management and improve class climate.
    Keywords: Teacher Locus of Control, Classroom Management, Discipline Self, Efficacy, Teaching Self, Efficacy, Classroom Climate, Primary School Teachers