فهرست مطالب

تازه های رواندرمانی - پیاپی 73-74 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه تازه های رواندرمانی
پیاپی 73-74 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی خدیوی زند صفحه 3
    بهشت گمشده را برای دنیای آغوش مادر و در بازگشتی عمیق درون رحم بکار می بریم. دنیائی که در آن همه چیز بمراد است: آسودگی و آسایش، سادگی را در کمال دارد. طی 12 سال پژوهش در دفتر پژوهش های روانکاوی به موردهایی از روان نژندها برخورد کردم که بیش از 4 سال، 9 سال و 12 سال از مادر شیر خورده بودند: در دهی دور افتاده در 300 کیلومتری مشهد موردی پیدا شد که 14 سال شیر خورده بود. بر آن شدم تا این پدیده نادر را با تکیه به نظریه نظامهای بومی پویا دیدگاه هنگامه ها که نظریه ای مسلط در پژوهشهایم بوده است بررسی و بازبینی کنم. تا این مرحله از پژوهش به نتایج و برداشتهائی رسیده ام که بسیاری از پژوهشهای پیشین را تائید و یا مورد تردید قرار می دهد و امیدوارم رهگشای پژوهشگران آینده باشد.
  • الهام آقایی* صفحه 17
    رویکردهای های مختلفی در روانشناسی وجود دارد که هر کدام بر جنبه های منحصربفردی تاکید دارند، با این وجود این رویکردها دارای وجوه مشترکی نیز هستند. در این نگاشته دو دیدگاه آزادی درمانی و فراشناخت درمانی بررسی و هر دو دیدگاه مورد مقایسه قرار خواهد گرفت با این هدف که به دیدگاهی عمیق تر و در نهایت به دیدگاه تازه ای دست یابیم
  • نصرت جعفری، مهتاب علوی* صفحه 30
    هدف از تحقیق حاضر، مقایسه هوش هیجانی و مولفه های آن در پیشرفت تحصیلی می باشد جامعه آماری تحقیق را 120 نفر از دانشجویان دختر پیام نور ایلام تشکیل می دادند که در سال تحصیلی 90-89 مشغول به تحصیل بودند و از طریق روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید، با استفاده از پرشنامه هوش هیجانی بار – آن – که شامل 90 سوال 5 گزینه ای است به جمع آوری اطلاعات پرداخته شد و به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی از معدل ترم گذشته دانشجویان استفاده شده است این پژوهش دارای 4 فرضیه است که همگی مورد تایید قرار گرفته اند و نتایج پژوهش نشان داد بین نمره کلی هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی رابطه معنی داری در سطح (a=%15) وجود دارد همچنین بین نمره خودآگاهی هیجانی و پیشرفت تحصیلی رابطه معنی داری در سطح (a=%5) و بالاخره بین نمره مسئولیت پذیری اجتماعی و پیشرفت تحصیلی رابطه معنی داری در سطح (a=%5) وجود دارد
  • روح الله رحیمی* صفحه 46
    روابط زناشویی، متاثر از عوامل بین فردی و درون فردی است. از جمله عوامل مهم درون فردی که بر کیفیت روابط زوجی تاثیر می گذارد رگه های شخصیتی است. یک توافق عمومی وجود دارد که رگه های شخصیتی نقش مهمی در سازگاری و تعارض زناشویی دارند. بسیاری از مطالعات پیشنهاد می کنند که رگه های شخصیت بهتر از سایر عوامل فردی و اجتماعی، پایداری زناشویی را تبیین می کنند. نکته قابل ذکر این است که هر محقق با توجه به دیدگاه نظری خود، ابزار اندازه گیری خاصی را جهت سنجش رگه های شخصیتی، سازگاری و تعارض زناشویی انتخاب کرده است که این امر نتایج بدست آمده و تفسیر آن ها را با گسست مفهومی و نظری بسیار مواجه نموده است. در این مقاله سعی شده است ضمن جمع بندی پژوهش های متعدد در این زمینه، مشابهت ها و تناقض های آن ها مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به مطالب گردآوری شده، به نظر می رسد که تمام رگه های پنج گانه شخصیتی در نظریه صفات، از عوامل مهم پیش بینی کننده سازگاری و تعارض زناشویی هم در مردان و هم در زنان است هر چند در این میان نقش روان رنجورخویی و وجدانی بودن برجسته تر می نماید.
  • محمدحسین قاسمی گسکمین جان صفحه 69
    حوزه روان درمانی در اثر حق انتخاب های زیاد و تحولات عظیم، پراکنده شده و به حالتی از سردرگمی افتاده است. اما با این وجود، اعتقاد بر این است که گسیختگی موجود در روان درمانی را می توان با بررسی تطبیقی (مقایسه ای) نظام های روان درمانی، به بهترین وجه کاهش داد. بنابراین آنچه در این تلاش به آن پرداخته می شود، علاوه بر معرفی «آزادی درمانی»، تعریف فرآیند درمان در آن و در درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و همچنین مقایسه فرآیند درمان در آن دو رویکرد می باشد.
  • مری یاوری کرمانی*، سارا حقیقت، مهدی شاهمرادی صفحه 84
    سوء مصرف مواد پدیدهای مزمن است که آسیبهای فراوان جسمی، روانی، اجتماعی، خانوادگی و اقتصادی را به دنبال دارد، به طوری که شخص مبتلا را دچار افت جدی در کنشهای فردی و اجتماعی می کند. هدف این پژوهش مقایسه هوش هیجانی درافراد معتاد با افراد بهنجار می باشد. پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای است. نمونه ها شامل 30 نفر معتاد به مواد مخدر و30 نفر افراد غیر معتاد بودند. افراد معتاد به شیوه نمونه گیری در دسترس از مراکز درمان و بازتوانی دولتی و غیر دولتی شهر یاسوج انتخاب شدند. افراد غیر معتاد نیز به صورت نمونه گیری در دسترس از لحاظ سن و جنس با افراد معتاد یکسان انتخاب شدند. آنگاه آزمودنی ها پرسشنامه هوش هیجانی برادبری و گریوز (برادبری، 2004) را تکمیل کردند، سپس داده ها با آزمون آماری همبستگی پیرسون وt مستقل تحلیل شد. یافته ها نشان داد در تمام خرده مقیاسهای هوش هیجانی، میانگین نمره افراد معتاد پایین تر از افراد غیر معتاد است، با این حال تفاوت مشاهده شده تنها در مقیاسهای خود مدیریتی و هوش هیجانی کلی معنادار است.
  • احسان پناهی*، عذرا اعتمادی صفحه 97
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش شادمانی به روش شناختی رفتاری بر کیفیت زندگی زناشویی مردان و زنان متاهل شهر اصفهان بود. روش پژوهش نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش همه افراد متاهل مراجعه کننده به مراکز خدمات روان شناختی و مشاوره شهر اصفهان در تابستان سال 1392 بود. روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده بود. از میان مراکز مشاوره شهر اصفهان یک مرکز انتخاب شد و تعداد 34 نفر از افراد مراجعه کننده به این مرکز به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش در6 جلسه آموزش شادمانی شرکت کردند. از هر دو گروه پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. ابزار پژوهش پرسشنامه عملکرد خانواده اپشتاین و همکاران(1983) بود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که این نوع آموزش شادمانی بر عملکرد خانواده به صورت کلی و بر کلیه زیرمقیاس های آن(ارتباط، ایفای نقش، همراهی عاطفی، آمیزش عاطفی، حل مشکل، کنترل رفتار و عملکرد کلی)موثر است (α<0/05). بنابراین از آموزش شادمانی به عنوان یکی از راه های افزایش عملکرد خانواده می توان استفاده کرد.