فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 104 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسمعیل ابونوری، آرش خوشکار، پدرام داودی صفحات 1-12
    در این مقاله نمایی کلی از تجزیه ضریب جینی، به منزله شاخص نابرابری اقتصادی، ارائه شده است. برای تجزیه شاخص جینی به سه عامل نابرابری درون گروهی، نابرابری میان گروهی و اثر تداخلی میان گروه های جمعیتی شهری و روستایی ایران از ریزداده های سال 1385 و 1389 و روش دیگوم (1997) استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که حدود 48% از نابرابری کل کشور ناشی از نابرابری درون گروهی (مناطق شهری و روستایی)، حدود 26% (در سال 1385) و 22% (در سال 1389) از نابرابری به سبب شکاف درآمدی بین مناطق شهری و روستایی و 27% (در سال 1385) و 29% (در سال 1389) از نابرابری در ایران پیامد اثر تداخلی است. بنابراین، گرچه بیش از نیمی از نابرابری درآمد در ایران معلول نابرابری ناخالص بین مناطق شهری و روستایی است، اما با نادیده گرفتن اثر تداخلی نابرابری درون مناطق شهری مهم ترین عامل بروز نابرابری بوده است.
    کلیدواژگان: تجزیه نابرابری، ضریب جینی، شهری، روستایی، ایران
  • حمید زمان زاده، اصغر شاهمرادی صفحات 13-29
    در مطالعات اقتصاد رفاه، اقتصاد فقر و نیز سیاست گذاری های رفاهی، از آنجا که بعد خانوارهای گوناگون متفاوت است، نمی توان مخارج کل خانوارها را بدون درنظرگرفتن بعد خانوار بررسی کرد. یک راه ساده برای منظورکردن بعد خانوار در تحلیل رفاه استفاده از مخارج سرانه خانوار است، اما استفاده از مخارج سرانه عملا صرفه جویی های نسبت به مقیاس را در مخارج خانوار نادیده می گیرد. از آنجا که اعضای خانوار می توانند در مصرف بسیاری از کالاها و خدمات تا حدی با هم شریک شوند، هزینه های حفظ سطح رفاه خانوار، به نسبت یک به یک با تعداد اعضای خانوار، افزایش نمی یابد. در حقیقت، درنظرگرفتن مخارج سرانه خانوار متغیری تورش دار است و رفاه خانوارهای بزرگ تر را نسبت به رفاه خانوارهای کوچک تر کم تر از حد واقعی آن برآورد می کند. «مقیاس هم ارز»، راه حل مناسبی برای این مسئله است و شاخصی برای مقایسه رفاه میان خانوارها با تعداد اعضای متفاوت فراهم می آورد. مقیاس هم ارز بیانگر این است که با افزایش بعد یک خانوار چه میزان مخارج اضافی نیاز است تا آن خانوار به رفاهی برابر با رفاه یک خانوار مرجع (خانوار 1 نفره) دست یابد. بر اساس بررسی انجام شده، مطالعه ای در ایران برای برآورد مقیاس هم ارز انجام نگرفته است. هدف مطالعه حاضر برآورد مقیاس هم ارز برای خانوارهای شهری ایران، بر اساس برآورد تابع رفاه خانوار، با توجه به ویژگی های مختلف خانوار است. بر این اساس، شاخص مقیاس هم ارز برای خانوارهای 2 - 6 نفره، مبتنی بر داده های درآمد – مخارج 15010 خانوار شهری ایران، در سال 1386 محاسبه شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که شاخص مقیاس هم ارز در سطوح درآمدی مختلف، متفاوت است و همراه با افزایش درآمد نسبی خانوار افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: رفاه، خانوار، مخارج، مطلوبیت، مقیاس هم ارز
  • ابوذر شاکری، علیمراد شریفی صفحات 31-50
    تحلیل تقاضای انرژی در صنایع همواره یکی از موضوعات مهم در تحقیقات اقتصادی است. این مسئله برای کشورهای در حال توسعه، به ویژه ایران که دارای منابع ارزان انرژی است، از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا سهولت یا سختی جانشینی نهاده انرژی را با سایر نهاده های تولید در صورت تغییر قیمت های نسبی نمایان می کند. در این تحقیق، برای تحلیل تقاضای نهاده ها مدل های پویای نسل سوم تقاضای نهاده به کار گرفته شد تا سرعت تعدیل سرمایه در صنایع کارخانه ای نیز مشخص شود. داده ها و اطلاعات در این پژوهش مربوط به صنایع کارخانه ای ایران بر اساس کدهای دو رقمی طبقه بندی بین المللی ISIC طی سال های 1374 - 1386 است. با استفاده از فرم تابعی لئونتیف تعمیم یافته و برآورد پارامترهای آن، به روش حداکثر درست نمایی با اطلاعات کامل، نتیجه حاکی از این است که بین سرمایه، الکتریسیته و سایر حامل های انرژی رابطه مکملی برقرار است و سرعت تعدیل نهاده سرمایه بسیار پایین است همچنین، نیروی کار نهاده ای پست محسوب می شود.
    کلیدواژگان: مدل های تقاضای نهاده، لئونتیف تعمیم یافته، داده های تابلویی، صنایع کارخانه ای ایران، حامل های انرژی، نهاده پست
  • عزت الله عباسیان، ایمان شاکر اردکانی صفحات 51-68
    بودجه نقشی مهم در مدیریت و اداره بخش عمومی ایفا می کند. یکی از مهم ترین اجزای بودجه پیش بینی درآمد است و بدون داشتن دقت لازم در پیش بینی درآمد، دولت ها در جلوگیری از کسری و آمادگی به منظور مقابله با آن ناتوان اند و مردم از کاهش خدمات ضروری و مهمی، همچون آموزش، بهداشت و...، که دولت ارائه می کند، متحمل زیان خواهند شد. در این پژوهش فرضیه انتظارات عقلایی در پیش بینی دولت از درآمدهای مالیاتی به کار گرفته می شود. منظور از آزمون عقلانیت بررسی این موضوع است که آیا از اطلاعات در دسترس در زمان وقوع پیش بینی به شکلی کارا استفاده شده است یا نه؟
    نتایج آزمون عقلانیت ضعیف، که مدل مربوط به آن را روش OLS برآورد کرده است، نشان می دهد در بین درآمدهای مالیاتی فقط برای مالیات بر اشخاص حقوقی است که نمی توان عقلانیت ضعیف را رد کرد. همچنین، نتایج آزمون عقلانیت قوی، که مدل مربوط به آن را روش SUREبرآورد کرده است، بیانگر این است که عقلانیت قوی برای پیش بینی درآمد ناشی از مالیات بر اشخاص حقوقی تایید می شود. این بدین مفهوم است که پیش بینی طراحان بودجه از درآمد ناشی از مالیات بر اشخاص حقوقی بدون تورش و عقلایی بوده است و آنها از اطلاعات در دسترس به شکلی کارا استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: آزمون عقلانیت، پیش بینی، درآمدهای مالیاتی، تورش، معادلات رگرسیونی به ظاهر نامرتبط
  • محمد علی فیض پور، سعید نایب، گلسا صالحی فیروزآبادی صفحات 69-86
    موضوع اندازه بنگاه و تاثیر آن بر عملکرد از موضوعاتی است که در دوره های تاریخی علم اقتصاد از زوایای متفاوتی ارزیابی شده است. درحالی که مطالعات انجام شده تا دهه 70 میلادی اندازه های بزرگ بنگاه را به دلیل توانایی استفاده از صرفه های ناشی از مقیاس اندازه ای برتر معرفی کرده اند، گسترش بنگاه های کوچک و متوسط در اواسط این دهه باعث شد تا تاثیر جایگاه اندازه بر عملکرد بنگاه بازنگری شود. در این میان، مفهوم بهره وری از اساسی ترین مفاهیم بیان عملکرد بنگاه تلقی شد، از این رو مطالعات متعددی کوشیده اند تا تاثیر اندازه را بر بهره وری بنگاه بررسی کنند. با وجود این، در ایران اگرچه سیاست های اقتصادی خصوصا در سال های اخیر حمایت از بنگاه هایی با اندازه کوچک و متوسط را وجهه همت قرارداده اند، به نظر می رسد از بررسی تاثیر اندازه بر بهره وری غافل مانده اند. بر این اساس، این مقاله کوشیده است تا به بررسی این موضوع در صنایع تولیدی ایران با تاکید بر صنعت تولید محصولات کانی غیرفلزی (کد 26) بپردازد که یکی از محوری ترین صنایع تولیدی ایران است. در این مطالعه بهره وری با شاخص مالم کوئیست محاسبه و رابطه آن با اندازه بنگاه به روش رگرسیونی پولینگ دیتا تخمین زده شده است. نتایج این بررسی نه تنها نشان دهنده آن است که در کل صنعت، بنگاه هایی با اندازه بزرگ تر بهره وری بالاتری داشته اند، بلکه این رابطه در قریب به اتفاق گروه های این صنعت نیز برقرار است.
    کلیدواژگان: اندازه بنگاه، بهره وری، تحلیل پوششی داده ها، شاخص مالم کوئیست، صنعت تولید کانی های غیر فلزی
  • حسین کاوند، ارغوان نوین واجاری صفحات 87-106
    در این مقاله سعی شده است، در چارچوب مدل های رشد درون زای نئوکلاسیکی و با استفاده از روش بهینه یابی پویا، نظریه رشد بلندمدت بسط داده شود. برای این منظور، ضمن تصریح ارتباط بین بودجه دولت و درآمدهای نفتی، نقش کارایی سرمایه گذاری های دولت در یک اقتصاد نفتی در مسیر رشد بلندمدت مصرف کالاهای داخلی، رشد بلندمدت مصرف کالاهای وارداتی و رشد بلندمدت مخارج مصرفی و سرمایه ای دولت بررسی شده است. همچنین، در نرخ رشد بهینه مخارج دولتی، بر اساس نتایج این مقاله، هر چه کارایی بخش نفت در استفاده بهینه از سرمایه گذاری های دولت در این بخش بیشتر باشد، رشد بهینه مخارج دولتی نیز بیشتر خواهد بود. همچنین، هر چه سهمی از درآمدهای نفتی دولت که وارد بودجه دولت می شود بیشتر باشد، نرخ رشد بهینه مخارج دولتی نیز بیشتر می شود. به علاوه، میزان اثرگذاری تزریق درآمدهای نفتی در نرخ رشد بلندمدت مخارج جاری دولت نیز وابستگی شدید به کارایی سرمایه های دولتی در بخش نفت دارد. به عبارت دیگر، در صورتی که سرمایه گذاری در بخش نفت به میزان لازم انجام نگیرد و بازدهی نهایی سرمایه های دولت در بخش نفت بسیار پایین باشد، آنگاه انتظار می رود که مخارج جاری دولت نیز نتواند در بلندمدت از نرخ رشد بالایی برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: بهینه یابی پویا، سرمایه گذاری های دولتی، درآمدهای نفتی، رشد درون زا، کارایی دولت، مسیر رشد بلندمدت
  • علی کرامت زاده، امیرحسین چیذری، غلام علی شرزه ای صفحات 107-128
    در مطالعه حاضر به بررسی بازار آب و تحلیل تاثیرات اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن در مناطق مختلف اراضی پایاب سد شیرین دره استان خراسان شمالی پرداخته شده است. در این مطالعه نخست، با استفاده از روش های برنامه ریزی ریاضی اثباتی به برآورد توابع تقاضای آب، شبیه سازی بازار آب و تعیین قیمت تعادلی آب در شرایط مختلف خشک سالی و نرمال می پردازیم، سپس، تاثیرات اقتصادی و اجتماعی ناشی از اعمال قیمت تعادلی آب در منطقه مورد مطالعه را بررسی می کنیم. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ایجاد بازار آب رفاه کل مناطق را به میزان 2640 و 1182 میلیون ریال، مجموع کل سود حاصل از کشت محصولات را به میزان 12 و 23 درصد و اشتغال ناشی از تغییر الگوی کشت را نیز به میزان 62 و 32 درصد در شرایط نرمال و خشک سالی افزایش خواهد داد. نتایج این مطالعه از اطلاعات سال زراعی87 -1386 با تکمیل 187 پرسش نامه و با استفاده از بسته نرم افزاری GAMS استخراج شده است.
    کلیدواژگان: تقاضای آب، عرضه آب، بازار آب، قیمت تعادلی نهاده آب، سد شیرین دره
  • احمد میدری، علی نصیری اقدم، زینب مرتضوی فر صفحات 129-147
    هدف از این مقاله ارزیابی موانع کسب و کار در استان زنجان است. برای این منظور از سه روش مکمل استفاده شده است: اول، پیمایش فضای سرمایه گذاری از منظر صاحبان کسب و کار با استفاده از پرسش نامه «پیمایش بنگاه»؛ دوم، مطالعه شاخص های تحقق یافته درباره محیط کسب و کار و سوم، ارزیابی شکایات واصله به ستاد سرمایه گذاری استان. نتایج مطالعه حاکی از آن است که وجود زمین های دارای معارض، دشواری اخذ مجوز، سختی در دریافت اعتبار، اختلافات کارفرمایان با تامین اجتماعی و واردات نامنظم کالاهای چینی از مهم ترین موانع کسب و کار در استان زنجان است.
    کلیدواژگان: محیط کسب و کار، هزینه مبادله، پیمایش، استان زنجان
  • عباس ابراهیمی، محسن نظری صفحات 149-164
    در ادبیات اقتصادی رویکردهای متنوعی به بحث عملکرد بنگاه ها وجود دارد. به طور کلی، این تئوری ها برای درک ماهیت و نقش راهبرد و اقدامات بنگاه در کسب مزیت رقابتی بسیار سودمندند. عمده این نظریه ها عبارت اند از نظریه مبتنی بر منبع، توانمندی های پویا، تئوری کارآفرینی، تئوری های نئوکلاسیک، رویکرد سازمان صنعتی به رقابت بر اساس پارادایم، نگرش سازمان صنعتی جدید به رقابت با تاکید بر مدل های نظریه بازی، تئوری اقتصاد هزینه مبادله، مکتب اتریشی و نگرش شومپتری، نگرش مبتنی بر دانش و نگرش تکاملی.
    امروزه بانک ها برنامه های متنوعی را برای جذب مشتریان دنبال می کنند. آنچه در این بین می تواند بانک ها را در دستیابی به این امر کمک کند، دستیابی به مزیت رقابتی است. بانک های مختلف سعی کرده اند به شیوه های متفاوتی برای خود مزیت خلق و جایگاه خود را در رقابت با سایر بانک ها حفظ کنند. دستیابی به شاخص های رقابت پذیری می تواند هدفی مهم برای بانک ها در تضمین رضایت مشتری و در نهایت کسب مزیت باشد. هدف این مقاله شناسایی فاکتورهای اساسی رقابت در سیستم بانکداری ایران است تا بتواند از این دیدگاه بانک ها را در تجهیز منابع اساسی رقابتی خود مدد کند. این مقاله با مبنا قراردادن پارادایم ساختار- اجرا- عملکرد به شناسایی فاکتور های رقابت پذیری در سیستم بانکی ایران پرداخته است. به همین علت با بررسی عمیق ادبیات موضوع سپس، اخذ دیدگاه های خبرگان این حوزه پرسش نامه ای برای شناسایی این عوامل تهیه شد. در نهایت از طریق تحلیل عاملی اکتشافی عوامل و زیرعوامل رقابت پذیری شناسایی شد. در نهایت مشخص شد که توان مالی بیشترین تاثیر را در رقابت پذیری بانک ها دارد.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، تحلیل عاملی اکتشافی، مدل یابی معادلات ساختاریافته
  • خالد احمدزاده، کاظم یاوری، عباس عصاری آرانی، بهرام سحابی صفحات 165-191
    این نوشتار، با رویکرد تحلیلی و توصیفی، درصدد است عوامل اقتصادی و نهادی تاثیرگذار در صادرات خدمات را در کشورهای منتخب عضو سازمان همکاری های اسلامی (OIC) به روش داده های تابلویی کاوش و ارزیابی کند. نتایج حاکی از آن است که تاثیر متغیرهای درآمد سرانه، نرخ موثر ارز، ورود سرمایه های خارجی و زیرساخت های اطلاعاتی در صادرات خدمات در مجموعه کشورهای منتخب مثبت و معنی دار است و نرخ تورم عاملی بازدارنده برای صادرات خدمات است. به علاوه، عضویت کشورهای مذکور در بلوک های منطقه ای (ECO) و (D8) تاثیر مثبت و معنی داری در صادرات کل خدمات دارد. عملکرد پایین متغیرهای نهادی از قبیل اثربخشی دولت ها، ثبات سیاسی، حاکمیت قانون، کنترل فساد و شاخص وزنی حکمرانی در کشورهای مورد مطالعه تاثیر منفی و معنی داری در صادرات خدمات داشته است. بنابراین، برنامه ریزی برای توسعه صادرات خدمات از جانب سیاست گزاران بخش های دولتی و خصوصی باید با ارزیابی درست از مولفه های نهادی و اقتصادی در ساختار شرکای تجاری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: صادرات خدمات، عوامل نهادی و اقتصادی، کشورهای عضو (OIC)، داده های تابلویی
|
  • Esmaiel Abounoori, Arash Khoshkar, Pedram Davoudi Pages 1-12
    In this paper a general view of the Gini decomposition is presented. In order to decompose the Gini coefficient into within group inequality، between group inequality and transvariation inequality of the Iranian urban and rural areas، the 2006 and 2010 micro-data and Dagum (1997) method is used. The results indicate that about 48 percent of the inequality in the country as a whole has been due to within group (urban and rural) inequality. About 26 (2006) and 22 (2010) percent of the inequality has been due to the inequality between urban and rural، while 27 (2006) and 29 (2010) percent of the inequality has been because of the transvariation inequality. Although more than half of the inequality has been caused by the gross inequality between urban and rural areas، ignoring the transvariation inequality، urban inequality has the most contribution of total inequality.
    Keywords: inequality decomposition, Gini coefficient, rural, urban
  • Hamid Zamanzadeh, Asghar Shahmoradi Pages 13-29
    In welfare economic studies، because of the differences among households scale، we cannot consider household expenditures without attention to this factor. A simple method to consider household scale in welfare analysis is the usage of the per capita expenditure. But، the usage of per capita expenditure ignores economies of scale. In fact، per capita expenditure is a biased variable، and undervalues the welfare of populous households. The Equivalence Scale is an appropriate solution for this problem and presents an index for welfare comparison among households with different scales. This paper tries to estimate the equivalence scale for Iranian urban households. It calculates Equivalence scale index for Iranian households with 2 up to 6 members. Income-expenditure data for 15010 urban households in 1386 is used. The results show that Equivalence Scale index in various income levels is different. In addition، it increases with the increase of relative income.
    Keywords: expenditure, household, equivalence scale, utility, Welfare
  • Aboozar Shakeri, Alimorad Sharifi Pages 31-50
    Factor demand behavior such as energy demand has an important role in the economic analysis. This issue is a major concern in the developing countries (e. g. Iran) which are benefited from vast energy resources. In this paper، the third generation of factor demand models is used to analyze the behavior of capital adjustment in the Iranian manufacturing industries. The dataset covers the two-digit International Standard of Industrial Classification (ISIC) during 1995-2007. The Generalized Leontief functional form has been chosen as an empirical model and estimated by Full Information Maximum Likelihood (FIML) method. The findings indicate that capital، electricity، and other energy carriers are complements in the manufacturing industries and the speed of adjustment for capital input is very low. Also، labor is an inferior input in the Iranian manufacturing industries.
    Keywords: energy, factor demand models, generalized Leontief, inferior input, Iranian manufacturing industries, panel data
  • Ezatollah Abbasian, Iman Shaker Ardakani Pages 51-68
    Budget plays an important role in public sector management and administration. one of its components is revenues forecasting and Without the necessary accuracy in predicting revenues، government deficit will occur and people are incapable of facing with losses of reducing of important and essential services like education and health care. In this study، the rational expectations hypothesis is a matter of predict the government tax revenues. The models are estimated by OLS method show that between tax revenues only for the tax on legal entities that can not weak rationality hypothesis rejected. Also، the strong rationality test results to the model by using SURE estimation، suggests that strong rationality hypothesis is confirmed for forecast revenue from taxes on legal entities. This means that planners predict budget of income tax on legal entities unbiased and rational by using available information efficient.
    Keywords: rationality test, forecasting bias, tax revenues, seemingly unrelated regression equations
  • Mohammad Ali Feizpour, Saeed Nayeb, Golsa Salehi Firozabadi Pages 69-86
    Firm Size and its impact on the firm performance examined in all of economics historical periods from different point of view. Meanwhile، productivity is one the most important performance index for each firm، therefore so many studies tries to survey firm size impact on it. In Iran also، economics literature replete with productivity studies but the impact of size on it rarely seen between them. Thus، this study focused on other non-metallic mineral products industry as one of the most important manufacturing industries in Iran to explain the size effect on productivity. DEA and Malmquist index have been used in order to measure productivity and pooling data method to estimate its relation with firm size. The results indicate that not only the larger firms have better performance in productivity at the 2-digit industry levels، but also we could see this result in most of 3 and 4-digit codes، too.
    Keywords: DEA, firm productivity, firm size, malmquist index, other non, metallic minerals industry
  • Hossein Kavand, Arghavan Novin Vajari Pages 87-106
    This paper extends endogenous growth models through augmenting it with government budget and oil revenues as well as the effect of public investment efficiency on long run growth of private and government consumption and import for an oil producing economy. Based on the extracted model، the optimal growth rate of government current expenditure (or consumption) has a positive relation with the efficiency use of public investment in oil production sector. With the increase of the share of oil revenues in the government budget، the optimal growth rate of government current expenditure increases. In addition، the effect of oil revenue injection to the government budget on the long run growth of public consumption depends on the efficiency use of public capitals in the oil production sector. In other words، if investment in oil sector is not sufficient and its capital return is very low، the economy can experience a low long run growth for government current expenditure.
    Keywords: dynamic optimization, endogenous growth, lung run growth path, oil revenues, public investment
  • Ali Keramatzadeh, Amir Hossein A.H. Chizari, Gholam Ali Sharzei Pages 107-128
    Policy makers have taken into less consideration the market mechanism in the allocation of water resources، contrary to its long role and precedent in allocation goods and resources. The market mechanism is used in many regions of world for water management to increase the water scarcity certainly، but historical form of acquiring water resources didn’t lead to a proper market so economic price of water isn’t determined by market equilibrium and isn’t based for transaction. Therefore water allocation among users in many regions in Iran is performed under local government management and often based on political-social regulations instead of economic criteria but this kind of water resources management caused no optimal water allocation in Iran. For this reason and to solve the mentioned problem، this study investigates the irrigation water markets and analyses the economic and social impacts of water markets in the lower part lands of dams in North Khorasan province of Iran. The positive mathematical programming (PMP) models have been developed to estimate the water demand function in six regions and estimate the expected pay for water in each region. Then the economic and social impacts of water markets have been investigated. The results show that establishing of water market will increase the total welfare by 2640 and 1182 million Rials، the total net return of cultivation crops as 12 and 23 percent and total employment by 62 and 32 percent in normal and dry scenario respectively. These models have been solved by CONOPT solver in GAMS package under 2007-2008 agricultural data، which have been acquired by interviews and completion of 187 questionnaires.
    Keywords: water demand, water supplied, water market, equilibrium price, Shirindarre Dam
  • Ahmad Meidari, Ali Nassiri Aghdam, Zeinab Mortezavi Far Pages 129-147
    This paper aims to investigate obstacles of doing business in province of Zanjan. For this purpose، three complementary methods are used: first، surveying the business environment from the businessmen’s perspectives، using «Enterprise Survey» questionary; second، studying realized indices of business environment; and third، evaluating investors’ complaints submitted to Investment Committee of Province. Results indicate that existence of land opponents; complicatedness of dealing with permits; difficulty of getting credit; disputes between business owners and authorities of social security organization; and irregular import of Chinese products are the main obstacles of investment in zanjan.
    Keywords: business environment, province of Zanjan, survey, transaction cost
  • Abbas Ebrahimi, Mohsen Nazari Pages 149-164
    There are many approaches in economic literature for investigation of firm performance. In general، those theories very useful for investigation the nature and role of competitive advantage. Resource based view، dynamic capability، entrepreneurial theory، neoclassic theory، industrial organization approach are some of those theories. Todays، banks try to attract customers through various new methods. However what can help banks to meet this goal is to try to achieve competitive advantage. Many banks have tried to create advantages for themselves in different ways so that preserve their place in competition with other banks. In this article، by means of structure-conduct-performance (SCP) paradigm، we investigate banks competitiveness factors. After reviewing literature and expert interviews we develop a questionnaire. Finally we find financial power as a power that has the most effect on competitiveness of Iranian bank. JEL Classification: G21.
    Keywords: competitiveness, exploratory factor analysis, structural equation modeling
  • Khaled Ahmadzadeh, Kazem Yavari, Abbas Assari Arani, Bahram Sahabi Pages 165-191
    The main object of this paper is to find out the impact of economic and institutional factors on export of services in considering the example of OIC countries. Panel data method as an econometrics approach is used for estimating models. Results show that variables such as GDP per capita، the real exchange rate، foreign direct investment، and information infrastructures have positive and significant effects on services export and inflation is a disincentive to it. Furthermore، the membership of these countries in regional blocks، ECO and D8، has a significantly positive effect on the total services export. The worse performance of institutional factors such as government effectiveness، political stability، rule of law، control of corruption and governance index in contrast have a significantly negative impact on services exports. Therefore، policy makers in public and private sectors should plan for development of services exports by consideration of the economic and institutional factors for selecting of their trade partners.
    Keywords: economic, institutional factors, export of services, OIC member countries, panel data