فهرست مطالب

پژوهش های مشاوره - پیاپی 65 (بهار 1397)

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 65 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده حمیده نقیبی، زهرا سعیدی، فاطمه خزایی صفحات 4-29
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی بر امیدواری و شادکامی افراد مبتلابه سرطان انجام شد.
    روش
    این تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و با پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد دارای تشخیص پزشکی سرطان و مراجعه کننده به بیمارستان امید شهر مشهد در سال 1394 بود که از بین آن ها 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل گمارش شدند. افراد گروه آزمایش، آموزش تکنیک های درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی را به صورت گروهی در 10 جلسه دریافت کردند؛ درحالی که گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای را دریافت نکردند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های شادکامی آکسفورد و امید اشنایدر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس یک راهه و آزمون t جفت شده برروی نمرات پیش از درمان، درمان و پیگیری نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون بین دو گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای امیدواری (05/0P<) و شادکامی (01/0P<)، تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، پیشنهاد می شود که در مراکز مشاوره و کلینیک های درمانی جهت افزایش امیدواری و شادکامی افراد مبتلا به سرطان از تکنیک های آموزشی درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی بهره برد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی، شادکامی، امیدواری، سرطان
  • سمانه زارعان شهرکی، محمد ربیعی، یوسف گرجی صفحات 48-70
    هدف
    از پژوهش حاضر مقایسه ساختار رغبت های شغلی براساس مدل کروی فردی تریسی در میان دانش آموزان مدارس تیزهوش و عادی شهرکرد بوده است.
    روش پژوهش: توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود و به این منظور، 400 نفر از دانش آموزان مدارس تیزهوش و عادی در سال تحصیلی 92-91 به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از فرم مشاغل موجود در سیاهه کروی فردی تریسی جهت سنجش رغبت های شغلی دانش آموزان استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، دانش آموزان مدارس عادی در رغبت های پایه(خرده مقیاس های تسهیلگری اجتماعی، مدیریت، تجارت خرد، پردازش اطلاعات و مکانیکی)، پرستیژ پایین( خرده مقیاس های کیفیت، خدمات پایه)، هالند (خرده مقیاسهای واقع گرایی، اجتماعی،تهوری و قراردادی) نمرات بالاتری را نسبت به دانش آموزان تیزهوش کسب کرده اند و در رغبتهای چندبعدی (خرده مقیاسهای افراد-اشیاء، داده ها-ایده ها) دانش آموزان تیزهوش نمرات بالاتری را نسبت به دانش آموزان عادی بدست آوردند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که با وجود صفات شخصیتی ویژه دانش آموزان مدارس تیزهوشان، به دلیل محیط آموزشی متفاوت، سبک های غیرعادی آموزش،تحت فشار بودن آنها و سرکوبی علایقشان از دید جامعه و والدین این تفاوتها در مقیاس های محدودی دیده می شود که توصیه می شود والدین و مسئولین به شناسایی رغبتهای افراد نیز در کنار دیگر ابعاد آموزشی توجه کنند تا آینده شغلی موفقیت آمیزی برایشان بسازند.
    کلیدواژگان: رغبت های مسیر شغلی، مدل کروی فردی تریسی، تیزهوشی
  • سمیه کاظمیان صفحات 71-104
    هدف این پژوهش ارائه الگوی مداخلات مشاوره ای انجمن مشاوره ایران در بحران زلزله کرمانشاه است.
    روش
    روش پژوهش، روش تحقیق روایتی است[D1] [sk2] . در این پژوهش، زلزله کرمانشاه در تاریخ 21/8/96 آغاز روایت در بحث مدیریت بحران محسوب می شود. انجمن مشاوره ایران به مدت 6 ماه در منطقه حضور یافت. داستان های مورد توجه در این پژوهش از طریق مصاحبه با اعضای ثابت و مستقر در منطقه که 45 نفر نیروی اعزامی در مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری بود، حاصل شد.
    یافته ها
    ساختار مدیریت بحران انجمن مشاوره ایران در دو سطح عملکرد اختصاصی و عملکرد عمومی ارائه شد. در این فرایند، عملکرد عمومی اشاره به سطح کنشگران (ویژگی های شخصیتی مشاوران) دارد که تمامی عملکرد های اختصاصی را نیز تحت الشعاع خود قرار می دهد. عملکرد اختصاصی، دارای سه زیرمجموعه است که عبارتند از: الف- عملکرد کاهش بحران، ب- عملکرد ایجاد ثبات، ج- عملکرد توانمندسازی. در هر یک از عملکردهای مذکور، فنون و فرایندهای مشاوره ای مختص به آن عملکرد اجرا گردید. عملکردها بر خلاف مضامین، عناصری در درون روایت نیستند بلکه خود روایت هستند وکل روایت چیزی جز توالی عملکردها نیست. [D3] [sk4] بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از اقدامات مداخله در بحران به دنبال سوانح، نه تنها به ارتقاء سلامت روان بازماندگان کمک می کند بلکه نقشی مثبت در کاهش مشکلات جسمانی و روان شناختی در دوران پس از سانحه دارند.[D5] [sk6]
    کلیدواژگان: زلزله، بحران، روایت، مداخلات مشاوره ای، انجمن مشاوره ایران
  • غلامرضا رجبی، مریم یوسفی مقدم، خالد اصلانی صفحات 105-125
    این پژوهش به بررسی مدل افسردگی و رضایت زناشویی زنان بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های مقابله ای همسران مبتلا به مواد افیونی پرداخته است. 199 زوج (398 نفر) مراجعه کننده به مراکز دولتی و خصوصی ترک اعتیاد شهرستان تربت حیدریه به صورت نمونه گیری هدفمند-داوطلب انتخاب شدند، و پرسشنامه های طرحواره های ناسازگار اولیه (YSQ)، سبک های مقابله ای (CISS)، رضایت زناشویی و افسردگی بک (BDI-13) را تکمیل نمودند. ارزیابی مدل با استفاده از روش تحلیل مسیر و نرم افزار AMOS-16 بود. مدل نهایی با حذف چند مسیر نشان داد که از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. ضرایب مسیر مستقیم بین متغیرهای طرحواره های ناسازگار اولیه شوهران با سبک مقابله ای هیجان-مدار شوهران، طرحواره های ناسازگار اولیه شوهران با رضایت زناشویی همسران، طرحواره های ناسازگار اولیه شوهران با افسردگی همسران، سبک مقابله ای اجتناب-مدار شوهران با رضایت زناشویی همسران، سبک مقابله ای هیجان-مدار شوهران با رضایت زناشویی همسران همگی معنادار بودند. اما ضرایب مسیر بین متغیرهای طرحواره های ناسازگار اولیه شوهران با سبک مقابله ای اجتناب-مدار آن ها، سبک مقابله ای هیجان-مدار شوهران با افسردگی همسران و سبک مقابله ای اجتناب-مدار شوهران با افسردگی همسران معنادار نشدند. از سوی دیگر، ضریب غیرمستقیم طرحواره ناسازگار شوهر به رضایت زناشویی زن با میانجی گری سبک مقابله ای هیجان-مدار معنی دار بود. بر این اساس می توان گفت که افکار نادرست و استفاده از سبک های مقابله ای نادرست شوهران باعث مشکلات روحی-روانی و کاهش رضایت زناشویی همسران می شود.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار، سبک های مقابله ای، افسردگی، رضایت زناشویی
  • علی نوری، عبدالله شفیع آبادی، علی دلاور، کیومرث فرح بخش صفحات 126-150
    هدف پژوهش حاضرساخت مقیاس آسیب شناسی سازمانی و بررسی آسیب سازمانی در شرکت های صنایع غذایی بر اساس مدل سه شاخگی می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق از نوع آمیخته می باشد. جامعه آماری آن تمامی کارکنان شاغل در شرکت های صنایع غذایی شهرک صنعتی آمل بوده و نمونه انتخاب شده در بین این افراد 250 نفر می باشند که به صورت خوشه ایصورت گرفته است. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است که روایی آزمون با اعمال نظر متخصصان تایید شد و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرانباخ 92/. بدست آمد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که سوالات و عامل های پرسش نامه ساخته شده همبستگی مناسبی دارند. برای بررسی آسیب شناسی سازمانی بر اساس مدل سه شاخگی (مولفه های رفتاری، زمینه ای و ساختاری) از آمار توصیفی (شاخص های مرکزی ) و آزمون خی دو استفاده شد و نتایج نشان داد که از بین مولفه های مربوط به عامل رفتاری بیشترین درصد فراوانی آسیب مربوط به مولفه انگیزش و هدفمندی (34 درصد) است و در مرتبه دوم امنیت شغلی حدود 32 درصد است. از بین مولفه های مربوط به عوامل ساختاری بیشترین درصد فراوانی آسیب مربوط به مولفه روش های گزینش و استخدام در سازمان (حدود 33 درصد) است و عامل زمینه ای با تک مولفه عوامل فردی و اجتماعی میزان آسیب 31 درصد در سازمان ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی سازمانی، مدل سه شاخگی، شرکت های صنایع غذایی
  • رضا خجسته مهر، رزگار محمدی، منصور سودانی، ذبیح الله عباسپور صفحات 151-186
    هدف
    فداکاری مولفه ای مهم برای پایداری و ارتقائ کیفیت روابط زناشویی است. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تجربه زیسته پدیده فداکاری در زندگی زناشویی و مشخص کردن ساختار نهایی آن در شرکت کنندگان پژوهش است.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی از نوع پدیدارشناسی توصیفی روان شناسانه است که در آن 10 شرکت کننده (5 مرد و 5 زن) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه عمیق استفاده شد و این روند تا مرحله اشباع داده ها ادامه داشت.
    یافته ها
    تحلیل داده ها، 12 جزء تشکیل دهنده فداکاری را در بافت زندگی زناشویی نشان داد که عبارت اند از: 1- داشتن حس عشق و علاقه به همسر و درک شدن در زندگی زناشویی؛ 2- داشتن حس انسانیت، وجدان و رشد شخصی؛ 3- موثر دانستن عقاید مذهبی، دینی و معنوی در رفتارهای فداکارانه؛ 4- حس لزوم متقابل بودن رفتارهای فداکارانه؛ 5- ادراک فداکاری یک طرفه و آسیب زا؛ 6-اعتقاد به همبسته های رفتار فداکارانه نظیر گذشت، صبر و تحمل سختی ها؛ 7- لزوم ادراک رفتار فداکارانه همسر به صورت مورد قدردانی قرار گرفتن؛ 8- معنای فداکاری به عنوان عدم خودخواهی و گذشتن از خود برای دیگری؛ 9- داشتن یک نگرش بلندمدت و متعهدانه به زندگی زناشویی؛ 10- فداکاری به خاطر عوامل بیرون از سیستم زن وشوهری مانند داشتن فرزندان و جامعه؛ 11- الگو گیری از خانواده مبدا؛ و 12- ادراک تفاوت های جنسیتی در تجربه رفتار فداکارانه.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه دستاوردهای فراوانی برای مراکز مشاوره و متخصصان زوج درمانی در بردارد. فهم ساختار پدیده فداکاری در زندگی زناشویی، آن گونه که در این مطالعه آمده است، می تواند به زوج هاکمک کند تا از ناخشنودی در زندگی زناشویی جلوگیری نموده و کیفیت و رضایت زناشویی خود را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: فداکاری، ازدواج های پایدار، تجربه زیسته، پدیدارشناسی توصیفی روان شناسانه
  • نادیا قره گوزلو، مستانه مرادحاصلی، اکبر عطادخت صفحات 187-210
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی شناختی - رفتاری حضوری و مجازی بر اختلال استرس پس از سانحه در روابط فرازناشویی صورت گرفت.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با اجرای پیش آزمون و پس آزمون بود که از بین کلیه زوجین درگیر با مسآله خیانت زناشویی (زن خیانت دیده) مراجعه کننده به کلینیک تخصصی مشاوره و روان شناختی شهر قزوین 36 زوج که ملاک های ورود به جلسات درمانی را داشتند به صورت در دسترس انتخاب شدند و به شیوه ی جایگزینی تصادفی در سه گروه 12 نفری (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) جایگزین شدند. آزمودنی های گروه زوج درمانی شناختی-رفتاری حضوری و مجازی هرکدام، 12 جلسه 5/1 ساعته زوج درمانی شناختی رفتاری دریافت نمودند و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت ننمود. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس اختلال استرس پس از سانحه می سی سی پی(اشل) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین زوجین گروه های آزمایش و کنترل در متغیره وابسته (علائم استرس پس از سانحه) تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که با وجود اثر معنادار هر دو روش، روش حضوری، موفق تر عمل کرده است.
    نتیجه گیری
    از نتایج پژوهش می توان در راستای مداخله درمانی شناختی-رفتاری به هر دو صورت حضوری و مجازی برای زوجین درگیر با اختلال استرس پس از سانحه ناشی از روابط فرازناشویی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی-رفتاری، درمان مجازی، روابط فرازناشویی، استرس پس از ضربه
|
  • Seyedeh Hamideh Naghibi, Zahra Saeedi, Fatemeh Khazaei Pages 4-29
    Purpose
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of group trainnig based on improving quality of life on hope and happiness of cancer patients.
    Method
    This was a semi-experimental, pre-test, post-test control group desing with follow-up of 3 months. The statistical population of the study consisted of all individuals with cancer diagnosis who referred to Omid Hospital in Mashhad in 2015. 30 individuals were selected by purposeful sampling and interviewed. After initial screening in terms of Hope and happiness variables, they were randomly assigned to two groups of 15 individual (experimental and control). Patients in the experimental group received training on quality of life-based treatment techniques in group format for 2 times a week in 10 session of 90 minutes, while the control group did not receive any interventions. Oxford Happiness and Schneider Hope questionnaire were used to collect data.
    Results
    The results of one-way covariance analysis and paired t-test on pretest, test and follow-up scores showed that after modifying the pre-test scores between two groups, there were significant differnces in hopefulness (P
    Conclusion
    According to the findings of this study, it is suggested that in counseling and therapeutic clinics, the quality of life based therapy should be used to increase the hope and happiness of cancer patients.
    Keywords: Treatment based on improving quality of life, Happiness, Hope, Cancer
  • Samaneh Zarean Shahraki, Mohammad Rabiei, Yousef Gorji Pages 48-70
    Aim: To investigate and compare the Structure of vocational interest in gifted and non-gifted high school students, based on Tracey's Spherical Model in Shahre-kord.
    Materials and Methods
    The method used in this descriptive study was causal-comparative. 400 participants were selected by using random sampling. data was collected using A Tracy's personal globe questionnaire. The data was analyzed using independent T- Test.
    Results
    The results showed that in five scales of vocational interests, among eight basic interest types(social facilities, managing ,business detail,data processing & mechanical), there are significant differences in Lower prestige interest types(Quality control & basic services),Holland RIASEC Types(realistic, social, enterprising & conventional) among gifted and non-gifted students. The mean differences were higher in ordinary schools’ students but in two types of dimensional scales in gifted students (people/thing, data/ ideas) the means were significantly higher.
    Conclusions
    According to the study, it can be concluded that despite the personality traits of gifted students, differences in their interests are only apparent in a few number of scales, due to different learning environments, uncommon styles of teaching, being under pressure by society & their family who suppress their interests. our recommendation for their teachers & family is attempting to identify student's interests as much as other educational dimensions.
    Keywords: vocational interests, Tracy's personal globe inventory, giftedness
  • Somaye Kazemian Dr Pages 71-104
    The purpose of this article is presenting the Crisis Intervention pattern from Iranian counseling association in the Kermanshah earthquake crisis based on narrative analysis.
    Method
    The research method is narrative research method. In this research, the earthquake in Kermanshah on 21/8/96 is the beginning of the story in the crisis management discussion. Iranian counseling association has been in the region for 6 months. The stories in this study were obtained through interviews with locally based members, of which 45 were deployed in graduate and postgraduate degrees.
    Results
    The crisis management structure of Iranian counseling association was presented at two levels of proprietary performance and public performance. In this process, public performance refers to the level of actors (personality characteristics of consultants) that overwhelms all of the proprietary functions. The proprietary function has three subfolders that are: A) performance reduction, b) performance stability, c) empowerment performance. In each of these functions, the techniques and processes were performed specifically to that function. Actions, unlike themes, are not elements within the narrative, but narratives themselves and the whole narrative is nothing but a sequence of functions.
    Discussion
    The results of disaster intervention interventions not only help to improve the mental health of the survivors, but also contribute positively to the reduction of physical and psychological problems during post-traumatic events.
    Keywords: Crisis Intervention, Iranian counseling association, Kermanshah earthquake, narrative analysis
  • Gholamreza Rajabi, Maryam Yousefi Moghaddam, Khaled Aslani Pages 105-125
    The purpose of this study was to test the model of women’s depression and marital satisfaction based on early maladaptive schemas and coping styles of opiate husbands. 199 (398 subject) couple referring of government and private drug rehabilitation centers Torbat Heydareie city were selected by purposive- voluntary sampling method, and completed Young Schema Questionnaire (YSQ), Coping Styles (CISS), Marital Satisfaction, Beck Depression Inventory (BDI-13) Questionnaires. The model evaluation was conducted by path analysis method, and AMOS/16 software. The final model showed that a good fit to the data has than the hypothesized model. The path coefficients between husband's early maladaptive schemas with husband's emotional-centered coping style, husband's early maladaptive schemas with spouse's marital satisfaction, husband's early maladaptive schemas with spouse's depression, husband's avoidant-centered coping style with spouse's marital satisfaction, and husbands’ emotional-centered coping style with spouse's marital satisfaction were significant. On other hand, the path coefficients between husband's early maladaptive schemas with their avoidant-centered coping style, husbands’ emotional-centered coping style with spouse's depression, and husband's avoidant-centered coping style with spouse's depression were not significant. Also, indirect path coefficient husband's early maladaptive schema to spouse marital satisfaction mediating emotional-centered coping style was significant. . So husbands’ dysfunctional cognitions and coping styles increase spouse's psychological problems and decrease their marital satisfaction.
    Keywords: Early maladaptive schemas, coping styles, depression, marital satisfaction
  • Ali Noori, Abdollah Shafi Abadi, Ali Delavar, Kiumars Farah Bakhsh Pages 126-150
    The purpose of this study was to construct an organizational pathology scale and to investigate organizational damage in food industry companies based on the three-branch model. This research is applied study, in terms of its purpose and in terms of research method, it is a mixed type. The statistical population of this study is all employees of Amol Industrial City Food Industries Company. The sample of these people is 250 people who selected by clustered. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The validity of the test was confirmed by experts, and its reliability was confirmed by using cronbach's alpha test was obtained 0/92. The results of factor analysis showed that the questions and their factors have a good correlation. To evaluate organizational pathology based on the three-branch model (behavioral, context and structural components), were used, descriptive statistics (central indices) and chi square test and the results showed that among the factors related to behavioral factors, the highest percentage of damage was related to motivation and purposefulness component (34%) and in second, job security is about 32%. Among the factors related to structural factors, the highest percentage of damage related to the component of selection and recruitment methods in the organization (about 33%) and the context factor with solo components of individual and social factors is estimated at 31% of the organization's damage.
    Keywords: organizational pathology, three-branch model, Food Industries Company
  • Reza Khojasteh Mehr, Rezgar Mohammadi, Mansur Sudani, Zabihollah Abbaspur Pages 151-186
    Purpose
    Sacrifice is regarded an important component in improving the quality of enduring marital relationship. The purpose of this study was to study the lived experience of sacrifice in marital relationship and identify the final structure of the sacrifice phenomenon among the research participants.
    Method
    In this descriptive phenomenological Psychological study a total of 10 participants were selected using purposive-voluntary sampling and conducting in-depth interview until data saturation was reached.
    Results
    Data analysis led to a structure which included 12 constituents: 1- Having a sense of love for wife in marriage, 2- having a sense of humanity, conscience and personal development, 3- belief in religious, spiritual and sacrifice behaviors, 4- belief in the necessity of mutual sacrifice behaviors, 5-perception of one-way and damaging sacrifice, 6- belief in correlates of sacrifice behavior such as forgiveness and tolerance of hardship, 7- need to be appreciated for sacrificing behavior, 8- perceiving sacrifice as unselfishness and devoting self for another, 9- having a long-term positive attitude and commitment toward marriage, 10- sacrificing because of factors other than spouse such as children, 11- modeling the family of origin, and 12- considering gender differences in sacrifice behaviors.
    Conclusion
    The results of this study have implications for counseling centers and professionals in education and couple therapy as well as premarital counseling .With understanding the structure of sacrifice, as defined in the present study, will help couple avoid marital dissatisfaction and enhance marital quality and satisfaction.
    Keywords: Sacrifice, Enduring marriages, Lived Experience, Descriptive Phenomenological Psychological Study
  • Nadia Gharagozloo, Mastane Moradhaseli, Akbar Atadokht Pages 187-210
    Goal: this research has carried out with the aim of compering the effectiveness of face to face and virtual Cognitive-behavioral Couples Therapy on the Post-traumatic stress disorderin Extra-Marital Relations .
    Methods
    the method was a semi-experimental plan with Pretest and post test Implementation, among all the couples who were coping with Marital infidelity (Women betrayed) and visited counseling and Psychological clinic in Qazvin,36 couples who have the qualifications to participate in the curing sessions has been selected Accessibly and they divided into 3 groups with 12 members with the methods of random alternative (tow experimental group and one The control group). Subjects of the face to face and virtual Cognitive-behavioral Couples Therapy, each one have 12/1:30 hours sessions and The control group received no interruptions. Data collection tools, including post-traumatic stress disorder scale Mississippi. datas has been analyzed with the method of Multivariate analysis of variance.
    Datas: the results indicates that among the couples in experimental and control groups in The dependent variable (clues of Post-traumatic stress) there is a meaningful difference. also results claim that, although both methods have their meaningful effect, the face to face method is much more successful.
    Conclusion
    the results can be used in Cognitive-behavioral intervention, in both face to face and virtual methods for couples who are coping with post-traumatic stress disorder caused by extramarital relationships
    Keywords: Cognitive-behavioral Couples Therapy, Virtual Therapy, Extramarital relations, Post-traumatic stress