فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 92 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدیه اخباری، فریماه مخاطب رفیعی صفحه 1
    امروزه ریسک اعتباری به عنوان یکی از بزرگ‎ترین عوامل ورشکستگی بانک‎ها و مؤسسات مالی شناخته شده است. به منظور مدیریت و کنترل این ریسک طراحی مدل‎های رتبه‎بندی اعتباری در بانک‎ها ضرورتی انکار ناپذیر است. رتبه‎بندی اعتباری به منظور تعیین احتمال نکول در بازپرداخت تسهیلات اعتباری و از سوی دیگر برای طبقه‎بندی مشتریان متقاضی تسهیلات اعتباری به دو گروه خوش حساب و بد حساب مورد استفاده قرار می‎گیرد. تا به‎حال روش های آماری مختلفی از جمله آنالیز ممیزی، رگرسیون خطی و لجستیک و شبکه های عصبی در زمینه رتبه‎بندی اعتباری توسعه یافته‎اند. در این میان، شبکه های عصبی به دلیل انعطاف‎پذیری و دقت بالا، در سال‎های اخیر بیش‎تر مورد توجه قرار گرفته‎اند. در این مقاله یک مدل رتبه بندی اعتباری با استفاده از سیستم های استدلال عصبی- فازی جهت رتبه‎بندی مشتریان حقوقی بانک‎ها ارائه شده است. متغیرهای ورودی این مدل نسبت بدهی، نسبت فعالیت و نسبت ارزش ویژه به مجموع دارایی ها و متغیر خروجی آن احتمال نکول مشتری، در نظر گرفته شده است. پس از آموزش و تست مدل بر اساس داده های بانک کشاورزی طی سال‎های 1380-1385، مدل ارائه شده با دقت 36/69 درصد وضعیت اعتباری مشتریان را پیش‎بینی می کند.
    کلیدواژگان: درجه‎ی تشخیص، رتبه بندی اعتباری، سیستم استدلال عصبی، فازی سازگار، درجه‎ی حساسیت
  • رضا تهرانی، احمد مدرس، آرش تحریری صفحه 23
    قابلیت پیش‎بینی قیمت سهام و استراتژی مناسب برای معامله‎ی سهام، موضوع بسیاری از تحقیقات است. یکی از مباحث مورد توجه در این حوزه، تحلیل تکنیکی می‎باشد. در این مقاله‎، اثر بخشی شاخص‎های تکنیکی با مقایسه‎ی بازده‎ی حاصل از به کارگیری آن‎ها با بازده‎ی حاصل از روش خرید و نگهداری از طریق آزمون مقایسه‎ی زوجی بررسی شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می‎دهد که در سال 82 بازده‎ی استراتژی خرید و نگهداری از شاخص‎های تکنیکی، بیش‎تر و در سال‎های 83 و 84 کم‎تراست، که می‎توان آن ‎را به تغییر در شرایط بازار نسبت داد. هم‎چنین از طریق آزمون اندازه های تکراری تفاوت در بازده‎ی حاصل از شاخص‎های تکنیکی و روش خرید و نگهداری طی سال‎های مورد تحقیق بررسی شده است. نتایج نشان می‎دهد که بین متوسط بازده‎ی حاصل از شاخص‎‎های تکنیکی (به جزشاخص RSI) و متوسط بازده‎ی حاصل از روش خرید و نگهداری طی سال‎های 82 تا 84 تفاوت معنی‎داری وجود دارد. در نهایت برای ارائه‎ی نظری در مورد نوسان (پراکندگی) بازده‎ی حاصل از شاخص‎های نه‎گانه‎ی مورد بررسی، نسبت به نوسان بازده روش خرید و نگهداری، ضریب تغییرات بازده‎ی حاصل از به کارگیری نماگر‎های نه گانه ی تکنیکی و روش خرید و نگهداری طی سال‎های مورد پژوهش محاسبه شد. نتایج نشان می دهد که برخی از شاخص‎های مورد استفاده در این مقاله از پراکندگی بیش‎تری نسبت به روش خرید و نگهداری و برخی از آن‎ها از پراکندگی نسبی کم‎تری برخوردار بوده‎اند، هم‎چنین شاخص استوکاستیک با متوسط ضریب تغییرات 1.63، با ثبات ترین و شاخص میانگین متحرک موزون با متوسط ضریب تغییرات 6.99، بی‎ثبات‎ترین استرتژی معامله طی سال‎های 82 تا 84 و در مورد شرکت مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: آزمون مقادیر تکراری، آزمون مقایسه‎ی زوجی، روش خرید و نگهداری، بازارداغ، شاخص‎های تحلیل تکنیکی
  • سید محمد ابراهیم حسینی نسب، هادی موقری، مهدی باسخا صفحه 47
    ارزش افزوده، یکی از معیارهای ارزیابی عملکرد واحدهای اقتصادی است. آمارهای مربوط به شاخص های مختلف اقتصادی کارگاه های صنعتی استان های کشور به همراه ارزش افزوده ی آن‎ها، هر سال در قالب طرح «آمارگیری از کارگاه های صنعتی» توسط مرکز آمار ایران جمع آوری می شود. مطالعه ی حاضر با استفاده از یکی از جدیدترین روش های انتخاب متغیر، باعنوان تابع تاوان SCAD، در پی یافتن مهم‎ترین عوامل مؤثر بر ارزش افزوده ی کارگاه های مذکور است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در بازه ی زمانی 1376 تا 1385، میزان تحصیلات نیروی کار، نوع مدیریت کارگاه ها، پرداختی بابت خدمات حسابرسی، هزینه ی تحقیقات، هزینه ی تبلیغات و ارزش زمین، به‎ترتیب در بالاترین درجه ی اهمیت برای ایجاد ارزش افزوده ی کارگاه های صنعتی قرار دارند.
    کلیدواژگان: مدل مؤلفه های خطا، کارگاه های صنعتی، تابع تاوان SCAD، ارزش افزوده
  • حسن حیدری، امیر رضا سوری صفحه 65
    هدف این مقاله، بررسی رابطه ی بین نرخ سود سپرده های بانکی و قیمت مسکن در ایران می باشد. در این راستا از چندین الگوی خودرگرسیونی برداری VAR استفاده شده است که شامل متغیرهای نرخ های سود حقیقی سپرده های بانکی (یک‎ساله و پنج ساله) و متغیرهای حجم پول در گردش (شامل نرخ رشد پایه‎ی پولی و نرخ رشد نقدینگی) و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سرانه به عنوان متغیرهای تعیین کننده طرف تقاضا و هزینه های خدمات ساختمانی و نیز ساخت مسکن جدید به عنوان متغیرهای تعیین کننده‎ی سمت عرضه هستند. در این پژوهش با استفاده از داده های فصلی سال های 1386-1370، هفت مدل مختلف برآورد شد، و نتایج مدل ها نشان داد که با کاهش نرخ های سود سپرده های بانکی جذابیت بازار مسکن به عنوان دارایی جایگزین افزایش و تقاضا برای آن افزایش می یابد، که منجر به افزایش قیمت مسکن خواهد شد. به عبارتی بین نرخ های سود سپرده های بانکی و قیمت مسکن، رابطه ای منفی برقرار است.
    کلیدواژگان: مدل خودرگرسیونی برداری، ایران، مسکن، نرخ سود سپرده های بانکی، قیمت مسکن
  • یدالله دادگر، محمد ندیری صفحه 93
    این مقاله به بررسی نقش اصلاحات اقتصادی بر بازار کار صنعتی ایران در دوره ی 1384- 1369 (دوره ی اصلاحات) و مقایسه‎ی آن با دوره ی 1368- 1358 (دوره ی بسته بودن اقتصادی)، می پردازد. به منظور مقایسه و تجزیه و تحلیل این دو دوره، صنایع تولیدی براساس شیوه‎ی گوس و تئوری هکشر و اوهلن (H – O) به 5 گروه صنایع صادرات محور، رقیب واردات، غیرتجاری، صنایع نفتی و صنایع مواد غذایی، آشامیدنی و تنباکو در سطح کدهای سه و چهار رقمی ISIC تقسیم شده اند. نتایج این تحلیل نشان می دهد در حالی‎که سیاست های باز اقتصادی تاثیری مثبت بر نرخ رشد دستمزدهای حقیقی و سایر پرداختی ها در کل صنعت و گروه های مختلف صنایع داشته، اما این سیاست ها بر خلاف پیش بینی تئوریکی، به کاهش نابرابری دستمزدی در بین کارگران ماهر و غیرماهر منجر نشده است. نرخ رشد بهره وری صنایع تجاری (صنایع صادرات محور و صنایع رقیب واردات) در دوره ی اصلاحات، افزایش چشم‎گیری داشته و رشد بهره وری در سایر صنایع نیز بهبود یافته است. تولید و ارزش افزوده‎ی حقیقی در دوره ی اصلاحات در گروه های مختلف صنایع افزایش زیادی داشته است. حساسیت اشتغال و سهم زنان از اشتغال کل صنعت در گروه های مختلف نیز افزایش یافته است. هم‎چنین به عقیده ما بخش عمده‎ی اصلاحات اقتصادی در ایران به صورت اصلاحات تجاری است.
    کلیدواژگان: صنایع صادرات محور، بازار کار، صنایع رقیب واردات، آزادسازی تجاری
  • ابراهیم رضایی صفحه 125
    در این مطالعه، رفتار مصرف و پس انداز در اقتصاد ایران در چارچوب مدل رشد رمزی –کس – کوپمنز، به عنوان یک چارچوب مهم تئوریکی در اقتصاد کلان، مورد بررسی قرار گرفته است. در حقیقت، هدف، بررسی پویایی های این متغیرها و تحلیل حساسیت آن‎ها در برابر تغییرات پارامترها و سایر متغیرها است. در راستای این اهداف، ما با تشکیل تابع لاگرانژ نسبت به قیود خاص اقدام به تصریح معادله‎ی اولر و سایر معادلات مسیر رشد متعادل کرده و سپس مسیر زمانی متغیرهای درون‎زا () را با استفاده از الگوریتم شوتینگ محاسبه کرده و در چارچوب روش شبیه سازی اقدام به مشخص کردن مسیر زمانی متغیرهای پس انداز و مصرف نموده، سپس آن‎ها را با داده های تحقق یافته مورد مقایسه قرار داده و براساس معیار MAPE و سایر معیارهای مشابه به این نتیجه رسیدیم که سری های زمانی ایجاد شده از مدل رشد نئوکلاسیکی قادر به توضیح بیش از 85 درصد داده های تحقق یافته هستند. هم چنین در مرحله‎ی بعد، اثر هرکدام از متغیرهای برون‎زا را بر پس انداز شبیه سازی شده مورد مطالعه قرار داده و با تغییر فروض مدل درباره‎ی رشد TFP و شکل‎گیری آن در چارچوب انتظارات تطبیقی و نیز فرایند استوکاستیک به این نتیجه‎ی مهم رسیدیم که TFP نقش اساسی در توضیح نوسانات رفتار پس انداز دارد.
    کلیدواژگان: مصرف و پس انداز، شبیه سازی، الگوریتم شوتینگ، مدل رشد نئوکلاسیک
  • علیمراد شریفی، زین العابدین صادقی، رحمان خوش اخلاق، محمد اسماعیل همدانی گلشن صفحه 153
    سیاست‎گذاری انرژی در هزاره ی سوم در سه محور خلاصه می شود.اول، حرکت بسمت استفاده از انرژی های تجدید پذیر، پاک و سازگار با محیط زیست،محور دوم، تجدید ساختار در بخش انرژی و رقابتی کردن آن و سرانجام محور سوم، افزایش کارایی در مصرف انرژی می باشد. صنعت برق به عنوان یک زیر بخش رو به رشد بخش انرژی، به ویژه در چند دهه ی اخیر، حدود یک سوم اقتصاد و انرژی جهان را تشکیل می دهد. صنعت برق در کشور ما نیز از تحول در سیاست‎گذاری بی‎نیاز نیست و باید در سیاست‎گذاری خویش حداقل به دو محور از سه محور مذکور التفات ویژه داشته باشد، این مطالعه نیز در راستای دو محور تجدید ساختار و افزایش کارایی در صنعت برق انجام گرفته است.اما تاکید اساسی این مطالعه بر مدیریت سمت تقاضا از طریق روش های اقتصادی مدیریت بار می باشد. به این منظور، با استفاده از روش خود جیره‎بندی امکان سنجی ایجاد بازار اشتراک ظرفیت بین کارخانه ای مورد مطالعه قرار می گیرد. روش تحقیق این مطالعه از نوع توصیفی مبتنی بر روش علی و معلولی است، این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1385 انجام گرفته است.برای گرداوری اطلاعات پرسش نامه ای تهیه و به کارخانه های سیمان ارسال شده است.بر اساس نتایج این تحقیق هرچه هزینه ی فرصت از دست رفته کارخانه های سیمان بیش‎تر باشد تمایل به پرداخت آن‎ها برای اشتراک ظرفیت بیش‎تر می شود.روش خود جیره‎بندی از طریق بازار اشتراک ظرفیت می تواند ضمن کاهش هزینه های ظرفیت کارخانه های سیمان، با تامین بخشی از بار مورد نیاز سایر مصرف کنندگان و یا حتی سایر کارخانه های سیمان از راه ظرفیت بلااستفاده،نوعی مدیریت بار را اعمال کند و سبب کاهش هزینه های سرمایه گذاری در ایجاد ظرفیت جدید در حالت پیک شود، این روش کارائی را افزایش می دهد که یکی از اهداف برنامه های مدیریت بار می باشد. وجود این بازار باعث از بین رفتن ناکارائی جبران بار بیش از اندازه‎ی مدل وو می شود.
    کلیدواژگان: ضریب بار، صنعت سیمان و تابع رفاه اجتماعی، زیان قطع بار، خود جیره‎بندی، مدیریت بار، قیمت گذاری
  • علی طیب نیا، فاطمه قاسمی صفحه 183
    در این پژوهش برای اندازه گیری چرخه های تجاری در اقتصاد ایران، ابتدا دو فیلتر BP وHP معرفی شده است؛ سپس با استفاده از روش HP و بهره‎گیری از داده های فصلی و سالانه به اندازه گیری چرخه های تجاری در تولید طی دوره‎ی زمانی 1382 - 1350 پرداخته شده است؛ آن‎گاه حقایق آشکار در مورد چرخه های تجاری و متغیرهای تاثیرگذار بر آن استخراج و تحلیل گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهد اقتصاد ایران هفت دوره‎ی تجاری را پشت سر گذاشته است که در 17 سال از سال‎های مزبور، رونق و در 15 سال، رکود بر فعالیت های اقتصادی حاکم بوده است. متوسط طول دوره‎ی رونق از متوسط طول دوره‎ی رکود بیش‎تر و دوره های رونق از تندی بیش‎تری نسبت به دوره های رکود برخودار بوده‎اند، اما دامنه‎ی نوسان دوره های رکود از دوره های رونق بیش‎تر بوده است. هم‎چنین نفت از میان عوامل متعدد تاثیرگذار در ایجاد رونق و رکود در اقتصاد ایران نقش مؤثرتری داشته و دوره های رونق اقتصادی همواره هم‎زمان با دوره هایی بوده است که قیمت نفت و به تبع آن درآمدهای نفتی در مقایسه با دوره های قبل و بعد از آن از حداکثر میزان خود برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: فیلترHP، فیلتر BP، تکانه های قیمتی نفت، چرخه‎ی تجاری، روندزدایی
  • علی اکبر قلی زاده، بهناز کمیاب صفحه 207
    نوسان ادواری سرمایه گذاری مسکن و اقتصاد ملی، تغییر رفتار مصرف کنندگان و تولید‎کنندگان، انحراف در تخصیص منابع اقتصادی، تشدید نقل و انتقال سرمایه در بازار دارایی ها، تغییر الگوی توزیع درآمد و عدم توازن منابع و مصارف نظام بانکی پیامدهای مهم نوسان و یا حباب قیمت مسکن است که در دهه های اخیر تشخیص و کنترل آن به موضوع بسیار مهم در عرصه سیاست های پولی تبدیل شده است. متغیرهای اقتصاد کلان و سیاست‎های پولی تاثیر زیادی بر قیمت مسکن دارند که باید نقش آن ها را در تغییرات قیمت مسکن مورد توجه قرار داد. در این مطالعه تلاش بر آن است اثر سیاست پولی بر حباب قیمت مسکن، با روش داده های ترکیبی (پانل) طی سال های 1991 تا 2004، برای 18 کشور (از جمله ایران) مورد مطالعه قرار گیرد. در این بررسی، نسبت قیمت به اجاره به‎عنوان شاخصی برای اندازه‎گیری حباب قیمت مسکن به‎کار می رود. نتایج نشان می دهد که متغیرهای سیاست پولی و متغیرهای اساسی اقتصاد کلان و قیمت دارایی ها از عوامل مؤثر بر حباب قیمت مسکن می‎باشند و سیاست پولی سهم قابل توجهی از نوسانات قیمت مسکن و شکل‎گیری حباب را در ایران و کشورهایی که دارای نسبت قیمت به اجاره بالاتری هستند، به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: حباب قیمت، پانل دیتا، مسکن، سیاست پولی
  • اکبر کمیجانی، الهه اسدی مهماندوستی صفحه 239
    در این مطالعه به بررسی اثرات پویای شوک‎‎های نفتی و سیاست پولی بر رشد اقتصادی ایران و محاسبه ی سهم هر کدام از آن‎‎ها در رشد اقتصادی طی دوره ی 85-1353 پرداخته شده و تجزیه‎ و‎ تحلیل اثرات متقابل پویا از تکانه های ایجاد شده در الگو، با استفاده از مدل خود توضیح برداری (VAR) شامل تجزیه ی واریانس خطای پیش‎بینی (FEVDs) و توابع عکس‎العمل آنی (IRFs)، انجام گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‎دهد که شوک‎‎های نفتی در کشور ایران به میزان قابل توجهی بر رشد اقتصادی مؤثر بوده‎اند، اما با وجود مؤثر بودن شوک‎‎های نفتی بر نقدینگی و ایجاد سیاست‎‎های انبساطی پولی منتج‎شده از آن، شوک‎‎های پولی بر رشد اقتصادی مؤثر نبوده‎اند. توضیح‎دهندگی بالای شوک‎‎های نفتی برای متغیر GDP در ایران حاکی از وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی می باشد. عدم تاثیر شوک‎‎های پولی، به ویژه سیاست‎‎های انبساطی پولی منتج‎شده از شوک‎‎های نفتی بر GDP، به دلیل مؤثر بودن سیاست‎‎های مذکور با وقفه‎ی زمانی و از سویی دیگر اجرای سیاست‎‎های پولی انقباضی محدود به جهت مهار تورم در کشور بوده‎ که سبب گردیده تاثیر این شوک‎‎ها، بر اقتصاد اندک و حتی خنثی شود.
    کلیدواژگان: شوک‎‎های پولی (سیاست پولی)، شوک‎‎های نفتی، مدل خود توضیح برداری (VAR)، رشد اقتصادی (GDP)
|
  • Page 1
    Nowadays, credit risk is recognized as one of the most important bankruptcy factors of banks and financial institutions. In order to manage and control this risk, design of credit rating models is undeniable necessity. Credit rating is used to identify the probability of credit default and on the other side classify the customers into two groups: good and bad accounts. Until now, various statistical methods, including discriminant analysis, logistic regression and neural networks have been developed for credit rating. Meanwhile, neural networks due to the high flexibility and precision, in recent years have been considered more. This study presents a credit rating model using adaptive neuro-fuzzy inference system to predict financial performance of bank customers. In this model, debt ratio, operational ratio, and return on equity have been selected as input variables, and on the other side the probability of default has been considered as output variable. After training and testing the model based on data from Keshavarzi bank over 2001-2006, the model predicts the credit status of customers with Accuracy of 69.36%.
  • Page 23
    In this article, the effectiveness of eight different technical indexes including simple moving average, weighted moving average, exponential moving average, relative strength, commodity channel, stochastic, money flow and demand are examined by comparison between indexes returns with buy and hold returns. The results shows the return of Buy and Hold strategy is more than technical indexes in the year 2004 and is less than that in the years 2004 and 2006. This matter can be referred to the change in the market situations. The result of the repeated measures test indicates that there is no significant differences between the average returns of technical indexes and buy and hold strategy during studding years. Finally we show the coefficients of variation of some technical indexes used in this paper are lower and coefficients of variation of some other indexes are greater than coefficient of variation of buy and hold strategy. JEL
  • Page 47
    Value added is a criterion for evaluating the performance of economic units. Statistics related to various economic indicators of industrial workshops located in Iranian provinces with their value added are annually obtained by Statistical Centre of Iran via “Industrial Workshops Survey” program. This study is going to find the most important factors affecting the value added of the workshops, by using one of the newest methods for variable selection, called SCAD penalty function. The results show that from 1997 to 2006, the amount of labour education, type of workshops management, audit fee, research and propaganda cost, and land value are of the highest important for producing value added of the industrial workshops.
  • Page 65
    We have studied the relation between bank deposit rates and house prices in Iran. For that, we have run some VAR models, using the following variables: real deposit rates (including 1 and 5 years deposit rates), money supply (including the high powered money and the liquidity), GDP, housing services index, and number of licenses for new houses. Our results show that a reduction in the deposit rates reduces its attraction and increases demand for housing as an alternative asset to stock wealth. In other word, we find that there is a negative relation between bank deposit rates and house prices.
  • Page 93
    This paper is analysing the role of economic reforms on the labour market in Iranian industry in economic reform period (1990-2005), and in turn, it is comparing it with closed economic period (1979-1989). In order to do the above comparative analysis, the manufacturing industry has been categorized based on Hecksher-Ohlin and Gause methodology. Accordingly, we have some industrial groups, including, export oriented, import competitor, non-trade, oil industries (in 3 and 4 ISIC, rev levels). The result shows that: open economic policies has increased the real wage, but has not declined the inequality between skilled and non-skilled labours. The growth rate of productivity of trade industries, the real production and the value added of those industries have increased considerably during 1990-2005 period. Employment elasticities and the share of women in industrial employment have also enhanced in that period.
  • Page 125
    In this paper, The Behavior of saving and consumption has been considered in Ramsey – Cass- Koopmans model’s framework. Our purpose was investigation of dynamics of these variables and analysis of their response to other parameter and variable variations. So, we made Lagrangian function subject to some restrictions and Euler equations and other steady state path equations. And then, We have calculated time path of endogenous variables (k,c) by Shooting Algorithm. Also, we made time series of saving and consumption by simulation method. And the comparison of this simulated data with actual data, by MAPE and other criteria shows that the generated data from neoclassical growth model explains more than 85 percent of actual data. As a next step, we have investigated the effects of other exogenous variables on simulated saving data. Our findings shows that, with adjusted assumption, TFP fluctuations will be able made significant variations in saving.
  • Page 153
    Energy policy making in the third millennium is summarized in three areas. The first area: moving toward the use of renewable, clean and environment compatible energy, the second area: restructuring in the energy sector, to make it competitive, & finally, the third area is: increasing efficiency in energy consumption. Power industry as a growing sub-section of energy sector, especially in recent decades, constitutes about one-third of the world’s economy and energy. As in many other countries the power industry in Iran needs to go through some evolution in its policy making & should pay special attention to at least, two areas of the three areas mentioned above. Although the present study is on the two areas of restructuring & increasing efficiency in power industry, it has strong emphasis on demand side management, through economical methods of load management. To this end, using self –rationing method, the feasibility study of subscribed capacity market between factories will be studied. The research methodology in this study is descriptive and it is based on causal method performed cross sectional in 2006. To gather information a questionnaire was prepared and sent out to cement plants. Results of the research suggest that plants with higher electricity opportunity costs have more willingness to pay (WTP) for subscribed capacity. Self- rationing, through subscribed capacity market can, on the one hand reduce capacity costs of cement plants, and on the other hand, provide some of the needed load for other customers, or even other cement plants. This will result in the reduction of investment costs in providing new capacity during peak period. It will also increase efficiency, one of the goals of load management. This market would eliminate the inefficiency of Woo's model, by removing too much load relief from the system
  • Page 183
    This paper identifies characteristics of business cycles in Iran, applying Hodrick-Prescott (HP) and Band-Pass (BP) filters. Using seasonal and anual data for 1970-2003, it is found that oil income is the key driving factor of business cycles in the Iranian economy. Furthermore, it is indicated that Iran's economy has experienced seven business cycles during this period, in which the economic boom and recession were observed in 17 and 15 years, respectively. The average years of boom exceeds that of recessions, while the range of fluctuations has been higher in recessions. Considering the impact of business cycles on the economy, the above results should be taken note of in macroeconomic policy making process in Iran.
  • Page 207
    Cycles fluctuations in housing investment and national economy, variation in consumers and producers behavior, deviation in allocation of economic resources, the aggravation of capital transfer in asset market, the variation of income distribution pattern and imbalance in resource and expenses are the consequences of fluctuations in housing prices. These consequences and its control and recognition have been an important subject on economics policy in recent decades. Macroeconomic and monetary policy variables have significantly affect on housing prices. In this paper we analyze the effect of monetary policy on housing prices bubble and we use panel data method with annual data from (1991-2004) for 18 countries.We use price-to-rent ratio approach to calculate house price bubble. Our results indicate that monetary policy and asset price variables are effective variable on housing bubble. Monetary policy variables have the most important effect on housing price and bubble formation in Iran and countries that have high price-to-rent ratio.
  • Page 239
    In this research, potential effects of oil and monetary policy shocks on economic growth of Iran are examined and share of each of them on economic growth are calculated during 1974-2006 period and potential mutual effects of those shocks by using the Vector Auto Regressive (VAR) model are analysed. Results of this research show that oil shocks significantly affected the economic growth in Iran. However, in spite of oil shocks affected on the liquidity of money that led to expansionary monetary policy, monetary shocks did not have any effect on growth. Strong relationship between oil shocks & GDP growth in Iran indicates that the economy of Iran is heavily depending on oil revenues. On the other hand, the monetary shock which is due to increase in oil revenues, does not have strong effects on GDP growth because of delay in effectiveness of monetary action and also due to implementation of contractionary monetary policy to control inflation rate that has ended up with a weak effects on GDP growth.