فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 126 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • فرشاد حسینی *، احمد صدرایی جواهری صفحات 1-19
    رقابت ذیری از موضوعات اصلی و مهم در اقتصاد به شمار می رود که از آن به عنوان ابزاری برای رشد مطلوب و توسعه پایدار یاد می شود. در این تحقیق رقابت پذیری صنایع مورد پذیرش در بورس اوراق بهادار تهران که بیشتر از 2 بنگاه در بازه زمانی 1395-1386 داشته‏اند، مورد مطالعه قرار گرفته است. برای مطالعه رقابت پذیری تحرک معیارهای عملکرد فنی و عملکرد اقتصادی به دو روش مورد بررسی قرار گرفته‏ اند. یکی منحنی سالتر که یک روش کیفی است و دیگری به‏ کارگیری شاخص های تحرک حاصل از زنجیره مارکوف که روشی کمی می باشد. نتایج نشان می ‏دهد که تحرک فنی در صنایع مورد مطالعه بالاتر از تحرک اقتصادی می باشد. هم چنین نتایج حاصل از شاخص های تحرک نشان داده‏ اند که تحرک فنی در صنعت رایانه و فعالیت های وابسته به آن و تحرک اقتصادی در صنعت حمل و نقل و ارتباطات نسبت به دیگر صنایع مقدار بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: شاخص تحرک، تحرک فنی، تحرک اقتصادی، رقابت پذیری، منحنی سالتر
  • کیومرث حیدری، سمیه صادقی * صفحات 21-45
    هدف این تحقیق، بررسی عامل اصلی هدایت کننده تغییرات شدت انرژی ایران و کشورهای منتخب طی دوره زمانی 2015-1990 با استفاده از رویکرد تجزیه و با تمرکز بر زیرساخت های اقتصادی و نهادی است. بدین منظور، نمونه ای از کشورها شامل انگلستان، آلمان، ژاپن، ترکیه، عربستان، چین، ایران و روسیه بر اساس شاخص های کلان اقتصادی و نهادی گروه بندی شده اند. گروه اول؛ کشورهایی که از شاخص های کلان اقتصادی و سطوح کیفیت نهادی بالایی برخوردارند. گروه دوم؛ کشورهایی که از نظر شاخص های کلان اقتصادی و سطوح کیفیت نهادی در رده متوسط قرار می گیرند. گروه سوم؛ کشورهایی که شاخص های کلان اقتصادی و سطوح کیفیت نهادی پایینی دارند و هم چنین نقش دولت در اقتصاد پررنگ است. تحلیل وضعیت شاخص های کلان اقتصادی- نهادی و شدت انرژی در کشورهای مورد بررسی نشان می دهد که هر چه اقتصادها آزادتر و از سطوح کیفیت نهادی بالاتری برخوردار باشند، سطوح شدت انرژی کاهش می یابد. هم چنین نتایج حاصل از تجزیه تغییرات شدت انرژی با استفاده از شاخص ایده آل فیشر نشان می دهند که در کشورهای گروه اول (آلمان، انگلستان و ژاپن)، عامل اصلی هدایت کننده تغییرات شدت انرژی، بهبود کارایی است. در مقابل، کشورهای گروه دوم (ترکیه و عربستان) و گروه سوم (ایران، روسیه و چین) رفتار شدت انرژی متفاوتی دارند. در ترکیه در بیشتر سال ها، بهبود کارایی در مصرف انرژی به عنوان اثر غالب در توضیح تغییرات شدت انرژی بوده، اما در عربستان تغییرات ساختاری در جهت فعالیت های انرژی بر، اثر بهبود کارایی را خنثی کرده است. هم چنین در دو کشور روسیه و ایران، عامل اصلی در توضیح تغییرات شدت انرژی، عدم کارایی بوده، اما در کشور چین، بهبود کارایی هدایت کننده اصلی کاهش شدت انرژی نسبت به سال پایه می باشد.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، کیفیت نهادی، درجه ی باز بودن اقتصادی، رویکرد تجزیه
  • امید رنج بر *، حسن ثاقب، صادق ضیایی بیگدلی صفحات 47-73
    نظریه پیچیدگی اقتصادی که در سال های اخیر توسط اقتصاددانان توسعه هاروارد و ام آی تی مطرح شده است، بر ضرورت توجه به قابلیت ها و توانمندی های انباشته شده هر کشور در جهت تغییر ساختاری و ارتقاء سطح پیچیدگی اقتصادی تاکید دارد. در مقاله حاضر برای اولین بار پویایی های صادرات محصولات غیرنفتی ایران با کمک نظریه پیچیدگی اقتصادی طی دوره 2015-1997 بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده کاهش سهم محصولات پیچیده با قدرت متنوع سازی بالا در سبد صادراتی از سال های میانی دهه 1380 است. هم چنین بر اساس محاسبات تحقیق، درجه نفوذ در بازار صادراتی موجود، رشد تقاضای جهانی، افزایش نرخ ارز و درجه نفوذ در فضای محصولی، محرک های اصلی تنوع و رشد سبد صادراتی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، مزیت نسبی آشکار شده، نظریه پیچیدگی اقتصادی، نظریه فضای محصولی، شاخص چگالی، داده های پانلی پویا، ایران
  • مهدی صارم *، حسین مرزبان صفحات 75-95
    الگوهای تفاضلی تصادفی خطی به دو دسته معین و نامعین تقسیم می شوند. در الگوهای معین، مسیر پویای متغیرهای الگو صرفا متاثر از عوامل و شوک های پایه ای اقتصاد و در الگوهای نامعین، عوامل غیرپایه ای نیز بر این مسیر پویا می توانند موثر باشند، لذا برآورد الگوهای نامعین و تفکیک اثرات شوک های پایه ای از غیرپایه ای بخشی از مبانی نظری چنین الگوهایی را تشکیل می دهد. در مطالعه حاضر با استفاده از داده های فصلی دوره 1369-1395 دو الگوی معین و نامعین برای اقتصاد ایران برآورد شده است. نتایج نشان دهنده آن است که الگوی نامعین می تواند برخی ویژگی های داده ها از جمله رکود – تورمی مشاهده شده در برخی سال ها را نشان دهد.
    کلیدواژگان: الگوی نامعین، الگوریتم سیمز، الگوریتم لیوبیک - شورفهید، عوامل پایه ای و غیرپایه ای
  • احمد قلی برکیش، تقی ابراهیمی سالاری *، نرگس صالح نیا صفحات 97-124
    یکی از مهم ترین حوادث اقتصادی چند سال اخیر وقوع سقوط شدید بورس اوراق بهادار تهران در دی ماه 1392 بوده است. با توجه به دیدگاه های متفاوت کارشناسان و مدیران بورس در مورد عوامل موثر بر بروز حادثه مذکور، انجام مطالعاتی به منظور شناسایی و تبیین دلایل این سقوط از اهمیت فراوانی برخوردار است. از این رو، مطالعه حاضر با استفاده از مدل LPPL به بررسی فرضیه شکل گیری حباب در بورس اوراق بهادار تهران در روزهای منتهی به سقوط پرداخته است. مدل LPPL یکی از جدیدترین روش هایی است که برای توصیف پویایی های قیمت در طول یک حباب داخلی و پیش بینی محتمل ترین زمان برای پایان یک حباب یا تغییر رژیم مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این مدل ضمن تایید وجود حباب در شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در روزهای منتهی به اواسط دی ماه 1392، سقوط (و یا تغییر رژیم) روی داده در تاریخ مذکور را با دقت بالایی پیش بینی می کند. بر اساس این نتایج، دیدگاه گروهی از کارشناسان که معتقدند حادثه رخ داده در دی ماه 1392 صرفا ناشی از بعضی از عوامل بیرونی مانند طرح گران کردن خوراک پتروشیمی ها بوده است، رد می شود.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار تهران، حباب، مدل LPPL
  • علیرضا کازرونی، محمد مهدی برقی اسگویی، حسین اصغرپور، هانا ابوالحسن بیگی* صفحات 125-145
    یکی از ویژگی های بارز اقتصاد ایران وابستگی شدید آن به درآمدهای دلاری نفتی می باشد. بی ثباتی درآمدهای دلاری نفتی با ایجاد بی ثباتی در فضای اقتصاد کلان می تواند روابط بین متغیرهای اقتصادی را تغییر دهد. هدف این مطالعه بررسی اثر غیرخطی بی ثباتی درآمدهای نفتی بر رابطه نرخ ارز با تراز تجاری (غیرنفتی) طی دوره 1352- 1395 برای اقتصاد ایران می باشد. برای این منظور ابتدا بی ثباتی درآمدهای نفتی با استفاده از روش گارچ نمایی (EGARCH) کمی سازی شده سپس مدل تحقیق، با استفاده از رهیافت مارکوف- سوئیچینگ برآورد شده است. نتایج حاکی از آن است که رفتار تراز تجاری در ایران، قابل تفکیک به سه رژیم (کسری تراز تجاری پایین، متوسط و بالا) می باشد. افزایش نرخ ارز موجب بهبود تراز تجاری در هر سه رژیم شده است. اثر بی ثباتی درآمدهای نفتی بر رابطه نرخ ارز با تراز تجاری در هر سه رژیم منفی اما در رژیم کسری تراز تجاری بالا و پایین معنادار است. پس می توان نتیجه گرفت بی ثباتی درآمدهای نفتی موجب تضعیف اثر نرخ ارز بر تراز تجاری در رژیم کسری تراز تجاری بالا و پایین شده است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، تراز تجاری، بی ثباتی درآمدهای نفتی، مدل مارکوف- سوئیچینگ
  • سیدعلی مدنی زاده *، مصطفی حیدری صفحات 147-172
    در این تحقیق رابطه بین عملکرد بنگاه های صنعتی و صادرگنندگی آنها را بررسی نمودیم: (1) تفاوت عملکرد صادرکنندگان از بقیه کارگاه ها که تنها تولید کننده برای بازار داخلی هستند چگونه است؟ (2) بنگاه هایی که در مسیر صادرکننده شدن قرار میگیرند چه تغییراتی می کنند؟ (3) بنگاه های صنعتی پس از صادرکننده شدن چه تغییراتی به لحاظ عملکرد خواهند داشت؟ نتایج تحقیق نشان میدهد که صادرکنندگان ایرانی، تولیدکنندگان ممتاز صنعت هستند؛ به طور متوسط صادر کنندگان در فروش 34%، ارزش افزوده 28%، نیروی کار 37%، بهره وری کل 25%، بهره وری نیرو کار 26%، و در بهره وری انرژی نیز 24% یه صورت معناداری بهتر از تولیدکنندگان داخلی هستند. صادرکنندگان بهره ور ایرانی در آستانه پیوستن به بازارهای بین المللی رشد قابل توجهی در شاخص های اشاره شده تجربه می کنند؛ حضور مداوم و پیوسته کارگاه در بازار صادرات با رشد شاخص های عملکردی کارگاه همراه می شود، لیکن شاخص های بهره وری در این کارگاه ها رشد قابل توجهی ندارد؛ هم چنین خروج از بازار صادرات با اثرات شدید منفی برای کارگاه همراه است. برای انجام این پژوهش از اطلاعات تابلویی کارگاه های صنعتی بالای 10 نفر ایران در سال های 1382 تا 1390 استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، صادرات، بنگاه های صنعتی، عملکرد بنگاه، بهره وری، دستمزد و اشتغال، ارزش افزوده
  • امیر حسین مزینی *، سعید قربانی صفحات 173-207
    نرخ ارز به عنوان یکی از کانال های ارتباط اقتصاد ملی با محیط بین الملل از مهم ترین متغیرهای اقتصادی به حساب می آید. انحراف این متغیر از مقدار تعادلی آن تقریبا در اکثر کشورها مشاهده می شود. اما این موضوع به عنوان یک پدیده مزمن در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران بسیار مشهود است. بررسی این موضوع با تاکید بر نرخ ارز واقعی در دوره زمانی پس از انقلاب در دستور کار مطالعه حاضر می باشد. بدین منظور در قالب یک رویکرد سیستمی و با استفاده از الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) به شبیه سازی رفتار نرخ ارز واقعی تعادلی در ایران در دوره 1394-1360 و محاسبه میزان انحراف و ماهیت آن پرداخته شده است. نتایج حکایت از آن دارند که طی این مدت با توجه به طیف متنوعی از سیاست های اتخاذ شده در بازار، نرخ ارز واقعی در سه دوره به طور محسوسی دچار انحراف شده است. انحراف اول مربوط به سال های اوج جنگ تا سال 1367 است. انحراف دوم به صورت نسبتا محدود طی دوره 80-1374 اتفاق افتاده است و انحراف سوم که شدیدترین ناترازی نرخ ارزی طی دوره مورد بررسی بوده است از سال 1385 آغاز و تا سال های آغازین دهه 1390 ادامه داشته و سپس از شدت آن کاسته شده است. با استناد به نتایج مطالعه حاضر می توان انحراف نرخ ارز (واقعی) را یکی از چالش های مزمن و تاریخی اقتصاد ایران به حساب آورد.
    کلیدواژگان: انحراف نرخ ارز واقعی، الگوی DSGE، شبیه سازی، اقتصاد ایران
  • فاطمه شیراوند، رضا مظهری *، محسن محمدی خیاره، عبدالسعید توماج صفحات 209-232
    اقتصاددانان کلاسیک رشد را حاصل تعامل درون زای عوامل اقتصادی و انتخاب عقلایی آن ها در یک محیط رقابتی قلمداد می کردند. هرچند این اقتصاددانان و مارکس در نظریات رشد درون زای خود به نقش نهادها بی توجه نبوده اند، اما توجه مستقیم به تاثیر نهادها بر عملکرد اقتصادی را باید به اواخر قرن نوزدهم میلادی و انتشار کتاب نظریه طبقه مرفه1 تورستن وبلن، نسبت داد. با ظهور دوباره مدل های رشد درون زا در دهه 1980 و ورود سرمایه انسانی به این مدل ها، به نقش نهادها در نظریه های رشد اقتصادی توجه جدی شده است. به نظر می رسد دلیل این وقفه بلندمدت در وارد شدن نهادها به تحلیل های اقتصادی و مدل های رشد را باید به شناخت و نحوه اثرگذاری آن ها نسبت داد؛ چراکه معمولا اثرگذاری نهادها بر رشد غیرمستقیم است و این اثر از طریق مجاری متفاوتی ازجمله کارآفرینی صورت می گیرد. در این پژوهش برای اولین بار تاثیر حاکمیت قانون و کنترل فساد (عوامل نهادی رسمی) و هم چنین ترس از شکست و درک قابلیت کارآفرینانه (عوامل نهادی غیررسمی) بر کارآفرینی و نتیجه این تاثیر بر رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه منا طی دوره زمانی (2015-2008) مورد مطالعه قرار گرفته است. با استفاده از داده های تابلویی و روش حداقل مربعات سه مرحله ای (3sls) این نتایج به دست آمد که حاکمیت قانون و کنترل فساد تاثیر مثبت و معنادار و ترس از شکست رابطه منفی و معنادار بر کارآفرینی دارند. هم چنین درک قابلیت کارآفرینانه تاثیر مثبت و معنادار بر کارآفرینی نداشته و در نهایت کارآفرینی بر رشد اقتصادی تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: عوامل نهادی، رشد اقتصادی، کارآفرینی، کشورهای منا، روش حداقل مربعات سه مرحله ای (3sls)
  • محمد مولایی*، عدی علی صفحات 233-250
    هدف از این مطالعه بررسی اثر شو ک های درآمدهای نفتی بر مصرف خانوارها در ایران طی سال های 1393-1353 می باشد. برای این منظور، ابتدا شوک های مثبت و منفی قیمت نفت با استفاده از رویکرد هودریک - برسکات (HP) استخراج می شود. سپس با به کارگیری روش حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS)و استفاده از الگوی تصحیح خطا (ECM) اثر شوک های درآمدهای نفتی بر مصرف خانوارها در بلندمدت و کوتاه مدت مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج تخمین بلندمدت نشان می دهد که در بلندمدت شوک های مثبت و منفی درآمدهای نفت به ترتیب اثر مثبت و منفی معنی دار بر مصرف خانوارها داشته است ؛ درحالی که در کوتاه مدت شوک های مثبت و منفی درآمدهای نفت معنی دار نیست. به عبارت دیگر مصرف خانوارها در ایران در بلندمدت متاثر از شوک مثبت و منفی درآمدهای نفتی است. سرریز درآمدهای نفتی در جامعه منجر به افزایش نقدینگی و تقاضای کاذب برای کالاها و خدمات می گردد. بنابراین، هدفمند کردن هزینه درآمد های نفتی و تخصیص آن به سرمایه گذاری های تولیدی در کاهش نقدینگی و تورم و اجتناب از تقاضای کاذب مصرفی موثر است.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، درآمدهای نفتی، شوک مثبت و منفی، مصرف خانوارها
|
  • Farshad Hosseini*, Ahmad Sadraei Javaheri Pages 1-19
    Competitiveness is one of the main and important issues in the economy which is considered as a tool for optimal growth and sustainable development. In present research Competitiveness of Iranian Industries listed in Tehran stock exchange which have had more than two firms during the period of 2007 to 2016 was studied. To study the competitiveness, mobility of productivity score and normalized market share have been applied with two
    methods
    salter curve and mobility indices obtained from the Markov chain. First method is a Qualitative method and the latter is a quantitative one. The result showed that technological mobility is more than Economic mobility in studied industries. The results of mobility indices obtained from the Markov chain also showed that Computer and real property industries have higher Technological mobility Compared to other industries. Also economic mobility is higher in Transportation industry Compared to others.
    Keywords: Mobility Indices, Technological mobility, Economic mobility, Competitiveness, salter curve
  • Kioumars Heydari, somaye sadeghi* Pages 21-45

    This paper is analyzing the main factor that drives behavior of energy intensity in some countries during 2000-2015 by using decomposition approach and concentrating on Institutional and Economic Infrastructures. A sample of countries including UK, Germany, Japan, Turkey, Saudi Arabia, Iran, China and Russia is selected and classified in three classes; the first class countries have high level of economic openness and institutional quality. The second class has the middle levels of economic openness and institutional quality. The third class have a low level of economic openness and institutional quality.
    The findings show that countries with high levels of economic openness and institutional quality mainly have a low level of energy intensity. Also, the results of energy intensity decomposition by Fischer Ideal Index indicate that in the first class countries (UK, Germany and Japan) the main factor driving the changes in energy intensity, is efficiency improvement. By contrast, the second class (Turkey, Saudi Arabia) and the third class (Iran, China and Russia) have a different behavior of energy intensity: In Turkey, improvement of energy efficiency is dominant factor for driving energy intensity, but in Saudi Arabia, the structural changes by type of energy-intensive activities deactivate the efficiency effect. Moreover, in Iran and Russia, the main driver of energy intensity is the existence of inefficiency. while in China that is experienced a declining trend in energy intensity, the improving of efficiency is dominant effect.
    JEL Classification: Q49، Q43
    Keywords: Energy Intensity, Institutional Quality, Economic Openness, Decomposition Approach
  • Omid Ranjbar*, Hasan Sagheb, Sadeq Ziaee Bigdeli Pages 47-73
    Over the years of central planning in Iran, export diversification has always been at the forefront of governments’ objectives before and after the revolution. At the same time, many economists, especially neoclassical economists, has questioned the role of the State in bringing about export diversification and in particular carrying out selective targeting policies. Economic complexity, a theory put forward in recent years by Harvard and MIT economists, emphasizes the need to simultaneously take account of existing comparative advantage as well as the need to enhance economic complexity. In this paper, Iran’s export dynamisms has been studied for the first time over the period of 1997-2015 using economic complexity theory. The results show the decline of the share of complex products with a high degree of diversification in Iran’s export basket since 2005. Moreover, our research demonstrates that the main drivers of Iran’s export basket include the degree of export penetration in existing export markets, growth of world demand, currency devaluation and the degree of penetration into the product space.
    Keywords: Non-oil export, Revealed comparative advantage, Economic complexity theory, Product space theory, Density index, Dynamic Panel Data, iran
  • mehdi sarem*, Hussein marzban Pages 75-95
  • ahmad gholi barkish, taghi ebrahimi salary*, narges salehnia Pages 97-124

    The substantial fall of the Iranian stock market in January2014 has been one of the most important economic events occurred in Iran during recent years. In this study, we applied the Log-Periodic Power-Law (LPPL) model to detect the development of bubble in Tehran Stock Exchange Index before the dramatic decline of 2014. Over the last decade, the LPPL model has been used to describe the endogenous price dynamics during an endogenous bubble regime and to predict the most probable time for the end of the bubble or the regime switching. Application of this model not only confirms the presence of a bubble in the stock market of Tehran, but also dose predict crash or change of regime has accrued in the early days of January 2014 with high accuracy.
    JEL Classification: C53, G01, G17
    Keywords: Bubble, Log Periodic Power Law, Tehran Stock Exchange
  • Alireza Kazerooni, mahdi barghi oskooee*, Hossein Asgharpur, Hana abolhasanbeigi Pages 125-145
    The main objective of this study is to investigate the non-linear impacts of volatility of oil revenue on the relationship between exchange rate and trade balance of Iran. For this purpose, using annual time series over the period 1973 to 2016, volatility of oil revenue as the most important prevailing features of Iran economy has been quantified using EGARCH approach. After that the effect on the relationship between exchange rate and trade balance has been estimated applying Markov-Switching technique. The empirical findings indicate that trade balance follow triple trade regimes (high, medium and low trade deficit). volatility of oil revenue in 2 regimes (low and high trade deficit) have negative and significant impact on the relationship between exchange rate and trade balance. So that volatility of oil revenue has caused to debilitation of exchange rate effect on the trade balance.
    Keywords: Exchange rate, volatility of oil revenue, trade balance, Markov-switching model
  • Seyed Ali Madanizadeh*, Mostafa Heidary Pages 147-172

    In this paper, we investigate the relationship of the firms’ performance and their export status: 1) How are exporting firms different from home producers? 2) How does the performance of a firm evolve before starting to export? 3) After starting to export, how does the performance of a firm change? Using Iranian manufacturing plant level data, we find that Iranian exporters perform much better than non-exporters; on average they perform significantly better in sales by 34%, in value-added by 28%, in employment by 37%, in TFP by 25%, in labor productivity by 26% and in energy productivity by 24%. Iranian exporters grow faster in these measures than non-exporters before starting to export. But after starting to export, the size measures are still better than non-exporters while the growth measures are not significantly different from others. Finally, the exiters have severe significant decline in both level and growth measures.
    JEL Classification: F10
    Keywords: International Trade, Exportation, Manufacturing Firms, Firm’s Performance, Productivity, Wage Payment, Employment, Value Added
  • Amir H. Mozayani*, Saeed Ghorbani Pages 173-207

    The exchange rate as one of the channels of national economy connection to the international environment is one of the most important economic variables. The deviation of this variable from its equilibrium level is observed in almost most countries. But this phenomenon is very evident as a chronic phenomenon in developing countries, including Iran. In this study the investigation of this issue in Iran with emphasis on the real exchange rate in the post revolution period is on the agenda. To do that, in a systematic approach, we considered the Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) Model to simulate the real exchange rate behavior during the period of 1981-2015, and to calculate the amount of diversion and its nature.
    The results imply that, given the wide range of policies adopted in the market, the real exchange rate has been significantly deviated over the three periods. The first one coincided by intensifying of war till 1987. The second deviation was relatively limited during the period of 1995-2001. And the third one, which was the most extreme deviation, started since 2006 and continued till 2015 which eroded gradually. According to the results of this study, real exchange rate deviation can be considered as one the historical & chronic challenges of Iran Economy.
    JEL Classification: F31, F41
    Keywords: Real Exchange Rate Deviation, DSGE Model, Simulation, Iran Economy
  • Fatemeh shiravand, reza mazhari*, mohsen mohamadi khiareh, abdolsaeed tomhj Pages 209-232

    Classical economists saw growth as the result of the interaction of economic factors and their rational choice in a competitive environment. Although these economists played attention on the role of institutions in economic growth, but the explicit attention to the impact of institutions on economic performance should be attributed to the late nineteenth century and the publication of the book, The theory of the Leisure class, by Torsten-Vebln's. With the reappearance of endogenous growth models in the 1980s and the importance of human capital, serious attention paid to the role of institutions in economic growth theories. It seems that the reason for this long-term interruption in the entry of institutions into economic growth models has attributed to recognition and the way of influencing, because the impact of institutions usually is indirect on growth, and this effect carried out through various channels, including entrepreneurship. This research studied for the first time on the effects of rule of law and control of corruption (formal institutional factors) as well as fears of failure and conception of entrepreneurial ability (informal institutional factors) on entrepreneurship in the case of MENA countries during 2008-2015. Using panel data and three-stage least squares method (3SLS), we find that the rule of law and corruption control has a positive and significant effect and fear of failure has a negative and significant relationship with entrepreneurship. In addition, conception entrepreneurial ability has no positive and significant effect on entrepreneurship and ultimately entrepreneurship has had a positive effect on economic growth.
    JEL classification: O11, O17, O43
    Keywords: institutional factors, economic growth, Entrepreneurship, MENA countries, three-stage least squares method (3sls)
  • Mohammad Mowlaei*, Oday Ali Pages 233-250

    The main purpose of this study is to study the effects of oil revenues shocks on household consumption in the economy of Iran over period 1973-2014. In order to achieve this goal, firstly, the positive and negative shocks of oil prices have been extracted using the Hodric-Prescott (HP) approach. Subsequently, by applying the Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) method and using the error correction pattern (ECM), the effects of oil revenue shocks on household consumption in the long run and in the short run are estimated. The results of the long-run model estimation show that in the long run, the positive and negative shocks of oil revenues had a significant positive and negative effect on household consumption, respectively. In the short run, the positive and negative shocks of oil revenues are not significant. So, the Iranian households’ consumption is affected by positive and negative shocks in the long run. The spillover of oil revenues increases the liquidity and false demand for goods and services in Iran. Thus, the targeted spending of oil revenues and the allocating it for investments decrease the liquidity and inflation and avoid the false demand of Iranian households.
    JEL Classification: C23, C32, E 21
    Keywords: Household Consumption, Iranian Economy, Positive, Negative Shocks, Oil Revenues