فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 88 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمید ابریشمی، محسن مهرآرا، مهدی احراری، سوده میرقاسمی صفحات 1-24
    در این مقاله از شبکه عصبی GMDH، به‎عنوان ابزاری با قابلیت بالا در مسیریابی و تشخیص روند‎های غیرخطی پیچیده، به‎ویژه با تعداد مشاهدات محدود، برای الگوسازی و پیش‎بینی رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت ثابت در ایران استفاده شده است. ابتدا الگویی بنیادی شامل 7 متغیر همراه با وقفه اول رشد تولید ناخالص داخلی طراحی و سپس با استفاده از فرآیند قیاسی و نیز کنارگذاشتن هر متغیر از الگوی بنیادی، در مجموع 18 مدل اجرا شد. نتایج نشان داد الگو‎های حاصل از کنار گذاشتن رشد صادرات کل، رشد صادرات نفت و رشد حجم تجارت از الگوی بنیادی، به ترتیب بیش‎ترین سهم را در کاهش خطای پیش‎بینی دارا هستند. هم‎چنین اثر مضاعف رشد هزینه های دولت بر متغیر هدف، مؤید نتایج مطالعات اخیر در کشورهای در حال توسعه نفتی است. برتری شبکه عصبی GMDH در دقت پیش‎بینی رشد اقتصادی نسبت به روش ARIMA، بر اساس معیارهای خطا نیز مورد تائید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: شبکه عصبیGMDH، رشد تولید ناخالص داخلی، پیش‎بینی، فرآیند قیاسی
  • محمدحسین پورکاظمی، محمدباقر اسدی صفحات 25-46
    نفت به‎عنوان بزرگ‎ترین منبع تامین انرژی در جهان و به‎دلیل نقش آن در اقتصاد کشورهای تولید کننده، حائز اهمیت بسیار است. لذا شناخت پارامترهای مختلف تاثیر‎گذار بر بازار نفت برای این کشورها، ضروری به نظر می رسد. در این راستا، این تحقیق به پیش بینی قیمت به‎عنوان یک متغیر مهم از بازار جهانی نفت، با استفاده از روش شبکه های عصبی مصنوعی و نیز روش اقتصادسنجی ARIMA می پردازد. لازم به ذکر است که این پیش‎بینی ها به‎صورت پویا انجام شده اند. از یک سو نتایج پیش بینی های یک گام به جلو تا ده گام به جلو با استفاده از روش شبکه های عصبی در مقایسه با روش ARIMA، حاکی از خطای کم‎تر روش شبکه های عصبی است و از سوی دیگر نتایج پیش بینی های شبکه های عصبی نشان می دهد که با اضافه کردن ذخیره سازی های کشورهای OECD به‎عنوان یک ورودی دیگر در مدل و انجام یک پیش بینی دو متغیره (برای اولین بار در ایران)، خطای پیش بینی های قیمت نفت کاهش می‎یابد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، قیمت نفت خام، شبکه های عصبی، روش ARIMA، ذخیره سازی
  • احمد جعفری صمیمی، قیدر قنبرزاده نیار صفحات 47-67
    درخصوص نقش سیاست پولی در تثبیت اقتصادی بین مکاتب مختلف اقتصادی اتفاق نظر وجود ندارد. کلاسیک جدید با به‎کارگیری انتظارات عقلایی نشان می دهد که فقط سیاست پولی پیش بینی نشده روی متغیر واقعی اقتصاد اثر دارد، درحالی‎که کینزین جدید با استفاده از انتظارات عقلایی نشان می دهد که به موجب عدم تسویه بازار، سیاست پولی پیش بینی شده نیز روی متغیر واقعی اقتصاد اثر گذاراست. مقاله حاضر موضوع فوق را با استفاده از روش «میشکین» و به‎کارگیری داده های فصلی سری زمانی تولید ناخالص داخلی واقعی، بدون نفت و نقدینگی برای دوره (1386:4- 1367:1) در اقتصاد ایران، آزمون می کند. علاوه بر آن، اثر شکست ساختاری و طول وقفه نیز مورد توجه قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد که طول وقفه و لحاظ شکست ساختاری روی نتایج آزمون اثر دارد. با لحاظ شکست ساختاری، انتظارات عقلایی کلان (MRE) در سه وقفه، رد و در یازده و شانزده وقفه تایید شده، پول پیش بینی نشده در سه وقفه روی تغییر تولید واقعی بدون نفت، بی اثر و در هفت، یازده و شانزده وقفه با اهمیت تلقی می شود، درحالی که با نایده گرفتن شکست ساختاری نتایج فوق کاملا برعکس می شود.
    کلیدواژگان: پول پیش بینی نشده، پول پیش بینی شده، خنثایی، شکست ساختاری
  • منصور خلیلی عراقی، حامد شکوری، محمد زنگنه صفحات 69-94
    در این مقاله با استفاده از روش های کنترل بهینه، قاعده سیاست بهینه پولی برای اقتصاد ایران با این فرض که سیاست‎گذار از نرخ بهره به عنوان ابزار سیاستی استفاده می‎کند، استخراج می‎شود. برای این منظور یک مدل دینامیک تصادفی شامل انتظارات عقلایی برای اقتصاد کشور، ارایه و پارامترهای آن با توجه به مقادیر ضرایب به‎دست آمده در مطالعات قبلی تنظیم می شود. نتایج نشان می دهد که رفتار بهینه سیاست‎گذار این است که نرخ بهره را در پاسخ به نوسان مثبت در تورم، تولید، حجم پول، افزایش و در پاسخ به شوک تکنولوژی کاهش دهد. هم‎چنین لازم است سیاست‎گذار نسبت به افزایش حجم پول به صورت تهاجمی واکنش نشان دهد. یافته ها هم‎چنین حاکی از این است که تحت هیچ یک از سناریوهای در نظر گرفته شده برای تابع زیان سیاست‎گذار، قاعده بهینه سیاستی نرخ بهره شامل واکنش به قیمت دارایی ها نمی شود.
    کلیدواژگان: قاعده سیاستی بهینه، سیاست پولی، انتظارات عقلایی، کنترل بهینه
  • نظر دهمرده، رضا روشن صفحات 95-116
    در این مقاله، تاثیر «نااطمینانی اقتصادی» بر تقاضای پول برای دوره زمانی (1386-1352) در کشور ایران، بررسی می‎شود. برای این منظور با استفاده از یک تئوری تعادل عمومی نشان داده شده است که علی‎رغم وجود «نااطمینانی های اقتصادی»، بسیاری از کارگزاران ریسک‎گریز با در نظرگرفتن تاثیرات چنین نااطمینانی هایی پورت فولیوی خود را می‎سازند و تقاضای پول را به صورت تابعی از درآمد دائمی و نرخ بهره‎ و یک شاخص عدم اطمینان اقتصادی در نظر می‎گیرند. لذا نویسندگان با به‎کارگیری مدل‎های خانواده‎ی ARCH/GARCH، شاخصی را به‎عنوان «نااطمینانی اقتصادی» را به‎کار می‎برند، که ‎این شاخص، ترکیبی از بی‎ثباتی های موجود در متغیرهای تاثیرگذار بر تقاضای پول در ایران است، ‎این متغیرها عبارتند از: نرخ ارز، نرخ‎های سود بانکی، تورم، بازار سهام، تولید ناخالص ملی.
    پس از محاسبه شاخص نااطمینانی اقتصادی، از یک مدل لگاریتمی، با استفاده از روش هم‎گرایی خود توضیحی با وقفه های گسترده (ARDL)، برای تخمین مدل تقاضای پول استفاده شده است. نتایج تخمینی آزمون‎های ARDLو ECM بیانگر این مطلب هستند که به طورکلی، افزایش نااطمینانی اقتصادی، منجر به کاهش تقاضای پول در ایران می‎شود.
    کلیدواژگان: شاخص نااطمینانی اقتصادی، تقاضای پول، فراریت یا بی‎ثباتی (Volatility)، مدل‎های ناهمسانی واریانس شرطی، روش هم‎گرایی (ARDL)
  • علی حسین صمدی صفحات 117-144
    هدف اصلی این مقاله، بررسی عوامل مؤثر بر توسعه مالی با تاکید بر رابطه درازمدت بین سرمایه اجتماعی و توسعه مالی است. برای رسیدن به این هدف، یک الگوی اقتصادسنجی، تدوین و با استفاده از تکنیک هم‎جمعی گریگوری- هانسن و یوهانسن - جوسلیوس و داده های دوره 1385-1350، از اقتصاد ایران، مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان داد که تورم زیاد (به‎عنوان یک عامل اقتصادی)، مخدوش شدن حقوق مالکیت و نزول سرمایه اجتماعی (به‎عنوان برخی عوامل نهادی)، برخی از موانع عمده توسعه مالی در اقتصاد ایران هستند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، حقوق مالکیت، توسعه مالی، موانع نهادی، اقتصادی ایران
  • قهرمان عبدلی، لقمان لهراسبی پیده صفحات 145-170
    در این مقاله، رفتار انحصاری اوپک به‎عنوان بزرگ‎ترین و پایدارترین کارتل بین المللی طی دوره زمانی ژانویه 1973 تا سپتامبر 2008، مورد بررسی قرار می‎گیرد. برای این منظور اصول اولیه نظریه بازی ها را ملاک عمل قرار داده و معیاری برای تمایز این دو ساختار بازاری بر اساس وابستگی متقابل بنگاه ها، استخراج شده است. سپس با استفاده از این شاخص، مدل رگرسیونی را بر مبنای متغیرهای توضیحی رفتاری شکل داده و به‎وسیله آن فرضیه رقابتی در مقابل فرضیه کارتل سازگار مورد آزمون قرار می‎گیرد. برای برآورد این مدل رگرسیونی، از روش لاجیت استفاده شده است. نتایج تخمین‎های به‎دست آمده نشان می‎دهد که، با وجود انتظار کارشناسان، نه تنها اوپک به‎عنوان یک کارتل ایده آل در نیست، بلکه حتی نسبت به تولیدکنندگان رقابتی نیز عملکرد ضعیف تری دارد. به بیان دیگر، اوپک از یک ساختار دیوان سالارانه تبعیت می‎کند که با رفتار کارتل سازگار تناقض دارد
    کلیدواژگان: اوپک، نظریه بازی ها، رفتار تولید جبرانی، وابستگی متقابل بنگاه‎ها، رگرسیون لاجیستیک، دیوان سالاری
  • ندا فرح بخش، اسدالله فرزین وش صفحات 171-192
    اهمیت دو موضوع کسری بودجه و کسری حساب جاری به دهه 1980 برمی‎گردد، که کسری خارجی و بودجه در ایالات متحده به طور چشمگیری افزایش یافت. در مورد دو کسری دو نظریه مطرح می‎شود: نظریه کینزی و برابری ریکاردویی. مطابق نظریه کینزی، کسری بودجه در بخش داخلی و خارجی اقتصاد اثر می‎گذارد، اما دیدگاه برابری ریکاردوئی وجود هر گونه رابطه میان کسری بودجه با سایر بخش‎های اقتصادی، اعم از داخل و خارج را رد می‎کند.
    در این مقاله، دو دیدگاه به‎صورت تئوریکی مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت به کمک مدل تلفیقی، اثر کسری بودجه بر متغیرهای بخش داخلی (مصرف بخش خصوصی و رشد اقتصادی) و بر متغیر بخش خارجی (کسری حساب جاری) طی دوره (2006-1985)، مورد تجزیه تحلیل قرار می‎گیرد. بررسی این موضوع برای کشورهای مختلف (70 کشور) که بر اساس شاخص توسعه جهانی به سه گروه کشورهای با درآمد بالا، متوسط و پایین طبقه‎بندی شده‎اند، انجام گرفته است. خلاصه نتایج به دست آمده برای دوره مورد مطالعه در کشورهای با درآمد بالا، وجود ارتباط بین کسری بودجه و کسری حساب جاری و مصرف و رشد اقتصادی را تایید نمی‎کند. اما این ارتباط برای کشورهای با درآمد متوسط و پایین برقرار است به‎عبارتی، در این کشورها برابری ریکاردوئی رد می‎شود.
    کلیدواژگان: برابری ریکاردوئی، نظریه کینزین، فرضیه دو کسری، مدل تلفیقی
  • محمود متوسلی، علی رستمیان صفحات 193-219
    در این مقاله، ضمن معرفی یکی از بحث برانگیزترین رهیافت های دگراندیشانه در حوزه روش شناسی علم اقتصاد، به بررسی جایگاه شناختی و نظری آن در مقام یکی از شالوده های بحث برانگیز تحلیل روش شناختی مدرن می پردازیم. ریطوریقای علم اقتصاد، به عنوان روش شناسی ای توصیفی، به تحلیل این نکته می پردازد که بازیگران عرصه علم اقتصاد با بهره گیری از چه روش ها، ابزار و دلالت هایی، سخن خود را عرضه می دارند، از یکدیگر انتقاد یا یکدیگر را قانع می کنند. دیدگاه رادیکال مک لاسکی، درمقام مهم‎ترین معرف تحلیل ریطوریقایی در روش شناسی علم اقتصاد، تا به حال چالش ها، نقدها، ردیه ها و مدحیه های بسیاری را از سوی اقتصادانان و به طور خاص متخصصان روش شناسی علم اقتصاد، به همراه داشته است. این جستار، در پی تقریر اجمالی موضع مک لاسکی، درمقام پیشاهنگ این رویکرد در علم اقتصاد، به دنبال تعریف جایگاه معرفت شناختی نگرش وی در متن ملاحظات نوین فلسفه علم، آن را به منزله دیدگاهی پلورالیستی و سازنده (و نه آنارشیستی و برهم زننده) در روش شناسی علم اقتصاد باز تعریف می کند و ضرورت توجه به چنین دیدگاهی را در پرتو ایده های روش شناسی مدرن، به بحث می گذارد.
    کلیدواژگان: روش شناسی علم اقتصاد، ریطوریقای علم اقتصاد، مک لاسکی
  • غدیر مهدوی صفحات 221-240
    یکی از دلایل تقاضای بیمه عمر، پوشش ریسک ناشی از فقدان درآمد سرپرست خانوار به‎واسطه مرگ است. طبیعی است که منشاء این عدم اطمینان برای بیمه‎گران، عدم آگاهی از سن زمان مرگ سرپرست خانوار است.
    این مقاله تحقیقی تئوریک برای استخراج منحنی تقاضای بیمه عمر است. برای استخراج مسیر بهینه تقاضای بیمه عمر، توابع مطلوبیت انتظاری ناشی از مصرف بیمه بیمه‎‎گذاری که بخشی از درآمد خود را به تقاضای بیمه عمر اختصاص می‎دهد، نسبت به قید فرآیند انباشت ثروت در دو حالت تصادفی و معین بهینه شده‎اند. سپس به کمک توابع مطلوبیت با ریسک‎پذیری نسبی ثابت CRRA، منحنی تقاضای بیمه عمر استخراج و در مرحله بعد آثار عوامل مؤثر بر تقاضای بیمه عمر به‎صورت تئوریک بررسی شده ‎است. نتایج تحقیق نشان می‎دهد که عواملی چون هزینه های سربار، احتمال حیات و ثروت، اثر منفی بر میزان تقاضای بیمه عمر دارند. در حالی که اثر درجه ریسک‎گریزی و احتمال مرگ، بر میزان تقاضای بیمه عمر مثبت است.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان، تقاضای بیمه عمر، ریسک پذیری، مدل تصادفی و سرمایه انسانی
  • صفحه 241
|
  • Pages 1-24
    This study employs a GMDH neural network model, which has high capability in recognition of complicated non-linear trends especially with small samples, for modeling and predicting Iranian GDP growth. First a fundamental model containing 7 independent variables together with dependent variable is designed and then by using deductive process and omission of one variable at a time, a total of 18 models are estimated. The results shows that omission of total export growth, oil export growth and trading volume growth variables from the fundamental model have the most impact in terms of reducing prediction errors. Moreover, the effect of government expenditure growth on the objective variables confirms recent researches in oil rich countries. In the end, it is shown that the GMDH neural network has better predictive power than ARIMA method in prediction GDP growth based on error criteria.
  • Pages 25-46
    On one hand, oil is the greatest energy resource in the world and, on the other hand, because of the role of oil revenue in the economic of oil producer countries, such as Iran,it is vital for these countries. So it is necessary to recognize different affective parameters on oil market for these countries. In this research, we try to forecast oil price as an important variable in world wide oil market by using neural networks and ARIMA model. The results of dynamic forecasts have shown that in all cases neural network has better results than ARIMA model. In addition, the results of this research have shown that by use of OECD inventories as an added input in model and doing a bivariate forecasting (for the first time in Iran) the error of oil prices forecasts will reduce.
  • Pages 47-67
    There is no agreement among different economic schools about role of monetary policy in stabilization policy. New classic by means of rational expectations show that only unanticipated monetary policy influences upon real variables. How ever New keynsian by means of rational expectations shows that anticipated monetary policy influences real ariables too. The present article investigates above subject by using Mishkin method. We have used seasonally data on M2 as a monetary aggregate and real GDP excluding oil revenue variables for the period (1367:1- 1386:4). Further more effect of structural breaks and length of lag have been taken under consideration. Findings show that structural break and length of lag will influence on the results of test. With structural breaks, macro rational Expectations (MRE) in three lag is rejected and in eleven and sixteen lag are confirmed, and also unanticipated money in three lag doesn’t influence on the differences of real GDP excluding oil revenue and in seven, eleven and sixteen lag it was effective. While ignoring structural breaks, results are completely reversed.
  • Pages 69-94
    In this paper we have utilized optimum control procedures to derive an optimum monetary rule for Iran’s economy; assuming the policy makers are using the interest rate as a policy variable. In doing so a dynamic stochastic model with rational expectation was setup. The model is calibrated with the use of previous findings in the literature. The results show that the optimum reacrion of the policy makers should be to raise the interest rate in the event of increase in inflation and output and to lower in response to technological shock. The policy makers should also aggressively increase interest rate to an increase in money supply. The interesting point is that the optimum policy requires reaction of the interest rate to the asset prices under different senarious.
  • Pages 95-116
    In this paper we investigated effect of economic uncertainty on money demand function of IRAN during(1352-1386). At first by using a general equilibrium theory it is shown that in spite of the existence of economic uncertainties, most of agents who are risk-averse consider these uncertainties when constitute their port folio. They consider money demand is a function of income, interest rate and an Econome Uncertainty Index (EUI). In this study, we constituted an EUI by using of ARCH/GARCH models and this index is consist of volatilities of some variables that affect on money demand of IRAN. These variables are: exchange rate, interest rates, inflation, stock market and GDP. After constituting an EUI and entering it in money demand function, we estimated money demand function by ARDL approach. Resultes show that increasing economic uncertainty leades to decreasing money demand in Iran.
  • Pages 117-144
    In this paper, I investigated the determinants of financial development with emphasis on social capital. First, I explain the relationship between financial development and its determinants, then estimate the model with Gregory–Hansen (1996) and Johansen-Juselious cointegration techniques in I.R. of IRAN (1971-2006). The results showed that, inflation and decline in social capital and weak property rights have the negative and significant effects on financial development.
  • Pages 145-170
    In this paper, monopolistic behavior of OPEC, as the largest and most stable international organization between Jan. 1973 to Sep. 2008, is studied. For this purpose, fundamentals of game theory is used as a basis to come-up with a criterion to make a distinction between two market structures based on mutual dependency of institutions. Then using such criterion, a regressive model based on explanatory behavioral variables is formed with which competitive theory versus compatible cartel is examined. The said regressive model is estimated using logit method. Estimated results obtained show that despite expectation of experts, not only OPEC is not an ideal cartel, but also, compared to competitive producers, it has a weaker operation. In other words, OPEC follows a bureaucratic structure, which is in conflict with compatible cartel behavior.
  • Pages 171-192
    The twin deficits (budget deficit and current account deficit) have been argued in the economic literature since 1980s. This is a period in which the studies about budget deficit and the current account deficit were significantly increased in the United States. In the economic literature, there are two hypothesis: Keynesian hypothesis and Ricardian equivalence. The Keynesian proposition confirms the existence of a positive relationship between the two deficits, whereas the Ricardian equivalence argues that the budget and current account deficits are not correlated. This study analyses the twin deficit for 70 countries during 1985-2006 using the panel data. The reviewed countries, based on their incomes are classified into three groups: high incomes, middle incomes and low income countries. Effect of the budget deficit on the private consumption, current account deficit and eventually the effect of budget deficit on the economic growth have been studied. The results show that there is not a significant relationship between the two deficits and private consumption and economic growth in high income countries. But the results from the middle and low income countries confirm the significant relationship.
  • Pages 193-219
    Through the advent of heterodox approaches in modern economic methodology, McCloskey's contribution on introducing rhetoric in methodology has been nominated as one of the most controversial propositions ever alleged in the literature. Concerning new predominant perspectives in philosophy of language, this paper seeks to analyze the theoretical status of rhetoric in the methodology of economic in a new way. In this case, regarding the importance of considering applied linguistics through, we try to appraise the idea of application of rhetoric inspired by McCloskey, and review this radical approach as a fruitful contribution, in which some fundamental - but overlooked consideration in orthodox methodology - has been marked and awakened. While discussing about the importance of methodological relativism collaborated with rhetoric, we argue against this idea that defines such iconoclastic approach as some sort of methodological anarchism and rejects it as just a turbulent view.
  • Pages 221-240
    The main logic behind the demand for life insurance is to hedge against the labor income uncertainty due to premature death of a wage earner. In other words, life insurance is the device by which this labor income uncertainty is handled. For insurers, the uncertainty arises from the lack of knowledge about the age of death of the wage earner. This paper attempts to derive life insurance demand curve theoretically. To derive the optimal path of demand for life insurance, the expected joint utility functions for consumption and legacy subject to the wealth accumulation process in deterministic and stochastic cases are maximized. To find the explicit optimal life insurance demand, the specific utility and bequest functions, which exhibit constant relative risk aversion, are examined. Examining a class of CRRA utility function, the effect of explanatory factors on the life insurance demand is discussed. The paper shows that the effect of loading factor, survival rate, and wealth are negative. The effect of degree of risk aversion and, probability of death are positive on the demand for life insurance.