فهرست مطالب

تحقیقات اقتصادی - پیاپی 109 (زمستان 1393)

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 109 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • ایمان باستانی فر* صفحات 699-727
    ناسازگاری زمانی به شرایطی گفته می شود که ترجیحات یک تصمیم گیرنده اقتصادی (دولت یا بنگاه) در یک دوره زمانی با دوره زمانی دیگر متفاوت شود. کیدلند و پرسکات، برندگان جایزه نوبل اقتصاد سال 2004، علت این پدیده را مداخله های مصلحت گرایانه و کوتاه مدت دولت می دانند که از طریق افزایش تورم انتظاری باعث رکود تورمی در اقتصاد می شود. بنابراین، مهم ترین اقدام یک برنامه ریز یا دولت تغییر روش ها و ساختار تصمیم گیری میان نهادهای تصمیم ساز، در اقتصاد کلان، برای کنترل انتظارات تورمی است.
    در این مقاله، پدیده ناسازگاری زمانی معرفی، تشریح، و با تاکید بر بخش مالی برای اقتصاد ایران آزمون می شود. برای آزمون این پدیده بر اساس مبانی نظری الگوی کیدلند و پرسکات (1977)، که مبتنی بر منحنی فیلیپس تعمیم یافته بلندمدت است، از سری زمانی سال های 1358 تا 1388 (انتهای برنامه چهارم توسعه)، روش حداقل مربعات معمولی (OLS)، آزمون های ریشه واحد دیکی فولر تعمیم یافته، و روش بردارهای خودرگرسیونی (VAR) استفاده و برای آزمون نقد لوکاس (1972) از رگرسیون های بازگشتی و غلتان استفاده شده است. یافته های مذکور دلالت بر آن دارد که اقتصاد ایران، به دلیل سیاست های مصلحت گرایانه مالی، دچار پدیده ناسازگاری زمانی است.
    کلیدواژگان: رکود تورمی، منحنی فیلیپس تعمیم یافته، ناسازگاری زمانی
  • مجید مداح، فوزیه جیحون تبار*، زهره رضاپور صفحات 729-750
    بر طبق تئوری های انتخاب عمومی، ویژگی های ساختار مالیاتی در ادراک رای دهندگان از بار مالیاتی اثر دارد؛ به طوری که رای دهندگان میزان هزینه ای را که برای کالاهای عمومی می پردازند کمتر از حد واقعی برآورد می کنند. بر اساس موضوع توهم مالی مخارج دولت را می توان بررسی کرد. در این مطالعه تلاش شده است رابطه مالیات و مخارج عمومی دولت در اقتصاد ایران طی سال های 1360 1390 بر اساس تئوری های انتخاب عمومی بررسی شود تا سطح مخارج دولت در زمینه تقاضای مودیان مالیاتی رای دهنده برای کالاهای عمومی نشان داده شود. بدین منظور، از یک مدل استاندارد رای دهنده میانه برای ترکیب توهم مالی از طریق مالیات های کمتر قابل رویت (غیرمستقیم) استفاده شد. الگوی تصریح شده با استفاده از روش های خودتوضیح برداری با وقفه های گسترده (ARDL) و الگوی تصحیح خطا (ECM) برآورد شد. یافته های پژوهش کسری بودجه دولت را تایید می کند و نشان می دهد توهم مالی در ایران ناشی از سهم زیاد درآمد نفتی در بودجه دولت است، که نوعی مالیات بین نسلی به شمار می آید و قابل رویت نبودن مالیات با افزایش سطح مخارج دولت همراه نیست.
    کلیدواژگان: بار مالیات، توهم مالی، کالای عمومی، مالیات، مخارج عمومی
  • نظر دهمرده، رضا خاکی* صفحات 751-774
    مسکن یکی از بخش های مهم اقتصادی هم از بعد کلان و هم از بعد خرد در اقتصاد خانوارهاست. تغییرات قیمت مسکن در ایران از جمله مقولاتی است که در سال های اخیر درخور تامل بوده و در این زمینه مطالعات متعددی درباره عوامل تعیین کننده عرضه و تقاضای مسکن و نیز قیمت آن انجام شده است. اما، این نوشتار در صدد است با کاربرد مدل های واریانس ناهمسان (خانواده ARCH)، به ارائه مدلی برای نوسانات قیمت مسکن در ایران با استفاده از داده های سالیانه دوره زمانی 1350 1391 بپردازد. نتایج تحقیق حاکی از وجود الگوی نوسانات خوشه ایدر سری قیمت مسکن است؛ بر اساس مدل های واریانس ناهمسان، الگوی EGARCH تطابق بیشتری با داده ها دارد و بهترین مدل شرح دهنده این نوسانات است. اما، در بحث پیش بینی قیمت، آماره های ارزیابی عملکرد پیش بینی برتری الگوی GARCH را، نسبت به سایر مدل ها، تایید می کند؛ بر اساس پیش بینی های خارج از نمونه این الگو، تلاطم قیمت مسکن در سال های 1392 تا 1395 به میزان محسوسی کاهش خواهد یافت و قیمت مسکن ثابت خواهد ماند.
    کلیدواژگان: الگوهای ARCH، سری های زمانی یک متغیره، قیمت مسکن، نوسانات
  • سمیه امیرتیموری*، صادق خلیلیان، حمید امیرنژاد، علی محبی صفحات 775-797
    مجتمع مس سرچشمه بزرگ ترین تولیدکننده مس در ایران است. همراه تولید مس، حجم عظیمی از گاز SO2 در این مجتمع تولید و وارد محیط می شود. لذا، در این مطالعه میزان بهینه اجتماعی SO2 منتشر شده از این مجتمع و نرخ مالیات بهینه بر آن برآورد شده است. بدین منظور، دو منحنی خسارت نهایی و هزینه نهایی کاهش آلودگی برآورد شدند. تمایل به پرداخت افراد برای کاهش انتشار گاز SO2 از این مجتمع با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط انتخاب دوگانه یک و نیم بعدی، به منظور برآورد منحنی خسارت نهایی، برآورد شد. به منظور برآورد منحنی هزینه نهایی کاهش آلودگی SO2 منتشرشده از این مجتمع، از روش اقتصادی- مهندسی استفاده شد. مقدار بهینه اجتماعی انتشار این گاز تقریبا 265290.6 تن در سال و نرخ بهینه مالیات بر آن 12815.2 ریال به ازای هر تن انتشار SO2 برآورد شد. لذا، اخذ مالیات 212815.2 ریال به ازای هر تن انتشار گاز SO2 یا تعیین مقدار مجاز انتشار 265290.6 تن SO2 در سال، جهت کاهش این آلاینده پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تخمین زن نیمه پارامتری توزیع آزاد، روش یک و نیم بعدی، سطح بهینه اجتماعی آلودگی، مالیات، مجتمع مس سرچشمه
  • غلامعلی شرزه ای، سید منصور خلیلی عراقی، سجاد برخورداری* صفحات 799-733
    اصلاح یارانه های انرژی در سال های اخیر موجب شده است که در نتیجه واکنش خانوارها و بنگاه ها رشد اقتصادی کشور تحت تاثیر قرار بگیرد. هرچند در کوتاه مدت مصرف انرژی و رشد اقتصادی کاهش می یابد، انتظار می رود در میان مدت و بلندمدت، بر اثر تعدیل رفتار کارگزاران اقتصادی، رشد اقتصادی افزایش یابد. متناسب با این تغییرات، مصرف انرژی نیز تجربه متفاوتی نسبت به گذشته خواهد داشت. در این مطالعه تلاش شده است تعدیل رفتار کارگزاران اقتصادی در نتیجه اصلاح یارانه های انرژی در یک افق بلندمدت در چارچوب مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پویا مدل سازی شود و در چارچوب یک الگوی پویا مسیر زمانی مصرف انرژی در هر دو بخش مصرف نهایی و مصرف واسطه با ارائه سناریوهای مختلف شناسایی گردد. برای حل مدل و اجرای سناریوهای مختلف از داده های جدول داده- ستاده 1383 و نرم افزار GAMS استفاده شد. نتایج حاصل از سناریوهای مختلف نشان می دهد که در همه سناریوها مصرف نفت و فرآورده های نفتی واکنش شدیدی در مقایسه با سایر انواع انرژی، در نتیجه اصلاح قیمت های انرژی در هر دو بخش، خواهند داشت. همچنین، نتایج مطالعه نشان می دهد رشد مصرف انرژی در همه سناریوها، در مقایسه با رشد تولید، کندتر خواهد شد و اقتصاد در دوره میان مدت و بلندمدت به مسیر رشد خود بازخواهد گشت. از این رو، حمایت از تسریع تعدیل در رفتار کارگزاران اقتصادی می تواند از آثار منفی اصلاح قیمت های انرژی در رشد اقتصادی کشور بکاهد.
    کلیدواژگان: پویایی، تعادل عمومی، تعدیل اقتصادی، رشد اقتصادی، مصرف انرژی
  • عاطفه تکلیف* صفحات 835-868
    پیشرفت های اخیر در تولید و انتقال LNG این امکان را فراهم ساخته است که صادرات گاز طبیعی به صورت LNG از اهمیت بسزایی در تجارت جهانی گاز در آینده برخوردار باشد. در این مقاله، با بررسی ساختار هزینه حمل LNG و الگوی جغرافیایی تجارت جهانی آن، ماتریس هزینه حمل LNG از کشورهای منتخب صادرکننده عضو مجمع به کشورهای منتخب واردکننده LNG مدون شده است. به کمک این ماتریس، همکاری کشورهای منتخب عضو مجمع در صادرات LNG با رویکرد بازی های همکارانه به عنوان یک مطالعه موردی بررسی و، ضمن بیان ائتلاف های ممکن، توابع مشخصه و صرفه جویی های حاصل از ائتلاف محاسبه شده است. تخصیص عقلایی پایدار بر مبنای هسته بازی و تخصیص مازاد صرفه جویی بر اساس ارزش های شپلی برای عمومی ترین ائتلاف ممکن بین کشورهای منتخب نیز محاسبه شده است. این پژوهش را می توان نخستین کوششی دانست که در آن، با استفاده از آمارهای واقعی، همکاری کشورهای منتخب مجمع در تجارت LNG با رویکرد نظریه بازی های همکارانه بررسی شده است، از این رو، می توان از آن برای توصیه های سیاستی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ارزش های شپلی، بازی های همکارانه، گاز طبیعی مایع شده (LNG)، مجمع کشورهای صادرکننده گاز طبیعی (GECF)
  • غلامرضا کشاورز حداد*، مهرداد حیرانی صفحات 869-902
    شناسایی ساختار وابستگی بین دارایی های مالی و تاثیر آن در سنجه های ریسک همچون ارزش در معرض ریسک دارایی های مالی از موضوعات مورد توجه محققان است. اما، یکی از چالش های موجود بر سر راه این هدف، مدل سازی توزیع های توام در ادبیات اقتصاد مالی است. کاپولا ها توابع توزیع توام را به توزیع حاشیه ای تکین هر یک از متغیرها متصل کرده و ساختار وابستگی داده های چندمتغیره را به خوبی توصیف می کنند. در این پژوهش با انواع مختلف توابع کاپولا و مدل های واریانس ناهمسان شرطی تعمیم یافته ساختار وابستگی بین دو شاخص قیمتی محصولات شیمیایی و دارویی بورس تهران در بازه زمانی دی 1383 تا اسفند 1391 ارزیابی می شود و تاثیر ساختار وابستگی در برآورد ارزش در معرض ریسک سبد دارایی متشکل از آن ها بررسی می شود. نتایج تجربی پژوهش نشان می دهد وابستگی ساختاری نامتقارنی بین محصولات شیمیایی و دارویی بورس تهران وجود دارد. همچنین، یافته ها حاکی از دقت و کفایت بیشتر رهیافتCopula-GARCH نسبت به مدل های متداول در پیش بینی ارزش در معرض ریسک سبد دارایی همچون M-GARCH، DCC-GARCH، EWMA،و روش های شبیه سازی تاریخی است.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، پس آزمایی، تابع کاپولا، ساختار وابستگی، واریانس ناهمسانی شرطی تعمیم یافته
  • وحید مهربانی* صفحات 903-925
    بحث و پژوهش در زمینه منافع اقتصادی ازدواج بخشی از مطالعات حوزه اقتصاد خانواده است. در این مقاله به بررسی منافع اقتصادی ازدواج به صورت افزایش درآمد زوجین پرداخته شده و فرضیه اصلی مبتنی بر آن موسوم است به «اثر بهره وری متقاطع». بر پایه این فرضیه، سرمایه انسانی به ویژه آموزش یکی از زوجین اثر مثبت در سطح درآمد همسر او دارد. شواهد به دست آمده از شهر تهران در این مطالعه حاکی از آن است که اثر بهره وری متقاطع برای هر دوی زوجین وجود دارد، در حالی که در مطالعات خارجی غالبا این ارتباط از زنان به سوی مردان برقرار است. نتایج نشان می دهد یک سال افزایش آموزش زنان به طور متوسط به افزایش درآمد شوهران آن ها به میزان 85/2 درصد می انجامد. در حالی که یک سال افزایش آموزش مردان درآمد همسران آن ها را به طور متوسط 3 درصد افزایش می دهد. مکمل بودن آموزش زوجین از دیگر یافته های این مطالعه است.
    کلیدواژگان: آموزش، ازدواج، بهره وری متقاطع، درآمد، سرمایه انسانی
  • یدالله دادگر*، روح الله نظری، فاطمه فهیمی فر صفحات 927-959
    از موضوعات محوری در اقتصاد تغییر میزان جمعیت و پیوند آن با دیگر متغیرهاست. چنانچه افزایش جمعیت با تمهیدات اقتصادی لازم سازگار باشد، به بهبود رشد اقتصادی و توسعه می انجامد. برعکس، رشد جمعیت بدون توجه به سازگاری دیگر ساختارها می تواند مشکل آفرین باشد. این مطالعه، با توجه به قانون اوکان، از تلفیق روش های سیستم دینامیک و اقتصادسنجی، الگویی را شبیه سازی کرده تا عوامل اثرگذار در رشد اقتصادی، قانون اوکان، رفاه اجتماعی، و میزان ازدواج و زاد و ولد را شناسایی نماید. داده ها مربوط به دوره 1353 1389 و پیش بینی ها تا افق سال 1404 است. نتایج نشان می دهد که متغیرهای سرمایه انسانی و نیروی کار در رشد اقتصادی اثری مثبت و معنی دار دارد. رشد اقتصادی با بیکاری رابطه معکوس دارد. میزان بیکاری و تورم در شاخص رفاه اجتماعی اثر منفی دارد. شاخص رفاه اجتماعی و نسبت زنان 15 تا 44 سال به جمعیت 15 تا 64 سال اثر مثبت و معنی داری در ازدواج دارد. اثر سرمایه انسانی در ازدواج منفی است. اثر تورم و درآمد ملی سرانه در زاد و ولد منفی است. بررسی عملکرد تولید ناخالص داخلی با اعمال چهار سناریوی جمعیتی نشان داد که میانگین درصد تغییرات تا سال 1404 بین 0/17- تا 0/38 است.
    کلیدواژگان: بیکاری، جمعیت، رشد اقتصادی، رفاه اجتماعی، قانون اوکان
  • سید کمیل طیبی*، مهدی یزدانی، زهرا زمانی، سمیه کریمیان صفحات 961-983
    تجارت درون صنعتی به صادرات و واردات هم زمان کالاها و خدماتی اطلاق می شود که در یک گروه صنعتی مشابه دسته بندی می شوند. اهمیت توسعه تجارت درون صنعتی بین شرکای تجاری در استفاده از تنوع در یک محصول خاص و همچنین انتقال تکنولوژی و دانش فنی تولید است. ایران نیز در راه پیشرفت و توسعه روابط برون مرزی تجاری خود نیازمند الگویی مناسب برای تولید و صادرات کالاها و همچنین واردات مواد و کالاهای مورد نیاز است که از تنوع و فناوری بالایی برخوردار باشند. ترکیه یکی از شرکای تجاری مهم ایران است که، با توجه به همسایگی آن با ایران، روابط اقتصادی بین دو کشور نیز به مرور زمان به سمت تجارت درون صنعتی گسترش یافته است. با این حال، از عوامل اثرگذار در روابط آتی تجاری دو کشور می توان به سرمایه گذاری مستقیم خارجی اشاره کرد، که در توسعه تجارت درون صنعتی دوجانبه بین آن ها می تواند بسیار اهمیت داشته باشد. در این مقاله به موضوع مذکور در قالب بررسی یک فرضیه پرداخته شده است. بنابراین، در قالب یک الگوی اقتصادی سنجی اثر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر تجارت درون صنعت ایران و ترکیه در اکثر صنایع کارخانه ای، با استفاده از داده های تلفیقی، طی دوره 1996 2010، ارزیابی شده است. ذکر این نکته لازم است که شاخص تجارت درون صنعت (IIT) با استفاده از معیار گروبل- لوید و بر اساس طبقه بندی دورقمی کدهای (ISIC) محاسبه شده است. نتایج تجربی نشان می دهد که جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی اثر مثبت و معنی داری در جریان تجارت درون صنعتی ایران و ترکیه و توسعه آن داشته است.
    کلیدواژگان: ایران، تجارت درون صنعتی، ترکیه، داده های تلفیقی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، طبقه بندی های بین المللی (ISIC)
|
  • Iman Bastanifar Pages 699-727
    Time inconsistency is the situation: A decision-maker''s preferences (planner or an agent) change over time. Kydlnd and Prescott) 2004 (، declares that the reason of stagflation in the 1970s is due to time inconsistency caused by discretionary government interventionIn this paper، we introduce the phenomenon of time inconsistency، focusing on fiscal policy. To test this phenomenon، the long-run Phillips curve و time series data for the years 1979 to 2009 and the method of ordinary least squares (OLS)، Augmented Dicky Fuler test of Unit root، vectors based on regression (VAR) have been used، locus Crises، recursive and rolling regression is applied. The results show that، Iranian economy is suffering from the phenomenon of time inconsistency، because of government’s fiscal intervention.
    Keywords: Time inconsistency, Philips Curve, Stagflation
  • Majid Maddah, Fozieh Jeyhoontabar, Zohreh Rezapour Pages 729-750
    According to public choice theory, the features of the tax structure effect on voter's perceptions from the tax burden, so they pay more cost for public goods, lower than the estimate. In this study has been investigated the relationship between tax and public expenditures in the Iranian economy during 1360-1390 based on public choice theory to examine the level of government spending. Theoretical model was achieved after combining the standard median voter model with fiscal illusion through less visible taxes (indirect). For estimation of model were specified ARDL and ECM models. Results from estimated models show that fiscal illusion is due high share of oil revenues in Iranian economy and taxes invisible not associated with increasing level of government expenditures.
    Keywords: Fiscal illusion, Tax, Public expenditure, Public goods, Tax burden
  • Nazar Dahmardeh, Reza Khaki Pages 751-774
    Housing is one of the economic major sectors of the macro economy of country and micro economy of the household. Changes in home prices, including consideration of issues in recent years. In this regard, several studies for examining the determinant variables of Housing supply and demand and prices have been. This article attempts with using of model dissimilar variance Household ARCH, paying to provide a model for the volatility of housing prices over the period 1391 - 1350.The results indicate that the EGARCH model gives the best results. And illustrate occur shocking in housing prices during the years of 1390 to 1392 to happen. And the growth rate of housing prices will remain constant after the year 1395.
    Keywords: house price, volatility, time series, ARCH models
  • Somayeh Amirtaimoori, Sadegh Amirnejad, Hamid Amirnejad, Ali Mohebbi Pages 775-797
    Sarcheshmeh copper complex is the largest producer of copper in Iran. With copper production, high amounts of SO2 are being produced in this complex and emmited into the environment. So, in this study, the social optimum level of SO2 released from this complex and the optimal tax rate will be evaluated. For this purpose, MD and MAC curves were estimated. The WTP for the reduction of SO2 emissions from the complex has been estimated using OOHB DCCV method to estimate MD of SO2 emissions from the complex. To estimate the MAC, Engineering-economic method was used. The social optimum level has been estimated about 265290.6 tons of SO2 per year. Optimal tax rate has been estimated 12815.2 Rials per ton of SO2 emissions. Therefore, 12815.2 Rials tax rate per amount of SO2 emissions (in ton) or determination of the emission limit level 265290.6 tons of SO2 per year has been suggested to reduce this gas.
    Keywords: OOHB Approach, Sarcheshmeh Copper Complex, SNPDF Estimator, Social Optimum Level of Pollution, Tax
  • Gholam Ali Sharzehi, Mansour Khalili Araghi, Sajjad Barkhordari Pages 799-733
    The reform of energy subsidies has affected economic growth, as a result of household and firms’ behavior. However, despite the energy consumption and economic growth decrease in the short run, it is expected that economic growth will increase as a result of an adjustment in economic agents’ behavior over the mid- and long-terms. As is appropriate with these changes, energy consumption will change differently. In this paper, we modeled the adjustment in economic agents’ behavior through a dynamic CGE approach. In this model, we identified phases of energy consumption at both the final and intermediate consumption stages in different scenarios. The results showed that, in all the chosen scenarios the consumption of oil and energy products have a strong response to the reform of energy prices in comparison with other types of energy. In addition, the growth of energy consumption in all the scenarios would increase slowly in comparison to economic growth. Also, the Iranian economy would return to its normal phase over the middle-to long-run. Therefore, preparing the conditions for a speedy adjustment in agents’ behavior can decrease the negative effects of energy price reform on economic growth.
    Keywords: Economic adjustment, Energy consumption, economic growth, Dynamics, General equilibrium
  • Pages 835-868
    Regarding the recent development in LNG production and transportation, LNG exports would exhibit a pivotal role in the future of global gas trade. By analyzing the geographical pattern of the World LNG trade and the structure of its transportation costs, the LNG cost matrix for Forum's exporters to main LNG importers is presented. Using this matrix, the cooperation amongst the Forum's member countries in LNG exports using the cooperative game approach is examined and the possible coalitions as well as the characteristic functions and the surplus amounts resulting from the coalitions are calculated. Stable rational allocation based on the core of the game and the allocation of surplus amounts based on Shapley values are also evaluated for the most general feasible coalition amongst Forum's member countries. The present research work can be considered as the first attempt in analysing the cooperation amongst Forum's members in LNG trade using cooperative game theory based on the actual trade statistics, and hence can be used for policy recommendations.
    Keywords: Gas Exporting Countries Forum (GECF), Liquefied Natural Gas, Cooperative Games, Shapley Values
  • Gholamreza Keshavarz Haddad, Mehrdad Heyrani Pages 869-902
    Modeling dependence structure in financial economics is of paramount importance when estimating portfolio’s value at risk, since risk of an asset in addition to its own behavior is also dependent on the behavior of other assets in the portfolio. Application of joint distribution Copula is one of the methods for incorporation dependence at lower and upper tail of returns’ distribution in financial economics. Copulas are functions that connect multivariate distribution function to their marginal distribution. In the current study, the dependence structure among two price indexes for chemical and pharmaceutical products of TEPIX between 3/1/2005 – 18/3/2013 was evaluated by combining different types of Copula functions and Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity (GARCH) models. In addition, the effect of dependence structure on estimation of comprised portfolio’s value at risk is investigated. Empirical results of this study demonstrate that there is asymmetric dependence structure between chemical and pharmaceutical products of TEPIX indexes. Furthermore, the results indicate that Copula-GARCH approach is more accurate and efficient compared to commonly used models such as M-GARCH, DCC-GARCH, EWMA, and historical simulation methods in estimation of portfolio’s value at risk
    Keywords: Value at Risk, Dependence Structure, Copula Function, GARCH, Back Testing
  • Vahid Mehrbani Pages 903-925
    Researching on the economic gains of marriage is one of the fields in family economics studies. Accordingly, the aim of this paper is to investigate marriage gains as couple's income increases while the main hypothesis is based on cross-productivity effect. The resulted evidence from families of Tehran suggests that the cross-productivity effect exists for both of spouses whereas this effect is active only from wives to their husbands in foreign studies. The results show that one year increase in wive's education leads to (in average) 2.85% increase in their husband's income and one year increase in husband's education brings about (in average) 3% increase in their wive's income. Hence, men and women are complement of each other.
    Keywords: Human Capital, Education, Income, Marriage, Cross, Productivity
  • Yadollah Dadgar, Rohollah Nazari, Fatemeh Fahimifar Pages 927-959
    A basic subject in economy is change in growth of population and it’s link to ‎other variables. If growth in population is consistent with other economic ‎circumstances, it would lead to economic growth, otherwise it would be ‎problematic. By using Okun's law and population structures, this paper is ‎analysis the case for Iran for 1974-2010. Predictions are related to 2025 ‎horizon. The results show that there is a positive relation between human ‎capital and economic growth. Unemployment and inflation rates are ‎negatively related to social welfare. Economic growth and unemployment are ‎negatively related. The social welfare index and rate of women between 15- ‎‎44 to population are positively related with marriage. Finally average percent ‎of changes up to 2025 would be between -0.17-0.38. ‎
    Keywords: economic growth, Okun's law, unemployment, fertility, social welfare
  • Seyed Komeil Tayebi, Mehdi Yazdani, Zahra Zamani, Somayeh Karimian Pages 961-983
    Intra-industry trade (IIT) comprises of instantaneous imports and exports of goods and services which are handled in a same industry. The importance of IIT between trading partners refers to those tradable products that provide them with diversity and high technology. To expand its foreign trade relations, Iran indeed requires such trade patterns that include diversification of goods and services and hi-tech products as well. Iran has expanded its economic relations through intra-industry trade with one of its largest neighbors, Turkey, during recent decades. Of major determinants, foreign direct investment (FDI) should play a crucial role in promoting bilateral intra-industry trade flows of both partners.This paper has thus tested the hypothesis of relationship between IIT and FDI of the countries. Using panel data of both countries over the period 1996-2010, we have estimated an econometric trade model to explore the effect of FDI attraction on the bilateral IIT flows. The IIT indexes for commodity groups in form of two- digit ISIC have been measured using the Grubel-Lloyd approach.The empirical results have shown that attracting FDI has positively and significantly affected the Iran-Turkey bilateral intra-industry trade flows during the period under consideration.
    Keywords: Intra, industry Trade (IIT), Foreign Direct Investment, Panel Data, ISIC, Iran, Turkey