فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 75 (مهر و آبان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/09/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین عباسی نژاد، شاپور محمدی * صفحات 1-20

    تجزیه سری های زمانی به سیکل های مختلف و تحلیل آنها در دامنه زمان و فراوانی اغلب با استفاده از روش های اقتصادسنجی سری زمانی و سری های فوریه انجام می پذیرد. علاوه بر این روش ها، فیلترهایی مانند فیلتر هودریک– پرسکات، باکستر– کینگ و کریستیانو– فیتزجرالد، برای تجزیه سری های زمانی در اقتصاد به کار گرفته می شوند. در این جا، از روش دیگری به نام نظریه موجک ها که توانایی تجزیه سری های زمانی با مقیاس های مختلف را دارد، به منظور تجزیه تولید ناخالص داخلی ایران استفاده می کنیم. نتایج نشان می دهند که روش موجک در شرایط تغییرات هموار سری های زمانی، تفاوت زیادی با روش هودریک– پرسکات ندارد و برای تشخیص سیکل ها در سری های زمانی با تغییرات ناگهانی، بهتر از روش های دیگر عمل می کند. همچنین تحلیل موجک، علاوه بر سیکل ها، اطلاعات بیشتری در اختیار قرار می دهد. نتایج تجزیه تولید ناخالص داخلی ایران با استفاده از تبدیل موجک، نشان می دهند که 8 سیکل 32-16 فصلی و 14 سیکل 16-8 فصلی وجود دارد. هم چنین تحلیل نوسان نشان می دهد که تغییر زیادی در واریانس ضرایب موجک در دوران پیش از جنگ با جنگ وجود ندارد اما در دوران پس از جنگ، نوسان تولید ناخالص داخلی افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: سیکل های تجاری، نظریه موجک ها، فیلتر هودریک- پرسکات، فیلتر باکستر- کینگ، سری های زمانی، تحلیل فوریه
  • قهرمان عبدلی صفحات 21-42
    یکی از راه های فائق آمدن به اثرات نامطلوب رفاهی اطلاعات نامتقارن در شرکت های بیمه، طراحی و اعمال قراردادهای سازگار اطلاعاتی است. زیرا وقتی که قراردادها سازگاری اطلاعاتی نداشته باشند، در این حالت، موضوع انتخاب وارون پیش می آید که در پی آن، پرتفوی شرکت بیمه، یک پرتفوی با ریسک بالا خواهد بود که علایم اصلی آن، افزایش ضریب خسارات و احتمال حوادث اند که ممکن است شرکت های بیمه را در بلندمدت با متضرر کنند.
    در این مقاله، ضمن معرفی و بررسی امکان پذیری قراردادهای بیمه سازگار اطلاعاتی نش، قراردادهای بیمه شخص ثالث با این رویکرد مورد بررسی قرار گرفته و عدم سازگاری اطلاعاتی این قراردادها نشان داده شده اند این قراردادها سازگاری اطلاعاتی نداشته و امکان طراحی قراردادهای سازگار اطلاعاتی با در نظر گرفتن مشخصه های ریسکی افراد تایید شده است. که موجب کاهش احتمال خطر و افزایش نسبت حق بیمه دریافتی به خسارات پرداختی می شود. از جمله این ها، انتقال بیمه حوادث شخص ثالث اتومبیل، به بیمه شخص ثالث راننده است.
    کلیدواژگان: تعادل نش، انتخاب وارون، قراردادهای سازگار اطلاعاتی بیمه شخص ثالث
  • محمد اخباری صفحات 43-74
    میزان نرخ ارز، یکی از دغدغه های مهم مقامات سیاست گذاری کشور در سال های اخیر میزان نرخ ارز بوده است در این میان، برخی معتقد به غیر واقعی بودن نرخ ارزند. که خود آنها نیز خود به دو دسته تقسیم می شوند، برخی معتقد به کاهش و برخی دیگر معتقد به افزایش نرخ ارزند. در این بررسی، با به کارگیری رویکرد نظری، روند گذشته نرخ ارز تبیین می شود. نتایج مقاله حاضر، تبعیت روند نرخ ارز از مدل پولی کشور را نشان می دهد. این رویکرد در اکثر کشورهای در حال توسعه که تورم های بالایی را تجربه می کنند به اثبات رسیده است. با توجه به یافته های مقاله، می توان اذعان داشت که رشد عرضه پول، درآمد و اختلاف نرخ بهره داخلی با خارج (آمریکا)، از عوامل مهم تبیین کننده روند نزولی ارزش پول کشوراند.
    کلیدواژگان: مدل پولی تعیین نرخ ارز، حجم پول، تولید ناخالص داخلی
  • هاشم آقازاده، محمدرحیم اسفیدانی صفحات 75-109
    در این مقاله، از تلفیق مدل های پیاده سازی تجارت الکترونیکی، یک مدل شش مرحله ای بلوغ تجارت الکترونیکی با رویکرد سازمانی طراحی شده است تا صادرکنندگان بتوانند با در نظر داشتن مراحل این مدل، در برای افزایش صادرات خود، نسبت به راه اندازی و تکمیل تجارت الکترونیکی و انجام صادرات از این طریق اقدام کنند. مراحل «مدل بلوغ تجارت الکترونیکی صادرکننده»، متناسب با سطح الکترونیکی فعالیت های سازمان (به خصوص فعالیت های صادرات) است، یعنی در مراحل ابتدایی این مدل، بلوغ الکترونیکی فعالیت های صادراتی سازمان کم بوده و در مراحل تکاملی تر، بلوغ الکترونیکی فعالیت ها افزایش می یابد. مراحل شش گانه مدل بلوغ تجارت الکترونیکی، شامل: بسته، دسترسی، حضور اولیه، تحقق یافته، نهادی شده و بهینه سازی اند. انتظار می رود به واسطه این مدل، صادرکنندگان کشور بتوانند بلوغ الکترونیکی خود را شناسایی کرده و در برای بهبود آن به منظور توسعه صادرات بکوشند. در این تحقیق، با نظرسنجی از 10 متخصص تجارت الکترونیکی، اعتبار مدل طراحی شده، آزمون شده و با موافقت کامل پاسخ دهندگان به تایید رسیده است.
    کلیدواژگان: تجارت بین المللی، توسعه صادرات، تجارت الکترونیکی، مدل بلوغ تجارت الکترونیکی صادرکنندگان
  • سهیلا پروین صفحات 111-130
    آگاهی از نقش اجزای درآمدی، به تحلیل اثرات رشد اقتصادی بر توزیع درآمد کمک می کند. این گونه تحلیل ها در پاسخ به این سوال که «در شرایط نرخ های سریع رشد و یا تورم های بالا، توزیع درآمد چگونه تغییر می کند، گسترش یافته اند تغییرات توزیعی، می تواند بر سرعت رشد تولید و هزینه های آن تاثیر داشته باشند. تحلیل این اثرات، از طریق بررسی کشش شاخص های نابرابری نسبت به انواع درآمدها، امکان پذیر است.
    در این مقاله، ضمن اشاره به ویژگی روش های تجزیه شاخص های نابرابری، نقش انواع درآمدهای مختلف در نابرابری توزیع درآمد در مناطق شهری و روستایی، با استفاده از تجزیه شاخص های نابرابری به روش رائو بررسی شده است. استفاده از این روش، امکان استفاده از مفهوم کشش ها، نقش و اهمیت سیاست های باز توزیعی را فراهم می کند. یکی از معمول ترین شاخص های اندازه گیری نابرابری توزیع درآمد، ضریب جینی است، که معمولا برای بیان نابرابری کل درآمد استفاده می شود. با توجه به نقش متفاوت انواع درآمدها در ایجاد نابرابری، این نقش می تواند از طریق تجزیه شاخص نابرابری به عوامل تشکیل دهنده درآمد، اندازه گیری شود.
    در این مطالعه، نقش درآمد حاصل از دستمزد و حقوق، درآمد مشاغل آزاد، درآمدهای غیر پولی و سایر درآمدها در ایجاد نابرابری در توزیع درآمد در مناطق شهری و روستایی، جداگانه مورد ارزیابی قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهند که مهم ترین عامل نابرابری، مربوط به گستردگی نابرابری درآمد حاصل از مشاغل آزاد است که دلیل عمده آن، گستردگی تنوع این فعالیت ها و مالیات گریزی این بخش از اقتصاد است. عامل مهم دیگر در نابرابری دستمزد و حقوق در بخش دولتی است که نتیجه شرایط غیر رقابتی اشتغال در بخش عمومی است. به طوری که، شاخص تمرکز دستمزد در بخش دولتی، سه برابر بزرگتر از شاخص تمرکز دستمزد در بخش خصوصی است. کشش پذیری ضریب جینی نسبت به درآمد مشاغل آزاد، مثبت و از کشش سایر اجزای درآمد بزرگ تر است. بنابراین، جبران آثار توزیعی سیاست رشد اقتصادی که گسترش خود اشتغالی و یا توسعه اشتغال در بخش دولتی را در پی داشته باشد، مستلزم همراهی آن با یک سیاست باز توزیعی است.
    کلیدواژگان: شاخص تمرکز، ضریب جینی، نابرابری توزیع درآمد
  • علی سوری صفحات 131-149
    طی سال های اخیر، نظریه دستمزد کارایی برای تبیین تفاوت دستمزدها و وجود بی کاری غیرارادی گسترش زیادی یافته است. این نظریه از جنبه های مختلفی به بررسی وجود تفاوت های قابل توجه در دستمزدها می پردازد. در این مقاله، براساس این نظریه ها، به بررسی تفاوت دستمزدها در کارگاه های بزرگ صنعتی بر حسب بخش های دولتی و خصوصی می پردازیم. داده های مورد استفاده در این مقاله برای دوره 77-1374 می شوند که شامل کارگاه های صنعتی با ده نفر کارکن به بالا برحسب کدهای دو رقمی اند. در این جا از برآورد معادله دستمزد استفاده شده است که در آن نقش عوامل مختلف مانند سطح آموزش، مهارت، سابقه و هم چنین نوع مالکیت کارگاه در نظر گرفته شده است. نتایج حاصله نشان می دهند که اولا تفاوت های معناداری بین دستمزدهای بخش دولتی و خصوصی وجود دارند و ثانیا این تفاوت ها صرفا ناشی از کارایی یا بهره وری و تاثیر عواملی از قبیل تحصیلات، سابقه، مهارت، اندازه بنگاه و... نیستند، بلکه با حذف اثرات چنین متغیرهایی، هنوز تفاوت دستمزدها معنادار است.
    کلیدواژگان: دستمزد کارایی، دستمزد رقابتی، تفاوت دستمزدها، بخش دولتی، بخش خصوصی
  • نورالدین شریفی صفحات 151-170
    این مقاله، در پی ارزیابی اقتصادی انواع وسایل نقلیه جاده ای حمل بار مازندران از دید بخش خصوصی و عمومی است. متوسط سود سالانه، نرخ برگشت سرمایه، کارایی هزینه، سرمایه لازم برای ایجاد اشتغال و بازده نیروی کار، معیارهای مورد استفاده در این تحقیق اند، که در ارزیابی از دیدی بخش خصوصی، عمومی و یا هر دو گروه، مورد استفاده قرار می گیرند. آمارهای مورد نیاز، با استفاده از روش نمونه برداری طبقه بندی شده از طریق تکمیل کتبی پرسش نامه ها از گروه های مختلف رانندگان و بنگاه های حمل بار به عنوان جامعه آماری مورد مطالعه و هم چنین آمارهای منتشر شده از سوی سازمان حمل و نقل و پایانه های استان مازندران تهیه شده اند. نتایج حاصل از ارزیابی انواع وسایل حمل بار، حاکی از آن است که تریلر از نظر بازده نیروی کار، کارایی هزینه و متوسط سود سالانه، بر دیگر وسایل نقلیه مورد مطالعه برتری دارد، در حالی که انواع وانت بارها از لحاظ سرمایه لازم برای اشتغال زایی و نرخ برگشت سرمایه، بر دیگر وسایل نقلیه برتری دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، حمل و نقل بار، مازندران، نرخ برگشت سرمایه و متوسط سود سالانه
  • عزت الله عباسیان، مهدی مرادپور اولادی، حجت الله هاشم بیگی صفحات 171-196
    مقاله حاضر، به بررسی عدم اطمینان حاصل از نوسانات مالیات بر اشتغال بخش کشاورزی، بخش خدمات و بخش صنعت می پردازد. به این منظور، ابتدا خلاصه ای از مبانی نظری مربوط به موضوع بیان می شود. و سپس روند متغیرهای مهم موجود در این تحقیق در سال های مختلف مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت، الگویی بر اساس مدل های استفاده شده در تحقیقات انجام گرفته در داخل و خارج از کشور برای بخش های کشاورزی، خدمات و صنعت، ترسیم می شود.
    نا اطمینانی حاصل از نوسانات مالیات ها، بر اساس روش GARCH اندازه گیری شده و اثر آن بر بخش های مختلف اقتصادی، با روش OLS تخمین زده شده است. بر طبق نتایج به دست آمده، تاثیر عدم اطمینان سیاست های مالی– بعد مالیاتی سیاست های مالی– بر بخش صنعت، خدمات و بخش کشاورزی، منفی است.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان، مالیات، اشتغال، بخش های عمده اقتصادی، روش GARCH
  • مصطفی عمادزاده، روح الله شهنازی، روح الله بابکی، عباس محمدزاده صفحات 197-221
    فناوری اطلاعات و ارتباطات، دارای آثار گسترده ای بر اقتصاد جامعه در سطح خرد و کلان است. تاثیر بر نوع و ماهیت مشاغل و بازار کار از جمله مهم ترین آن ها ICT، نوع مشاغل را از چهار طریق حذف، ایجاد و تغییر مشاغل و انجام کار از راه دور، تحت تاثیر قرار می دهد. فناوری اطلاعات و ارتباطات بر ساختار مشاغل نیز تاثیر گذاشته و ماهیت مشاغل در جامعه را از طریق کاهش متوسط سختی کار، فکری تر شدن، ناپایدارتر شدن و تخصصی تر شدن مشاغل، متحول می کند.
    این مقاله، با استفاده از یک الگوی اقتصاد خرد، در چارچوب ارزیابی عوامل موثر بر اشتغال و با یک مدل لگاریتمی، به دنبال بررسی اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر میزان اشتغال است. از این رو، مدل مورد بررسی با رهیافت Panel Data، برای 47 کشور (شامل 22 عضو OECD و 25 کشور در حال توسعه)، طی سال های 1382-1379 برآورد شده است.
    نتیجه، بیان گر اثر مثبت و معنی دار فناوری اطلاعات و ارتباطات، بر اشتغال است. هم چنین کشش اشتغال نسبت به هزینه های فناوری اطلاعات و ارتباطات، 0.11 بوده که نشان می دهد یک درصد افزایش در هزینه های ICT، به مقدار 0.11 درصد اشتغال را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، اشتغال، Panel Data
  • دارویش وافی نجار* صفحات 223-255
    بهره وری یکی از عوامل اصلی در استفاده بهینه از منابع و امکانات برای واحدهای تولیدی و خدماتی است. صنعت نفت کشور، یکی از صنایع پیشرو و در عین حال با اهمیت در کشور است، که سهم قابل توجهی در صادرات، درآمدهای دولت و تولید ملی دارد. تخمین تابع تولید بخش نفت و گاز طی دوره 1357-1379، نشان می دهد که سهم عامل سرمایه در تولید این بخش، به طور متوسط برابر 0.56 و سهم نیروی کار، برابر 0.37 بوده است. این نتایج، برای محاسبه بهره وری کل این بخش با استفاده از رویکرد سولو به کار رفته اند. بررسی نتایج نشان می دهد که بخش عمده ای از رشد ارزش افزوده بخش نفت، به رشد (مثبت یا منفی) بهره وری طی سال های مختلف وابسته است و نهاده نیروی کار و سرمایه سهم اندکی در تامین این رشد دارند، که البته این فرایند برای صنعت نفت و صنایع مشابه که از ارزش ذاتی مخازن نفتی سود می برند، امری طبیعی است. لذا عامل تکنولوژی های نوین در جلوگیری از افت تولید مخزن و میزان ذخایر، از جمله عواملی اند که لازم ست در مطالعات مربوط به تجزیه عوامل موثر بر بهره وری این بخش، مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: بهره وری کل، تابع تولید، رویکرد سولو، کشش نهاده نیروی کار و سرمایه، ارزش افزوده نفت و گاز
  • صفحه 257
|
  • Hossein Abbasi, Nejad, Shapour Mohammadi Pages 1-20

    Business cycles analysis is one of the most important tasks for economists and statisticians. Various methods such as HP filter, BP filter, CF filter spectral analysis and Fourier transformation are used in time series analysis. All of these methods are sensitive to stationarity of time series. Also the traditional methods dont offer information in scale analysis. In this paper we introduce the Wavelet theory and its applications especially to economics. Also decomposition of seasonal GDP of Iran and analysis of business cycles are the other main propose. Results of GDP decomposition show 7 cycles with length of 16-32 quarters and 13 cycles with 8-16 quarters. Volatility analysis implies no change in variance of Wavelet coefficients in prewar and war periods. However volatility of GDP increased in the post war period.

    Keywords: Business Cycles, Wavelet Theory, HP, BP Filter, Time Series, Fourier Analysis
  • Ghahreman Abdoli Pages 21-42
    One way of solving welfare loss asymmetric information in insurance is to design informationally consistent contracts. When the contracts are not informationally consistent, adverse selection cause the portfolio insurance to be risky, and consequently the probability of accident and loss will be high. In this paper we investigate Iran's insurance companies, based on informaionlly consistent contracts and Jonh Raily (2001) paper. We find that there are some signals that show Iran automobile collusion contracts are not informationally consistent.
    Keywords: Nash equilibrium, adverse selection, informationally consistent contracts, automobile collusion insurance
  • Mohammad Akhbari Pages 43-74
    In recent years, one of the most important challenges of policy makers in Iran has been the level of foreign exchange rate. Some people believe that the existing rate is not the right one. While some of them consider the existing exchange rate higher than the equilibrium level, others think it is lower than that. In this paper, by utilizing theoretical approach, an attempt is made to analyze the past trend of exchange rate. The conclusion of this paper indicates that the trend of the foreign exchange rate movement is following the monetary policy. This approach has been proved in most of the third world countries which are experiencing high rates of inflation. With respect to findings of this paper one can believe that the growth of money supply, income and the difference between home and foreign interest rates USA are most important factors that determine the trend of money value at home.
    Keywords: exchange rate, monetary approach, co integration
  • Hashem Aghazadeh, Mohammad Rahim Esfidani Pages 75-109
    Implementing models are one of the main categories of EC models in the literature. Implementing models in the frame of evolutionary and maturity stages, describe how to develop and apply EC in an enterprise step by step. Integrating different implementing models and based on organizational perspective, a 6-stage maturity model of EC was designed in this article. The stages of newly developed model called “Enterprise EC Maturity Model” include: (1) package; (2) access; (3) initial presence; (4) realization; (5) institutionalizations; and (6) optimization. Obviously each stage has its own indicators. The validity of the model verified and confirmed by 10 EC experts, practitioners and specialists. Interestingly the stages of enterprise EC maturity model are consistent with e-readiness of an organization and its main activities (such as export activities). Meanwhile in the early stages of the model, e-readiness of export activities is low and in the advanced stages it seems to be high. Iran excellent exporters were 36 companies, which is considered as the sample of this paper. Findings show that all surveyed companies mainly lie in the 3rd stage of the model. However several companies could acquire some indicators of 4th and 5th stages.
    Keywords: EC, maturity model, implementing model, EC maturity
  • Soheila Parvin Pages 111-130
    This study applies the Rao decomposition method to the Iranian households income data for both urban and rural areas.Examining the role of different income components in the aggregated income, helps to evaluate the effects of economic growth on income distribution. It also leads to have a better selection of the redistribution policies. The results show that the most important factor in income inequality stems from self-employment income. On reason for that is the tax avoidance in this sector. Wages and salaries in the public sector is another import factor of income inequality. This is because of a monopolistic condition in public employment. The elasticity of the Gini coefficient with respect to self employment is greater than other components. So, any growth strategy intending to increase self-employment or expanding the public employment level should be accompanied by redistribution policy to improve the inequality or at least prevent it from getting worse.
    Keywords: Concentration Ratio, Income Inequality Decomposition
  • Ali Souri Pages 131-149
    The efficiency wage theory has been developed to explain differential wages and involuntary unemployment. In this paper considers differential wages in the public and private Large Manufacturing Establishment (LME) for period 1374-1377. To estimate wage equation we use education, expert, experience, and ownership as explanatory variables. The results show that: (a) there is a significant difference between wages in public and private sectors, (b) differences in wage are due to not only differences in education, expert, experience, firms size and ownership, but also when we eliminate the effects of above variables, the differences in wages have remained significant yet.
    Keywords: efficiency wage, Competitive wage, differential wages, public, private
  • Nooraddin Sharify Pages 151-170
    This paper does an economic evaluation of several kinds of transportation vehicles of private and public sectors in transportation of mazandaran province. The variables used in this research are; rate of return on capital, annual profit, cost efficiency, capital necessary for job creation, and labor force productivity. The data has been obtained through classified questionnaires which ate filled by vehicle derivers, transportation syndicates, and other related organization. The conclusion is that in relation to annual profit, productivity of labor force, and cost efficiencies retailer tracks are referred. Whereas, in relation to rate of capital return, and capital necessary for job creation, vans are preferred in compare to the other kinds of vehicles.
    Keywords: Economic Evaluation, Luggage Transportation, Mazandaran, Capital Return Rate, Annual Profit
  • Ezatollah Abbasian, Mahdi Moradpour Oladi, Hojatollah Hashembaigi Pages 171-196
    This paper looks at the effects of tax uncertainty on agriculture, industry and service sectors in Iranian economy. The trend of the main variables in this paper during the covered period are presented and analysed. The GARCH method is used to measure the tax uncertainty, and it is estimated by OLS. All the estimated coefficients had their expected signs and it is tax uncertainty effects on employment in all Iranian economy sectors are negative. Results suggest that the government should reduce tax income fluctuations to increase employment in all economic sectors.
    Keywords: Uncertainty, Tax, Employment, Iranian Economic Sectors, GARCH
  • Emadzadehm., Shanazir., Babakir., Mohammad Zadeh, A Pages 197-221
    ICT has broad effects on economy in micro and macro levels. Effects on kind, nature of jobs and labor market are the most important. Omission, creation, change of jobs and teleworking are the four ways through which ICT influences kinds of jobs. Also, ICT influences the structure of jobs, and changes the nature of jobs in society via reduction of average work hardship, making jobs more mental, but instable and more specialized.This paper studies the effect of ICT on amount of employment using a microeconomic pattern in a frame work of assessing effective factors on employment appaling a logarithmic model. This model has been estimated with panel data approach for 47 countries (including 22 OECD members and 25 developing countries) over the years of 2000- 2003.The results indicate positive and significant effect of ICT on employment. Also the elasticity of employment in proportion to the costs of information and communication is 0.11, which indicates 1% increase in the costs of ICT, increases employment by 0.11 %.
    Keywords: information, communication technology (ICT), employment, panel
  • Dariush Vafinajar* Pages 223-255
    In this paper productivity is calculated for oil and gas sectors by Solow residual. Productivity is one of the important issues which have an important role in optimal production. The oil and gas industry is one of the most fundamental industries in Iran and has a high share in export and national income. The Neo-classical model is an extension to the Harrod-Domar model including a new term, productivity growth. Solow residual is the base on a production function with two factors, labour and capital, which economic growth rate is calculated from sum of labour growth, capital growth and a residual as the Solow residual or total factor productivity growth which is an often used measure of technological progress. The estimation of production function for oil and gas sector shows that capital elastisity is 0.56 and labour elastisity is 0.37. The results show that productivity have the highest share in value added of oil and gas sectors while capital and labour inputs have a little share in the growth of this section. Of course this result sounds natural because oil and gas industrials have a inherent value of reserve.
    Keywords: Solow residual, productivity, TFP, labour elasticity, capital elasticity, oil, gas sector