فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 100 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین توکلیان صفحات 1-22
    با توجه به فروضی که در چارچوب مدل کینزی جدید انجام می گیرد، منحنی های فیلیپس کینزی جدید متفاوتی به‎دست می آید. در این مطالعه سه نوع منحنی فیلیپس کینزی جدید ارائه شده است و همراه با دو نوع رفتار سیاستی برای بانک مرکزی شش مدل مختلف کینزی جدید به صورت مدل‎های تعادل عمومی پویای تصادفی به‎دست می آید. هدف این مطالعه مقایسه‎ی تطبیقی این شش مدل و انتخاب یک مدل از بین این مدل‎هاست که به اقتصاد ایران نزدیک تر باشد. نتایج بیانگر آن است که منحنی فیلیپس کینزی جدیدی که در آن تورم انتظاری و هم‎چنین تورم دوره‎ی قبل وارد می شود بهتر می تواند اقتصاد ایران را توضیح دهد. هم‎چنین در تشکیل تورم هر دوره به نظر می رسد که وزن بیش‎تر به تورم دوره‎ی گذشته داده می شود تا تورم انتظاری دوره‎ی آتی. بر اساس مدل DSGE منتخب، پیش بینی می شد که در سال 88 اقتصاد از رکود خارج شده باشد.
    کلیدواژگان: مدل‎های DSGE، مدل‎های کینزی جدید، منحنی فیلیپس
  • جعفر عبادی، هاجر جهانگرد صفحات 23-44
    این مقاله برای اولین بار در ایران به تحلیل سیاست های مداخله در بازار ارز ایران و سپس طراحی الگوی مداخله در بازار ارز ایران و شبیه سازی مونت کارلویی الگو می پردازد. مقاله در بخش نخست با تحلیل مداخله ی ارزی در بازار ارز ایران به این نتیجه می رسد که تزریق بیش از حد درآمدهای نفتی و فقدان تکیه گاه های برازنده ی ساخت اقتصاد کشور موجب مداخله ی خرید ارز بانک مرکزی و بنابراین افزایش تورم و کاهش توان تولید اقتصاد می شود. پس از آن مقاله به طراحی الگوی مداخله در بازار ارز ایران می پردازد. از آن جا که حل دقیق عددی برای الگوی طراحی شده متصور نیست، برنامه ی شبیه سازی شده ی الگوی طراحی شده با استفاده از نرم افزار R ارائه می شود.
    کلیدواژگان: ارز، مداخله ی ارزی، بازار ارز ایران، لگاریتم خطی کردن، شبیه سازی مونت کارلو، نرم افزار R
  • شکوفه فرهمند، میناابوطالبی صفحات 45-63
    از موضوعات مهم در مباحث اقتصاد شهری بحث تاثیر صرفه های تجمیع فعالیت های اقتصادی در یک منطقه است. اقتصاددانان تجمیع را از مهم ترین علت های رشد و توسعه ی مناطق می دانند. تجمیع به دو دسته ی تجمیع تخصصی شده و تجمیع متنوع شده تقسیم می شود. هر یک از این اشکال، منافعی را برای بنگاه های تجمیع شده ایجاد می کنند که سبب رشد کل منطقه می شود. در این مطالعه به بررسی اثرات تنوع و تخصص اقتصادی بر رشد اشتغال در استان های ایران طی سال های 1375 تا 1385 پرداخته شده است. برای این منظور ابتدا با استفاده از شاخص های معرفی شده، تنوع و تخصص اقتصادی در استان های ایران اندازه گیری و سپس با استفاده از مدل اقتصادسنجی اثرات هر یک از این متغیرها بر رشد اشتغال در استان های ایران برآورد شده است. نتایج اقتصادسنجی برای اثرات خارجی جکوبز رابطه ی مثبت معنی داری را نشان می دهد، که بیانگر اثر مثبت تنوع اقتصادی بر رشد منطقه ای در ایران است. نتایج به دست آمده برای تاثیر تخصص در دوره ی مورد بررسی به صورت u می باشد که نشان می دهد تخصص تنها در سطوح بالای خود اثر مثبتی بر رشد اشتغال در استان های ایران داشته است. هم چنین نتایج تخمین نشان می دهد که اثر اندازه ی پایه ی استان بر رشد اشتغال آن منفی می باشد.
    کلیدواژگان: تجمیع محلی، تجمیع شهری، تنوع اقتصادی، تخصص اقتصادی، اثرات خارجی جکوبز، اثرات خارجی MAR
  • علی اکبر قلی زاده، احسان شکریان صفحات 65-84
    این مقاله موضوع انتخاب مسکن را در شرایط فازی مورد مطالعه قرار می دهد. در این مقاله روش فاصله ی فازی برای انتخاب معرفی می شود. روش شناسی انتخاب مسکن با رویکرد فاصله ی فازی، بر پایه ی به حداقل رساندن فاصله ی فازی ویژگی ها با مقادیر مطلوب آن‎ها در شرایط فازی می باشد. این در حالی است که در مدل‎های انتخاب گسسته، مبنای انتخاب مسکن بر پایه ی حداکثر کردن مطلوبیت گزینه هاست. در شرایطی که گزینه های موجود و گزینه های مطلوب دارای مقادیر فازی هستند، می توان با اندازه گیری فواصل میان آن‎ها و یافتن کم‎ترین فاصله، بهترین گزینه را برگزید. در این تحقیق که برای واحدهای مسکونی مناطق شهری استان همدان انجام شده است، نتایج برآورد مدل نشان می دهد که برای جامعه ی مالکان با توجه به ویژگی های لحاظ شده برای آن ها، در میان فواصل فازی، کم‎ترین مقدار مربوط به دهک چهارم می باشد. این بدان معنی است که واحدهای مسکونی قرار گرفته در این طبقه به صورت تقریبی برای انتخاب ایده‎آل می باشند. در مورد مستاجران نیز، دهک سوم با مقدار 659 واحد، کم‎ترین مقدار فاصله ی فازی را دارد.
    کلیدواژگان: انتخاب مسکن، فاصله ی فازی، عدد فازی ذوزنقه ای، استان همدان
  • غلامرضا کشاورز حداد، صادق محیط صفحات 85-108
    اشتغال در شغل دوم یک پدیده رایج در بازار کار ایران است. براساس داده های مرکزآمار ایران در حدود 20 % از شاغلان کشور در شغل دیگری نیز مشغول به کار هستند. این روند در طول سال‎های اخیر همواره در محدوده 20% در نوسان بوده است به گونه ای که از 18% در سال 1372 به حدود 19% در سال 1382 رسیده است. در پژوهش حاضر عوامل موثر بر این پدیده با استفاده از داده های پانل و از روش سه مرحله‎ای انتخاب مضاعف مورد بررسی قرارمی گیرد. به دلیل وجود متغیرهای سانسورشده و مشکل انتخاب نمونه‎ی مضاعف از روش‎های پروبیت دو مرحله‎ای برای داده های پانل استفاده شده است. داده های پژوهش از پرسشنامه اقتصادی اجتماعی خانوار در طی سال‎های 1380 تا 1382 تامین شده است. نتایج تحقیق نشان می‎‎دهد که جنسیت، سن، تحصیلات و تاهل به ترتیب مهم‎ترین عوامل تاثیر‎گذار بر انتخاب اول شغل در مناطق شهری ایران را تشکیل می‎‎دهند. در میان عوامل تاثیر‎گذار بر احتمال حضور فرد در شغل دوم نیز جنسیت و میزان دستمزد ساعتی در شغل اصلی بیش‎ترین میزان تاثیر بر حضور فرد در شغل دوم را دارا هستند. با توجه به این موضوع اهمیت میزان تاثیر دستمزد شغل اصلی بر احتمال حضور فرد در شغل دوم آشکار می‎‎گردد.
    کلیدواژگان: عرضه‎ی نیروی کار، ساعات کاری شغل دوم، مدل‎های انتخاب نمونه‎ی مضاعف و داده‎های پانل
  • سید محمدعلی کفایی، جواد عرب یارمحمدی صفحات 109-128
    در این مطالعه اثرگذاری آزادسازی مالی بر محدودیت نقدینگی خانوار، با استفاده از مدل تصحیح خطا بررسی شده است. چنان چه آزادسازی مالی، ابزارهای تبدیل درآمدهای آتی به مصرف جاری را گسترش دهد، از شدت محدودیت نقدینگی کاسته خواهد شد. ابتدا یک شاخص آزادسازی مالی به کمک تکنیک تحلیل، مولفه های اصلی و ترکیب شش متغیر، تعریف شده و سپس با تقسیم دوره ی مورد بررسی به دو زیر دوره و با بهره گیری از مدل تصحیح خطا، نسبت درآمدی افراد مواجه با محدودیت نقدینگی در هر دوره برآورد و با یکدیگر مقایسه می شود. نتایج، حاکی از رد فرضیه ی کاهش محدودیت نقدینگی در اثر آزادسازی مالی است.
    کلیدواژگان: مصرف، درآمد دایمی، توسعه ی مالی، تحلیل مولفه های اصلی، تصحیح خطا
  • احمد ملابهرامی، حسن خداویسی صفحات 129-144
    پیش‎بینی روند آتی نرخ ارز به عنوان یکی از پر اهمیت‎ترین و تاثیرگذارترین متغیرهای اقتصاد کلان، همواره مورد توجه بسیاری از پژوهش‎گران بوده است. در این مقاله به منظور مدل‎سازی و پیش‎بینی روند سری زمانی نرخ ارز در بازار رسمی ارز ایران مدل‎های معادلات دیفرانسیل تصادفی حرکت برآونی ژئومتری و انتشار- پرش مرتن به کارگرفته شده‎ است. به منظور بررسی عملکرد این مدل‎ها در پیش‎بینی خارج از نمونه‎ی نرخ ارز، مقایسه‎ای بین این مدل‎ها با مدل اقتصادسنجی سری زمانی ARIMA انجام گرفته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مدل‎های پیشنهادی در این مقاله، دارای عملکرد بهتری نسبت به مدل ARIMA در پیش‎بینی داخل و خارج از نمونه‎ی نرخ ارز بر اساس معیار RMSE می‎باشند
    کلیدواژگان: پیش‎بینی نرخ ارز، معادلات دیفرانسیل تصادفی، مدل حرکت برآونی ژئومتری، مدل انتشار پرش
  • داود منظور، علی جدیدزاده صفحات 145-163
    این مقاله تقاضای برق، گازطبیعی و سایر فرآورده ها (نفت سفید، نفت گاز و گازمایع) در بخش خانگی ایران را با استفاده از فرم تابعی «سیستم تقاضای تقریبا ایده آل (AIDS)» مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می دهد. نظام مندی نئوکلاسیکی شامل «مثبت بودن»، «یکنواختی» و «انحناء» با استفاده از محدودیت های نظری که توابع تقاضای انعطاف پذیرمی بایست از آن ها تبعیت نمایند، اعمال شده است. در این مطالعه محدودیت «انحناء» از ابتدا در ساختار نظری مدل تقاضای انعطاف پذیرتقریبا ایده آل (AIDS) اعمال می شود و پس از برآورد مدل دو محدودیت «مثبت بودن» و «یکنواختی» مورد آزمون قرار می گیرد. کشش های قیمتی و درآمدی تقاضا برای هریک از سال های مورد مطالعه (1350-1384) با استفاده از این برآورد محاسبه شده و ملاحظه می شود درسال هایی که محدودیت های نظام مندی نقض شده است، کشش ها نیز دستخوش تغییرات شدید غیرقابل توجیهی می شوند.
    کلیدواژگان: فرم های تابعی انعطاف پذیر_ سیستم تقاضای تقریبا ایده آل، شرایط نظام مندی
  • غدیر مهدوی، ملیحه رجایی صفحات 165-184
    شماری از مطالعات تجربی در سال‎های اخیر در بازار بیمه، تئوری انتخاب نامساعد در بازار با اطلاعات نامتقارن را نقض کرده‎اند. این مطالعات به‎این نتیجه مشخص رسیده‎اند که افراد کم ریسک تقاضای بیش تری از بیمه در مقایسه با افراد پرریسک داشته‎اند. محققان این وضعیت را انتخاب مساعد نامیده‎اند. تئوری انتخاب مساعد بر فروض اساسی زیر استوار است1: درجه‎ی ریسک‎گریزی افراد مهم‎ترین عامل موثر بر تقاضای بیمه است 2. بین درجه‎ی ریسک‎گریزی و سطح ریسک افراد ارتباط معکوس وجود دارد3. میزان تمایل افراد به انجام تلاش‎های پیش گیرانه عاملی در جهت کاهش ریسک است4. افراد با درجه‎ی ریسک‎گریزی بالاتر تلاش‎های پیش گیرانه ی بیش تری داشته و در عین حال بیمه ی بیش تری تقاضا می‎کنند. نتیجه ی قابل لمس این فروض این است که ممکن است بازار بیمه برای برخی از انواع بیمه، به انتخاب مساعد بینجامد که مطلوب بیمه‎گران می باشد. این فروض و نتیجه ی ملموس آن در تئوری انتخاب نامساعد مورد توجه قرار نگرفته است.
    مطالعه‎ی حاضر به بررسی وجود انتخاب مساعد در بازار بیمه ‎ی بدنه‎ی اتومبیل کشور ایران می‎پردازد. نتیجه ی این بررسی نشان می دهد که فرضیه ی وجود انتخاب مساعد در بازار بیمه ‎ی بدنه‎ی اتومبیل پذیرفته شده است و لذا سطح ریسک خریداران بیمه‎ی بدنه‎ی اتومبیل از سطح ریسک کل رانندگان کم‎تر است
    کلیدواژگان: اطلاعات نامتقارن، انتخاب نامساعد، انتخاب مساعد، نااطمینانی، بیمه ‎ی بدنه‎ی اتومبیل
  • محمد نوفرستی، مهدی جلولی صفحات 185-205
    این مقاله به بررسی اثرات افزایش قیمت حامل های انرژی با سه سناریوی جداگانه پرداخته است. در سناریوی اول که قیمت حامل های انرژی، در سال اول اجرا، یک باره به سطح متوسط قیمت های منطقه ی خلیج فارس افزایش یابد، نرخ تورم در سال اول اجرا به 94 درصد و نرخ رشد اقتصادی به 2/1 درصد و نرخ بیکاری نیز به 5/11 درصد می رسد. طبق سناریوی دوم، قیمت حامل های انرژی به صورت تدریجی طی 5 سال افزایش می یابد، در سال اول اجرا نرخ تورم به 7/27 درصد و نرخ رشد تولید به حدود 2 درصد می رسد و نرخ بیکاری تغییر چندانی نمی کند. در سناریوی سوم، اگر قیمت حامل های انرژی به یک باره افزایش و هم زمان 10 درصد درآمد حاصل از اجرای سیاست برای جبران بخشی از کاهش قدرت خرید به افراد جامعه بازپرداخت شود، نرخ تورم در سال اول اجرا به 2/95 درصد و نرخ رشد تولید به 2/1 درصد کاهش می یابد و نرخ بیکاری نیز 5/11 درصد می رسد.
    کلیدواژگان: یارانه، رشد تولید، تورم، بیکاری، الگوی اقتصادسنجی کلان ساختاری، قیمت حامل های انرژی
|
  • Hossein Tavakolian Pages 1-22
    Depending on the assumptions that are made in new Keynesian models, one can attain different new Keynesian Phillips curves. In this study, three different new Keynesian Phillips curves and two different central bank behavioural functions are presented which leaves six new Keynesian DSGE models to study. The purpose of this study is the comparison of these six models and selecting the best model that fits to Iranian economy. The results show that the Phillips curve with both lagged inflation and expected inflation can be the best model in explaining the economy of Iran. Considering the formation of inflation in each period, it seems that the weight of lagged inflation is greater than the weight of expected inflation. The selected model forecasts a continuous recession during 1387, but the economy will be in expansion in 1388.
    Keywords: DSGE Models, New Keynesian Models, Phillips curve
  • Jafar Ebadi, Hajar Jahangard Pages 23-44
    The paper examines for the first time the foreign exchange intervention policy in foreign exchange market of Iran. And in this framework, the study designs and simulates the foreign exchange intervention model in Iran. In the first section, the paper shows that the injection of oil revenues directly to economy and also the absence of potent structure of output are inclusively caused the central bank intervention in the form of foreign exchange buying in the market. This directs to high inflation and low output. So, the survey is designed the foreign exchange intervention model in Iran in the form of nonlinear dynamic continuous-time stochastic model. But because there is no exact numerical solution for the model, the paper presents the Monte Carlo simulated model program base on R package.
    Keywords: Foreign exchange rate, Foreign exchange interventions, Foreign exchange market in Iran, Log linearization, Monte carol simulation, R software
  • Shekoofeh Farahmand, Mina Abootalebi Pages 45-63
    Urbanization agglomeration that is named Jacobs externalities, refers to the role of economic diversification in urban. Localization agglomeration, Marshal-Arrow-Romer (MAR) externalities, is related to the concentration of firms activated in a special industry within a specified place. The purpose of this research is to explore the impact of different types of agglomeration economies on employment growth for provinces of Iran in 1996-2006. Empirical results demonstrate a U-shaped relationship between specialization and urban growth We find a positive impact of Jacobs’s externalities on employment growth in provinces of Iran.
    Keywords: Localization agglomeration, Urbanization agglomeration, diversification, specialization, Jacobs's externalities, MAR externalities
  • Ali Akbar Gholizadeh, Ehsan Shekarian Pages 65-84
    This paper studies housing choice under fuzzy circumstances. In this article, fuzzy distance method is employed for selection process. Methodology of housing choice with fuzzy distance approach is based on the minimizing fuzzy distance of features from desired amount under fuzzy condition. Meanwhile, in the discrete choice models, housing choice is based on utility maximizing of available option. If available and desirable options have fuzzy values, we can measure distances between them and choose minimum distance as the best option. This study is conducted for dwelling units in urban regions of Hamedan province in Iran. Estimated results of model show that among owners group considering some features the fourth decile has the lowest fuzzy distance. This means that the residential units located in this decile are ideal for choosing. In the case of tenants, the third decile with amount of 659 units, has the minimum fuzzy distance.
    Keywords: Housing Choice, Fuzzy Distance, Trapezoidal Fuzzy Number, Hamedan Province
  • Gholamreza K. Haddad, Sadegh Mohit Pages 85-108
    Dual job holding is widespread in Iran’s labor market, 18% of work force are holding second job in 1993, which increased to 19% in 2003. Using a rich three years panel data-set of socioeconomic characteristics of Iranian households, the article aims to examine the determinants of dual job holding across the individuals who have participated in the labor market. Since the issue of dual job holding is the result of a two selection processes by the individuals, we apply a dual sample selection technique in the econometric analysis, which is based on the Tunali(1985). Our findings explore that age, gender, marital status, education are the main determinants of work hours in the first job, and wage rate in the first job, gender and age are the main driving forces of the second job holding probability.
    Keywords: Individual Labor supply, moonlighting, Dual sample selection
  • Mohammad, Ali Kafaie, Javad A. Yarmohamadi Pages 109-128
    In this paper, the effect of financial liberalization on household’s budget liquidity constraint is analyzed with the use of an error correction model. Financial liberalization will decline liquidity constraint, with expanding means of making future incomes available for present consumption. Here a financial liberalization index for Iran is defined using Principal component Analysis technique, based on 6 variables. After dividing the time period into 2 sub periods, the income ratio of people confronting liquidity constraint is estimated for each sub group. The results show that financial liberalization has not declined liquidity constraint in Iran.
    Keywords: error correction model, principal component analysis, financial liberalization, liquidity constraint, consumption
  • Hassan Khodavaisi, Ahmad Molabahrami Pages 129-144
    Exchange rate prediction, as one of the main variables in macroeconomics, has been one of the aims of the economic research for a long time. For modeling and predicting exchange rate we apply stochastic differential equation, specifically we use Geometric Brownian Motion (GBM) and Jump-Diffusion process (MJDP) attributed to Merton. We show that the result of simulation based on GBM and MJDP outperforms linear time series models, such as ARIMA, for both in sample and out of sample predictions based on RMSE criterion.
    Keywords: exchange rate prediction, stochastic differential equation, Geometric Brownian Motion, Jump, diffusion process
  • Davood Manzoor, Ali Jadidzadeh Pages 145-163
    This paper focuses on the residential sector demand for electricity, natural gas and petroleum products (Kerosene, gas oil and LPG) in Iran in the context of a popular locally flexible functional forms - “the almost ideal demand system (AIDS)”. We pay explicit attention to the theoretical regularity conditions of positivity, monotonicity, and curvature. We treat the curvature property as a maintained hypothesis and provide a comparison in terms of model's ability in estimation and in terms of violations of the theoretical regularity conditions. Finally, We provide a policy perspective, using annually data set from 1971 to 2005 (a total of 35 observations) and parameter estimates and a full set of elasticities (price, income and Allen & Morishima elasticities) that are consistent with full regularity.
    Keywords: Flexible functional forms, almost ideal demand system, the theoretical regularity conditions, demand for energy
  • Ghadir Mahdavi, Malihe Rajaei Pages 165-184
    The conventional theory of adverse selection is not supported by most of the empirical works. These studies conclude that low-risk individuals demand more insurance services than high-risks. They refer to this situation as advantageous selection theory. This theory states that loss ratio of insureds may be lower than the population loss ratio while the conventional theory of adverse selection claims the reverse. under the assumptions of theory of advantageous selection, insurers end up with relatively low-risk individuals and the selection effect will be propitious to insurers as more risk-averse low-risk individuals are not only willing to pay more for precautionary efforts but also are more inclined to insure. This paper examines the presence of advantageous selection in the Iranian Car collision insurance market and concludes that there exists considerable advantageous selection behavior in this market.
    Keywords: Asymmetric information, adverse Selection, advantageous selection, uncertainty, car collision insurance
  • Mohammad Noferesti, Mehdi Jalouli Pages 185-205
    A medium scale structural macroeconometric model is constructed to investigate the effects of energy price liberalization on the main macroeconomic variables. The analysis is conducted under 3 different scenarios of increasing the price of energy sources to the level prevailed in the countries of the Persian Gulf region. These 3 scenarios are a sudden increase, a gradual increase within a 5 years time span and a gradual increase in energy prices together with some compensation of household and the industry.The simulation results show that under the first scenario, inflation rate goes up to 94%, GDP growth rate reduces to 1.2% and unemployment rate rises to 11.5%. Under the second scenario, in the first year of rising energy prices, inflation rate increase to 27.7% and GDP growth rates falls to 2%. If the third scenario is chosen, the inflation rate will increase to 95.2% in the first year, while GDP growth rate and unemployment rate will be 1.2% and 11.5% respectively.
    Keywords: Energy price liberalization, Structural Macroeconometric Model, Dynamic simulation, Stationary, Cointegration, Error correction model