فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 82 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد مهدی برقی اسگویی صفحه 1
    آزادسازی تجاری با توجه به سه اثر مقیاس، ترکیب و فناوری، کیفیت محیط‎زیست (انتشاردی‎اکسیدکربن) را تحت تاثیر قرار می‎دهد. از سویی دیگر، به‎دنبال آزادسازی تجاری، جابه‎جایی سرمایه در سطح بین‎الملل تشدید می‎شود و بر اساس فرضیه پناهگاه آلایندگی، انتقال صنایع آلاینده ازکشورهایی با سیاست‎های زیست‎محیطی شدید به‎سمت کشورهایی با سیاست‎های زیست‎محیطی ملایم، افزایش می‎یابد.
    در مطالعه حاضر، به‎منظور ارزیابی تاثیر آزادسازی تجاری روی انتشار دی‎اکسید کربن و نیز بررسی ارتباط منحنی زیست‎محیطی کوزنتس با فرضیه پناهگاه آلایندگی، منحنی زیست‎محیطی کوزنتس بر اساس داده های ترکیبی و با استفاده از روش پانل دیتا و رهیافت اثرات ثابت، در قالب چهار گروه کشوری، شامل کشورهایی با درآمد سرانه بالا، کشورهایی با درآمد سرانه متوسط بالا، کشورهایی با درآمد سرانه متوسط پایین و کشورهایی با درآمد سرانه پایین طی دوره زمانی 2002-1992 تخمین زده شده است. نتایج تخمین مدل دلالت بر این دارد که افزایش آزادسازی تجاری و درآمد سرانه در کشورهای با درآمد سرانه بالا و کشورهای با درآمد سرانه متوسط بالا به کاهش انتشار دی‎اکسیدکربن و در کشورهای با درآمد سرانه متوسط پایین و کشورهای با درآمد سرانه پایین به افزایش انتشار دی‎اکسیدکربن منجر می‎شود، به‎طور ی‎که کشش متغیر انتشار گاز دی‎اکسیدکربن نسبت به صادرات صنایع آلاینده، واردات صنایع آلاینده و شاخص درجه باز بودن اقتصاد در کشورهای با درآمد سرانه بالا، به‎ترتیب 132/0، 051/0- و 093/0- و در کشورهای با درآمد سرانه متوسط بالا، به‎ترتیب 033/0، 049/0- و 038/0- و کشش متغیر انتشار گاز دی‎اکسیدکربن نسبت به متغیرهای مذکور در کشورهای با درآمد سرانه متوسط به پایین، به‎ترتیب 013/0، 134/0- و 019/0 و در کشورهای با درآمد سرانه پایین، به‎ترتیب 007/0، 002/0 و 021/0 بوده است.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، انتشار دی‎اکسیدکربن، منحنی زیست‎محیطی کوزنتس، فرضیه پناهگاه آلایندگی، پانل دیتا
  • داود بهبودی صفحه 23
    وجود منابع سرشار نفت در کشور از یک‎‎سو و چالش‎های عمده اقتصادی در مسیر توسعه کشور از سوی دیگر، همواره نقش استفاده بهینه از این منابع را درنیل به توسعه پایدار به موضوعی مهم و مورد توجه تبدیل کرده است. شواهد تجربی برخی کشورهای متکی بر نفت در قریب سه دهه گذشته، به تعبیه مکانیزم ها و تاسیس نهادهایی دلالت دارند که کارکرد اصلی آن‎ها، ممانعت از انتقال مستقیم شوک‎های مثبت و منفی برون‎زای قیمت‎های جهانی نفت به اقتصاد داخلی است. در این فرایند ایده تغییر رهیافت سنتی درخصوص درآمدهای ناشی از فروش نفت‎خام به رهیافت دارایی، در سرلوحه اقدامات قرار گرفته است.
    تجربه کشورمان در تاسیس حساب ذخیره ارزی طی دوره (84- 1379)، حاکی از این است که کارکرد اصلی آن به طورعمده بر پس انداز (شکل گیری مازاد) استوار بوده و به محض انباشت وجوهی در آن، طی تشریفات مقتضی نسبت به برداشت از آن اقدام شده است و تغییرات متعدد در قوانین مربوط و اخذ مجوزهای متعدد برای برداشت از وجوه آن مانع شکل گیری کامل و ایفای نقش مؤثرتر آن شده است.
    هدف مقاله بررسی مقایسه آثارحالت‎های مختلف گردش وجوه نفت در ثبات درآمدهای دولت است. در این مقاله، از الگوهای تعادل عمومی محاسبه‎پذیر که یکی از موارد خاص بهره گیری از آن‎ها، بررسی اثرات شوک‎ها و متغیرهای سیاستی است، استفاده شده است. مدل طراحی شده دارای سه بخش قابل مبادله، غیرقابل مبادله و نفت است، که در آن سه گزینه برای تبیین اثرات روش‎های متفاوت گردش درآمدهای نفتی تعریف شده است. نتایج حاصل از حل پویای مدل، حاکی از آنست که در مواجهه با شوک‎های موقت قیمت نفت، هرچند حساب ذخیره ارزی، با وجود عدم پایبندی به قوانین اولیه و تاسیس آن، در ثبات درآمدهای دولت اثر مثبتی داشته و لیکن تقید بیشتر به قانون و نیز اجازه تملک دارائی های مالی در بازارهای بین المللی، سبب تاثیرگذاری بیشتر این حساب در ثبات درآمدهای دولت و کاهش وابستگی آن به نفت خواهد شد.
    کلیدواژگان: ثبات اقتصادی، مدل تعادل عمومی، درآمد دولت، درآمدهای نفت، حساب ذخیره ارزی
  • سیدعبدالمجید جلایی، زین العابدین صادقی، حسن اعمی بنده قرایی صفحه 53
    در مطالعات انجام شده در زمینه اقتصاد بین‎الملل، واردات به‎عنوان کالای نهائی مصرفی در سبد مصرفی مصرف کننده در نظر گرفته شده است. بر این اساس، تخمین تابع تقاضای واردات واسطه‎ای در صورتی که واردات واسطه‎ای به‎عنوان یکی از عوامل تولید در نظر گرفته شود، یک نوآوری محسوب می‎شود. در این مقاله، با استفاده از لم شفارد، تابع سهم هر کدام از عوامل تولید از هزینه کل تخمین زده شده و از نتایج این تخمین‎ها کشش‎های خودی و متقاطع به‎دست آمده است. کشش‎های مورشیما (MES) نیز در این مقاله برآورد شده‎اند. با توجه به این‎که کشش‎های MES بیان‎کننده درصد تغییر در نسبت عوامل، در اثر تغییر قیمت یکی از عوامل تولید است، بنابراین به کمک این کشش‎ها، شکل به‎کارگیری عوامل تولید مورد توجه قرار گرفته است. عوامل تولید مورد نظر در این مقاله شامل، سرمایه، نیروی کار و واردات واسطه‎ای است. نتایج به‎دست آمده از برآوردها، حاکی از وجود رابطه جانشینی بین سرمایه، نیروی کار و واردات واسطه‎ای است و بین نیروی کار و واردات واسطه‎ای نیز ارتباط جانشینی برقرار است.
    کلیدواژگان: تابع هزینه، تقاضای واردات واسطه‎ای، کشش‎های موریشیما، متقاطع و خودی
  • مرتضی حسن شاهی صفحه 69
    نظریات مختلفی برای تصمیم‎گیری در مورد انتخاب مدل کشت محصولات، در شرایط وجود ریسک، ارائه شده است که از روش‎های موتاد، درآمد- واریانس، برنامه ریزی درجه 2، برنامه ریزی خطی جدایی‎پذیر، مدل ریسک نهائی محدود شده، مدل فوکاس- لاس، مدل هدف- موتاد و... از آن جمله‎اند. در این تحقیق، الگوی بهینه کشت محصولات برای شهرستان ارسنجان با مدل هدف- موتاد تعیین شده و سپس نتایج با، نتایج حاصل ازمدل‎های موتاد پیشرفته، برنامه ریزی خطی ودرجه دو مقایسه شده است، داده های مورد نیاز از بهره برداران کشاورزی و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ارسنجان برای سال‎های 1378 1383 جمع آوری شده است.
    بعد از تخمین مدل، حدود 60 مدل بهینه تحت شرایط ریسک و هدف‎های متفاوت تعیین شده سپس با روش رگرسیون، رابطه بین بازده و ریسک براورد شد. نتایج حاکی از این است که بین ریسک و بازده رابطه مستقیم وجود دارد. هم‎چنین با افزایش ریسک سطح زیر کشت گندم وگوجه فرنگی افزایش وذرت کاهش می‎یابد.
    کلیدواژگان: مدل هدف، موتاد، موتاد پیشرفته، برنامه ریزی خطی و برنامه ریزی ریاضی درجه دو، ریسک، الگوی بهینه
  • حسن سبحانی، حمید عزیزمحمدلو صفحه 87
    در این مقاله با هدف بررسی بهره‎وری عوامل تولید در زیر بخش‎های صنایع بزرگ ایران، سعی شده است تا با استفاده از داده های آماری دوره 83-1350، روند و سطح بهره‎وری عوامل تولید (بهره‎وری جزئی و بهره‎وری کلی) در هریک از زیر بخش‎های صنایع بزرگ به تفکیک کد دو رقمی ISIC، مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. در این راستا به‎منظور، ارزیابی بهره‎وری جزئی عوامل تولید، از شاخص‎های بهره‎وری متوسط و بهره‎وری نهایی عوامل تولید بهره جسته شده و به‎منظور بررسی بهره‎وری کلی عوامل تولید، روش توابع تولید و الگوهای رشد مورد استفاده قرار گرفته است.
    یافته های به‎دست آمده حاکی از وضعیت نسبتا مطلوب بهره‎وری جزئی عوامل تولید در زیربخش‎های صنایع شیمیایی و صنایع فلزات اساسی در مقایسه با سایر زیربخش‎هاست اما درمورد زیر بخش‎های دیگر خصوصا صنایع نساجی، پوشاک و چرم و صنایع چوبی و محصولات چوبی وضعیت نگران کننده به نظر می‎رسد. هم‎چنین مطالعه بهره‎وری کلی عوامل تولید در قالب تخمین توابع تولید زیر بخش‎های صنایع بزرگ، حاکی از این است که بیشترین نرخ رشد بهره‎وری کلی عوامل تولید به‎ترتیب به زیر بخش‎های صنایع ماشین آلات. تجهیزات، ابزار ومحصولات فلزی، صنایع تولید فلزات اساسی و صنایع شیمیایی، اختصاص دارد. زیر بخش‎های صنایع کاغذ، مقوا، چاپ و صحافی و صنایع چوبی و محصولات چوبی به‎طور هم‎زمان در رتبه های بعدی قرار دارند. درمورد سایر زیر بخش‎ها نیز، نرخ رشد بهره‎وری کلی عوامل تولید تفاوت معنی‎داری با صفر ندارد. هم‎چنین نتایج به‎دست آمده نشان می‎دهد که شوک‎های ناشی از جنگ، انقلاب و تحریم‎های اقتصادی، آثارو تبعات منفی بر نرخ رشد بهره‎وری عوامل تولید برجای گذاشته است، که حادترین این تاثیرات به‎ترتیب در زیر بخش‎های صنایع ماشین آلات. تجهیزات، ابزار و محصولات فلزی(کد38)، صنایع تولید فلزات اساسی (کد37)، صنایع شیمیایی (کد35)، صنایع نساجی، پوشاک و چرم (کد33) وصنایع چوبی و محصولات چوبی (کد34)، حادث شده است.
    کلیدواژگان: بهره‎وری جزئی عوامل تولید، بهره‎وری کلی عوامل تولید، روش توابع تولید، حداقل مربعات معمولی، صنایع بزرگ، دوره 83، 1350
  • مهدی صادقی، معصومه ترکی صفحه 121
    بسیاری از گزارشاتی که در 20 سال اخیر ارائه شده‎اند، نشان می‎دهند که آلودگی هوا سبب صدماتی به سلامت انسان و محیط‎زیست شده است. تولید برق از سوخت‎های فسیلی نیز یکی از مهم‎ترین منابع آلودگی و بخش قابل توجهی از این صدمات هستند.
    قیمت برق در ایران مانند سایر کشورها، فقط شامل بخشی از هزینه های خصوصی تولید برق است و از اثرات خارجی اقتصادی در آن صرفه نظر شده است. در این تحقیق، هزینه های خارجی SO2 و NO2 منتشره از نیروگاه برق شهید رجایی محاسبه شده‎است.
    نیروگاه برق شهید رجایی در بزرگراه تهران – قزوین واقع شده است. سیستم تولید برق این نیروگاه با سوخت فسیلی است و کاملا«وابسته به گاز طبیعی، گازوئیل و مازوت و ظرفیت تولیدی آن 2000 مگا وات است. سیستم بر اساس نیروگاه برق فسیلی در 13 واحد پایه‎ریزی شده است. تعداد و نوع آن‎ها شامل واحدهای بخاری و سیکل ترکیبی است و از 4 توربین بخاری با ظرفیت 1000 مگا وات، 6 توربین گازی با ظرفیت 640 مگا وات و 3 واحد بخاری با ظرفیت 375 مگا وات تشکیل شده است.
    در این مقاله، هزینه های خارجی برای واحد بخاری نیروگاه محاسبه شده است. دی‎اکسید گوگرد و دی‎اکسید نیتروژن منتشر شده ازنیروگاه مزبور، با استاندارد بین المللی هوای آزاد در دو وضعیت عادی و حداکثر بار و در چهار فصل سال مقایسه شده و هزینه های خارجی SO2 وNO2 برای واحد بخاری، برابر 226/444 و 069/276 ریال بر کیلو وات ساعت محاسبه شده است. نتایج نشان می‎دهند که هزینه خارجی SO2 منتشره در دو فصل پاییز و زمستان، به‎دلیل بالا بودن مصرف سوخت مازوت در این دو فصل بیشتر است.
    کلیدواژگان: نیروگاه برق، هزینه خارجی، SO2، NO2، سلامتی
  • عباس عصاری، علیرضا ناصری، مجید آقایی خوندابی صفحه 141
    کی از مهم‎ترین بخش‎های اقتصاد هر کشور، بازار سرمایه است. رشد اقتصادی می‎‎ تواند توسعه و رونق بازار سرمایه را سبب شود. از سوی دیگر، رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی مطلوب، بدون وجود نهادهای مالی کارآ و تجهیز مناسب منابع مالی، غیرممکن است. دراین مطالعه، به بررسی و مقایسه رابطه بین توسعه مالی و رشد اقتصادی در کشورهای نفتی عضو اوپک و کشورهای در حال توسعه غیر‎نفتی پرداخته می‎‎‎شود. این بررسی براساس مدل‎های پانل پویا و با استفاده از تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته، طی دوره زمانی 1990 تا 2004 انجام می‎‎‎گیرد. نتایج حاصل از این تخمین و مقایسه، حاکی از این‎است، که به دلیل وجود درآمدهای نفتی و عدم کارآیی نهادهای مالی در تجهیز مناسب منابع مالی، توسعه مالی در کشورهای نفتی عضو اوپک تاثیر منفی بر رشد اقتصادی در دوره مورد بررسی داشته است. تاثیر توسعه مالی بر انباشت سرمایه نیز در این کشورها منفی است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، رشد اقتصادی، تخمین زن گشتاور تعمیم یافته (GMM)
  • شکوفه فرهمند، علی عسگری، مرتضی سامتی صفحه 163
    بیشتر کشورهای جهان با گسترش پدیده شهرنشینی مواجه‎اند. در طول زمان، تغییر شیوه های تولید و بهبود فناوری سبب مهاجرت مردم از روستاها به شهرها شده است. شهرهای موجود بزرگ‎تر شده و شهرهای جدیدی نیز شکل گرفته‎اند. در ادبیات اقتصاد شهری، این پدیده با عنوان توسعه شهری مورد بررسی قرار می‎گیرد. شهرها به دلیل صرفه‎جویی های‎ ناشی از مقیاس در تولید و مصرف، شکل می‎گیرند. در هر سیستم شهری، شهرهایی با اندازه های مختلف وجود دارند، که محصولات متفاوتی تولید می‎کنند.
    عوامل متفاوتی بر توسعه شهری مؤثرند و نحوه گسترش آن را تحت تاثیر قرار می‎دهند که از جمله مهم‎ترین آن‎ها می‎توان به عوامل اقتصادی اشاره کرد. این مطالعه به بررسی عوامل مؤثر بر توسعه شهری، در قالب رشد اندازه شهرها، از طریق مدل هندرسن می‎پردازد. مدل توسعه شهری هندرسن، از طریق تکنیک‎های اقتصادسنجی مرسوم و فضایی برای سیستم شهری ایران در دوره 75-1345، آزمون می‎شود. استفاده ازتکنیک‎های اقتصادسنجی فضایی، اثرات مجاورت و همسایگی در کنار سایر عوامل در مدل وارد می‎شود.
    نتایج مطالعه نشان می‎دهد که عوامل مطرح شده در مدل هندرسن، بر رشد اندازه شهرهای ایران مؤثر بوده و اثرات مجاورت نیز نقش معنی دار و قابل توجهی بر رشد اندازه شهرهای کشور داشته‎اند.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، مدل هندرسن، رشد اندازه شهرها، اقتصادسنجی فضایی، داده‎های تابلویی، داده‎های تابلویی فضایی
  • اکبر کمیجانی، دومان بهرامی راد صفحه 187
    قانون منطقی کردن (کاهش) نرخ سود بانکی در حالی به تصویب و اجرا رسیده است که استدلال اصلی طراحان آن این است که با اجرای این قانون ، نرخ تورم کاهش می یابد. در حالی که منتقدان این طرح، شرط اصلی کاهش نرخ سود بانکی را کاهش نرخ تورم و به تبع آن تعدیل انتظارات تورمی می دانند که امکان کاهش نرخ سود را فراهم می کند. فرض ضمنی استدلال منتقدان این قانون ، صحت نظریه «اثر فیشر»، منسوب به «ایروینگ فیشر» است که طبق آن، در بلند مدت، کاهش در نرخ تورم، موجب کاهش در نرخ سود اسمی می شود. هدف تحقیق حاضر، این است که با به آزمون گذاشتن دو فرضیه تحقیق، صحت این استدلال را به آزمون گذارد که در بلند مدت، نرخ تورم، علت تغییرات همسو در نرخ سود اسمی است. این تحقیق با محدودیت عدم وجود داده های مناسب برای متغیر نرخ سود اسمی در ایران مواجه است، لذا جهت نیل به هدف ، آزمون هم انباشتگی «جوهانسون» و آزمون علیت «گرنجر» در چهار سناریو ، با متغیرهای جایگزین متفاوت برای نرخ سود اسمی، مورد استفاده قرار گرفته است.
    نتایج حاصله با یید فرضیه های تحقیق حاکی از آن است که همانند بسیاری از کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه ، در بلند مدت برای اقتصاد ایران نیز تغییرات در نرخ سود اسمی را می توان با تغییرات نرخ تورم توضیح داد. در انتها ، بر مبنای نتایج به‎دست آمده، سعی شده است تا راهکارهای سیاستی مناسب برای مسائل و پرسش‎های تحقیق ارائه شود.
    کلیدواژگان: اثر فیشر، نرخ سود اسمی، نرخ سود واقعی، نرخ تورم، هم انباشتگی، آزمون علیت
  • وحید مهربانی صفحه 211
    ما در این مقاله به‎دنبال شناخت تاثیر آموزش و مخارج آن به‎ویژه در زمینه آموزش عالی، بر فقر و نابرابری درآمدها هستیم. از بعد نظری، با انتخاب رویکرد کینزی، نشان دادیم که آموزش از سطح فقر و نابرابری درآمدها می کاهد و از بعد تجربی، با استفاده از 111 مشاهده در مورد 91 کشور با سطوح توسعه انسانی متفاوت، به این نتیجه رسیدیم که نرخ ثبت نام در مقطع دبیرستان دارای رابطه ای معکوس و معنادار با فقر و نابرابری درآمدهاست و نسبت مخارج آموزشی به GNP نیز از سطح فقر و نابرابری درآمدها به طرز معناداری کاسته است. از دیگر یافته های این تحقیق، تاثیر منفی و معنادار مخارج آموزش عالی بر فقر و نابرابری درآمدهاست، با این ویژگی که این تاثیر از اثر مخارج آموزشی در مقاطع ابتدایی و دبیرستان بزرگ‎تراست.
    کلیدواژگان: آموزش، مخارج آموزشی، آموزش عالی، نابرابری درآمدها
|
  • Page 1
    Trade linearization according to scale, composite, and technology effects, changes the environment quality. On the other hand, trade liberalization, increases capital flow in the world. Based on Pollution Haven Hypothesis, polluted intensive industries move from the countries with stringent environmental policies to those with more relaxed environmental policies. In order to evaluate the effect of trade liberalization on Co2 emission, and to examine the relationship between pollution Haven Hypothesis and Kuznet's Environmental Curve, I employ a panel data method with fixed effect approach to estimate an econometric model for four groups of countries: counters with a high per capita income, with a middle-high per capita income, with middle-low per capita income, and with a low per capita income during the period 1992-2002. Our findings indicate that increasing trade liberalization have a negative effect on the amount of CO2 emission in the high and middle-high income countries. While trade liberalization have a positive effect on the a mount of Co2 emission in the low and middle- low income countries. Such that the Co2 emission elasticity to the export of polluting industries, and to the import of polluting industries, and the trade liberalization index in high-income countries are 0.132, -0.051, and -0.093 respectively. In the middle-high income countries, they are, 0.033, -0.049, and -0.038 respectively. Similarly, Co2 emission elasticity to the above-mentioned variables in the middle – low income countries is 0.013, -0.134, and 0.019 respectively. Finally in the low-income countries they are 0.007, 0.002, and 0.021 respectively.
  • Page 23
    Plentifulness of oil resources on the one hand, and serious economic challenges in the course of development of the country, on the other hand, makes the optimum use of these resources a considerable issue in achieving the goals of sustainable development. Iran’s experience in establishing Exchange Reserve Account (ERA) during 2000-2005 indicates that its main function is saving the surplus revenues from oil and as soon as some funds has been accumulated, measures are taken to spend them. At the same time, continous changes in the laws and regulations to facilitate the use of funds, prevented the effective role for the account. This paper uses a computable general equilibrium (CGE). Model to examine the impact of economic shocks and government policies on economics. The proposed model is composed of three sections: tradable goods, non-tradable goods and oil-section, which has used three different scenarios to show the effects of oil revenues: Basic, ERA1 and ERA2. The results from the dynamic solution of the model indicates that in the case of temporary shocks of oil prices, the ERA2 leads to the reduction of instability of the government revenues more successfully than the ERA1.
  • Page 53
    چکیده: In most studies in the field of international economics import is considered as a final consumer good in the consumption basket of consumers. Accordingly, if import is considered as a factor of production, estimation of import demand function would be considered as an innovation. In this paper, with the use of shephard lema function, share of each factor of production in total costs has been estimated, and with the use of these estimates price elasticity's and cross elasticity's have been achieved. Also in this paper Morishima. Elasticities (MES) have been estimated. As MES elasticities are explanatory factors showing changes in the ratio of all factors, (due to price change of one of the factors of production) utilization of factors of production has been considered. The factors of production in this paper are capital, labor and imports. The results of the assessments show that there is a substitution relation between capital, labor and (commodity) imports. The results also shown that there is a complimentary relation between labor and commodity imports.
  • Page 69
    There are various views about deceision making for the model of growing crops in risky conditions such as: Motad Model, Inome - variance, grade2 planning, inseparable linear planning, and limited extreme risk model, Focus-Loss Model, and Target- motad. In this study, Target - Motad Model has been used as the optimum pattern of growing crops in Arsanjan. The results have been compared with those of Advanced Motad, linear planning and Grade 2 planning Models. The data have been gatherd from agriclture firms and Arsanjan Jahad cultivation Management for the years 1378 – 1384. After the estimation of about 60 optimum models risk of various objectives were determined. Using regression analysis, the corre laxion between output and risk was calculated. The results show that there is positive correlation between them. Increase in risk causes incrase in product of wheat and tomatoes and decrease in product of corn.
  • Page 87
    The main objective of this study is to investigate the production factors productivity in large manufacturing sub-sectors. For this purpose, using statistical data for period 1972-2004, we have tried to study and analyze the trend and level of production factors productivity (partial and total productivity) in each sub-sectors classified according to ISIC two digits code. The average and marginal productivity indices have been used for evaluation of partial factors productivity. The total factors productivity (TFP) is estimated via the production functions approach The findings are indicative of relatively good status of partial factors productivity in manufacturing of chemical products and manufacturing of basic metals in comparison with other sub-sectors. But the status of partial factors productivity in other sub-sectors specially in manufacturing of textile, wearing apparel and leather product and manufacturing of wood and products of wood seems to be fatal. The study of TFP using estimation of production functions of large manufacturing sub-sectors reveals that the largest rate TFP growth is respectively related to the manufacturing of machinery, equipment, and metal instruments and products, manufacturing of basic metals and manufacturing of chemical products. As for the other sub-sectors, TFP growth rate is not statistically different from zero. The findings also indicate that the events like war, revolution and sanctions have negatively affected TFP growth rate in the manufacturing sub-sectors
  • Page 121
    Many reports that appeared during the last 20 years have shown that atmospheric pollution causes serious damage to human health and to environment. Electricity generation from fuel fossil is one of the major sources of pollution and considerable share of this damage. The price of electricity in Iran, as in many other countries also, includes only the production of private costs and ignores any other external economic effects. In this research, the external costs of SO2 and NO2 emissions have been calculated for Shahid Rajaii Power Plant. Shahid Rajaii Power Plant is located at Tehran – Gavin free way. The system of Shahid Rajaii almost depends upon fuel oil, gas oil and natural gas. It's total capacity is almost 2000 MW. The system is based on fire Power Plant which consists of 13 units. There are 4 steam turbines with 1000 MW capacity, 6 gas turbines with 640 MW and 3 steam units with 375 MW. In this paper, the external costs have been accounted for unit steam of power plant. The SO2 and NO2 emissions were compared with international standard of ambient air on four seasons, and in two conditions of Normal and Maximum load. The resulting external costs of SO2 and NO2 emissions were achieved about 444.226, 276.069 Ris/kWh.The results shows that the external costs of SO2 emission is highest due to high usage of fuel oil.
  • Page 141
    Capital market is one of the most important sectors of every economy. Economic growth can lead to capital market boom and development, on the other hand, achieving desired economic growth and development is impossible without efficient financial institution and suitable funding resources. In this study the relationship between financial development and economic growth in OPEC countries and non-oil-developing countries is investigated and compared. The survey is done by using the GMM estimator based on Dynamic panel data model within the years 1990-2004. The results of this estimation indicates that financial development in OPEC countries due to oil revenues and inefficiency of financial institutions in raising financial resources. has a negative effect on the economic growth of the OPEC countries. The effect of financial development on capital accumulation is also negative in these countries.
  • Page 163
    Almost all countries have faced the urbanization. In the long run, changes in the production technology have caused migration from rural to urban areas. Existing cities have grown and new ones have been created. This is named as “urban development” in the urban literature. Cites are created because of economies of scale in production and consumption. There are different cities with different sizes in an urban system which produces different goods and services. There are different factors affecting the urban development among them economic ones are important. This paper surveys the impact of economic factors on city size growth through Henderson’s urban development models. These models are specified in spatial panel data models and are estimated for 1966-96 for Iran’s urban system. Hence, contiguity effects are entered in the models by spatial econometric techniques. The results show that considered factors have affected city sizes growth in Iran, and contiguity and neighboring effects have had important role in Iran’s city sizes growth.
  • Page 187
    The Bank Profit Rates Reduction Law is enacted and put into action, while the main rationale of its designers is that putting this law into action will result in lower inflation rate. On the other hand, the critics of this law believe that the main condition for reducing bank profit rates is the reduction of inflation rate and hence adjusting inflationary expectations which will provide reduction in profit rates. Implicit assumption under the critic's rationale is the veracity of "fisher effect" theory referred to "Irving Fisher". According to this theory, in the long run, a reduction in inflation rate will result in a reduction in nominal profit rates. The main purpose of the this article is to examine two hypotheses of research, and test the veracity of this rationale that in the long run, the lower inflation rate is the reason of parallel decline in nominal profit rates. This research is faced with the limitation of appropriate data for nominal profit rates in Iran. As a result, in order to reach this goal, "Johansen" Cointegration test and "Granger " causality test are used in five scenarios with different substitutive variables for nominal profit rates. The results confirm the hypotheses of research and illustrate that in case of Iran's economy like many other developed or under- developing countries, long run changes in nominal profit rates can be explained by changes in inflation rate. Finally, according to these results, appropriate policy implications are proposed in response to research questions.
  • Page 211
    We study the effect of education and its expenditures, especially in higher education, on poverty and income inequality. Using the Keynesian approach it is shown that education, from the theoretical point of view, lowers poverty and income inequality level. In an empirical work we, used the data including 111 observations from 91 countries, with different human development levels, and concluded that the net enrolment rate in secondary schools has inversely and significantly affected the poverty and income inequality. Also education expenditures as percent of GNP has significantly decreased the level of poverty and income inequality. Another result of this research is that the negative effect of higher education expenditures on poverty and income inequality is greater than the effect of education expenditures in primary and secondary schools.