فهرست مطالب

تحقیقات اقتصادی - پیاپی 114 (بهار 1395)

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 114 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • اسمعیل ابونوری*، ابوالفضل گرمابی صفحات 1-24
    بحران اقتصادی اخیر در جهان غرب، اهمیت ارتباط بین سهم عوامل تولید و رشد اقتصادی را پراهمیت ساخته است. در سال های اخیر به علت شواهد بسیار در مورد بی ثباتی سهم عوامل در تولید، موضوع «توزیع درآمد عواملی» جایگاه فراموش شده خویش را باز یافته است. بسیاری از تحلیل گران رابطه رشد اقتصادی و نابرابری را از دیدگاه «توزیع درآمد شخصی» بررسی کرده اند، ولی ارزیابی اثر سهم عامل کار بر رشد اقتصادی کمتر مورد توجه واقع شده است. در این مقاله با استفاده از تابع تولید کشش جانشینی ثابت (CES) اثر تغییر در سهم عوامل تولید بر رشد اقتصادی هم به صورت نظری و هم به صورت تجربی تحلیل شده است. از دیدگاه نظری در چارچوب بحث کشش جانشینی میان عوامل تولید استدلال شده است که افزایش سهم عامل سرمایه و در پی آن کاهش سهم نیروی کار موجب کاهش نرخ رشد اقتصادی می شود. از سوی دیگر، می توان گفت که در جوامع مصرف گرا، افزایش سهم سرمایه در تولید از طریق تاثیر بر نرخ بهره، موجب افت نرخ پس انداز می شود و این امر با کاهش نرخ رشد اقتصادی همراه است. براساس این مطالعه تجربی بر پایه مشاهدات اقتصاد ایران در دوره زمانی 1370 تا 1390، فرضیه های مذکور رد نشده است.
    کلیدواژگان: ایران، توزیع درآمد عواملی، رشد اقتصادی، سهم عامل کار
  • محبوبه ایزدیار*، ژاله معماری، میرحسین موسوی صفحات 25-40
    فوتبال پرطرفدارترین رشته ورزشی در سراسر جهان است که در کشورهای پیشرو، سهم عمده ای از کل بازار صنعت ورزش را به خود اختصاص داده است. در پژوهش حاضر به تعیین معادله قیمت گذاری بازیکنان لیگ برتر فوتبال ایران، مبتنی بر روش حداقل مربعات معمولی پرداخته شد. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی محتوای آنها را استادان و خبرگان تایید کردند. پرسشنامه اول با 39 گویه، و اعتبار 87/0 (05/0>P) شاخص های ارزشی بازیکنان را سنجیدند و پرسشنامه دوم با 42 گویه و اعتبار 89/0 (05/0>P)، برای تعیین شاخص های ارزشی باشگاه تهیه شد. پس از جمع آوری پرسشنامه های اولیه، پرسشنامه زوج مقیاسی AHP با 5 مولفه و 22 گویه تهیه و توسط ده تن از نخبگان وزن دهی شد. نمونه ها شامل پنج تیم لیگ برتر فوتبال ایران در فصل 1392-93 بودند که برای هر یک از بازیکنان یک پرسشنامه و در مجموع 100 پرسشنامه تکمیل شد. سپس با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی (OLS) و در نرم افزار Eviews معادله قیمت تخمین زده شد. در این معادله ضرایب برای تاکتیک 33/0، تکنیک 13/0، آمادگی جسمانی 34/0-، مقبولیت اجتماعی 19/0 و برند باشگاه 45/1، به دست آمد. همچنین به جز شاخص آمادگی جسمانی که رابطه ای معکوس با قیمت گذاری دارد، سایر شاخص ها ارتباط مستقیم و معنا داری با قیمت گذاری بازیکنان لیگ برتر فوتبال ایران نشان داد.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، حداقل مربعات معمولی، قیمت بازیکن، لیگ برتر فوتبال
  • مهدی حاج امینی، محمدعلی فلاحی*، محمدطاهر احمدی شادمهری، علی اکبر ناجی میدانی صفحات 41-70
    میانگین نرخ تورم اقتصاد ایران طی دوره 1358-1389 برابر 77/18 درصد بوده است. به عقیده بسیاری از اقتصاددانان کسری بودجه دولت یکی از دلایل این تورم مزمن و نسبتا بالا بوده است. ازاین رو در این مقاله، ارتباط کسری بودجه و تورم بررسی می شود. پویایی های بخش پولی اقتصاد ایران با سه رابطه همگرایی بلندمدت برابری بازار پول، برابری قدرت خرید و برابری تورم فیشر در چارچوب مدل SVARX بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که در بلندمدت، کسری بودجه عملیاتی از طریق دو کانال ترازهای حقیقی پول و سرکوب نرخ بهره، موجب افزایش قیمت ها شده و به این ترتیب ماهیت پولی تورم تایید می شود. البته تورم اغلب از بودجه دولت سرچشمه می گیرد که از طریق کانال های پولی موجب تورم می شود، و این تورم خود بر ترازهای حقیقی پول و نرخ های بهره تاثیر می گذارد. به علاوه، مشخص می شود که تورم عامل استمرار کسری بودجه عملیاتی دولت نیست؛ بلکه تداوم این کسری به مازاد تراز سرمایه و توان سرکوب دائمی نرخ بهره بستگی دارد. در کوتاه مدت، افزایش کسری بودجه عملیاتی و کاهش مازاد تراز سرمایه هر دو موجب افزایش کسری بودجه می شوند، اما آثار تورمی متفاوتی دارند. کاهش مازاد تراز سرمایه افزایش موقتی تورم را به همراه دارد، درحالی که افزایش کسری بودجه عملیاتی موجب افزایش نسبتا پایدار تورم، قیمت نسبی و نرخ ارز می شود.
    کلیدواژگان: ایران، تورم، کسری بودجه، مدل SVARX، همگرایی بلندمدت
  • جعفر حقیقت*، فاطمه پاسبانی میرک صفحات 71-90
    قیمت نفت می تواند اثر مستقیم و به دنبال آن اثر غیرمستقیم، از طریق نرخ ارز بر قیمت محصولات کشاورزی داشته باشد. در این مقاله تاثیر شوک های قیمت جهانی نفت و نرخ ارز بر قیمت محصولات کشاورزی خاصی از جمله گندم، ذرت، سویا و آفتابگردان در ایران بررسی می شود. بدین منظور مدل خودرگرسیون برداری (VAR) با داده های ماهانه طی دوره زمانی 1994-2010، استفاده می شود. پس از برآورد این الگو، می توان با محاسبه توابع واکنش تکانه و تجزیه واریانس، واکنش قیمت محصولات کشاورزی منتخب به شوک های قیمت نفت و نرخ ارز و همچنین سهم هر یک از این شوک ها را در واریانس خطای پیش بینی این متغیرها بررسی کرد. بر اساس نتایج به دست آمده از توابع واکنش تکانه مشاهده می شود که واکنش قیمت های ذرت و سویا در مقابل شوک های قیمت نفت و نرخ ارز منفی خواهد بود. همچنین با وارد آمدن شوک های قیمت نفت و نرخ ارز به قیمت گندم و آفتابگردان نیز این نتیجه حاصل می شود که گندم و آفتابگردان به شوک های قیمت نفت و نرخ ارز واکنش مثبتی نشان خواهند داد. نتایج تجزیه واریانس نیز نشان می دهد که اهمیت نسبی شوک قیمت نفت برای سه محصول منتخب سویا، ذرت و آفتابگردان نسبت به نرخ ارز بیشتر است و فقط برای محصول گندم این امر متفاوت است و نرخ ارز در این محصول تقریبا درصد توضیح دهندگی بیشتری نسبت به قیمت نفت دارد.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، قیمت محصولات کشاورزی، نرخ ارز، نمونه خودرگرسیون برداری (VAR)
  • محمدعلی رئیس زاده*، محمدرضا منجذب صفحات 91-112
    مصرف گاز طبیعی در ایران همواره روند رو به رشدی داشته است. مصرف این انرژی در ایران نسبت به سال 1380، 124 درصد افزایش داشته است، این در حالی است که رشد مصرف در جهان نسبت به همین سال 38 درصد بوده است (EIA، 2013). این افزایش مصرف ممکن است به دلایل متفاوتی مثل پایین بودن قیمت گاز طبیعی، گسترش شبکه گازرسانی، افزایش درآمد مردم، فرهنگ نادرست در مصرف یا افزایش رشد اقتصادی کشور باشد. براساس گزارش IEA از میزان یارانه های پرداختی برای گاز طبیعی در سال 2013، ایران با پرداخت بیش از 5/27 میلیارد دلار در بین کشورهای جهان در رتبه نخست قرار دارد. بنابراین به منظور کاهش مصرف انرژی و در پی آن کاهش یارانه های پرداختی برای گاز طبیعی و دلایل دیگر، قانون هدفمندی یارانه ها در آذر 1389 در ایران به اجرا گذاشته شد. بخش خانگی و تجاری عمده ترین مصرف کنندگان گاز طبیعی در بخش مصرف نهایی ایران هستند (بیش از 46 درصد در سال 1391)، کاهش مصرف در این بخش نقش بسزایی در مصرف کل خواهد داشت. بنابراین، در این تحقیق تاثیر اصلاح یارانه ها بر میزان مصرف گاز طبیعی بخش خانگی و تجاری البته به صورت مجزا بررسی شد. این کار به کمک داده های پانل دیتا و برای تمامی استان های کشور انجام گرفت تا تاثیر اصلاح یارانه در کل کشور بررسی شود و در ضمن مقایسه ای نیز بین استان های کشور از این لحاظ صورت گیرد. نتایج بیانگر آن است که قانون هدفمندی یارانه ها بر مصرف گاز طبیعی بخش خانگی ایران تاثیرگذار بوده است، این در صورتی است که تاثیرگذاری این قانون بر بخش تجاری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اصلاح یارانه ها، پانل دیتا، کشش قیمتی تقاضا، مصرف گاز طبیعی
  • زهرا زمانی*، سید کمیل طیبی، ایرج کاظمی صفحات 113-135
    با تعمیق جهانی شدن از ابتدای دهه 1990 اقتصادهای جهان بیش از پیش به یکدیگر وابسته شده اند، به طوری که نوسان های رخ داده در اقتصادیک کشور مانند وقوع چرخه های تجاری به سایر کشورها نیز سرایت می کند. این پدیده تحت عنوان همزمانی چرخه های تجاری در ادبیات اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است، زیرا در صورت وجود رابطه همزمانی چرخه های تجاری بین کشورهای مختلف در یک کشور، می توان سیاست هایی مناسب و هماهنگی بین کشورها برای کاهش آثار زیانبار یک بحران احتمالی اتخاذ کرد.
    هدف این مطالعه بررسی همزمانی چرخه های تجاری در کشورهای منتخب بوده است که در بلوک های مختلف اقتصادی اعم از توسعه یافته، کشورهای دارای بازارهای نوظهور، کشورهای نفتی و کشورهای در حال توسعه غیرنفتی قرار دارند. این بررسی در چارچوب یک تحلیل طیفی در فرکانس های بالا و پایین طی دوره 2013-1970 انجام گرفته است. نتایج آزمون علیت طیفی حاکی از وجود رابطه علی از چرخه های تجارت خارجی به چرخه های تولید ناخالص داخلی در بین کلیه بلوک هاست. به عبارتی، روابط تجارت خارجی بین کشورها سبب می شود که همزمانی چرخه های تولید در کشورها ظاهر شده و با گسترش این روابط بر شدت آن افزوده شود.
    کلیدواژگان: تجارت خارجی، تولید ناخالص داخلی، چرخه های تجاری، علیت طیفی
  • محمدحسین شریف زادگان، بهزاد ملک پور اصل* صفحات 137-174
    بسیاری از پژوهشگران به موضوع شناسایی و چگونگی اثرگذاری نیروهای محرک و بسترساز توسعه درون زا توجه کرده اند؛ موضوعی که تاکنون بحث برانگیز بوده است. کاستی رهیافت های رایج در پاسخگویی به چگونگی دستیابی منطقه به توسعه درون زا، ناشی از پرداختن به موضوع از دریچه انتظامی خاص، یکسان فرض کردن میزان اثرگذاری نیروهای محرک شناسایی شده بر توسعه درون زا در سطح منطقه و بی توجهی به نقش متغیرهای مداخله گر در تدوین روابط سببی از یک سو و ناممکن بودن تعمیم مدل های مرسوم به کلیه بسترها از سوی دیگر، بوده است. این مطالعه با هدف پاسخ به کاستی های یادشده و شناسایی نیروهای محرک و بسترساز خاص مناطق ایران در پی تدوین مدل نظری«توسعه درون زای منطقه ای ایران»، است. با تعیین این دستور کار برای پژوهش، پس از ارائه تعاریف مختلف در زمینه توسعه درون زای منطقه ای به عنوان متغیر وابسته پنهان و شناسایی نیروهای محرک بسترساز به عنوان متغیرهای مستقل پنهان به روش مطالعه اسنادی، نمایه ها یا متغیرهای آشکار انتخاب شده و از طریق اندازه گیری روابط سببی با روش تحلیل مسیر، ضریب اهمیت اثرگذاری نیروها در بستر ایران تعیین خواهد شد. نتایج پژوهش نشان داد که براساس مقادیر شاخص های برازندگی به دست آمده، ساختار کلی مدل پژوهشی مناسب است و پنج عامل نهادی، رهبری، کارآفرینی و نوآوری، موهبت منابع و تناسب بازار در حدود 63 درصد از واریانس توسعه درون زای منطقه ای را بیان می کنند.
    کلیدواژگان: توسعه درون زای منطقه ای، توسعه منطقه ای، رهبری، سرمایه انسانی، کارآفرینی، نهادها
  • علیرضا عرفانی*، آزاده طالب بیدختی صفحات 175-203
    در این مقاله با استفاده از مدل کینزین جدید، به بررسی نقش پاسخگویی بانک مرکزی به شوک هایی می پردازیم که موجب انحراف در عملکرد رفاهی سیاستگذار پولی می شوند. به این منظور، ابتدا با استفاده از داده های فصلی 69:1 تا 93:3، به برآورد معادلات پایه ای مدل کینزین جدید پرداختیم. سپس با محاسبه مقادیر بهینه پاسخگویی بانک مرکزی به دو منبع بالقوه انحراف از اهداف ثبات اقتصادی و نیز عدول از پایبندی به قواعد در مواجهه با شوک های زودگذر، به مقایسه زیان بانک مرکزی با زیان بهینه اجتماعی پرداخته شد. نتایج نشان داد که میزان پاسخگویی بانک مرکزی به تعهد و تبعیت از یک قاعده ابزاری در اقتصاد ایران بسیار کمتر از میزان پاسخگویی برای دستیابی به اهداف ثبات اقتصادی است. همچنین، بانک مرکزی می تواند با اعمال اصلاحات لازم در اجرای سیاست خود از طریق واکنش بهینه به هر دو نوع انحراف، به زیان رفاهی مطلوب از نظر اجتماعی نزدیک تر شود.
    در ادامه، به منظور مقایسه میزان اهمیت پاسخگویی بانک مرکزی به دستیابی به هر یک از دو اهداف، دو حالت را مورد توجه قرار دادیم. نتایج کلی نشان داد که در دوره زمانی مورد مطالعه در اقتصاد ایران، هدف عمده سیاستگذار پولی بیشتر معطوف به ثبات اهداف اقتصادی بوده است، ولی اهمیت تعهد به تبعیت از قاعده اعلان شده و به دنبال آن میزان پاسخگویی بانک مرکزی در جهت پایبندی به آن قاعده سیاستی آنقدر ناچیز بوده است که در عمل، تاثیری بر عملکرد رفاهی بانک مرکزی نداشته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، پاسخگویی بانک مرکزی، ثبات اقتصادی، قاعده مندی سیاست پولی
  • علیرضا کازرونی*، حسین اصغرپور، نسرین فرضی صفحات 205-228
    نرخ ارز به عنوان یکی از متغیرهای کلیدی اقتصاد، نقش اساسی در تعیین قیمت های داخلی دارد. ازاین رو آگاهی از چگونگی روابط تجربی بین نرخ ارز و قیمت های داخلی حائز اهمیت است و عوامل موثر بر این رابطه از جمله سهم واردات به کشور، می تواند مسئولان اقتصادی را در سیاستگذاری یاری کند.
    با توجه به اهمیت نرخ ارز بر قیمت داخلی، در این مطالعه به بررسی انتقال اثر نرخ ارز بر قیمت داخلی با تاکید بر تاثیر سهم واردات در بازار داخلی پرداخته می شود. در این زمینه، مورد مطالعه؛ بازار خودرو ایران است و تاثیر سهم بازار واردات بر درجه انتقال نرخ ارز روی قیمت داخلی خودرو طی دوره 1361-1390 با استفاده از روش های سری زمانی پرداخته می شود. در این مطالعه برای بررسی اثرگذاری درجه انتقال نرخ ارز از تکنیک اقتصادسنجی هم انباشتگی جوهانسن - جوسیلیوس استفاده شد. نتایج مطالعه حاکی از وجود رابطه معنا دار بین سهم بازار و درجه انتقال نرخ ارز بر قیمت های داخلی است، یعنی با افزایش سهم واردات، درجه انتقال نرخ ارز بر قیمت های داخلی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: انتقال نرخ ارز، اقتصاد ایران، بازار خودرو، سهم بازار، هم انباشتگی چند متغیره
  • محمد علی مولایی، حسین رضایی* صفحات 229-247
    انتظار می رود اصلاح قیمت سوخت نیروگاه ها در بازار برق مقررات زدایی شده کشور به تغییر در میزان ظرفیت سازی و تولید نیروگاه های بادی در مقایسه با دیگر انواع نیروگاه منجر شود. به منظور سنجش کمی تاثیرات اصلاح قیمت سوخت نیروگاه ها بر ظرفیت سازی و تولید نیروگاه های بادی، در این مقاله، ظرفیت سازی، تولید و عرضه انواع نیروگاه در رقابت با نیروگاه های بادی در بخش های مختلف سرمایه گذاری با تاکید بر فرایند ارزیابی سودآوری سرمایه گذاری های نیروگاهی، به تفصیل مدلسازی شده است. مدل پیشنهادی برای دوره 1389-1398 با استفاده از نرم افزار پاورسیم شبیه سازی شده و تاثیرات قیمت سوخت مصرفی نیروگاه ها بر ظرفیت سازی و تولید نیروگاه های بادی در مقایسه با انواع دیگر نیروگاه در صنعت برق بررسی شده است. براساس این نتایج، با افزایش قیمت سوخت مصرفی نیروگاه ها و با فرض تعیین قیمت برق در قالب مکانیسم بازار تجدیدساختارشده، ظرفیت نیروگاه های بادی، نیروگاه های برق آبی و چرخه ترکیبی رشد پیوسته ای خواهند داشت، درحالی که ظرفیت نیروگاه های بخاری کاهش خواهد یافت. از مقایسه نتایج اصلاح قیمت حامل های انرژی در مقایسه با عدم اصلاح آن، مشخص می شود که روند سرمایه گذاری و افزایش ظرفیت نیروگاه های بادی و آبی بیش از سایر نیروگاه های حرارتی است.
    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، پویایی سیستمی، ظرفیت نیروگاهی، قیمت برق، نیروگاه بادی
|
  • Esmaiel Abounoori*, Abolfazl Garmabi Pages 1-24
    The recent economic crisis in Western World has increased the interrelationship importance of production factors share in economic growth. In recent years according to several evidences concerning instability in production, the subject of "functional distribution of income" has found its place. Many analyst considered the relationship between economic growth and inequality from the "personal income distribution" point of views but the effect of labour factor share on economic growth have not received enough attention. In this paper the CES production function is used to analyses the effect of changes in labour production share on economic growth both theoretically and empirically. From the theoretical point of view it is shown that increase in capital production share resulting from decrease in labour share leads to reduction in economic growth rate. On the other hands, in a consumption-based society, increase in capital production share causing interest rate increase, induces reduction in saving rate and this reduces the economic growth rate. Based on empirical study observing Iranian economy during 1370-1390 (1991-2011) does not reject the hypothesis.
    Keywords: Functional Distribution of Income, Labour Share, Economic Growth, Iran
  • Mahboubeh Izadyar*, Zhaleh Memari, Mir, Hossein Mousavi Pages 25-40
    Football is the most popular sport in developed countries which has a major share of the total sports industry market. In this study we used to Determining the pricing equation premier of league football players of Iran based on ordinary least squares. Research tools were include of three achieved questionnaires that content validity was confirmed during the several meeting and discussed and reform with elites. The first questionnaire was prepared with 39 items and the validity index value 87% and the second questionnaire with 42 items and the validity index value 89%.
    After collecting the primary questionnaires, couple scale AHP questionnaire was prepared with 5 components and 22 items that were weighted by 10 members of the elite and analyzed with using of Expert choice tool. Samples containing 5 team of superior league Iran football in the 1392-1393 season. . Then, the price equation was estimated with using ordinary least squares and Eviews software. Estimation results were showed that tactics factor 0/33, technical factor 0/13, fitness factor -0/34, social acceptance factor 0/19 and club brand factor 1/45. Therefore, except physical fitness index which have inversely related to pricing, other index have direct related with superior league football players pricing.
    Keywords: player pricing, premier football league, AHP, OLS
  • Mehdi Hajamini, Mohammad Ali Falahi*, Mohammad Taher Ahmadai Shadmehri, Ali Akbar Naji Meidani Pages 41-70
    Iran’s economy has experienced an average inflation rate of 18.77 percent during the period of 1979-2010. Many economists believe that the budget deficits are one of the main determinants of the chronic and relatively high inflation. This paper investigates the relationship between budget deficits and inflation. Dynamics of Iran’s monetary sector, based on the three cointegration relations i.e. the money market, the purchasing power parity and the Fisher inflation parity, is studied by SVARX model. The results indicate that, the operating deficits lead to increasing prices through real money balances and repression of interest rates in the long run, and thereby inflation is a monetary phenomenon. However, the inflation is mainly related to the government budget and, through monetary channels in return, inflation affects real money balances and interest rates. Moreover, the continuing operating deficits is not due to inflation, but it mainly depends on the capital surplus and repression of the interest rates. In the short run, both increasing the operating deficits and decreasing the capital balance lead to an increase in the budget deficits, but their inflationary effects are different. The impact of reducing capital balance on inflation is temporary, while increasing the operating deficits have more permanent effects on inflation, relative prices and exchange rates.
    Keywords: budget deficits, inflation, SVARX model, cointegration, Iran
  • Jafar Haghighat*, Fatemeh Pasbani Mirak Pages 71-90
    Oil prices may be having a direct and indirect effect through the exchange rate on the price of agricultural commodities. In this paper, the impact of world oil prices and exchange rate shocks on prices of specific agricultural commodities including wheat, corn, soybeans and sunflowers in Iran is discussed. For this purpose, Vector Autoregressive Model with monthly data over the period 2010-1994, is used. After estimating the model, we can calculate the impulse response functions and variance analysis, and then, Response of prices of selected agricultural commodities to oil price and exchange rate shocks, and the contribution of each of these shocks to the forecast error variance of the variables examined. According to these results, Corn and soybean prices responses to oil price and exchange rate shocks is negative. Also, the effect of oil price shocks and exchange rate on wheat and sun flower price shows that Wheat and sunflower have a positive to the shock of the oil price and exchange rate. Also the results of the analysis shows that the relative importance of oil price shocks for three products including soybean, corn and sunflower is greater than exchange rate. But for wheat it is different and Exchange rate is almost more explanatory than oil price.
  • Mohammad Ali Raeiszadeh*, Mohammad Reza Monjazeb Pages 91-112
    The natural gas consumption in Iran has been continuously increasing due to several reasons including low prices of natural gas, development of gas supply networks, people’s salary increase, incorrect consumption culture and the increase of national economy growth. Although, the global natural gas consumption has increased by 38% since 2001, the national consumption in Iran has increased by 118% (IEA, 2013). The subsidy paid by the Iranian government for natural gas is worth 25.5 billion dollars which is the highest in the world according to IEA reports. With regard to the social and economical benefits and drawbacks of subsidy reform plan, it was implemented in Iran in December 2010. Since the residential and commercial sectors are considered as the major natural gas consumers in the final consumption (over 46% in 2012), reducing the consumption in these sectors can play a key role in the total consumption. Thus, in this research the impacts of the subsidy reform plan on the natural gas consumption in residential and commercial sectors are examined and compared. For this purpose, a panel data is used for all Iranian provinces to examine and compare the impacts of the plan on different provinces. To examine the impact of the subsidy reform plan, a dummy variable is added, which equals zero for the seasons before implementation of the plan and equals 1 for the seasons after the implementation. The consistency of this variable in the residential sector indicates that the plan affects the household natural gas consumption.
    Keywords: Natural gas consumption, Subsidy reform, Price elasticity of demand, Panel data
  • Zahra Zamani*, Seyed Komail Tayebi, Iraj Kazemi Pages 113-135
    In the era of globalization, particularly, since early 1990s, economies around the world have been affected considerably by co-movements in one or more countries.
    In the literature this phenomenon is recognized as synchronization in business cycles, while joint policies being conducted by trading partners can modify such effects properly.
    The objective of this paper has been to evaluate a possible synchronized relationship between GDP and international trade cycles in the selected countries in different economic blocks consisting of developed, emerging, oil- exporting and non-oil exporting countries. The causality between these cycles has been analyzed spectrally during 1970-2013 in low and high frequencies. The results obtained show the existence of causation from trade cycles towards GDP cycles in all blocks. Hence, trade relations have caused production cycles, implying the more degree of trade expansion the more synchronization intensity in the business cycles.
    Keywords: Spectral Causality, Business Cycles, International Trade, Gross Domestic Production
  • Mohammad Hossein Sharifzadegan, Behzad Malekpourasl* Pages 137-174
    Researches in exploring of driving forces of regional endogenous development, concentrate on subjects which have been so controversial. Regional endogenous development (RED), together with other core regional development concepts, is usually focused on the sub-national regional development process of the home country. This paper attempts to conceptualize and examine regional endogenous development model for Iran’s regions. The work presented here contributes to the design of a regional endogenous model which is tested in Iran by assessing the domestic forces and drivers of development based in 30 Iranian regions. The paper introduces a conceptual model for the study and then develops and tests the model with data for the primary regions of Iran. Large and positive correlation is found between measures of latent and explanatory independent and dependent variables in the regional endogenous model. Specifically it is found that such endogenous factors as institution, human capital, entrepreneurship, leadership, innovation and resource endowment are critical driving force for achieving increased regional productivity and thus tailoring of polices to support regional endogenous development and growth.
    Keywords: Regional endogenous development, Regional development, Leadership, Human capital, Institutions
  • Alireza Erfani*, Azadeh Talebbeidokhti Pages 175-203
    In this paper, by using a model of the new Keynesians, we investigated the role of the central bank's accountability to shocks that causes deviations in the performance of the monetary policymakers. For this purpose, we used quarterly data for 69: 1 to 93: 3, and estimated the basic equations of the new Keynesians model. Then, By calculating the optimal values for the central bank's accountability to the two potential sources of deviations from the goals of economic stability and deviation of commitment to rules, we compared the loss of central bank to the loss of social. The results showed that the degree of central bank's accountability to commitment an instrumental rule is less than the degree of the accountability to achieve the goals of economic stability. Also, the central bank with applying Reforms in the implementation of its policy by optimal response to both types of deviations can be close to the results of the welfare society.
    Then, in order to compare the importance of accountability of the central bank to achieve both goals, we considered two cases. The results showed that in the period of study in Iranian economy, the main objective of monetary policymaking has been more focused on stability of the economic goals but, the importance of commitment to follow an announced rule and accountability to that rule is too low, so that, it had no impact on the welfare function of the central bank.
    Keywords: Economic stability, Regularity in monetary policy, Central Bank's accountability, Iran Economy
  • Alireza Kazerooni*, Hossein Asgharpur, Nasrin Farzi Pages 205-228
    Exchange rate has the fundamental role as one of the economy key variables in determining the domestic price. So it is important to know how is the empirical relationship between the exchange rate and domestic prices and the factors influencing this relationship.
    The main objective of this study is to determine the effect of vehichel imports share on the exchange rate pass – through on domestic price of vehichels in Iran over period of 1361-1390.
    For this purpose, the model of research has been estimated by using Johansen multivariate contigration technique. The estimation results indicate that there exist a long run relationship between the market share and the exchange rate pass – through, but the exchange rate pass – through is incomplete due to the share of forigen vehichel imports in domestic vehichels market. In other words, increasing the share of imports, reduces degree of exchange rate pass – through on domestic prices.
    Keywords: Market Share_Exchange Rate Pass – Through_Iran Economy_Johansen Multivariate Cointegration_Vehicle Industry
  • Mohammad Ali Molaei, Hossein Rezaee* Pages 229-247
    It is expected that, compared with other power plants, changes in fuel cost for power plants in the deregulated electricity market leads to changes in the generation capacity of wind power plants. To quantify this effect, this article aims at modeling energy generation capacity and supply or distribution of different power plants as opposed to those of wind power plants. The proposed model was simulated using POWERSIM software from 1389 to 1398. The effect of fuel cost for wind power plants on their generation capacity and supply were compared with those of other power plants. The results clearly show that increasing the fuel cost for power plants will lead to a continuous increase in the capacity of wind power plants, and hydroelectric power plants and a decrease in the capacity of steam power plants. Comparing the results related to changing fuel cost with those of not changing it shows a higher increase in the investment and capacity of wind and hydroelectric power plants in comparison with other power plants
    Keywords: wind plant, remewable energy, capacity plant, electricity price, system dynamics