فهرست مطالب

تحقیقات اقتصادی - پیاپی 107 (تابستان 1393)

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 107 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ایوب ابوذری، غلامرضا زمانیان صفحات 211-228
    تقاضای پول در اقتصادهای دلاری شده بسیار ناپایدار و ساخت مدل برای پیش بینی آن بسیار دشوار به نظر می رسد. در این مقاله با بهره گیری از تحلیل هم جمعی و کاربرد روش «خودرگرسیون با وقفه های گسترده» (ARDL)، تابع تقاضای پول در صورت دلاری شدن اقتصاد ایران ارزیابی شده است. یافته های مطالعه، بیانگر رابطه تعادلی بلند مدت باثبات بین تقاضای واقعی پول و متغیرهای GDP، نرخ ارز در بازار غیررسمی، نرخ تورم و متغیر چرخ دنده ای است. نتایج این پژوهش نشان دهنده وقوع دلاری شدن و برگشت ناپذیری آن در اقتصاد ایران است، زیرا ضرایب برآوردی برای نرخ ارز و متغیر چرخ دنده ای در تابع تقاضای پول منفی و معنی دار شده است.
    کلیدواژگان: اثر چرخ دنده ای، برگشت ناپذیری، تابع تقاضای پول، دلاری شدن، روش ARDL
  • اسمعیل ابونوری، بهنام شهریار صفحات 229-265
    در مدل سازی رگرسیون های ساختاری، برای بررسی آثار تغییرات و شکست های ساختاری و سایر رویدادهای کیفی از متغیرهای مجازی دودویی (کلاسیک) استفاده می شود. این در حالی است که به روشنی می توان عملکرد این گونه متغیرهای مجازی را به چالش کشید: در کاربرد این گونه متغیر مجازی نبود شکست (یا تغییر) ساختاری با 0 و وجود آن با 1 معرفی می شود. حال آنکه شکست در دوره وجود ممکن است آثار یکسان نداشته باشد و معرفی آن با 1 طی دوره انعطاف پذیری کافی ندارد. هدف اصلی در این مقاله ارائه روشی برای مدل سازی درون زای آثار شکست های (تغییرات) ساختاری در ضرایب معادلات ساختاری است. برای این منظور، به جای متغیرهای مجازی دودویی از متغیرهای مجازی فازی استفاده شده که از انعطاف پذیری بیشتر برخوردار است. نخست متغیرهای مجازی در قالب مجموعه های فازی معرفی، سپس روشی برای استخراج تابع عضویت متغیرهای مجازی مربوط به شوک های کیفی پیشنهاد شده است. آنگاه تابع عرضه کل و تقاضای پول ایران، یک بار با متغیر مجازی دودویی و بار دیگر با متغیر مجازی فازی برآورد شده اند. نتایج برآورد و مقایسه مدل ها حاکی از این است که استفاده از متغیرهای مجازی فازی در مدل های اقتصادسنجی موجب برازش دقیق تر (با خطای تصریح کمتر) می شود همچنین، نقد لوکاس ممکن است موجب شکست ساختاری مدل های اقتصادسنجی شود، اما در صورتی که متغیر وابسته مدل پایا باشد، اثر این شکست ساختاری پس از مدتی از بین می رود و از شدت نقد لوکاس کاسته می شود.
    کلیدواژگان: شکست ساختاری، متغیر مجازی فازی، متغیر مجازی کلاسیک، نقد لوکاس
  • کریم اسلاملوییان، علی حسین استادزاد صفحات 267-294
    نرخ رجحان زمانی به منظور تنزیل کردن مطلوبیت لحظه ای در الگوهای رشد، همچنین در محاسبه نرخ تنزیل اجتماعی در تحلیل هزینه- فایده استفاده می شود. در مطالعات انجام شده در ایران این نرخ به صورت ضریب ثابت محاسبه شده است، اما به لحاظ نظری با گذشت زمان تغییر می کند. به منظور رفع این خلا در مقاله حاضر، الگوریتم جدیدی برای برآورد نرخ رجحان زمانی به صورت پارامتر غیرثابت پیشنهاد شده است. پس از بسط الگوریتم، به برآورد سری زمانی نرخ ترجیحات برای ایران طی دوره 1344- 1389 پرداخته ایم. در الگوریتم بسط داده شده با توجه به مبانی نظری، نرخ ترجیحات تابعی از مصرف در نظر گرفته شده و با روش بازگشتی مقادیر مختلف نرخ رجحان در سال های مختلف محاسبه شده است. پس از این مرحله، با استفاده از فیلترینگ و با توجه به تاثیر نرخ ترجیحات در پس انداز، مقادیر این نرخ طی زمان با کمک مقادیر اولیه محاسبه شده است. به منظور انتخاب مقدار اولیه در این الگوریتم، نرخ رجحان زمانی تابعی از امید به زندگی در نظر گرفته شده است. نرخ رجحان زمانی در دوره تحت بررسی برای اقتصاد ایران به طور متوسط 38/2 درصد به دست آمده است. همچنین، این نرخ بین سال های 1355- 1367 روندی صعودی داشته است که می تواند به علت جنگ و نااطمینانی های مربوط به سال های نزدیک انقلاب باشد. بر اساس محاسبات صورت گرفته این نرخ پس از جنگ تحمیلی طی دوره 1368- 1389 دارای روندی نزولی بوده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، الگوریتم ژنتیک، امید به زندگی، پس انداز، نرخ رجحان زمانی
  • سوده سادات امامی، حمید کردبچه صفحات 295-314
    نظریه قدرت همسنگ، وضعیتی را توضیح می دهد که در یک صنعت، قدرت بازاری یک طرف (فروشندگان) از سوی طرف دیگر (خریداران) تعدیل شود. مقاله حاضر قصد دارد این نظریه را برای صنایع ایران آزمون و بررسی کند که آیا در صنایع بزرگ کشور، قدرت بازاری خریداران در قدرت بازاری فروشندگان اثر محدودکننده ای داشته است؟ برای این منظور، مجموعه ای از داده های پانل کدهای چهار رقمی ISIC صنایع ایران برای دوره 1374- 1389 استفاده شده است. نتایج این مطالعه از نظریه قدرت همسنگ در بین صنایع کارخانه ای ایران حمایت کرده است، بدین معنا که صنایع با قدرت بازاری بیشتر در طرف فروش و قدرت بازاری کمتر در طرف خرید، عملکرد بنگاه های تولید کننده را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: قدرت همسنگ، ساختار بازار، تمرکز خریدار، تمرکز فروشنده، شاخص لرنر، انحصار
  • داود بهبودی، حسین اصغرپور، فیروز فلاحی، رباب محمدی خانقاهی صفحات 315-335
    در این مطالعه سعی شده است آثار توسعه مالی و اقتصادی در کیفیت محیط زیست کشورهای منتخب عضو اوپک طی دوره 1980- 2008 با استفاده از رهیافت هم انباشتگی و حداقل مربعات پویا (DOLS) در داده های تابلویی بررسی شود. نتایج برآورد رابطه بلندمدت بین متغیرها نشان می دهد، رابطه بین توسعه مالی و آلودگی محیط زیست از شکل U وارون پیروی می کند. این در حالی است که رابطه بین توسعه اقتصادی و آلودگی محیط زیست به صورت مثبت یکنواخت است و رابطه ای به شکل U وارون بین آن دو رد می شود. از این رو مهم ترین توصیه سیاستی تحقیق، توسعه بیشتر بخش مالی به منظور بهبود کیفیت محیط زیست در کشورهای مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، توسعه مالی، توسعه اقتصادی، حداقل مربعات پویا، کشورهای منتخب عضو اوپک
  • محسن رنانی، همایون شیرازی، بهروز صادقی عمروآبادی صفحات 337-362
    مهاجرت از جمله موضوعات مهمی است که در سه دهه اخیر بسیار به آن توجه شده است. بر اساس آمار سازمان ملل خروج مهاجران از ایران در سالیان اخیر بسیار بیشتر از ورود مهاجران به داخل کشور بوده است. به همین علت بررسی نقش عوامل مختلف در خروج مهاجران از کشور اهمیت بسزایی دارد و می تواند در سیاست گذاری به منظور کنترل روند مهاجرت مورد توجه قرار گیرد.
    هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر در جریان مهاجرت ایران است. در این مطالعه ابتدا شاخصی با عنوان کیفیت زندگی با استفاده از روش تحلیل عاملی ساخته شده و پس از آن اثر این شاخص همراه متغیرهای دیگری که اثر عوامل اقتصادی و سیاسی را در جریان مهاجرت بررسی می کنند در قالب مدل جاذبه تعمیم یافته و پانل پویا در دوره زمانی 2002- 2011 میلادی بررسی شده است.
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که کیفیت زندگی، عوامل نهادی و سیاسی به ترتیب بیشترین اثر را در خروج مهاجران از کشور دارند. همچنین، مهاجران ایرانی در کشور مهاجرپذیر در روند مهاجرت ایران اثر مثبت دارند و با افزایش فاصله از تعداد مهاجران ایرانی کاسته می شود.
    کلیدواژگان: شاخص سازی، شاخص کیفیت زندگی، شاخص حکمرانی، مدل پانل پویا، مهاجرت
  • زهرا کریمی موغاری، هدی زبیری*، یونس نادمی صفحات 363-383

    نرخ ارز واقعی از مهم ترین متغیرهای اقتصاد کلان است که از جنبه های گوناگون بخش های مختلف اقتصاد را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به اینکه تغییرات نرخ ارز در کلیه بخش های اقتصاد، تاثیری مشابه و یکسان ندارد و با توجه به اهمیت درخور توجهی که توسعه صنعتی می تواند در توسعه اقتصادی کشور داشته باشد، این تحقیق به بررسی و ارزیابی اثر تغییرات نرخ واقعی ارز در ارزش افزوده 8 زیربخش صنعت طی سال های 1353 تا 1390 با استفاده از روش سری زمانی ساختاری می پردازد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که کاهش نرخ واقعی ارز آثار متفاوتی در زیربخش های مختلف صنعت داشته است، به گونه ای که صنایعی که به مواد اولیه و کالاهای سرمایه ای خارجی وابستگی شدیدی داشته اند از این سیاست بهره برده اند و در مقابل صنایعی که به مواد اولیه خارجی وابستگی کمتری داشته اند به سمت نابودی کشانده شده اند.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده، ایران، روش سری زمانی ساختاری، زیربخش های صنعت، نرخ واقعی ارز
  • محمود متوسلی، میثم احقاقی صفحات 385-409
    بی شک از مهم ترین مسائلی که علت اصلی مطرح شدن مباحث توسعه بوده، تلاش برای رسیدن از وضع موجود به وضعی مطلوب است. از سوی دیگر، کلید دستیابی به تغییر مطلوب در نوع یادگیری افراد است. از این رو در مقاله حاضر با بهره گیری از شیوه مطالعه اسنادی، پس از بررسی اجمالی مباحث علوم و اقتصاد شناختی، به بررسی آرا و نظرهای داگلاس نورث، در حکم یکی از اندیشمندان نهادگرای فعال در زمینه بررسی تغییرات نهادی پرداختیم. پس از آن با بهره گیری از نظرها و مطالعات هوارد گاردنر، یکی از اندیشمندان فعال در حوزه شناختی و مبتکر نظریه هوش های چندگانه، دیدگاه های نورث را نقد و بررسی کردیم. نتایج این پژوهش نشان داد که آرا و نظرهای گاردنر در بسیاری از زمینه ها مانند اهمیت فرایند یادگیری، تاثیرات آن در تغییرات و سیستم باورها موید یا مکمل دیدگاه های نورث است، اما در پاره ای از جنبه ها همچون توانایی یادگیری طی حیات و قبول شانس برابر یادگیری در شرایط گوناگون انتقاداتی را بر نگرش وی وارد می کند.
    کلیدواژگان: اقتصاد شناختی، علوم شناختی، گاردنر، نورث، یادگیری
  • نادر مهرگان، علیرضا دانش خواه، امید چترآبگون، روح الله احمدی، فریبرز تیشه کنی صفحات 411-428
    در این مقاله ضمن بررسی اثر شوک های نفتی در متغیر های کلان اقتصادی به ارزیابی پدیده بیماری هلندی هنگام رویارویی با تکانه های مثبت درآمدهای نفتی ایران پرداخته می شود. همچنین، در این پژوهش آثار نامتقارن درآمدهای نفتی در رشد اقتصادی را نیز بررسی می کنیم. مدل آماری استفاده شده در این پژوهش توابع مفصل دمی است که به وسیله آن نشان می دهیم اقتصاد ایران در زمان هایی که با شوک های مثبت درآمدهای نفتی روبه رو بوده و درآمدها به صورت بی رویه به اقتصاد تزریق شده اند دچار پدیده بیماری هلندی شده است؛ دوم آنکه درآمدهای نفتی آثار نامتقارن و غیرخطی در رشد اقتصادی داشته اند، طوری که رشد اقتصادی در مقادیر کرانه ای تکانه ها مستقل از شوک های مثبت و منفی درآمدهای نفتی بوده است.
    کلیدواژگان: اثر نامتقارن، بیماری هلندی، تابع مفصل، رشد اقتصادی، وابستگی دمی
  • ابوالقاسم نادری صفحات 429-461
    هدف اصلی این مقاله، ارزشیابی آثار مهم ترین مسائل و چالش های روش شناسی ارزیابی نرخ بازده آموزش برای دستیابی به برآوردهای معتبر و دقیق است. برای انجام این مهم، ابتدا پیشینه بسیار وسیع ارزیابی نرخ بازده آموزش، به طور انتقادی مرور می شود. سپس، با استفاده از داده های آماری استخراج شده از نتایج آمار گیری از ویژگی های اقتصادی- اجتماعی 1381 مرکز آمار، اهمیت مسائلی مانند روش برآورد نرخ بازده (روش جبری در مقایسه با روش آماری)، هزینه فرصت برای افراد در سنین تحصیلات اجباری، مسائل انتخاب و درون زایی و مسئله گروه بندی و ساختار سلسله مراتبی بررسی و آثار آن در برآوردهای نرخ بازده آموزش به طور تجربی ارزیابی می شود. نتایج کلیدی تحقیق عبارت اند از: 1. نرخ بازده برای شاغلان سرپرست خانوار مثبت، اما میزان آن کمتر از میانگین سایر کشورها ارزیابی شده است، 2. نرخ بازده برای زنان بیشتر از مردان و برای شاغلان شهری بیشتر از شاغلان روستایی است، 3. نرخ بازده آموزش عالی بیشتر از بازده آموزش و پرورش (عمومی) است و 4. برآوردهای نرخ بازده نسبت به مسائل روش شناسی یعنی روش برآورد، هزینه فرصت و مسائل انتخاب، درون زایی و گروه بندی یا ساختار سلسله مراتبی مشاهدات حساس اند، به گونه ای که نادیده گرفتن آن ها به کم برآوردی نرخ بازده آموزش منجر می شود و می تواند در خصوص تخصیص بهینه منابع به آموزش و در مسیر توسعه جوامع مشکلات جدی ایجاد کند. در پایان، محورهای کلیدی مانند چگونگی لحاظ کردن مسائل مذکور به طور همزمان، به منزله چشم انداز تحقیقات آتی ارزیابی نرخ بازده آموزش پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ساختار سلسله مراتبی داده ها، مسائل انتخاب و درون زایی، نرخ بازده آموزش، هزینه فرصت
|
  • Ayub Abuzary, Gholamreza Zamanian Pages 211-228
    Money demand in dollarized economies appears to be highly unstable and the model making it very difficult to forecast. This paper utilizes cointegrating analysis and application «Autoregressive Distributed Lag Method» (ARDL)، the money demand function measured of the Iran dollarized economy. The study findings represent a long-term stable equilibrium relationship between real money demand and variables، GDP، the exchange rate on the informal market، inflation and ratchet. The results of this study indicate the occurrence dollarization and irreversibility of it’s in the Iranian economy، because coefficients for the exchange rate and ratchet variable are negative and significant in the demand for money.
    Keywords: Dollarization, Money Demand Function, Ratchet Effect, Irreversibility, ARDL Method
  • Esmaiel Abounoori, Behnam Shahriar Pages 229-265
    In structural time seriesregression models، binary (classic) dummy variables are used to quantify the effects of economic structural breaks، changes or qualitative variables. The binary dummy variable can be challenged using this dummy variable in which 0 or 1 represent absence or presence of structural breaks (or changes)، but presence of the structural breaks (or changes) may not have uniform effect throughout the period and thus use of zero or one does not provide enough fluctuation. The main aim in this paper is to present a suitable method for endogenously modeling structural breaks on structural coefficients. Doing so، instead of using the binary dummy variable، we have used a fuzzy dummy variable which provides more flexibility. First we have presented the fuzzy dummy variable based on fuzzy set with introduction of a method driving the fuzzy set membership concerning qualitative shocks. Then، we have estimated the Iranian aggregate supply and real money demand functions using both binary and fuzzy dummy variables. Estimated results and the comparison indicate that، first; using the fuzzy dummy variable in econometric modeling proveds more accurate (less specification error) estimation. Second; although the Lucas critique may result the structural breaks in econometric modelling، but for a stationary dependent variable، this effects will die down over time and reduces the strength of the Lucas critique reduce.
    Keywords: classical dummy variable, fuzzy dummy variable, Lucas critique, structural break
  • Karim Eslamloueyan, Ali Hossein Ostadzad Pages 267-294
    The rate of time preference plays an important role in discounting instantaneous utility in economic growth models and also in calculating social discount rate in cost-benefit analysis. In empirical researchers، this rate is assumed to be constant. However، the rate of time preference might vary over time. This paper develops a new algorithm to estimate this rate as a varied coefficient for the Iranian economy over the period 1965-2010. In our algorithm، we use a recursive method to estimate the initial values for the rate of time preference as a function of consumption. Given the effect of the rate of time preference on saving، and knowing their initial values، we use a filtering method to estimate these rates as a function of life expectancy. The average value of time preference rate over the period under consideration is 2. 38 percent. This rate is found to be higher during the period of economic uncertainties such as Iran-Iraq imposed war. However، the rate is decreasing after the end of war.
    Keywords: algorithm genetic, Iran, life expectancy, rate of time preference, saving
  • Soodeh Alsadat Emami, Hamid Kurdbacheh Pages 295-314
    The concept of countervailing power is a term to describe the situation in which the market power of one side (sellers) may be balanced by the market power of another side(buyers) in a given market. The purpose of this paper is to test this hypothesis and to determine whether the market power of sellers has had a restraining influence on increases in buyer market power in Iran’s large industries.To this end we use a panelof 4-digit ISICindustries data over the period 1995-2010.The findings of this paper support the countervailing power hypothesise in Iranian large manufacturing industries in whichthe industries with more market power on the seller side and less market power on the buyer side enhance the performance of the firms.
    Keywords: Countervailing power, Market structure, Buyer concentration, Seller concentration, Lerner Index, monopoly, Iran, ISIC
  • Davood Behboudi, Hossein Asgharpur, Firouz Fallahi, Robab Mohammadi Khaneghahi Pages 315-335
    This paper investigates the impacts of economic and financial developments on environmental pollution for 6 OPEC countries using panel cointegration and panel long-run estimator (DOLS) over the period 1980–2008. The results shows that both Economic and financial development have significant effect on the environmental quality in selected OPEC economies. The findings not support the existence of an environmental Kuznets curve in the case of 6 OPEC countries. While conform existing an inverted U-shaped relationship between financial development and environmental pollution.
    Keywords: DOLS method, economic development, environmental quality, financial development, OPEC countries
  • Mohsen Renani, Homayoun Shirazi, Behrouz Sadeghi Amroabadi Pages 337-362
    Emigration is such an important topic that has been attained a lot of interest especially in the last three decades. According to the statistics announced by the United Nations، outbound emigrants in recent years have been far from inbound emigrants in Iran. Therefore، investigating the role of various main determinants in the flow of outbound emigrants is so important and could be considered in order to make a policy for emigration control. In this study، we have made an indicator named quality of life by using factor analysis. Afterwards، the effect of quality of life indicator in addition to the other considered variables which investigate the economic and politic factors on emigrating from Iran to the selected OECD countries have been studied between 2002-2011 by the augmented gravity model and dynamic panel data. The results of this study indicate that quality of life، institutional and political factors have the greatest effects on emigrants respectively. In addition، the lag of emigration has positive and important effect on emigration and with increasing the distance the quantity of the Iranian emigrant will be decreased.
    Keywords: constructing an index, dynamic panel data model, emigration, governance indicator, quality of life index
  • Zahra Karimi Moughari, Hoda Zobeiri, Younes Nademi Pages 363-383

    Real exchange rate is one of the most important macroeconomic variables which affects various economic sectors. As the effect of real exchange rate variation is not equal in different sectors and due to importance of industrial development in economic development of country، this paper have investigated the effect of real exchange rate changes on 8 manufacturing subsectors over the period 1353-1390. The structural time series approach has been used in this paper. The results show that exchange rate devaluation has different long run effects on subsectors of manufactories. So that، those manufactories which had dependence on import of inputs and foreign capital goods benefited and those manufactories with lower dependence on foreign inputs destroyed.

    Keywords: Real exchange rate, Value added, Industrial subsectors, Iran, Structural Time Series Approach
  • Mahmoud Motavasseli, Meisam Ehghaghi Pages 385-409
    Undoubtedly، attempt to cross the status quo and reaching desired situations is one of the most important causes of raising these kinds of topics. On the other hand، the key to achieve desired changes lies on the type of individual''s learning. Hence in this paper، by using the method of documentary study، after reviewing cognitive science and cognitive economics issues; we intend to review the opinions of Douglas C. North who is one of the well-known institutional scholars in the field of «institutional change». Then، criticize and review his viewpoints by using Howard Gardner''s ideas who is one of the famous cognitive scientists and the inventor of the Multiply Intelligences theory. The result of this study showed، although on many aspects like importance of learning process or its impacts on changes and also believes system Gardner''s opinions confirm or complete North''s attitudes. But in some viewpoints like ability of learning through the life and assuming the same chances for learning in various situations، he criticizes North attitudes، which are thinkable.
    Keywords: cognitive economics, cognitive science, gardner, learning, North
  • Nader Mehrgan, Alireza Daneshkhah, Omid Chatrabgoun, Rouhollah Ahmadi, Faribourz Tishekani Pages 411-428
    In this paper، we examine influence oil shocks on macroeconomic variables and Dutch disease phenomena when these variables encountered positive oil revenue shocks. Statistical model which is copula approach is used to show when Iran''s macroeconomic variables encountered positive oil revenue casus Dutch disease and oil revenue has non-symmetric influence on the growth economic. In another word، growth economic is independent of positive and negative oil revenue shocks.
    Keywords: asymmetric effect, copula, Dutch diseases, economic growth, tail dependency
  • Abolghasem Naderi Pages 429-461
    The main purpose of this paper is to evaluating the effects of some methodological problems and issues on the estimates of return rate of education to achieve accurate and reliable figures. After intensively and critically reviewing the empirical studies، opportunity cost، selectivity and endogeneity and the hierarchical structure of data have been recognized as critical problems and issues dominating the estimates، then their effects on return to education have been examined using data from the economic and social characteristics of household survey 2012 conducted by the Statistical Centre of Iran. The key findings are: 1. return to education for the head of households in Iran is positive but less than the estimates of some other countries; 2. the rate is higher for females as well as for employees in urban areas; 3. return to higher education is more than that for general education; 4. the estimates are very sensitive to the issues of opportunity cost، selectivity and endogeneity، and the hierarchical structure of data، so that ignoring these problems leads to underestimates of the return to education. Such problematic estimates then might be very misleading in resource allocation which would affect the development goals of a country. At the end، some specific topics for future research are also offered.
    Keywords: hierarchical structure of data, multilevel modeling, opportunity cost, rate of return to education, selectivity, endogeneity