فهرست مطالب

تازه های رواندرمانی - پیاپی 79-80 (بهار و تابستان 1395)

نشریه تازه های رواندرمانی
پیاپی 79-80 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید عسکری، غفار نصیری هانیس*، پریسا سادات سیدموسوی صفحه 6
    مورد پژوهشی با هدف بررسی اثربخشی روی آورد هستی گرا در تاب آوری علائم ناشی از ترک ترامادول هیدروکلراید انجام گرفته است. مداخله هر روز یک نوبت و از طریق گفت و گوی تلفنی یک ساعته در چهار کوشش بود. پیگیری پایداری تاثیر در طول شش هفته، از قرار هر هفته نیم ساعت گفت و گو، انجام گرفت. مصاحبه بالینی با شیوه نمودشناختی روش گردآوری اطلاعات بوده است. فرد مورد پژوهش آقای شین 24 ساله، مجرد و دانش آموخته مقطع کارشناسی بوده است و شغل آزاد دارد. وی به مدت 6 ماه درگیر سوء مصرف ترامادول بوده است. پس از گذشت حدود 72 ساعت از اولین گفت و گو، رنج ناشی از تحمل علائم ترک فروکاست و زندگی عادی و عاری از میل به بازگشت آقای شین به سوء مصرف ترامادول از سر گرفته شد. خودگزارش دهی درمانجو در مکالمات شش گانه پیگیری بیانگر استواری و عدم روی آوری وی به مصرف مجدد بود. مداخله هستی گرا در تاب آوری علائم ناشی از ترک ترامادول اثربخش بوده و می تواند برای تسهیل تاب آوری علائم ناشی از ترک مواد اعتیادآور در دستورکار ارائه دهندگان خدمات سلامت روانی قرار گیرد.
  • سمیه جبینی* صفحه 23
    مقایسه بازی درمانی شناختی - رفتار با بازی درمانی کودک محور راجرز در کاهش اختلالات هیجانی - رفتاری پژوهش حاضر جهت مقایسه بازی درمانی شناختی رفتاری با بازی درمانی کودک محور راجرز در کاهش اختلالات هیجانی رفتاری انجام شده است. روش پژوهش علی مقایسه ای است. جامعه آماری آن را دانش آموزان شاغل به تحصیل 9 تا 11 ساله آموزش و پرورش ناحیه 4 شهرستان مشهد تشکیل می دهند که از بین آنها 60 نفر (30 نفر دختر گروه آزمایش، 30 نفر دختر گروه کنترل) با استفاده از نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و والدین این دانش آموزان سیاهه رفتار کودک آخنباخ (CBCL) فرم تکمیل والدین، را تکمیل کردند. برای آزمون فرضیه ها از مدل تحلیل کو واریانس چند متغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد تفاوت معناداری میان بازی درمانی شناختی رفتاری و بازی درمانی کودک محور راجرز در کاهش اختلالات هیجانی رفتاری وجود دارد. میانگین بازی درمانی شناختی رفتاری نسبت به بازی درمانی کودک محور راجرز اختلالات هیجانی رفتاری 6/0 نمره کاهش بیشتر داشته است.
  • شهریار شهیدی*، سیده سلیل ضیایی، نسیم سادات محبوبی شریعت پناهی صفحه 36
    امروزه، روان درمانی فمینیستی به عنوان نوعی اعتراض و آزمایشی تحول گرا برای تغییر شکل روان درمانی رایج به کار گرفته شده است. این رویکرد طرفدار اصلاحات اساسی به نفع نگرش برابرنگر نسبت به نوع بشر و توانمند سازی مراجعان است. انتقاداتی به این رویکرد مطرح شده و این نظریه در حال حاضر تحت اصلاح و بررسی است. اخیرا نظریه پردازان فمینیستی توجه فراوانی به تعامل بین متغیرهای جنسیت، نژاد و قومیت و فرهنگ در فرایند رشد روانی و ملاحظات درمانی این پدیده دارند و به دنبال راه هایی می گردند که بتوانند در فرهنگ مراجع، پیامدها و گزینه های انتخابی را کاوش کنند.
  • فرشته چنگیزی، امیر پناه علی* صفحه 51
    این پژوهش با هدف، بررسی تاثیر روایت درمانی گروهی بر میزان امید به زندگی و شادکامی سالمندان زن و مرد شهر تبریز انجام شد. طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه افراد 60 سال به بالای ساکن در شهر تبریز تشکیل می داد. نمونه آماری پژوهش شامل 20 آزمودنی بود، که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شادکامی آکسفورد و امید به زندگی میلر استفاده گردید. ابتدا همه نمونه ها به پرسشنامه های مذکور پاسخ دادند. سپس برنامه روایت درمانی گروهی بر روی گروه آزمایش در 10 جلسه اجرا شد و در نهایت پس آزمون از گروه آزمایش و کنترل گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS، و آزمون های، تحلیل کواریانس یک راهه و تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر بیانگر این است که روایت درمانی گروهی بر میزان امید به زندگی و شادکامی سالمندان موثر است، اما اثربخشی روایت درمانی گروهی بر میزان امید به زندگی و شادکامی سالمندان زن و مرد شهر تبریز متفاوت نیست (P > 0/05).
  • فریبا الله وردی صفحه 65
    از دوران نوجوانی میل به تنهایی و گریز از ارتباط داشته و در تنهایی به خیال و نوشتن پناه می بردم گریه های طولانی و فکر مرگ . شکلی از افسردگی همراه با نوشته ها و شعرهای سیاه که اغلب برای کسی نمی خواندم.
  • مریم سلطانی صفحه 80
    توجه به محیط یادگیری کودکان شیرخوار و کودکان نوپا جنبه ای کلیدی از برنامه درسی کودکان شیرخوار و کودکان نوپا می باشد . محیط باید به گونه ای طراحی شود تا نیازهای فرهنگی ، اجتماعی ، هیجانی ، فیزیکی و شناختی همه ی کودکان را بر آورده سازد و در واقع، محیط قسمت مهمی از برنامه درسی و انعکاسی از فلسفه برنامه است. این مقاله؛ ضمن بیان مباحث فوق در محیط، قوانین مرتبط با طراحی محیط مهدکودک را بررسی خواهد کرد. روش تدوین مقاله توصیفی و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای بوده است.