فهرست مطالب

رویکردهای نوین آموزشی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1397)

نشریه رویکردهای نوین آموزشی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید علی موسوی، سید عباس رضوی*، غلامحسین رحیمی دوست صفحات 1-24
    این پژوهش با هدف مقایسه‏ تاثیر یادگیری ترکیبی خطی و غیرخطی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس علوم تجربی انجام شده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع طرح دوگروهی با پیش آزمون و پس آزمون بوده است. بدین منظور 50 نفر از دانش آموزان پسر پایه هفتم دوره اول متوسطه شهر اندیمشک با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (خطی و غیرخطی) قرار گرفتند. آموزش به شکل‏ ترکیبی از آموزش حضوری (تدریس معلم در کلاس درس) و یادگیری از طریق محیط یادگیری برخط، به مدت 7 جلسه 90 دقیقه ای ارائه شد. یکی از گروه ها روش ترکیبی را به صورت خطی و دیگری روش غیرخطی را آموزش دیدند. ابزار اندازه گیری، آزمون محقق ساخته سنجش میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس علوم تجربی شامل 30 سوال چهار گزینه ای و پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی شامل 22 سوال بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت بود. پایایی آزمون محقق ساخته به روش باز آزمایی (75/.) و پایایی پرسشنامه‏ راهبردهای یادگیری خودتنظیمی از طریق آلفای کرونباخ (0/78) محاسبه شده است. به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، گروه یادگیری ترکیبی خطی در مقایسه با گروه یادگیری ترکیبی غیرخطی پیشرفت تحصیلی بیشتری در درس علوم تجربی دارند. همچنین با کنترل راهبردهای یادگیری خودتنظیمی باز هم تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده می شود. در مجموع گروهی که به شیوه یادگیری ترکیبی خطی آموزش دیده بودند، در درس علوم تجربی عملکرد بهتری داشته اند.
    کلیدواژگان: یادگیری ترکیبی، یادگیری برخط، شیوه‏ خطی، شیوه‏ غیرخطی، یادگیری خودتنظیمی، درس علوم تجربی
  • رحمت الله مرزوقی*، مهدی محمدی، مجید علی عسکری، محمد مهدی رضایی صفحات 25-44
    هدف از این پژوهش، کاوش چارچوب مشارکت معلمان در نظام برنامه ریزی درسی جمهوری اسلامی ایران است. در این زمینه، بر اساس طرح کیفی، ابعاد و مراحل مشارکت معلمان در برنامه ریزی درسی، با استفاده از ابزار مصاحبه باز و نیمه ساختارمند انجام شده و برای ارزیابی روایی و پایایی مطالعه از چهار معیار اعتبارپذیری، انتقال پذیری، اطمینان پذیری و تاییدپذیری استفاده شده است. روش نمونه گیری هدفمند است و بررسی بر اساس اشباع نظری با متخصصان، مدیران برنامه ریزی درسی در سازمان پژوهش و معلمان شهر تهران با معیار داشتن تجربه در برنامه ریزی درسی شکل گرفته که در پایان مصاحبه ها به 30  نفر رسیده است. داده های به دست آمده با نرم افزار Nvivo از طریق فن تحلیل مضمون تحلیل و برای اعتباریابی داده های کیفی از روش همسوسازی نتایج حاصل از شبکه مضامین و تحلیل اسناد استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که معلم مهم ترین عنصر در موفقیت برنامه های درسی است. در عین حال مشارکت معلمان در برنامه ریزی درسی امری سهل الوصول نیست؛ بلکه موضوعی تخصصی است و با موانعی مانند ایجاد وظیفه اضافی برای معلمان وعدم تخصص آنها روبه روست؛ اما ارتقای عملکرد تحصیلی دانش آموزان باعث می شود که غلبه بر موانع فوق ارزشمند شود. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد مشارکت معلمان دارای ابعاد طراحی، تدوین، اجرا، ارزشیابی و بازنگری بوده و هریک دارای مولفه های گوناگونی است که در یافته های پژوهش نیز بررسی و بدان ها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: مشارکت معلمان، برنامه ریزی درسی، مراحل و ابعاد برنامه ریزی درسی
  • اعظم اسفیجانی* صفحات 45-66
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر رویکرد آموزش ترکیبی بر عملکرد تحصیلی و رضایت دانشجویان است. روش مطالعه از نوع پژوهش های شبه آزمایشی است که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه استفاده شده است. جامعه و نمونه تحقیق دانشجویان کارشناسی علوم تربیتی دانشگاه اصفهان است که در درس «تلفیق فناوری در برنامه درسی» ثبت نام کرده اند (36=n). به منظور اجرای تحقیق، دانشجویان در دو گروه هجده نفری، به دو شیوه سنتی و ترکیبی آموزش دیده اند. در گروه آزمایش، روش ترکیبی با استفاده از سامانه مدیریت یادگیری مودل اجرا شد و گروه گواه به شیوه معمول آموزش دیدند. برای سنجش عملکرد تحصیلی دو گروه، آزمون معلم ساخته ای در دو نوبت آغاز و پایان ترم اجرا شد. پایایی این ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ (0/83) و روایی آن از روش روایی محتوایی بررسی شد. در زمینه رضایت دانشجویان از روش تدریس و استاد، نتایج ارزشیابی استاد به کمک دفتر نظارت و ارزیابی دانشگاه از سامانه گلستان استخراج شد. پس از اطمینان از همگنی واریانس ها و نرمال بودن نمره ها، از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره برای آزمون فرضیه های تحقیق استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد آموزش به روش ترکیبی اگرچه در عملکرد تحصیلی دانشجویان در پایان ترم تاثیر معنی داری نداشته است (0/05>P)، در میزان رضایتمندی ایشان تاثیر مثبت و معنی داری دارد. با توجه به اینکه رویکرد ترکیبی، انعطاف پذیری زیادی را در مواردی مانند دسترسی به منابع، ارتباطات میان استاد و شاگرد، انجام و ارائه تکالیف برای دانشجویان به همراه دارد، رضایت بیشتر آنها از روش آموزش را هم باعث می شود. بنابراین به استادان توصیه می شود از ظرفیت های این رویکرد آموزشی برای تدارک تجربه های یاددهی- یادگیری مطلوب تر به خوبی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، سامانه مدیریت یادگیری، عملکرد تحصیلی، رضایت دانشجویان
  • آرمان روشندل، هادی امیری*، مهدی طغیانی صفحات 67-86
    هدف این مطالعه، معرفی جایگاه سواد مالی در نظام نوین آموزشی دنیا و سنجش و بررسی عوامل موثر بر آن در میان دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان شهرضاست. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان پایه هشتم مقطع متوسطه اول دولتی و غیرانتفاعی شهرستان شهرضا بوده است و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، 328 نفر تعیین شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. این ابزار تلفیقی از آزمون های دانش مالی شورای ملی تربیت اقتصادی امریکا و استانداردهای ملی برای مالی شخصی الگوی جامپ استارت و منطبق شده با شرایط دانش آموزان ایرانی است. استادان، کارشناسان گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان و کارشناسان سازمان آموزش و پرورش روایی پرسشنامه را تایید کرده اند و پایایی آن نیز با محاسبه آلفای کرونباخ 0.75 تایید شده است. برای بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین، درصد و فراوانی) و آمار استنباطی (مدل پروبیت) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد از 154 امتیاز ممکن در پرسشنامه، میانگین نمره سواد مالی  دانش آموزان 90 است که نشان دهنده ناچیزبودن سواد مالی در بین دانش آموزان این مقطع است. همچنین از بین متغیرهای بررسی شده، نمره ریاضی دانش آموز، پایگاه اقتصادی-اجتماعی خانواده ، سطح تحصیلات و اشتغال مادر در سطح اطمینان 95 درصد بر سطح سواد مالی دانش آموز اثرگذار بوده است. پژوهش حاضر نشان می دهد تفاوت معنادارآماری بین سواد مالی دانش آموزان پسر و دختر وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد آموزش، سواد مالی، مالی شخصی، آموزش مالی، استانداردهای محتوایی
  • کامبیز کریمی*، کیوان کاکابرایی، علی محمدی، قباد علی پناه صفحات 89-107
    اضطراب امتحان پدیده ای شایع و مهم آموزشی است که تاثیر فراوانی بر عملکرد افراد و میزان پیشرفت آنها در سنین مختلف دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ابعاد کمال گرایی و جهت گیری هدف در پیش بینی اضطراب امتحان است. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه، دبیرستان های دولتی عادی است که در سال تحصیلی 1393-94 در استان کرمانشاه مشغول به تحصیل بوده اند. نمونه این پژوهش شامل 134 دانش آموز (70 دختر و 64 پسر) است که با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد بین کمال گرایی منفی و اضطراب امتحان رابطه مثبت معنادار وجود دارد (001/0 < P). همچنین بین مولفه های تسلط- اجتناب و عملکرد- اجتناب با اضطراب امتحان نیز رابطه مثبت معناداری وجود دارد. در مقایسه بین دخترها و پسرها، تفاوت معناداری در ارتباط بین متغیرها مشاهده نشد. همچنین یافته های تحلیل رگرسیون گام به گام نشان می دهد متغیر های کمال گرایی و جهت گیری هدف به همراه متغیر کمکی جنسیت نزدیک به 50 درصد تنوع نمره های اضطراب امتحان را پیش بینی می کنند. می توان چنین نتیجه گرفت با آگاهی رسانی درباره ارتباط این متغیر ها با یکدیگر و تاثیرگذاری این عوامل در ایجاد و تداوم اضطراب امتحان و همچنین با ارائه شیوه های مناسب آموزشی و رویکرد های نوین یادگیری، زمینه را برای کاهش این سازه منفی در امر یادگیری و افزایش میزان پیشرفت تحصیلی فراهم ساخت.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، کمال گرایی، جهت گیری هدفی، دانش آموزان متوسطه
  • لیلا سلطانی، سید ابراهیم میرشاه جعفری*، محمدرضا عابدی صفحات 108-124
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر برنامه درسی هیجان محور پیش از دبستان بر هوش هیجانی کودکان چهار تا شش ساله شهرستان اصفهان است. برای تحقق این هدف، از طرح گروه گواه نامعادل، از نوع طرح های شبه آزمایشی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام کودکان چهار تا شش ساله شهر اصفهان و نمونه این تحقیق شامل 30 کودک از جامعه مذکور است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه به صورت تصادفی تقسیم شدند. برای هر دو گروه، پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری انجام شد (پس آزمون پس از گذشت 6 ماه از اجرای برنامه و آزمون پیگیری پس از گذشت سه ماه از اجرای پس آزمون). ابزار گردآوری داده ها، آزمون سنجش هوش هیجانی کودکان پیش از دبستان بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی پیش فرض های آماری، از آزمون اندازه های مکرر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد اجرای برنامه بر افزایش نمره کل هوش هیجانی کودکان موثر بوده است (0/05>P). در سنجش مهارت خودآگاهی و همدلی، با اختلاف زیاد و در مهارت اجتماعی با اختلاف کم، گروه آزمایش نسبت تفاوت معناداری را نشان می دهد و در دو مهارت انگیزش و خودتنظیمی، تفاوت معناداری میان دو گروه مشاهده نمی شود. نتایج این تحقیق بر اهمیت توجه به ابعاد عاطفی و هیجانی در برنامه های آموزشی و لزوم تدوین و اجرای برنامه های مشابه برای دیگر مقاطع تحصیلی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پیش دبستانی، رشد هیجانی، هوش هیجانی
|
  • Seyyed Ali Mousavi, Seyyed Abbas Razavi *, Gholam Hossein Rahimidoost Pages 1-24
    This study was carried out to compare the impact of linear and non-linear blended learning on students' academic achievement in science lesson. In this semi-experimental research, with two-group to pre-test and post-test, 50 of  7th grade junior high school male students in Andimeshk city were selected using cluster sampling and then randomly divided into two groups (linear and nonlinear). In this research, students' training was in the form of a combination of in-person training (teaching in the classroom) and learning through an online learning environment in seven sessions with duration of 90 minutes. One of the blended learning groups was received linearly and the other one non-linearly. Measuring instrument was a researcher-made test for measuring academic achievement in experimental science lesson consisted of 30 multiple-choice questions and a self-regulated learning strategies questionnaire contained 22 questions based on five-point Likert scale. The reliability of researcher-made test by test-retest method (75%) and reliability of self-regulated learning strategies was calculated by Cronbach's alpha coefficient (78%). A univariate analysis of covariance was used for data analyzing. Results indicates that linear blended learning group have more academic achievements compared with the non-linear blended learning in science lesson.
    Keywords: Blended Learning, online-learning, linear style, non-linear style, self-regulated learning strategies, science lesson
  • Rahmat Allah Marzooghi *, Mehdi Mohammadi, Majid Aliasgari, Mohammad Mahdi Rezaie Pages 25-44
    The purpose of the study was to explore the framework of teachers' participation in the curriculum system of the Islamic Republic of Iran. In this regard, based on qualitative design, dimensions and stages of teacher participation in curriculum planning, using open and semi-structured interviewing tools, and for assessing the validity and reliability of the study, four criteria of credibility, transferability, reliability and confirmation The purpose of the sampling method was based on theoretical saturation with experts, curriculum managers in the Tehran Research and Teaching Organization, with a standard of experience in curriculum planning, which reached 30 at the end of the interviews. The data was analyzed using Nvivo software through its theme analysis technology and the qualitative data validation method was used to reconcile the results of the content network and document analysis. The results showed that the teacher is the most important element in the success of the curriculum; at the same time, the participation of teachers in curriculum planning is not an easy task, but is a specialized subject and faces barriers such as creating an additional task for teachers. But promoting students' academic performance makes it more valuable to overcome these obstacles. Also, the results of this study show that teachers' participation has the dimensions of design, development, implementation, evaluation, review and revision, each of which has a variety of components that are discussed in the research findings.
    Keywords: Teachers&#039, Participation, Curriculum Planning, Stages, Dimensions of Curriculum Planning
  • Azam Esfijani * Pages 45-66
    This study aimed to investigate the effects of blended instruction approach on students’ academic performance and their satisfaction. The research method is quasi-experimental in which the pretest-posttest with the control group design is employed. The population and sample comprises of Educational undergraduates of University of Isfahan who enrolled in “Integration of Information and Communication Technologies into Curriculum” unit (n=36). The participants assigned randomly into two groups; the treatment group received instruction in blended mode using Moodle, while the control group received instruction in the conventional way. In order to evaluate the students’ academic performance, a teacher made test is performed two times, i.e. at the beginning and end of semester. The reliability of the instrument determined by means of the Cronbach’s alpha (0/83) and its validity considered through content validity. Students’ satisfaction scores, however, extracted from the UoI Office of Monitoring and Evaluation records in Golestan System regarding the instructor evaluation. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance method. Based on the research findings, although blended instruction did not affected students’ academic performance significantly (p<0/05), it influenced learners’ satisfaction significantly.
    Keywords: Blended Instruction, Learning Management System, Academic Performance, students' satisfaction
  • Arman Roshandel, Amiri Amiri *, Mahdi Toghyani Pages 67-86
    The purpose of this study is to introduce the status of financial literacy inthe world's new educational system and to evaluate the factors affecting itamong high school students of Shahreza city. The research method isdescriptive-analytic. The statistical population consisted of all students of the8th grade of secondary school in Shahreza city, and the sample size was 328by the Cochran formula. To collect data, a researcher-made questionnaire isused that combines financial knowledge tests of the US National EconomicEducation Council and national standards for Personal Financial of Jumpstartmodel, which is adjusted with the requirements of Iranian students. Validityand reliability of the questionnaire was confirmed by professors and expertsof the economics department of Isfahan University and Ministry of Educationand calculating Cronbach's alpha 0.75. Descriptive statistics (mean,percentage and frequency) and inferential statistics (Probit model) were usedto study and analyze the data. The results show that the students average scoreis 90 from 154 that is low. Furthermore, among the examined variables, mathscore of student, family Socioeconomic status, have a housewife or employedmother and the degree of her education are influenced the financial literacyof the student in 95% confidence level. Also the results show that there isn'tany difference in financial performance of boys and girls.
    Keywords: Economic of Education, financial literacy, Personal finance, Financial Education, Content Standards
  • Kambiz Karimi *, K Kakabraee, A Mohammadi, GH. Alipanah Pages 89-107
    Test anxiety is a common and important educational phenomenon that hasa great influence on the performance and progress at different ages. The aimof this study was to investigate the role of perfectionism dimensions and goalorientation in predicting of test anxiety. The present study was descriptiveand the type of correlation. The study population consisted of all male andfemale high school students, in the academic year (2014-15) in the city ofKermanshah. The study sample consisted of 134 schoolchildren (70 girls and64 boys) who were selected using multistage sampling. The results showedthat the negative perfectionism and test anxiety have a significant positiverelationship. The components of mastery-avoidance and performanceAvoidance have a significant relationship with test anxiety (P<0/001). Incomparison between girls and boys, there was no significant difference in therelationship between variables. In addition, the result of step by stepregression analysis showed that the perfectionism and goal orientationvariables with helped variable of gender predict nearly 50 percent the varietyof test anxiety scores. It can be concluded that with awareness about therelationship between this variables with each other and effectiveness of thesefactors in the creation and the continuation of anxiety and also try to provideappropriate methods of teaching and learning new approaches , the field toreduce the negative structures in learning and increase educational progress.
    Keywords: test anxiety, perfectionism, goal orientation, high school students
  • Leila Soltani, S.E.Mirshahjafari*, Mohammad Reza Abedi Pages 108-124
    The present study aimed to investigating the effect of the early childhoodemotional curriculum on Isfahanian children's emotional intelligence. For thispurpose, unequal group scheme of sub- experimental research methods wasused. A total of 30 children were recruited to participate in the study and wereassigned to two groups: an experimental group (n=15) that received trainingand a control group (n=15) that participated in normal day care centeractivities. A pre-test–post-test intervention design with a control group wasused to evaluate the efficacy of the curriculum (pre- intervention baseline andpost intervention after six months and a post-hoc test three months after theprogram was over). The data for the study were collected through theIsfahanian preschool children's emotional intelligence test. In order to analyzethe data and investigate statistical hypotheses repeated measures test wasutilized. The results revealed that this curriculum improved children’semotional intelligence (p˂0.05) and highlighted the efficacy of implementingof emotional curriculums in early educational contexts and other educationallevels
    Keywords: Early childhood curriculum, Emotional development, Emotional intelligence