فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 95 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن پورعبادالهان کویچ*، غلامحسین رهنمای قراملکی، رسول حجت خواه صفحات 1-30

    کشورهای در حال توسعه توانایی زیادی برای سرمایه گذاری بر روی تحقیق و توسعه (‎ (R&D) ندارند، بنابراین دانش سرریز جهانی، جایگزین مناسبی برای R&D داخلی مطرح می شود. در این مطالعه با استفاده از داده های تابلویی کارگاه های صنعتی ده نفر کارکن و بیش‎تر ایران طی دوره‎ی 1385-1374، اثرات R&D داخلی و واردات کالاهای سرمایه ای- واسطه ای (به عنوان تقریب واردات تکنولوژی) برارزش افزوده‎ی این صنایع مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحقیق، هر دوی متغیر مخارج R&D داخلی و واردات تکنولوژی، تاثیر مثبت و معنی دار بر ارزش افزوده داشته اند. هم‎چنین نتایج نشان می دهند که تاثیر واردات کالاهای سرمایه ای- واسطه ای بیش‎تر از مخارج R&D داخلی بوده است، لذا توصیه های این تحقیق حمایت بیش‎تر دولت از فعالیت های R&D داخلی، برقراری تعامل پویا با اقتصاد جهانی و اتخاذ سیاست های مناسب در جهت کاهش و رفع تحریم های اعمال شده بر علیه ایران می باشد.

    کلیدواژگان: ایران، _ واردات کالاهای سرمایه ای، واسطه ای، R&D داخلی، کارگاه های صنعتی ده نفر کارکن و بیش‎تر، داده های تابلویی
  • امید رنجبر، زهرا (میلا) علمی صفحات 31-57
    در این مقاله، تغییر کاهش شکاف درآمد سرانه‎ی 138 کشور دنیا به سمت امریکا، با کمک مدل سری زمانی فرضیه‎ی هم‎گرایی و آزمون های ریشه‎ی واحد داده های تابلویی، طی دوره‎ی 2008-1950 بررسی شده است. کلیه آزمون های ریشه‎ی واحد داده های تابلویی فرضیه هم‎گرایی گروهی کشورها به سمت امریکا را رد می نمایند. نتایج آزمون های ریشه‎ی واحد تک متغیره حاکی از ارتقاء درآمد سرانه کشورهای کره‎ی جنوبی، سوئیس، اتریش، مجارستان و لسوتو و واگرایی قوی کشورهای نیوزیلند، اردن و سوریه می باشند. تخمین نقاط شکست نشان می دهد، بیش‎تر شکست های ساختاری حول تاریخ های خاصی مانند شوک های نفتی و یا بحران های مالی اتفاق افتاده‎اند. براساس سایر یافته های این مطالعه، بیش‎تر کشورهای فقیر هم‎چنان فقیر و بیش‎تر کشورهای ثروتمند هم‎چنان ثروتمند باقی مانده اند. در این بین، تعدادی از کشورها مانند هنگ کنگ، تایوان، سنگاپور، چین و هند از بن بست عقب ماندگی خارج، اما تعدادی دیگر مانند ماداگاسکار، کنیا و کومور وارد این تله شده اند. تحولات توزیع GDP سرانه‎ی واقعی کشورها در مقاطع زمانی مختلف تایید برای این یافته می‎باشد.
    کلیدواژگان: فرضیه‎ی ارتقاء، شکست ساختاری، آزمون ریشه‎ی واحد داده‎های پانلی، مدل سری زمانی فرضیه‎ی هم‎گرایی
  • نورالدین شریفی صفحات 59-78
    دولت همه ساله مقادیر متنابهی مالیات غیرمستقیم از کالاها و خدمات تولیدی دریافت می‎کند و در مقابل مخارجی به صورت انواع هزینه ها متحمل می شود. هریک از این فعالیت ها، دارای اثراتی متفاوت با دیگری است. این مقاله در پی مطالعه‎ی برآیند اثرات اخذ مالیات های غیرمستقیم از تولیدات بخش‎های مختلف برای تامین انواع هزینه های دولت است. با استفاده از مدل های داده - ستانده، تاثیر این سیاست ها بر اشتغال و تورم ناشی از فشار هزینه ای مورد بررسی قرار می گیرد. آمارهای مورد نیاز این تحقیق از نتایج سرشماری نفوس و مسکن و جدول داده-ستانده‎ی سال 1380 کشور تامین می شوند. از ویژگی های این مطالعه بررسی هم‎زمان اثر انقباضی اخذ مالیات، با اثر انبساطی پرداخت انواع هزینه های حاصل از این مالیات است. یافته های تحقیق نشان می دهد که اجرای این سیاست سبب افزایش شاخص های قیمت تولید کننده و ارتقای سطح اشتغال در جامعه می شود. با این حال میزان این اثرات در بخش‎های مختلف یکسان نیست.
    کلیدواژگان: مالیات غیرمستقیم، مخارج دولت، تحلیل داده، ستانده، تورم ناشی از فشار هزینه، اشتغال زایی
  • حسین صادقی، محمدحسن زاده صفحات 79-102
    بحران مالی بزرگی که در سال 2008 به وقوع پیوست، اقتصاد بسیاری از کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار داد و در نتیجه پیش بینی رشد اقتصادی جهان به‎طور معنی داری کاهش یافت. با گسترش دامنه‎ی این بحران، اقتصاد کشورهای در حال توسعه نیز با مشکلاتی روبرو شد. این مقاله به بررسی تاثیر بحران مالی جهانی بر درآمد خانوارهای شهری و روستایی ایران پرداخته است. در این بررسی بر دو مسیر اصلی تاثیرگذاری یعنی تغییر در قیمت های جهانی و پس انداز خارجی تاکید می‎شود. نتایج بررسی با استفاده از مدل تعادل عمومی نشان می دهد که کاهش قیمت کالاهای صادراتی و وارداتی ایران، درآمد خانوارهای شهری را بیش‎تر از خانوارهای روستایی متاثر می کند. اگرچه کاهش قیمت کالاهای صادراتی و پس انداز خارجی درآمد خانوارها را کاهش می دهد، اما کاهش قیمت کالاهای وارداتی بخشی از این کاهش درآمد را جبران می کند در نتیجه با کاهش اندک قیمت جهانی کالاهای مبادلاتی ایران و پس انداز خارجی، درآمد خانوارها به مقدار اندکی کاهش می یابد، به‎طوری که کاهش 10 درصدی قیمت کالاهای صادراتی و وارداتی ایران و پس انداز خارجی درآمد خانوارهای شهری، روستایی و بنگاه ها را به ترتیب 96/1، 80/0 و 01/0 درصد کاهش می دهد. با عمیق تر شدن دامنه‎ی بحران، تاثیر آن بر درآمد نهادها قابل ملاحظه خواهد بود، به‎طوری که با کاهش هم‎زمان 50 درصدی متغیرهای فوق، درآمد خانوارهای شهری و روستایی، 5/11 و 6/7 درصد و درآمد بنگاه ها 47/1 درصد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، بحران مالی جهانی، درآمد خانوارهای شهری و روستایی
  • مجید صامتی، بهاره تیموری، هوشنگ شجری، مرتضی سامتی صفحات 101-130
    در این مقاله یک مدل هم‎جمعی خود رگرسیون برداری با متغیرهای برون‎زای ضعیف برای اقتصاد ایران تخمین زده شد. روابط هم‎جمعی از الگوی کینزین های جدید در اقتصاد باز کوچک، شرایط آربیتراژ و تراز حساب ها استخراج و بر مدل تحمیل گردید. نتایج بیانگر وجود دو رابطه‎ی هم‎جمعی بین متغیرهای کلان اقتصادی ایران است: 1- رابطه‎ی شکاف تولید و 2- رابطه‎ی تقاضای واقعی پول. معادلات تصحیح خطای برداری برای تحلیل پویائی های کوتاه مدت تصریح شد و اثرات شوک‎های مختلف بر روی اقتصاد ایران با استفاده از روش تجزیه‎ی واریانس خطای پیش بینی تعمیم یافته مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان‎دهنده‎ی نقش کلیدی و اساسی سه متغیر نرخ تورم، حجم واقعی پول و تولید واقعی داخلی در توضیح نوسانات بیش‎تر متغیرهای درون‎زای مدل است. در نهایت با استفاده از منحنی های شدت تداوم تاثیر تکانه های سیستمی وسیع بر روابط بلندمدت بررسی شد و بر اثرات موقتی و گذرای شوک‎ها و پایداری سیستم تاکید گردید.
    کلیدواژگان: مدل تصحیح خطای برداری، تجزیه‎ی واریانس خطای پیش بینی تعمیم یافته، الگوی اقتصاد کلان، سنجی بلندمدت ساختاری
  • جعفر عبادی، اکبر کمیجانی، زهرا خوشنود صفحات 131-157
    مکانیزم انتقال پولی با تحولات حاصل در عرصه‎ی اقتصادی، تاکنون به رویکرد های مختلفی تجهیز شده است. در این راستا، با معرفی و سپس به کارگیری اولین نسخه از مقررات سرمایه ی کمیته‎ی بال، افق جدیدی در بحث مکانیزم انتقال پولی به تصویر کشیده شد و ابتدا بر نقش ایستای سرمایه ی بانک؛ و سپس بر نقش پویای این متغیر، تحت عنوان کانال سرمایه، تاکید شد. با این حال، پس از شکل‎گیری و اعمال مقررات جدید سرمایه ی کمیته‎ی بال، ضرورت تجدید نظر در کانال سرمایه، به عنوان یکی از جدیدترین کانال های مکانیزم انتقال پولی، مشاهده می شود. در حقیقت، به دلیل تاکید توافق نامه‎ی جدید بر رتبه های اعتباری در ارزیابی ریسک و تنظیم سرمایه ی مقرراتی، و رفتار و ویژگی های متفاوت روش‎های رتبه بندی اعتباری قابل کاربرد تحت این مقررات، ضرورت بسط کانال سرمایه و تجهیز آن به رویکرد رتبه بندی، دور از انتظار نیست. از این رو در این مقاله، فرآیند فوق، با تاکید بر مدل برنامه ریزی پویای رفتار یک بانک در بازار انحصار چند جانبه، مدل‎سازی شده است؛ و نتایج، بیانگر نقش کلیدی رویکرد رتبه بندی اعتباری مورد استفاده در محاسبه‎ی سرمایه ی مقرراتی، در کانال سرمایه ی مکانیزم انتقال پولی هستند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی اعتباری، سرمایه ی مقرراتی، مکانیزم انتقال پولی، روش رتبه بندی پی، آی، تی، ریسک اعتباری، توافق نامه‎ی سرمایه ی بال دو، کانال سرمایه، روش رتبه بندی تی، تی، سی
  • حمید کردبچه صفحات 159-192
    در طول دو دهه اخیر مطالعات کاربردی بسیاری برای ارزیابی دلایل ناکارایی در صنایع مختلف از یک روش شبه پارامتری دو مرحله ای موسوم به مدل توبیت استفاده نموده اند. کاربرد این روش برای نمونه های کوچک به دلیل امکان وجود تورش در نتایج آن، اخیرا مورد انتقاد بوده است. یک روش دو مرحله ای شبه پارامتریک بوت استرپ شامل دو الگوریتم منفرد و مضاعف را برای حل این مشکل ارائه نموده اند. این دو الگوریتم، تخمین های استوار و سازگاری را ارائه می نمایند. به علاوه، الگوریتم مضاعف تخمین های تورش زدایی شده از کارایی را نیز فراهم می کند.
    این مقاله یکی از اولین مطالعات کاربردی روش مذکور است که شواهد تجربی جدیدی را برای این روش با استفاده از مجموعه داده هایی از نظام بانکی ایران برای دوره 1386- 1381 ارائه نموده است. یافته های این تحقیق، نتایج سیمار و ویلسون (2007) مبنی بر وجود تورش در نتایج روش رایج دو مرحله ای توبیت را تایید می کند. به بیان دقیق تر، الگوریتم مضاعف نسبت به الگوریتم منفرد نتایج کاملا متفاوتی را از تخمین ها و استنتاج آماری نشان می دهد که این خود وجود تورش و همبستگی سریالی را به عنوان یک مسئله مهم در روش دو مرحله ای توبیت تایید می کند. مقایسه نتایج تخمین های ناکارایی و استنتاج آماری آن‎ها حاصل از الگوریتم مضاعف و روش پارامتری تک مرحله ای داده پانل (بتیس و کوئلی، 1995) که برای اولین بار در این تحقیق انجام شده است، تشابه زیاد این نتایج را نشان می دهد. این تشابه می تواند تاییدی بر مطالعه‎ی کوئلی (2000) باشد مبنی بر اینکه روش داده های پانل تک مرحله ای تخمین های بدون تورش و سازگاری را از عوامل ناکارایی ارائه می کند.
    نتایج این تحقیق هم چنین نشان می دهند که بانک ها در ایران به طور کلی می توانند عملکرد خود را با حرکت به سمت خصوصی سازی، نگهداری دارائی های کم‎تر ریسکی و توجه به برخورداری از صرفه های مقیاس و صرفه های قلمرو به وسیله گسترش اندازه و نوع خدمات بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: داده های سانسور شده و داده های منقطع، مدل توبیت، عوامل تعیین کننده ناکارآیی، کارآیی فنی، بوت استرپ منفرد، بوت استرپ، بوت استرپ مضاعف، : بانک، مدل تک مرحله ای داده های ترکیبی
  • محمود متوسلی، محمود مشهدی احمد صفحات 193-219
    در مواجهه و احتمالا، پیروی و متابعت از آموزه های مکتب یا مکاتب بدیل اقتصادی همواره این پرسش مطرح است که در حضور مکتب مرسوم، اساسا چه نیازی به مطالعه‎ی این مکاتب فکری وجود دارد، آن هم در حالی که مکتب مرسوم جریان اصلی علم را به خود اختصاص داده است و در بیش‎تر دانشگاه ها و محافل علمی، تدریس و در نهادهای تصمیم گیری بیش‎تر تصمیمات سیاسی و اقتصادی بر اساس آموزه های آن انجام می شود. پس، چرا مکاتب بدیل؟
    این مقاله به دنبال کنکاشی در قالب این پرسش است و در این ارتباط دو استدلال اساسی مطرح می شود. یکی این که از منظر فلسفه‎ی علم، در علوم انسانی و به طور مشخص در علم اقتصاد، نمی توان مطالعات علمی را محدود به یک پارادایم خاص کرد. دیگر این که پرداختن و تدبر در پارادایم های مختلف فکری ضمن غنا بخشیدن به درک ما از پارادایم اصلی، می تواند تا حد زیادی پاسخ گوی نیاز ما در یافتن رهیافت ها و راهبردهای جدید برای رویارویی با مسائل و دغدغه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کنونی باشد.
    کلیدواژگان: مکاتب اقتصادی، معرفت شناسی، اقتصاد نهادگرا، روش شناسی، رویکردهای بدیل، فلسفه علم، پارادایم
  • انیسه نیک روان، لطفعلی عاقلی صفحات 221-242
    صنعت سینما یکی از اجزای اصلی توسعه‎ی فرهنگ محسوب می شود، توسعه‎ی صنعت سینما نیازمند شناخت ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. این مقاله به مطالعه‎ی ویژگی های اقتصادی این صنعت می پردازد. در این راستا لازم است عوامل تعیین-کننده‎ی تقاضای فیلم سینمایی، تعیین شده و حساسیت متغیرهای موثر آن بررسی شود. هم‎چنین محاسبه‎ی این کشش ها دارای کاربردهای مفیدی در سیاست‎گذاری های اقتصادی است، تا بدین ترتیب به برنامه ریزی های کارآمدی از نظر فرهنگی و اقتصادی در کشور و به-دنبال آن در منطقه و بازارهای جهانی دست یافت. در این مقاله ابتدا با تکیه بر مبانی نظری و با کمک مطالعات تجربی، عوامل موثر بر تقاضای فیلم سینمایی در ایران طی سال های 1380 تا 1387 در 28 استان کشور با استفاده از داده های ترکیبی، بررسی و سپس تقاضای تماشای فیلم با تفکیک به دو نوع فیلم ایرانی و خارجی با استفاده از داده های سری زمانی و با روش حداقل مربعات معمولی برای سال های 1350-1387 تخمین زده شده است. نتایج تخمین با روش داده های ترکیبی نشان می دهد که تقاضای فیلم سینمایی، رابطه‎ی مستقیم با درآمد واقعی افراد و رابطه‎ی معکوس با قیمت واقعی بلیط سینما دارد. هم‎چنین افزایش تعداد دستگاه های تلویزیون، رایانه و دستگاه های پخش VCD و DVD، تاثیر کاهشی در تعداد تماشاچیان فیلم‎های سینمایی دارد، نتایج تخمین با استفاده از داده های سری زمانی نیز نشان داد که تقاضای تماشای فیلم خارجی در مقایسه با تقاضای تماشای فیلم ایرانی، نسبت به تغییرات قیمت بلیط و هم‎چنین تغییرات نرخ سواد حساسیت بیش‎تری از خود نشان داده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد فرهنگی، نسبت شهرنشینی، سینما، تقاضا، کشش های قیمتی و درآمدی، نرخ با سوادی
  • ناصرعلی یدالله زاده طبری، حمیدرضا برادران شرکاء صفحات 243-272
    هدف اصلی این مقاله، بررسی اثرات چارچوب هدف گذاری تورم بر عملکرد اقتصاد کلان بر حسب رفتار تورم، تولید و تغییرپذیری آن‎ها در میان کشورهای هدف گذار بوده است. در این رابطه، به مطالعه‎ی تجربه‎ی 21 کشور صنعتی و در حال توسعه‎ی هدف گذار تورم، قبل و پس از هدف‎گذاری، در مقایسه با عملکرد گروه کنترل شامل 33 کشور صنعتی و در حال توسعه‎ی غیرهدف گذار پرداختیم. با استفاده از روش رگرسیون تفاضلی، تفاوت‎های متغیرهای اقتصاد کلان مانند سطوح تورم بین کشورهای هدف گذار و غیرهدف گذار با کنترل مقادیر گذشته‎ی متغیرها مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. شواهد تجربی در مقایسه با گروه های کنترل مختلف نشان می دهد که در مجموع، هدف گذاری تورم به کشورهای هدف گذار در جهت بهبود عملکرد اقتصاد کلان کمک کرده است:هدف گذاری تورم به کشورهای هدف گذار در جهت کاهش سطح تورم و بی ثباتی آن کمک کرده است.
    هدف گذاری تورم بی ثباتی رشد تولید در این کشورها را کاهش داده است. شواهد قطعی دال بر اثر اتخاذ این چارچوب سیاستی بر رشد تولید، یافت نشده است.
    کلیدواژگان: تورم، هدف گذاری تورم، پانل، رشد تولید، مطالعات بین کشوری، بی ثباتی
|
  • Mohsen Pourebadollahan Covich *, gholamhossein rahnomay gharamaleki, Rasol Hojatkhah Pages 1-30

    Generally, developing countries are not able to invest enough on R&D; therefore, they try to get benefit from knowledge spillover, as an external R&D. This paper tries to investigate the impact of R&D expenditures and imported intermediate goods, as a proxy for technology imports, on value added of Iranian industries. To that end, we use a panel data set of Iranian two-digit ISIC manufacturing industries, over the period 1995-2006. The results show that both internal R&D and technology imports have a positive and significant effect; and that the technology imports has a larger effect. Any attempt by the government to promote internal R&D and interaction with the rest of the world is recommended.

    Keywords: Iran, Manufacturing Industries, panel data, R&D, Technology Imports
  • Pages 31-57
    In this paper, we analyze the dynamics of income gap between 138 countries with USA by using time series model of convergence hypothesis and various panel unit root tests over period 1950-2008. All panel unit root tests don’t reject the null hypothesis of unit root. Univariate unit root tests results show that GDP per capita of South Korea, Switzerland, Austria, Lesoto and Hungry catch up with USA and GDP per capita of Syria, New zealand, and Jordan diverged from USA GDP per capita. The estimation shows that the breaks were clustered around specific dates, such as oil shocks or financial crises. Also,the results show that almost poor countries stay poor and almost rich countries stay rich yet. Only some countries same as South Korea, Hong Kong, Singapore, Taiwan, India, and China could escape lag deadlock and the countries e.g. Syria, Madagascar, Kenya, and Comoro moved into poverty trap. The distributions of GDP per capita in various years confirmed our results.
  • Pages 59-78
    Considerable indirect taxes are obtained to finance different expenditures of governments. The indirect taxes have different and to somewhat contrary effects in the economy. This paper investigates on the effects of the indirect taxes on sectors’ products to finance the government expenditures. Using an input-output analysis, the effects of this policy on the cost-push price inflation and employment are examined. To do so, an input-output table of Iran for the year 2001/2 is employed as database. A simultanous consideration to the contractionary effect of the indirect taxation with the expansionary effect of the expenditures financed by these taxes is taken into account. Results of the research demonstrates that excuting this policy leads to an increment in the value of the producer price index (PPI) as well as improvement in the level of employment. However, the size of these effects are different for different sectors of economy.
  • Pages 79-102
    World financial Crisis Occurred in 2008 affected many countries and caused to slow significantly global growth. Financial crisis is already causing a considerable Slowdown in some developing countries. This paper focuses on the implications of the ongoing global financial crisis and economic downturn for Iran's household income. We emphasize on two channels by which financial crisis spread to developing countries: trade and foreign investment. Using CGE model for analyzing the effects of financial crisis on Iran's household income show shat decline in export and import commodity price affect urban household income more than rural household income. While export decline in price and foreign saving reduce household income, import price downturn, compensate income reduction and as a result, urban and rural areas Income decreas slightly. Using CGE model show that 10 percentage reduction in import and export prices and foreign saving decreas urban and rural households income respectively 1.96 and. 8 percentage and enterprices income decrease by 0.01 percentage. Deepening financial crisis will have significant effects, so that 50 percentage decrease in import and export price and foreign saving decreases urban, rural and enterprices income by 11.5, 7.6 and 1.47 percentage respectively.
  • Pages 101-130
    This paper estimates a structural cointegrating VARX model with exogenous variables for Iran. The long-run macroeconomic relationships are identified and tested within this framework. We make use of the Generalized Forecast Error Variance Decomposition to analyze the dynamic properties of the model in response to different shocks. We also examine via the persistence profiles, the speed of adjustments to the long-run equilibrium following a system wide shock. The results show that money demand relation and output gap are not rejected within the model. Furthermore, these two long-run relations have well behaved persistence profiles in which the effects of shocks on the long run relations are transitory and die out eventually.
  • Pages 131-157
    Following changes in economic fields, monetary transmission mechanism has been equipped with different approaches. For example, introducing and then applying the first draft of Basel committee’s capital requirement has portrayed new horizon in the monetary transmission mechanism discussions. While as the first step, it has been emphasized on the static role of bank’s capital; as the second step, it has been focused on the dynamic role of this variable (i.e. bank capital channel). However, after formulation and exertion of new Basel capital accord, the importance of bank capital channel revision is observed. In fact, due to the emphasis of new capital accord on credit ratings in the process of risk assessment and regulatory capital setting; as well as differentiate behavior and characteristics of applicable credit rating methods under this regulation; the importance of bank capital channel expansion via credit rating methods is unexpected. Hence in this article, the aforementioned process has been modeled by emphasis on the dynamic programming of a representative bank behavior in monopoly market. The results affirm the critical role of applied credit rating method in setting regulatory capital in monetary transmission mechanism.
  • Pages 159-192
    Many empirical papers have applied a semi-parametric two-stage procedure named Tobit model to investigate the sources of inefficiency in different industries over the last two decades. Using this approach in small samples has recently been criticized for a possible bias in its results. In very recent papers Simar and Wilson (2007) have tackled this problem by suggesting an alternative bootstrap two-stage model in two algorisms including single and double bootstrap procedures. These algorisms both permit valid inference. Moreover, the double bootstrap procedure provides bias corrected efficiency estimates. The current study as one of the first inefficiency determinant studies over banking system applying Simar and Wilson (2005) procedure is to provide new empirical evidence of this approach. To this aim a dataset of Iranian banking system over 2002-2007 is utilized. The outcomes support Simar and Wilson (2007) in which the results of the conventional two-stage model are likely biased. More precisely, the double bootstrap shows quite different estimates for the parameter and confidence-intervals than the single bootstrap indicating that the bias and autocorrelation are significant problems in the two-stage model. The comparison of the results of double bootstrapped two-stage model and the single- stage panel data model (Coelli 1995) performed for the first time in this study exhibits a close similarity in the determinant factors of the technical inefficiencies and their confidence intervals. This finding support Coelli (2000) in which the single-stage panel data model provides unbiased and efficient estimates of determinant factors of the inefficiencies and their confidence intervals. The findings also suggest that Iranian Banks, by and large, would improve their efficiencies by moving toward privatization, holding less risky assets and last but not least focusing on economies of scale and economies of scope through broadening their sizes and products.
  • Pages 193-219
    Considering the teachings of alternative economic school(s), a question is always posed on the necessity of such studies against the orthodox intellectual school. This question is more highlighted amidst the fact that the latter enjoys being labeled as "mainstream economics" and most economic and political decisions are made in most universities, academic circles as well as decision-making bodies according to the main trend. This paper tries to find an answer for this question and proposes two arguments for it: Firstly, from the viewpoint of philosophy of science, limiting scientific studies to a certain paradigm is impossible in human sciences and specifically in economics. Secondly, reflecting upon various paradigms not only enriches scholar's understanding of the main paradigm, but it will meet their needs in an attempt to find new approaches and strategies as well when new social, political, economic and cultural concerns arise.
  • Pages 221-242
    Cinema industry is one of the main elements of cultural development. Development of cinema industry requires the identifying the various social, economic and cultural dimensions. This paper studies the economic characteristics of cinema in Iran. In this regard, it is necessary to identify the determinants of demand for movies and their demand elasticities. The computed elasticities have useful applications in economic policy-making, so that the effective plans regarding cultural and economic viewpoints in the regional and global scopes can be compiled. In this paper, relying on theoretical basics and using empirical studies, the affecting factors on demand for movies have been estimated for 28 provinces of Iran over the 2001-2008; and then demand for watching movies with decomposition of them into Iranian and foreign films has been estimated using ordinary least squares during 1971-2008. The estimation results of panel data model indicate that demand for movie has positive relationship with real per capita income and negative one with real price of cinema ticket. In addition the increased numbers of TV sets, personal computers and VCD and DVD players have the declining effect on the number of cinema attendants. As well, the estimation results using time series data indicate that demand for foreign movies in Iran comparing with demand for Iranian ones is more sensitive to changes in ticket prices and literacy rate.
  • Pages 243-272
    The main purpose of this research has been to investigate whether inflation targeting improves macroeconomic performance as measured by the behavior of inflation, economic output and their variability among the countries employing inflation targeting. In this regard we have looked for empirical evidence in a world sample of 21 developed and developing inflation targeting countries before and after their adoption of inflation targeting and compared their performance to a control group of 33 developed and developing countries which did not employ inflation targeting. We followed previous research procedures by testing for systemic differences in macroeconomic variables such as inflation levels between inflation targeting and non-targeting countries compared to previous levels of that variable. Our evidence as related to the different control groups suggests that inflation targeting generally helps countries to improve macroeconomic performance: - Inflation targeting helps countries achieve lower inflation and less variability - Inflation targeting reduces variability of growth rate - There is no obvious evidence about variability of growth rate