فهرست مطالب

جمعیت - پیاپی 101-102 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه جمعیت
پیاپی 101-102 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داوود عباسی* صفحات 3-20
    ارزیابی گزارش سن و جنس فعالیتی است با هدف تشخیص انواع خطا و اندازه گیری میزان خطاهای وارد شده در اندازه گیری سن و جنس در افراد جمعیت. از آنجا که دو صفت سن و جنس از بنیادی ترین صفات در سرشماری ها و آمارگیری های جمعیت هستند، ارزیابی گزارش سن و جنس، از اقدامات مهمی است که انجام آن در نخستین گام تحلیل جمعیت، ضروری است. مقاله حاضر با بررسی این خطاها با استفاده از روش های جمعیت شناختی، بهبود مداوم و مستمرگزارش سن و جنس در سرشماری های ایران را نشان می دهد. کیفیت گزارش سن و جنس در سرشماری 1395 در وضعیتی نزدیک به سرشماری 1390 و بسیار بهتر از سرشماری های 1385 و قبل از آن بوده است. کاهش فاصله زنان و مردان و بهبود گزارش سن و جنس در مناطق روستایی، به خوبی در یافته های این بررسی مشهود است؛ هرچند که گزارش سن در مناطق روستایی، هنوز تا وضعیت مطلوب فاصله اندکی دارد
    کلیدواژگان: سرشماری، خطا ی سرشماری، ارزیابی سرشماری، سن، جنس
  • سراج الدین محمودیانی*، علی قاسمی اردهایی صفحات 21-36
    ازدواج پایه تشکیل خانواده یعنی اولین واحد اجتماعی است. هدف از بررسی حاضر، مطالعه معیارهای انتخاب همسر در بین زنان و مردان در شهر کرمانشاه است. داده های مورد استفاده در این مطالعه حاصل یک پیمایش می باشد که در شهر کرمانشاه اجرا شده است. جامعه آماری افراد در آستانه ازدواج می باشد که به مراکز بهداشتی شهر مراجعه می کردند و نمونه مورد بررسی شامل 400 نفر از افراد مذکور است. یافته ها نشان می دهد، اهمیت معیار زیبایی ظاهری برای زنان با تحصیلات دیپلم، بیشتر از زنان با تحصیلات دانشگاهی است. رابطه بین پایگاه خانواده و معیار زیبایی معنادار و مثبت است. مردان اهمیت بیشتری به معیار زیبایی همسر می دهند. رابطه پایگاه خانواده و اهمیت معیار مذهب در بین مردان منفی و معنادار است. مردان با تحصیلات دیپلم و بالاتر در مقایسه با مردان با تحصیلات زیردیپلم، اهمیت بیشتری به ویژگی های اخلاقی شریک زندگی خود می دهند، که برای زنان نیز چنین است. ازدواج پایه تشکیل خانواده یعنی اولین واحد اجتماعی است. هدف از بررسی حاضر، مطالعه معیارهای انتخاب همسر در بین زنان و مردان در شهر کرمانشاه است. داده های مورد استفاده در این مطالعه حاصل یک پیمایش می باشد که در شهر کرمانشاه اجرا شده است. جامعه آماری افراد در آستانه ازدواج می باشد که به مراکز بهداشتی شهر مراجعه می کردند و نمونه مورد بررسی شامل 400 نفر از افراد مذکور است. یافته ها نشان می دهد، اهمیت معیار زیبایی ظاهری برای زنان با تحصیلات دیپلم، بیشتر از زنان با تحصیلات دانشگاهی است. رابطه بین پایگاه خانواده و معیار زیبایی معنادار و مثبت است. مردان اهمیت بیشتری به معیار زیبایی همسر می دهند. رابطه پایگاه خانواده و اهمیت معیار مذهب در بین مردان منفی و معنادار است. مردان با تحصیلات دیپلم و بالاتر در مقایسه با مردان با تحصیلات زیردیپلم، اهمیت بیشتری به ویژگی های اخلاقی شریک زندگی خود می دهند، که برای زنان نیز چنین است.
    کلیدواژگان: ازدواج، معیارهای همسرگزینی، تفاوت های جنسی، کرمانشاه
  • امیر حسین مزینی* صفحات 37-57
    از منظر اقتصادی مقوله باروری با تاثیر بر عرضه نیروی کار، به رشد اقتصادی مرتبط می شود. ضمن اینکه باروری خود تحت تاثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی متعددی است و به دلیل داشتن ماهیت انسانی با تحولات جامعه در طول زمان، دچار تغییراتی می گردد. ایران طی سالهای اخیر متاثر از فرایند جهانی شدن و گسترش فناوری های نوین، با دگرگونی هایی در ابعاد زندگی مردم به خصوص در بهبود نقش زنان مواجه بوده است. از مصادیق آن می‎‎توان به کاهش شکاف جنسیتی و افزایش مشارکت زنان اشاره کرد که می تواند بر نرخ باروری تاثیرگذار باشد. ارزیابی عوامل موثر بر این موضوع (نرخ باروری) از منظر اقتصادی در دستور کار مقاله حاضر قرار دارد. بدین صورت که در نظر است، اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات در کنار دیگر عوامل اقتصادی اثرگذار بر نرخ باروری مورد مطالعه قرار گیرد. بدین منظور با استفاده از رویکرد داده های پانل از اطلاعات استانی کشور طی دوره 1393-1387 استفاده شده است. نتایج حکایت از آن دارند که بین نرخ باروری و مشارکت نیروی کار زنان رابطه ای معکوس وجود دارد و همزمان که دیگر عوامل اقتصادی بر باروری بی تاثیر می باشند، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (بر خلاف انتظار) تاثیر مثبتی بر باروری داشته است. بنظر می رسد، در تحلیل نتایج بدست آمده می توان، به تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در ارتقاء آگاهی های عمومی زنان و توانمندسازی ایشان جهت مشارکت در اجتماع از محل حضور و فعالیت در فضای مجازی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: باروری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، اقتصاد ایران، داده های استانی
  • شیما پرندین*، افشین باغفلکی صفحات 59-84
    نیروی انسانی از غنی‏ترین سرمایه‏های هر کشور در رسیدن به رشد و توسعه صنعتی به شمار می‏رود. تجربه کشورهای پیشرفته و صنعتی، گویای این نکته اصلی و اساسی است که این کشورها در نخستین گامهای توسعه خود، نگاهی ویژه همراه با برنامه‏ریزی های دقیق در رابطه با فارغ‏التحصیلان و دانش‏آموختگان خود داشته‏اند و ضمن توسعه همه جانبه صنعتی و علمی، توانسته‏اند با برنامه‏های دقیق خود، معضلات و مشکلاتی نظیر بیکاری را حل نمایند. اما در کشور ما، برخی عوامل که ریشه اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی دارد، منجر به بروز پدیده بیکاری در فارغ‏التحصیلان دانشگاهی شده است و منابع عظیم نیروی انسانی را که باید محور اصل توسعه پایدار باشند، نادیده گرفته است. هدف از این پژوهش، تعیین عوامل موثر بر بیکاری دانش آموختگان از ابعاد آموزشی، فرهنگی- اجتماعی و مدیریتی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه، در طی سالهای 1389 الی 1392 می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، تعداد 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده، سپس برای جمع‏آوری اطلاعات مورد نیاز، از افراد گروه نمونه خواسته شد، به پرسشنامه محقق ساخته پاسخ دهند. نتایج حاصل از اجرای این پژوهش، موید تایید هر سه فرضیه می باشد و نتایج گویای این واقعیت است که عوامل آموزشی، مدیریتی، فرهنگی و اجتماعی در بیکاری فارغ التحصیلان داشته است. بر اساس یافته های این تحقیق، پیشنهاد می شود، در به کار گماردن افراد، رابطه ها در نظر گرفته نشود و رشته ها و آموزش های دانشگاهی با نیاز بازار کار متناسب گردد.
    کلیدواژگان: بیکاری، فارغ التحصیلان، دانشگاه آزاد، کرمانشاه، بازار کار
  • محبوبه سادات رحمان پور، آرام تیرگر* صفحات 85-94
    ارگونومی، بطورخلاصه علم متناسب سازی کار برای نیروی کار با هدف کسب حداکثر بهره وری، امنیت، آسایش و رضایت تعریف می شود. مسلما کار در دیگر مکان ها و توسط افرادی غیر از کارگران نیز انجام می پذیرد. بنابراین متناسب سازی مکانی مانند بیمارستان و برای افرادی مانند سالمندان که با انواع ناتوانی ها و محدودیت ها روبرو هستند، امری بدیهی و ضروری است.
    با توجه به روند رو به رشد جمعیت سالمند در کشور و از سویی حجم بالای مراجعه این گروه سنی به بیمارستان ها و مراکز درمانی، این مقاله بر آن است، با معرفی ناتوانی های این گروه و ارائه برخی ملاحظات ارگونومیک، درصدد کاستن از مشکلات آنان است. بطور قطع، اجرای توصیه های ارگونومیک، برای سالمندان در بیمارستان ها و دیگر مراکز درمانی قادر به ارتقاء ایمنی، آسایش، استقلال، رضایت و آسایش آنان خواهد شد.
    کلیدواژگان: سالمند، بیمارستان، ارگونومی، متناسب سازی
  • مهدی خدادادی*، فضالاللهاسماعیلی صفحات 95-108
    امنیت یکی از مولفه های اساسی رفاه اجتماعی می باشد. احساس امنیت، پیشنیاز هرگونه توسعه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی محسوب شده و با سطح پیشرفت جوامع در ارتباط است. آگاهی از وضعیت احساس امنیت ساکنان یک اجتماع نقش موثری در شناخت چالش ها و راهکارهای توسعه یک جامعه داشته و در جهت تقویت زیرساخت های آن عمل می نماید. هدف مقاله حاضر بررسی رابطه بین اعتماد اجتماعی (اعتماد بین شخصی، اعتماد تعمیم یافته، اعتماد نهادی) با احساس امنیت اجتماعی در بین جمعیت ساکن روستاییان دهستان جرگلان از توابع بخش جرگلان شهرستان رازوجرگلان در استان خراسان شمالی بوده است. مطالعه حاضر با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است. نمونه آماری این پژوهش 350 نفر از خانوارهای روستایی دهستان جرگلان، به شیوه نمونه گیری تصادفی برای مطالعه انتخاب شده اند. نتایج تحلیل آماری با استفاده ضریب همبستگی پیرسون، بیانگر رابطه معنادار بین دو متغیر اعتماد اجتماعی با احساس امنیت اجتماعی در بین روستاییان دهستان جرگلان می باشد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، امنیت اجتماعی، جمعیت روستای مرزی، شهرستان رازوجرگلان
  • محمد جواد محمودی*، محسن محمد دینی صفحات 109-130
    این پژوهش با توجه به تجربه کشورهای توسعه یافته در مواجهه با مسئله جمعیت و سیاستگذاری در حوزه جمعیت و همچنین ظرفیت های مورد اشاره در اسناد بالا دستی در زمینه جمعیت، به بررسی مدل های تعیین حد بهینه جمعیت می پردازد و در پایان به ارائه شاخصی (شاخص OPI) برای سنجش میزان بهینگی جمعیت کشورها پرداخته است. به کمک این شاخص به بررسی وضعیت ظرفیت فعلی یک کشور برای پذیرش جمعیت پرداخته می شود و با مقایسه میزان این ظرفیت با نرخ رشد فعلی جمعیت، میزان تناسب نرخ فعلی رشد جمعیت با ظرفیت کشور مقایسه شده است.
    این شاخص نشان می دهد، کشور ما رتبه خوبی در توسعه کمی و کیفی کشاورزی ندارد و همچنین الگوی مصرف جاری در کشور بسیار مصرفانه است. نکته قابل توجه آن است که به دلیل کاهش نرخ رشد جمعیت و نرخ باروری زنان، بعد خانوار های ایرانی کاهش یافته است و با همزمانی تغییرات در سبک زندگی مدرن، افراد بسیار مصرف گراتر و مسرف تر شده اند. بنابراین بررسی وضعیت فعلی جمعیت ایران از نظر شاخص OPI نشان دهنده وضعیت نامطلوب کشور در هر دو زمینه بهره وری منابع و باروری می باشد، که نمایانگر فاصله بسیار زیاد وضعیت فعلی کشور با میزان بهینه جمعیت آن می باشد.
    کلیدواژگان: ظرفیت زیستی، بهینه یابی، بهره وری کشاورزی، شاخص OPI
|
  • D. Abbasi * Pages 3-20
    Evaluation of population census is performed to measure the errors in the reporting of age and sex in Population and Housing Census. Whereas age and sex are two basic characteristics of any population, evaluating them is the first prerequisite for demographic analysis. Implementing demographic techniques, this paper probes the errors in reporting of age and sex of the population in Iran and features the continuous improvement in reporting of these two characteristics in population censuses. The quality of age and sex reporting in the 2016 Population and Housing Census is close to the quality of these data in the 2011, but it is much better than the 2006 Census and all previous censuses. Decreasing the gap between the men and improvement in quality of age and sex reports in rural areas are clearly featured, although the quality of age and sex report in rural areas is not acceptable yet.
    Keywords: age-sex report, errors in reporting, evaluation, population censuses
  • serajedin mahmoudiani * Pages 21-36
    Marriage is the base of family formation, and is the first social :union:. The aim of the present study is to investigate the mate selection criteria among men and women in Kermanshah city. Data collection was prepared by researcher-made questionnaire in the March 2013. Statistical population consists of 400 women who were referred to medical centers for pre-marriage test. Results show that the criterion of beauty for husband selection among women with secondary education is more important than women with a higher education. Findings also show that, relationship between family’s socio-economic status and beauty criteria is significant and positive. Furthermore, it is found that, importance to beauty criteria in wife selection among men is more than women. The relationship between the family’s socio-economic status and the criteria of religion among men is significant and negative. Moral features of the future wife among men with diploma or higher education is more important than other men. The mentioned result is also obtained for women.
    Keywords: Marriage, Spouse selection criteria, Sex Differences, Kermanshah
  • Amirhossein Mazini * Pages 37-57
    From an economic point of view, fertility rate relates economic growth by affecting labor supply. While fertility is affected by different economic and social factors, and due to its human-based nature, changes with the changes of society, over time. During the process of globalization and the development of new technologies, Iran has made changes in people's lives, especially in improving women's roles, including elimination of gender gaps and increasing the women participation, that can affect fertility rates. The evaluation of the above paradigm from an economic point of view, is on the agenda of this paper. To do that, we assessed ICT impact, along with other factors, on fertility rate in Iran by using provincial data over 2008-2014 period.
    The results imply that, there is a reverse relationship between fertility rate and women's labor force participation, while other economic factors had no significant impact on fertility. Also the development of information and communication technology (contrary to expectations) has positive effect on fertility. It can be due to ICT capability in promoting women public awareness and empowering them from the field of activity in cyberspace and less need for physical presence, along with cultural factors.
    Keywords: Fertility, Information, Communication Technology, Iran’s Economy, Provincial Data
  • sima parandin *, afshin baghfalaki Pages 59-84
    Human resources is considered, the richest capitals of each country to achieve industrial growth and development. The experience of developed and industrialized countries suggests that these countries have had a special look at their first steps of their development, with detailed plans for their graduates and alumni, while developing comprehensive industrial and scientific, have managed to solve problems like unemployment through their precise programs. But in our country, some factors that have social, economic and managerial roots, have led to the emergence of unemployment phenomena in academic graduates, and the huge resources of human resources that should be the focus of the principle of sustainable development, have been ignored.
    The purpose of this study is to determine the factors affecting graduates' unemployment from educational, socio-cultural, and managerial dimensions. The statistical population of this research includes all graduates of Islamic Azad University of Kermanshah during 2010-2013. Using cluster sampling, 150 individuals were selected as samples, then, to collect the required information, the sample group was asked to answer a researcher-made questionnaire. The results of this study confirm the validity of all three hypotheses and indicate that educational, managerial and socio-cultural factors have a significant role in unemployed graduates. Among the mentioned factors, cultural and social factors have the greatest impact on unemployed graduate.
    Keywords: Unemployment, Graduates, Free University, Kermanshah
  • aram tirgar * Pages 85-94
    Ergonomics in brief, the science of adapting work to the workforce, is defined with the goal of maximizing productivity, security, comfort, and satisfaction. Certainly, work is carried out in other places and by people other than workers, so the fitting of a place like the hospital and for people like the elderly who face a variety of disabilities and limitations, is obvious and necessary.
    Considering the growing population of the elderly, in our country and, on the other hand, the high rate of referral of this age group to hospitals and medical centers, this article aimed to introduce some ergonomic considerations to reduce their problems. Certainly, the implementation of ergonomic recommendations, for the elderly in hospitals and other health centers, will be able to enhance their safety, comfort, independence, satisfaction and comfort.
    Keywords: Elderly, hospital, ergonomics, fitting, referral
  • mehdi khodadadi * Pages 95-108
    Security is one of the essential components of social welfare. The feeling of security is a prerequisite for any social, economic, cultural and political development, and is linked to the level of progress of societies. Awareness of the sense of security of the residents of a community has an effective role in identifying the challenges and strategies for the development of a community and in order to strengthen its infrastructure. The purpose of this paper is to investigate the relationship between social trust (interpersonal trust, generalized trust, institutional trust) and social security feeling among villagers in the village of Jergalan - Jergalan district- Raz and Jergalan County in Khorasan-North province. The present study was carried out using a questionnaire. The sample of this study was 350 households in the village of Jergalan by random sampling methods for the study. The results of the statistical analysis using Pearson correlation coefficient indicated a significant relationship between the two variables of social trust with social security feeling among the villagers in the Jergalan village.
    Keywords: Social trust, Social security, Frontier village population, Raz-Jergalan
  • mohamadjavad mahmuodi * Pages 109-130
    This article is based on the experience of developed countries in dealing with the population and population policy (adopting population control policies over the past decades and changing the demographic policy approaches in the last two decades towards increasing population growth) as well as the capacities mentioned in upstream documents in the field of population, examines models for determining the optimal population, and finally presents an index (OPI) to measure population optimization. With the help of this indicator, we analyze the status of the country's current capacity to accept the population, and by comparing this capacity to the current population growth rate, the proportion of the current rate of population growth is compared with the country's capacity. This index shows that our country does not have a good ranking in the quantitative and qualitative development of agriculture, and the consumption pattern is very consumable in the country. A remarkable point in this conclusion is that due to the decline in population growth rate and women's fertility rate, the size of the Iranian households has decreased and with the coincidence of changes in the modern lifestyle, people are more consumable and lavish.
    Thus, the current status of the Iranian population in terms of the OPI index indicates the country's unfavorable situation in both areas of resource productivity and fertility, which represents a huge distance with its optimal population.
    Keywords: Bio- capacity, Optimum, Agricultural productivity, OPI index